dissabte, 9 d’abril del 2016

El diari del mestre Gnost-Dural (I)


El diari del mestre Gnost-Dural


Compilat per la Gran Mestra Jedi Satele Shan

Rob Chestney

54 pàgines de notes i esbossos del venerat Mestre Jedi des dels primers anys de la Gran Guerra hiperespacial entre la República Galàctica i l'Imperi Sith. Disposa d’il·lustracions mai abans vistes i informació tota nova.


  

EL DIARI DEL MESTRE GNOST-DURAL

Compilat per la Gran Mestra Jedi Satele Shan

Els meus companys Jedi,
Aquest volum conté l'experiència i investigació d'un dels més estimats membres de l'Orde i un dels més grans erudits del nostre temps. No només el Mestre Gnost-Dural va lluitar valentament durant la gran guerra, sinó que els seus estudis van ajudar a guiar al Consell Jedi en alguns dels seus moments més difícils.
També ens ha donat un valuós recurs, mantenint un diari honest i reflexiu durant la durada de la seva distingida carrera. El Mestre Gnost-Dural se centra ara en la reconstrucció dels Arxius Jedi que van ser destruïts en el Temple de Coruscant, i el Consell ha decidit que el seu diari ha de ser un dels primers registres a ser sumats en aquesta riquesa de la saviesa.
Crec que el Mestre Gnost-Dural en el seu diari narra la història dels nostres temps, tan bé com se la pot explicar. M'he pres la llibertat de ressaltar amb més detall les parts pertinents del diari en aquesta versió resumida i incloure les meves pròpies reflexions en el seu cas. Espero que el coneixement contingut en aquest document pugui ajudar-nos a tots a preparar-nos millor per als dies per venir.
-La Gran Mestra Jedi Satele Shan.



CAPÍTOL PRIMER: LA HISTÒRIA DE L'ORDE JEDI
21359.76.512
Avui he decidit començar un diari. Com Padawan, ens veiem obligats a passar una gran quantitat de temps en els Arxius Jedi. Mentre que alguns dels meus companys de classe troben això tediós, a mi em sembla que és absolutament fascinant, segles de saviesa Jedi conservats en la seva forma més pura.
Vaig expressar la meva estima pels Arxius al Mestre Bestros, qui va suggerir que si estigués veritablement interessat en la història, hauria de començar a guardar el meu propi Arxiu personal. Encara que mai vaig considerar que podria contribuir als vastos coneixements en els Arxius, començo aquesta empresa amb aquest esperit. Potser això també pot ser una manera convenient de controlar els meus estudis per a posteriors consultes.
-Padawan Gnost-Dural.

21361.21.768
Durant els últims mesos, he aconseguit una més profunda comprensió del nostre Orde mitjançant l'exploració de les seves primeres històries. Em complau saber que les arrels dels Jedi es troben en un grup d'acadèmics i científics de diversos sistemes estel·lars que es van reunir en un antic planeta anomenat Tython, per estudiar els misteris de l'univers.
Encara que gran part dels nostres ensenyaments d’avui se centren en el manteniment de la pau i la diplomàcia. Va ser en l'esperit de recerca intel·lectual i científica que l'estudi de la Força va ser descoberta per primera vegada. Pel que sembla, aquests estudiosos tythonians van descobrir els secrets de la Força sense cap predisposició coneguda. Això vol dir que fins i tot els que mostren poca sensibilitat a la Força podrien aprendre algunes de les nostres tècniques? Aquesta pregunta haurà d'esperar per a un altre dia, però sí trobo que la història d'aquests antics de Tython és del més alt interès. És per a mi una esperança, de fet, que si alguna vegada em converteixo en un Cavaller Jedi, pugui visitar aquest antic món i veure el que queda de la civilització dels nostres predecessors.

** Gràcies en aquesta petita mostra d'estudiosos com el Mestre Gnost-Dural i altres com ell, moltes revelacions històriques han arribat a la llum en les dècades des que es van fer aquestes anotacions al diari. Un dels més intimidants descobriments va ser la reaparició d'una espècie coneguda com Rakata la qual va descobrir la Força segles abans que els experts sobre Tython.

No només els Rakata van dominar l'ús de la Força, sinó que havien construït una vasta civilització coneguda com el «Imperi Infinit», que s'estenia a través d’incomptables sistemes estel·lars i la grandària d’aquest hauria empetitit fins i tot a la República. Encara que avui dia segueixen vivint Rakata, els secrets dels seus avantpassats s'han perdut des de fa molt de temps, i la pregunta de com es va ensorrar la seva civilització, segueix sent un misteri.

El que sí sabem, però, és que els Rakata van construir la Forja Estel·lar, la terrible màquina de guerra amb la qual Darth Malak gairebé destrueix a la República fa tres-cents anys. Vam tenir la sort que el Jedi redimit, Revan, aconseguís destruir la Forja Estel·lar i evités una catàstrofe total. Els estudiosos suggereixen que en Revan va descobrir més informació sobre models orígens dels Rakata durant aquesta època, però el que va poder haver conegut Revan va desaparèixer juntament amb ell mateix fa tres segles.

21361.57.139
Per satisfer la meva pròpia curiositat, he estat buscant en els arxius qualsevol informació relacionada amb l'antic món de Tython i he descobert més detalls sobre el que va passar allà. A mesura que els erudits tythonians van créixer en la comprensió de la Força es va fer més competent la seva manipulació, i una controvèrsia es va desenvolupar entre ells.
Un grup de tythonians va arribar a creure que les seves recentment descobertes habilitats de la Força els hi donaven un mandat per governar la galàxia, per mantenir l'ordre entre els estels i sistemes, i per dirigir el futur de les civilitzacions. Altres estudiosos tythonians van estar en desacord, creien que els dons que havien descobert només havien de servir per a la promoció del coneixement, mai per a la recerca del poder. Aquestes filosòfiques diferències van dividir als tythonians i eventualment van començar les Guerres de la Força.

Hi ha pocs detalls sobre el conflicte. Els que creien que la Força només havia de servir per al coneixement van sortir victoriosos, però no abans que la violència hagués danyat catastròficament al planeta mateix. Estic decebut en assabentar-me de la destrucció a Tython. No obstant això, sé que seria d'interès per a mi determinar la seva ubicació.

** El més irònic és que estic llegint això després de tants anys aquí a Tython? Encara que molts Jedi mereixen un reconeixement per ajudar a redescobrir el planeta, el paper del Mestre Gnost-Dural no ha de ser subestimat. Ell i altres estudiosos Jedi, com el Mestre Yuon Parr, han estudiat les ruïnes d'aquest món antic i han descobert informació que ens ha ensenyat encara més sobre la caiguda dels tythonians, però sens dubte, encara hi ha més per aprendre.

Val la pena assenyalar que hi ha proves que els nadius assaltants carronyers tythonians, estan d'alguna manera connectats a l'herència de la foscor de les Guerres de la Força. Jo mateixa he estat una mica escèptica, però he de concedir que els esdeveniments recents suggereixen que els assaltants carronyaires són més perillosos del que es creia originalment.

21361.62.033
Tot i el meu interès en Tython, els esdeveniments que envolten l'establiment oficial de l'Orde Jedi han demostrat ser igualment impressionants. Ja coneixíem molts dels fets que formen part de les nostres lliçons, però vaig seguir investigant encara més aquests esdeveniments en meu temps lliure. Els supervivents de les Guerres de la Força es van resituar al planeta Ossus, on van construir una gran biblioteca i, per primera vegada, van designar a membres de l'Orde formalment com Jedi.
El que em sembla més interessant és que els primers Jedi van estudiar l'auto-defensa i la guerra només perquè van reconèixer la importància de protegir els secrets que havien descobert. Havien après de la guerra de la Força i correctament van predir que sempre hi haurà aquells que tractaran d'utilitzar la Força per obtenir beneficis personals.
Aquesta revelació reforça la meva convicció que la recerca del coneixement és la més noble de les tradicions Jedi. No ha de ser cap sorpresa que el Codi Jedi es va obtenir per primera vegada en aquests temps antics per assegurar-se que els mateixos Jedi no sucumbissin a les temptacions del poder que ofereixen els seus coneixements.
NO HI HA EMOCIÓ, HI HA PAU.
NO HI HA IGNORÀNCIA, HI HA CONEIXEMENT.
NO HI HA PASSIÓ, HI HA SERENITAT.
NO HI HA CAOS, HI HA HARMONIA.
NO HI HA MORT, ÉS LA FORÇA.
Tot i que el Mestre Jedi Odan-Urr va desenvolupar una versió revisada del Codi amb l'omissió de la quarta línia, l'Orde segueix generalment observant el Codi com ho va ser en la seva primera forma. Em sorprèn que els principis originals s'hagin mantingut constants al llarg dels segles, però potser és només el testimoni de l'elegància senzilla amb la qual van ser compostes.

21361.62.033
Encara que la meva investigació personal segueix centrant-se en els primerencs Jedi, he de reconèixer que la lliçó d'avui de la fundació de la República Galàctica va ser fascinant. Els principis dels que es deriva la Constitució del Senat Galàctic són veritablement admirables, i és fàcil veure per què els primers Jedi es van afanyar a prometre a la República la seva lleialtat i protecció? Encara que hi ha polítics al Senat que qüestionen si la República estaria millor sense els Jedi, personalment crec que la República ha perdurat durant segles principalment perquè els Jedi han estat aquí per protegir-la i defensar-la.

** Encara que sempre és refrescant escoltar l'entusiasme d'un Padawan per la història del nostre Orde, me n'adono amb certa decepció que no es va invertir més temps en l'estudi de la història d'altres cultures i civilitzacions al voltant de la galàxia. Podríem haver estat millor preparats per a la guerra si ens haguessin ensenyat més sobre la història de l'Imperi Hutt, els mandalorians, i encara més important, la història dels Sith.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada