dilluns, 11 d’abril del 2016

Els Camins del Destí (V)

Anterior



CAPÍTOL 5

-Podries dir-me què passa aquí?
El general Keyan Farlander estava dempeus al pont de comandament del Mon Adapyne, consultant amb un dels seus capitans, un elomin de cap punxegut anomenat Kartha. Es va tornar un moment cap a la Jaina amb expressió adusta i li va dir:
-Un moment.
-Un moment, Jaina. Això és important. -A la Jaina li va costar d'imaginar què podia ser més important que la qüestió de si el Summe Senyor Shimrra acabava de convertir-se o no en un tros de brossa espacial rostida; però es va esforçar per no replicar i es va dirigir a l'altra banda del pont de comandament, on l'estava esperant Madurrin. La Jedi anx mesurava més de quatre metres d'altura i tenia una gruixuda cua que li servia per equilibrar el seu cos immens i el seu cap punxegut. Tot i que s'havia presentat voluntària per a la guerra contra els yuuzhan vong, no podia ficar-se en la cabina d'un caça estel·lar, i el pont de comandament Mon Adapyne era un lloc molt més oportú per a ella.
-Què ha passat? Què passa? -li va preguntar la Jaina.
-Sé el mateix que tu -va dir la Madurrin, mentre li enviava un impuls de tranquil·litat per mitjà de la Força-. No importa. Ho vam fer de meravella. Vam guanyar. Passem a l'ofensiva i vam guanyar... per primera vegada.
La Jaina va respirar fondo, intentant tranquil·litzar els seus nervis alterats pel despit.
-Gràcies. Però què hi ha d'en Shimrra?
-Avui has salvat moltes vides -li va recordar la Madurrin-. Ens vas salvar quan vas descobrir que els yuuzhan vong estaven usant un segon yammosk -va afegir, inclinant el llarg cap punxegut cap a l'oficial elomin que parlava amb Farlander-. Era capità del Púlsar.
-Era?
El Púlsar era un artiller corellià. Seria el que havia vist ella sense control?
-El Púlsar ha quedat completament incapacitat. Haurem de tirar-lo en orris. El general està organitzant l'evacuació de la tripulació i l'assistència mèdica als ferits.
Els ferits... La Jaina s'havia concentrat tant en el combat, que havia oblidat el seu cost. El preu de sang d'una batalla, encara que fos victoriosa.
Es va posar ferms. No volia posar-se a pensar ara en els morts ni en els ferits. El seu servei havia d'estar dedicat als vius, i la seva atenció, a la victòria.
-La proporció de baixes ens ha estat molt favorable.
-Sí -va dir la Madurrin-. Així ha estat.
La Jaina va recórrer amb la vista el pont de comandament mentre esperava que Kartha i Farlander concloguessin la seva conferència. Encara que a bord del creuer anaven tripulants de moltes espècies, encapçalats per Keyan Farlander, que era humà, la tripulació del pont estava composta enterament de Mon Calamari. Els brillants monitors, amb les seves distorsions estranyes, estaven configurats per als ulls dels Mon Calamari, i les butaques i els panells d'instruments estaven adaptats a la seva fisiologia d'amfibis. L'arquitectura del pont, amb el seu disseny escalonat com de petxines marines, recordava una plàcida gruta subaquàtica. «Que diferent de les formes dures dels llocs de control dels caces!», Va pensar la Jaina; quant més dels estranys, tous i orgànics panells de la seva fragata capturada als yuuzhan vong.
Van entrar altres capitans mentre Farlander estava parlant amb Kartha. Va arribar en últim lloc la reina mare Tenel Ka, que va entrar majestuosament al pont de comandament seguida de les seves capitanes hapanes disposades per ordre d'autoritat, vestida amb un magnífic uniforme d'almirall de color blau cel, cobert d'insígnies i entorxats daurats, i amb el cabell castany vermellós recollit amb una lluent diadema real.
La Jaina va contemplar amb sorpresa a la seva antiga companya de classe. Estava més acostumada a veure el cos àgil i musculós de la Tenel vestit amb el vestit de pell de rèptil d'una bruixa guerrera dathomiriana. Aquell aspecte tan elegant era nou.
Va quedar clar que la monarca de seixanta-tres planetes tenia una categoria superior que una Cavaller Jedi, doncs el general Farlander va interrompre la seva consulta amb el capità Kartha, es va dirigir a la Tenel Ka i li va fer una reverència.
-Majestat, la teva flota va arribar en el moment oportú- va dir.
-El moment el vas indicar tu -va respondre la Tenel-. I les baixes també van ser les vostres -va afegir, tornant els ulls grisos cap a Kartha.
-Hapes ja ha patit moltes baixes per la Nova República- va dir en Farlander-. Hem volgut estalviar-ne algunes més.
-També ens heu estalviat dificultats polítiques -va dir la Tenel Ka, dirigint a Farlander una mirada de franquesa-. Podrem presentar aquesta acció al nostre poble com una victòria gairebé incruenta -va afegir-. Això serà beneficiós per a la nostra aliança. Cert. Estem profundament agraïdes.
«Parla amb el ens majestàtic», va pensar la Jaina. La Tenel Ka s'estava adaptant amb facilitat sorprenent al seu nou paper de reina.
-Hem de tornar al cúmul estel·lar Hapes abans que els nostres lleials súbdits s'assabentin que no estem en unes maniobres rutinàries de la flota, com els vam dir -va seguir dient la Tenel-. Però, abans, jo vull saber una cosa: hem matat Shimrra, o no?
La Jaina va pensar que si la Tenel havia usat aquest «jo vull» en singular, indicava el molt que li importava la resposta. En Farlander va arquejar una cella.
-Crec que puc figurar-me com van cometre l'error els dels Serveis d'Intel·ligència de la Nova República -va dir-. Saben que el Summe Senyor Shimrra es trasllada des del Vora fins a la seva renovada capital de Coruscant. Van rebre l'informe que s'esperava l'arribada a Obroa-Skai d'un peix gros yuuzhan vong que anava a consultar la biblioteca. Van lligar caps, i els van lligar malament -va afegir, encongint-se d'espatlles-. Les unitats de la resistència sobre el terreny a Obroa-Skai acaben de confirmar que el comandant enemic era un tal Comandant Suprem Komm Karsh.
-Comandant Suprem -va dir la Tenel, amb aire pensatiu. -Només un Mestre Bèl·lic el supera. No deixa de ser una victòria notable.
-Sí, majestat -va dir el general Farlander. L'alleujament es llegia en els seus ulls-. Jo també em sento alleujat. Hi havia preparat aquesta operació a falta d'instruccions per part dels meus superiors i -fent una ràpida ullada a la Jaina- a instància d'una de les meves oficials, que és de rang inferior... tot i que és deessa.
La Tenel Ka va estudiar la Jaina amb la mirada.
- Deessa? -va preguntar.
-Pots dir-me La Gran -va dir la Jaina-. La majoria de la gent em diu així.
En part com a mesura de propaganda, i en part perquè s'ajustava al paper que havia representat ella a la guerra fins al moment, els militars de la Nova República s'havien pres la molèstia de comportar-se amb la Jaina com si aquesta fos una manifestació de Yun-Harla, la deessa Mentidera dels yuuzhan vong. Esperaven treure partit de les supersticions dels yuuzhan vong sobre els bessons, o bé indignar als més ortodoxos fins que el seu frenesí els portés a realitzar actes imprudents.
La Jaina no podia saber si allò estava donant resultat o no, però aquella comèdia de la deessa li havia resultat divertida... durant els deu primers minuts, almenys. Després, s'havia convertit en una pesadesa.
La Tenel Ka va respondre considerant el que deia.
-Gosarà una simple reina mortal abraçar una deessa?
-Tens el nostre permís -va dir la Jaina.
La Tenel es va avançar pel pont de comandament fins arribar a ella, a la qual va abraçar amb el seu únic braç, tan fort que la Jaina va perdre l'alè.
El general Farlander escurà el coll discretament.
-Majestat, Gran... voldria prosseguir amb la meva conferència, si ens està permès -va dir ell-. Komm Karsh pot haver demanat reforços abans de morir, i voldria sortir d'aquest sistema mentre tinguem avantatge.
-És prudent -va dir la Tenel Ka.
La Tenel es va acomiadar de la Madurrin, i després es va retirar amb els capitans a la sala de conferències del creuer, una estada amb forma de petxina marina i una il·luminació tènue, blava i titil·lant que produïa la il·lusió d'estar sota l'aigua. La taula central de la sala era una obra d'art lluent que brillava com la mareperla sota la llum indirecta, la Tenel Ka, caminant amb dignitat tranquil·la, va ocupar el seu lloc a la capçalera de la taula. A un gest seu del cap, tots els altres es van asseure. Els capitans van començar per presentar els seus informes de danys i de baixes. La Jaina va tenir el gust de comunicar que la seva unitat no havia tingut cap baixa, i la seva nau només mals menors. Després, es va debatre el que es faria amb el Tro Llunyà, un creuer classe República que havia patit danys significatius i tenia avariats també els impulsors d'hiperespai. En Farlander era partidari de tirar en orris la nau i abandonar-la, però Hannser, el capità del Tro Llunyà, al·legava enèrgicament que seria capaç de reparar la nau si se li donava temps, i en Farlander va acabar per accedir-hi. S'evacuaria al Tro Llunyà, deixant només a la tripulació de comandament, impulsió i control de danys, i farien després un microsalt per sortir del sistema d'Obroa-Skai, escortats per la fragata de la classe Llancer. S'enviaria a la trobada del Tro Llunyà una gavarra amb els recanvis necessaris, i, amb sort, el creuer dels Sistemes Kuat podria conservar-se per a nous enfrontaments amb els yuuzhan vong.
-Esperem veure-us a Kashyyyk -va dir en Hannser.
-A Kashyyyk? -va dir la Tenel Ka amb sorpresa-. Per què a Kashyyyk?
-Anem a traslladar-hi la nostra base, majestat -va dir en Farlander-. Volem ser capaços de defensar aquesta secció de la Vora Mitjana sense deixar d'estar prou propers a vosaltres per a brindar-vos ajuda a Hapes si tornen a atacar-vos.
La Tenel va fer que sí amb el cap.
-I els vostres plans a llarg termini?
En Farlander va adoptar una expressió d'indecisió.
-La veritat és que no hem rebut instruccions de la caserna general des de la caiguda de Borleias. Jo vaig improvisant-ho tot sobre la marxa.
-Qui és el teu immediat superior? -li va preguntar la Tenel, arrufant les celles.
-L'Almirall Traest Kre'fey. Però és parent d'en Borsk Fey'lya, i es va veure obligat a tornar a Bothawui durant el dol oficial.
La Jaina va arquejar una cella, però va guardar silenci. No seria ella qui guardés dol pel difunt Cap d'Estat, però suposava que algú ho havia de fer.
En Keyan Farlander va entrellaçar les mans i es va inclinar cap endavant sobre la taula de conferències.
-Us prego que us feu càrrec, majestat -va dir-. Espero que puguem tornar a actuar junts contra el nostre enemic comú. Jo col·laboraré amb vos amb totes les meves forces, i si torna a ser atacat el cúmul estel·lar Hapes, espero que no dubti a sol·licitar la meva ajuda. Però no puc responsabilitzar-me de les decisions dels meus superiors, i estic sotmès a les seves ordres en qualsevol moment.
-Entesos -va dir la Tenel.
La incertesa els assetjava a tots, va pensar la Jaina. Ella havia confiat a centrar-ho tot clavant un cop al cap enemic. Però el seu objectiu havia estat un fantasma; i, encara que s'havia aconseguit una victòria, entre les boires del dubte resultava difícil determinar què significava tan sols una victòria com aquella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada