dilluns, 18 d’abril del 2016

Els Camins del Destí II (XI)

Anterior



CAPÍTOL 11

La veu del comandant grinyolava d'interferències quan va parlar pel comunicador, des del seu centre de comunicacions blindat, muntat en les antigues oficines principals de la mina.
-Han abatut els nostres escuts. Evacuem i refugiem-nos en els búnquers.
-Gràcies per la informació -va dir la Jaina. Tremolava de fred, mentre indicava a Lowbacca que tanqués les portes a prova de bombes.
-Estem muntant les mines -va dir el comandant-. Acabarem amb molts d'ells quan entrin.
-Bona sort -va dir la Jaina; però llavors van començar a xiular els motors hidràulics, i la Jaina va dubtar que el missatge arribés al comandant, en el seu centre de comunicacions situat just per sota de la superfície del petit satèl·lit.
La Jaina va apagar el comunicador i va mirar al seu grup de pilots.
-Poseu-vos els vestits espacials -va dir-. I les cuirasses, per sobre dels vestits.
En aquell moment es va apagar la gravetat artificial. I les llums també.

Quants guerrers yuuzhan vong feien falta per capturar un satèl·lit? es va preguntar en Tsavong Lah. Tenia vint mil en els transports de tropes al seu comandament, però sens dubte allò era excessiu.
Deu mil, llavors. Els altres podien fugir per lluitar en una altra ocasió.
Tampoc necessitava a la totalitat del grup de combat de Yun-Yuuzhan. Amb una tercera part havia de ser suficient per repel·lir les forces de la Nova República el temps suficient per assegurar l'èxit del seu sacrifici.
-Veniu, Jeedai! -va cridar l'oggzil-. Veniu a la cacera! On és el vostre valor?
Després, tornant-se als subalterns que envoltaven el tron ​​de cognició, els va encarregar que ordenessin als altres grups de combat que es retiressin de la batalla. Va ordenar també la retirada a dues de les tres divisions del seu propi esquadró, i a la meitat de les naus de transport de tropes.
-Però no les que continguin les grutchyns! -va cridar-. Les necessitarem quan aterrem en el satèl·lit!
Va pensar que les grutchyns, menjadores de roques, serien una sorpresa. Els Jeedai estarien obligats a moure's pels túnels ja existents, però les grutchyns eren capaces d'excavar els seus propis túnels.
Però abans que aterressin les grutchyns, els soldats haurien d'aclarir la zona. Va ordenar que baixessin a la superfície les primeres naus de transport, cobertes pel foc de les naus des de dalt.
-Mestre Bèl·lic! -va exclamar un dels seus subalterns-. Un avís del grup de combat de Yun-Harla. Han aconseguit retirar-se a l'hiperespai, però el seu salt ha fracassat. Diuen que hi ha mines...

-oOOOo-

Mines...
El grup de combat de Yun-Harla i el grup de combat de Yun-Txiin havien saltat junts a l'hiperespai, corrent a posar-se fora de perill per l'estret passadís que serpentejava pel Nucli Interior. Però tots dos van ser arrencats de l'hiperespai per la mina d'interdicció que s'havia plantat en el punt més estret de la via; i llavors es van trobar enmig de l'enorme camp de mines que s'havia disposat en tota l'extensió del congost.
A cada instant que passava l'enemic en el camp de mines, milers de mines detectaven la presència dels intrusos, es dirigien als seus nous objectius i es disparaven contra els yuuzhan vong.
Moltes de les naus yuuzhan vong estaven danyades i no eren capaces de defensar-se degudament. Moltes, embolicades en mines, van quedar destruïdes en una tempesta d'explosions. Les poques que tenien intactes les seves defenses van sortir millors parades, encara que a penes va escapar cap que no patís danys.
El grup de combat de Yun-Q'aah, que havia combatut contra la flota d'en Garm Bel Iblis i el petit esquadró de l'Aliança dels Contrabandistes, va aconseguir saltar netament a l'hiperespai, i les seves naus van arribar més o menys juntes al camp de mines. Poques d'elles havien patit danys crítics, i la majoria van aconseguir obrir-se camí.
Les dues terceres parts del grup de combat de Yun-Yuuzhan, el d'en Tsavong Lah, estaven advertides de l'existència del camp de mines abans de fer el salt, es van preparar per endavant i van ser les que van sortir millor parades. Però els transports de tropes, que només portaven armes lleugeres, eren incapaços de defensar-se com cal, i als pocs minuts d'estar en els camps de mines deu mil guerrers yuuzhan vong van trobar la mort.
Pel que fa al grup de combat de Yun-Yammka, estava massa proper al camp de gravitació d'Ebaq per poder donar el salt. Va ser envoltat per forces de la Nova República molt superiors en nombre, que el van escombrar completament.
Més d'una tercera part de la flota yuuzhan vong havia quedat destruïda, sense comptar la resta del grup de combat d'en Tsavong Lah, que havia acudit al voltant d'Ebaq IX per defensar el seu comandant i les seves forces de terra.
Allà, els primers guerrers yuuzhan vong que van irrompre en els centres de comandament de la Nova República van ser rebuts per mines automàtiques que els van fer trossos a través de les seves armadures de cranc vonduun. Els guerrers que es van llançar a l'assalt per sobre dels cadàvers dels seus companys es van trobar amb més mines.
-Ja esteu morts! -els hi va dir en Tsavong Lah per víllip-. L'única qüestió és si morireu amb honor, com yuuzhan vong, o com covards que deshonrareu als Déus que us han creat!
Cap dels guerrers era covard. Més de mil van donar la vida contra les mines, i els altres van passar per sobre dels seus companys morts i no van trobar més que unes instal·lacions buides. Un cop allà, van fer les destrosses necessàries per cessar el subministrament d'energia i retirar tots els escuts d'Ebaq.
-Porteu el Sacrifici de Sang a la superfície! -va ordenar en Tsavong Lah-. Deixarem anar les grutchyns... i als voxyn!
L'enorme nau capitana va descendir a la superfície del satèl·lit. Abans de descendir a terra, en Tsavong Lah va tornar a agafar l'oggzil i va cridar de nou en bàsic:
-No veniu, Jeedai? No us sumeu a la cacera? On és el vostre valor?
Per a la seva sorpresa, li va respondre una veu que li resultava coneguda.
-Aquí Jacen Solo -li va transmetre el víllip-. Jugaré al teu joc, Mestre Bèl·lic.

-oOOOo-

La resposta d'en Tsavong Lah va estar carregada de satisfacció adusta.
-Benvingut, Traïdor! M'alegraré de tornar-te a veure.
-I jo a tu, Mestre Bèl·lic.
El Mestre Bèl·lic va respondre amb to amenaçador.
-He jurat sacrificar-te, Jacen Solo. Potser puguem celebrar el sacrifici, després de tot.
-Potser jo aconsegueixi retardar-lo de nou -va dir en Jacen-. Em permetràs aterrar, Mestre Bèl·lic?
-A tot Jeedai se li permetrà aterrar. Donaré aquestes ordres a la flota.
-Molt amable per part teva, Mestre Bèl·lic.
-En absolut. Per ventura vindries a Ebaq si hagués donat ordres a la flota que et rebentessin quant hi arribessis?
En Jacen sí vindria, fins i tot en aquestes condicions, però de res serviria dir-li-ho al Mestre Bèl·lic.
-Fins aviat, Mestre Bèl·lic -va dir en Jacen, i va tallar la comunicació.
El seu androide astromecànic va deixar anar un xiulet per indicar-li que tenia una altra trucada. En Jacen va canviar de freqüència.
-Jacen -va dir en Luke-. Què estàs fent?
-Ajudar a la meva germana -va dir en Jacen, sense poder contenir del tot un to de desafiament a la veu. En Jacen va sentir una onada de la presència d'en Luke a través de la fusió Jedi, un esforç enèrgic per part d'en Luke per posar-se en contacte amb ell emocionalment, a més de per paraules.
-No pots ajudar-la immolant-te -va dir en Luke.
-No penso immolar-me.
-La Jaina i els altres estan en un búnquer reforçat. L'únic que ha de fer és esperar allà fins que arribi a salvar-la la flota. I tots anem cap allà. Kre'fey, Farlander, Bel Iblis. I els vostres pares.
En Jacen va sentir que la fusió en la Força l'instava a atendre'l, a fer cas del seu argument raonable. Es va oposar en aquest impuls i va intentar parlar de la manera més calmada i raonable que li va ser possible.
-No confio que en Tsavong Lah faci el que s'espera que faci -va dir-. Vaig sentir la teva sorpresa quan es va dirigir a Ebaq IX.
En Luke no va tenir resposta per això.
-Tinc un pla -va seguir dient -. No penso llançar-me als seus braços; vaig a distreure'l perquè no caigui sobre la Jaina.
Una punyalada de por va recórrer la fusió Jedi, i el seu gust era el de la Jaina.
-Estan caçant-la -va dir en Jacen-. He d'anar-hi ja.
Va apagar el comunicador. En Luke i els altres van seguir intentant-se posar en contacte amb ell a través de la fusió, però en Jacen es va retirar i va intentar concentrar-se, més aviat, en el seu sentit vong. Estava desentrenat (no havia tingut a cap vong a mà per practicar); però va reduir la respiració i va entrar en un estat de meditació, va sentir l'enemic que tenia per davant, unes motes de consciència serioses i decidides, totes disposades a sacrificar-se pels seus líders.
El valor i la determinació dels yuuzhan vong no li van sorprendre. El que sí li van sorprendre van ser els seus números.
Només a Ebaq devia haver-hi milers.

-oOOOo-

La Jaina esperava en la foscor. Els Jedi se sentien perfectament tranquils en la foscor; estaven reforçats per la Força i eren capaços de sentir les parets que els envoltaven; però va sentir que augmentava l'angoixa dels seus companys no Jedi, de manera que va fer que s'encenguessin els llums dels cascos i dels cinturons.
Va sentir per la fusió Jedi la certesa creixent de la victòria, i després el triomf creixent a mesura que un esquadró yuuzhan vong rere l'altre fugia del camp de batalla. Va percebre que en Jacen estava fent alguna cosa completament inusual; però no sabia de què es tractava, i va percebre que els altres intentaven fer alguna cosa. En saber-ho, va sentir un degoteig d'angoixa, però no disposava d'una unitat de comunicacions amb la que pogués posar-se en contacte amb Jacen, i no podia parlar amb ell. Quan acabava de decidir-se a intentar-se comunicar amb ell per mitjà de la fusió, una altra cosa li va cridar l'atenció.
O, potser, una cosa que no era una altra cosa.
Va sentir a través de les percepcions potenciades de la fusió en la Força un buit, un buit. Una cosa que no era a la Força.
Els yuuzhan vong.
I llavors va sentir una onada a través de la Força, una sensació resolta, tan malèvola i tan inconfusible com el soroll d'una pistola làser que algú encengués prop de la seva oïda.
Voxyn.
Voxyn que la caçaven a ella.
En Lowbacca va rugir.
-Recordeu-me que digui a l'alt comandament el poc que m'agrada el seu pla de combat -va dir la Jaina. A l'antiga mina hi havia centenars de pous, i prop d'una dotzena havien estat tancats amb portes a prova de bombes per retardar l'enemic. Alguns tenien trampes perquè els vong haguessin d'anar amb prudència. El pla de combat havia donat per fet que les probabilitats que els yuuzhan vong trobessin les portes bones i dediquessin totes les seves forces a enderrocar-les eren molt baixes.
El pla de combat no havia comptat amb la presència de voxyn capaços de percebre a qualsevol usuari de la Força i de conduir l'enemic directament fins a la Jaina, estigués amagada o no darrere de portes a prova de bombes.
-Llàstima que no tinguem alguns droides d'aquests CYV -va dir un dels seus pilots.
-No hi ha prou -va dir la Jaina-. Els que tenen, estan custodiant al govern -reflexionà-. Aparteu-vos bé de les portes -va concloure la Jaina-. No sé què van a usar per enderrocar-les, però sí que sé que no vull estar a prop de l'explosió.
-Potser hagi arribat el moment de muntar les mines -va dir en Tesar. Movia a banda i banda la seva cua, dins del seu vestit espacial.
-Sí. Però lluny de l'entrada. No vull que el que empren per enderrocar la porta destrossi les nostres mines.
I llavors, com si hagués estat esperant que ella ho digués, van sentir i van escoltar un cop. El sòl va tremolar, i l'aire tranquil del túnel reverberà amb el tro sobtat que procedia de l'altre costat de la porta a prova de bombes.
Els vuit pilots de l'Esquadró Sols Bessons van retrocedir pel túnel sense dir paraula. Es van afanyar muntant mines antipersona en la foscor, mentre es repetia el cop un cop i un altre.
La Jaina va percebre, tant per la Força com a simple vista, que una part de la paret s'esquerdava, i es desprenien d'ella fragments.
-No entraran per la porta! -va dir-. L'estan envoltant!
Una cosa més amb la qual no havia comptat el pla.

-oOOOo-

Els yuuzhan vong omplien el llarg túnel que travessava tot el satèl·lit; milers d'ells a l'avantguarda, seguits de voxyn udolants i d'un parell de grans grutchyns, sorprenentment lleugeres i àgils amb l'escassa gravetat. Després venia el cos principal, amb Tsavong Lah i la meitat del personal de comunicacions del Sacrifici de Sang.
Unes explosions van sacsejar l'aire davant ells, i quaranta soldats de l'avantguarda van caure embolicats en la seva pròpia sang; es tractava d'una altra trampa que els havien tendit els covards infidels, que no eren capaços de lluitar cos a cos sinó que havien de recórrer en aquests trucs a força de màquines. Els altres van passar sobre els caiguts, deixant enrere portes de duracer una rere altra.
Els yuuzhan vong no s'aturarien fins que s'aturessin els voxyn.
Els voxyn, amb els pèls sensibles de punta, es van aturar davant d'una porta a prova de bombes idèntica a les altres. Un dels voxyn estava tan a prop de la mort que amb prou feines era capaç d'arrossegar-se, ni tan sols amb aquella escassa gravetat. Va llepar la porta amb les seves llengües bífides, i els seus udols van omplir el túnel immens i van sonar com una melodia en els nervis d'en Tsavong Lah.
-Voxyn enrere! -va dir en Tsavong Lah als qui els portaven-. Endavant les grutchyns!
Les grutchyns eren uns animals negres, lluents, cuirassats, de sis metres de longitud, parents molt més grans dels grutchins devoradors de metall que els caces de combat yuuzhan vong utilitzaven a manera d'armes. Les grutchyns no tenien la capacitat de vol dels grutchins, però tampoc tenien l'estupidesa d'aquests: eren mig intel·ligents i capaces de ser ensinistrades, i en Tsavong Lah les havia portat en aquesta expedició sabent que podria haver d'excavar per treure els infidels dels seus amagatalls.
Les enormes bèsties es van avançar grunyint, obrint les mandíbules agudes com l'acer. En Tsavong Lah va contemplar un moment les portes de duracer, i va cridar després als que manejaven les grutchyns:
-Que excavin a través de les parets del túnel! Són més toves que les portes, i les portes poden estar minades!
El túnel va tremolar quan les grutchyns es van abalançar sobre les parets de pedra. En Tsavong Lah, pensant en les mines, va retrocedir prudentment fins al grup principal. No tenia por a la mort, i en qualsevol cas sabia que moriria aquell dia, però morir estúpidament, víctima d'una mina, seria trivialitzar el seu propi fi.
-El Sacrifici de Sang informa que en Jacen Solo ha aterrat -li va comunicar un dels seus subalterns.
-Molt bé -va dir en Tsavong Lah-. Ha dit el Sacrifici de Sang on?
El subaltern es va comunicar un moment amb el seu víllip.
-No ha estat a l'entrada principal. En algun lloc de l'altre costat del satèl·lit.
En Tsavong Lah va esbossar un somriure amb els seus llavis tallats.
-El trobarem ben aviat -es va dirigir als guàrdies dels voxyn-. Dos voxyn que s'uneixin a l'avantguarda! -els va ordenar-. Tots ells, a buscar a Jacen Solo!
-A les teves ordres, Mestre Bèl·lic!
-Captureu-lo per al sacrifici si és possible. Però, en cas contrari, invoqueu als Déus com a testimonis i mateu-lo on sigui!
En Tsavong Lah havia de cridar per fer-se sentir entre el soroll que produïen les grutchyns que desmuntaven la paret del túnel.
Dos dels voxyn es van avançar esbufegant fins al cap del grup d'avantguarda, i tots ells, els mil que eren, es van posar de camí trotant amb empenta.
Jacen Solo. Només de pensar en Jacen, la pota de vua'sa del Mestre Bèl·lic es contreia, les seves urpes esgarrapaven el terra de pedra. En Jacen se li havia burlat en totes les seves trobades. Li havia aixafat el peu en combat cos a cos, obligant-lo a implantar-se un altre, i quan l'havien capturat, l'havia humiliat amb la seva falsa defecció. Ara, en Jacen gosava pretendre burlar-se de nou.
Només llavors es va preguntar per què. Per que anava a volar Jacen Solo en solitari fins a Ebaq IX, per deixar-se caçar per Tsavong Lah i deu mil guerrers yuuzhan vong?
La resposta li va venir de seguida. «La germana bessona!».
La Jaina Solo, la qual s'havia burlat de Yun-Harla, la Mentidera, amb els seus ardits, havia d'estar entre els Jedi atrapats a Ebaq IX.
El pit d'en Tsavong Lah es va omplir d'alegria. El sacrifici de bessons! Ell havia pensat, temps enrere, sacrificar els bessons Solo, aspiració que havia quedat truncada per les traïcions d'en Jacen i de la Vergere. Però ara s'anava a complir el sacrifici! I, un cop morts els dos, el propi Tsavong Lah podia anar a reunir-se amb els seus Déus amb un somriure en els seus llavis tallats.
La paret del túnel es va enfonsar, i les grutchyns van irrompre al pou miner que estava darrere.
-Anem-hi, soldats! -va exclamar en Tsavong Lah-. Cal sacrificar els Jeedai! Endavant!

La Jaina va sentir l'enfonsament de la paret del túnel, i va sentir després els xiscles de la massa de guerrers yuuzhan vong al passadís contigu. Pel so semblava que eren milers.
-Enrere! -va dir-. Retirada a la propera intersecció.
Van deixar enrere mines antipersona, disposades per esclatar quan detectessin la calor corporal de l'enemic. Les galeries mineres es bifurcaven, i la Jaina va consultar el mapa de la mina que havia guardat en el seu datapad i va triar la galeria que li brindava més possibilitats.
Van seguir pel túnel, i els Jedi empraven la Força per evitar que uns xoquessin contra altres amb l'escassa gravetat...
Llavors va arribar un xiscle, un grinyol amb ressonàncies ultrasòniques que li va gelar la sang i li va estarrufar els pèls del clatell.
-Què ha estat això? -va preguntar un dels seus pilots.
-Voxyn -va dir en Tesar-. Ens cacen.
-Podem matar-los, oi? -va preguntar el pilot, inquiet.
La Jaina va sentir l'esclat d'una mina, seguit d'un xiscle i d'un rugit d'ira de cent goles de guerrers.
-Espero que això sigui el que acaba de passar -va dir la Jaina.

-oOOOo-

En Jacen es desplaçava veloçment per la galeria, volant còmodament amb la Força sota la gravetat lleugera del petit satèl·lit natural, i seguint amb la seva llanterna els detalls dels túnels que tenia per davant. També ell portava al datapad un mapa d'Ebaq IX, i es va figurar que els yuuzhan vong tenien ocupades les zones de comandament i la galeria central. Pensava aparèixer a la galeria central, atacar als yuuzhan vong i retirar-se després. Faria tot el que estigués a la seva mà per sembrar la confusió i apartar els enemics de la Jaina.
Almenys, podria fer-se perseguir pels voxyn, i amb sort podria atrapar-los en els passadissos més estrets i matar-los.
El seu sentit vong expandit omplia tot el satèl·lit. El nombre mateix de guerrers enemics l'intimidava, però no perdia l'esperança que el seu pla tingués èxit, amb una mica de sort.
Per desgràcia, els materials amb què comptava eren escassos.
Només tenia el seu sabre làser, a més de la pistola de làser i les dues granades que venien a l'equip de supervivència de l'Ala-X. Però sabia lluitar amb armes yuuzhan vong si calia, i si era capaç de sorprendre a alguns guerrers enemics, podria apoderar-se dels seus equips.
I llavors va sentir l'onada mental d'un voxyn que el buscava, i el va empènyer amb el seu sentit vong, intentant convèncer al voxyn que no el veiés. Però li faltava experiència; va percebre l'espetec mental del voxyn quan el va localitzar, i va sentir un udol llunyà que va ressonar pel pou, seguit d'una onada d'alegria i de determinació procedent de centenars de guerrers yuuzhan vong; i llavors va saber que l'estaven caçant.
Va canviar de sentit; ja no tenia la menor possibilitat de prendre per sorpresa als yuuzhan vong. Havia arribat el moment de buscar un d'aquells passadissos estrets en els quals havia estat pensant.
En Jacen va trobar una cantonada en angle recte a la galeria i va decidir fer-se fort allà mentre tenia possibilitats de retirada. Es va instal·lar darrere d'un gir del túnel i va encendre el seu sabre de làser; després, va activar una de les dues granades i la va empunyar a la mà esquerra. Va considerar objectivament la possibilitat d'emprar el sentit vong en combat (podia influir sobre algunes armes de l'enemic, inutilitzar-les), però va decidir renunciar-hi. Senzillament, eren massa els enemics que venien a per ell. Podria convèncer alguns amfibastons perquè mosseguessin als seus propis amos o es quedessin flàccids; podia convèncer uns quants insectes atordidors perquè es disparessin prematurament; però no podria influir-los a tots.
La Força era millor per a aquella situació. Va deixar que s'apagués el seu sentit vong i va invocar la Força.
Va sentir que l'enemic s'apropava a ell precipitadament, crits i passos precipitats. Una horda que omplia de gom a gom la galeria i avançava amb lleugeresa amb la gravetat tan lleu.
El grinyol ultrasònic dels voxyn va prendre a Jacen per sorpresa i va estar a punt de paralitzar-lo; havia oblidat com de terrorífic i paralitzador que era aquell so. Es va alliberar del xoc i va llançar la granada a l'altre costat de la cantonada, traient el cap el just per guiar la granada fins a la boca oberta del voxyn. El voxyn, al seu torn, escopia líquid tòxic cap a ell, però en Jacen va emprar la Força per agafar l'àcid i tornar-lo a llançar cap als guerrers enemics.
El que li va sorprendre va ser el nombre de guerrers. Una cosa havia estat percebre la seva arribada, i una altra veure'ls realment, i de prop. Semblava que omplien tot el túnel. Eren centenars...
Es va refugiar darrere de la cantonada quan la granada va explotar destrossant la major part del cap del voxyn. En Jacen sabia que tot i així era difícil que morís la criatura, pel que va prendre amb la mà esquerra la pistola de làser i es va posar a disparar de nou des de la cantonada, apuntant al voxyn i als guerrers enemics que estaven darrere.
El voxyn, cec o embogit de dolor, es regirava a la galeria amb una energia sorprenent i una velocitat increïble. Els assots de la seva cua ja havien abatut a diversos guerrers; però quan Jacen començà a disparar, traient només el cap i la mà, els yuuzhan vong van deixar anar un crit i van avançar, per sobre del voxyn moribund, empenyent fins i tot a la criatura i quedant-se clavats en els seus pinxos verinosos. De les mans dels guerrers arribava una pluja d'insectes atordidors.
En Jacen es va retirar d'un salt de la cantonada, detenint frenèticament amb el seu sabre de llum els insectes atordidors que volaven cap a ell i giraven la cantonada o rebotaven en una paret i seguien volant.
Un dels insectes li va donar a la cuixa i li va fer girar sobre si mateix, i en Jacen es va servir de la Força per mantenir el moviment de rotació, movent el sabre de làser com una taca de llum verda amb la qual colpejava als projectils. Va fer un gir complet i després va emprar la Força per impulsar-se d'esquena pel túnel mentre detenia projectils amb el seu sabre de llum i disparava la pistola amb la mà esquerra per desanimar els vong que es proposessin girar la cantonada.
No els va desanimar. La primera mitja dotzena van quedar estesos al costat del voxyn ferit, però els altres van seguir avançant, tota una llarga columna, proferint el seu crit de guerra.
Do-ro'ík vong pratte!
Se sentia darrere d'ells, en algun lloc, el xiscle d'un altre voxyn.
En Jacen va llançar tret rere tret amb la pistola làser, encara que sabia que no serviria de res. I va sentir en algun lloc de la Força l'angoixa de la Jaina.

-oOOOo-

-Enfonseu el sostre -va dir la Jaina-. Aquí mateix.
-Com? -va preguntar un dels seus pilots-. Tenim mines, però no explosius.
La Jaina va buscar amb la Força les esquerdes i punts febles de les pedres del sostre. En Tesar i en Lowbacca van unir la seva energia a la d'ella.
-Enrere -va dir la Jaina. Una roca del sostre de mitja tona va caure amb un estrèpit sobtat, acompanyada de pols i runes. Va engrandir l'edifici, tirant de les roques i provocant la caiguda de més d'elles.
Llavors va sonar un xiscle que a la Jaina li va semblar que li arrencava l'alè de la gola, i va aparèixer allà un voxyn que havia aconseguit obrir-se camí d'alguna manera entre l'allau de roques i saltar entre el grup de la Jaina. Aquesta havia oblidat com de veloços que eren els voxyn.
Va aconseguir aixecar un escut de Força a temps per desviar una pluja de baves tòxiques, i va saltar esquivant la primera fuetada de la cua mentre treia el sabre làser i encenia la fulla violeta. Va sonar a la seva esquena un colp i un crit. Les pistoles de llum brillaven en l'espai fosc i estret, i els cops li assotaven les orelles. En Lowbacca llançava talls al cap d'aquell ésser; la brillantor del seu sabre de llum es reflectia en els ulls rutilants del voxyn.
El túnel estava ple de l'olor pudent de les baves àcides del voxyn. La cua va deixar anar una segona fuetada, i la Jaina va tornar a saltar i va caure llançant-li un tall a la cua. Aquesta es va partir a prop de la seva arrel, i la sang acre va esquitxar el vestit espacial de la Jaina.
I llavors els tres Jedi es van trobar combatent costat a costat, agitant els sabres làser en un combat cos a cos frenètic contra les dents, les urpes, el verí i la pura maldat resolta. Els altres pilots disparaven amb les seves pistoles de làser cada vegada que trobaven un buit. La sang i l'àcid grinyolaven i esquitxaven les parets del túnel.
El voxyn no va deixar de lluitar fins que va estar literalment fet a trossos, i el combat va deixar la Jaina esgotada, recolzada sense alè a la paret del túnel. Només havia tingut uns moments de respir quan va sentir l'udol dels guerrers vong, i va aixecar la vista per veure'ls omplint el túnel a l'altre costat de la barrera de roques que havia aixecat ella.
Un tiroteig d'insectes atordidors va sorgir per sobre de l'obstacle, seguit d'una torba de guerrers que gatejaven sobre les pedres caigudes. La Jaina va disparar el seu rifle de làser amb la mà esquerra, a boca de canó, mentre manejava el seu sabre de llum per partir en dos els insectes atordidors que venien cap a ella.
-El sostre! -va exclamar-. Hem d'enfonsar el sostre!
Tesar, Lowbacca i ella van unificar un cop més el seu domini de la Força i van estirar del sostre, fent caure primer runes i pedres, després roques grans. Els trets de làser rebotaven entre les roques reflectint-se en totes direccions; la Jaina va detenir-ne un amb la seva fulla violeta. I, llavors, es va enfonsar el sostre amb un fort estrèpit, aixecant un núvol de pols que va recórrer la galeria de la mina cap a la Jaina. Havia vist que quedaven sepultats almenys mitja dotzena de guerrers yuuzhan vong.
-Això no els aturarà molt de temps -va dir un dels seus pilots-. Aquestes roques no pesen molt amb aquesta gravetat. I ja vas veure com van envoltar les portes a prova de bombes.
«Potser els aturi el temps suficient perquè se'm passi una altra idea pel cap...», va pensar la Jaina.
-Aparteu-vos -va exclamar. Es va netejar la pols i la suor de la cara, sorprenent-se lleument de veure que li quedava suor.
Només llavors va descobrir que havia patit baixes. Se li va regirar l'estómac de veure a Bessó Quatre aixafat contra la paret, on li havia donat un cop de la cua el voxyn, el seu vestit espacial perforat per una vintena d'espines verinoses. Bessó Set havia rebut al pit l'impacte d'un insecte atordidor i s'havia quedat estès a terra. El pilot deia que havia perdut l'alè i res més, però a la Jaina li va inquietar la manera en què li tremolava la cara de dolor mentre els altres l'ajudaven a posar-se dempeus.
Dos d'ells van portar el cos de Bessó Quatre fins al fons, mentre que dos subjectaven Bessó Set. Els Jedi es van quedar enrere guardant la rereguarda fins que van arribar a una cruïlla de tres galeries.
-Cap a on, comandant?
La Jaina es va treure el datapad de la butxaca de la màniga i el va consultar. Li va semblar que el mapa li donava voltes davant els ulls. Va comprendre que estava massa cansada per pensar degudament. Va obligar a la seva ment a treballar en el problema.
-Vosaltres, aneu a l'esquerra -va dir-. Flocs, Tesar i jo anirem cap endavant.
-Espera un moment! -va exclamar, indignat, Bessó Deu, que portava a les espatlles el braç de Bessó Set-. Què pretens separant-nos?
-Els vong estan caçant Jedi -va dir la Jaina-. Vosaltres estareu fora de perill desviant-vos. I nosaltres estarem més fora de perill si no hem de preocupar-nos per a protegir-vos.
«I no morireu amb nosaltres», va pensar.
-Podem lluitar, comandant! -va insistir Bessó Deu-. Podem ajudar-te!
-Ho agraeixo, però...
-No hem arribat fins aquí només per deixar que marxis i lluitis tu sola contra els vong. Tu has fet de nosaltres un equip, i seguirem junts.
La Jaina va contenir les llàgrimes que li van picar de sobte als ulls. Aquell era l'esperit combatiu que havia creat ella mateixa, a base d'exercicis, de treball penós i de sang. Però per a l'únic que podia servir aquella resolució admirable en aquells moments era per fer que matessin els altres sense necessitat.
Es va posar ferms, va respirar fondo i va mirar a Bessó Deu.
-Haig de donar-li una ordre, tinent? -va preguntar.
La ira i la frustració van apuntar a la cara de Bessó Deu. Després, va negar amb el cap.
-Suposo que no, comandant -va dir.
-Llavors, en marxa. Us veuré quan hagi acabat això.
La Jaina va esperar un moment mentre els seus pilots, fatigats, s'allunyaven penosament, i després va avançar, fent un esforç, pel túnel que havia triat. La ment li donava voltes de cansament.
-Recull energia de la Força -va dir en Tesar. Allò tenia més d'ordre que de suggeriment.
La Jaina estava massa cansada per expressar el seu assentiment verbalment; es va limitar a ampliar la seva consciència de la Força i a deixar-se omplir de la seva energia. No podia mantenir allò indefinidament; en última instància, no hi havia manera de substituir l'aliment i el somni; però, quan la Força va inundar el seu cos, banyant d'energia totes les seves cèl·lules, es va trobar més ferma. Trepitjava amb més força, respirava de manera menys penosa. Va consultar el mapa del seu datapad i va prendre una decisió.
-Ens desviem aquí.
Tesar i Lowie van mirar amb sorpresa les parets nues del túnel. En Lowie va grunyir una pregunta.
A manera de resposta, la Jaina va assenyalar per sobre dels seus caps.
Ascendia un pou de ventilació que connectava el túnel amb una altra galeria superior. Els altres dos van utilitzar la Força per ajudar la Jaina a pujar al pou; i després, recolzant els braços i els peus contra les parets irregulars del pou, va ser capaç d'escalar sis o set metres fins a la galeria superior, on es va tornar per ajudar els altres. La maniobra va resultar molt fàcil per l'escassa gravetat. El mateix Lowbacca no pesava allà més de quinze quilos.
En Tesar va encendre la llum del seu cinturó i va inspeccionar la galeria en tots dos sentits. Brillava el gebre sobre les parets irregulars de pedra.
-On anem ara? -va preguntar.
-Esperem aquí mateix. Podem defensar aquest pou indefinidament, o almenys fins que trobin una altra manera d'arribar en aquesta galeria. I, quan arribin, provarem de córrer en sentit oposat.
En Tesar va donar mostres que el pla li semblava acceptable, i va apagar la llum del seu cinturó. Els tres es van posar a esperar al túnel gelat, sabent que no els tocaria esperar molt de temps.
La Jaina va tancar els ulls i es va obrir a la fusió Jedi. Oncle Luke, on ets?, va enviar.

-oOOOo-

En Luke s'estava preguntant com reconqueririen el satèl·lit, tenint en compte que la Nova República no tenia tropes a mà. No havien esperat un combat sobre terra, de manera que les úniques tropes d'infanteria disponibles eren les de policia militar, proveïdes només d'armament lleuger, que anaven a bord de les grans naus capitals.
Aquestes, i els Jedi. Els mateixos que el Mestre Bèl·lic Tsavong Lah havia tingut l'esperança que aterressin al petit satèl·lit natural. Als que havia convidat a aterrar.
Les forces de la Nova República es disposaven a entaular combat amb el petit esquadró que havien deixat enrere els yuuzhan vong per protegir les seves tropes terrestres. Els yuuzhan vong lluitarien amb valor, però no durarien molt de temps contra el nombre superior de la Nova República.
En Luke s'estava preguntant quan havia estat l'última vegada que havia tingut la superioritat de la seva part. Va ser llavors quan va sentir la pregunta de la Jaina.
La resposta que va enviar no va ser verbal, només va ser una impressió mental senzilla que volia dir: on ets tu?
La resposta de la Jaina també va ser no verbal, composta més d'imatges que d'una altra cosa. Túnel. Voxyn. Tropes.
Quantes tropes? Amb imatges de xifres i de guerrers enemics.
Moltes. Arriben aviat. Amb imatges mentals de vong estrets espatlla amb espatlla a les estretes galeries de la mina.
En Luke va verbalitzar el seu missatge següent. Pots arribar a la superfície des d'on estàs?
Negatiu.
En Luke va serrar les dents. El seu missatge següent era complicat, i va trigar un moment a ordenar els seus pensaments. Seria possible passar un caça pel pou central d'Ebaq IX?
En Luke va percebre en la resposta de la Jaina un matís d'humor fatigat, davant l'audàcia mateixa de la idea de fer volar un Ala-X pel pou i rebentar a les hosts dels yuuzhan vong en els seus amagatalls.
La resposta va ser una imatge del pou en què s'apreciava que era prou ample; però la Jaina va enviar també una altra imatge de la capçalera de la mina, amb el seu material pesat per l'elevació dels materials extrets, que caldria retirar d'allà.
Malgrat tot, era el millor pla que se li havia ocorregut al Luke.
Anem cap a vosaltres, va transmetre. Espereu.
En Luke va tornar a percebre un matís d'humor, tenyit aquest cop d'amargor. Com si la Jaina hagués dit, quina altra elecció em queda...
En Luke va dir als altres Jedi a través de la fusió que es preparessin per aterrar a Ebaq IX i per a un combat contra un enemic molt superior en nombre.

-oOOOo-

El primer voxyn que va enviar Tsavong Lah pou amunt va baixar fet miques, seguit d'una granada. Una dotzena de soldats valerosos que van intentar escalar pel pou van morir pel foc de làser abans que haguessin pujat uns pocs metres, i va caure una altra granada que va matar una dotzena més. Allò no faria més que retardar una mica més les coses.
-Que vinguin les grutchyns -va ordenar el Mestre Bèl·lic.
No anava a enviar a més guerrers valents pou amunt. En comptes d'això, excavaria la terra sota els peus dels infidels.
-El Sacrifici de Sang comunica que han entaulat combat amb l'enemic -li va notificar un dels seus subalterns-. Diuen que retardaran l'arribada dels infidels tot el possible.
-Digues a la flota que els Déus saludaran el seu valor -es va dirigir a un altre subaltern-. Com marxa la recerca d'en Jacen Solo?
-Sense canvis, Mestre Bèl·lic. Fuig, però les nostres forces el tenen a la vista. Està...
-Mestre Bèl·lic! -li va interrompre el subaltern que portava l'oggzil-. Una comunicació per a tu!
En Tsavong Lah va agafar l'oggzil de mans del subaltern.
-Qui vol parlar amb mi? -va preguntar.
-No ho endevines, Mestre Bèl·lic?
En sentir aquella veu, el cor d'en Tsavong Lah se li va enardir al pit.
-Vergere! -va dir amb sorpresa; i va adoptar després, amb dificultat, un to humorístic-. Has trucat a suplicar per la vida dels bessons Solo?
-No. He vingut a sumar-me a la teva cacera de Jedi, si m'ho permets.
El Mestre Bèl·lic va riure.
-Ets una miserable traïdora, i molt llesta, però no ets Jeedai.
-Però sí sóc Jedi. Una veritable Jedi, no aquests d'imitació amb els que has estat lluitant. És que no te n'has adonat encara? -les paraules de la Vergere denotaven satisfacció-. Vaig viure cinquanta anys amb vosaltres sense que em detectéssiu, i després et vaig trair. M'estranya que el Summe Senyor et deixés viure després que et vaig fer quedar en ridícul d'aquesta manera.
La fúria va agafar a Tsavong Lah de la gola.
-Vine a Ebaq IX! -va cridar-. Vine al sacrifici dels bessons Solo!
-Si tu m'ho permets...
-Ordenaré a les naus que et deixin passar -llançà l'oggzil al seu subordinat-. Encarrega't d'això!
-Immediatament, Mestre Bèl·lic.
Els guerrers apinyats es van apartar quan va arribar la primera de les dues grutchyns, mig surant per la poca gravetat.
-Ah -va dir als guerrers que les custodiaven, i va assenyalar al sostre-. Comenceu per allà!
Després, assenyalant al grup més proper de yuuzhan vong, els hi va ordenar:
-Pugeu pel pou, guerrers! Mantingueu ocupats als Jeedai mentre nosaltres excavem.

Els tres Jedi estaven drets a la foscor, il·luminats únicament pels seus sabres làser. La Jaina acabava de començar a pensar que els yuuzhan vong portaven massa temps sense fer res, quan el sòl reverberà per un impacte, i es va sentir caure roques més avall.
-Vong! -va dir en Tesar, i va treure el cap per a disparar pel pou pel qual començaven a ascendir els guerrers. Van pujar disparats insectetalladors en un intent inútil de cobrir als guerrers, però en Lowbacca i la Jaina els van tallar fàcilment amb els seus sabres de llum.
El sòl es va agitar amb un altre cop estrepitós. La Jaina sentia la caiguda de roques.
«Deixar caure una granada i arrencar a córrer», va pensar.
Córrer fins que l'agafessin. I, després, lluitar fins a no poder seguir lluitant.

En Jacen havia decidit que bé podia defensar-se en un punt. Les galeries de les mines s'anaven bifurcant i estrenyent, es tornaven a bifurcar i a estrènyer, i quan el sostre va estar a menys de dos metres d'altura va comprendre que se li estaven acabant les opcions. Quan els túnels fossin tan petits que només pogués avançar a quatre grapes, els voxyn tindrien massa avantatge sobre ell. Es va desviar per un túnel lateral i va preparar el seu sabre de llum i la seva pistola làser. Es guardaria l'última granada per al proper voxyn.
Els guerrers enemics van entrar precipitadament pel túnel, i en Jacen va disparar sobre ells. Li van llançar insectes atordidors i gelatina de blorash; ell va esquivar alguns i va parar altres amb el sabre. Tenia una calma estranya.
Aquella no era la primera vegada que cometia un error. I morir tampoc tenia res de nou.
El que el desesperava era pensar en la Jaina. No havia aconseguit ajudar-la; i sentia la situació desesperada d'ella a través de la Força i del seu vincle de bessons.
Seguien arribant yuuzhan vong a dotzenes, que s'abalançaven sobre ell, l'atacaven, li llançaven insectes atordidors, escopien verí dels caps dels seus amfibastons. La pistola de làser d'en Jacen s'estava descarregant. El seu sabre de llum era una taca verda i brillant que feia parades i llançava talls. Pas a pas, va retrocedir pel túnel que s'anava estrenyent.
En Jacen va sentir que se li acumulava dins la ràbia, una fúria vermella que era la seva resposta a la seva pròpia desesperació. La pistola làser va fer el brunzit que indicava que estava descarregada, i la va llançar als guerrers. I llavors va recordar el poder que era capaç d'invocar, el poder que s'alimentava d'una desesperació i una ira com la que sentia llavors i havia sentit abans, i el va llançar cap als guerrers, el foc brillant maragda que li sortia de les puntes dels dits.
El raig de la Força llançà a la primera fila de yuuzhan vong d'esquena contra els seus camarades; i, en la confusió, en Jacen va llançar una altra flamarada. No els havia matat (el raig mortal era una arma del Costat Fosc), però trigarien molt temps a despertar-se.
-Jove Jedi.
En Jacen va tornar la vista i, per algun motiu, no li va sorprendre trobar-hi la Vergere.
-Hola -va dir, i va disparar un altre raig ardent contra els yuuzhan vong.
La Vergere va aixecar la vista cap a ell, amb els ulls oblics lluents i plens de saviesa.
-Estàs a punt de perdre l'aire -va dir.

-oOOOo-

-Vergere! -va exclamar el subaltern. La seva veu va ressonar entre el soroll de les grutchyns que feien caure les pedres.
En Tsavong Lah es va tornar bruscament cap al subaltern.
-Què hi ha d'ella? -va preguntar amb impaciència-. No ve?
-Ve! Però no s'atura!

-oOOOo-

L'Ala-A que havia robat la Vergere dels hangars de caces del Ralroost va xocar amb el pou principal d'Ebaq IX desplaçant-se a trenta-cinc mil quilòmetres per hora. El caça no portava armes, que s'havien desmuntat per instal·lar-les en altres naus, però no li van fer falta. L'impacte va evaporar les bigues i les màquines pesants del cap del pou, i la unitat d'energia del caça i els seus dos enormes motors Novaldex es van convertir en una veloç bola de plasma que va recórrer tot el pou central del satèl·lit Ebaq IX i va sortir pel altra banda com una brillant erupció volcànica que va encegar totes les holocàmeres que estaven dirigides cap allà.
Quan la tempesta d'ions supercalents va recórrer el satèl·lit, va inundar tots els passadissos laterals oberts i, en menor grau, els passadissos que donaven en aquests, però la Jaina i en Jacen estaven massa profunds en les galeries per veure's afectats directament. El que va arribar a les seves galeries va ser una bufetada de pressió i de calor que els va ferir els timpans, seguida d'una tempesta furiosa de pols i de vent que va durar uns segons, després de la qual cosa l'aire, senzillament, hi va desaparèixer. La veloç bola de plasma havia produït una enorme ona de pressió, seguida d'una ona de buit que havia extret l'aire de totes les galeries. D'altra banda, la tempesta de calor i de pressió havia fet cremar el satèl·lit. Fins i tot els metalls poden cremar si estan prou calents i si hi ha l'oxigen suficient per alimentar el foc. El foc que havia provocat la fúria iònica de l'Ala-A era prou calent i poderós per absorbir tot l'oxigen dels túnels en qüestió de segons.
Els yuuzhan vong havien vingut preparats per a la descompressió; al cap i a la fi, era una estratègia de defensa evident. Tots portaven encobridors ooglith que els permetrien sobreviure sense aire.
Però havien esperat més temps d'avís. Encara que els enginyers de la Nova República haguessin fet saltar el cap del pou, exposant-los al buit de l'espai, el gran volum d'aire hauria trigat molts minuts en evacuar dels túnels, i els guerrers haurien disposat de tot aquest temps per posar-se els encobridors a partir del primer avís de descompressió.
Els que van sobreviure a la gran onada de calor i de radiació van sentir al principi la sobrepressió brutal de l'impacte, seguida d'un vent polsós, desorientador, com un huracà, quan l'aire va ser absorbit després de la bola de plasma veloç i cap als focs del nucli central.
L'oxigen va desaparèixer als dos o tres segons de l'impacte. Els pocs yuuzhan vong que es van adonar del que passava es van trobar entre una multitud apinyada dels seus companys, desorientats i incapaços de comunicar-se per la falta sobtada d'aire. Molts van perdre el sentit immediatament. Els que intentaven contenir la respiració van morir d'embòlia, en omplir-se els pulmons d'escuma i explotar. El guerrer que hagués volgut sobreviure hauria hagut de deixar anar el seu encobridor i posar-se'l entre una multitud frenètica, agitada i vacil·lant dels seus companys, molts dels quals haurien intentat treure-li l'encobridor per posar-se'l ells.
Els tres voxyn supervivents i les grutchyns no disposaven d'encobridors ooglith, i, plens de pànic per la falta d'aire, es van agitar embogits. Molts yuuzhan vong van quedar aixafats o enverinats, tallats o mossegats pels animals moribunds; entre ells, els que els custodiaven.
Al cap de vint segons havien perdut el sentit tots els yuuzhan vong. Al cap d'uns minuts, tots havien mort.
Dins del que són les morts en combat, aquelles van ser relativament suaus.

-oOOOo-

El primer esclat de calor i de pressió va derrocar la Jaina a la galeria, plena de vertigen per la doble bufetada que havia rebut a les orelles.
-Despressurització! va cridar, mentre li donava voltes la ment. Va tancar la visera del seu casc amb un moviment ràpid. L'aire udolava al seu voltant, un huracà estrepitós que amenaçava arrossegar-la cap al pou; però es va reduir fins a quedar en res al cap de tres segons.
Quan va tenir ben tancat el casc de pressió, l'aire havia desaparegut.
«Ja era hora», va pensar. Els enginyers ben podien haver fet volar molt abans la capçalera del pou.
En Tesar havia estat el que estava més a prop del pou i va poder servir-se de la seva cua per aferrar-se a les parets del pou sense que la tempesta l'enviés donant voltes sense control. La Jaina li va indicar amb un gest que tragués el cap al pou i veiés si els enemics es movien.
En Tesar va treure el cap, i després va retrocedir indicant amb un gest d'una mà a la Jaina que es quedés on era.
La Jaina va comprendre. El que estigués passant a la galeria inferior no era agradable a la vista.

-oOOOo-

En Jacen va veure morir als yuuzhan vong. No portava casc, però, gràcies a l'advertència de la Vergere, va poder conservar amb la Força l'aire de les seves proximitats, segellant l'entrada del túnel per davant d'ell.
Els yuuzhan vong van caure en un silenci elegant, un rere l'altre, desplomant-se a poc a poc amb l'escassa gravetat com els pètals d'una flor estranyament amenaçadora.
-Voldria poder-los ajudar -va dir en Jacen.
-No hi ha res més inútil que un desig impossible -va dir la Vergere amb severitat.
En Jacen es va tornar cap a ella.
-Això ha estat obra teva, oi?
A la Vergere li van tremolar els bigotis de desgrat.
-Era necessari que t'alliberés de les teves decisions.
En Jacen va sospirar.
-Les meves decisions no han estat molt bones, oi?
-Has decidit amb el cor. I has aconseguit el teu objectiu, no és així? La teva germana està viva -Va mirar a Jacen amb solemnitat-. I jo he aconseguit també el meu objectiu. Ets lliure per seguir el teu destí.
En Jacen va comprendre bruscament la veritat. Mirà la Vergere amb consternació.
-M'acabo de donar compte -va dir-. Estàs morta, oi?

-oOOOo-

El Sacrifici de Sang va esclatar en el mateix moment en què sortia la bola de foc per l'altre costat d'Ebaq IX, i l'explosió doble va sorprendre al Luke.
Va buscar en la fusió a la Força als Jedi que estaven atrapats en el satèl·lit, però la seva presència va trigar algun temps a tornar a la fusió. Havien estat molt ocupats.
Què ha passat?, va preguntar.
Despressurització. Una imatge del vent que sortia del túnel, seguida d'una altra imatge dels enemics morts.
Jaina? Tesar? enviant imatges.
En Luke va rebre al seu torn imatges de la Jaina i en Tesar sans i estalvis, sota el cel blau d'un planeta verd.
I en Jacen?
El va interrompre la presència emocionada de la Jaina. Jacen? Està aquí?
. La presència d'en Jacen en la fusió era tranquil·la. Amb la Vergere. Ens ha salvat.
Vergere, va pensar en Luke. La seva reacció va ser prou forta com per transmetre els seus sentiments complexos a la fusió en la Força, i va sentir les reaccions dels altres. En Luke es va afanyar a esmorteir el seu contacte amb la fusió. Hi havia secrets que no volia que coneguessin tots els Jedi.
Estava la Vergere amb els yuuzhan vong? En Luke va trigar algun temps a formular aquesta idea complexa. Si la resposta era positiva, es que els yuuzhan vong coneixien l'existència de l'arma Alpha Vermell, i tota aquella victòria podia ser inútil. No. La personalitat severa de la Vergere va entrar en la fusió des d'on estigués amagada, i va parlar amb una claredat extraordinària. He estat amagada entre les forces de la Nova República. Vaig robar una caça i el vaig estavellar contra el satèl·lit per destruir l'enemic.
En Luke va assimilar les conseqüències d'això. Has lliurat la teva vida per salvar els altres.
La resposta de la Vergere va ser la que havia donat abans. Era necessari.
En Luke va titubejar. Encara estava en marxa la batalla, i encara moria gent.
Espera, va intentar enviar. Et traurem quan puguem. I va enviar als altres Jedi un fort suggeriment que no parlessin de la Vergere amb ningú. Hi ha motius.
Va dirigir la seva atenció a la batalla. Els yuuzhan vong havien lluitat amb el gran valor que els caracteritzava; però aquell valor no els havia afavorit; s'havia convertit en un parany, tal com havia previst l'Ackbar. La seva formació estava trencada; les seves naus, en flames, les seves tripulacions, morint. Les forces de les Nova República estaven acabant amb ells.
En Luke va mirar a Garm Bel Iblis; va veure el perfil esmolat de l'home que seguia amb atenció el curs de la batalla a les pantalles.
-Hem de demanar-los que és rendeixin -va dir en Luke.
-Per què?
-Perquè nosaltres ens sentirem millor sabent que els hi vam oferir. Que vam fer tot el possible per salvar vides.
En Bel Iblis s'ho va pensar un moment mentre es tirava del llarg bigoti, i va assentir després amb el cap.
-Està bé -va dir.
A partir de llavors es van transmetre repetides propostes d'acceptar la rendició de l'enemic.
Els yuuzhan vong no van respondre, i van morir.

-oOOOo-

En Jacen es va quedar dempeus a l'estreta galeria de la mina, per no perdre la calor corporal asseient-se o recolzant-se en la freda pedra. Practicava el Tapas, l'art de mantenir la calor en un entorn fred, però li resultava difícil concentrar-se en això al mateix temps que mantenia l'escut de Força que conservava el seu aire, i començava a tremolar.
-He causat la teva mort -va dir.
La Vergere va aixecar la barbeta.
-Morir ha estat decisió meva, jove Jedi. No teva.
-Però jo vaig produir la situació que va conduir al fet que tu prenguessis aquesta decisió -va raonar en Jacen.
-En aquest cas, et pots alegrar perquè la teva germana està viva -va dir la Vergere, i va capcinejar -. No podíem viure tots dos. La situació no ho permetia. Calia triar entre el jove i prometedor i la sàvia, però vella. I, en tal tessitura, la natura sempre tria als joves -va afegir  sospirant-. Jo vaig triar rendir-me a la voluntat de la naturalesa -va dir amb un altre sospir-. El meu temps ja va passar, fa quaranta anys. Ara, almenys, em reuniré amb el meu Mestre i amb els meus vells camarades.
A Jacen li coïen les llàgrimes als ulls.
-Voldria que les coses haguessin sortit d'una altra manera.
La Vergere va tornar a posar-se severa.
-Què t'he dit dels desitjos impossibles?
En Jacen es va abraçar a si mateix i es va fregar les espatlles per donar-se calor. Li petaven les dents.
-Pots ajudar-me a mantenir la calor? -va preguntar.
Una espurna d'humor va brillar en els ulls de la Vergere.
-En l'estat en què em trobo, les meves capacitats estan limitades per necessitat. Et suggereixo que cridis als teus altres amics.

-oOOOo-

La Mara va sentir que se li treia de sobre la tensió quan Sien Sovv li va transmetre el seu informe des de la nau capitana d'en Bel Iblis.
-El Mestre Skywalker comunica que tots els Jedi que estaven atrapats en el satèl·lit han sobreviscut. De fet, no s'ha comunicat cap baixa de Jedi.
En Sovv semblava tan content com l'hi permetia la cara de gran mandíbula que tenia. Caminava amb més lleugeresa, i li brillaven els ullets. Es va dirigir a l'Ackbar.
-El teu pla ha estat brillant, senyor -va dir-. Ha funcionat a la perfecció.
L'Ackbar va fer un moviment movent amb les mans.
-Hauria d'haver previst l'ocupació d'Ebaq IX -parlava amb veu farfallosa, i la pell se li havia tornat grisa-. Hi hauria d'haver insistit que es deixessin tropes terrestres per defensar aquest satèl·lit.
El Comandant Suprem no estava disposat a què li fessin malbé la victòria amb reflexions.
-Tot ha estat per a bé! -va dir en Sovv. Va indicar amb un gest la representació hologràfica del sistema d'Ebaq-. Miri, senyor! No queda cap nau enemiga. No es veuen més que senyals blaus!
L'Ackbar va donar suport al pit la seva barbeta coberta de pèls.
-Hauria d'haver-ho previst -va murmurar.
La Winter va mirar la Mara.
-Hem de portar-lo a casa. M'ajudes?
La Mara i la Winter van agafar-lo dels braços i el van ajudar a aixecar-se. Quan sortien del centre de comandament, Ayddar Nylykerka va arribar corrent fins a la Mara.
-Ja podem acabar amb les seves xarxes d'espies! -li va dir-. Els vong ja no tornaran a creure en aquestes xarxes.
-He estat pensant en això -va dir la Mara-. Potser hàgim de deixar en el seu lloc una de les xarxes.
En Nylykerka va decantar el cap.
-De veritat? -va dir-. Podries explicar el teu raonament?
-Si liquidem dues de les xarxes i deixem en pau a la tercera, llavors aquesta tercera tindrà més credibilitat.
-Hum. Molt interessant.
La Mara i en Nylykerka van debatre la qüestió fins arribar a la porta de la llançadora.

-oOOOo-

En Luke estava impacient per muntar immediatament una missió de rescat, però el túnel central d'Ebaq IX estava massa calent i massa radioactiu perquè entressin éssers vius. En comptes d'això es va enviar a droides que els hi van portar aliments, aigua, escalfadors, sacs de dormir i tendes a prova de buit on podrien viure els supervivents mentre es refredava el satèl·lit. Es van emprar per a això transports de càrrega Cybot, basant-se en el supòsit que els seus cervells poc sofisticats tindrien menys probabilitats de fer-se malbé amb la radiació. També es van enviar droides metges de la sèrie MD. Un es va quedar bloquejat pel camí, avariat per la radiació, però els altres van aconseguir arribar intactes.
Quan van trobar a Jacen, s'estava escalfant amb l'energia que li enviava la fusió Jedi. Va muntar la tenda, la va inflar d'aire, va encendre l'escalfador i es va prendre diverses begudes calentes. El droide metge va dictaminar que estava sa.
Els droides de càrrega van trobar també la Jaina, però no van poder pujar pel pou vertical per arribar al seu amagatall. En Tesar, en Lowbacca i ella es van deixar caure fàcilment pel pou, i la Jaina va veure per primera vegada, a la llum potent dels droides de càrrega, les piles de cadàvers de yuuzhan vong que bloquejaven el túnel. Mirà a una altra banda i confià en no vomitar dins del seu vestit especial.
La veu del droide MD va arribar-li pel transmissor del casc del seu vestit espacial.
-Voldria examinar-te. I als teus companys també.
-Estem bé -va respondre la Jaina. «Si no vomito», -va pensar-. Tinc un pilot ferit al qual has de veure primer. Torna per on has vingut i pren la primera a l'esquerra segons surtis. Segueix trucant per aquestes freqüències i et respondran.
-Molt bé.
-Emporta't a un dels droides de càrrega. També els hi faran falta provisions. I caldrà treure un cadàver.
Milers de cadàvers, potser.
El droide MD es va tornar per anar-se'n.
Llavors la Jaina va veure amb sorpresa que el cap del droide sortia volant i xocava amb la paret de la mina.

-oOOOo-

En Tsavong Lah va perdre el sentit als pocs segons de despressuritzar-se el túnel, i si va sobreviure va ser perquè els seus assistents li havien tret de sobre els altres yuuzhan vong que li haurien trepitjat, durant el temps just perquè un tragués el gnullith que li proporcionava aire i el camuflador ooglith que el protegia del buit i del fred.
Quan el Mestre Bèl·lic va tornar en si, amb el tub del gnullith a la gola, estava enterrat sota un munt de cadàvers, principalment dels seus propis subalterns, que li havien servit d'aïllants. Al principi li va envair la desesperació, el coneixement que havia fracassat per complet, que la seva flota havia quedat destrossada i s'havia vist obligada a fugir, i que fins i tot la seva venjança personal contra els bessons Jedi havia quedat en res. Va pensar en llevar-se de la cara el gnullith i morir amb els valerosos guerrers que havia conduït a la destrucció.
Però llavors va recordar que la Jaina i els seus camarades hi eren a prop. Si s'havien mogut mentre ell estava inconscient, la seva venjança quedaria frustrada; però no havien tingut motius per moure's; la Jaina seguiria, probablement, a la part alta del pou vertical que s'obria sobre el seu cap. Animat per una esperança sobtada, va agafar el seu bastó de comandament i es va obrir camí fins a dalt de la pila de cadàvers, on va recollir algunes armes. El seu bastó de comandament i els amfibastons estaven morts tots, però s'havien gelat adoptant formes útils. Els insectes atordidors i els insectetalladors no eren més que pedres. Però la gelatina blorash estava en animació suspesa, i quan l'activés viuria prou per fer el que ell pensava. Quan Tsavong Lah haver preparat el seu arsenal, va tornar amb els cadàvers i es va cobrir dels braços i les cames suficients per passar inadvertit.
Llàstima que el seu enfrontament final no fos amb Jacen Solo. Però es va consolar pensant que matar la Jaina seria ferir-lo, produir-li una pena que li duraria tota la vida i que podria fer-li més mal que si hagués matat al propi Jacen.
Una freda sensació de triomf li va fer vibrar els nervis quan va començar a percebre les llums potents dels droides de càrrega que arribaven pel túnel. Va aclucar els ulls, mantenint-se atent al pou vertical que s'obria a pocs metres per sobre del seu cap.
Aviat assestaria seu cop i portaria a terme la seva venjança.

-oOOOo-

La Jaina va girar mentre empunyava el seu sabre làser, amb la intenció d'apartar-se d'un possible atacant, però els peus se li havien enganxat per algun motiu al terra de la galeria de la mina, i en comptes d'apartar-se va caure de costat... per sort per a ella, ja que en aquell moment Tsavong Lah li va llançar el seu bastó de comandament com una llança.
El bastó no va encertar-la, però va travessar netament a Lowbacca per l'espatlla. El wookiee va llançar un rugit i va trontollar; també ell, com la Jaina, estava immobilitzat a terra per la gelatina blorash, i va caure sobre en Tesar, que estava traient la seva pistola làser.
Van començar a sortir de les ferides d'en Lowbacca petits dolls d'aire que cristal·litzaven immediatament en el buit i queien a terra en forma de neu lluent.
La Jaina, mig ensordida pel rugit del wookiee que li va arribar pel transmissor del casc, es va incorporar amb la força dels seus músculs, ajudada per la gravetat baixa. El seu sabre làser brillava amb un suau to violeta que es reflectia a les parets de la gruta. En Tsavong Lah va agafar un amfibastó d'entre les armes que havia deixat disposades a prop seu i va donar un cop amb l'arma al cap de la Jaina.
La Jaina estava enganxada a terra per la gelatina blorash, i en Tsavong Lah estava a la seva esquena. El casc li treia camp de visió, i l'única manera que tenia de saber que l'atacaven eren els moviments desenfrenats de l'ombra d'en Tsavong Lah que llançaven els llums potents dels droides de càrrega. La Jaina va dirigir cap a la seva esquena la punta del sabre de llum per protegir-se del cop d'en Tsavong Lah, i el cop va estar a punt de dislocar-li el braç.
Els batecs del seu cor li retrunyien a les orelles. Girà cap a la dreta tot el que va poder per veure al seu atacant, i va aconseguir aturar la sèrie següent de cops furiosos. En Tsavong Lah va passar a la seva esquerra, i la Jaina es va tornar cap a ell fent girar el sabre de llum en un ampli moviment de defensa de dalt a baix per aturar qualsevol possible cop. L'impacte va tornar a ser enorme, i va estar a punt d'arrencar-li l'arma de les seves mans. El guerrer li va seguir llançant cops amb l'amfibastó que subjectava amb dues mans, i ella els detenia precipitadament. No tenia cap possibilitat de contraatacar, i els cops li estaven insensibilitzant el braç. Si la situació no canviava aviat, li arrencaria l'arma de la mà.
El combat tenia lloc en el silenci absolut del buit. La Jaina només sentia la seva pròpia respiració ronca i els batecs del seu cor; i, llavors, el silenci va quedar interromput per l'udol d'en Lowbacca que va sonar pel comunicador quan Tesar li va arrencar el bastó de comandament de l'espatlla.
-És Tsavong Lah!
Les paraules d'en Tesar la van sorprendre en sonar-li en els altaveus del seu casc. El rostre del Mestre Bèl·lic era ben conegut en la Nova República.
-Dispara-li! -va dir la Jaina. No li importava gran cosa qui fos; l'únic que volia era veure'l mort i veure als seus amics fora de perill.
En Tesar va seguir el seu consell, disparant al Mestre Bèl·lic. Els raigs brillants de la pistola làser van rebotar a les parets de pedra, però el yuuzhan vong va tornar a saltar a la dreta de la Jaina per interposar-la entre ell i la pistola d'en Tesar.
-Aquezt ha pozat pegats a Lowie! -va dir en Tesar-. Eztà perdent aire! Has de contenir tu al vong!
-Gràcies -va murmurar la Jaina. Es va tornar de nou cap a la dreta, convertint el moviment en un tall. Va tallar un tros de l'amfibastó congelat, i en Tsavong Lah es va apartar del seu abast per agafar una nova arma. Quan va tornar a atacar-la, li va llançar estocades, enlloc de cops de cap a peus, i la Jaina va poder fer amb el seu sabre una parada circular i un bloqueig. Però en la seva posició forçada li faltava el moviment de palanca del canell i el braç per forçar el moviment de desarmament que seguia al bloqueig; en comptes d'això, la seva fulla va relliscar sobre l'amfibastó i va quedar bloquejada.
Va veure a només un metre de distància la ganyota silenciosa de triomf d'en Tsavong Lah. Aquest li va llançar un cop de peu i va clavar el taló a la cuixa de la Jaina.
Una fiblada de dolor aclaparador li va recórrer la cuixa i el genoll. Deixant anar un crit, va deixar anar el sabre de llum i va caure cap endavant.
Per davant d'ella, en Lowbacca estava ajupit davant d'en Tesar, i tots dos estaven enganxats a terra per la gelatina blorash. Lowie s'estrenyia l'espatlla amb la mà, intentant contenir l'aire, mentre Tesar treballava frenèticament per aplicar un pegat a la ferida a l'esquena del wookiee.
La Jaina va agafar el sabre de llum del cinturó d'en Lowie i el va encendre mentre s'incorporava. En Tsavong Lah havia alliberat la seva arma del sabre de la Jaina i va tornar a llançar-li una altra estocada; però va obrir els ulls amb sorpresa quan la Jaina va tallar d'un tall dues urpes de la pota de radank que tenia implantada a manera de braç.
El Mestre Bèl·lic va retrocedir mentre brollava sang fosca de la ferida i queia a terra pausadament. La Jaina va mantenir en guàrdia el sabre de llum, apuntant-li a la cara. Ell la va mirar amb ràbia, amb ulls vermells en què es llegia l'ànsia de matar.
-Com està Flocs? -va preguntar la Jaina.
-Ha perdut el sentit. Aquest ha pozat un pegat a la ferida de zortida, però la ferida davantera segueix perdent aire.
La Jaina va veure que Tsavong Lah s'aferrava la seva arma amb força i afirmava els peus a terra.
-Dóna't pressa -va dir-; crec que acabo de posar-lo furiós.
En Tsavong Lah es va llançar a l'atac; el seu amfibastó era una taca veloç. Va atacar el costat dret de la Jaina, fent-li desviar el sabre làser, i després va passar a un violent tall des de l'esquerra. La Jaina va aconseguir bloquejar-ho a temps, però el cop la va fer inclinar molt i va deixar anar en una glopada tot l'aire dels pulmons. Amb el cap baix, va veure la suau brillantor violeta del seu propi sabre de llum, que era a terra darrere de les cames del Mestre Bèl·lic.
Va llançar cops desenfrenats a l'amfibastó mentre s'incorporava de nou, intercanviant amb el guerrer furiós una llarga sèrie d'atacs i de parades.
I, llavors, la Jaina es va estendre amb la Força, va agafar amb ella el seu sabre de llum del sòl, darrere d'en Tsavong Lah, i l'hi va clavar de punta a la gola.
El Mestre Bèl·lic va caure. La Jaina no li va dedicar ni una mirada més; en comptes d'això, es va tornar cap a Tesar i Lowbacca. En Tesar estava acabant el pegat de la part davantera del vestit espacial d'en Lowie. La Jaina va veure que el vestit començava a inflar-se de nou i que el wookiee obria el morro en prendre alè. En Tesar la va mirar.
-El vestit eztà apedaçat. Però l'espatlla no.
-Amalgama de la Força -va dir la Jaina amb veu entretallada-. Digues al meu oncle Luke que necessitem un altre droide MD. I sang per substituir la que ha perdut Lowie.
-Bona idea.
En Tesar es va incorporar i es va mirar els peus. Va intentar moure un peu, i la gelatina blorash es va trencar en mil trossos com un vidre fi. Pel que semblava, no li esqueia el buit.
-Ja podem moure'ns -va dir la Jaina-. La cosa arriba en bon moment, com sempre.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada