dissabte, 30 d’abril del 2016

Ylèsia (I)


Ylèsia


El Nou Orde Jedi 14.5
Walter Jon Williams


MADUR PER A LA COLLITA
Aquesta és l'opinió del Cavaller Jedi Kyp Durron sobre el planeta Ylèsia, base d'operacions de l'anomenada Brigada de la Pau, un grup de traïdors dedicats a obstaculitzar els esforços de guerra de la Nova República i accelerar la victòria final dels despietats yuuzhan vong. El pla d'en Kyp requereix un cop ràpid com un llamp, recolzat per una força aclaparadora, per destruir la capacitat ofensiva de la Brigada i ensenyar als potencials traïdors que la traïció comporta un preu molt alt. Però el jove Jacen Solo, encara amb les cicatrius del seu empresonament pels yuuzhan vong, té una idea millor: una audaç incursió al cor de la capital d'Ylèsia, amb l'objectiu de capturar als principals líders de la Brigada, inclòs el recentment juramentat President, Thrackan Sal-Solo, oncle d'en Jacen i la seva bessona, Jaina.
Però sense que els Jedi i les forces de la Nova República ho sàpiguen, el gran Senyor Shimrra dels yuuzhan vong ha enviat reforços al sistema Ylèsia. En lloc d'un ràpid atac quirúrgic, Jaina, Jacen, Kyp, i els seus companys estan a punt de trobar-se atrapats en una batalla desesperada per la supervivència, amb les probabilitats en contra seva i amb el temps acabant-se...




I
En Nom Anor va suprimir un calfred a la vista de l'Avergonyit Onimi que mirava de reüll cap a la porta. Alguna cosa en ell es va encongir en aparèixer la criatura, amb el seu cap deformat i el seu somriure intel·ligent.
El somriure de l'Onimi es va eixamplar.
En Nom Anor, amb una punxada de disgust, va passar a un costat de l'Avergonyit i va entrar. Les arrodonides parets resinoses de la càmera van brillar amb una luminescència feble, i l'olor metàl·lic de sang perforava l'aire. A la tènue llum en Nom Anor va poder distingir la silueta magníficament mutilada i plena de cicatrius del gran Senyor Shimrra, ajagut en una tarima de palpitants pòlips hau vermells. Onimi, el familiar del Gran, es va enfonsar en les ombres als peus d'en Shimrra. En Nom Anor es prosternà, massa conscient de l'escrutini dels ulls irisats del seu senyor.
La profunda veu del Summe Senyor va ressonar en la foscor.
-Tens notícies dels infidels?
-Les tinc, Summe.
-Alça't, Executor, i il·lumina'm.
En Nom Anor va reprimir un calfred de por mentre es posava dempeus. Aquesta era la càmera d'audiències privada d'en Shimrra, no el gran vestíbul de recepcions, i en Nom Anor estava completament sol aquí. Ell hauria preferit poder-se amagar darrere del seu superior Yoog Skell i una delegació sencera d'administradors.
Mai pensis de mentir al Summe, li havia advertit en Yoog Skell.
En Nom Anor no ho faria. Probablement no podria. Afortunadament estava ben preparat amb les últimes notícies dels esforços dels infidels contra els yuuzhan vong.
-L'enemic continua la seva sèrie de correries contra el nostre territori. No s'atreveixen a confrontar el nostre poder directament, i es limiten a atacar destacaments aïllats o fer incursions en les nostres línies de comunicació. Si una flota substancial s'enfronta a ells, fugen sense lluitar.
El cap del Summe Senyor, la suma dels seus trets tot just distingible com una cara amb tots els seus tatuatges, cicatrius i talls, es va inclinar cap endavant en la tènue llum.
-Han pogut els teus agents informar-te de quines de les nostres conquestes tenen com a objectius?
En Nom Anor va sentir que una mà freda recorria la seva columna vertebral. Ell havia vist el que li havia passat a alguns d'aquells que van defraudar al Summe Senyor Shimrra, i sabia que la seva resposta li defraudaria.
-Desgraciadament, Summe, sembla que la nova administració està donant-los molta llibertat als comandants locals. Ells estan escollint els seus propis blancs. Els nostres agents a Mon Calamari no tenen cap manera de saber quins objectius pot seleccionar cada comandant en concret.
Hi va haver un moment de silenci.
-El nou cap d'estat, aquest infidel Cal Omàs, permet als seus subordinats aquesta llibertat?
En Nom Anor va assentir.
-Això sembla, Summe.
-Llavors no té cap veritable concepte de direcció. El seu mandat no ens preocuparà per molt temps.
En Nom Anor, que pensava d'una altra manera, va escollir no disputar aquesta anàlisi.
-El Summe és savi -va dir en canvi.
Has de reduplicar els teus esforços per infiltrar-te en l'exèrcit i proporcionar-nos els seus objectius.
-Obeiré, Summe.
-Quines notícies hi ha de la Brigada de la Pau?
-Les notícies són mixtes. -El Govern col·laboracionista de la Brigada de la Pau s'havia establert a Ylèsia, i havia crescut fins a arribar a ser prou gran i divers com per haver-se dividit en faccions enfrontades, totes les quals competien ferotgement per complaure als yuuzhan vong. Cap d'aquestes actituds rèptils realment ajudava a la creació de l'exèrcit i la flota de la Brigada de la Pau, els quals, quan estiguessin completament establerts i entrenats, actuarien com a suport per als yuuzhan vong.
-Potser hauria d'admetre que uns infidels tan disposats a unir-se a una organització anomenada la «Brigada de la Pau» poden no estar temperamentalment inclinats cap a la guerra -va dir en Nom Anor.
-Necessiten un líder que els exigeixi obediència -va concloure en Shimrra.
-Aquest paper estava assignat a la infidel Viqi Shesh, Summe -va dir en Nom Anor.
-Un altre líder s'assignarà -va dir en Shimrra. Els seus ulls van brillar feblement passant del blau al verd i després al groc-. Hem d'escollir a algú que no tingui res a veure amb aquestes faccions. Algú de l'exterior, que pugui imposar la disciplina.
En Nom Anor estava d'acord, però quan va rebuscar en la seva ment per trobar candidats, no se li va ocórrer cap nom.
-Estem tenint millor sort amb els mercenaris infidels -va dir-. No han jurat una veritable submissió i no posseeixen lleialtat, però estan convençuts que s'han unit al costat vencedor, i estan satisfets en obeir mentre se'ls pagui.
-Criatures menyspreables. No és estrany que una galàxia que va crear éssers com aquests hagi estat lliurada a nosaltres pels Déus.
-I tant, Summe.
En Shimrra desplaçà el seu pes a la tarima, i un dels pòlips sota ell va esclatar per la pressió, ruixant la paret amb les seves entranyes. Un fum acre va omplir la sala. Els altres pòlips es van tornar de seguida sobre la criatura ferida i van començar a dividir-se-la i devorar-la.
En Shimrra va ignorar els sons espetegants i les xuclades.
-Parla'm del nostre visitant de Corèllia.
En Nom Anor va fer una lleugera reverència.
-Es diu Thrackan Sal-Solo.
-Solo? És parent dels bessons Jeedai?
-Les dues branques de la família estan separades, Summe.
De la tarima va arribar un murmuri pensatiu.
-Llàstima. Si no fos així, podríem mantenir-lo com a ostatge i exigir als bessons a canvi.
-Realment és una llàstima, Senyor.
En Shimrra onejà un cop de mà gran.
-Continua, Executor.
-Sal-Solo és el líder d'una gran facció política a Corèllia, i ha estat escollit governador general del sector corellià. Ell diu que, amb el nostre suport, pot assegurar que el sistema corellià, cinc planetes, se separi del govern infidel. Un cop fet això, pot assegurar la seva neutralitat, fins i tot la neutralitat de l'arma Centràlia que va devastar la nostra força a Fondor. Llavors, com a diktat, signaria un tractat d'amistat amb nosaltres.
En Shimrra es va agitar pensativament al llit polsant. El pòlip desmembrat es va estremir i va tremolar quan els seus germans el van devorar.
-Aquest infidel és digne de confiança, Executor?
-És clar que no, Summe. -En Nom Anor va fer un gest de depredador-. Però pot ser útil. Ell ens va donar la situació de l'acadèmia Jedi, i aquesta informació era correcta, i va conduir a la nostra colonització del sistema de Yavin. Corèllia és un important centre industrial on es construeixen moltes armes i naus de l'enemic, i la seva neutralitat és desitjable.
-Quina és la nostra informació sobre l'arma Centràlia?
-Sal-Solo no va venir sol. Va portar amb ell una companya, una de les persones que hi donen suport, una femella humana anomenada Darjeelai Swan. Mentre jo m'entrevistava amb Sal-Solo, vam agafar a la seva companya i la vam interrogar. Segons aquesta persona, l'arma Centràlia no està operacional, tot i que s'estan fent esforços per part de l'exèrcit de la Nova República per obligar-los rehabilitar-la.
-De manera que aquest Sal-Solo ofereix un intercanvi amb alguna cosa que no té.
-És cert. I, també segons la Darjeelai Swan, va ser el mateix Sal-Solo qui va disparar l'arma Centràlia contra la nostra flota a Fondor.
Les mans d'en Shimrra -gegantesques coses negres plenes d'espines, cadascuna d'elles implantada d'un carnívor diferent- es van convertir en punys massissos.
-I aquesta criatura té el desvergonyiment de negociar amb mi?
-Així és, Summe.
L'Onimi va començar a cantussejar:
Que el Senyor ordeni portar-lo a la seva presència
I en concòrdia li donarem franca benvinguda.
Desitjo que sigui norma per tots coneguda
Que no sóc l'únic neci en aquesta audiència.
La immensa silueta d'en Shimrra es va agitar en el que podria haver estat un riure.
-Sí -va dir-. Per descomptat. Coneguem l'amo de Corèllia.
En Nom Anor va fer una lleu reverència com a resposta, i després va dubtar.
-Haig de portar també als seus guàrdies?
El menyspreu va sonar en la resposta d'en Shimrra.
-Jo sóc capaç de defensar-me contra qualsevol cosa que pugui intentar aquest infidel.
-Com desitgi, Summe.

Com la majoria dels humans, Thrackan Sal-Solo era una criatura prima, de músculs escanyolits, amb els cabells i la barba tornant-se blancs per l'edat. Els seus ulls es van obrir de bat a bat quan va entrar a la cambra i va percebre, en la foscor, l'arc de Sant Martí ardent de la mirada d'en Shimrra. No obstant això va poder convocar un cert grau de jactància, i es va acostar al Summe Senyor al llit de polsants pòlips.
-Senyor Shimrra -va dir, creuant els braços i fent una reverència massa breu.
En Nom Anor va reaccionar sense pensar-s'ho. Un escombrat del seu peu calçat amb botes va colpejar les cames de l'humà, fent-li perdre l'equilibri, i una empenta precisa va fer caure al sobresaltat corellià de cara contra el terra.
L'Onimi va riure estúpidament.
-Humilia't davant el teu Senyor! -va cridar en Nom Anor-. Humilia't si vols viure!
-Vinc en to de pau, Senyor Shimrra! -va protestar en Sal-Solo.
En Nom Anor va colpejar amb la seva bota a les costelles d'en Sal-Solo.
-Silenci! Esperaràs a parlar quan se't permeti! -Es va tornar cap a Shimrra i va traduir les paraules de l'humà-. L'infidel diu que ve en to de pau, Summe.
-Això està bé. -En Shimrra va contemplar la figura estesa de l'humà per un instant-. Digues-li a l'infidel que he considerat les seves propostes i he decidit acceptar.
En Nom Anor va traduir les paraules del Summe Senyor al bàsic. La cara d'en Sal-Solo, premuda contra el terra, va desplegar el que podria haver estat el rastre d'un somriure.
-Digues al Summe Senyor que és savi -va dir.
En Nom Anor no es va molestar a traduir.
-Les teves opinions no són de cap interès per al Summe Senyor.
En Sal-Solo es va llepar els llavis nerviosament.
-L'única manera en què puc garantir l'èxit del pla és si tinc mà lliure a Corèllia -va dir.
En Nom Anor va traduir això.
-Digues a l'infidel que ha entès malament -va dir en Shimrra-. Digues-li que l'única manera que el pla tingui èxit és si jo tinc mà lliure a Corèllia.
En Sal-Solo va semblar sobresaltat quan això va ser traduït, i els seus llavis van començar a idear una protesta, però en Shimrra va continuar.
-Digues a l'infidel que nosaltres donarem als seus socis del Partit de Centràlia tota l'ajuda necessària per guanyar el comandament del sistema corellià. Ell els dirigirà per cooperar amb nosaltres. Un cop l'Estació Centràlia estigui presa per la seva gent i rendida a les nostres forces, el Partit de Centràlia governarà Corèllia en un estat de pau amb els yuuzhan vong.
Els ulls d'en Sal-Solo es van eixamplar quan va escoltar la llarga traducció d'en Nom Anor. L'executor no es va molestar a declarar el fet que, en l'idioma yuuzhan vong, pau era la mateixa paraula que submissió.
En Sal-Solo esbrinaria això en el moment oportú.
Sal-Solo es va llepar els llavis de nou, i va dir:
-Puc aixecar-me, Executor?
En Nom Anor ho va considerar.
-Molt bé -va dir-. Però has de mostrar completa submissió al Summe Senyor.
En Sal-Solo es va aixecar però no es va redreçar, mantenint en canvi una mena de mitja inclinació cap a Shimrra. Els seus ulls van oscil·lar d'un costat a un altre, com si estigués llegint mentalment un discurs abans de pronunciar-ho, i llavors va dir:
-Summe, demano permís per explicar la situació de Corèllia amb més detall.
El permís va ser donat. En Sal-Solo va parlar sobre les complexes relacions polítiques de Corèllia, i el desig del Partit de Centràlia de separar-se de la Nova República. Mentre parlava semblava cobrar més confiança, i donava petits passos d'un costat a un altre, aixecant els seus ulls de tant en tant cap a Shimrra per veure si el gran Senyor estava seguint el seu argument.
En Nom Anor va traduir tan bé com va poder. L'Onimi, des de la seva posició als peus d'en Shimrra, mirava amb el seu llavi superior corbat, mostrant un ullal deformat.
-Jo hauria de tornar immediatament a Corèllia per emprendre el pla del Summe -va dir en Sal-Solo-. I lamentablement he d'advertir-vos que serà difícil de guanyar la cooperació una vegada que sigui conegut que els yuuzhan vong planegen agafar l'arma Centràlia després que desallotgem l'exèrcit de la Nova República.
-La resposta en aquesta dificultat és simple -va dir en Shimrra a través d'en Nom Anor-. No els diguis als teus socis que els yuuzhan vong pretenen controlar l'arma.
En Sal-Solo va dubtar només un fragment d'un segon abans de fer una reverència.
-Serà com el gran Senyor desitgi -va dir.
En Shimrra va fer un grunyit apreciatiu, i llavors es va girar cap a Nom Anor.
-L'infidel està mentint? -va dir.
-I tant, Summe -va dir en Nom Anor-. Ell mai abandonarà voluntàriament una arma tan poderosa com el dispositiu Centràlia.
-Llavors digues-li això a l'infidel -va dir en Shimrra-. No caldrà que torni a Corèllia; simplement ens informarà a qui dels seus associats del Partit de Centràlia hem d'avisar per lliurar les seves ordres i la nostra ajuda. Digues-li a l'infidel que tinc una tasca molt més important que fer per a ell. Digues-li que ho acabo de nomenar President d'Ylèsia i Comandant en Cap de la Brigada de la Pau.
En Nom Anor va quedar aclaparat amb admiració. Aquesta sí que és una venjança veritablement inventiva, va pensar. Thrackan Sal-Solo hi havia destruït milers de guerrers yuuzhan vong a Fondor, i ara seria públicament relacionat amb un govern aliat amb els yuuzhan vong. La seva reputació quedaria destruïda; estaria a mercè d'aquells als qual havia matat els seus guerrers.
En Sal-Solo escoltà la traducció en horroritzat silenci. Els seus ulls van oscil·lar d'un costat a un altre de nou, i llavors va dir:
-Si us plau, digues-li al Summe Senyor que em sento profundament honorat pel nomenament en aquesta posició de confiança, però a causa que això faria impossible que es realitzessin els seus plans per a Corèllia, lamento haver de rebutjar el nomenament. Potser el gran Senyor no sàpiga que la Brigada de la Pau no és admirada per tots els corellians, i que qualsevol que s'identifiqui amb la Brigada de la Pau podria no ser capaç d'aconseguir el respecte necessari per guanyar el poder a Corèllia. És, a més a més, completament necessari que jo estigui a Corèllia per coordinar el Partit de Centràlia, i...
En Sal-Solo va seguir parlant durant una estona més, prou perquè en Nom Anor comencés a sentir cap a ell un menyspreu complet. Sal-Solo, convençut dels seus poders per entabanar a uns altres, pensava que una vegada que pogués estar en una mateixa sala amb Shimrra, podria parlar amb ell, d'un polític a un altre, i convèncer-lo de la rectitud dels seus esquemes. Com si pogués pressionar el Summe Senyor dels yuuzhan vong de la mateixa manera que podia pressionar qualsevol miserable senador del seu món natal!
-Executor -va dir en Shimrra en un to de conversa casual, mentre en Sal-Solo continuava parlant-, hi ha un lloc on un pugui colpejar a un humà per causar un dolor que l'immobilitzi?
En Nom Anor va considerar la petició.
-Hi ha uns òrgans coneguts com «ronyons», Senyor. Un a cada costat de la part inferior del costat, just sobre el maluc. Un cop aquí causa una angoixa considerable, sovint tan severa que la víctima és incapaç de cridar. O això tinc entès.
-Esbrinem-lo -va dir en Shimrra. Va fer un lleuger gest, i l'Onimi es va alçar des del seu lloc al peu de la tarima d'en Shimrra. A la tènue llum en Nom Anor va poder veure, enrotllada a la mà de l'Avergonyit, un bastó de comandament, la versió dels oficials de l'amfibastó. Es va espantar en descobrir que Shimrra permetia al seu familiar portar armes.
Però qui si no seria més fidedigne? va pensar en Nom Anor. L'Onimi ha de saber que si Shimrra és assassinat, la seva pròpia mort seguirà darrere seu certament.
L'Onimi va caminar fins a darrere d'en Sal-Solo i va estendre el seu braç laci. El bastó amb aspecte de fuet es va congelar en la seva forma sòlida, convertint-se ara en una vara prima, i amb un únic i eficaç cop l'Onimi va clavar l'arma al ronyó esquerre d'en Sal-Solo.
L'humà va obrir la seva boca en un crit silenciós i va caure com un munt de branquetes, amb les mans furgant a terra. En Nom Anor va caminar cap a l'home desvalgut, es va inclinar sobre ell, i el va agafar pels cabells.
-La teva petició de rebutjar el nomenament ha estat denegada, infidel -va dir-. Ens encarregarem de transportar-te immediatament a Ylèsia, on podràs ocupar el teu lloc com a cap del govern. Mentrestant, ens donaràs els noms dels teus socis a Corèllia, perquè ells, també, puguin rebre les seves instruccions.
La cara d'en Sal-Solo seguia retorçada per un crit sense paraules, i en Nom Anor va decidir que la seva informació pel que fa als ronyons vulnerables d'un humà era veritat.
-Inclina el cap si ho has entès, infidel -va dir en Nom Anor.
En Sal-Solo va fer que sí amb el cap.
En Nom Anor es va tornar cap a Shimrra.
-El Summe té alguna instrucció més per als seus servents? -va preguntar.
-Sí -va dir en Shimrra-. Instrueix bé als guàrdies d'aquest humà.
-Ho faré, Senyor.
En Nom Anor va fer una reverència al costat del cos estremit d'en Sal-Solo, i llavors ell i l'Onimi van conduir a Thrackan Sal-Solo fins als seus guàrdies, que van aconseguir posar dret a l'home.
-Crec que he de dirigir-me a vostè com a «President» a partir d'ara -va dir en Nom Anor.
Els llavis d'en Sal-Solo es van moure, però de nou semblava incapaç de proferir sons.
-A propòsit, Sa Excel·lència -va continuar en Nom Anor-, lamento comunicar-li que la seva companya Darjeelai Swan va morir mentre proporcionava la informació als yuuzhan vong. Hi ha res que desitgi fer amb el cos?
Un cop més, en Sal-Solo no va expressar cap opinió, de manera que en Nom Anor va ordenar que el cos fos destruït i es va ocupar dels seus assumptes.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada