diumenge, 17 d’abril del 2016

Els Camins del Destí II (VII)

Anterior



CAPÍTOL 7

La Jaina va sortir del seu gir a la cua d'un caça de combat TIE enemic. Va llançar un míssil per pur reflex, i el caça es va obrir com una flor escarlata efímera. Als dos segons ja havia vaporitzat al company de vol del primer TIE, i la resta del seu esquadró va abatre ela altres tres.
Va percebre a través de la Força als pilots enemics que combatien amb la Dotzena d'en Kyp i que no tenien la menor consciència de la seva existència.
-A estribord, seixanta graus, Esquadró Sols -va dir-. Tres, dos, ja.
Els seus tres grups de quatre caces van virar creuant-se en una maniobra perfecta de canvi de rumb.
-Accelerant ja -va advertir la Jaina, i va empènyer els acceleradors. Ja havia observat un objectiu, i va empènyer la seva ment en la fusió en la Força per avisar a Kyp que hi arribava.
En Kyp va enviar una sèrie de pensaments i d'impressions que podrien traduir-se alguna cosa així com pots quedar-te amb uns quants d'aquests inútils si els vols. La fusió en la Força era potent, allà que hi eren presents tants Jedi; era gairebé com formar part d'una gran conversa privada. Tot i que l'esquadró d'en Kyp estava compromès en un combat contra un enemic superior en nombre, en Kyp no sonava com si estigués molt amenaçat.
Resultava estrany tornar a sentir l'enemic amb la Força. Els yuuzhan vong defensaven les seves caravanes i les seves zones de rereguarda en part amb forces mercenàries i de la Brigada de la Pau. Aquells pilots enemics que defensaven Duro seguien presents en la Força, i era freqüent que la Jaina sabés el que anaven a fer els pilots enemics abans que ho sabessin ells mateixos. La Jaina no havia sentit a l'enemic amb la Força des que la flota havia atacat Ylèsia, feia algunes setmanes. La caserna general de la Brigada de la Pau també havia estat defensada per nadius de la galàxia, raó per la qual resultava més difícil lluitar contra ells; però el cop de sort havia sortit malament per altres motius. Mala informació, pla operatiu inadequat, mala sort. Aquest cop anava a sortir bé, si la cosa depenia de la Jaina.
Els objectius de la Jaina eren els udoladors, el que explicava en part la manca d'inquietud d'en Kyp. La Jaina va ordenar que cada un dels seus pilots triés un objectiu, l'ataqués, i anés a reunir-se al altre costat de la bola de pèls per reagrupar-se abans de llançar una altra passada.
El seu atac va deixar a un udolador llançant flames, i el pànic del seu pilot es percebia com un xiscle llunyà en la Força. Els altres pilots de la Jaina van aconseguir danyar o destruir els seus objectius, i quan la Jaina els hi va dir que es reagrupessin, va sentir amb la Força la veu lacònica d'en Kyp que li recomanava que es busqués algú més a qui disparar.
En aquell moment va florir en la Força la presència d'en Jacen, i la Jaina va comprendre exactament, d'alguna manera, on volia ell que fos, i que volia que fes servir les seves bombes-ombra.
-Vaig cap a allà -va dir la Jaina.

-oOOOo-

En Jacen era al pont de la nau capitana de l'almirall Kre'fey, el creuer d'assalt bothan Ralroost. Les seves vacances a Mon Calamari havien durat tres setmanes; després, en Luke li havia donat a triar entre treballar amb el Gran Riu o unir-se amb la Jaina i la flota a Kashyyyk.
Era possible que la decisió d'en Jacen hagués sorprès una mica al Luke.
En Jacen va abandonar la seva vida a Mon Calamari amb pocs remordiments. Hi havia gaudit del seu breu descans de la guerra, havia gaudit de la companyia dels seus pares, d'en Luke, de la Mara i de la Danni Quee, però tant Luke com ell sabien que havia arribat el moment de seguir endavant.
Quan Jacen es va haver reunit amb Kre'fey, la seva experiència anterior amb la fusió Jedi a Myrkr el va ajudar a recuperar les setmanes d'entrenament que havia perdut. I, amb el temps, havia saltat a la vista que el seu talent tenia menys de tàctic que d'espacial. A través de la Força, i a través de les ments i les percepcions combinades dels Jedi, semblava que aconseguia una sensació de tot el camp de batalla. Era capaç de percebre on moure els elements tàctics, quan llançar un atac i quan contenir-se o retirar-se. Servint-se dels altres Jedi com dels seus ulls i orelles, sentia la necessitat de moure un esquadró aquí, de retirar el cos principal allà, de mantenir una amenaça en una altra part. No hauria estat capaç d'explicar com sabia allò; només sabia que ho sabia.
Si estrenyia el seu enfocament a cadascun dels individus que componien la fusió, podia percebre les seves personalitats pròpies: Corran Horn amb la seva resolució tossuda; Kyp Durron, que volava amb fúria controlada; Jaina, amb la seva tàctica de màquina, amb el cervell ple de càlculs.
En aquells dies, tot era càlcul per a la Jaina. S'havia convertit a si mateixa en una arma, l'Espasa dels Jedi, i no tenia lloc per a cap altra cosa. Si en Jacen intentava parlar amb ella de qualsevol cosa que no fos la seva feina, de qualsevol cosa que no fossin les necessitats diàries del combat i la supervivència, ella senzillament no li responia. Era com si una bona part de la seva personalitat hagués deixat d'existir, sense més.
Resultava dolorós veure allò. L'actitud de la Jaina podria haver-li dolgut, si en aquest no li hagués preocupat tant el dany que havia d'estar-se fent al seu propi esperit.
Ja. Gairebé va sentir que la Força li parlava a cau d'orella, i va enviar la Saba Sebatyne i els seus Cavallers Salvatges a què llancessin un atac ràpid a un creuer enemic.
Dos mesos de cops i escaramusses constants havien demostrat que on més podia donar de si en Jacen no era a la cabina d'un caça sinó en el pont d'una nau capitana, on podia ajudar a dirigir tota una flota. En Kre'fey l'havia agafat de bona gana a bord del Ralroost.
I ara que disparaven els turbolàsers i sortien els míssils contra els escuts, va percebre un lloc per a la Jaina i el seu esquadró, llavors, entre el remolí del moviment dels esquadrons que brillaven en la nit, en Jacen va sentir una altra cosa que surava en la foscor amb les armes disposades.
-Esquadró Simitarra -va dir com a resposta en aquest coneixement sobtat-. Estigues a l'espera, si us plau.
-Esquadró Sols -va dir la Jaina-. Viratge cap a Duro al meu senyal: tres, dos, ja.
L'Esquadró Sols Bessons va fer un altre viratge amb encreuament perfecte, posant el disc de Duro directament al front. Era la primera vegada que la Jaina veia aquell planeta des que s'havia perdut en mans de l'enemic.
Hi havia estat allà en un hospital de campanya després d'haver quedat ferida; havia estat cega, depenent dels altres, enredada en una conspiració i amb una gran ofensiva dels vong en perspectiva. No tenia records feliços d'aquell planeta.
Però Duro era ara un món diferent. Ella recordava Duro com una desolació gris i marró, de deserts i escòries, però ara el disc era verd, brillant de vegetació. Els yuuzhan vong havien convertit el planeta enverinat per als seus propis fins, però per a això havien pres un món gairebé mort i l'havien fet prosperar.
A mesura que la Jaina s'aproximava a Duro, veia les flamarades d'energies mortals que solcaven el disc verd del planeta. Tres creuers yuuzhan vong lluitaven per protegir-se del cos principal d'en Kre'fey, un grup d'enormes naus de transport; i els creuers enemics, tot i estar en inferioritat numèrica de dos a un, lluitaven amb força. I els pilots dels seus caces tampoc eren reclutes de la Brigada de la Pau en naus heterogènies, sinó guerrers yuuzhan vong de primera categoria en coralites. Allò saltava a la vista per la seva manera de barallar-se, aplicant molta intel·ligència tàctica tot i que s'havia bloquejat el seu yammosk.
Davant la vista de la Jaina, un dels creuers va saltar destrossat en flames i fragments, i la Jaina va percebre la satisfacció de la Saba Sebatyne davant el paper que havien exercit els seus Cavallers Salvatges en l'atac. Aneu a pel creuer següent, va transmetre en Jacen; i la Jaina va enviar un senyal silenciós de rebut.
-El primer grup surt ara -va dir la Jaina-. El segon grup el segueix. El tercer grup ens vigila les cues fins que estiguem lliures, i després podrà fer la seva passada.
Lowbacca i Tesar es van donar per assabentats.
-Deixant anar les bombes-ombra, ja -va dir la Jaina. Els projectils, carregats d'explosius en comptes de propulsors, van caure dels suports del seu Ala-X. La Jaina les va impulsar cap endavant amb la Força, frenant lleument el seu Ala-X per augmentar la distància. Els hi va impartir una trajectòria dirigida cap a l'últim creuer enemic de la fila, i es va concentrar després a encapçalar l'atac del seu grup amb míssils i làsers ordinaris, dirigint-los cap l'objectiu amb angles lleument divergents per enganyar els dovin basal enemics, que podrien empassar-se els seus míssils d'impacte sense advertir l'arribada de les bombes-ombra, menys visibles.
L'espai es va il·luminar al capdavant, un espectacle brillant de foc de turbolàser, projectils de canó de plasma, míssils de magma, míssils d'impacte i naus cremant. La Jaina sabia que aquella era la part més perillosa de la seva aproximació, volar entre les grans naus capitals que es bombardejaven mútuament a boca de canó. Podria caure sota el foc del seu propi bàndol sense que advertissin tan sols la seva presència.
Però sabia, d'alguna manera, que no corria cap perill veritable. Percebia la Força, més tangible que els míssils i que el foc de turbolàser, i aquesta vegada la Força no li deixaria fallar.
El foc dels seus làsers va afectar el casc de l'enemic. Els dovin basal es van empassar els seus míssils d'impacte i una de les bombes-ombra, però la Jaina va veure un guèiser de foc brillant quan les altres dues bombes-ombra van impactar contra l'enemic, i va realitzar un moviment d'ascensió per apartar-se quan van caure més bombes en aquell infern.
El segon grup, el d'en Lowbacca, sis segons després, va aconseguir una altra sèrie d'impactes. Tot i que el creuer no havia quedat destruït, ja no era capaç de defensar-se amb efectivitat, i els creuers de la Nova República començaven a pressionar-lo amb atac rere l'altre. La nau yuuzhan vong estava perduda.
-Primer grup! Segon grup! Coris a la vostra cua! -va cridar la veu d'en Tesar, no a través de la Força sinó pels auriculars de la Jaina.
-Tisores, Lowie! -va cridar la Jaina-. Jo em desvio a la dreta!
Un dels grups aniria cap a la dreta, l'altre a l'esquerra, i després s'entrecreuarien per disparar mútuament als enemics que tenien els seus companys a la cua.
-Negatiu, Bessó U! -va dir una altra veu ferma. Era una veu en què Jaina havia après a confiar.
Els coralites en flames van il·luminar la nit a la seva esquena.
-Gràcies, Coronel Harona -va dir, quan l'Esquadró Simitarra va passar veloçment al costat de la seva cabina, impulsat pels seus motors colossals d'ions.
-No em donis les gràcies a mi -va dir l'Harona-. Ha estat Jacen qui ens ha dit que podries necessitar ajuda en aquests moments.
La Jaina va pensar que el seu germà resultava de vegades francament estrany.
El segon creuer enemic era una ruïna ardent, incapaç de disparar i incapaç de defensar-se, de manera que només quedava un creuer enemic en actiu contra els sis d'en Kre'fey. Tres d'aquests es van concentrar en l'enemic solitari, mentre els altres, amb la majoria de les naus menors, queien en picat perseguint les naus de transport. Prop d'una tercera part de les naus de transport van intentar aterrar a Duro, però van ser expulsades de l'atmosfera abans que haguessin pogut baixar. Les altres es van dispersar i van ser abatudes una a una per les forces de la Nova República.
Quan van haver quedat destruïdes les naus de transport i el creuer que quedava, els creuers d'en Kre'fey es van posar en òrbita baixa sobre Duro i van bombardejar tot el que es veia sobre el planeta que semblés un damutek de guerrers, un magatzem, un centre de comandament, una fàbrica o un espaiport.
La Jaina no sabia si era partidària de la idea de bombardejar des d'òrbita, i percebia per la Força la ferma desaprovació d'en Jacen. Encara que comprenia com era d'avantatjós atacar a l'enemic des d'una posició segura, el bombardeig anava en contra del seu instint i de la seva formació de Jedi, que se centrava en actes més precisos i molt menys aleatoris. Tot i la postura dels Jedi, el bombardeig a l'enemic formava part de les ordres habituals de l'almirall Kre'fey. La Pregunta Nombre U d'en Kre'fey, «què puc fer avui per fer mal avui als vong?», tenia la seva millor resposta rebentant coses.
-Recordeu que ells han destruït mons sencers sembrant des òrbita formes de vida estranyes -havia dit Kre'fey-. Penseu en el que van fer amb Ithor. El que fem nosaltres és misericordiós en comparació.
La Jaina va suposar que era veritat. Fins a cert punt.
-Esquadró Sols, reagrupació -va dir-. Preparats per a nova maniobra.
Els seus caces van ocupar netament els seus llocs corresponents a les formacions. La Jaina sentia amb la Força l'orgull dels seus pilots, la seva sensació d'assoliment. La seva insistència implacable en les sessions de pràctica i d'exercicis havia tret fruits. En els gairebé tres mesos que havien transcorregut des de la seva visita a Mon Calamari, uns mesos plens de cops, d'escaramusses i d'alarmes, no havia perdut a un sol pilot. Tres Ala-X havien quedat destruïts o tan avariats que havien hagut d'abandonar-se, però en tots els casos els pilots havien aconseguit evacuar la nau i els havien salvat.
Els seus sis novells ja eren veterans orgullosos amb baixes enemigues en el seu historial. Algunes setmanes enrere, la Jaina havia deixat sorpresa a la Vale, la seva companya de vol neimoidiana[1], en seure amb ella a la taula de l'esmorzar i entaular una conversa que no tenia res a veure amb la tàctica ni amb les deficiències de la Vale com a pilot.
La Vale i els altres pilots havien demostrat la seva vàlua. Eren dignes de ser coneguts.
Però si bé la Jaina estava més amable que abans, es guardava molt d'establir una franca amistat. La seva determinació no s'havia reduït amb el pas dels mesos. Sabia que els cops contra el territori yuuzhan vong havien estat planificats amb cura per aprofitar debilitats circumstancials de l'enemic. Els atacs havien anat dirigits únicament a forces inferiors en nombre o les que s'havien estès en emboscades, i s'avortaven si es descobria que l'enemic era més fort del que s'esperava. Sovint, les tropes enemigues eren de segona fila, de la Brigada de la Pau, mercenaris o treballadors yuuzhan vong amb poca formació militar que queien en el desconcert més absolut quan es bloquejaven els seus yammosk. Els novells de la Jaina s'havien aguerrit, però s'havien aguerrit en batalles en què s'havia procurat per tots els mitjans tenir assegurada la victòria.
La Jaina sabia que l'Esquadró Sols Bessons no podia esperar lliurar batalla sempre en termes tan favorables. L'enemic llançaria una altra ofensiva tard o d'hora, i llavors el seu esquadró hauria de veure's amb guerrers vong de primera fila que atacarien des d'una posició de superioritat aclaparadora. Davant allò, tots els combats que havien conegut els seus pilots semblarien un joc de nens.
El coneixement que l'ofensiva enemiga havia d'arribar inevitablement la mantenia tensa. Que les coses haguessin anat bé fins llavors no era motiu per relaxar-se. De fet, havia de ser més dura que mai per impedir que els seus pilots afluixessin per un excés de confiança.
Per fortuna, hi havia unes quantes coses que impedien que la Jaina explotés amb tanta tensió. La presència poderosa, estranyament estabilitzadora, d'en Kyp. La calma d'en Jacen, com d'un altre món. Els missatges que rebia amb regularitat dels seus pares, d'en Luke i la Mara... i d'en Jag Fel.
L'esquadró d'en Jag seguia caçant yuuzhan vong a la Via Hydiana, i ell compartia amb ella les frustracions d'un pilot veterà que formava a un gran nombre de novells.
No tenia clar el que havia de deixar que signifiqués Jag per a ella. Tenia por que es convertís en una distracció; que perdria concentració si li deixava entrar en la seva vida. Però també tenia moments en què somiava la seva abraçada, en què sentia l'espectre dels seus llavis sobre els d'ella...
Va arribar a la conclusió que era una sort que estiguessin lluny. Si estiguessin junts, el remolí dels seus propis pensaments i desitjos podria aclaparar-la.
Però hi havia una part d'ella que sentia grans desitjos d'estar aclaparada.
El cor li va fer un salt quan es van il·luminar les pantalles de la seva cabina de comandament. Una flota yuuzhan vong acabava de sortir de l'hiperespai. Set naus capitals de diverses mides, totes elles deixant anar esquadrons de coralites. Els yuuzhan vong que defensaven Duro havien demanat ajuda, però havia arribat tard.
La Jaina va esperar en tensió durant un moment. Les dues flotes estaven gairebé igualades. Els creuers d'en Kre'fey havien patit pocs danys en el combat desigual, i s'havien perdut pocs caces. La fusió en la Força dels Jedi era un avantatge que no podia igualar l'enemic.
S'havia aconseguit una victòria gairebé sense baixes, i les forces de la Nova República estaven joioses. La moral era a les cotes més màximes que podria arribar. A una paraula d'en Kre'fey, la seva flota es llançaria sobre l'enemic amb confiança absoluta en la victòria.
En Kre'fey podia vèncer, podia guanyar dues batalles en un sol dia. Havia de saber-ho.
-Creuers, reagrupació -sonà l'ordre pel canal de comandament-. Caces, preparats per a recuperació i trànsit a l'hiperespai.
La Jaina va sentir que se li apagava la tensió, i també l'alegria. En Kre'fey anava sobre segur.
La Jaina va pensar que probablement tindria raó. Aquella podia no ser l'única força enemiga que acudia en auxili de Duro.
Però es va sentir desil·lusionada. Sabia que la Força estava amb ella aquell dia, i podia no estar al dia de la propera batalla.

-oOOOo-

-Crec que he trobat el parany que havia estat buscant -va dir l'Ackbar-. El parany que serà la perdició dels yuuzhan vong.
Estava flotant a la piscina de casa seva, amb Luke, Cal Omàs i l'almirall Sovv asseguts en còmodes butaques a la vora. A la sala hi havia una olor agradable de mar. La Winter estava disposada amb un holoprojector.
Va encendre el projector i va surar en l'aire un mapa estel·lar sobre el cap de l'Ackbar. Per la densitat de les estrelles, en Luke va comprendre que allò devia ser alguna part del Nucli; però, d'altra banda, les configuracions de les estrelles no li resultaven familiars.
-Aquesta és Treskov U-15-W -va dir l'Ackbar, mentre una de les estrelles parpellejava sobre el fons-. És un estel antic de seqüència principal en la vora exterior del Nucli Interior; un estel completament normal. Com veureu per la superposició de les nostres cartes oficials de rutes per l'hiperespai -una cinta estreta groga va aparèixer en la imatge, una ruta per l'hiperespai que conduïa a l'estrella que parpellejava-. Treskov és un carreró sense sortida. Però, si afegim les rutes secretes imperials del Nucli que va portar de Bastió la princesa Leia... -Van aparèixer a la imatge quatre rutes assenyalades en vermell, cinc que irradiaven de Treskov- veureu que hi ha rutes no marcades des de Treskov que condueixen cap a l'interior del Nucli. Una d'elles -parpellejà una altra llum- condueix a una base estel·lar imperial amb el nom en clau de l'Ullal d'en Tarkin. Aquesta base es va segellar i es va evacuar al final de la guerra civil galàctica; però, d'altra banda, segueix intacta i utilitzable. A l'Ullal d'en Tarkin també queda un gran dipòsit de subministraments, dels que pensava servir-se l'Imperi cas que es renovessin les hostilitats.
-També l'Ullal d'en Tarkin és un carreró sense sortida -va observar l'almirall Sovv-. Si enviem forces allà, les podria bloquejar qualsevol enemic que tanqués la ruta que condueix a Treskov.
-Hi estic d'acord -va dir l'Ackbar-. I vull que l'enemic estigui també d'acord.
Es va produir un canvi de perspectiva en l'holo, i la imatge va ampliar la zona de Treskov i del seu sistema. El cinquè planeta, un gegant de gas amb franges blanques i de diversos tons verds, va començar a parpellejar.
-Aquest és Ebaq, un gegant de gas amb onze satèl·lits. Un d'ells, Ebaq IX, va ser explotat una vegada per la Corporació Minera del Nucli Interior pels seus dipòsits de brònzium.
»El satèl·lit es va obrir poc després de l'ascensió d'en Palpatine. Durant els anys de la guerra, l'Imperi va mantenir allà un lloc d'observació, i es va servir d'Ebaq IX com a punt de reaprovisionament d'emergència; però el planeta està buit ara.
L'Ackbar va ficar el cap sota l'aigua per a refrescar-se, i va sacsejar després el gran cap, esquitxant gotetes.
-Proposo que recuperem el satèl·lit i l'utilitzem a manera d'esquer d'un parany. Hem de convertir-lo en un objectiu irresistible per als yuuzhan vong. I, després, quan els enemics comencin el seu assalt, tancarem la sortida i convertirem el sistema de Treskov en un escorxador en el qual caçarem i destruirem les forces de l'enemic.
L'Ackbar es va girar cap a Sien Sovv.
-Almirall, seràs tu qui hauràs d'assignar les forces necessàries per destruir els yuuzhan vong.
I l'Ackbar es va tornar després cap al Luke, i en Luke va sentir un calfred a l'espinada.
-Mestre Skywalker -va dir l'almirall-, seràs tu i els Jedi qui haureu de proporcionar l'esquer.

-oOOOo-

-He convocat aquesta reunió de l'Alt Consell per dos motius -va dir Cal Omàs-. En primer lloc, hem de debatre els plans de l'almirall Ackbar per a una nova ofensiva contra els yuuzhan vong. En segon lloc, el director del Servei d'Intel·ligència, Dif Scaur, té un anunci d'importància transcendental.
En Cal semblava anormalment seriós. En les reunions solia estar relaxat, fent broma, arrepapat al seient amb el seu cos llargarut. Aquell dia estava tibat i circumspecte. Estava clar que passava alguna cosa important.
Els membres del Consell no estaven tan estrets com en la seva primera reunió, tot i que la celebraven a la mateixa sala i amb la mateixa taula massa gran. Si estaven menys atapeïts era perquè estaven present menys d'ells: Kyp Durron i Saba Sebatyne estaven a Kashyyyk, lluitant amb els seus esquadrons, i havien delegat els seus vots en la Cilghal i en Luke, respectivament.
-No tinc intenció de comunicar en aquest Consell els detalls dels plans de l'almirall Ackbar -va dir en Cal-. La seva utilitat depèn del secret; i, en tot cas, no són rellevants per al que vull plantejar. El pla de l'Ackbar suposa destacar forces nombroses de les seves destinacions actuals i utilitzar-les contra els yuuzhan vong. Això suposarà que molts dels nostres esquadrons, que ara defensen els nostres mons, no estaran disponibles en el cas que els yuuzhan vong decideixin atacar.
-Si les nostres flotes estan a l'ofensiva -va proclamar en Triebakk- els vong tindran coses més urgents que fer que atacar els nostres planetes.
-Senyor, els nostres informes indiquen que tindrem disponibles moltes més naus d'aquí a sis mesos estàndard o cosa així -va dir la veu suau d'en Ta'laam Ranth-. No seria possible retardar la nostra ofensiva fins que puguem defensar els nostres planetes i atacar l'enemic alhora?
-El meu col·lega gotal té raó -va dir la Releqy A'Kla-. Podria ser possible retardar l'ofensiva fins que disposem de majors nombres.
-El pla de l'almirall té un límit temporal -va dir en Luke-. Actualment, disposem d'avantatge tecnològic sobre l'enemic. Però no sabem quant durarà aquest avantatge; per això, l'almirall vol actuar ja.
-Un retard de sis mesos vol dir que la guerra durarà sis mesos més que d'una altra manera -va dir en Sien Sovv-. Sis mesos més de mort, d'incertesa i de despeses -Va mirar a Ta'laam Ranth-. Els mons amenaçats són milers. La flota no pot defensar-los a tots, ni tan sols amb els reforços de sis mesos.
-Els arguments del meu col·lega són lògics -va dir el gotal-. Reconec que una ofensiva és lògica.
-Si se'm permet que interrompi -va dir Dif Scaur-, voldria plantejar al Consell un assumpte propi. Pot tenir conseqüències directes sobre si la Nova República vol passar a l'ofensiva o no.
En Luke va mirar amb desconfiança l'home prim. La primera vegada que l'Ackbar havia presentat el seu pla, l'Scaur havia preguntat meticulosament pels terminis de l'Ackbar. Allò havia despertat les sospites d'en Luke, que s'havien confirmat en altres reunions del Consell. Estava clar que l'Scaur tenia plans propis, i que es tractaven de plans amb els seus terminis corresponents.
L'Scaur va mirar successivament als membres del Consell.
-Puc revelar ara l'existència d'una unitat secreta de la Intel·ligència de la Nova República anomenada Alpha Vermell. El seu cap és Joi Eicroth, xenobiòloga que va pertànyer abans a Alfa Blau, una altra unitat secreta encarregada d'assumptes relacionats amb els yuuzhan vong. Des del principi de la guerra, Alpha Vermell ha realitzat investigacions secretes sobre la biologia yuuzhan vong amb l'ajuda d'un equip de científics aportat pels txiss.
«Aquí està», va pensar en Luke. Una cosa gran, una cosa molt secreta que ha estat en marxa almenys dos anys sense que se sàpiga ni una paraula. Allò era un assoliment de primer ordre, en un govern tan porós com el d'en Borsk Fey'lya.
«A menys que no ho sabés ni el mateix Fey'lya», va pensar en Luke.
-Per què els txiss? -va preguntar en Sien Sovv, desconcertat.
-Els txiss procedeixen d'una regió oculta i remota de la galàxia, lluny de les rutes d'invasió dels yuuzhan vong -va dir l'Scaur-. Era molt poc probable que els enemics s'hi haguessin infiltrat.
«El que vol dir que l'Scaur ha mantingut contactes amb els txiss des de fa algun temps», va pensar en Luke. Sabia per endavant que podia comptar que complirien.
-Els nostres xenobiòlegs i genètics han investigat la genètica yuuzhan vong -va prosseguir l'Scaur. Va recolzar les mans pàl·lides i primes davant seu, sobre la taula-. Han localitzat una cadena genètica única en l'ADN yuuzhan vong, cosa que és comuna a totes les espècies yuuzhan vong; a les seves plantes, a les seves construccions i naus vivents, als seus animals, als propis vong. Aquesta cadena genètica és desconeguda per a qualsevol vida vegetal, animal, bacteriana o viral de la nostra pròpia galàxia.
-Heu desenvolupat una arma -va dir en Ta'laam Ranth. En Luke va percebre la sorpresa entre els altres membres del Consell, seguida d'aprensió i de temor.
-Sí -va dir en Cal, molt seriós-. Tenim una arma.
-Una arma biològica -va dir en Dif Scaur-. Una arma aeròbica que atacarà només a les plantes o als animals que posseeixin la cadena genètica dels vong extragalàctics. Si l'arma es dispersa amb eficiència sobre els mons enemics, calculem que es posarà fi a l'amenaça dels yuuzhan vong en un termini màxim de quatre setmanes, probablement de tres.
-Què vols dir amb que es posarà fi? -va preguntar la Cilghal.
-Vull dir que els vong estaran morts -va dir l'Scaur-. I tot el que han comportat els yuuzhan vong: totes les plantes, tots els edificis, totes les naus. Potser quedi algun supervivent en zones remotes -va afegir, encongint-se d'espatlles-. Però, si viatgen a mons vong, s'infectaran; i, si no, serà possible caçar-los.
Va mirar breument a cadascun dels membres del Consell.
-Les armes biològiques resulten notablement capritxoses -va prosseguir-. Normalment, jo no recomanaria la feina sobre una població dispersa com la dels vong; però aquesta arma serà tan efectiva que faré una excepció a la meva regla habitual. Els vong no podran fugir-ne. S'enganxarà a la seva genètica. Té un període de latència de quatre o cinc dies durant el qual no sentiran cap efecte, però seran contagiosos i contaminaran tot i a tots amb els que entrin en contacte. A partir de llavors, començaran a disgregar-se a nivell cel·lular; el seu teixit viu es dissoldrà en un fluid, i fins i tot aquest fluid serà contagiós. Es contagiaran les seves naus, les seves armes, les seves armadures, les seves llars, el seu menjar. Tot el que constitueix el seu entorn portarà la malaltia. Quan comenci la disgregació, els vong moriran en tres o quatre dies.
En Luke va deixar que li envaís l'horror. A l'horror li va seguir la ira (recordà que la Vergere li havia dit que la ira és una emoció útil), i es va tornar cap a Cal Omàs.
-Des de quan saps això? -va preguntar.
-Des que vaig assumir el càrrec -va dir en Cal.
Gairebé tres mesos.
En Cal tornà al seu torn els ulls cap al Luke.
-Mestre Skywalker, ho sento molt. Però ja entendràs que el secret era fonamental per a aquest projecte.
-Comprenc el teu raonament -va dir en Luke.
«I no hi estic d'acord -va pensar fredament. Perquè, si ho hagués sabut per endavant, podria haver preparat arguments contra això. Ara, només podré presentar els arguments que em passin pel cap, i esperar que la Força m'acompanyi».
Va mirar a Dif Scaur.
-Vols fer servir el Gran Riu per distribuir aquesta arma, oi? -va dir.
-Això seria útil -va assentir l'Scaur. En Luke va sacsejar el cap.
-Els Jedi no volen saber res d'això. Et prego que no ens ho demanis.
L'Scaur no es va semblar sorprendre.
-El Gran Riu no és vital per al projecte. Les nostres pròpies xarxes d'intel·ligència arriben ja a l'espai vong. La flota pot enviar l'arma en míssils, a objectius de la flota enemiga, a instal·lacions espacials o planetes. I els bothans van facilitar molt l'Alpha vermell quan van declarar l'Ar'krai contra els vong: la xarxa d'espionatge bothana és cèlebre per la seva eficiència, i l'Alpha Vermell resoldrà tots els seus objectius per a aquesta guerra -Va encongir les seves espatlles primes -. Els mateixos yuuzhan vong s'encarregaran de la distribució en el nostre nom, a mesura que el seu personal i les seves naus infectades viatgin d'un món a un altre.
En Ta'laam Ranth tornà els ulls vermells cap al Luke.
-És clar que el Mestre Skywalker té objeccions contra aquest pla -va dir-. Voldria que exposés els seus arguments en contra.
En Luke va mirar als altres.
-Els Jedi existim per conservar la vida -va dir-. Aquesta matança de tota una espècie s'oposa als nostres principis.
Va respirar fondo, va convocar a la Força i va esperar que aquesta li ajudés a presentar els arguments tan brillants que necessitava.
-Permeteu-me que assenyali que els yuuzhan vong no són tan absolutament diferents a nosaltres -va dir-. Són intel·ligents i educables. Si prenguéssim a un nadó i el criéssim, el nen no seria diferent d'un dels nostres: la seva maldat no és innata en la seva espècie. És el seu govern i la seva religió el que els han tornat agressius, i la nostra tasca hauria de ser enderrocar aquest govern i aquesta religió, en comptes d'escombrar a la gent comú que no té més opció que la de seguir als seus líders.
-Els yuuzhan vong han fet el mateix amb els nostres mons -va assenyalar Ayddar NyLykerka-. Han sembrat en els nostres mons formes de vida que han matat a tots els qui vivien al planeta.
-Un argument més contra l'ocupació d'aquesta arma -va anunciar en Ta'laam Ranth, sorprenent a tots els presents-. Si deixem anar aquesta arma contra ells, ells podrien prendre represàlies. Podríem perdre mons sencers davant la biologia vong.
-L'Alpha Vermell és una defensa contra un atac d'aquest tipus -va dir l'Scaur-. L'Alpha Vermell destruiria qualsevol atac biològic que puguin llançar els vong.
En Triebakk va deixar anar un rugit que va imposar el silenci a la taula.
-Entenc una mica de ciència -va dir per fi, a través de la traducció-. Conec la paraula contracop - va mirar als altres- per als que no coneguin el terme, aclariré que es refereix als efectes secundaris inesperats d'una arma contra l'atacant que l'empra -Va mirar a Dif Scaur- i penses distribuir l'Alpha Vermell per l'espai vong. Milers i milers i milers de milions de bacteris vivents, o de virus, o del que sigui l'Alpha Vermell, soltes sobre ecosistemes viables -Va capcinejar el cap pelut-. No em pots dir que l'Alpha Vermell no mutarà, amb tantes replicacions. I no pots assegurar-me que una d'aquestes mutacions no ens farà mal a nosaltres. El contraatac podria matar-nos a tots.
-Els txiss m'asseguren que això és molt improbable -va dir l'Scaur.
-Improbable -va dir en Luke-. No impossible.
L'Scaur va arronsar les espatlles.
-Si això us inquieta, podem deixar en quarantena els mons dels vong fins que puguem garantir que són segurs. Els refugiats lamentaran no poder tornar immediatament a les seves llars; però, un cop aconseguida la victòria, podrem tranquil·litzar-los.
L'Scaur s'havia avançat a tots els arguments. Havia tingut mesos sencers per preparar allò. En Luke només havia tingut un moment.
-No has parlat de la capacitat biològica dels yuuzhan vong.
-No entenc, Mestre Skywalker -va dir l'Scaur, enarcant una cella.
-Els yuuzhan vong tenen uns coneixements biològics imponents -va dir en Luke-. Ho fan tot per la biotecnologia.
»Pots dir-me que no han previst un atac com aquest? Com saps que no estan preparats? Com saps que, quant vegin que estem disposats a cometre un genocidi no ens pagaran amb la mateixa moneda?
Per primera vegada, l'Scaur va semblar quedar-se sense arguments.
-No veiem res que ho indiqui -va dir.
-No ho enteneu tot sobre els vong -va dir en Triebakk-. Jo em figuro que només teniu coneixements soms, com a molt, sobre els seus sistemes immunitaris. I si estan preparats contra vosaltres?
L'Scaur va vacil·lar. Li va tremolar una parpella.
-No tenim indicis de res semblant.
-Els heu buscat?
-És clar -va respondre l'Scaur, molest per la pregunta-. Vam capturar i estudiar instal·lacions de cuidadors. Tenim un coneixement raonable de les armes que han emprat contra nosaltres. Hem capturat naus seves i les hem examinat.
-El nostre coneixement de l'enemic és deficient -va dir en Ta'laam Ranth. Va observar als presents tornant lentament a esquerra i dreta el seu cap amb dues banyes-. Està clar que seria il·lògic seguir endavant amb aquest pla.
A Dif Scaur se li va tensar la cara, amb l'efecte d'augmentar encara més el seu efecte de màscara mortuòria.
-L'arma està plenament provada -va dir-. Sobre subjectes vius també -va afegir. Va aixecar una mà per tallar l'esclat de protesta d'en Luke-. Sobre presoners guerrers -va dir-. Hem de mantenir inconscients als guerrers capturats, perquè, quan es desperten, intenten suïcidar-se. Vam infectar a uns pocs amb l'arma. L'arma... -respirà profundament-. L'arma funciona. Vaig lamentar enormement la necessitat de fer això, però calia fer la prova, i van morir de la manera més humana i indolora que va ser possible -Posà les mans davant seu, sobre la taula-. Asseguro a tots els presents que Alpha Vermell funcionarà i que complirà tot el que es promet.
-Això és una inconsciència -va dir en Luke. No hi havia sentit mai una ràbia freda com aquella-. Això hauria estat digne d'en Palpatine.
Dif Scaur li va fer una mirada furiosa.
-No; Palpatine no ho hauria fet així -va dir-. Palpatine hauria posat a prova l'arma sobre la població de tot un món, i l'hauria utilitzat com a arma de terror per tenir sotmesos a altres mons. Prego al Mestre Skywalker que s'abstingui de realitzar comparacions tan odioses.
Es va produir un llarg moment de silenci, interromput pel Cal.
-Potser hauríem de votar, llavors -va dir en Cal-. Vots a favor?
Dif Scaur va aixecar la mà el primer. Després, Nylykerka. Després, vacil·lant, va aixecar la mà Sien Sovv.
En Luke va mantenir les mans sobre la taula. El mateix van fer tots els Jedi.
-Emeto per delegació el vot de la Saba Sebatyne en contra de la moció -va dir.
-I jo, el d'en Kyp Durron -va dir la Cilghal.
-Moció rebutjada -va dir la Releqy A'kla.
En Cal Omàs es va tornar llavors cap al Luke. En els seus ulls es llegia el pesar.
-Ho sento, Luke -va dir-, però no ens podem permetre renunciar a cap arma en una guerra que estem perdent. Quant menys, a una arma que posarà fi a tants patiments i tristeses del nostre poble -es va tornar cap a Dif Scaur-. Aquest Consell no té caràcter legislatiu, només assessor. Com a Cap d'Estat, ordeno a Dif Scaur que segueixi endavant amb el Projecte Alpha Vermell.
En Luke es va quedar atònit. En Dif Scaur es va mirar les mans per dissimular la seva mirada freda de triomf. La pena omplia de solcs del front d'en Cal.
-Això és una tragèdia en tots els sentits -va dir-. Però només podem triar entre una tragèdia i una altra, i jo prefereixo que la tragèdia sigui la història dels vong i no la nostra -Va mirar a Dif Scaur-. Quan podeu tenir disposada la vostra arma?
-Actualment només hi ha una petita mostra del material -va dir l'Scaur-. Haurem de produir-ne molt més; tones, com a mínim. Les instal·lacions segures d'Alpha Vermell no estan capacitades per produir aquestes quantitats -es va dirigir a Cal-. Hi ha una vella fragata Nebuló-B en òrbita sobre Mon Calamari, que serveix de nau hospital. Si podem traslladar als pacients a la superfície, Alpha Vermell podria aprofitar l'aïllament de la nau i el seu entorn estèril. Un cop instal·lats allà, espero que podrem elaborar el producte suficient per emprendre la distribució en un termini de dues setmanes.
En Cal es va dirigir als altres.
-En aquest cas -va dir-, retardarem la implantació dels plans ofensius de l'almirall Ackbar. Bé podem seguir a la defensiva fins que l'Alpha Vermell ens guanyi la guerra -Va mirar als altres-. Naturalment, ningú ha de parlar d'això fins a la fi de la guerra. Suposant que llavors es pugui parlar-ne.
Va posar fi precipitadament a la reunió del Consell. Va fer una mirada de pesar al Luke, i després es va posar dret i va sortir ràpidament, seguit amb la mateixa rapidesa per Dif Scaur.
En Luke es va aixecar de la taula sentint-se com si tingués cent anys. Triebakk i els Jedi van acudir al seu costat.
-Què podem fer? -va preguntar la Cilghal.
En Luke va intentar encongir-se d'espatlles amb despreocupació.
-Intentarem fer canviar d'opinió a Cal. Tenim un parell de setmanes, com a mínim.
-Si vols que fem alguna altra cosa... -va dir en Triebakk, sense concloure la frase.
En Luke va negar amb el cap.
-T'agraeixo l'oferta, però, no.
Si en Luke feia alguna cosa, ho faria ell mateix en persona, i carregaria ell sol amb la responsabilitat.
Però sabia que, si ho feia, tiraria per la borda tot allò pel que havia treballat al llarg de la seva vida llarga i exigent.

-oOOOo-

Quan Luke va arribar a casa després de la reunió de l'Alt Consell, es debatien en la seva ment la por i la ira. No podia fer res mentre es trobés en aquell estat, de manera que es va asseure a la taula i va començar a aplicar tècniques de relaxació per controlar els seus pensaments i les seves emocions.
Va sentir en la Força la Mara abans que aquesta entrés a l'apartament. La Mara es va aturar un moment al llindar, abraçant-lo suaument al seu torn amb la seva consciència en la Força, i després va tancar la porta, va deixar el maletí que portava i va seure al seu costat a terra. Es va posar a la seva esquena, va recolzar les mans a les seves espatlles i va començar a treballar-li els músculs tensos de l'esquena i del coll. En Luke es va sotmetre al contacte, va deixar que els dits de la Mara li tornessin líquids els músculs. La seva respiració va prendre el ritme de la d'ella. La Mara es va anar acostant fins que va estar enganxada a la seva esquena. El va envoltar amb els braços i va donar suport amb la barbeta a l'espatlla.
-Quina és la mala notícia? -li va preguntar.
En Luke va titubejar, però sabia que la Mara era de confiança; i, d'altra banda, aquell horror era massa ampli per guardar-s'ho tot sol. Li va explicar allò d'Alpha Vermell.
La Mara es va retirar lleugerament mentre considerava el problema.
-Què podem fer?
-Intentar fer canviar d'opinió al Cal.
La Mara va tornar a donar suport amb la barbeta a l'espatlla. La seva veu era un alè a l'orella d'en Luke.
-I si no canvia d'opinió?
En Luke va respirar fondo.
-No ho sé. Podríem intentar destruir el projecte; però, llevat que matéssim als científics, serien capaços de reproduir la seva feina. I encara que matéssim als científics, o aconseguíssim segrestar-los i tenir-los tancats en algun lloc, altres científics serien capaços de reproduir el projecte. El problema és que, quan es conegui la possibilitat d'aquesta arma, qualsevol podrà reproduir-la si compta amb les instal·lacions adequades.
En Luke va sacsejar el cap.
-He treballat tota la meva vida per reconstruir als Jedi. Ara tenim un govern disposat a treballar amb nosaltres, un govern al que nosaltres hem ajudat a arribar al poder, que ha restablert el Consell i que nosaltres hem jurat defensar. Com puc tornar-me en contra de la Nova República a la primera crisi? -va agafar la mà de la Mara entre les seves-. Això seria la fi dels Jedi. Seríem uns proscrits. Seríem tot el que diuen que som la gent com Fyor Rodan.
La Mara el va mirar amb inquietud trist.
-El que estàs dient és que, en realitat, no podem aturar l'Alpha Vermell; com a molt, podrem retardar-lo. Però podem quedar-nos aturats, deixant que passi això?
-Podem protestar. Podem negar-nos a tenir res a veure amb això. És l'únic que se m'acut.
-Protestar, si. Però amb quin grau de publicitat?
En Luke va sacsejar el cap de nou.
-Si li donem massa publicitat, els yuuzhan vong s'assabentaran. Llavors, podrien avançar-se ells a llançar-nos armes biològiques, i seria una catàstrofe.
-Dius que en Triebakk ho sap. I que en Ta'laam Ranth va votar amb vosaltres.
-Sí.
-Has de posar-te en contacte amb ells. A veure si poden fer canviar d'opinió a altres membres de l'Alt Consell.
En Luke va assentir.
-Una campanya de pressió política discreta, llavors. En Dif Scaur em va prendre per sorpresa, i jo no tenia disposats els meus arguments -va assentir amb el cap i va besar-la a la galta-. Gràcies.
-No hi ha de què -Va dir ella. Es va posar dempeus, i va ajudar-lo a aixecar-se-. Kam Solusar ha enviat holos nous d'en Ben. Vols veure'ls?
-És clar.
Veure a Ben gatejar ràpidament per la moqueta produïa al Luke la barreja habitual d'alegria i tristesa, però li va servir per fer-li canviar d'estat d'ànim. Va passar al fons de l'apartament amb intenció de canviar-se i rentar-se abans d'ajudar amb el sopar, però es va quedar gelat veient un bony plomós a l'habitació de convidats. Vergere. Havia estat a l'apartament tota aquella estona. Estava ajupida, en postura de meditació, amb els genolls alts i el cap recollit. En Luke, horroritzat, va tornar al costat de la Mara.
-La Vergere està a la seva habitació. No la vaig percebre quan vaig entrar.
La Mara va obrir molt els ulls verds.
-Jo tampoc -va dir-. S'havia tornat invisible altra vegada.
-Creus que ens haurà sentit?
La Mara s'ho va pensar.
-Tampoc hem estat cridant. Ens hem parlat a pocs centímetres l'un de l'altre, gairebé xiuxiuejant. Com podria haver-nos sentit?
-Jo em crec qualsevol cosa d'ella.
La mirada de la Mara es va endurir.
-Jo també.
-L'haurem de vigilar amb cura. A no ser que... Creus que hem de fer que Nylykerka la torni a tancar?
-I donar-li l'oportunitat d'organitzar una fugida espectacular? I si no vol, què fem? La reduïm lluitant amb ella?
-Llavors, la vigilem -Va decidir en Luke-. I la vigilem amb molta cura.


[1] Diverses vegades en aquest llibre és va considerar a la Vale com a durosiana, en lloc de nemoidiana, degut a la participació dels nemoidians en la guerra dels clons i a l’oberta animadversió de l’espècie per part de la república, i a l’intent d’aquesta de dissimular el seu orígen, doncs fisicament són espècies similars, finalment amb el tracte amb els altres pilots i companys deixa veure la realitat del seu orígen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada