dilluns, 18 d’abril del 2016

Els Camins del Destí II (X)

Anterior



CAPÍTOL 10

L'estrèpit de les alarmes va despertar la Jaina. Dormia amb el seu vestit de pilot, perquè així estava més abrigada; els tècnics no havien aconseguit fer funcionar bé la calefacció de les habitacions dels pilots; tot i que, cosa rara, semblava que funcionava perfectament en les habitacions dels propis tècnics. Els exercicis havien estat tan freqüents que es va posar les botes i va agafar el seu casc de pilot sense obrir els ulls si més no.
Va aconseguir separar les parpelles lleganyoses mentre corria pel passadís que conduïa als hangars. Cinc passos més tard, la gravetat artificial es va connectar en entrar en acció els escuts defensius del petit satèl·lit. Els problemes de subministrament d'energia havien estat constants i, vist el present, seguien sense resoldre's. Es rumorejava que algú havia desplaçat una coma un lloc a l'esquerra en una xifra d'un pressupost, i que Ebaq IX tenia només una desena part de l'energia que havia de tenir.
La Jaina va emprar la Força per a empènyer a si mateixa cap endavant, tirant pel camí de la Vale, en veure que la seva companya de vol es quedava immobilitzada amb la gravetat reduïda, incapaç d'agafar-se al terra amb les seves botes. A l'hangar, la Jaina va llançar la Vale cap al seu caça i va saltar al seu propi Ala-X. R2-B3, que no havia sortit de l'hangar, estava ja en el segon seient i havia encès els circuits electrònics, tenia connectats els motors de repulsors i estava escalfant els motors d'ions quàdruples.
L'androide astromecànic xiulà una salutació quan la Jaina es va ancorar al seu seient mentre contemplava com els últims pilots del seu esquadró corrien, flotaven o s'obrien pas com podien cap a les seves naus entre la gravetat reduïda. Quan l'últim va haver saludat per l'intercomunicador, la Jaina va obrir un canal amb Control Ebaq.
-Aquí Bessó U. Esquadró Sols Bessons preparat per a l'enlairament.
-Enlairament immediat, Bessó U! Us hem baixat l'escut del Sector 12!
Control Ebaq semblava una mica més excitat del que era habitual aquell matí.
-Entesos -va dir, i va passar al seu canal entre naus-. Tenim autorització, gent. Anem-nos-en.
L'Ala-X de la Jaina es va alçar sobre els seus repulsors i va surar cap a les portes de l'hangar. Quan es van apartar les portes immenses per deixar-los pas, ella va activar els motors d'ions i es va llançar a la mitja nit esquitxada d'estrelles que hi havia més enllà.
A l'espai, esperant que els altres s'enlairessin i formessin darrere del seu caça, va mirar les seves pantalles i va veure que les naus capitals d'en Farlander estaven formades a vuit minuts llum de distància, totes elles llançant caces. I més enllà d'en Farlander, apareixien a les pantalles flamarades brillants, esquadrons de naus enemigues a centenars i a milers.
Una descàrrega elèctrica li va recórrer els nervis sobtadament, i el somni que tenia a sobre es va dissipar del tot.
Allò no era cap exercici. Era una força d'una mida que no s'havia vist des de l'atac a Coruscant.
I llavors la Jaina va sentir una onada a través de la Força, una sensació com que s'hi acabava d'enfocar una ment poderosa, com un focus sobre un insecte desvalgut. L'horror li va estremir els ossos quan va reconèixer aquella sensació.
Voxyn...

-oOOOo-

Els udols dels voxyn s'alçaven al voltant d'en Tsavong Lah, i aquest se sentia envaït per una sensació de triomf com si fos un vent gloriós. Va alçar els braços, les mans amb urpes, com per partir en dos el cel.
Jeedai. Els Jeedai hi eren. Aquest covard mesquí d'en Nom Anor tenia raó.
Per sobre d'ell volaven els insectes brill, que ocupaven els seus llocs respectius per formar una representació tridimensional de la batalla. El to del brunzit de les seves ales i la brillantor dels seus abdòmens indicava la mida i la categoria de totes les naus de la zona, amigues i enemigues.
Els voxyn van tornar a udolar. Una alegria salvatge va envair a Tsavong Lah.
-Per Yun-Yuuzhan! -va cridar-. L'Administrador pudent tenia raó!

Les forces de la Nova República estaven completament superades en nombre. No hi havia dubte que l'enemic fugiria si pogués. Però Ebaq estava en un carreró sense sortida, i no era possible la retirada. Havien de lluitar.
I, per si els Jeedai intentaven amagar-se a Ebaq IX o en qualsevol altre astre d'aquell sistema solar, en Tsavong Lah tenia als voxyn. Sis d'aquelles bèsties caçadores de Jedi havien estat fora de Myrkr quan va quedar destruït la resta de la seva espècie.
Els voxyn tenien vides molt curtes, i aquells ja eren a prop del final de la seva existència; tenien groguenques les escates verdes, i els ulls velats i cansats. Però en quan havien percebut la presència de Jedi en el sistema, s'havien tret de sobre la seva letargia, i agitaven les cues amb impaciència.
Els palps del tron ​​de cognició s'agitaven sobre el seu cap, proporcionant dades tàctiques i mantenint-lo en contacte amb el yammosk del Sacrifici de Sang, que dirigia sense paraules les milers de naus, coralites i transports que estaven sota el comandament del Mestre Bèl·lic. En cercle al voltant del tron ​​de cognició estava un grup de subalterns, aprenents i lectors, els primers proveïts de víllips que mantenien a Tsavong Lah en contacte amb els seus esquadrons.
En Tsavong Lah va percebre una confusió sobtada en el yammosk. Els enemics estaven bloquejant els seus senyals.
Allò no tenia més importància en aquesta situació de superioritat. En Tsavong va emetre unes ordres que retransmetrien amb els seus víllip els subalterns que l'envoltaven.
-El grup de combat de Yun-Yammka avançarà i entaularà batalla amb l'enemic! Els grups de combat de Yun-Txiin i Yun-Q'aah avançaran sobre els flancs de l'enemic i els envoltaran. Els grups de combat de Yun-Yuuzhan i Yun-Harla quedaran en reserva.
El grup de combat que portava el nom del Déu Matador entaularia batalla amb l'enemic. Després, els que portaven el nom dels Amants convergirien sobre l'enemic, en un veritable abraçada d'amants, i el destruirien.
Quedarien en reserva dos grups de combat més, entre ells el del propi Mestre Bèl·lic, per seguir als enemics per l'hiperespai si aconseguien escapar. Tot i que era poc probable que els infidels aconseguissin fugir, atrapats com estaven pel pou de gravetat d'un gegant de gas enorme.
Els caps dels diversos grups de combat van anar confirmant la recepció del missatge. Els insectes brill que volaven sobre ell es van desplaçar i van brillar seguint els moviments de les naus.
Els enemics maniobraven amb cautela, intentant mantenir-se entre el grup de combat de Yun-Yammka, que avançava, i Ebaq IX. Allò convenia perfectament al Mestre Bèl·lic: els defensors constituïen un blanc lent i fàcil contra el que ell podria llançar la seva força aclaparadora.
La satisfacció d'en Tsavong Lah va anar en augment quan va observar els lents desplaçaments de l'enemic cap a la seva destrucció. El grup de combat de Yun-Yammka va començar a adoptar un ordre obert per desplaçar-se al llarg de l'enemic, amb dues naus capitals contra una de l'enemic. I, llavors, en Tsavong Lah va percebre un canvi en les disposicions dels infidels; els insectes brill van començar a moure's; els seus brunzits i les seves formes adoptaven subtilment una configuració nova.
El Mestre Bèl·lic va veure amb intranquil·litat creixent que l'esquadró enemic es desplaçava ràpidament passant d'una llarga línia a un grup compacte i en falca, com una punta de fletxa dirigida al grup de combat yuuzhan vong. En una flamarada de foc intens, l'esquadró de la Nova República va penetrar en la llarga línia de batalla dels yuuzhan vong, trencant la formació dels invasors. Vuit de les naus yuuzhan vong grans, colpides per la força combinada de tot l'esquadró enemic, van quedar avariades o destruïdes.
Les urpes de vu'asa que portava Tsavong Lah al final de la seva cama es van aferrar a la carcassa del seu tron ​​amb ira. Però va emetre les seves noves ordres amb veu calmada.
-El grup de combat de Yun-Yammka atacarà als infidels tan estretament com sigui possible.
Els yuuzhan vong patirien més pèrdues quan les naus disperses caiguessin sobre l'enemic compacte, però la superioritat numèrica començaria a notar-se, i els grups de combat de Yun-Txiin i Yun-Q'aah no trigarien a estar en posició per envoltar als enemics i acabar amb ells.
La batalla seguia sent seva. Trigaria una mica més de temps, això era tot.
I el Mestre Bèl·lic tenia temps de sobres.

-oOOOo-

En Nom Anor estava dret davant del seu superior, Yoog Skell, amb un víllip a les mans, en una habitació que feia olor de proteïnes i de sang, en les profunditats del damutek dels Administradors. El víllip havia adoptat la forma de la cara d'un Executor que anava a bord de la nau capitana d'en Tsavong Lah; era un dels pocs membres de la casta dels administradors que anaven amb la força expedicionària.
-L'enemic està evolucionant bé -va dir l'Executor-. Però, malgrat tot, els aixafarem. El nostre avantatge numèric és aclaparador.
En Yoog Skell va grunyir mentre es passejava d'un costat a un altre.
-Ens han sorprès -va murmurar-. A mi no m'agraden les sorpreses. I al Summe Senyor Shimrra, tampoc.

-oOOOo-

Quan va arribar la trucada, la Mara estava sola a l'apartament dels Skywalker, mirant holos d'en Ben. Va acudir al comunicador i va veure la Winter, que la mirava amb calma.
-Ja ha començat -va dir la Winter-. Ackbar i jo anem al Comandament de la Flota. Pots venir amb nosaltres si vols.
La Mara va sentir una sequedat sobtada a la boca.
-És clar -va dir-. Vaig de seguida.

-oOOOo-

«No funciona». El pensament tènue va arribar surant fins a la Jaina procedent de Madurrin, que estava en el seu lloc en el pont de comandament del general Farlander.
«Què no funciona?»
«Els bloquejadors de la Mentidera. Els que identificarien a les naus enemigues com a membres del bàndol contrari, i farien que es disparessin entre si».
Una altra mala sort; però la Jaina estava ja massa frenètica com per preocupar-se molt d'això. Estava arribant fins al seu propi objectiu.
-Bomba-ombra, fora.
La Jaina va donar una empenta amb la Força a l'arma inert i va tirar de la palanca de comandament per imposar al seu Ala-X una trajectòria una mica diferent. Davant d'ella, el creuer enemic que era el seu objectiu estava envoltat de flamarades de foc, rebent les passades de tot l'esquadró d'en Keyan Farlander, que vomitava foc amb els turbolàsers mentre els míssils recorrien en trajectòries corbes el buit entre les naus.
-Bomba fora -va dir la veu xiuxiuejant d'en Tesar, seguida de l'udol d'en Lowbacca, que també havia llançat una bomba-ombra cap a l'enemic.
El general Farlander no s'havia acontentat amb travessar la formació de l'enemic una sola vegada; havia fet virar tot el seu esquadró per donar una segona passada, abans que l'enemic hagués tingut temps de concentrar-se contra ell.
La Jaina percebia a través de la Força a Tesar i a Lowie, així com les bombes-ombra inerts que llançaven tots ells contra l'enemic, i també notava la presència d'en Madurrin en el seu lloc a bord de la nau capitana del general Farlander. Sent com eren els únics Jedi en aquell sistema solar, eren massa pocs per crear una fusió a la Força com cal, però els tres Jedi que encapçalaven els grups de naus de l'Esquadró Sols Bessons estaven tan units, i ja tenien tal experiència en el seu treball, que la fusió no era necessària, en realitat.
-Coris en el punt dos, comandant -va dir la veu tranquil·la de la Vale-. Es preparen per atacar-nos.
-Virar per fer-los front... ja.
La Jaina va rotar els motors quàdruples de l'Ala-X i els va activar. Era molt més segur atacar a l'enemic de front que deixar que saltés a la cua dels Sols Bessons.
Els llampecs que es veien al capdavant anunciaven l'arribada del foc enemic, una cadència constant de projectils.
-Salt de granota de dos, parells i imparells -va dir la Jaina, i va estendre els seus escuts frontals quan va advertir que el Bessó Tres es posava a la seva alçada; els escuts conjunts dels dos Ala-X van protegir a tot el grup de quatre caces. Va començar a llançar foc de làser a l'enemic, encara que dubtava que fes gaire efecte. No hi havia dubte que els enemics haurien disposat els dovin basal al capdavant, esperant el seu foc.
El foc enemic començà a assotar els seus escuts. Pilotant per instint i per la Força, va pestanyejar davant la resplendor del foc i va intentar llegir els seus indicadors per saber quan arribava a un punt crític la situació d'energia dels escuts.
Va resultar ser R2-B3 qui li va transmetre l'advertència.
-Salt de granota, ja -va cridar, i va reduir l'acceleració.
Els Bessons U i Tres van retrocedir, mentre els Dos i Quatre passaven a ocupar el seu lloc, protegint amb els seus escuts frescos a tot el grup. Era una maniobra de precisió en la que els quatre caces havien de desplaçar-se amb una tolerància de pocs centímetres.
Gràcies a una sèrie interminable d'exercicis i de pràctiques de combat, l'Esquadró Sols Bessons havia avançat molt des de la batalla al costat del Tro Llunyà, quan l'únic que havia pogut fer la Jaina era disposar-los en una llarga fila i fer que seguissin a la nau de davant.
Els coralites van passar veloços, simples taques borroses en el seu rumb convergent. En circumstàncies normals, la Jaina hauria manat a l'esquadró que es dividís i caigués sobre ells, però les maniobres i el combat portaven massa temps. Havia de seguir amb Farlander i amb el seu grup compacte, sense deixar-se atrapar lluny de qui podia donar-los suport.
-Virant a l'esquerra, seixanta graus -va dir la Jaina; aquell rumb els portaria a les proximitats d'en Farlander i del cos principal.
Quan el seu grup realitzava un viratge perfecte amb encreuament, la maniobra va fer girar la seva cabina cap al creuer enemic just a temps de veure les explosions brillants de tres bombes-ombra que s'havien plantat al llarg del seu costat. Va veure la tremolor de la nau enemiga a cada impacte.
Va sentir pel comunicador el xiulet que denotava humor en un barabel. Es va alegrar que en Tesar fos capaç de veure alguna cosa divertida en tot allò.
Després, en Tesar va adoptar un to seriós.
-Coris a popa, Cap de Bessons.
-Acceleració màxima -va dir la Jaina, i va prémer els acceleradors.
Les seves pantalles mostraven la presència de més enemics dels que era capaç de fer-se'n càrrec, però el seu sentit de la batalla li indicava que els enemics estaven coordinant per fi una resposta a la maniobra del general Farlander. Aquest havia travessat dues vegades l'esquadró de l'enemic, destruint naus en les dues ocasions; però estava clar que els yuuzhan vong no estaven disposats a consentir-li-ho un cop més. Les naus pròximes guardaven la distància, mentre les més llunyanes s'afanyaven a assolir-les.
Arribaven eixams de coralites de totes direccions. En Farlander no trigaria a trobar-se aclaparat per la superioritat numèrica de l'enemic i immobilitzat, esperant la seva destrucció, com un lluitador del pes gall subjecte per la presa d'un gegant de 160 quilos.
Sense oblidar als dos esquadrons gegants que planaven als seus flancs. Ni als altres dos que esperaven a rereguarda.
El foc enemic castigava els escuts de popa de la Jaina mentre aquesta fugia. El nombre d'impactes era sorprenent. Els coralites que la perseguien li estaven llançant tot el foc del qual disposaven. La Jaina va fer alguns girs, però no va semblar que servissin per a res. El volum mateix del foc resultava inquietant.
Les naus enemigues van abandonar la seva persecució quan la Jaina va estar a l'abast del foc de les naus capitals d'en Farlander; però per llavors ja semblava que no importava. Arribava tant foc de tantes direccions que la Jaina seguia rebent impactes en els seus escuts tot i que no semblava que ningú s'estigués prenent tan sols la molèstia d'apuntar cap a ella.
-Creuer amic a la nostra esquerra -va dir-. Anem a alleujar-li una mica la pressió.
Va dirigir als Sols Bessons en una passada d'alta velocitat cap als coralites que acabaven de llançar els seus atacs contra el creuer i que s'havien convertit ara en blancs perfectes mentre feien la maniobra preparatòria per llançar un altre atac. Un va esclatar en flames al contacte dels seus quadrilàsers, i li va semblar que havia abatut a un altre amb un míssil.
-Girant a la dreta -va començar a dir; però llavors una espurna brillant va il·luminar la seva cabina, acompanyat d'un crit de la Força, un lament mental que va fer treure les llàgrimes als ulls enlluernats de la Jaina.
-Què ha estat això? -va preguntar.
-Bessó Dos -va dir Bessó Tres-. Ja no hi és.
-Com que ja no hi és? -va preguntar la Jaina.
-No ha evacuat -va dir Bessó Tres, que semblava impressionat-. Un projectil enorme ha arribat al seu caça... l'ha evaporat.
-Qui li ha donat?
Les mans de la Jaina es van acostar bruscament als controls, disposada a fer una maniobra evasiva si l'esquadró estava sent atacat.
-Ningú. Foc a l'atzar, res més. Per aquí hi ha molt.
-I que ho diguis -va dir algú.
«Vale», va pensar la Jaina. Una altra companya de vol perduda, com Anni Capstan. La primera víctima des de la batalla al costat del Tro Llunyà; la primera des que la Jaina havia donat a l'Esquadró Sols Bessons seva forma actual, perfeccionada i d'alt nivell d'entrenament.
La primera baixa, però no seria l'última, va pensar amb trista certesa.
Va contenir les llàgrimes i el dolor. Havia de mantenir el control.
-Bessó Tres, Bessó Quatre, manteniu-vos a prop meu -va dir-. Girant a la dreta.
La maniobra de gir la va deixar en posició invertida respecte l'esquadró de la Nova República, de manera que podia presenciar el combat a través de la coberta de la seva cabina. Va veure un creuer classe República ferit per una llança de foc; va veure compartiments que expulsaven cristalls de gel que abans havien estat aire. L'espai entre les pesades naus estava ple de gom a gom de caces de combat, tant amics com enemics.
Va veure que s'estava formant una bola de pèls al voltant del creuer classe República danyat, una horda de coralites que arribaven combatent contra un parell d'esquadrons d'Ala-E.
-Batalla de caces a zero-tres-zero -va dir-. Cada grup, formi esglaó. Cada pilot triï el seu objectiu. Tornar a formar a l'altre costat; busqueu primer al vostre company de vol i després a mi. Entesos?
Ho van entendre. Els havia ensenyat bé.
-Això va per la Vale -va dir; i va haver de contenir les llàgrimes de nou quan va prémer l'accelerador. Va sentir que Lowie, Tesar i Madurrin li enviaven ànim per la Força, i ella va transmetre el seu agraïment.
Va triar com a primer blanc un coralita que estava entrant en posició per llançar un tret a un Ala-E. El tret de la Jaina va ser per deflexió, però es va sincronitzar perfectament amb la seva nau, va girar lleument el nas de l'Ala-X i va tocar el disparador del quadrilàser. El coralita va rebentar amb el segon tret, i va passar entre la runa, deixant anar un míssil a la cua d'un altre coralita que se li havia posat davant. Va tenir la satisfacció de veure saltar en trossos el coralita abans d'haver travessat la bola de pèls i d'haver arribat a la zona buidada.
Això de buidada era relatiu. El buit seguia solcat per feixos de llum, míssils i trets de canó. Tot això s'havia disparat apuntant a alguna cosa, però ara arribava dotat d'un terrible caràcter aleatori.
-Torneu a formar sobre mi! -va cridar la Jaina, observant frenèticament les seves pantalles.
Va arribar pel comunicador la veu xiuxiuejant d'en Tesar.
-Enz ataquen, cap de Bessons! Aquezt demana ajuda!
-Ja la tens!
La Jaina va mirar a les seves pantalles; va veure la llum d'en Tesar a la seva esquena.
-Bessó Tres i Quatre, amb mi! Flocs, emporta't al teu grup i...
Un rugit d'en Lowbacca va confirmar l'ordre de la Jaina abans que aquesta hagués acabat de dir-la.
La Jaina va tirar de la palanca de comandament, esperant que no la destrossessin en ple espai mentre les seves maniobres li treien velocitat. Va realitzar mitja rotació sobre si mateixa durant el viratge per mantenir-se apartada dels punts de mira dels enemics.
Quan va haver completat la seva maniobra, l'espectacle li va tallar la respiració.
Una fragata enemiga s'havia situat al costat del creuer classe República. Les dues naus es bombardejaven mútuament a boca de canó, i l'espai entre les dues era un incendi d'energies furioses. Les dues naus capitals estaven envoltades d'almenys dues-centes naus menors que evolucionaven veloçment, s'entrecreuaven i es disparaven mútuament. La Jaina veia almenys una dotzena de naus cremant.
La majoria de les naus menors eren yuuzhan vong. Apareixien més enemics a cada instant. L'enemic estava aclaparant al general Farlander.
-Quedeu-vos amb mi, Tres i Quatre -va dir a les naus que quedaven del seu grup-. Ara, anem-hi.
Quan va empènyer cap endavant els acceleradors va sentir per mitjà de la Força la presència depredadora d'en Tesar, i li va enviar una espurna d'energia. I després va enviar a Madurrin, per mitjà de la Força, un missatge senzill.
Necessitem ajuda!
En Madurrin va enviar per mitjà de la Força una brisa de calma, acompanyada de la informació de què ja venia l'ajuda. La transmissió va ser seguida immediatament per l'aparició d'imatges brillants en les pantalles de la cabina de la Jaina que indicaven l'aparició de més naus procedents de l'hiperespai.
A la Jaina li va donar un salt el cor en sentir com es dilataven els seus horitzons mentals. Se li van amuntegar a la ment les personalitats: Kyp Durron, Saba i els Cavallers Salvatges, Zekk, Corran Horn, Alema Rar, i Jacen. En Jacen, en el seu lloc del pont de comandament del creuer d'assalt bothan Ralroost. Aquí estem! El missatge transmès per la Força era un crit multitudinari. M'alegro de sentir-ho, va transmetre la Jaina mentre posava en el seu punt de mira un coralita. En aquests moments havia d'ocupar-se de treure a alguns vong de la cua d'en Tesar. Va disparar els seus làsers.

-oOOOo-

Els voxyn van deixar anar a l'uníson un nou udol, i en Tsavong Lah va veure amb sorpresa i amb ira creixent que més insectes brill pujaven del sòl per formar un nou esquadró enemic en la imatge del sostre. Va veure que es tractava d'una força nombrosa, comparable amb qualsevol de les cinc que tenia ell.
Potser no fos tan nombrosa. Va veure llavors que diverses de les naus enemigues eren grans naus de transport que van desaparèixer de seguida en l'hiperespai, deixant enrere a les altres perquè lluitessin.
Pel que semblava, el nou grup enemic era un comboi d'aprovisionament amb la seva escorta. Per tant, no era tan inexplicable que hi fossin.
Els nouvinguts havien aparegut quan ell es disposava a ordenar que els grups de combat de Yun-Txiin i Yun-Q'aah completessin la maniobra d'envoltar l'enemic, l'abraçada dels amants que destruiria als infidels. Però la nova força enemiga es va quedar en un dels flancs, a prop del grup de combat de Yun-Txiin, i si ordenava llavors el moviment envoltant, els nouvinguts podrien caure sobre la rereguarda de Yun-Txiin.
-El grup de combat de Yun-Txiin farà front als nouvinguts -va dir-. El grup de combat de Yun-Harla es desplaçarà en el seu suport, però no entrarà en combat sense la meva ordre. El grup de combat de Yun-Q'aah reforçarà el grup de combat de Yun-Yammka i destruirà als primers defensors.
Així quedava encara el seu propi grup de combat de Yun-Yuuzhan, en reserva davant noves sorpreses. Venien en el seu grup les naus de transport de les tropes que s'emprarien per apoderar-se d'Ebaq IX quan haguessin acabat amb la flota enemiga.
Encara tenia un avantatge numèric aclaparador.
I, en vista que els voxyn havien tornat a udolar, hi havia més Jedi entre els nouvinguts.
«Més sacrificis per als Déus», va pensar amb satisfacció, i es va acomodar al tron ​​de cognició per veure com remataven la victòria les seves forces.

-oOOOo-

En Jacen va poder sentir la Jaina en la seva cabina a través de la fusió Jedi en la Força; va percebre la seva determinació, la seva anàlisi freda i els calfreds de pànic que li trencaven de vegades les seves maneres.
-Cori als meus sis! Em desvio a la dreta...
-Aquezt l'ha destruït.
Això procedia d'en Tesar.
Gràcies! En realitat, aquests centelleigs d'imatge i intensitat procedents de la Força no eren paraules, però aquestes eren les seves traduccions.
La Jaina, Sols Bessons i totes les forces d'en Farlander estaven molt embrancats en combat, amb gran inferioritat numèrica. Els nouvinguts, entre els que venien gairebé tots els Jedi de la flota, es desplaçaven cap a un dels immensos grups de combat enemics que planaven com un alt penya-segat sobre el flanc d'en Farlander.
La fusió Jedi fregava la vora de la capacitat de comprensió d'en Jacen. Hi havia en el quadre massa naus perquè ell les absorbís. Afortunadament, tres cinquenes parts dels enemics no havien entrat en combat, i ell podia deixar-los fora de la seva imatge mental sense problemes.
Indicava coordenades, fent maniobrar les forces d'en Kre'fey de tal manera que la seva efectivitat fos màxima en el moment del xoc.
-Dispareu míssil Dovin! -va ordenar l'almirall Kre'fey. Estava massa emocionat com per seure en la seva gran butaca d'almirall, i en comptes d'això es passejava d'un costat a un altre, darrere d'en Jacen. Si en Kre'fey seguia fent allò molta estona, Jacen anava a acabar per sentir-se molest.
-Míssil Dovin disparat, senyor.
-Transmeteu coordenades de la mina espacial al general Farlander.
-Coordenades transmeses, Almirall.
-Meravellós! -En Jacen va sentir que en Kre'fey donava una palmada-. Això va bé, no creus?
Però en realitat en Jacen no tenia posada la ment en el que succeïa al pont de comandament de l'almirall. En comptes d'això, la va mantenir enfocada en l'Esquadró Sols Bessons i en la batalla desesperada que estava lliurant la Jaina.
He fallat!
Lowie, compte!
En Jacen va considerar la possibilitat de convocar el seu sentit vong, la seva capacitat d'empatitzar amb els enemics i d'influir de vegades. Però allò significaria perdre la Força, i amb ella la capacitat d'ajudar als seus camarades. Va decidir que el millor era mantenir-se en la fusió.
-He perdut els meus escuts de popa!
-Aquest era el meu últim míssil!
Aneu amb la Força, va transmetre en Jacen. Va tancar els ulls i va enviar tota la protecció, energia i suport que va poder.
I a la seva esquena, tènue en la Força, va sentir una altra presència, poderosa però vetllada, que irradiava energia, però només cap a ell.
La Vergere.

-oOOOo-

A trenta anys llum de la batalla, en un pas estret de la llarga ruta per l'hiperespai que conduïa a Ebaq i als seus satèl·lits, un petit destacament de treball de la Nova República va sortir de l'hiperespai. La majoria de les seves naus anaven desarmades. No era una força de combat; però, malgrat això, la seva missió era vital.
El comandant de l'esquadró va començar per disparar un únic míssil que contenia un interdictor, dissenyat seguint el model d'un dovin basal yuuzhan vong. L'interdictor serviria de mina espacial.
Un cop disposada la mina al centre d'aquella via per l'hiperespai, les altres naus van començar a deixar anar mines més convencionals, mines dotades d'equips de detecció, de nuclis explosius i de motors que els hi permetien moure's. Les mines van prendre immediatament posicions voltant de la mina imitació dovin basal.
Les naus desarmades van seguir plantant mines. Dotzenes de mines.
Centenars.
Milers.
Desenes de milers.

-oOOOo-

-Li he donat! -va cridar Bessó Sis. Acabava d'arribar a un cori que estava a la cua d'en Lowie, i el wookiee va deixar anar un rugit d'agraïment.
La Jaina va pestanyejar per netejar-se la suor dels ulls i va desplaçar el seu Ala-X a la dreta, evitant un raig de foc de canó de plasma. Això li va permetre dirigir un tret per deflexió a un coralita que passava veloçment per allà; però el dovin basal del vong es va empassar els trets de làser, i de sobte la Jaina estava esquivant més foc que se li venia a sobre per la banda d'estribord. Era foc amic, trets de làser d'un Ala-B, però no per això menys mortals, i la Jaina no volia saber res d'ells.
-A totes les naus -va fer un anunci general transmès pel comunicador de comandament-. Aquí el general Farlander. Totes les naus canviaran el rumb simultàniament cap a les coordenades següents...
La Jaina va intentar absorbir les coordenades, però no ho va aconseguir. Hauria de seguir visualment als altres, suposant que pogués lliurar-se d'aquella bola de pèls composta de naus amigues i enemigues, residus, i foc aleatori mortal.
-Quines eren les coordenades? -va dir Bessó Nou.
-Jo tampoc les he captat -va dir Bessó Quatre.
-Canvi de rumb al meu senyal -va seguir dient Farlander-. Cinc. Quatre. Tres. Dos. Ja.
La Jaina va veure que les naus capitals que l'envoltaven viraven de sobte en massa amb un nou rumb i posaven en marxa els seus motors. Els yuuzhan vong van trigar un moment a reaccionar, però també ells seguien la maniobra d'en Farlander.
Llevat de les naus que no podien seguir. Van quedar enrere les baixes, les naus inutilitzades, les avariades i les que estaven sense control, tant amigues com enemigues.
I la Jaina, que estava massa compromesa amb els yuuzhan vong per poder-los seguir. Si variava el seu rumb per perseguir a Farlander, l'abatrien una dotzena d'enemics.
-L'esquadró formarà en fila d'un al capdavant -va dir una nova ordre d'en Farlander.
-L'he fet miques! -va dir Bessó Tres.
El foc enemic castigava els escuts posteriors de la Jaina, i aquesta va fer virar el caça bruscament mentre el seu androide astromecànic xerrava amb enuig contra els atacants.
-Virant a l'esquerra -va dir, com si hi hagués algú seguint els seus moviments. Segons veia, tots els membres de l'Esquadró Sols Bessons estaven sols, s'havien separat tant els uns dels altres en la confusió del combat que ja no podien guardar-se les esquenes els uns als altres.
Hi va haver una espurna. Una pluja de residus va assotar els escuts de la Jaina.
-Qui era aquest?
La veu de Bessó Set.
-Bessó Nou.
La veu d'en Tesar era tranquil·la, però la Jaina va sentir amb la Força la seva ira.
-Ha pogut evacuar?
-Negatiu.
La ira va envair la Jaina. Havia perdut a una altra pilot, sense haver-se assabentat tan sols que Bessó Nou corria perill.
Va decidir que havia arribat el moment de matar uns quants vong. Per això havia vingut.
Va buscar un coralita i el va posar en el seu punt de mira.

-oOOOo-

En Tsavong Lah va contemplar amb grat com fugia del camp de batalla l'esquadró d'en Farlander. La maniobra sobtada havia pres per sorpresa als yuuzhan vong, però el grup de combat de Yun-Yammka havia corregit ràpidament i ja seguia tenaçment a l'enemic. El grup de combat de Yun-Q'aah havia variat el rumb per interceptar-los, i no trigaria a sumar-se a la batalla i rematar els infidels.
El gust del Mestre Bèl·lic va anar en augment quan el grup de combat de Yun-Txiin es va abalançar contra l'esquadró nouvingut amb la gosadia que caracteritzava als bons yuuzhan vong. Els insectes brill que volaven sobre ell van començar a moderar el to dels seus brunzits a mesura que els míssils i els projectils van començar a infligir danys.
Un gemec sobtat dels insectes brill li va cridar l'atenció, i la sorpresa li va fer obrir molt els ulls.
L'esquadró d'en Farlander estava realitzant un altre canvi de rumb, un viratge radical aquesta vegada. En Tsavong Lah no acabava de creure la rapidesa amb què viraven les naus capitals de la Nova República: estaven fent un gir de 270 graus, sense perdre velocitat!
Allò era clarament impossible. No obstant això, l'estaven fent, i deixaven enrere al grup de combat de Yun-Yammka.
I llavors se li van gelar els nervis quan va advertir que el nou rumb dels infidels els enviava directament a la batalla que lliurava el grup de combat de Yun-Txiin amb les forces nouvingudes. El grup de combat de Yun-Txiin quedaria entre dos focs i seria aixafat.
-El grup de combat de Yun-Harla entaularà combat amb l'enemic immediatament -va ordenar. Així es reforçaria el grup de combat de Yun-Txiin i es repararien en part els danys causats per la maniobra enemiga.
-El grup de combat de Yun-Yammka es reagruparà i es disposarà a entrar de nou en combat. El grup de combat de Yun-Q'aah...
Va fer una pausa en veure que més insectes brill començaven a gemegar; tot un estol s'aixecà de terra per suspendre's en l'aire i formar alguna cosa nova. «I ara, què?», va pensar.

-oOOOo-

En Jacen va contemplar com tot l'esquadró de naus capitals d'en Keyan Farlander realitzava el Llançament de Fona Solo al voltant de la mina espacial anàloga a dovin basal, el míssil interdictor modificat que havia disparat el Ralroost d'en Kre'fey en arribar al camp de batalla. Els enemics que combatien contra ells van seguir el seu rumb anterior, incapaços de seguir a Farlander sense realitzar un viratge convencional que els faria perdre gairebé tota la seva velocitat. Alguns enemics, per intuïció o per sort, van aconseguir entendre el que passava i van fer el viratge seguint a Farlander, però havien quedat en inferioritat numèrica i van ser destruïts ràpidament.
Els altres quedarien algun temps fora de la batalla, mentre les naus capitals viraven pesadament i intentaven fer maniobres per adoptar una cosa semblant a una formació adequada.
Bona feina, va transmetre en Jacen a Madurrin.
Gràcies.
El Ralroost es va estremir en rebre un impacte, i en Jacen va recordar que els creuers d'assalt bothans es deien així perquè concentraven gairebé tota la seva energia en l'atac, i no en els escuts ni en les defenses.
-Bretxa entre els marcs M i N -va dir algú-. Els tancaments dels marcs aguanten. El control de danys està responent.
-Matxuqueu-los! Tritureu-los! -cridava l'almirall Kre'fey, sacsejant els punys en l'aire, perillosament prop del cap d'en Jacen.
Les naus d'en Kre'fey havien entaulat un combat furiós a curta distància contra l'enemic. En Jacen sentia a Kyp i la seva Dotzena, a Corran Horn i l'Esquadró Murri, i als Cavallers Salvatges, tots Jedi, que volaven en combat frenètic. Els Cavallers, sobretot, s'obrien camí entre l'enemic amb els seus reflexos depredadors en perfecta sincronització amb la Força. Un esquadró compost íntegrament per Jedi era francament temible.
Llavors en Jacen va sentir una altra onada de la Força i va sentir que una ment nova entrava en la fusió Jedi, una ment insegura i només formada a mitges. Hola, mare, li va enviar.

-oOOOo-

La gran energia de la fusió en la Força va agafar per sorpresa a la Leia. Anava al seient del copilot del Falcó Mil·lenari, que ocupava el seu lloc entre la resta de les naus de l'Aliança dels Contrabandistes al voltant del destructor estel·lar d'un color vermell viu Ventura Errant. Quant la Leia va haver sortit de l'hiperespai, va buscar la fusió, i una part de la seva ment va veure amb Corran Horn una fragata enemiga que cremava, un combat esgarrifós amb Kyp Durron, o uns moviments violents i eficients de grup amb els Cavallers Salvatges de Barabel. La intensitat d'aquella sensació la va deixar sense alè.
Hola, mare. La presència d'en Jacen era clara en la Força.
Hola, Jacen, va enviar ella amb inseguretat. A diferència dels altres que participaven en el combat, la formació que havia rebut la Leia en la Força havia estat irregular, i no havia tingut ocasió de practicar la fusió amb altres.
Però el poder de la fusió era tan forta, que va sentir que la seva inseguretat es dissipava quant va rebre la primera ordre d'en Jacen.
Va rebre un altre missatge d'en Jacen, va sentir que les coordenades li cremaven en la ment. Mirà les pantalles de navegació del Falcó i va veure el punt indicat. Va traduir les coordenades i les va marcar.
-Han, Jacen vol que anem aquí.
-Si en Jacen ho demana, ho tindrà -va dir en Han, i va passar la seva unitat de comunicació al canal de comandament.
Han (que tornava a ser el capità Solo, amb una insígnia sobre la seva roba que, d'altra banda, era de paisà) anava al comandament de l'esquadró de l'Aliança dels Contrabandistes des del Falcó Mil·lenari. «Vaig més a gust en una nau petita», havia dit quan Booster Terrik li va oferir el Ventura Errant. «I, a més, un destructor estel·lar ofereix un blanc massa gran».
L'esquadró heterogeni de l'Aliança dels Contrabandistes va emprendre el canvi de rumb.
Els guardaespatlles noghris de la Leia, en les torretes dels turbolàser, reien a sota veu amb les seves veus xiuxiuejants i disparaven trets de pràctica al buit.
I, llavors, la Leia va sentir clarament amb la Força una punyalada de terror, i va saber que la Jaina tenia problemes.

-oOOOo-

-Aquest és el moment crucial -va dir l'Ackbar. La Winter, la Mara i ell estaven asseguts en una galeria que dominava la sala d'operacions del Comandament de la Flota on estava Sien Sovv entre un bullici d'assistents, pantalles i dades en flux constant. Un holo de la batalla que s'estava lliurant a Ebaq IX surava en l'aire sobre la sala atrafegada. L'esquadró de l'Aliança dels Contrabandistes, encapçalat per Han Solo, acabava d'aparèixer a la imatge, amb les seves naus ressaltades en un color ataronjat viu.
Allò contrastava enormement amb l'última ocasió en què la Mara havia vist a Sien Sovv en acció. Llavors, el Comandant Suprem s'havia vist obligat a dirigir la seva defensa de Coruscant davant d'una sessió plenària del Senat, mentre els senadors li cridaven consells i li llançaven amenaces, i mentre el Cap d'Estat Borsk Fey'lya contradeia les ordres d'en Sovv des de la tribuna d'oradors.
El Comandant Suprem semblava molt més còmode en la seva situació actual. I no era d'estranyar.
-Aquest és el moment en què l'enemic pot començar a sospitar que se li ha tendit un parany -va dir l'Ackbar. Estava esfondrat en el seu seient, i el cansament li feia parlar amb veu farfallosa. Estar de nou a terra ferma li estava passant factura.
-Llàstima que hàgim hagut d'enviar en aquest esquadró perquè Farlander i Kre'fey no es veiessin aclaparats... per fortuna, és petit i d'aspecte innocent... -va sospirar fondo-. Potser no s'alarmin. Potser no.

-oOOOo-

-Girant a l'esquerra! -va cridar la Jaina. Però un raig de projectils de canó de plasma li va encertar mentre girava, un impacte contundent després d'un altre contra els seus escuts, i va comprendre que tenia a un altre enemic a la seva esquena. Si es desviava a l'esquerra, es donaria amb el primer enemic.
Per fortuna, l'espai té tres dimensions. Va ascendir.
Un míssil enemic passà al costat de la seva cabina, però després va quedar lliure. Va fer un altre gir i va seguir als seus perseguidors.
En va trobar a un, i quan es disposava a intentar un tret per deflexió, R2-B3 li xerrà un advertiment, i la Jaina va tirar de la palanca de comandament per evitar els projectils ardents que van passar al seu costat.
-Bessons Tres i Quatre, estic sota foc creuat, on sou vosaltres? -va preguntar.
-El Tres ha estat assolit! -va dir la veu de Quatre-. He vist que evacuava!
-On estàs tu? -va preguntar la Jaina.
-No ho sé!
La Jaina va esquivar una línia de foc, però un míssil va assotar els seus escuts. El seu androide astromecànic va cridar davant l'estat dels escuts, que estaven pròxims a disgregar-se. La Jaina va pestanyejar per treure's la suor dels ulls i va tornar a fer un altre gir, i va trobar per pur atzar un coralita davant el seu punt de mira. Va disparar els quadrilàsers i es va sentir satisfeta veient cremar foc al casc enemic. Si no l'havia abatut, almenys l'havia danyat.
Va arribar un udol pel comunicador, i els reflexos de la Jaina, impulsats per la Força, van tirar dels controls.
A l'udol li va seguir un altre, aquest de satisfacció, quan Lowie va destrossar el coralita que havia estat seguint la cua de la Jaina. La Jaina i en Lowie van perseguir entre els dos i van destrossar un tercer coralita, i després la Jaina va tenir un moment per aixecar-se la visera i eixugar-se la suor de la cara amb una mà enguantada. Estaven a la vora de la bola de pèls que havia envoltat al principi l'esquadró d'en Farlander, però que s'havia convertit ara en un combat a part, amb caces i coralites que envoltaven i es donaven caça mútuament en una zona notablement reduïda.
Va sentir a través de la Força la urgència d'en Tesar.
-Aquezt ha perdut ezcuts i un motor! -va cridar en Tesar.
La Força li va dir on era Tesar abans que li ho diguessin les seves pantalles.
-Flocs, segueix la meva ala! -va dir a Lowie. I va tornar a llançar-se en picat cap al combat.

-oOOOo-

En Tsavong Lah mirava amb concentració furiosa el petit esquadró que havia aparegut en el flanc del grup de combat de Yun-Q'aah. Estava format al voltant d'una sola nau molt gran, amb forma de falca, acompanyada d'un nombre limitat de navilis de mida mitjana i de molts petits. No era molt amenaçador per si mateix, si no fos per que podia atacar la rereguarda del grup de combat de Yun-Q'aah si donava l'ordre que aquest entrés en la batalla.
Va decidir que era millor començar per aixafar aquest grup petit. Encara que l'esquadró reduït no tenia la mida suficient per donar un gir a la batalla, era millor anar sobre segur.
-El grup de combat de Yun-Q'aah entaularà combat amb l'esquadró petit que té al seu flanc i el destruirà.
Un subaltern va transmetre l'ordre. El subaltern va passar un moment comunicant-se amb el seu víllip, i després es va girar i li va fer una salutació amb els braços creuats.
-El Comandant Droog'an pregunta respectuosament si ens han fet caure en una emboscada, Mestre Bèl·lic.
En Tsavong Lah arrufà un llavi per un moment davant la insolència d'en Droog'an; però després es va aturar a considerar la pregunta. No hauria estat tota la informació sobre el Reducte Final més que un engany per fer-ho venir fins aquí, al Nucli Interior? Haurien estat més astuts que l'astut d'en Nom Anor?
L'aparició de dos esquadrons enemics resultava sospitosa. Però un semblava ser l'escorta d'un comboi, i l'altre tenia poca força i estava compost d'una col·lecció tan heterogènia de naus, que amb prou feines podia considerar-se que tingués caràcter militar.
Si ell, Tsavong Lah, hagués planejat una emboscada, hauria caigut sobre l'enemic des de totes direccions amb forces aclaparadores. No hi hauria anat enviant successivament a dos esquadrons, cap dels dos amb la mida suficient per aconseguir alguna cosa més que retardar el resultat de la batalla.
No; devia ser una coincidència que hagués arribat un comboi en aquell precís instant. El segon esquadró seria, probablement, una força improvisada reunida com a resposta a una trucada d'auxili.
-Digues al comandant Droog'an que no hi ha cap emboscada -va dir en Tsavong Lah-. Ordena-li que entauli combat immediatament.
-De seguida, Mestre Bèl·lic!

-oOOOo-

La Leia va advertir que al Han li impressionava la mida i la força del grup de combat enemic que virava de sobte per fer-los front. En Han va deixar anar un llarg sospir, va tornar el cap cap a la Leia i li va dir:
-Suposo que la Ment Acumulada Unida Jedi no té cap suggeriment sobre com fer front a tot això, oi?
-Em temo que no -va dir la Leia. La fusió sabia que havia de produir-se el xoc, però els seus consells tàctics eren poc clars.
-Bé, endavant -va dir en Han entre dents. Va tornar a consultar les pantalles, i va encendre el comunicador-. Aquí el capità Solo -va dir a l'Esquadró-. No podem esperar igualar a l'enemic en nombre ni en potència de foc, de manera que haurem de recórrer a la velocitat, a la flexibilitat, i... -la preocupació li va fer arrufar el gest- a la brillantor tàctica.
La Leia va estendre la mà i li va donar una encaixada a l'espatlla.
-A per ells, Slick -va dir.

-oOOOo-

El Ralroost va tremolar en rebre un altre impacte, però la ment d'en Jacen era a la Força, veient a través dels ulls de la fusió Jedi. Forçava la ment per seguir tota la informació que fluïa a través de la Força. Va veure pels ulls de la Leia l'atac ràpid d'en Han contra el grup de combat enemic més gran, un assalt i retirada veloç que l'enemic, massa gran i lent, no va poder contrarestar. Va sentir, a través de les percepcions d'en Madurrin, el xoc contra l'enemic de l'esquadró maltractat d'en Farlander, que prenia per la rereguarda als enemics d'en Kre'fey i els hi infligia grans danys malgrat la seva inferioritat numèrica. Va veure pels ulls d'en Kyp, d'en Corran i de la Saba les flamarades de foc, els coralites que cremaven, les fragates i els creuers enemics que tremolaven amb l'energia de les bombes-ombra.
I va sentir la desesperació de la Jaina i la feresa d'en Lowbacca, que col·laboraven en la dura lluita d'en Tesar per sobreviure. Els dits d'en Jacen tremolaven amb l'impuls de sortir corrent cap als hangars per a caces del Ralroost, de saltar al seu Ala-X i anar volant en ajuda de la Jaina. Però sabia que servia millor a la causa a bord del Ralroost, des d'on podia mantenir enfocats als altres Jedi, ajudar-los a percebre les situacions dels seus companys i a coordinar mútuament els seus actes.
En Jacen va fer un bot quan la mà d'en Kre'fey, coberta de pèl blanc, se li va posar a l'espatlla.
-Ara, Jacen! -va dir l'almirall-. El nostre camp de mines està complet! Ara veuràs la destrucció de l'enemic!
En Kre'fey va donar una ordre pel comunicador.
I després, pocs minuts més tard, quan els esquadrons van saltar dels seus amagatalls a les vies de l'hiperespai del Nucli Interior, van començar a aparèixer més naus de la Nova República, un esquadró rere altre. Una multitud de ments Jedi es van sumar a la fusió: Tahiri, Zekk, Alema, i la ment ardent i poderosa d'en Luke Skywalker.
Tots havien arribat a la meta.

-oOOOo-

Els voxyn van tornar a cridar en detectar a un nou Jedi rere l'altre; seus udols cansats ja semblaven més aviat plors. Els insectes brill que van sortir volant per representar als nous esquadrons d'infidels van produir a Tsavong Lah una dissonància estranya, ja que la imatge que arribava al cervell d'en Tsavong Lah, recollida pels palps del tron ​​de cognició, mostrava un nombre encara superior d'enemics, grans nombres d'infidels per tot arreu.
Va trigar un moment en adonar-se de per què estava rebent dues impressions diferents. Els infidels eren tants, que al Mestre Bèl·lic se li havien acabat els insectes brill per representar-los a tots en la imatge.
Li va envair la fúria. Quina importància tenia que es trobés ara en inferioritat numèrica? Què haurien fet a les seves forces abandonar les seves posicions i que ara estiguessin a punt de veure's envoltades? Els yuuzhan vong eren conqueridors! Els Déus els havien promès la victòria!
Va reordenar ràpidament les seves forces. Els grups de combat de Yun-Harla i Yun-Txiin estaven combatent estretament a l'esquadró enemic primitiu i al primer grup de reforç. Tenien una superioritat numèrica local, encara que tots dos bàndols havien perdut tota formació i la batalla havia degenerat en un tumult general. En Tsavong Lah va ordenar en aquestes forces que redoblessin els seus esforços i destruïssin als seus enemics abans que tinguessin temps d'intervenir més grups de combat infidels.
El grup de combat de Yun-Yammka, que havia obert la batalla i s'havia quedat sol des que el primer esquadró enemic havia realitzat aquella inesperada maniobra de gir, s'havia reagrupat. En Tsavong Lah va decidir sacrificar-lo. Va ordenar al grup de combat que es llancés contra els reforços enemics per mantenir-los ocupats, mentre ell intentava guanyar la batalla amb la resta de les seves forces.
-Do-ro'ík vong pratte! -va respondre el comandant del grup quan va sentir l'ordre. Era el crit de guerra de la casta dels guerrers. En Tsavong Lah es va omplir d'orgull davant el valor indestructible del comandant. Aquest sabia que les seves naus, els seus guerrers i ell mateix anaven a una mort segura, però acceptava amb alegria llançar-se al fragor de la batalla.
El grup de combat de Yun-Q'aah, que havia estat perseguint la força petita i àgil que havia aparegut com a segon grup de reforç, va rebre l'ordre de deixar la persecució i maniobrar cap a diversos esquadrons d'infidels. Si les maniobres del comandant Droog'an era prou hàbils, podria tenir ocupat a un grup nombrós d'enemics sense comprometre's ell mateix contra un nombre aclaparadorament superior, guanyant així temps per als altres.
Quedava així el grup de combat de Yun-Yuuzhan, que estava en reserva sota el comandament personal d'en Tsavong Lah. Era l'única força que no havia lluitat encara amb l'enemic, que no havia patit baixes i que seguia tenint llibertat completa de maniobra.
En Tsavong Lah va titubejar un moment, i va decidir després portar el seu grup de combat directament a la batalla al costat dels grups de combat de Yun-Harla i de Yun-Txiin. Si era capaç de forçar allà una victòria, podria obrir altres oportunitats.
Va donar les ordres, i les seves forces es van llançar a la batalla cridant.

En Tsavong Lah havia caigut en un parany... per les informacions d'en Nom Anor.
-Ens has traït -va dir en Yoog Skell-. Has de pagar-ho amb la teva vida.
En Nom Anor va buscar tranquil·lament en la seva butxaca la gelatina de blorash, i la va llançar als peus d'en Yoog Skell.
El Summe Prefecte va agitar els braços per no caure, mentre la gelatina li clavava els peus a terra. Va dirigir a Nom Anor una mirada salvatge.
-Què fas, Executor? -li va preguntar.
-Faig una picor a Shimrra.
En Nom Anor se sorprenia a si mateix amb la tranquil·litat de la seva conducta.
Va deixar caure l'amfibastó al cap d'en Yoog Skell. El Summe Prefecte va quedar inconscient, amb els peus subjectes encara a terra pels fils de la gelatina mig viva.
En Nom Anor va contemplar el cos esfondrat del seu superior, i va confiar que no estigués mort. Sempre havia apreciat bastant a Yoog Skell.
En Nom Anor sabia el que havia passat, naturalment. Els seus espies havien estat detectats, i els havien donat informacions falses dirigides a fer caure a la flota yuuzhan vong en aquella trampa. Qui hagués fet allò havia realitzat un treball brillant, establint una sèrie de pistes i esperant que el propi Nom Anor deduís les conclusions.
Però no serviria de molt explicar als seus superiors la brillantor amb què l'havia enganyat l'enemic; no, després d'un desastre militar d'aquella magnitud. No voldrien les explicacions d'en Nom Anor; voldrien el seu cap.
A Nom Anor li havia arribat el moment de desaparèixer, de posar-se un emmascarador ooglith per disfressar el seu aspecte, i desaparèixer entre la casta anònima dels Obrers. Quan anés afluixant la seva recerca, podria crear-se noves identitats i credencials que li servissin per sortir del planeta.
Però a on aniria? El perseguirien per tot el territori controlat pels yuuzhan vong. I, si fugia a la Nova República, hauria de viure sempre disfressat, despertant sospites fos on fos.
Va decidir que ja pensaria tot això més tard.
En aquells moments s'havia de concentrar en escapar.

-oOOOo-

L'Esquadró Sols Bessons havia quedat reduït a vuit caces, i, d'aquests, només la nau d'en Lowbacca estava intacta. En Tesar havia perdut un motor i la meitat dels seus escuts. La Jaina havia perdut els escuts posteriors i l'ala superior dreta, juntament amb el seu làser, i la seva cabina feia olor de por i de suor rància. Els altres havien patit danys entre lleus i greus. Havien gastat tots els seus míssils i les seves bombes.
Per fortuna, ja no estaven tan atrafegats amb l'enemic. Les batalles més grans els havien passat de llarg, i semblava que la batalla de caces contra caces havia acabat. Els coralites havien quedat destruïts o s'havien anat a una altra banda, i per les seves proximitats només hi havia Ala-B i Ala-E dispersos.
La Jaina seguia sentint les impressions del combat d'altres a través de la fusió en la Força. Amb cansament, va tornar el morro de la seva nau cap a la immensa batalla propera, on lluitaven Jacen, Kyp i els Cavallers Salvatges, però va sentir un toc fred d'en Jacen en la ment, seguit de la seva veu pel comunicador.
-No. Esteu massa tocats.
-Em sap greu veure que els altres lluiten. No puc quedar-me parada.
-Has de fer-ho. No faries més que posar en perill als altres, que intentarien protegir-te.
La fusió va estar d'acord amb Jacen. La Jaina va percebre la unanimitat, però seguia sentint l'impuls de no abandonar als seus amics.
-Has complert honrosament, Jaina Solo -va dir la veu de la Saba-. La teva tasca consisteix ara a preservar la teva pròpia vida.
-El Sols Bessons té permís per retirar-se a Ebaq IX.
Aquest missatge li arribava del seu propi controlador a Ebaq IX.
La Jaina va sentir que se li treia de sobre la tensió. Preservar la teva pròpia vida. Quant de temps feia que ningú li deia que fes allò? La seva batalla havia acabat, i l'aniquilació que havia temut, que havia esperat, no s'havia produït.
-Entesos -va dir al seu controlador; i va parlar després als seus pilots-. Flocs, vull que cobreixis a Tesar. Els altres, formeu al meu costat.
La Jaina, cansada, va dirigir la seva nau cap a un lloc segur.

-oOOOo-

Jaina, Tesar i Lowbacca havien aterrat a Ebaq IX. En Luke percebia amb la Força com de cansats que estaven, però va sentir també que seguien intentant enviar energia i claredat als altres que formaven la fusió Jedi.
En Luke estava assegut al pont del creuer Mon Calamari Herald, nau capitana d'en Garm Bel Iblis, on jugava una partida mental d'holoescacs contra el comandant enemic. La missió d'en Luke per al vell heroi de la Rebel·lió havia tingut èxit: Bel Iblis havia portat al Nucli Interior la meitat de la flota amb la qual havia estat protegint a Tallaan, dividida en tres grups de combat.
Contra aquella flota maniobrava un únic esquadró yuuzhan vong, aquell que havia estat perseguint abans a l'esquadró d'en Han de les naus de l'Aliança dels Contrabandistes. El comandant yuuzhan vong era hàbil, i havia aconseguit mantenir ocupats als tres grups de combat d'en Bel Iblis sense entaular combat obertament del tot amb cap d'ells.
Però era un enfrontament desigual. Els yuuzhan vong tenien una sola peça al tauler d'holoescacs; la Nova República en tenia tres, o quatre si es comptava al petit esquadró d'en Han.
En Luke, maniobrant amb l'ajuda de la fusió Jedi, va anar reduint a poc a poc les opcions de l'enemic a dos: lluitar i morir, o fugir. I ell sabia que els yuuzhan vong no fugien.
Va ordenar que convergissin els tres grups de combat.

-oOOOo-

En Tsavong Lah va comprendre que allò no servia. El seu pla no estava donant resultat.
Va estrènyer les dents amb ràbia. Tant de bo pogués veure com trepitgen els rakamat la pell d'en Nom Anor.
Els grups de combat de Yun-Harla i de Yun-Txiin lluitaven amb valor, però l'enemic els estava aclaparant. S'havien sumat a la batalla dos nous grups de combat enemics, frescos, formats i ben organitzats, mentre els yuuzhan vong estaven dispersos i ocupats en combatre als seus primers enemics.
El grup de combat de Yun-Q'aah estava sent atrapat per tres grups de combat enemics.
El grup de combat de Yun-Yammka s'estava immolant contra l'enemic, seguint les ordres rebudes, però aquell valor era inútil, perquè cap altra cosa marxava bé.
Només tenia alguna opció el grup de combat de Yun-Yuuzhan, al comandament del propi Tsavong Lah.
Havia pensat sumar-se als grups de combat de Yun-Harla i de Yun-Txiin i ajudar-los a assolir almenys una victòria local, però veia llavors que aquell pla fracassaria també; que l'únic que podria fer seria reforçar una batalla que ja estava perduda, oferint-se a l'enemic com un sacrifici sobre l'altar. Com un sacrifici...
La desesperació li va aferrar el cor amb les seves urpes de ferro. Moriria en combat. No podia esperar-se que en Shimrra li deixés viure després d'una derrota d'aquesta magnitud. En Tsavong Lah tindria sort de no ser esquarterat com un animal, com ho havia estat Ch'Gang Hool, i morir en canvi com sacrifici als Déus. Sacrifici...
En Tsavong Lah es va incorporar bruscament en el tron ​​de cognició. Un somriure li va desviar a la dreta els llavis dividits. Un sacrifici. Per descomptat.
-Poseu immediatament rumb a Ebaq IX! -manà-. Ordeneu al grup de combat de Yun-Q'aah que es dirigeixi al satèl·lit a acceleració màxima!
Jeedai, va pensar. Els voxyn havien udolat quan havia arribat amb la seva flota al sistema. Hi havia hagut Jeedai en el sistema llavors. Alguns estarien amb la flota, probablement, però en Tsavong Lah creia que almenys diversos estarien en el novè satèl·lit d'Ebaq. Un sacrifici.

-oOOOo-

En Luke va veure amb sorpresa que el grup de combat enemic, aquell contra el qual havia estat realitzant les seves maniobres acurades, fugia de sobte, amb les seves formacions desfetes, cada nau per si mateixa. Els yuuzhan vong no havien fugit mai d'una batalla amb tal desordre, i els grups de combat de la Nova República no estaven preparats per al que semblava una retirada precipitada, moguda pel pànic. Hi va haver una petita escaramussa en primera línia d'un dels grups de combat; algunes naus van cremar a la nit i van desaparèixer; i, després, els enemics van marxar, perseguits per tota la flota.
En Luke no comprenia on volia anar l'enemic. No fugien directament d'ell; era gairebé com si correguessin cap a alguna cosa.
I llavors va comprendre amb certesa terrible on es dirigien, va pensar: «Jaina».
-Això no ho havia previst! -va dir l'Ackbar, colpejant el braç de la seva butaca amb la seva mà enorme-. Que idiota he estat!

-oOOOo-

En la ment d'en Jacen giraven incomptables naus. Ell lluitava desesperadament per entendre amb els seus sentits expandits el que significava la nova maniobra de l'enemic; i, de sobte, ho va comprendre. En caure en això, una descàrrega elèctrica va recórrer tota la fusió Jedi.
Es va esforçar per trobar una solució. Calma. Va sentir en la seva ment els pensaments de la Vergere. Calma. La Força et dirà el que has de fer.
En Jacen va comprendre de sobte, i es va posar a cridar ordres a l'almirall Kre'fey mentre enviava un missatge urgent a través de la Força.
Mare! Heu d'interceptar en aquest esquadró! Amb tot el que tingueu!
Així es mantindria lluny d'Ebaq a un dels esquadrons enemics, almenys durant cert temps.
Només després d'haver enviat les seves instruccions va comprendre que era com si hagués enviat als seus pares a la mort.
En Jacen es va aixecar del seu seient i es va tornar cap a l'almirall Kre'fey.
-Necessito el meu Ala-X ara mateix! -va cridar; i va córrer cap al turboascensor sense esperar que li donessin permís.
-Jacen? -En Kre'fey semblava més sorprès que una altra cosa-. Et necessitem a bord de la nau capitana!
El turboascensor no estava detingut en aquell nivell. Jacen, turmentat per la frustració, va colpejar els botons de control.
-Ja has guanyat la batalla! -va dir-. Ara he de salvar la Jaina!
A Kre'fey li van onejar els cabells blancs mentre el mirava fixament. A la sala ressonaven rumors llunyans quan els escuts inadequats del Ralroost absorbien impactes.
-Està bé -va dir en Kre'fey, movent una mà-. Està bé.
I en Kre'fey va tornar a la tasca de piconar l'enemic.

-oOOOo-

-Han, hem de detenir-los.
En Han va tornar el cap per dirigir-li una mirada d'estranyesa.
-A qui hem d'aturar?
La Leia va assenyalar amb impaciència les pantalles.
-A l'esquadró enemic!
En Han va arronsar les espatlles.
-Fugen, però encara són més que nosaltres. Deixa que se'n vagin.
La ràbia va envair la veu de la Leia.
-No fugen! Van directament cap a la Jaina!
En Han va tenir un moment de comprensió atordida, i després el seu rostre va adoptar una expressió adusta.
-Bé -va dir. Va mirar al capdavant i va encendre el comunicador-. Aquí Solo -va dir-. Depèn de nosaltres contenir als vong fins que els nostres puguin arribar-hi i acabar amb ells. Que cadascú triï el seu objectiu amb cura... això no serà divertit.
Va fer girar el Falcó Mil·lenari cap a l'enemic, i va accelerar. Les naus enemigues, centenars d'elles, es van anar acostant cada vegada més.
-No perdis de vista les pantalles, amor -va dir-li en Han -. No vull que ningú ens prengui per sorpresa quan això es posi lleig.
En Han portà l'esquadró de l'Aliança dels Contrabandistes just davant de la formació dels yuuzhan vong, el que significava que totes les armes del seu esquadró apuntaven a l'enemic, mentre que l'enemic només podia respondre amb les armes de proa. En Han anava a rebentar els morros dels vong, o obligar-los a modificar el seu rumb.
Els vong no van virar.
El Ventura Errant va obrir el foc. Els seus turbolàsers enormes van llançar destrucció de color de neó cap a l'enemic. Després van anar fent foc les naus restants de l'esquadró, una a una. La Leia sentia l'estrèpit rítmic que feien els noghris en disparar els turbolàsers del Falcó.
I, després, el foc enemic començà a assotar els seus escuts.

-oOOOo-

La Jaina va sentir que se li formava suor freda al clatell.
-Torneu als caces! -va dir al seu Esquadró-. Ens enlairarem, i sortirem de la vista de l'enemic.
-Negatiu, Cap de Bessons.
Era el mateix general Farlander el qui parlava pel comunicador, el que indicava la importància del missatge. La Jaina sentia al fons els crits, els murmuris i els esclats propis d'una nau gran en combat.
-Entreu a les galeries mineres i tanqueu les portes a prova d'explosions -va dir en Farlander-. Seguiu el pla. Allà podeu aguantar durant hores, i nosaltres anirem a treure-us abans que vulgueu donar-vos compte.
-El general és savi, Jaina -xiuxiuejà en Tesar. La seva cua pesada s'agitava a un costat i a un altre-. Elz noztres caces eztan mazza avariats per poder fugir netament. En perdríem diverzos.
La Jaina va titubejar, mirant als pilots que l'envoltaven, expectants, i va assentir per fi amb el cap. En perdríem. En Tesar tenia raó.
-Entesos, general -va dir.
Al seu voltant, el centre de comandament d'Ebaq IX es preparava per al cop que estava a punt de caure. Dos esquadrons yuuzhan vong enormes venien cap a ells.
«Seguiu el pla», havia dit Farlander; però aquell no era el pla. El pla havia suposat que, quan arribessin les flotes de la Nova República, els yuuzhan vong s'adonarien que havien caigut en una emboscada i fugirien o lluitarien fins a la mort. El pla no havia comptat amb que els yuuzhan vong prosseguirien el seu atac contra el novè satèl·lit d'Ebaq, que no tenia cap valor militar veritable.
-D'acord -va dir la Jaina-. Per aquí.
Els pilots cansats van sortir treballosament del centre de comandament. La gravetat seguia sent irregular: a vegades caminaven amb normalitat, i de vegades un pas normal els llançava fins al sostre. Van prendre un aerocotxe amb el qual van baixar pel gran pou central que travessava el centre del petit satèl·lit natural. D'aquest túnel sortien les galeries de l'antiga mina. Diverses d'elles havien estat equipades amb les portes massisses de duracer a prova de bombes, que estaven dissenyades per resistir durant hores l'atac de l'enemic.
La Jaina va aturar el cotxe al costat del búnquer que s'havia convertit en arsenal.
-Vaig a suposar que tota la resta sortirà malament -va dir.
-Voxyn -udolà en Lowbacca-. Com sortiran les coses bé?
La Jaina va assentir.
-Per això vull que tots tinguem pistoles làser, cuirasses, granades, llança-granades i mines detonadores a distància. I vestits espacials. Aquí estem pressuritzats, però el que es pot pressuritzar, es pot despressuritzar.
En Tesar va deixar anar un xiulet d'humor barabel.
-La comandant parla amb saviesa -va dir.

-oOOOo-

Semblava que el turboascensor tardava una eternitat en arribar als hangars dels caces de combat. En Jacen va utilitzar el seu comunicador privat per trucar a l'androide astromecànic perquè li anés preparant el seu caça.
La fusió Jedi li cantava a la ment. Va ser conscient de la seva pròpia ansietat, que surava fins als altres i li arribava reflectida. Va recordar com se solia dissoldre la fusió en la Força a Myrkr quan els Jedi quedaven ferits o morien, o discutien qüestions d'estratègia, i va intentar impedir que les seves preocupacions recaiguessin sobre els altres.
El turboascensor es va aturar bruscament. Havia arribat a una mampara, i totes les mampares es tancaven hermèticament durant el combat.
En Jacen va obrir de cop les portes de l'ascensor amb la Força i va córrer cap a una de les comportes d'aire internes que comunicaven una mampara amb una altra. Va passar una altra eternitat mentre la comporta completava el seu cicle, i després hi havia unes escales de cargol estretes (Jacen va emprar la Força per baixar-les volant) i, després, una altra mampara que donava a la coberta de l'hangar.
No li va sorprendre trobar-se que la Vergere l'estava esperant. La Vergere va aixecar una mà.
-On vas?
-A ajudar la Jaina -va dir en Jacen sense afluixar tan sols el pas.
-No pots ajudar-la. Un esquadró de naus capitals està atacant Ebaq. El teu caça solitari no canviarà res.
-He d'intentar-ho -va dir en Jacen, sense deixar de córrer. El seu Ala-X estava sol a l'hangar, al costat d'un Ala-A parcialment desmuntat, al qual havien desmuntat les armes i el sistema de sensors per reciclar-les reparant altres caces.
-Aturat. Aquest no és el teu destí.
-Potser no, però sí que és la meva família.
La Vergere va seguir-lo, volant a força d'impulsos de la Força per seguir la seva carrera.
-Què pots esperar aconseguir, a part de la teva pròpia destrucció? -li va preguntar.
La ira va encendre la ment d'en Jacen. Es va tornar cap a la petita criatura i es va emportar una mà al sabre làser.
-És que vols aturar-me? -li va preguntar.
La Vergere es va aturar a la coberta i va abaixar el cap a poc a poc, amb tristesa.
-No et detindré, Jacen Solo. Tu has triat el teu propi destí -li van brillar els ulls-. Ara hauràs d'afrontar les conseqüències.
En Jacen es va girar i va saltar a la cabina. Va tancar la coberta i es va posar el casc.
Va poder sentir a través de la Força la por gelada que recorria els nervis de la Jaina.
Va obrir el comunicador i va demanar permís per enlairar al control de vol del Ralroost.

-oOOOo-

El Falcó Mil·lenari lliscava al llarg del casc del creuer enemic, llançant trets de quadrilàser contra el seu casc, així com contra els coralites que ballaven a la seva proa. Els pilots dels coralites tenien dificultats per encertar a l'àgil Falcó sense donar a la seva pròpia nau, i en Han intentava posar-los el problema tan difícil com pogués. Els yuuzhan vong ja havien enviat diversos trets a la seva pròpia nau, i en Han no volia que paressin.
El problema era que el Falcó Mil·lenari no estava construït com un bombarder. Els torpedes de protons i les bombes-ombra temin l'energia suficient per abatre una nau capital, però el Falcó no els portava. Tampoc els portava el Dama Afortunada d'en Lando, ni el Karrde Salvatge d'en Talon Karrde; aquestes naus s'havien construït per fugir de les patrulles, no per abatre objectius grans.
Tots havien d'improvisar. En Han va suposar que la millor manera de destruir una nau yuuzhan vong gran era enganyar als vong perquè ho fessin ells mateixos.
I això va ser el que va succeir. Un dels yuuzhan vong que perseguien al Falcó va intentar colar-se entre aquest i el creuer, per poder disparar al Han sense perill de donar al seu propi navili; però, per desgràcia seva, no es va recordar de la Meewalh, la guardaespatlles de la Leia que era a la torreta del ventre del Falcó. La Meewalh va deixar anar un udol de plaer quan va veure aparèixer l'objectiu, i va llançar contra el vong una salva de raigs de làser. El pilot enemic va ser abatut o va quedar encegat pels trets, ja que el coralita es va estavellar contra el creuer enemic, i tot el seu arsenal va esclatar en flames produint una gran fissura ardent al casc gegant.
En Han va sortir a tota velocitat per la proa del creuer i va realitzar una altra sèrie de maniobres d'evasió frenètiques, fins que els coris que tenia a la seva cua es van dispersar o van renunciar a la persecució.
A les seves esquenes, el creuer s'estremia a mesura que una sèrie d'explosions secundàries destruïen de dins a fora la seva pell de corall. El creuer va traçar un ampli viratge quan van quedar destruïts els dovin basal de propulsió d'una de les seves bandes mentre els de l'altra banda seguien impulsant la nau, com una barca en la qual es rema per una banda mentre l'altre rem queda perdut a l'aigua.
Una nau més que traiem de sobre de la Jaina. Podia deixar a la flota d'en Bel Iblis que acabés amb el creuer.
Va fer una mirada a la Leia, que anava al seient del copilot i estrenyia els punys amb força.
-Com ens va?
La Leia va sacsejar el cap.
-Bel Iblis ha arribat fins als últims enemics. Però continuem sent l'única força que s'interposa entre els yuuzhan vong i Ebaq IX.
-Llavors, serà millor que ens busquem un altre objectiu -va dir en Han.
L'esquadró de l'Aliança dels Contrabandistes estava donant una veritable exhibició de vol, però estava superat en nombre, i moltes de les seves naus, com el mateix Falcó Mil·lenari, no eren adequades per al combat de flotes contra flotes. Per fortuna, l'enemic semblava desconcertat en gran mesura pel que fa a la manera de fer front a l'atac: les naus de l'Aliança eren heterogènies i, per això, no tenien una tàctica homogènia, el que significava que tots dos bàndols havien d'improvisar; i els contrabandistes tenien molta més experiència que els yuuzhan vong en l'art de la improvisació.
-Vigila!
Al crit de la Leia, en Han va tirar dels comandaments, ja relliscosos per la suor, i va aconseguir evitar que l'aixafés l'enorme Ventura Errant, l'única veritable nau capital que tenia al seu comandament. El destructor estel·lar llançava foc en totes direccions, amb totes les armes que portava a bord, i sent com era el blanc més gran de la Nova República, rebia al seu torn molta atenció per part de l'enemic.
En Booster Terrik posava rumb directe a una nau enemiga rere d'una altra, intentant-los obligar a desviar el seu rumb; una tàctica eriçada de perills, però semblava que, de moment, li anava força bé. És possible que els vong recordessin com havia envestit el Lusankya la seva mónnau a Borleias. En Han va trobar entre el tumult a un parell de naus contrabandistes dotades de llança-míssils de protons.
-Seguiu-me -els hi va dir-, jo us obriré camí.
I es va llançar al capdavant d'elles en una nova passada contra els yuuzhan vong.
Fins que, més tard, després de donar tantes passades que no recordava quantes anaven, va veure que el grup de combat enemic es desviava del seu objectiu.

-oOOOo-

En Tsavong Lah va deixar anar un udol triomfal quan el grup de combat de Yun-Yuuzhan va arribar a les proximitats d'Ebaq IX sense cap oposició. Hi havia pres als infidels completament per sorpresa.
-Obriu foc sobre els escuts! -ordenà-. Kusurrun, et llançaràs a màxima empenta contra l'escut que protegeix el centre de comandament enemic! Secció Victòria, seguiràs a Kusurrun fins als escuts i intentaràs destruir-los.
Mentre les altres naus picaven als defensors, la Kusurrun va emprendre el seu picat suïcida cap al satèl·lit. La fragata va xocar amb els escuts produint un impacte colossal; els residus van sortir acomiadats entre un núvol de dolls brillants de plasma.
Altres naus van caure en picat en les proximitats. Els seus dovin basal llançaven estirades als escuts, intentant sobrecarregar-los.
No van tenir èxit, però allò no preocupava al Mestre Bèl·lic. Tenia molt de temps fins que pogués arribar fins a ell l'enemic més pròxim.
En Tsavong Lah va ordenar a una altra fragata que s'immolés, i després es va aturar a considerar la resta de la batalla. Els insectes brill, amb les seves llums i les seves veus apagades, representaven els centenars de naus que havien quedat destruïdes. Les seves forces estaven sent superades, fins i tot el grup de combat de Yun-Q'aah al qual havia ordenat que acudís al seu costat. Pel que semblava, aquell petit esquadró irregular que li havia tancat el pas li estava donant massa problemes.
-Atenció, tots els altres grups de combat! -ordenà-. Quan les nostres tropes hagin desembarcat a Ebaq, se us ordena que us retireu a l'hiperespai i us adreceu a Yuuzhan'tar. Aquesta batalla està perduda; però se us ordena que conserveu la vida i les naus per a les batalles victorioses que vindran més endavant. El grup de combat de Yun-Yuuzhan us cobrirà la retirada.
Va arrufar els llavis tallats per transmetre el seu últim missatge, que va cridar amb un to de desafiament ferotge que va omplir tota la sala enorme.
-Lloats siguin els Déus! Visca Shimrra, el Gran! Do-ro'ik vongpratte!
Els comandants dels grups de combat, els que encara vivien, li van tornar la salutació guerrera.
Els escuts d'Ebaq IX es van estremir en rebre l'impacte estrepitós d'una altra fragata.
En Tsavong Lah es va acomodar en el seu seient i va ordenar l'atac suïcida d'una altra nau capital.
-Prepareu l'oggzil -va dir; i quan un dels seus subalterns va connectar els apèndixs prènsils de la criatura a un dels víllip que s'empraven per a la comunicació, en Tsavong Lah es va desconnectar del tron ​​de cognició i va baixar pesadament de l'estrada. Aquell missatge el volia transmetre personalment. Quan va arribar, l'oggzil ja havia embolicat al víllip i la seva llarga antena-cua penjava d'ell. En Tsavong Lah va prendre amb una mà la criatura, la va mirar fixament i va adoptar un somriure forçat.
Sabent que l'oggzil retransmetria les seves paraules i la seva imatge per les freqüències de la Nova República, va dir en l'idioma bàsic que xampurrejava:
-Aquí el Mestre Bèl·lic Tsavong Lah. Estem celebrant una cacera de Jeedai a Ebaq IX! Encara que tots els altres que s'apropin seran destruïts, tots els Jeedai queden convidats a participar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada