dilluns, 6 de maig del 2019

La prova (VI)

Anterior


Capítol 6

L'única cosa que quedava de la zona de fosa era una conca d'impacte de deu quilòmetres vorejada per penya-segats escarpats i roques. Un dia després de l'atac, el jaç del cràter seguia brillant i fumejant, i Luke no va veure activitat dins. Però la plana circumdant estava plena de diminutes motes de color, les llums dels equips d'emergència que excavaven els enderrocs dels molins i tancs de flotació. Encara que tota aquella obstinació seguia dient-se «operació de rescat» ja feia vint hores que no trobaven a ningú amb vida.
—Els vaig a matar —va dir Lando. Estava en la infermeria amb Luke, mirant les operacions de rescat per una finestreta de la sala d'espera. Malgrat les tres costelles trencades i la infinitat de talls en la cara, havia passat les últimes vint-i-quatre hores dirigint personalment el rescat des de la seva improvisada caserna general—. A Craitheus i Marvid. Els trobaré i els hi ficaré un parell de rajos disruptors en el cap. O tres. O quatre.
—Tens un disruptor? —va preguntar Luke. Les armes disruptores desintegraven als seus blancs a nivell molecular, causant tant dolor que estaven prohibides en pràcticament totes les societats civilitzades de la galàxia.
Lando li va fer mala cara.
—Podria comprar-m'ho, ja ho saps.
—Segur que sí —va dir Luke. La ira en l'aura de Força de Lando li impedia llegir les seves veritables intencions, així que era possible que ho digués de debò—. Encara que potser hagis d'esperar una mica.
—Per què, Mestre Skywalker? —va preguntar Dena Yus, que també estava al costat d’en Luke, enfront de Lando. Malgrat que encara tenia alguns blaus en un costat de la seva cara, havia evitat ferides greus amagant-se darrere d'un seient quan l'ona expansiva els va atrapar—. No voldrà matar-los vostè mateix?
—Ningú matarà a ningú —va dir Luke, una mica desconcertat per aquell suggeriment—. Com a mínim fins que tinguem proves de la culpabilitat dels Qreph. I llavors, solament si no tenim cap altra manera de portar-los davant la justícia.
Dena va arrufar els llavis amb fingida decepció.
—Molt noble per la seva banda, Mestre Skywalker, però tenim totes les proves que necessitem. Les amenaces dels Qreph van ser bastant explícites —li va dedicar un somriure estrany i va prosseguir—. No m'importaria jurar-ho, si això serveix per aplacar la seva consciència Jedi.
—No serà necessari —va dir Luke. No acabava de tenir clar si intentava flirtejar amb ell o posar-li contra els éssers als quals ella considerava responsables de la destrucció de la refineria—. No és la meva consciència Jedi el que em preocupa... sinó les nostres emocions. La ira ennuvola la raó. Igual que la por.
—I per aquest camí s’hi va al Costat Fosc... ja ho sé —la veu de Lando va sonar més amarga—. Tinc notícies, vell amic. El Costat Fosc ja està aquí. Acaba de matar a vint-i-vuit mil dels meus i ha deixat en coma a Han i Leia.
—I prendre decisions precipitades no canviarà res —va dir Luke. La ira no bastava per començar a definir el que sentia ell respecte al que els havia succeït als Solo. L'ona expansiva els havia colpejat de ple, llançant-los la finestreta trencada contra la cara i deixant-los tan greument ferits que la seva recuperació seguia sent incerta. Una part de Luke volia sumar-se a la ira de Lando i buscar la venjança per la qual advocava Dena, però no s'atrevia a actuar seguint aquelles emocions; no quan eren tan potents i descarnades—. Necessitem confirmar les nostres sospites abans d'actuar.
—Això és fàcil de dir —va contestar Dena—, però difícil de fer. L'única cosa que sabem sobre l'atac és que algú va emprar un soldador làser per tallar les calces de seguretat dels quatre generadors de rajos tractors del Cràter Un.
Luke arquejà una cella.
—Està segura que va ser un soldador làser? —va preguntar—. Hi ha altres maneres de tallar unes...
—Sé el que penses —li va interrompre Lando—. Però oblida't dels Sith, no va ser una espasa de llum. Hem trobat peces de soldador prop d'una de les torretes dels generadors.
—El que no aconseguim esbrinar és com van aconseguir controlar el sistema de tret del raig —va dir Dena—. Per poder fer-ho des de dins del control de planta, haurien d'haver inutilitzat tots els mecanismes de seguretat.
—I això hauria d'haver fet saltar les alarmes en tots dos extrems del llançament —va afegir Lando.
—Potser van donar amb el codi de control —va suggerir Luke—. Pels columis és com un joc de nens.
Dena li va dedicar un somriure còmplice.
—Té tota la raó, Mestre Skywalker. Ja tenim a un equip d’infiltradors informàtics analitzant els nostres sistemes de control. Fins ara, juren que la programació és segura.
—El que confirma que els Qreph estan darrere d'això —va dir Lando—. D'haver estat qualsevol altre, a hores d'ara ja ens hauríem assabentat de com ho havien fet.
—És possible —va admetre Luke. A l'altre costat del mur d'observació, va començar a il·luminar-se i créixer una balisa ambre, mentre una embarcació llunyana desenganxava i girava cap a la infermeria—. Però crec que el més important és esbrinar per què ho han fet. I què pensen fer ara.
La presència en la Força de la Dena es va tornar sobtadament freda i recelosa.
—No li sembla que el seu objectiu era bastant clar, Mestre Skywalker? —li va preguntar—. Volen eliminar a la seva competència de la Falla. És l'única manera de treure profit de la seva inversió aquí.
Luke va negar amb el cap.
—Això atraurà molta atenció no desitjada cap a les seves operacions en la Falla... atenció que els complicarà, no els facilitarà, treure cap benefici. No sé què està passant, però es tracta d'alguna cosa que va més enllà de la mineria i els diners.
—Em costa creure-ho —va dir Lando—. Els diners és un motiu molt poderós i en la Falla Chiloon hi ha la concentració més alta d'asteroides de gran valor de tota la galàxia.
—El que segueix sent xavalla per als Qreph —va replicar Luke—. No t'ofenguis, però el holding Calrissian és insignificant comparat amb Consorci Galàctic.
Lando es va quedar callat, com perplex, i finalment va preguntar:
—Aquest Consorci Galàctic?
—Bé. Coneixes l'empresa —li va dir Luke—. Jo amb prou feines l'havia sentit nomenar fins a fa molt poc.
—No he dit que la conegui —li va rectificar Lando—. Ningú pot conèixer a Consorci Galàctic. És una empresa fantasma.
—Empresa fantasma?
—Un agent invisible —li va explicar Lando—. No ho pots veure, però saps que existeix per l'evident patró dels esdeveniments.
—I en el cas del Consorci Galàctic, quin és aquest clar patró d'esdeveniments? —va preguntar Luke.
Lando es va gratar la barbeta.
—Bé, el més destacat són totes les compres recents d'empreses. Els peixos grossos es passen el dia murmurant el nom Consorci Galàctic, però les compres d'accions sempre es fan a través de societats intermediàries, per la qual cosa resulta impossible saber qui hi ha darrere. Molta gent creu que Consorci Galàctic ni tan sols existeix.
—Existeix, no hi ha dubte d'això —va dir Luke, recordant la seva conversa amb Luewet Wuul—. De fet, sé de bona font que els Qreph són accionistes únics de Consorci Galàctic. I la mineria d'asteroides solament és una porció minúscula del seu imperi. Es van iniciar en la genètica de bestiar, després es van passar a la fabricació de droides i la tecnologia cíborg, i ara posseeixen empreses especialitzades en química, serveis privats de detenció, finances d'alt risc, reassegurances, eliminació de residus, síntesi nutricional, transport públic interestel·lar... i la llista continua.
Sense revelar les seves fonts, Luke va seguir explicant-li el que Wuul li havia explicat sobre les adquisicions més recents dels Qreph, a més de les sospites que potser intentaven fer-se amb el control de tota l'economia galàctica.
—I no estan sent molt subtils —va continuar Luke—. Recorren al xantatge, l'extorsió, els suborns i fins i tot l'assassinat per fer les compres a bon preu.
Lando es va tornar de la finestreta cap a Luke.
—I dius que aquest frenesí comprador va començar fa sis mesos?
Luke va assentir.
—Més o menys, és el mateix moment en què el teu problema de pirateria es va agreujar seriosament —va dir—. El meu contacte afirma que TEG està introduint més material de contraban en l'Aliança Galàctica que mai.
—I creu que els Qreph estan recorrent a la pirateria per finançar aquest frenesí comprador? —Dena començava a desprendre una por freda cap a la Força. Es va tornar cap a Luke i li va posar una mà sobre el braç—. Luke, encara que això fos factible, no veig per què els Qreph voldrien instal·lar la seva base d'operacions en la Falla Chiloon. No ha de resultar gens fàcil dirigir un imperi industrial des d'aquí i no lideren els assalts pirates personalment.
—No, però recordi que la Falla Chiloon queda fora de l'àmbit de cap justícia galàctica —Luke estava tan desconcertat per la por que sentia en Dena com pels seus sobtats intents per establir certa intimitat amb ell—. Craitheus i Marvid estan infringint lleis en tota la galàxia. La seva base d'operacions ha d'estar en algun lloc en què cap agent de la llei pugui fer-los res.
—I els Jedi estan aquí per portar-los davant un tribunal? —va preguntar Dena.
—Això ha estat un efecte col·lateral, més aviat —va dir Luke—. La nostra principal missió és posar fi a la pirateria, però els Qreph s'han convertit en una prioritat personal.
Dena es va quedar pensant un moment i va negar amb el cap.
—Hi ha alguna cosa que no ens està explicant —va dir—. Detenir als pirates era la missió dels Solo i vostè no ha vingut fins aquí pel que els hi ha passat. Ja estava de camí quan els Qreph van sabotejar el llançament d’aeròlits.
Luke li va dedicar un somriure admirat i va intentar eludir la pregunta tornant-se cap a Lando.
—Ara entenc per què confies tant en la teva administradora. No se li passa pràcticament res per alt.
Lando va somriure.
—I té raó —va dir—. Caçar pirates sembla estar molt per sota de les atribucions d'un Gran Mestre i no pots haver fet el trajecte fins a Sarnus en un sol dia. Bé, què està passant realment?
Luke es va quedar callat, intentant desxifrar per què Dena posava tanta obstinació a conèixer els seus «veritables» motius per anar fins a la Falla Chiloon. Quedava clar que Lando confiava en ella, però hi havia un matís inquietant de desesperació en la seva aura de Força. I els seus maldestres intents per seduir-li havien despertat les seves sospites.
—Molt bé —va dir. Va deixar vagar la seva mirada fins al reflex de Dena en la finestreta—, però dubto que em cregueu.
—Prova a veure —va dir Lando. Veient que no rebia una resposta immediata, va captar la indirecta i es va tornar cap a la Dena—. Per què no ens deixes parlar a soles?
Dena va mirar per la finestreta, on una franja de llums augmentava de lluentor quan un aerolliscador s'aproximava a la infermeria, es va donar la volta i va assentir.
—Per descomptat. Porten un altre carregament de cadàvers —el pesar de la seva veu va ser genuí—. Haig de baixar al dipòsit i veure a qui porten.
—T'ho agrairia —va dir Lando—. T'avisaré si Luke i jo decidim alguna cosa que afecti a les operacions de rescat.
—Gràcies —Dena es va tornar cap al Luke i li va estrènyer el colze—. Mestre Skywalker, si puc ajudar-li en alguna cosa, la qual cosa sigui, no dubti a demanar-ho.
—No ho faré —li va assegurar Luke—. És molt amable.
Quan la porta es va tancar xiuxiuant darrere d'ella, Lando va preguntar:
—Hi ha alguna cosa que hagi de saber sobre ella, Luke?
Aquest es va quedar mirant la porta un instant, projectant-se amb la Força per veure si Dena ronsejava de l'altre costat per escoltar-los furtivament. Després de no percebre rastre de la seva presència, es va encongir d'espatlles.
—No puc assegurar-ho. Però no et sembla una mica llançada?
—No l'hi tinguis en compte, vell amic —el somriure de Lando desprenia un lleu pesar—. Ets un vidu bastant atractiu... encara que no t'adonis.
Luke va sentir un dolor familiar i va dir:
—Això diuen alguns. Però amb la recuperació d’en Han i Leia encara tan en l'aire, sembla com si Dena intentés manipular-me... d'una manera molt maldestra.
Lando va somriure, divertit.
—Maldestra, sí —va dir—. Però manipuladora? Jo no diria tant. Dena va ascendir ràpidament en la meva empresa com a enginyera de mines.
Luke va arrufar les celles.
—I?
—Que no et deixis enganyar pel seu bon aspecte. Va créixer estudiant patrons de fractura i càrregues de tensió —Lando va assenyalar amb la mà l'escena de l'altre costat de la finestreta—. I ha passat la major part de la seva vida adulta treballant en roques com Sarnus. Dubto que sàpiga com ha de comportar-se en els assumptes del cor.
—Suposo que és possible —va dir Luke—. Però tu no pots sentir-la en la Força. Mostra una curiositat una miqueta excessiva sobre el que faig aquí.
Lando va sospirar.
—I no és l'única, Luke. Jo també estic intrigat. I té raó, no podies saber el que els anava a passar a Han i Leia abans de sortir de Shedu... —va deixar aquell pensament inacabat, inclinà el cap i va mirar a Luke de cua d'ull—. Perquè no ho sabies, veritat?
Luke va negar amb el cap.
—No, Lando. Ni tan sols els Grans Mestres Jedi poden veure el futur.
Lando va seguir mirant-li de reüll.
—Estàs segur? La teva arribada ha estat d'allò més oportuna.
—Mera coincidència —va dir Luke—. Ja venia cap aquí.
—Per a què?
Luke li va dedicar un somriure malenconiós.
—Per diversos motius, cap d'ells misteriós. Bàsicament, perquè volia divertir-me una mica.
—Divertir-te? En la Falla Chiloon?
Luke es va encongir d'espatlles.
—Portava un any sense sortir de Shedu Maad i estic cansat que tothom estigui pendent de la meva recuperació. Han i Leia estaven aquí amb tu. I semblava una missió bastant senzilla.
—Sí. Perseguir pirates per un laberint d'asteroides ple de bancs de plasma calent és fàcil i divertit pels Jedi com tu —Lando va arrufar les celles amb incredulitat i un punt d'irritació—. Per qui em prens, Luke? Per un pastor de nerfs en la seva primera partida de sàbacc?
—D’acord, potser volgués posar-me una mica a prova —va dir Luke, mostrant els palmells de les seves mans en senyal de rendició—. I divertir-me una mica amb tu i els Solo, mentre deixo que els Mestres es facin a la idea que poden manejar les coses sense mi. Què té de dolent això?
L'expressió de Lando va començar a suavitzar-se.
—No venies a buscar el planeta natal dels Sith, ni res d'això? Solament has vingut per comprovar si estàs completament guarit?
—Bé, i per intentar reunir-me amb Ben —va dir Luke—. Fa sis mesos que no el veig.
—Ben està aquí? En la Falla? —els recels van tornar a l'expressió de Lando—. Luke, vell amic...
—Tampoc és cap misteri —li va tallar Luke—. Ben i Tahiri estaven a Ramook, investigant un albirament de la Nau...
—Un albirament de la Nau? —Lando va obrir els ulls com a plats—. La Nau de Vestara Khai? La Nau esfera de meditació Sith?
—Solament va ser un albirament —va insistir Luke. La Nau era una embarcació intel·ligent creada feia milers d'anys per entrenar adeptes Sith en els camins de la guerra. El seu pilot més recent era una jove anomenada Vestara Khai, una desertora de la Tribu Perduda dels Sith que s'havia passat més d'un any guanyant-se la confiança d’en Luke i el cor del seu fill, per acabar traint-los als dos durant l'ocupació Sith de Coruscant—. I no tenim constància que la Nau realment estigués aquí. No van trobar ni rastre d'ella.
Lando no semblava molt convençut.
—Llavors, què fan Ben i Tahiri en la Falla encara?
—Intenten trobar a Ohali Soroc. Fa un mes que no dóna senyals de vida.
—D’acord —Lando semblava tan confós com recelós—. Qui és Ohali Soroc?
—Una dels meus deu Cavallers Missioners —va dir Luke.
—Una Cavaller Missionera? —Lando va quedar bocabadat i es va girar cap a la finestreta—. Ara ho entenc. Creieu haver trobat...
—No, no ho creiem —va dir Luke. En haver posat els seus considerables recursos en tota la galàxia a la disposició dels Jedi, Lando havia estat informat de la cerca de Mortis poc després que els Cavallers Missioners iniciessin la seva missió—. Els Cavallers Missioners van a totes parts. Solament busquem a la Jedi Soroc perquè fa temps que no contacta amb nosaltres, quan hauria de fer-ho. I estic convençut que té més a veure amb els problemes de comunicacions de la Falla que amb Mortis.
Lando es va quedar callat, pensatiu.
Luke va esperar al fet que s'assossegués i va afegir:
—Pel meu honor, Lando. T'ho estic explicant tot.
Lando va exhalar lentament i es va donar la volta.
—D’acord, pot ser que sí. Però no et sembla tot una mica estrany?
—Tot? —va preguntar Luke—. Tantes coincidències?
—Exacte —Lando va aixecar la mà i va començar a marcar els punts amb els dits—. Primer, es produeix un albirament de la Nau a Ramook. Després, un dels teus Cavallers Missioners entra furtivament en la Falla. Més endavant, apareixen Han i Leia per ajudar-me amb el meu problema amb els pirates. I finalment decideixes fer de missatger per poder veure al teu fill i comprovar si estàs guarit.
Lando va doblegar els quatre dits i va baixar la mà.
—No sóc cap Jedi, però o això és la Força en acció o...
—O els Qreph —va concloure Luke per ell—. T'entenc, però no percebo que la Força estigui darrere d'això. És massa... anodí.
Lando va arrufar les celles.
—Jo anava a dir Sith. Podrien estar ells darrere dels meus problemes amb els pirates? O col·laborant amb els Qreph?
Luke ho va pensar i va obrir les mans.
—Digues-m'ho tu. Coneixes als Qreph, jo no. Podrien estar treballant amb la Tribu Perduda?
Lando va arrufar les celles un instant i va negar amb el cap.
—No ho veig. Seria com tenir dos sarlaccs en un mateix pou. No trigarien molt a devorar-se mútuament.
Luke va assentir. Estava clar que Lando tenia raó sobre com de ràpid que els Qreph es regirarien contra qualsevol possible aliat Sith, però la digestió dels sarlaccs era notablement lenta. Un sarlacc podia trigar fins a mil anys a digerir per complet a la seva víctima... i allò va fer que Luke es preguntés si no haurien d'estar més preocupats per quant podria durar l'aliança entre els Qreph i els Sith fins que es destruïssin mútuament.
Luke seguia reflexionant quan la porta es va obrir a la seva esquena. Va buscar el reflex de la finestreta, esperant trobar a Dena Yus, i es va sorprendre en veure la forma daurada de C-3PO entrant precipitadament.
—Els prego que disculpin la interrupció —va dir l’androide—, però el Capità Solo m'ha demanat que vingui a buscar-los immediatament.
Luke i Lando es van tornar ràpidament i van anar cap a la porta.
—En Han està despert? —va preguntar Lando, sortint a tot córrer, sense derrocar a C-3PO pels pèls—. Bromeges?
L’androide va obrir els braços per mantenir l'equilibri.
—El Capità Solo està bastant despert —va dir, posant-se a caminar darrere de Lando—. I m'ha demanat que els comuniqui que té un pla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada