divendres, 22 de novembre del 2019

Aixecament rebel (XXXVII)

Anterior


CAPÍTOL 37

Jyn es va ocultar en un bany proper i va treure els crèdits per comptar-los. Seguia tenint cent.
Va notar la roda dentada de l'Imperi en la cara dels crèdits. Abans d'arribar, pensava que l'estació no estava sota control imperial i tenia una mica de raó si s'ha de jutjar per les nombroses cases d'apostes. Però de totes maneres havia vist algun centelleig d'una armadura en blanc i negre en certes cantonades, en particular al centre, on vivia l'elit. Ningú volia viure enganxat a la paret.
Al cap i a la fi res importava. Òbviament no podia recórrer a l’Imperi per demanar ajuda, però també dubtava de ser «persona d'interès». Seguia sent una formiga. A Skuhl, durant l'atac havien anat a buscar-la sense conèixer el seu cognom, només sabien que tenia «vincles amb un grup terrorista». Tal vegada va ser Xosad, o Berk o algú més que volgués desfer-se d'ella. L'única cosa que importava és que anaven a l’encalç de «Jyn, sense cognom», no Jyn Erso. A més, ara era Tanith Ponta.
Què succeiria si tornés amb el seu pare? L'Imperi havia assassinat a la seva mare, però només s'havia emportat al seu pare. Era el seu nen acaronat, i semblava gaudir del seu estatus. Tal vegada li atorgarien els mateixos luxes que a ell? Un altre apartament a Coruscant, un altre Mac-Vee, una altra oportunitat.
Jyn va ficar els cent crèdits de retorn a la seva butxaca. Encara si no els tingués, no hi havia manera que tornés amb ell o a aquella vida. No mentre tingués posat el collaret de la seva mare.
Cent crèdits. Havia de fer-los rendir, però primer de tot, havia de trobar menjar. Jyn va sortir discretament del pudent bany públic i es va endinsar en l'estació. Es va mantenir en el perímetre del pis principal, on les botigues eren més petites i més barates. Un celler entre dues torres de cubs residencials es veia prou local com per no cobrar-li de més. Va comprar una llauna polsosa de llet nutritiva i un tub de tiretes deshidratades de proteïna vegetal. No era l'opció més rica, però sí la més saludable i atipadora. Si anava amb compte, li duraria tot el dia. Menjar era el més important per sobreviure; si tenia gana faria les coses sense pensar, es tornaria un blanc fàcil. Dormir i alimentar-se eren la clau.
Noranta-quatre crèdits. Després de ficar-se a la boca una de les tires nutritives insípides i fer-la baixar amb la llet, que ja tenia alguns grumolls, es va dirigir al perímetre mitjà de l'estació. En qüestió de quadres, les cases d'apostes passaven de ser flagrantment turístiques a llocs de decadència per a l'elit. A nivell de carrer, totes tenien els mateixos jocs: sàbacc, daus, rodes de la fortuna. Jyn es va aventurar a recórrer un parell amb la idea de rebre menjar i licor gratis, però immediatament es va adonar que res era gratis en aquests llocs, i no estava disposada a arriscar els seus crèdits en un joc d'atzar, sobretot perquè les cases d'apostes usaven els seus propis xips especials i va suposar que el tipus de canvi no li seria favorable.
Així i tot, va mantenir l'opció en ment. Hi havia una forma de guanyar diners en aquests llocs, només havia de desxifrar-la.
Primer el primer: una arma millor. El blàster del gigoran no estava en les millors condicions. De fet, ni tan sols estava carregat, cosa que la va fer maleir. Tenia un curtcircuit qui sap on. Era perillosa: podria sobreescalfar-se o disparar per accident. Jyn va entrar a una botiga d'armes usades.
—Quant per arreglar això? —va preguntar tirant-la en el mostrador.
Un kath la va aixecar amb una expressió de desdeny en el seu rostre escatat.
—Més del que val —va dir llançant-la de retorn al mostrador.
Jyn ho suposava. Li va fer un cop d'ull a les armes que oferia el botiguer. Un blàster se sortia del seu pressupost, però també hi havia un joc de tanbos extensibles.
—I aquests?
El kath va treure la mercaderia per mostrar-la-hi, que no va trigar a estendre'ls a les seves mans, col·locant el nucli krallià sòlid en el seu lloc. Va provar el seu pes.
—Sí, quant costa?
El botiguer va indicar el preu en un to desanimat però ferm, indicant-li que no hi havia possibilitat de regatejar.
Els va sospesar de nou. Eren discrets i silenciosos. Ningú creuria que una noia com ella podria usar armes d'aquest tipus, però Jyn sí sabia quin mal podia fer. Els tanbos no semblaven gran cosa, «i jo tampoc», va pensar.
Li va pagar a l'home i es va penjar els pals en l'esquena. Es va quedar amb el blàster al maluc, malgrat les seves fallades. Seria l'arma que la gent intentaria llevar-li si es ficaven amb ella, els distrauria dels tanbos i això seria la seva salvació.
«Vuitanta-sis crèdits». Quan era nena, mai s'havia preocupat pels crèdits, els seus pares sempre van tenir prou. Tampoc va ser un problema amb Saw, rares vegades havien de preocupar-se per res. Però ara que un grapat de crèdits era l'única cosa que s'interposava entre ella i una mort per inanició, se sentien immensament importants.
Jyn va seguir caminant. El problema era que no estava segura de què fer. Sense Hadder ni Akshaya no tenia metes en la vida. Sense nau no tenia escapatòria.
Hi havia un petit parc prop del centre de l'estació. Tenia plantes falses, roques falses i sons de naturalesa que emanaven d’altaveus ocults. Un variat grup d'indigents es reunia prop de les roques grans amb els palmells sobre els genolls i el cap ajupit. Jyn es va preguntar quant durarien els seus vuitanta-sis crèdits i si alguna vegada hauria de demanar caritat en les roques per viure un dia més.
Un oficial de l'Imperi va passar al seu costat mentre observava l'escena. Mirà als captaires i va fer una pausa per posar un crèdit a les mans d'una jove amb una nena repenjada en ella. La nena li va donar les gràcies amb un murmuri.
Després que l'oficial es va anar del parc, un altre home va arribar pel camí i li va fúmer una puntada de peu els peus de la dona, que es va fer un cabdell com els pètals d'una flor diürna quan el sol es posa i va protegir a la seva filla acollint-la sota el seu braç. Seguia sense aixecar el cap.
—Hauria de fer-te vergonya agafar diners d'un imperial —va dir l'home, i li va escopir—. Quin fàstic.
El tipus li va llançar una mirada horrible a la dona, però com no reaccionava, grunyí i es va anar. Jyn el va observar anar-se’n bocabadada. En la setmana vinent, si havia d'asseure's al costat de la dona a demanar almoina, no rebutjaria crèdits imperials. I no li donaria un àpex de vergonya.
En sortir del parc, va considerar donar-los un parell de crèdits als captaires. No ho va fer. I això tampoc li va fer vergonya.

Un carterista li va robar la seva bossa de tires de proteïna. Jyn no es va adonar fins al final del dia quan les llums de l'estació van parpellejar, indicant la fi de les dotze hores estàndard del dia i el canvi dels torns de treball. Entre la bullícia de la gent que sortia del treball i anava camí dels seu cubicles residencials, Jyn es va perdre entre la multitud. Quan va aconseguir alliberar-se, ja no va trobar la seva bosseta d'aliments. Va temptejar pertot arreu amb mans tremoloses: les seves armes, la butxaca oculta de crèdits..., tot estava aquí menys el menjar. Dels seus mals, el menor.
De totes maneres va haver de gastar altres sis crèdits en més menjar.
El torn nocturn no lluïa diferent del diürn. Els llums seguien encesos i els negocis oberts. Però la gent era diferent, lluïa més brusca. Jyn va començar a reconèixer els mateixos rostres una vegada i una altra i va caure en compte que l'estaven seguint. Tres humans. Tenia els nervis de punta i el cos adolorit de tant caminar en cercles per l'estació. No estava en condicions de lluitar. Tampoc estava en condicions de dormir sola, no amb aquests tres homes aguaitant-la.
«Tal vegada només volen robar-me», va pensar. Però no podia estar segura.
Un hostal tenia habitacions lliures i Jyn va haver de desembossar una mica més del seu capital, de per si mateix limitat.
Seixanta-set crèdits. Els homes no la van seguir a l'interior de l'hostal, i encara que el bany era compartit, la porta del dormitori tenia forrellat. Jyn va col·lapsar sobre el llit del pis amb una mà sobre el blàster i abraçant-se a si mateixa. No es va treure la roba.

Jyn es va despertar d'hora. Tenia la mirada fixa en el sostre fosc de l'estreta habitació. Per primera vegada des que havia arribat a aquest sistema, va escoltar el silenci. A la cambra contigua no hi havia veus, al carrer no hi havia enrenou. Silenci total.
El seu diàleg intern constant, «menjar, allotjament, una nau», també s'havia callat. Sense sorolls que la distraguessin ni fora ni dins, el seu dolor es va colar en tots els buits que volia ignorar.
Akshaya estava morta.
Hadder estava mort.
No era la solitud el que més li dolia. Comprenia la vella ferida d'estar sola. Era la profunda injustícia del que havia succeït el que l'enfuriava. La impossibilitat de canviar les coses. Saber que tot el que havia sentit per Hadder es reduïa a... res.
Es va fer un cabdell en el llit amb la barbeta sobre els genolls, com si comprimir el seu cos disminuís el buit que sentia en el seu interior. Un sanglot va esclatar en la seva boca i va sentir que li faltava l'aire. Era com si les seves costelles haguessin col·lapsat. No podia pensar, només sentia una pressió en el pit. No podia fer res més que plorar i fer callar les seves penes amb el coixí, que feia olor d'humitat. Es va bressolar cap enrere i cap endavant fins que es va quedar dormida, exhausta de tant dol.

L'encarregada de l'hostal va recórrer tot el passadís colpejant les portes amb un pal. Hora d'anar-se’n.
En el menjador, Jyn va menjar un pa sec i farinós que els oferien com a esmorzar a tots els hostes que pernoctaven aquí. Alguna cosa era alguna cosa.
—Una altra nit? —preguntava l'encarregada caminant entre els hostes que acabaven les seves viandes. La pell fluixa que penjava dels seus braços xocava contra el seu tors cada vegada que es movia—. Faig descomptes. —Es va detenir enfront de la Jyn—: Necessites un lloc on quedar-te, preciosa? —va dir en veu baixa i greu. Jyn es va preguntar de quina espècie era. Era baixeta i prima, però la seva pell flàccida penjava pertot arreu. Tenia uns peus caricaturescament immensos.
Jyn va sacsejar el cap. Havia de trobar un lloc on dormir, però aquest no el podia pagar i no volia ni imaginar-se com li pagaria a l'encarregada quan se li acabessin els diners. Sabia que en el pitjor dels casos podria vendre alguna cosa. L'única cosa que tenia de valor era el collaret que li havia donat la seva mare i les seves armes. Les armes les necessitava. Va joguinejar amb la corda de cuir del seu collaret.
L'encarregada va començar a retirar els plats que havien quedat sobre les taules. El seu gest indicava amb claredat que era hora d'anar-se’n. Jyn va mantenir els ulls en una pantalla d’HoloNet fingint no adonar-se per poder pensar tranquil·la un parell de minuts més. Llegia les notícies que anaven passant en una franja per sota de les imatges. No semblaven dir molt: hi havia un anunci d'una promoció de crèdits a la casa d'apostes local, un altre d'una exhibició de formació de soldats d’assalt d’aquí a tres dies estàndard, sengles de treballs pels quals no qualificava, etcètera. Ja anava a retirar-se quan de sobte va llegir alguna cosa: «Ponta, faci el favor de reportar-se a la unitat principal de processament en el nivell TJ56».
—Hora d'anar-se’n, preciosa —va dir l'anciana que estava a càrrec del lloc, amb els braços plens de plats bruts.
—Justa... —va dir Jyn com absent, sense treure la mirada de la pantalla.
—Tret que paguis una altra nit, t’has de marxar.
—Només vull llegir...
—Res és gratis, caminant. —La dona sonava determinada a fer-la fora.
Les notícies van tornar a repetir-se des de l'inici i passarien diversos minuts abans que sortís de nou el seu nom.
La dona li tragué la cadira perquè s'aixequés.
—Està bé! —va rugir Jyn—. Ja me’n vaig.
Jyn va sortir de pressa, amb la ment feta un embull de confusió. Algú de nom Ponta havia de reportar-se a la unitat de processament principal, el post de control per tots els qui acoblaven en l'estació.
El seu cor va bategar amb força davant l'esperança que Akshaya, Hadder o potser tots dos estiguessin vius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada