dilluns, 18 de novembre del 2019

Des de cert punt de vista (XXV)

Anterior


25 EL GALLET
Kieron Gillen

Potser Aphra no semblés una rebel. Potser no li anessin a disparar.
Mentre ensopegava a través de la mala herba, les cruels espines de Dantooine estripant-la, es va adonar que tot el que tenia eren els seus prejudicis sobre quina aparença tenien realment els rebels. Els imaginava amb la mandíbula prominent, el pit ple d'orgull i el cap cruixint suaument per un excés d'idealisme fora de lloc. Aphra no era així. Dit això, amb blàsters duals en el maluc, ulleres col·locades sobre el seu ras casc de pilot i una constitució fibrada, semblava més una escombriaire reeixida o una criminal fracassada que una doctora en arqueologia. El millor seria mantenir el cap baix, tornar a l'Àngel de l'Arca[1] i fotre el camp d'aquest estúpid planeta verd abans de creuar-se amb una de les patrulles imperials.
No importava què semblés. Si la trobaven prop d'aquesta base rebel sospitarien, inevitablement d'aquesta manera mortal de sospitar a la qual l'Imperi era tan aficionat.
La vida de l’Aphra alternava entre trobar interessants artefactes antics i reactivar interessants artefactes antics, amb breus períodes intersticials de vendre els interessants artefactes antics. Li agradava descriure's a si mateixa com una arqueòloga múrria. Uns altres solien descriure-la com una comerciant d'armes. Després de passar els millors anys de la seva dècada dels vint fent això, no podia rebatre-ho de bona fe tan fermament.
Havia estat refugiada a Ciutat Dantoo, intentant reactivar i actualitzar alguns droidekes excedents de la guerra. Integrar els camps deflectors amb les ranures per a coets recentment afegides va ser un malson: el seu primer experiment va desembocar en la detonació de la càrrega explosiva dins de l'escut. Senyal que Aphra passaria dues setmanes reconstruint els droides des de zero. Podria solucionar el problema bastant fàcilment... si tingués un modulador de camp de pols colicoide del 3,23.
Cap dels seus contactes habituals tenia un, així que buscava objectes recuperats. Va pensar que tenia una pista. Aquesta base en l'extrem llunyà de Dantooine havia estat prou secreta per no atreure l'atenció sobre si mateixa, però era prou gran per no poder-se amagar d'algú que busqués de debò. Aphra es va infiltrar en l'alimentació d'una estació orbital, la qual cosa li va permetre rastrejar el moviment sigil·lós i regular de caces de repulsió a l'òrbita i de tornada. Suposava que eren criminals o criminals amb il·lusions altruistes, és a dir, rebels. Però ara havia estat silenciosa per un temps. Probablement abandonada. Possiblement rica en objectes recuperables.
La base mateixa estava elegantment integrada en l'interminable dosser d'arbres de Dantooine. Des de l'òrbita, probablement es pensaria que era un exemple més gran d'una de les moltes granges de saba del planeta. Es necessitaria un ull expert per notar les badies de caces repulsors en cercle al voltant d'un baix búnquer principal. En el seu temps buscant en l'extensió, Aphra havia après un parell de coses. Primerament, segur que era una base rebel. En segon lloc, els rebels eren preocupantment eficients netejant el seu rastre. Estava segura que els criminals autèntics haurien deixat un batibull més útil. Maleïda Rebel·lió.
Aphra tenia... sentiments complicats cap a la Rebel·lió. Els seus instints eren bons, però «bons» no era prou bo. La gent com els rebels, tots generosos i nobles, va provocar la Guerra Civil Galàctica. Respecte a l'orientació ètica de l’Aphra, havia estat modelada per créixer a l'ombra de la guerra. La majoria de la gent necessitava ordre. Millor l'Imperi quan l'alternativa era aquesta. La gent feble moria a bilions en aquesta alternativa.
No és que Aphra necessités a ningú, és clar.
S'estava obrint camí a través del que estava bastant segura que havia estat la comunicació central abans de ser desmuntada, quan l'Àngel de l'Arca li va enviar una alerta. Una patrulla de caces TIE havia activat les seves alarmes. Va tenir el temps just per córrer des del complex i llançar-se a la mala herba silvestre. Després les càpsules de descens van prendre terra, equips assassins de brillants tropes d'assalt estenent-se per la base com a insectes.
Aphra va decidir que en realitat no necessitava el modulador de camp de pols colicoide del 3,23 tan desesperadament, i va córrer de tornada a la seva nau a través d'un purgatori d'espines, saba viscosa i humitat forestal que ho xopava tot.
A través de la mala herba gairebé irrompia en camp obert quan va veure la corba camuflada de l’inusualment elevat nas encorbat del seu creuer de butxaca, ressaltant sota l’holotela que havia deixat per ocultar-ho.
Aphra havia arribat a lloc segur.
Un segon més tard, es va adonar que no.
Obrint-se camí sense saber-ho cap a l'Àngel de l'Arca, hi havia tres soldats d'assalt, fent un escombratge del perímetre. Era un problema obvi per a ella. També era un problema per a ells, els qui eren a punt d'arribar a la capa de micromines que havia deixat per cobrir l'aproximació. Un dilema moral. O, com Aphra preferia pensar en ells, dilemes. En realitat la «moral» mai va entrar en això.
Opció un: els deixa ensopegar amb les mines. Amb els seus blàsters acaba amb qualsevol que quedi. Porta l'Àngel de l'Arca a l'òrbita, intentant esquivar l'inevitable destructor estel·lar que va portar tots aquests soldats aquí. Gairebé segur ha d'abandonar les carcasses de droideka que ha deixat a Ciutat Dantoo, i ha de gravar una nova identitat de transponedor en l'Àngel de l'Arca. Oh, i també assassina a un grapat de gent.
Alternativament...
Aphra va sospirar, va enfundar el seu blàster i va fer un pas al capdavant, mans alçades, ampli somriure.
—Eh, nois! —va cridar—. Com puc ajudar-vos, bons cavallers de l'Exèrcit Imperial?
A més, aquestes mines eren cares. No anava a malgastar-les en soldats d'assalt.


Els soldats d'assalt la van interrogar, la van registrar i la van escortar/arrossegar cap al complex. Van trobar tots dos blàsters i el ganivet, però li van deixar les seves eines, la qual cosa probablement era un error. Si l'haguessin escanejat, haurien trobat la massilla explosiva en el folro del seu barret, emmagatzemada fora de perill en dos paquets inerts. Si podia elaborar una excusa per llevar-se el barret i manejar la massilla durant gairebé un minut, seria útil. Potser podria oferir-se a mostrar-los animals d'argila?
La van empènyer dins del que una vegada va ser la caserna general dels rebels, i ara ho era dels imperials. Personal de suport es movia pertot arreu, però Aphra sabia que eren irrellevants. L'únic home que importava a l'habitació estava dempeus, vestit amb uniforme imperial, mirant els holomapes de la zona amb una expressió disgustada. Aphra no va interpretar molt d'això. Aphra sospitava que, hi hagués bones notícies o dolentes, aquella expressió romandria aquí, sorruda, perpètuament decebuda. Era un núvol gris en uniforme gris.
Era un general. Aphra no podia interpretar la cadena de botons de colors en la seva solapa, però complia cada prejudici que Aphra tenia de l'Alt Comandament Imperial.
Sentia l'arma encara en la part baixa de la seva esquena mentre el soldat d'assalt informava.
—L’hem trobat rondant pel perímetre exterior, General Tagge —va dir el soldat d'assalt amb una veu sorprenentment fina—. Diu que és de Ciutat Dantoo. La seva moto lliscant està amagada a l'est de la base. Estem intentant localitzar-la.
La moto no existia, però maleïda fos Aphra si anava a deixar que qualsevol caminés ensumant en l'Àngel de l'Arca. Aphra va somriure alegrement, tant per intentar causar una bona primera impressió com perquè havia identificat correctament a aquest Tagge com a general. El seu coneixement de rangs militars a qualsevol moment posterior a la República era confús en el millor dels casos.
—Ehm... em vaig rendir. I vaig lliurar les meves armes. Només vull ajudar —va dir amb tota la sinceritat que va poder reunir. Tagge la va examinar. Grunyí, no convençut, i va tornar al mapa.
—Per què estàs aquí?
—Estic robant coses. Bé... rescatant, però crec que hauria d'obtenir puntuació extra per l'honestedat, no? —va dir Aphra—. La base porta buida des de fa mesos, així que em vaig figurar que si quedava alguna cosa aquí, era meu.
Tagge va mirar cap enrere, analitzant-la com si ella fos un full de càlcul i ell volgués comprovar si les columnes quadraven o no.
—Et trobo enmig d'una base rebel abandonada, i afirmes que no saps res? —va dir.
Aphra va fer el seu millor intent de boca oberta innocent. Potser va aconseguir el nivell de «falsa innocent».
—Certament res de rebels! —va dir—. Els rebels són petits i desorganitzats, amb prou feines més que bandits. Aquest lloc podria haver contingut dotzenes de naus espacials. Segurament els rebels no podrien mantenir una base com aquesta.
La cara de Tagge estava tan immòbil com les màscares dels soldats d'assalt.
—Crec que estàs confonent ser intel·ligent amb ser hàbil —va dir Tagge.
Aphra es va estremir una mica. Que li disparessin per això seria ximple, fins i tot per a ella.
—Ho sento. Ningú tenia ni idea que això fos una base rebel. Hi havia estat abandonada durant mesos quan vaig arribar aquí. I... —es va detenir, buscant un punt de vista que li permetés continuar la seva beneïda vida sense ferides de blàster— ...aquesta és la força militar més gran que Dantooine ha vist. Dantooine és tranquil. La il·luminació d'interior és una novetat. Una demostració de força com aquesta i tots els de per aquí sabran que ningú podria somiar amb resistir a l'Imperi.
Tagge esbufegà, un simple so agut. Un riure, o l'equivalent de Tagge.
—No crec que hi hagi perill que es subestimi la serietat de l'Imperi —va dir—. Avui, escombriaire, l'Imperi va destruir Alderaan.
L'habitació estava en silenci. Tagge va deixar la dada penjar en l'aire, esperant que el silenci dominés. Va ser immediatament enderrocat.
—Com? —va dir Aphra—. Bombardeig de superfície? Fins i tot amb una flota de destructors estel·lars, portaria setmanes. O una bioplaga, com a Genosha? És aquesta tecnologia de la Iniciativa Tarkin? M'ha encantat el treball que he vist sortir dels laboratoris. És com una cosa aixafa-ciutats, o una cosa de deixar els edificis drets? Parlem només d'éssers sensibles, o d'un esdeveniment d'extinció massiva de flora i fauna? De debò, com? Ignició atmosfèrica? He vist plans per a això. Ooh, fissura del mantell. L'exposició del nucli de magma pot fer un desastre d'una civilització. O... oh, m'estic torturant a mi mateixa. Què vol dir exactament?
Tagge la va mirar fixament.
—Vull dir que el planeta és pols —va dir.
Aphra era feblement conscient que aquesta no era la resposta que Tagge esperava, però la seva agitació tenia el seu propi impuls.
—Com... pols pols? Com, trossos d'asteroide i de gent surant a l'espai? Això?
—L'Estrella de la Mort va destruir Alderaan —va dir Tagge, d'alguna manera sent arrossegat en el deixant de l'entusiasme de l’Aphra.
—Uau —va dir Aphra—, això és sorprenent.
Era conscient que l'estaven mirant fixament.
—Ehm... ben fet, Imperi? —va dir Aphra.
L'incòmode silenci va ser trencat quan els altres soldats d'assalt van entrar a l'habitació, saludant.
—Senyor —va dir el primer—. Hem buscat la seva moto i no podem trobar-la.
—Per descomptat —va dir Aphra—. La vaig amagar. Això és el que significa amagada.
El silenci va tornar. La rutina de «Aphra és Aphra» s'havia tornat més sòlida.
Tagge va caminar lentament cap a ella, els braços a l'esquena, i la va examinar. Una vegada més, el full de càlcul de l’Aphra va ser comptabilitzat mentre Tagge feia la seva anàlisi final.
—No crec que siguis una rebel —va dir.
Aphra va intentar no riure. Anava a viure.
—Sí crec que ets un problema —va dir ell—, i sospito que el món estaria millor sense tu.
Oh, no. No anava a viure. Anava a fer l'oposat.


Quan Tagge va ordenar al soldat portar-la als arbres, executar-la i tornar a la cerca, Aphra va haver de lluitar contra tots els impulsos en el seu cos per no córrer ni donar puntades ni arremetre. El seu cap xisclava. La seva cara estava deformada. Si corria ara, li dispararien. Si lluitava, seria arrossegada per una multitud. En canvi va consentir, i el soldat d'assalt la va guiar. A cada pas, ella buscava la seva oportunitat. Havia d'haver-hi alguna cosa. La seva sort la ficava en aquest tipus de situacions. La seva sort la treia. Així era com funcionava.
Una veu dins d'ella va afegir un burleta així és com funciona fins que no ho fa.
Es va estremir. Sabia que eventualment seria el final. Potser això seria el final.
—Així que, és la primera vegada que executes a algú? —va preguntar amb la veu trencada.
—No parlis, presonera —va dir el soldat. La seva veu també era insegura.
Bé. Aphra podia treballar amb això.
Aphra va riure nerviosament, mirant lentament per sobre de l'espatlla, i li picà l’ullet.
—O què vas a fer? Disparar-me?
Van continuar cap a la línia dels arbres, Aphra un model d'obediència.
—Estaves a bord de l'Estrella de la Mort? —va preguntar ella.
Després d'una pausa, ell va contestar:
—Estàs molt interessada en la destrucció planetària.
—Ehm... qui no ho estaria? —va dir ella, trepitjant un tronc mentre considerava si podria escapar fins a la cobertura del següent tronc. No, no podria. No tret que volgués fer-ho amb un forat de cinc centímetres en la seva esquena.
—Una arma com aquesta, i t'emociona? —va dir ell.
—Només et fa pensar. Com es dissenya alguna cosa com això? —va dir ella, abans de mirar enrere per comprovar la distància. Podria llançar-se sobre ell? Anava a ser que no. Encara que ho fes, ell tenia al voltant de mig metre d'avantatge sobre ella.
—Vull dir... creus que l'Estrella de la Mort té un gallet? —va dir ella—. Algú va ordenar que la disparessin, però això és fàcil. Realment algú va haver de prémer el gallet?
Va continuar internant-se en el bosc. Ell la seguia a dos mortals passos per darrere.
—Aposto que no. Aposto que és un grapat de gent, de manera que tots puguin tenir una mica de negació de responsabilitat. Sis enginyers, tots carregant cambres de combustió, i només quan totes estan enceses l'arma ataca. Així és com jo ho faria. Perquè si uns tenen sobre si la càrrega de saber que han destruït un planeta sencer... això podria superar-los. Simplement no podrien prémer el botó.
»Així és com fan els escamots d'execució en alguns mons —va seguir, mirant enrere—. Hi ha algú l'arma del qual no dispara de debò, de manera que sempre poden pensar ei, potser no ho vaig fer. Són aquestes petites il·lusions les que ens fan arribar fins al final. El més dur és quan no hi ha manera d’autoenganyar-se.
»Estàs fent això sol. Ets tan desafortunat com jo —va continuar ella—. Bé, gairebé tan desafortunat.
Aphra es va girar i es va parar.
—Alguna vegada has disparat a algú a sang freda?
—Dóna't la volta —va ordenar ell.
—Eh, intento ajudar. Vull fer això fàcil per a tu. Això et pesarà per dins per sempre... i si vaig a morir, vull pensar de debò en això. Imagina realment destruir Alderaan. D'entre tots els llocs, Alderaan! Alderaan era bonic. Qui faria explotar Alderaan? Quin lloc. Història increïble. Bona festa a la ciutat. Dimonis, fins i tot tenia postes de sol genials. Ara ni tan sols té cel.
Aphra va donar un lent pas cap a ell, mantenint la seva mirada.
—I aquí estàs, apuntant amb una arma a una senyoreta xerraire, i sempre vas a recordar aquest dia...
I mig pas, extraient l'eina de la seva faixa, intentant recordar el codi que necessitava...
—La gent va a preguntar-nos a tots on estàvem avui. On estaves quan Alderaan va desaparèixer? I tu diràs va ser el dia que vaig fer una passejada fins a un bonic bosc a Dantooine i vaig disparar a aquella estranya senyoreta escombriaire innocent.
Aphra gairebé solta l'eina, i va intentar no torçar la cara de por. No ho espatllis ara, Aphra.
—Si et sents filosòfic, afegiràs alguna cosa com... —ella va somriure—. ...Tota la innocència va morir aquest dia, i la gent assentirà, i sabrà que, només perquè vas fer aquesta cosa realment dolenta, això no et converteix en una mala persona.
Aphra va allargar la mà, activant l'eina. Les llums enceses, però en silenci. La seva mà va tocar la d'ell, mantenint aquell contacte visual, sabent que si ell mirava cap avall i veia la seva eina prop del seu blàster, tot hauria acabat...
—Està bé —va dir ella—. Et perdono.
Ell va prémer el gallet. Un clic.
El genoll de l’Aphra va volar fins a un engonal no prou cuirassada. Quan ell va trontollar, ella va agafar el blàster de la seva mà.
—Sempre es pot induir un embús en els blàsters de model imperial si es té la freqüència adequada. La qual tinc —li va apuntar amb el seu propi fusell—. Es reinicia després d'un parell de segons.
Va haver-hi un murmuri greu quan l'arma es va reactivar.
—Mai has disparat a ningú a sang freda —va dir ella, movent el canó cap a ell—. Endevina qui sí.
El soldat d'assalt va ensopegar caminant cap enrere, caient sobre un tronc, i després es va quedar immòbil, amb les mans alçades. Va fer tot el que va poder pensar fer.
—No. Si us plau —va suplicar.
Aphra va sacsejar el cap.
—T'entrenen per disparar. T'entrenen per seguir ordres. T'entrenen per a... bo, altres coses. Marxar, suposo. Però no t'entrenen en com pregar per la teva vida —va dir ella—. Lleva't el casc.
Aphra esperava haver de repetir-se, però ell es va llevar el casc instantàniament. Si que tenien clavada la cosa de seguir ordres. Era al voltant d'una dècada més jove que Aphra, encara en l'adolescència. Nas massa gran, ulls blaus i espantats. Ella va sospirar.
—Mira, ara ets humà. Si supliques per la teva vida, vols que la gent sàpiga que ets una cosa viva que respira i no un estrany droide esmaltat. És fàcil matar soldats d'assalt.
»Perquè, tot això que t'acabo d'explicar sobre gallets? —va dir ella—. No crec que res d'això sigui cert. Crec que l'Estrella de la Mort té un gallet, perquè penso que és fàcil destruir un planeta. És tot molt abstracte. És pel que als tipus com Tagge els sembla bé enviar exèrcits a la mort, mentre ordenen als seus soldats llevar-me de la vista per col·locar-me un tret a través del tòrax.
»Un planeta no té cara —va dir ella—. Es necessitaria un autèntic monstre per pressionar el gallet si Alderaan tingués una cara.
Els ulls d'ell es movien entre Aphra i el negre del canó de l'arma.
Aphra sempre havia defensat a l'Imperi com la millor opció disponible, millor que l'anarquia. Aquest dia l'Imperi havia destruït un planeta, un cost pitjor que el d'una guerra en una tarda. No tenia ni idea de què fer amb aquests sentiments. Potser quan s'haguessin refredat, podria justificar-ho: què és un planeta si el fet cimenta una pau real? Sonava com la classe de lògica cap a la qual tendiria. Les necessitats justifiquen les finalitats i tot això.
Però en aquell moment, només desitjava que pogués haver-hi un Imperi millor i va desitjar que hi hagués algú que sabés fer-ho.
El noi estava plorant. Aphra va sentir vergonya i ira barrejar-se dins d'ella. La seva agitació era real. La seva ira era real. Tot era real.
Però estava enfosquit per la vergonya, vergonya que tenia raó. Podia haver disparat a un soldat d'assalt. No anava a disparar a aquest noi amb la cara humida i els ulls aterrits.
—Bé —va dir ella, començant a retrocedir—. Aquest és el tracte. Torna a posar-te el casc. Digues-los que em vas disparar. Si pregunten, digues-los que vaig suplicar, però no preguntaran. Una altra mort avui no explicarà molt precisament, veritat?
Va disparar amb el blàster al terra. Ell va saltar cap enrere.
—Això és la teva gent pensant que has fet el teu treball —va dir ella—. Alderaan està mort, i tant l'escombriaire com el soldat d'assalt viuen. Sona bé?
Ell va assentir. Ella li picà l’ullet i després es va girar i va córrer, deixant anar el blàster on ell pogués trobar-ho.
Abans de cent metres va sentir crits.
Abans de dos-cents, va sentir el xiscle de l'alarma.
Abans de cinc minuts, estava posant l'Àngel de l'Arca en òrbita, caces TIE a popa, els motors xerrotejant, veient la daga blanca d'un destructor estel·lar sorgint a la vista davant d'ella. Mentre grapejava l'ordinador de navegació, buscant una ruta al segur blau de l’hiperespai, es va maleir per un altre moment de feblesa en un univers que no en tenia cap. Algun dia aprendria.





[1] En l'original, Ark Angel, joc de paraules entre Àngel de l'Arca i Arcàngel (N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada