dissabte, 30 de novembre del 2019

Des de cert punt de vista (XXXVII)

Anterior


37 PLA DE CONTINGÈNCIA
Alexander Freed
 
En un futur proper, no més d'un dia a partir d'ara, hi haurà una batalla sobre la quarta lluna de Yavin. Uns pocs i foradats Ala-X sortiran de la zona selvàtica de la lluna, amb la condensació bullint en els seus cascos mentre emergeixen de l'atmosfera sota la llum d'un gegant gasós de color vermell. L'esquadró es dirigirà cap a una estació espacial, armada amb armes tan esgarrifoses que solament uns vells amargats van poder somiar.
Els pilots, joves, ambiciosos i de bon cor, els qui ja han vist sang ser vessada, s'encarregaran d'aprofitar una falla en l'estació amb la finalitat d'incendiar el nucli del seu reactor. Però el seu precipitat pla poca oportunitat té contra els dissenys dels vells amargats. Una per una, les naus seran destruïdes. L'estació espacial entrarà en l'òrbita de la lluna, on acomiadarà un arrasador raig que desintegrarà fins a l'última pedra apilada de l'immemorial i antic temple, al costat dels habitants del mateix, i la resta de la lluna per igual.
Aquest no és el futur que Mon Mothma espera, però no és un tan improbable.


—Podria desautoritzar-te —diu mentre amb dificultat mou un munt de tauletes de dades des del seu escriptori cap a un maletí metàl·lic. Revisa dues vegades els arxius dins de cada dispositiu abans de guardar-los. Es troba amb llistats de cèl·lules rebels, freqüències de contacte codificades, localitzacions de refugis, documents imperials robats. Mon pensa en com 20 anys de treball es reduïen a un petit paquet.
—Desautoritzar-me amb quina fi? Fins i tot si tot surt bé, no pots ajudar-nos aquí. Necessitarem desmantellar tota la base —Jan Dodonna aixeca les mans desgraciadament en l'entrada de l'oficina de la Mon—. Si les coses no surten bé... —S'humiteja els llavis mentre escull les següents paraules—. Mon, no solament lideraràs la Rebel·lió. Seràs tot el que quedi d'ella.
Mon no s'immuta. Havia après a suprimir aquest tipus de reaccions en el Senat (Quan encara hi havia un Senat). Però en aquest moment la seva fúria fa que tanqui el maletí amb molta força. El cop del forrellat tancant-se fa ressò en tota l'habitació.
—Vull a tots els droides presents preparats per analitzar els plànols d'aquesta estació una vegada que la princesa aterri. Si poden rastrejar-la, si el senyal és precís, l'Imperi no trigarà molt a seguir-la.
Ja havia donat aquesta ordre? Es pregunta. No havia dormit en més de 3 dies, els fets i les intencions s'estaven barrejant en el seu cap.
Frega amb Jan quan surt, i aquest la segueix escales avall cap a l'hangar, i al plugim que a fora era cada vegada menys intens. Cianne s'acosta a un costat de la Mon juntament amb un parell de peces penjades sobre les seves espatlles.
—Roba fresca i armes petites —explica la Cianne—, juntament amb uns pocs records.
Cianne va servir a Mon a la capital abans que aquesta dugués a terme la seva traïció; des de llavors, des que la Mon deixés l'Imperi i fes públic el seu suport a la Rebel·lió, amb prou feines s'ha separat del seu costat. Probablement ella va afegir l'evacuació a la meva agenda, va pensar Mon.
—Vaig parlar amb l'equip de comunicacions —segueix la Cianne. Continuen cap a la pista i sota una humida i tèbia brisa—. Contactarem amb Base Un cada noranta minuts per novetats.
—L'Imperi podria interferir les nostres transmissions o tractar de localitzar els senyals entrants —afegeix Jan—. Si no aconsegueixes fer contacte, no ho intentis més del necessari —va titubejar mentre s'acostaven a un transbordador cobert en un destenyit grafit color pastís. Mon no va reconèixer l'alfabet alienígena—. Fes el que sigui necessari, comandant.
Jan es porta la mà al front, les gotes de pluja voregen entre els seus dits. Mon no recorda haver-lo vist mai fer aquest gest, s’ho pren com un últim adéu.
—Dóna-li el meu agraïment a la princesa amb prou feines arribi —diu Mon, i les meves condolences, vol afegir, coneixia al pare de la princesa massa bé. Però en aquest moment no és necessari pensar en Bail.
Hauria abraçat a Jan, però hi ha equips de terra veient-los, i és necessari que vegin força en la Mon. En lloc d'això, aborda la nau, aferrant-se al seu maletí amb ambdues mans. Cianne va darrere d'ella, segella l’escotilla, i en entrar comença a vociferar ordres dirigides al pilot. Al mateix temps que la nau s'aixeca de la pista d'aterratge, deixant als rebels a Yavin per lluitar per les seves vides contra un enemic impossible de vèncer, Mon es pregunta si Jan entén el que implica la frase «El que sigui necessari».
Igual que Mon, Jan és tan pràctic com idealista. Segur que ell ho entén, i pensar en això trenca el cor de la Mon.


En el futur, o en un futur, un molt probable futur, la destrucció de Yavin IV deixarà les restes de la Rebel·lió en un profund estat de pànic. Mon tractarà de restablir contacte amb les cèl·lules rebels supervivents, per dur a terme algun tipus d'estratègia mitjanament coherent, però la impotència la consumirà enmig del caos. El seu transport saltarà de sistema en sistema, en una persecució interminable, i es passarà hores diàriament escoltant estàtica en la seva unitat de comunicació, veient com el treball de la seva vida s'enfonsa.
Els rebels dispersos buscaran refugi entre els civils, però sense trobar un lloc segur. La destrucció d’Alderaan, un món pacífic, un món estimat, llar de milers de milions, haurà convençut a la població de l'Imperi que no es poden permetre semblar còmplices de crims rebels. Una cosa és arriscar la vida d'un mateix per una causa; no obstant això és una cosa totalment diferent arriscar la vida de tot un planeta habitat. Els soldats d'assalt massacraran als últims insurrectes, caçant-los implacablement a través dels deserts, les copes dels arbres, i els asteroides buits.
Un dia, un esquadró de la mort trobarà a Mon i a Cianne amagant-se en la seva nau, dins del cinturó de radiació d'un forat negre. Els motors de la nau estaran morts, sense combustible. Sense els escàners, no notaran l'arribada dels caces TIE fins que sigui massa tard.
En menys d'una dècada, la Rebel·lió que la Mon va construir serà esborrada de la història i de la consciència de tota la galàxia. Poc després, fins i tot els censors de l'Imperi començaran a oblidar el passat.


—Hi ha quatre, tal vegada cinc refugis al nostre abast que creiem estan segurs i ben proveïts. També hi ha dos planetes habitables que no es troben en els mapes Imperials, si el que vols és anar a un lloc sense molta infraestructura. Els esquadrons en moviment no s'han posat d'acord per reagrupar-se, així que és millor no comptar amb ells...
Cianne segueix parlant al mateix temps que el seient de la Mon vibra a causa de la turbulència de l’hiperespai. Mon l'escolta a mig fer. Ella coneix la situació. Hi ha detalls que se li escapen; li falta tot el coneixement enciclopèdic sobre els recursos rebels que alguns dels seus col·legues en l'Alt Comandament posseeixen, però ningú està més al corrent de la capacitat i els límits de l'Aliança que ella.
La princesa hauria d'estar arribant a Yavin IV en aquest moment
—Res de refugis —Mon descarta l'opció mentre nega amb la mà—. Res d'amagar-se a l'espai profund. Si la nostra supervivència té alguna fi, no la provarem estant aïllats.
La prioritat de la Cianne, tal com ella ho veu, és la seguretat de la seva senadora. Mon ho sap ja que ella l'hi havia fet saber. Però Cianne també sap quan és inútil discutir, per la qual cosa en aquest moment no ho fa.
—Està bé —diu—. Podríem intentar entrar en contacte amb els equips terrestres als mons de la Vora Exterior, seria arriscat, però és un començament.
Perquè això és el que és, començar de nou.
El cansament consumeix la Mon com una marea creixent. Comença a pensar en el maletí entre els seus peus, els vint anys de treball guardats dins d'un paquet. Recorda les seves primeres reunions amb Bail i els altres, quan era pràcticament una nena, segura de la seva experiència i aptituds. S'havia imaginat deposar a l'Emperador en qüestió de mesos, no dècades.
—No a la Vora Exterior —diu Mon. La seva veu és de comandament, prou alta perquè el pilot la senti, la seva veu li transmet inspiració, encara que Cianne no senti el mateix—. Anem a Coruscant —el cor de l'Imperi, el cor de la galàxia.
El pilot maleeix en veu alta. Cianne dubte, en el seu cap es troba acomodant peces i buscant-los coherència.
—El Senat —diu—. Desbandat o no, és una veu poderosa. Després d’això d’Alderaan, els senadors hauran de recolzar-te.
—Potser —diu Mon, sense afegir res més. Perquè encara que és bona per mentir, mai va desenvolupar el gust per fer-ho.


En un altre futur, la Rebel·lió viurà després de l'anihilació d’Alderaan i Yavin IV, no solament viurà, sinó que creixerà, després que les atrocitats de l'Imperi es facin públiques, Mon Mothma i els senadors exiliats recolzaran la causa. La destrucció de Base Un serà un cop a l'estructura, mes no a l'esperit de l'Aliança Rebel.
Hi haurà una veritable revolució. Insurreccions mai abans vistes en la galàxia esclataran en milers de mons.
Llavors l'Imperi respondrà.
Qualsevol món que desafiï a l'Emperador serà destruït. L'estació espacial, l'assassí de planetes, serà utilitzada, no com a amenaça, sinó com a arma d'absolut terror. L'Emperador i el seu vell amargat provaran ser més cruels del que qualsevol hagués imaginat.
Quants mons moriran abans que la sang extingeixi el foc de la Rebel·lió? Bullirà l'oceà interminable de Mon Cala? Cremaran les comunes d'espines de Menthusa? Quedaran els antics paisatges urbans de Denon fets ruïnes? Cauran dos, tres, una dotzena, cent mons? La galàxia és gran. L'Imperi és inimaginablement fort. Per als seus líders, no existeix un sacrifici molt gran si aquest significa la seva supervivència.
Per descomptat que eventualment Mon es rendirà. Ella no és un monstre. Ha après a suportar el fet de veure nens sent enviats a la batalla, però mai toleraria la pèrdua de planetes sencers.
Mon Mothma en realitat no pot veure el futur. Solia conèixer persones que podien, però ara l'última d'elles també està morta.


—Res des de la base, Senadora —diu la Cianne mentre serveix menjar sobre una safata: fesols guisats i pa, juntament amb una copa de fumejant caf, tot extret de qui sap on. Els utensilis dringuen suaument, i una aroma penetrant omple els orificis nasals de la Mon—. Tractarem de fer-ho de nou en noranta minuts. Fins a on sabem, el soldat Harge encara no es familiaritza amb la unitat de comunicació.
—Harge? Què va passar amb Lentra? —pregunta Mon.
—Va partir cap a Scarif —diu Cianne, almenys no diu «i no va tornar».
La idea de menjar fa que Mon se senti culpable. Quantes vegades es trobava ella sopant mentre uns altres lluitaven per les seves vides? Les ferides que ella rebia no sagnaven, no tenia cicatrius en el seu cos que donessin fe que havia sofert per la seva causa. Mon reconeix l’autocompassió que omple el seu pensament, encara que no pot esborrar-la per complet.
Ella menja, Cianne no.
—Està bé lamentar-se una mica —diu Mon suaument—. Tal vegada no tornem a tenir l'oportunitat durant algun temps.
Cianne es toca la templa esquerra.
—Implant regulador bioquímic. Manté les hormones de l'estrès controlades —diu sense mirar a Mon a la cara—. A més, la majoria de les meves... la gent que conec encara està a Yavin. És molt ràpid per lamentar-se.
Ara com ara, tal vegada no ho sigui, pensa Mon, però sap que Cianne està al corrent d'això.
Així i tot, li agrada escoltar a la Cianne actuant optimista. Li recorda a Bail. A través de la boira de la seva falta de son, s'imagina al fantasma d’en Bail i li pregunta: Va ser dolorós el moment que Alderaan va morir? Sabies què estava passant? Vas pensar que havíem perdut?
Després d'això Mon no acaba ni la meitat del seu menjar. Tracta múltiples vegades de convèncer la Cianne, fins que la seva ajudant finalment accepta menjar el que queda de fesols i pa, amb molt més entusiasme que la Mon.
—Hauríem d'haver esperat per la princesa —diu Mon—. Evacuar-la a ella també.
Cianne es limita a encongir-se d'espatlles.
—No hauria vingut. I l'intent ens hagués deixat a nosaltres sense temps d'escapar.
—L'hi dec al seu pare —diu Mon.
—Bail t'ho devia a tu, igual que la seva filla. Ella està saldant aquest deute ara mateix.
Mon havia escoltat aquest tipus de raonament abans. El raonament que podia justificar morts, en la quantitat que fora, i aquesta vegada gairebé funciona.
Però Mon té altres raons per desitjar que la Princesa Leia hagués estat evacuada. La noia és jove, i la galàxia ja té suficients estrategues vells i amargats, que tracten de formar-la amb les seves respectives visions.


En un altre futur, Mon caminarà a través del passadís del Palau Imperial, la seva túnica blanca fent contrast amb els mosaics foscos i les armadures carmesines dels seus escortes. Tal vegada estarà sofrint pels blaus que li hauran deixat al moment de la seva captura, encara que molt probablement, estarà en perfecta salut.
Al cap i a la fi, es trobarà aquí per decisió pròpia.
L'Emperador l'estarà esperant a la seva sala del tron, no per interrogar-la, encara que Mon ha sentit que ell duu a terme alguns interrogatoris personalment, sinó per fer-li un cop d’ull i riure's amb aquest marcit i terrorífic somriure.
—Senadora Mothma. Estic content que finalment puguem reunir-nos —dirà ell, o almenys alguna cosa igual d'indigesta.
Ella estarà a la seva mercè per sempre.
La seva Aliança Rebel, la revolució que ella va construir a punta de sang, deixarà d'existir. La destrucció d’Alderaan, la derrota a Yavin, i la rendició del seu comandant en cap serà un cop del qual l'organització no es podrà recuperar. Hi haurà operacions de neteja, però no hauran de morir més planetes. Per què hauria de passar, si l'Emperador tindrà tot el que sempre havia desitjat?
Mon serà humiliada. Se li ordenarà que renunciï a la seva causa en públic, i ho farà. Coneix a l'Emperador massa bé com per creure que l'executarà, més aviat, la mantindran amb vida amb la finalitat d'utilitzar-la com a advertiment per als seus enemics.
Amb el temps, serà oblidada.
Amb el temps, els seus errors seran oblidats. La seva arrogància serà oblidada.
La seva participació en la mort dels milers de milions d'habitants d’Alderaan serà oblidada.
Mon Mothma és la responsable de les seves fallades. Com podria creure que té el dret de començar tot de nou, de reconstruir la mateixa rebel·lió que ja ha estat derrotada una vegada?
En aquest futur, ella viurà la seva vida en tenebres. Amb el temps, tal vegada algú més trobi una millor manera.

Mon escriu amb enfuriat dificultat, teclejant paraules en la seva tauleta de dades mentre el seu maletí tremola entre els seus turmells. Necessita acabar el discurs abans d'arribar a Coruscant, però aquesta no és la raó per la qual sent urgència. En realitat és que s'està deixant portar per l'aclaparadora necessitat de confessar, d'abandonar tot el treball de la seva vida i tots els horrors que aquest ha portat amb si.
El discurs no és del millor que ha fet, i tampoc millorarà molt. No té temps per reescriure’l. Mon no té a ningú perquè critiqui l'estil i la retòrica. No permetrà que la Cianne sàpiga la veritat fins que sigui massa tard.
Mon dirigeix la seva mirada des del maletí entre els seus peus cap a la cabina de comandament, on la Cianne i el pilot s'inclinen sobre la consola principal. Acuradament, aparta la tauleta de dades a un costat i obre el maletí. Situa el seu contingut a l'espai sota el seu seient. Cianne o el pilot trobaran els secrets de l'Aliança Rebels aquí sota després que Mon se’n vagi. Ells jutjaran com utilitzar-los pel seu propi compte.
Igual que la princesa, ells són prou joves com per triar els seus futurs. Les seves pròpies definicions d'una rebel·lió. Mon ha renunciat a qualsevol dret d'escollir per ells.
Ella ha fallat en la seva missió. Potser uns altres ho faran millor.
A no ser...
—No —diu per a si—. No queda temps per somiar. El mateix Jan ho va dir: Fes el que sigui necessari.
Mon encara disposa de la resta del viatge per canviar d'opinió. De trobar una altra manera. No creu que ho vagi a aconseguir.
Quan uns crits d'alegria surten acomiadats des de la cabina, es confon per complet. Primer sent la veu de la Cianne abans que el pilot se li uneixi. Mon arrufa les celles mentre la seva assistent es dirigeix a l'estreta sala de passatgers.
—Entrem en contacte amb Base Un —diu la Cianne. Es pot veure com els seus humits ulls brillen.
—I? —pregunta Mon.
—Van destruir l'Estrella de la Mort. Hem guanyat.


En un futur molt proper, Mon es reunirà amb els seus col·legues supervivents en l'Alt Comandament. L'Aliança es revitalitzarà després de l'extraordinària victòria, i el seu missatge s'escamparà com la llum de les estrelles al llarg de milers de mons. Uns rebels massa joves com per conèixer una mica de democràcia, penediments, o el petó d'un amant, s'encarregaran d'atacar l'Imperi una vegada i una altra sota el lideratge de la Mon.
Mai dirà una paraula sobre el pla de contingència de Yavin IV.
El conflicte no acabarà a curt termini. La destrucció de l'estació espacial de l'Emperador solament crearà més violència. Mon veurà la massacre des de la seguretat, amagada en refugis dins de la jungla, o sota gruixudes làmines de gel, enviant nens a morir a la batalla amb la passada d'un dit sobre un mapa tàctic. Si la victòria arriba (encara que és probable que no ho faci, és probable que es provi que tot això no va tenir sentit; ella fins i tot passaria per tot una segona vegada, amb una segona estació espacial), prendrà molts anys més.
Però la Mon torna a creure en la victòria.
Mentre el seu transbordador ajusta el trajecte, la seva recentment descoberta esperança l'aixafa com la gravetat i s’emporta tot l'aire que hi ha en els seus pulmons. No dubta al moment d'esborrar el seu missatge de rendició, però anhela la senzillesa que aquesta implicava. La interminable pau de sotmetre's a la desesperança. Ara hi ha una nova cicatriu gravada en el seu esperit, el treball de l'arma més gran de l'Emperador.
No protesta per la seva càrrega. Li crida ordres a la Cianne, i s'arma de valor per als anys de guerra per venir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada