dilluns, 11 de novembre del 2019

Des de cert punt de vista (XII)

Anterior


12 AQUÍ NO SERVIM ALS DE LA SEVA CLASSE
Chuck Wendig
 
Com si el dia no fos prou dolent, el detector de droides maleït pels déus estava fallant de nou. Perquè qui acabava d'entrar, un parell de maleïts droides. Un un rebentat androide de protocol, desllustrat i derruït per la sorra. I l'altre un astromecànic de tapa blava. Tots dos probablement sortits d'algun sandcrawler jawa... a cadascun probablement li faltava mig circuit per ser un droide complet. Un parell de ferralles que solament ajudarien a espatllar el local, com solen fer els droides. Ja que no tenen cor. I ànima tampoc. I ara estaven en la seva cantina.
Eren males notícies en un dia ja de per si miserable. Com una escopinada damunt d'un sundae de poodoo.
Wuher, el cambrer en la cantina de Mos Eisley, va començar el dia de la mateixa manera que sempre ho feia: dempeus abans que traguessin el cap els dos sols, cansat encara després d'una nit de mal dormir, esmorzant zucca en salaó i cucs polvoritzats abans de pujar les escales cap a la cantina. Va encendre totes les llums. Va escalfar la maquinària. I ja havia rebut la primer tanda de males notícies: Estava escassejant gairebé tot allò amb el que calmaven els ànims, en aquest àrid i xafogós món. No hi havia mescla-gar, ni suc de fístula, i res d'aquest licor que preparaven els gamorreans. Wuher va treure el braç telescòpic que tenia sota la barra, va deixar anar els pestells i va desplegar la pantalla datapad amb un espetec metàl·lic. I com era d'esperar-se això tampoc funcionava... va haver de bufar la sorra acumulada en la pantalla, li va donar uns quants copets i solament va obtenir un glitch de pantalla, parpellejant plena de píxels corruptes. El que significava que no podria revisar l'itinerari de lliuraments.
Estava bastant segur que el seu proveïdor, un pilot anomenat Bims Torka, li havia de lliurar un carregament el dia d'ahir. O tal vegada el dia anterior. Se suposava que Torka portaria l'habitual i algun addicional, una caixa de Nèctar Knockback de Jakku, un dels més exòtics beuratges que poguessis imaginar... bàsicament combustible bombollejant per a motor d'alt octanatge. Que posava a la gent massa malament. Wuher coneixia el negoci, i feia la seva feina darrere de la barra, que no era cap art. Qualsevol descerebrat menja sorra podria fer-ho. Però per fer-ho correctament, un havia de saber certes coses, i una d'aquestes coses era que no volies que els teus clients s'emborratxessin massa, massa ràpid. Quan això succeïa, estaven fora. Deixaven de comprar i començaven a barallar-se. O pitjor, començaven a vomitar.
No obstant això encara ho volien, així que els podria cobrar tarifa prèmium.
Però ara ja no en tenia. No tenia res. El que li quedava eren els sediments. Que comprarien, però dubtava que els agradés. I això significava que hauria d'escoltar-los queixar-se, i l'últim que desitjava escoltar eren queixes. Per ventura creien que era la seva mainadera? I que havia de calmar als pobres bebès?
Animals. Petites criatures ploramiques.
Així estaven les coses, va pitjar el botó per alliberar els fiadors i pujar la cortina. I per variar, tampoc va funcionar, va ser necessari prendre la clau i fotre tres bons cops: whong, whong, whong!, i per fi va cedir. Els fiadors van xiular. La porta es va obrir amb un brunzit i un lleu sotragueig.
No va prendre molt abans que s'omplís el local. Replet de mercants, pirates, contrabandistes i comerciants espacials. Tot al voltant eren caps polsosos, caçadors d'espècia, ramaders i repara tot. L'usual. Però res de droides. Mai droides.
Més tard els Nodes Modal estaven tocant, tonades que semblaven agradar a tothom —almenys això semblaven pensar els bith, una raça bastant estranya per ser honestos— però ell odiava la seva música. Li semblava bastant sorollosa.
I de nou, tot li semblava a Wuher bullícia.
El que va aparèixer de seguida va resultar pitjor que els Nodes: Solo el contrabandista acompanyat del seu copilot, una pila de pèl errant. Wuher no tenia idea d'on provenia allò... pensava que tots els wookiees eren esclaus, però aquest en particular no li semblava a Wuher estar esclavitzat. Només coneixia a un altre wookiee, el que era el propietari d'aquesta cantina, un tipus anomenat Chalmun. Tampoc era un esclau. El que estava bé per a Wuher. Ningú hauria de ser un esclau. Era una cosa arrelada als costums d'aquest planeta a causa dels hutts, i ara gràcies a l'Imperi semblava ser habitual en tota la maleïda galàxia. Però ell no formaria part d'això. Clar que li seria de bastant ajuda si comprés un o dos esclaus. Així no hauria de fer-ho tot ell. Sí, tenia a Ackmena treballant algunes nits, però un parell d'esclaus li alleujarien la càrrega durant el dia.
Però no semblava ser el correcte. No semblava gens correcte.
Així que mentre Wuher servia begudes i ignorava les preguntes dels clients, Solo es va dirigir a un fosc racó de la cantina. Com si fos algú important. Com si estigués esperant alguna cosa o a algú. I el seu pelut amic es va parar a l'altre costat del recinte, la qual cosa li va semblar estrany a Wuher: si tens d'amic a un pinxo de la grandària d'un arbre com aquell, no deixaries mai que s'apartés del teu costat. Aquell monstre semblava capaç d'arrencar el cap de les teves espatlles d'una bufetada. Solo, clar que semblava bastant rude, però no al grau del wookiee.
A més, l'últim que Wuher havia escoltat, era que Solo tenia un gran deute.
I tampoc un deute qualsevol.
Un deute amb un hutt. El hutt d'aquestes contrades. Jabba.
Pràcticament era una frase de saviesa per penjar en la paret: Mai t'endeutis amb Jabba el Hutt... mai.
Però aquí jeia Solo, devent-li a Jabba, assegut sense companyia, i sense el wookiee.
Just llavors un dels fenòmens a l'altre costat del bar, un tipus anomenat Jerriko, es va llevar el tub de fumar de la boca, va exhalar uns anells de vapor, i va agregar de manera bastant arrogant:
—Vaja. Crec que algú té problemes avui.
I va aixecar el mentó assenyalant a qui estava creuant per la porta.
Greedo. El rodià.
Una escòria caça-recompenses. Wuher no li donava molta importància als caça-recompenses i els seus ocupadors. De tornada al tema de l’esclavisme: gent devent-li alguna cosa a una altra gent. Però no podia tancar-los les portes del seu negoci. (Tret que es tractés de droides. Havia instal·lat el maleït detector per una bona raó). Si se sabia que no servia als caçadors, es faria d'una reputació. I en aquest món, no vols tenir mala reputació si és que vols seguir en el negoci.
Greedo va entrar, va fer un cop d'ull i es va asseure.
El rodià va veure a Solo. I Solo va fingir no haver vist al rodià.
Va ser aquí quan Wuher es va adonar: Aviat hauria de netejar un veritable desastre. Aquest era un parany per a Solo. O tal vegada, va pensar: un parany per a Greedo. Wuher va suposar que seria alguna cosa que tots esbrinarien tard o d'hora.
I després —després!— va veure asseure's a aquesta boja ratapinyada lunar d'ulls lletosos, un tipus que es feia cridar Roofoo. Roofoo venia amb companyia el dia d'avui, un aqualish de mirada trista al que va presentar amb un grunyit:
—Eh. Tu! Aquest és el meu amic Sawkee. I beurà gratis!
—Ningú beu gratis —va dir Wuher.
Però Roofoo va seguir parlant com si no hagués escoltat la resposta:
—Aquest rodià que acabes de fer fora d'aquí? Em podria haver encarregat d'ell. El podria haver matat!
—D'això estic segur —va afegir Wuher, arrufant les celles. Semblant pallasso, aquest paio.
—Podria a matar a qualsevol aquí!
—Justa. Vols alguna cosa?
Roofoo va ordenar un parell d’espumants negres per a ell i el seu meditabund amic aqualish, Wuher els va servir ràpidament abans de dirigir-se a l'altre costat del bar per servir alguns glops més...
Algú li va xiuxiuar. Ugh. Era el fumador una altra vegada. Jerriko.
—Què? —va exclamar Wuher. L'home ja tenia una beguda en mà. Wuher sempre deia: Si ja tens un glop a la mà, llavors ja no em necessites per res més. I malgrat tot sempre intentaven xerrar amb ell. Sempre amb la seva xerrameca inútil.
—Aquest paio d'aquí. El de l'ull borni i la... carota.
—Sí. Roofoo.
—Aquest no és el seu nom. És un assassí. Un cirurgià, o ho va ser alguna vegada, Conegut com el Dr. Cornelius Evazan. Vés amb compte amb ell. I del seu company també. L’aqualish. Ponda Bava.
—Entesos.
Jerriko va arrufar els llavis. Aquell paio era un setciències incorregible.
—Em vaig topar amb ell, en un banquet. Encara que segurament ell no ho recorda. Era diferent, llavors. Menys... pertorbat. Encara no estava desfigurat. Però encara així, era un assassí —Jerriko es va acostar, i va dir en to conspirador—. Jo podria desfer-me d'ell per tu. Abans que causi algun problema. Perquè t'ho asseguro: Causarà problemes.
—M'importa el mateix que una copa de bilis de jerba el que tu facis, la qual cosa ell faci, la qual cosa qualsevol faci. Jo només serveixo els glops i cobro per això.
Jerriko va assentir, amb un lleu somriure en el rostre.
—Ah, sí, t'entenc —Però la manera en què ho va dir va sonar com si hagués escoltat a Wuher dir alguna cosa que no havia dit, i mentre Jerriko caminava a l'altre costat del bar per acostar-se a Evazan, Wuher ho va sentir. Com si de sobte li caigués un gran pes damunt. Wuher es va sentir acalorat. I suós. I un no se sent suós en un lloc sec com aquest, però aquí estava ell, sentint-se una mica estrany, marejat i sufocat... no estava malalt, era presa d'un sobtat atac d'indecisió sobre la seva vida i el seu lloc en ella. Fins i tot mentre servia un got d'esperit blau per a un pilot, un petit chadra-fan que li xisclava, la seva realitat li va bastonejar com un garrot. Wuher no tenia a ningú. No tenia res més que aquest bar i aquesta gent, aquests fenòmens, cosmonautes, mercants, pirates i contrabandistes. Cada dia, queia un cos més. Cada dia, es pagava diners per protecció als hutts. No acabava de veure a dos soldats imperials rondant prop de la seva porta? Això probablement volia dir, que molt aviat tindria també una inspecció imperial.
I va ser llavors, just llavors, quan li va arribar la més greu indignació.
Aquells dos droides van creuar la porta.
L’androide de protocol i l’astromecànic.
Van entrar acompanyats del vell ermità que havia aparegut ja en una ocasió al costat d'un ingenu noi del desert. Wuher va sentir una calor fent butllofes en el seu front: i no era la calor del dia, al que estava ja més que acostumat, una ira fulgurant va encendre el seu rostre. Droides. Droides.
—Ei! —va bordar—. Aquí no servim als de la seva classe!
El noi va voltejar-se desconcertat i va preguntar:
—Què?
—Els teus droides! —grunyí—. Hauran d'esperar fora. No els volem aquí.
El noi va semblar fins i tot més desconcertat, mentre els droides trontollaven de tornada a la calor desèrtica, Wuher va haver de recolzar la mà fermament sobre la barra per mantenir l'equilibri. Els records van arribar a ell com els vents d'una tempesta xaloc...
... Wuher, un ingenu adolescent amb una mica de sobrepès en el ventre però bastant àgil, corrent pels passadissos de l'Estació Arkax, amb el terra tremolant, centelleigs de trets de blàster il·luminant l'espai darrere d'ell...
... droides, foscos i lluents movent-se per l'estació mentre tallaven l'energia elèctrica i ho eliminaven tot al seu pas...
... els seus pares, morts, tots dos plens d'orificis fumejants de trets de blàster...
... escoltant el murmuri i xiulada de membres pneumàtics darrere d'ell, mentre els ulls dels droides s'encenien en la foscor, alçant els seus blàsters, preparats per disparar...
Es va estremir, amb una esgarrifança.
Droides.
Odiava als droides. Una lliçó apresa durant les Guerres Clon. No es podia confiar en les llaunes. Estaven tan vius com qualsevol, però eren més poderosos: tan eterns com permetia la seva programació, passada de cos a cos. Eren intel·ligents. Perillosos. No importava quin tipus de pern de restricció els hi posessis. No tenien pietat de la mateixa forma que la tenia un home. Eren freds.
Assassins, fins a l'últim d'ells. O almenys, amb el potencial de ser-ho.
No obstant això, Wuher no va tenir molt temps per detenir-se en això.
Perquè ara el noi de rostre ingenu estava parat davant la barra, tirant de la màniga de Wuher com un nen fa a un ancià. Noi estúpid, probablement només un taujà del camp. Amb un grunyit, Wuher li va apropar un got d'aigua bruta per sobre de la barra... si el noi volia aigua neta, que pagués pel privilegi, igual que tots els altres.
Prop de la barra, el pelut wookiee estava parlant amb el vell ermità. Cap dels dos estava bevent res en aquest moment, per descomptat, només ocupant seients.
Però del no-res, es va deslligar una commoció. El noi estúpid va haver de xocar amb l’aqualish, o tal vegada l’aqualish va xocar amb el noi. No importava, perquè aquest Sawkee, o Ponda Bava o com era que es digués, va respondre dient alguna cosa feroç. El pitjor de tot, aquí va venir Evazan amb els seus ulls lletosos. Boig com una rata womp rostida al sol.
—Tu no li agrades —li va dir Evazan al noi.
El noi, confós, va contestar simplement:
—Ho sento.
—A mi tampoc m'agrades! —És llavors que Ulls Lletosos passa a manera de jactància—: Tingues molta cura. Som fugitius! Jo estic condemnat a mort en dotze sistemes! —Wuher va pensar: Qui diu alguna cosa així? Qui anuncia que són criminals maleïts pels déus amb una sentència de mort? També podrien imprimir-se la xifra de recompensa en el cap, i convertir-se en objectius per a cada idiota amb un deute que pagar.
—Aniré amb compte —va dir el noi, sense gens de cura en absolut. Nen estúpid.
—Moriràs! —grunyí Evazan, aferrant al nen i girant-lo. I és llavors quan l'ancià, l'ermità, s'involucra.
—Aquest jovenet no val l'esforç —va dir, la seva veu era clara i règia, no com les dels d'aquestes zones. El vell ermità no bevia molt però sempre pagava per aigua neta. Mai causava problemes. Mai parlava molt. L'ancià, en aquesta veu règia, es va oferir a comprar-li alguna cosa a Evazan...
Evazan va rugir, tirant al noi cap enrere i contra una taula. El nen es va estavellar contra ella, caient com un sac de roques. Algú va treure un blàster, tal vegada l’aqualish. Era com tornar a estar una altra vegada en Arkax, i Wuher va pensar a sortir del camí...
... els seus blàsters apuntant cap a ell, preparats per disparar...
Una llança blava de llum va tallar a través de l'aire de la cantina, vwomm, vwomm...
... darrere dels droides, unes llances de llum bessones, blava i verda...
Wuher es va tirar al terra, el pànic li fumia guitzes a les costelles.
El so de crits, d'una extremitat copejant el terra.
...droides xisclant i xiuxiuant mentre els sabres làser els tallaven en trossos...
I, a continuació, Wuher va tornar a posar-se dempeus. Les conseqüències eren evidents: l’aqualish bressolant el monyó d'un braç; Evazan esfondrat contra el seu tamboret, amb el pit obert en canal; el noi granger mirant fixament, amb els ulls oberts com els sols bessons; i l'ancià inclinant fredament el cap mentre apartava al noi. I així, tot va tornar a la normalitat. La música va començar a tocar de nou. Jerriko va fer un soroll d'indignació i els va donar l'esquena, tornant a exhalar mandrosament anells de vapor entre els seus arrugats llavis. Un altre dia més aquí en la cantina de Mos Eisley.
Però no era només un altre dia per a Wuher.
Ara no. Ja no.
El record d'aquest dia, i d'aquell dia de feia molt temps, es reproduïen una vegada i una altra en la seva ment, cada record perseguint a l'últim. Cercles i cercles. Voltes i més voltes.
Blàsters aixecats. Droides. Extremitats. Sabres de llum.
El caos d'aquest dia no havia acabat, ni molt menys. No va passar molt temps abans que un parell de soldats d'assalt, comencessin a preguntar el que va succeir aquí.
El que Wuher va pensar va ser això:
Jo no sé molt del que va ocórrer aquí avui. Sé que vaig fer fora a un parell de llardosos droides, perquè no es pot confiar en els llardosos droides. Sé que va haver-hi un personatge desagradable que em va dir que el seu nom era Roofoo i que el seu amic era Sawkee, però era realment algú anomenat Evazan, i el seu amic era Ponda Bava. Sé que es van ficar amb el noi granger equivocat, perquè aquest noi tenia un amic: un ermità, que fins ara era només això, només un ermità. Però jo crec que era més que un ermità. Crec que era un jedi dels vells. Pensava que tots estaven morts i desapareguts, els jedi. Una vegada em van salvar la vida, aquells Jedi, em van salvar de tot un batalló de llardosos droides. Així que m'inclino a deixar-ho passar. I vostès també haurien de fer-ho.
No va dir res d'això, per descomptat. Sabia que no havia d'involucrar-se ni dir res equivocat enfront d'un parell d'imperials. També sabia, que l'ancià i el noi ja s'havien anat, després d'haver vist als soldats acostant-se. Va assenyalar en direcció a les taules buides i es va encongir d'espatlles.
Més tard, va sonar un únic tret... i el rodià Greedo va caure mort sobre la taula mentre el contrabandista, Solo, es posava dempeus i s'allunyava, com si no passés gran cosa. Li va llançar a Wuher un parell de crèdits, va dir quelcom jactanciós, i després se’n va anar de la cantina. Wuher va haver d'anar-se’n, emportar-se a ròssec el cos, i fregar a tot córrer la sang de la taula.
Però fins i tot mentre ho feia, els dos records...
Avui en la cantina, i aquell dia, en l'Estació Arkax.
D'anada i volta, d'anada i volta. Records perseguint records.
Com dues arpa-skads perseguint-se mútuament les cues.
Extremitats i sabres. Droides i mort.
Finalment, el dia va arribar a la seva fi. Wuher li va deixar la cantina a la cambrera del torn nocturn, una robusta i forta veterana anomenada Ackmena que vivia a les muntanyes Delkin amb la seva esposa, Sorschi. I Wuher va fer el que sempre feia: Se’n va anar, es va prendre un got de llet blava per calmar el seu estómac, i després se’n va anar al llit. I es va preguntar el que anava a portar l'endemà. Es va preguntar si ho faria tot de nou, o si aquesta era la seva oportunitat... com ho va ser fa molts anys en l'Estació Arkax de canviar de rumb, de fer alguna cosa diferent. Aquesta nit de feia tant temps ho va descarrilar tot, els seus pares morts, la seva vida canviada. Tal vegada ara era el moment de tornar a encarrilar-ho. Tal vegada podria canviar el seu camí, fins i tot ara. Tal vegada podria trobar algun lloc propi. A algú propi.
Tal vegada podria canviar el seu destí.
Però ho faria?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada