divendres, 15 de novembre del 2019

Aixecament rebel (V)

Anterior


CAPÍTOL 5

Cada vegada que es topava amb ell, Jyn veia lleig a Reece i desitjava que es fotés el camp de la seva illa; no obstant això, ja havia après la lliçó: si es mantenia en silenci, Saw la deixava escoltar la xerrada.
—Hi ha més bloquejos al voltant de certs planetes —va dir Xosad l'endemà.
—Hi ha alguna connexió entre aquests planetes? —va preguntar Saw.
—Encara no hem trobat res, però diversos són de difícil accés. Necessitem codis d'autorització.
—Falsificar-los pren moltes hores i paciència —va dir un altre membre de la tripulació, deixant caure un duplicador de codis sobre la taula.
Quan els altres van canviar de tema per parlar d'un grup partisà que s'estava desenvolupant a Corlus, Jyn es va colar on estava el replicador. Ja havia vist com manipulaven els altres l'artefacte i li fascinava. El va prendre i va pressionar un dels seus temptadors botons. Era com de la grandària d'un datapad, però més gruixut i pesat.
—El ratolinet va trobar el formatge —va dir Reece amb to esquerp, mirant amb menyspreu a Jyn, i ella va deixar anar el replicador immediatament.
—Deixa-la jugar —va dir l'altre membre de la tripulació—. No pot causar cap dany.
Jyn li va treure la llengua a Reece, va recollir el replicador i es va retirar a un racó de la sala comuna.
L'aparell tenia patrons predeterminats de codis d'autorització, però no es podia copiar cap d'ells tal qual perquè l'Imperi ho identificaria com un codi fals. El que feia el replicador era simular el complex algorisme que generava els codis d'autorització pels transponedors imperials. Jyn va submergir la seva ment en el trencaclosques de nombres i símbols malgrat la seva complexitat.
En una ocasió, poc després que es van mudar a Lah’mu, Jyn tenia problemes per dormir i el seu pare li va suggerir que recités les taules de multiplicar o els nombres primers fins que es quedés dormida. Treballar en el replicador de codis no l'ajudaria a dormir, però era igual de relaxant perquè per a ella els nombres eren una espècie d'amanyac permanent.
—He, mirin-la treballar —va dir Xosad quan el grup es va separar per preparar el sopar.
Saw es va parar darrere d'ella per fer un cop d'ull al que estava fent i Jyn li va mostrar el replicador. Saw va aixecar una cella.
—Gens malament —va dir en revisar les dades—. Anem a convertir-te en una gran falsificadora.
Xosad va obrir algunes llaunes de qui sap què vegetal i les va barrejar en una olla per preparar una salsa. Després li va dir a Saw amb indiferència:
—Doncs vaig contactar amb el meu informant de Coruscant... —Saw va mirar immediatament a Jyn i li va fer un gest molt subtil perquè mantingués la boca tancada—. I em va confirmar que Galen Erso està aquí.
—De debò? —va preguntar Jyn, esperançada.
—Disculpa'ns un segon —va dir Saw. Ella no volia anar-se’n, però Saw li va enterrar els dits en l'espatlla fins que va fer un gest de dolor. Mentre la conduïa a la seva habitació, Jyn va notar que Reece l'observava amb la barbeta en alt i els ulls ajustats.
—Estan parlant del papa —va dir Jyn quan van tancar la porta. Odiava usar aquest to de queixa i súplica. Saw va sospirar i va haver de donar-li la raó.
—Sí, i tens dret a saber el que estan dient d'ell, però no puc arriscar-me al fet que s'assabentin que ets la filla de Galen Erso.
Jyn va sacsejar el cap.
—Per què no? —va preguntar.
Saw es va agenollar enfront de la nena i la mirà als ulls amb calidesa.
—Jyn, prometo que t'ho explicaré tot després del sopar, quan s'hagin anat Xosad i els altres; t'ho explicaré, però no davant d'ells.
—No diré res, només vull escoltar —va insistir Jyn.
—És el teu pare, és clar que diràs alguna cosa. Però queda't aquí de moment. Ja et vaig prometre que t'ho explicaria tot, confies en mi?
Jyn va assentir a contracor.
Podia escoltar-los parlar i riure a l'altre costat de la porta. Els coberts xocaven amb els plats d'argila mentre tots menjaven el que havia preparat Xosad. La nena va intentar distingir les veus per entendre el que deien, però les parets de pedra i la porta d'acer esmorteïen les paraules.
Jyn va caminar d'un costat a un altre de la seva habitació, nerviosa. Com desitjava tenir el replicador de codis per almenys poder distreure's fent alguna cosa.
Va recordar l'últim dia amb els seus pares: «Jyn, tot el que faig és per protegir-te». La veu del seu pare sonava calmada, profunda, solemne. Va dir aquestes paraules amb la major convicció i certesa, i la va mirar als ulls quan les va pronunciar. Cada vegada que tancava els ulls, podia veure la seva cara. Sempre caminava amb el pèl despentinat i era incapaç de trobar temps perquè li fessin un bon tall de cabell. La mama es burlava d'això, deia que havia de lligar-lo a la cadira fins poder despuntar-l’hi. També li creixia una mica de barba aspra i canosa que, cada vegada que l'abraçava, a Jyn li picava la cara, però la barba era un dels assumptes trivials que el seu pare no es molestava a atendre en Coruscant.
Jyn va respirar profundament. Tot el que el seu pare va dir ho va dir de debò. Ho va veure en els seus decidits ulls foscos i en les arrugues de preocupació que van cisellar el seu rostre l'última vegada que van parlar.
«Digues-me que ho entens», li va demanar el seu pare com si aquest acord fos una aliança entre ells, una promesa.
«Ho entenc», va contestar Jyn amb veu clara i honesta. Llavors se sentia molt més petita, però ho va dir amb tota sinceritat: entenia el que li deia i creia en ell.
Jyn es va asseure en el seu matalàs del terra i va esperar.
Va escoltar que els altres s'acomiadaven, va escoltar que les naus se n'anaven. Va escoltar que Saw caminava fins a la seva porta i feia una pausa molt llarga abans d'obrir-la.
Després va entrar.
—Jyn... —va dir Saw. La seva veu era greu.
«... ho faig per protegir-te».
—Vull la veritat —va dir Jyn. Saw es va asseure enfront d'ella en el terra i va respirar profundament abans de parlar.
—Des que et vaig recollir a Lah’mu, he estat buscant al teu pare i intentant desxifrar què volia l'Imperi d'ell —va dir Saw—. Sé sobre la seva recerca amb els cristalls i sé que ells deuen tenir una bona raó per dur-la a terme. Però Galen va cobrir bé les seves petjades. Els he demanat ajuda a diversos contactes, no només a Xosad i els altres, a molts...
—Molts espies —va completar Jyn.
—Suposo que podries dir-los així, sí. —Saw es va encongir d'espatlles—. He intentat contactar-hi per veure si necessita ajuda i per dir-li com estàs.
—I no l’han trobat? —va preguntar Jyn.
Saw va mirar a la nena sense permetre que el seu rostre delatés les seves emocions.
—No, sí l’hem trobat —va contestar Saw.
—On està? Està a la presó? Està ferit? —Va sentir que alguna cosa se li embussava la gola.
—No, està bé. —Saw va sacsejar el cap—. Està a Coruscant.
Jyn es va quedar sense alè.
—Coruscant. Tal vegada ell podria... Jo podria anar amb ell. —No seria el mateix sense la mama, però doncs...
Saw seguia sacsejant el cap.
—Ell és lliure d'anar-se’n quan vulgui.
—Potser no sap on estic —va suggerir Jyn—. Podries portar-me en el teu transbordador...
—Galen Erso treballa amb Orson Krennic. —Saw va pronunciar cada paraula sabent que quan es tracta de dir la veritat, mentre més filosa sigui la navalla, més neta serà la tallada—. El teu pare treballa amb l'Imperi per voluntat pròpia. Rendeix comptes directament a les seves forces. L'hi va deixar perfectament clar als meus contactes. Va triar un bàndol, i aquest bàndol és l'Imperi.
—No! —va explotar Jyn—. Això no és cert!
—Que no vulguis escoltar la veritat no la fa menys real —va contestar Saw, tan tranquil com abans.
—Però no ho saps —va insistir Jyn amb veu suplicant—. Només sembla que està treballant per a l'Imperi, però potser l’estan obligant o... —La mirada compassiva de Saw va interrompre la seva oració—. Els ho va dir? Els va dir que va escollir a l'Imperi?
Saw va assentir amb el cap.
«No pot ser cert —va pensar Jyn—. El papa no sap mentir. Tot món l'hi deia. La mama sempre es burlava d'això. Era el pitjor mentider».
No estava disposada a creure que el seu pare l'hagués abandonat per l'Imperi tret que ell mateix l'hi digués.
—Jyn... —El to amb el qual Saw va dir el seu nom va trencar el seu cor i va infringir el seu ànim.
La nena va sacsejar el cap, desesperada; les puntes del cabell van assotar les seves galtes i el seu cos va caure en un estat de negació absoluta.
—Galen Erso va escollir un bàndol i no és el nostre.
Jyn es va parar de cop.
—La meva mare està morta, jo vaig veure com la va matar aquest home! —va cridar—. I ara treballa per a ell?
—De fet, semblen ser amics —va dir Saw.
Jyn es va abalançar sobre Saw. Va usar tot el que havia après en els seus entrenaments amb ell: puntades, cops, esgarrapades. El que fos per causar-li el mateix dolor que sentia ella en aquest moment.
El guerrer ho va rebre tot. No va aixecar les mans per defensar-se ni una vegada. Li va permetre que ho bufetegés i que li donés cops de puny en el pit. No va dubtar a deixar que li cridés en la cara i, quan va començar a cansar-se, només la va embolicar en els braços fins que ella va cedir i va deixar que l'abracés una bona estona.
—No va a venir a per tu —va dir Saw—. No pots confiar en ell. El maleït està amb l'Imperi.
Jyn va fixar la mirada en el terra. Saw va deixar que els cobrís el silenci.
—Entenc —va dir Jyn, drenada d'emocions. «El meu pare està viu», va pensar. «El meu pare és un covard».
Va pensar en la paraula que va triar Saw.
«El meu pare és un maleït».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada