divendres, 15 de novembre del 2019

Aixecament rebel (VI)

Anterior


CAPÍTOL 6

Van passar diversos anys i la noció que el pare l'havia abandonat per l'Imperi es va cimentar amb la seva absència.
Però no va tornar a plorar per això.
De vegades Saw se n'anava en «missions», altres vegades venia gent a casa seva. Arribaven grups d'homes i dones; en ocasions estaven organitzats, però gairebé sempre eren una barreja d’inconformistes que buscaven una bona baralla. La primera nit que va passar en la caserna de Saw, Jyn va pensar que li havia assignat una oficina vella com a habitació donada la seva poca importància. No va ser sinó fins a després quan es va adonar del valor de tenir un lloc per a ella sola, sobretot quan les lliteres desbordaven de gent.
A mesura que Jyn millorava les seves habilitats de combat, Saw la deixava conviure més amb les visites. Les seves instruccions eren clares: escoltar sense parlar. Jutjar. Decidir si la missió que li presentaven a Saw valia la pena en la lluita contra l'Imperi. Ho consultava tot amb ella; no sempre seguia els seus consells, però invariablement l'escoltava, la qual cosa per a Jyn significava més del que podia expressar.
Saw li va aconseguir el seu propi replicador de codis. Li servia per entretenir-se i passar desapercebuda davant els diversos enemics de l'Imperi. A la gent se li oblidava la seva presència quan romania oculta darrere de la pantalla i, a més, ella gaudia la tasca.
Una tarda, Saw va tocar a la porta de Jyn després del seu entrenament cinestèsic. La noia havia estat intervenint holos, una pràctica que el guerrer encoratjava i que consistia que ella alterés una imatge i ell intentés situar els canvis.
Quan Jyn va obrir la porta, es va sorprendre en veure a una dona al costat d’en Saw. El depassava per un cap, el seu pèl era gruixut i la seva pell, més fosca que la d'ell.
—Jyn —va dir Saw—, te'n recordes d’Idryssa?
Quan Jyn era més noia, Idryssa solia anar a la base de Saw amb freqüència, però havia passat molt temps des de l'última vegada que els havia visitat. Ara la seva pell tenia una lluentor verda i no blava; Jyn es va adonar que l'efecte resplendent era pel maquillatge, i no de naixement, com havia pensat.
Mirà a Saw.
—Te n’aniràs de missió?
Idryssa li va somriure.
—Només vaig venir a parlar. Em dóna gust tornar a veure't, ha passat molt temps. Quants anys tens ja? —va preguntar la dona.
Jyn odiava aquesta pregunta. Sempre provenia de gent que la creia massa jove, i si els deia que tenia catorze, li feien una miradeta o espetegaven la llengua amb discreció.
—Els suficients —va dir amb cortesia.
Saw es relaxava molt més amb Idryssa que amb els altres partisans, li incomodessin o no les seves preguntes a Jyn.
—No sé què esperes de mi —li va dir Saw a Idryssa de bona gana—. No tinc informació per a tu, no sóc l’Ante.
Idryssa va deixar anar una riallada.
—No podria donar-me el luxe de pagar-te si ho fossis.
—Tu tens informació per a mi? —va preguntar el guerrer, ansiós. Idryssa va negar amb el cap.
—Només un munt d'atzucacs. L'Imperi està investigant cristalls tal com vas pronosticar, i el mercat sencer de minerals està de cap.
—Ja estic al corrent d'això —va dir Saw—. El que vull saber és què pensa fer l'Imperi amb tots aquests recursos.
Idryssa va posar els palmells cap amunt i es va encongir d'espatlles. No tenia idea.
Jyn va escoltar en silenci la informació d’Idryssa, sabia que Saw l'havia portat perquè ho fes. Saw no s'havia rendit i seguia intentant descobrir per a què volia l'Imperi a Galen i la seva recerca. Jyn també.
Saw les va conduir des del passadís de pedra fins a la llarga taula de metall de l'habitació comuna. Idryssa es va asseure enfront d'ell. Jyn estava en un extrem de la taula distraient-se amb un xip de dades que li va treure a un holocub. Fingia no tenir interès algun en la conversa dels adults, Saw l'havia entrenat bé. Va analitzar el seu diàleg acuradament i va observar a Idryssa: es veia honesta, els seus ulls de color marró clar lluïen innocents. No semblava el tipus de persona que hauria organitzat una lluita contra l'Imperi, semblava el tipus de dona que tindria una granja amb molts nens. Jyn es va preguntar si no hauria estat ficada en un lloc així des de l'última vegada que la va veure.
—Començarem a poc a poc —va dir Idryssa inclinant-se cap a Saw—. Comença per organitzar una sola base d'operacions.
—Mala idea —va dir Saw immediatament. Idryssa va arrufar les celles —. Mira, porto molt temps fent això. Si tens una sola base, quan l'Imperi li fumi, ho perdràs tot.
—Tu tens una sola base —va assenyalar Idryssa.
—No, això no és cert —va contestar Saw.
Jyn va aixecar el cap de cop. Saw tenia més posts d'avançada a part d'aquest? Era aquí on s'anava quan la deixava? A una altra llar? A algun lloc on no hagués de bregar amb ella?
—Hi ha hagut molt interès de gent que està en els alts comandaments —va continuar Idryssa.
—I confies en ells? —Saw li va llançar una mirada incisiva.
—Ells van ser els qui em van donar la informació que em demanaves —va dir Idryssa. Saw va agitar la mà per indicar-li que seguís parlant—. Els viatges de provisions de l'Imperi són cada vegada menys i més estratègics. —Va recolzar els braços sobre la taula i va entrellaçar els dits—. O els fan en secret i no ens assabentem fins que és massa tard, o els fan a la vista de tothom.
—Viatges de provisions? —va preguntar Jyn. En general, a Saw no li agradava que parlés durant converses estratègiques, però ja l'havia inclòs en aquesta i ella va sentir que també volia que participés.
—Sí, viatges per obtenir cristalls —va dir Idryssa—. Pel que sembla, l'Imperi està molt interessat en els cristalls de kyber.
—Ah! —Jyn va fingir sorpresa.
—Hi havia un planeta petit en el sistema Sunshi —va continuar Idryssa—. Fa poc, l'Imperi va descobrir kyber aquí.
—I què va passar? —va preguntar Jyn.
—Ho van buidar tot.
La paraules van surar en l'aire mentre Jyn intentava imaginar-se com seria extreure les riqueses d'un planeta fins que no en quedés res.
—L'últim enviament va ser una producció enorme —va dir Idryssa voltejant per mirar a Saw—. L'Imperi va fer una desfilada abans que el carregament sortís del planeta, no és broma.
—I després? —va preguntar el guerrer.
—Aquest planeta mai va estar habitat. Van portar creuers plens de civils dels mons del Nucli i van fer tot un espectacle del procés miner. Alderaan i Chandrilà estaven més que convidats, evidentment l'Emperador volia que veiessin el que havia fet l'Imperi per ensenyorir-se de les operacions mineres. També crec que, en part, ho van fer per assegurar-se que no anéssim a atacar-los i a robar el carregament.
Saw va arrufar el gest, arrugant les cicatrius de la seva cara.
—No veig per què això t'hauria detingut.
Idryssa rigué amargament.
—Ja puc veure l'encapçalat en l’HoloNet: «Arrisquen anarquistes vida de senadors» —va dir gesticulant amb les mans com si llegís una marquesina—: «Partisans es tornen terroristes»...
—Haurien de fer-ho —va dir Saw planament.
Idryssa va parpellejar diverses vegades, sorpresa, i després li va mirar sense dir res. En aquest moment, Jyn va concentrar tota la seva atenció en ell.
—Havia sentit els rumors —va dir Idryssa en veu baixa. Jyn es va inclinar cap endavant per escoltar—, però no volia creure que fossin certs.
—Faig el necessari —va contestar Saw—. I si volguessis que la teva petita «coalició» funcionés, hauries d'actuar de la mateixa manera.
—Estàs dient que hauríem de convertir-nos en una organització terrorista? Que cal matar a tot allò que s'interposi entre nosaltres i l'Imperi?
—Per què no? —va dir Saw—. De totes maneres ho presentaran així els mitjans, veritat, Jyn?
Idryssa va girar-se a mirar la noia. En lloc de contestar, Jyn va tocar un botó de l’holocub. Aquest es va encendre i va projectar la imatge d'un comunicat oficial de la premsa imperial. El símbol imperial girava en la part de dalt, seguit d'un encapçalat enorme on es llegia «Partisans terroristes». Les paraules de l'article en si no tenien sentit, però la signatura de sota, «Tinent Coronel Senjax, corresponsal militar de les transmissions de l'Imperi», semblava real.
—Acabes de fer això ara? —va preguntar Idryssa, impressionada.
—No va ser tan difícil. —Jyn es va encongir d'espatlles.
—No, però així i tot...
Jyn va assenyalar el contrasentit que seguia a l'encapçalat.
—Qualsevol s'adonaria que això no és real.
—No si l’omples de contingut. —Idryssa es va aixecar per acostar-s’hi —. Tots els detalls estan bé: la insígnia, la signatura... —Va prendre l’holocub de mans de la noia i el va inspeccionar més de prop—. Fins i tot els nombres de sèrie estan correctes, el codi d'identificació del xip de dades va provenir d'un servidor de l'Imperi.
—Nop —va dir Jyn—. Jo el vaig duplicar.
Idryssa va tornar a parpellejar, sorpresa.
—Impressionant.
Des de l'altre costat de la taula, Saw li va somriure a Jyn d'orella a orella.
A Jyn li apesarava tanta atenció. Sense adonar-se del que feia, va treure el seu collaret de cristall de sota la seva samarreta i va joguinejar amb la pedra.
—El meu pare em va ensenyar a parar-li esment als detalls.
—Sí que ho vaig fer —va dir Saw amb orgull.
Jyn va contenir l'alè i no va agregar res. Idryssa la va mirar amb curiositat, però com la noia no va correspondre la mirada, va tornar al seu seient.
—Bé, ens queda clar que qualsevol podria dir el que fos —va dir Idryssa assenyalant l’holocub—. Però això no significa que puguem atacar civils per incomodar a l'Imperi. No m'importa el que diguin, m'importa el que fem. I el que fem no és assassinar gent innocent només per obstaculitzar els enviaments imperials.
—És el preu de la guerra —va dir Saw.
—El Senat encara té l'esperança d'evitar una altra contesa.
Saw rigué amargament.
—El Senat? Ja, no s'adonen que la primera encara no ha acabat. Mai es va acabar, mai hem deixat de lluitar.
—Sí, ho vam fer —va dir Idryssa mirant-lo amb una immensa simpatia—. Tu ets l'únic que segueix lluitant.
El rostre de Saw es va endurir.
—I què? —va rugir—. La guerra és la guerra i no es deté mai.
Idryssa es va incorporar. No era tan ampla com Saw, però era alta i prima, i la seva columna semblava d'acer.
—Haig de pensar que la guerra va a acabar; també ho creu la gent amb la qual vaig a treballar. Anem a fer-ho d'una altra manera, Saw, anem a canviar les coses. Hi ha diversos senadors disposats a ajudar-nos. Si combinem les nostres forces...
—Ho perdrem tot —va esbufegar Saw—. La burocràcia mata la llibertat.
Idryssa es va enfonsar en el seu seient. Es notava que Saw creia haver-la derrotat amb els seus arguments, però Jyn va advertir que ella no sentia més que decepció.
Saw es va aixecar i va caminar cap al gabinet.
—Em recordes a Steela —va dir buscant alguna cosa entre les cartel·les. A Jyn li va sorprendre que esmentés a la seva germana, rares vegades ho feia. L'única cosa que sabia era que ella havia mort lluitant en les Guerres dels Clons. Saw es va girar i va mirar a Idryssa—. No és del tot un compliment —va afegir. Va treure una ampolla de lum i va servir un parell de gots. A Jyn, l'olor intensa i amarga de l'alcohol li va picar el nas—. Mai entendré per què a la rebel·lió li preocupen tant les etiquetes —va continuar Saw, calmat, com si no acabés d'esclatar—. La por controla a les masses. L'Imperi controla la por. Si aprofitéssim això, o sigui, si uséssim les seves tàctiques i provoquéssim aquest tipus de temor, controlaríem a la gent i podríem proveir-li la pau que tant anheles.
—Això no és pau —va dir Idryssa.
Saw estava en clar desacord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada