dilluns, 18 de novembre del 2019

Aixecament rebel (XVIII)

Anterior


CAPÍTOL 18

Jyn va esperar a Saw en el transbordador. Es va asseure en la cabina mirant a l'exterior fins que va arribar, llançà el seu FC-1 en la coberta i va prémer la seqüència d'enlairament. Però per la forma en la qual la ignorava i evitava la seva mirada, sabia que s'hi havia adonat de la seva presència en el palau. Saw sabia que ella ho sabia.
Maia no va tornar.
Jyn també va veure com succeïa això. Quan l'alarma es va activar, els partisans van aprofitar el pànic. Jyn tenia avantatge, ja estava en les bombolles portadores per quan es va deslligar el caos. Va observar a la gent fugir del palau a través del cristall transparent. Va buscar a Saw entre la multitud, però només va veure a Maia. Un soldat d’assalt intentava detenir-la i li va arrencar la roba, exposant el farcit i les armes que ocultava sota la seda.
La bombolla portadora va començar a allunyar-se del palau i a acostar a Jyn a la nau, però va aconseguir veure l'escena: Maia va lluitar contra el soldat d’assalt fins que aquest va desenfundar el blàster i el seu cos inert es va desplomar.
Jyn es va mantenir en silenci tot el temps que li va prendre a Saw abordar i preparar-se per fugir. Va ser difícil sortir del planeta: hi havia tanta gent intentant escapar per quan van arribar al cel que l'Imperi no va tenir oportunitat de detenir-los a tots. De totes maneres, Jyn va revisar els codis d'escaneig que havia falsificat per a la nau de Saw i va corroborar que qualsevol registre de la seva presència a Inusagi llancés que no eren més que una petita embarcació de transport amb tots els permisos en ordre.
No van creuar paraula en sortir a l’hiperespai. Jyn va seguir amb la mirada en la sendera grisa-blavosa d'estels i va desenfocar a propòsit. Saw es va aixecar i es va dirigir a la part posterior de la nau. Ella no sabia què estava fent, però va escoltar com recollia el llançador de fletxettes i el guardava sota clau.
Quan van arribar a la Fugida del Contrabandista, Saw va frenar la nau just enfront del cinturó d'asteroides.
—Inusagi queda prop de Naboo, el planeta natiu de l'Emperador —va dir Saw mirant a Jyn—. Un atac d'aquesta magnitud tan prop de la seva llar enviarà el missatge que necessitem. El nou governador era un aliat proper de l'Emperador, i la cap, una col·laboradora clau. Encara que, bé, admeto que no va tenir moltes opcions més que cooperar —va concedir.
—Això va ser un assassinat, Saw —va dir Jyn mirant com suraven les roques espacials—. Ni estàvem lluitant per una bona causa ni érem la resistència contra l'Imperi. No va ser més que una massacre.
—Ai, Jyn... —A Saw se li va trencar la veu—. Què creus que és la guerra?
El centelleig d'un moviment es va lliscar entre els asteroides. No importava quant repel·lent usés, els mynocks sempre tornaven.
—Anem a casa —va murmurar la noia. Es va incorporar del seu seient i es va allunyar el més que va poder de Saw.
Va trobar els guants de la Maia i els va acostar al rostre. Feien olor de residus de carbó.

***

De vegades, quan la torre de comunicacions trencada crugia amb el vent nocturn, Jyn podia sentir les milers de fletxettes tallant l'aire, llescant els tendres pètals de sakoola. Aquestes nits, les pedres humides de les seves parets empestaven a sang. Jyn es cobria amb les seves flassades i passava hores desperta sota, buscant holos antics del seu pare.


—Tenim un infiltrat —va anunciar Saw al grup uns dies després d’allò d’Inusagi.
—Un infiltrat...? —va preguntar Staven. Ell era qui se sentia més desolat per la mort de la Maia.
Saw va assentir ombrívol.
—El trobaré —va asseverar. A l'habitació, l'ambient es va gelar. Jyn els va mirar a tots: ja no eren els seus amics ni els seus compatriotes. Un d'ells havia traït a Saw, i es va preguntar qui hauria estat.
—Va ser per això que va morir Maia? —va preguntar Codo.
—Tal vegada —grunyí Saw.


Saw s'involucrava cada vegada més en l'entrenament de la quadrilla com a unitat. Entrenament rere entrenament, els hi donava ordres als seus soldats des de dalt de la torre trencada.
—Així no! —va rugir quan Jyn es va ajupir juntament amb Jari i Codo en un simulacre de batalla—. Si s'endureixen així, es moren tots!
Els nous reclutes de la quadrilla de partisans van ser sotmesos a un entrenament encara més rude. Diversos es van rendir als pocs dies, però els que van quedar (incloent, per desgràcia per Jyn, a l'humà Reece Tallent) es van tornar els més fervents seguidors dels mètodes de Saw.
—Per què vas tornar? —va dir Jyn quan Reece es va asseure al seu costat després d'un llarg dia d'entrenament de tir.
—Saw es va quedar amb la majoria de la meva tripulació —va dir Reece. Jyn es va sorprendre una mica en recordar que això era cert, ja no pensava en els desertors com a part del seu antic equip—. Vaig suposar que el millor seria entrenar al costat d'ells.
Jyn el va avaluar. L'any que havia passat, a Reece li havia baixat una mica la seva arrogància. Potser Saw li faria molt bé.
De totes maneres, no esperava que Saw el triés per a la seva propera missió.
—Tu també véns —va dir apuntant a Jari. El togruta es va mostrar sorprès—. I Jyn.
—Quina és la missió? —va preguntar la noia mentre abordaven un transbordador petit. Era una de les naus noves que havien comprat amb els diners de la missió d’Inusagi.
—Tu ajudaràs amb els codis d'accés —va dir Saw, i Jyn es va posar a la feina amb el replicador. Es va enfocar en la seva tasca, i no va ser fins que va acabar que es va adonar que la tripulació sencera estava sumida en un silenci incòmode.
Saw grunyí en senyal d'aprovació quan va veure els codis que Jyn hi havia falsificat. Poc després, la nau va saltar de l’hiperespai. Jyn no va reconèixer el planeta al que van arribar. No hi havia cap lloc de revisió imperial per als seus codis, però sí un d'avançada i barricades no gaire lluny. Tan aviat com va aterrar la nau, Saw va conduir a la seva petita tripulació a una casa de seguretat.
—Els vaig dir que hi havia una fugida d'informació en la nostra unitat —va afirmar Saw—. Probablement un desertor.
Jari, Jyn i Reece van compartir mirades de preocupació.
—Ja vas descobrir qui va ser? —va preguntar Jari.
Saw va mirar fixament al togruta.
—Sí —va contestar. Va estendre un mapa del planeta i tots es van ajuntar al voltant de l’holocub per mirar—. Hi ha barricades imperials aquí. —Va assenyalar una localització com a quatre klicks de distància, a l'est d'on estaven—. Han estat rebent transmissions des de la nostra base.
—Des de la nostra base? —Jyn va contenir l'alè. Saw va assentir.
—El traïdor els hi va revelar informació sobre algunes de les nostres missions i ens les van arruïnar. Vam perdre una nau i diversos homes.
—Homes com Bilder —va dir Jari en veu baixa. Jyn va baixar la mirada; ni tan sols s'havia adonat de l'absència del twi’lek, només va pensar que estava en una missió llarga.
Quantes persones de les quals s'havien anat per no tornar haurien mort? Per què no els plorava Saw, o permetia als altres que ho fessin?
Si Jyn no hagués estat testimoni de la mort de la Maia, hauria pensat durant la resta de la seva vida que es va anar de missió o que havia abandonat el grup.
—I els gamorreans —va afegir Saw.
Jyn va arrufar el nas. Els germans gamorreans gegants no van estar en la quadrilla molt temps, però semblaven invencibles.
—Com vas localitzar al traïdor? —va preguntar Jari.
Saw se li va quedar veient molt temps abans de contestar:
—Tinc els meus mitjans.
—Està a la base imperial? —va preguntar Reece.
—No —va contestar Saw sense deixar de mirar a Jari.
Jyn va observar a Saw, després al togruta i viceversa. Va notar la manera en la qual Saw mantenia la mà oculta en el seu abric.
«No», va pensar. No estava segura de si ho havia dit en veu alta o no.
Per fi, Saw va revelar el seu blàster.
—Lliguin-lo —va instruir.
Reece va ser el primer a posar-se en acció, Jyn seguia massa impressionada. Jari va intentar pairar-se, però Saw li va disparar a l'espatlla. Jari no podia protestar entre els gemecs de dolor que proferia, i Saw li va apuntar amb l'arma al cap mentre Reece el lligava amb lligams de plastoide.
—Embenin-li els ulls. —Saw llançà un tros de tela a la Jyn. Li tremolaven les mans mentre li cobria els ulls i els montrals al togruta.
—Jyn —va murmurar Jari—. No vaig ser jo, no vaig ser jo. Saw està paranoic, Bilder era el meu amic, mai el trai...
—Emmordassin-lo també —va ordenar Saw. Reece li va ficar un drap a la boca.
—Saw... —va dir Jyn en to suplicant i baix.
La seva mirada es va suavitzar un moment en veure-la. Li va fer un gest perquè s'acostés i li va murmurar a cau d'orella:
—Ell sap.
Però Jyn no va entendre què significava això.
Saw va guardar el blàster en la seva funda i va arrossegar a Jari, estirant-lo dels seus lligams, fins al lliscant aeri que estava estacionat enfront de la casa de seguretat. Jyn el va seguir de prop, però Saw no necessitava ajuda. Va colpejar la ferida en l'espatlla d’en Jari quan el togruta va fer un últim intent desesperat per escapar.
Jyn i Reece van córrer al sostre de la casa. Tots dos van observar com Saw accelerava cada vegada més el lliscant pel camp obert en direcció a les barricades imperials.
—Pren. —Reece tenia un parell de quatrinoculars. Jyn no es va preguntar d'on els havia tret, només els va acceptar per veure més a prop com Saw avançava cap a les barricades. Veia als soldats d’assalt en blanc i negre apuntant cap a la taca veloç que s'aproximava.
Saw va frenar en sec just enfront d'ells. Els soldats d’assalt van cridar alguna cosa, però Saw no va contestar. Només va treure a Jari a palades del lliscant i va emprendre el camí de tornada a la casa de seguretat.
—Ens hem d'anar —va dir Jyn. Li llançà els quatrinoculars a Reece i van córrer junts fins al port espacial.
Saw estava tan enutjat per la traïció d’en Jari que no s'havia près un moment per considerar com de ràpid que haurien de sortir d'aquí després del seu acte de venjança.
Jyn i Reece avançaven a tota velocitat per la rampa d'abordatge quan Saw va arribar a tot córrer. Es llançà a bord, va iniciar la seqüència d'enlairament i van sortir com una ràfega del port espacial. Reece va examinar l'escàner.
—Tenim almenys tres naus darrere de nosaltres —va dir.
—Podem aconseguir-ho —grunyí Saw i va enfonsar la palanca d'acceleració fins al fons.
El cor de la Jyn bategava amb un ritme en staccato que sentia impossiblement ràpid. Mentre Saw esquivava les naus imperials i travessava l'atmosfera del planeta cap a l’hiperespai, l'única cosa que podia pensar era que Jari defensava en murmuris la seva innocència, que Saw estava paranoic i que Bilder era el seu amic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada