divendres, 9 de juny del 2017

La cursa de bongos (I)



La cursa de bongos





Episodi I Aventures 12

Ryder Windham




La sorra del festival fora d’Otoh Gunga està sota atac. Un pirata malvat i un parell de droides renegats acceleren cap a la gran Cursa Bongo per provocar una destrucció en massa. Només un gungan pot advertir al Cap Nass a temps.
El seu nom és Jar Jar Binks




Introducció

Al planeta Naboo, el Festival dels Guerrers anual dels gungans va ser interromput per una invasió de droides misteriosos. El Cap Nass, governant de la ciutat submarina d’Otoh Gunga, es va negar a cancel·lar qualsevol competició del festival, però va instar als participants que procedissin amb cautela. La neboda del Cap Nass, la Major Fassa, no només va impedir que un trio de droides destruís la sorra del festival sinó que també va acabar guanyant la Gran Desagradable Gratis-Per-A-Tots.
Els tres droides van ser portats a un laboratori d’Otoh Gunga mantingut per Lob Dizz, una científica i enginyera gungan. Dos droides van confessar que pertanyien a un pirata interestel·lar anomenat Capità Swagg, que pretenia saquejar artefactes antics del temple al lloc sagrat dels gungans.
El Cap Nass va rebre males notícies addicionals del Comandant Wollod, que va assenyalar que el gran historiador gungan el Representant Been ja havia marxat per una inspecció programada del lloc sagrat. En escoltar això, el Cap Nass es va témer que el Representant Been hagués estat capturat pel Capità Swagg. El Cap Nass va convocar al Gran Exèrcit Gungan des del Llac Umberbool, llavors va reunir un equip de rescat amb la Major Fassa, el Capità Tarpals, Lob Dizz, el Comandant Wollod, i Jar Jar Binks. Viatjant en el heyblibber del Cap Nass, van accelerar cap al lloc sagrat.
Mers moments abans que la nau de Swagg s'enlairés, l'atrevit Capità Tarpals va abordar el navili, va eliminar als droides restants, va rescatar al Representant Been, i va recuperar els artefactes robats. Desafortunadament, Tarpals no va ser capaç de capturar al Capità Swagg, que va utilitzar una beina d’escapament per fugir a l'espai. Tarpals va navegar amb la nau pirata i els seus continguts de tornada al lloc sagrat, on va ser saludat pel Cap Nass i el Gran Exèrcit Gungan.
Quan Tarpals va recordar que havia deixat a Jar Jar en un parany, va córrer a través del bosc per salvar-lo. Tarpals creia que Jar Jar estava morint-se, especialment quan Jar Jar va fer una última petició: volia seients a primera fila per veure la Cursa de Bongos, l'esdeveniment d'alta velocitat més emocionant del Festival dels Guerrers. Després que Tarpals li ho prometés portat per la culpa que tindria els preuats seients, es va adonar que Jar Jar estava bé, i sospitava que Jar Jar li hagués enganyat deliberadament.
A Tarpals no li va agradar.


CAPÍTOL 1

Des dels esglaons del lloc sagrat, el Cap Nass i la Major Fassa observaven mentre les tropes del Gran Exèrcit descarregaven els artefactes de la nau estel·lar pirata. El Cap Nass no podia creure que les precioses relíquies gairebé s'haguessin perdut per sempre, o que els hagin estat arrabassades tan fàcilment pel notori Capità Swagg i els seus droides.
Lob Dizz havia analitzat el diari de Swagg i descobert que d'alguna manera Swagg havia sabut un munt sobre la cultura i tecnologia gungan. La informació li havia permès planejar el robatori amb una precisió calculada.
El governant d’Otoh Gunga es va girar cap a Fassa i va dir:
-Misa puosat guàrdies al voltant dil lloc sagrat. Si qüest Cap Swagg tuorna, vaser castiguat.
La Major Fassa va escanejar l'àrea a la recerca del Capità Tarpals i Jar Jar Binks. No podia veure a cap d'ells. Just després que Tarpals aterrés la nau estel·lar pirata, ell havia corregut cap als boscos sense cap explicació. Ella estava més preocupada per Jar Jar, a qui no havia vist des que deixessin el heyblibber del Cap Nass al pantà. Fassa sabia que Tarpals podia tenir cura de si mateix, però no estava tan segura d’en Jar Jar.
El Cap Nass va percebre que alguna cosa passava per la ment de la Major Fassa, així que va preguntar:
-Passa re, Fassa?
-Misa procupiada per Jar Jar Binks, -va admetre ella. Just llavors, va veure a Tarpals obrir-se pas a través d'alguns arbres petits i sortir del dens bosc. Un moment més tard, Tarpals era seguit per Jar, Jar, que caminava amb una lleugera coixesa-. Alluí stà! -va exclamar Fassa amb excitació mentre corria pels graons-. Ep, Jar Jar!
El Cap Nass va fer una ganyota. No li agradava que Fassa es preocupés per Jar Jar. En realitat, no volia que ella tingués cap sentiment en absolut per Jar Jar.
Jar Jar encara estava a prova per haver destruït les bombolles d'hàbitat al Zoo d’Otoh Gunga, i només caldria un accident més perquè Jar Jar fos bandejat als pantans.
El Capità Tarpals es va aproximar al Cap Nass, que va dir:
-Tusa fet qüelcom muito valent, Tarpals, qüan tusa anà darriere lia nau pirata per tusa compte. Quan nosa tornàvem al Festival dels Guerrers, misa va fazuer una desfilada tusa honor.
Tarpals es va inclinar i va respondre:
-Gràxies a tusa, Cap Nass, pro amb tuot respecte, misa no demana tal reverència. Servir nel Gran Exèrcit és misa recuompensa. Misa nomiés fa misa treball.
-Segur, hiha re qüe misa pugui fazuer per mostruar misa gratitut? -va insistir el Cap Nass.
Tarpals va pensar en la seva promesa a Jar Jar, i va dir:
-Hiha alguna posibilitat de qüè tusa quonsegueixi misa un tiquet pera lia Cursa de Bongos?
El Cap Nass va assentir i va dir:
-Quonsiderao fet. També, misa convidà tusa a una festa en misa mansió demà, després dila carrera. I no puots refusar-lia, misa insisteix.
-Gràxies, Cap. -Tarpals va saludar al Cap Nass, llavors va caminar cap a la nau pirata per poder ajudar a descarregar les relíquies antigues.
El Cap Nass estava preguntant-se per què Jar Jar Binks no havia resultat ser més com Tarpals. Llavors els seus pensaments van ser interromputs pel Representant Been, que cridava:
-Vigila amb açò! -a quatre soldats gungan mentre treien una estàtua de la nau pirata. El Representant Been trotà cap al Cap Nass i informà-. Lia descàrrega stà anant okey dokey, Cap.
-Humf, -va grunyir el Cap Nass.
-Passa ries, Cap? -va preguntar el Representant Been.
El Representant Been era un vell amic així com un conseller, així que el Cap Nass va decidir dir-li la veritat.
-Misa te probliema, Been. En cas qüe tusa no sapigues, la meua neboda Fassa va declarar un deute die vida a Jar Jar Binks.
-Binks? -va dir el Representant Been amb sorpresa-. No, misa no sabia açò. És terribile! La Major Fassa és una buona soldat, i Binks és muito matussier.
El Cap Nass va assentir d'acord, llavors va afegir:
-Misa pensa qüe non digne. No suols ésun barroer, també ésun vague. Te unia llargua història die axidents, qüest culega. Lies seves pallassades ja lie tenen a pruova.
-A pruova, dixes tusa? -va assenyalar el Representant Been amb interès-. Hmmm. Ara, lia Major Fassa vua fazuer jurament abans o després de qüè Binks fuora posait a pruova?
El Cap Nass va pensar en el moment en què Fassa i Jar Jar es van conèixer per primera vegada, i va tractar de recordar el moment exacte en què havia posat a Jar Jar a prova.
-Vua se després daçò, ella vua fazuer jurament, -va recordar el Cap Nass-. Per cüè preguntes tusa?
-Dacuord amb lies lleis antigues, -va explicar el Representant Been-, cap gungan puot fazuer un jurament de vida a un gungan qüe stà a pruova. És quasi tan dolent quom ferun jurament a un criminale, ací qüe simplement non stà permès. Per altrua banda, si Fassa fa jurament abans de qüè Jar Jar estigui a pruova, llaviors ella o retiral jurament o vua a pruova, també.
-Espieran maleit minut! -Va dir el Cap Nass amb excitació-. Tusa dit qüe ja qüe Fassa fazué jurament a Jar Jar després de qüè misa lie posiés a pruova...
-Lia deute die vida és nul·la, -va afirmar el Representant Been-. Non nhiha deute. -De cop i volta, va ser elevat del sòl pel Cap Nass, que li va sostenir en una forta abraçada.
-Gràxies, Representant Been! -Va dir un Cap Nass autènticament agraït mentre alliberava a Been i li donava un copet amistós a l'esquena-. Són lies millores notícies qüe misa hascoltat en tuota misa vida.
Just llavors, el Cap Nass i el Representant Been es van girar per veure a Fassa i a Jar Jar aproximant-se. Jar Jar tenia un braç penjant sobre les espatlles de la Fassa, i un dels seus braços estava embolicat al voltant de la cintura.
-Aparta tusa peülles de misa neboda! -va deixar anar el Cap Nass.
Jar Jar va tractar d'apartar-se de la Fassa, però ella va prémer la seva adherència al voltant de la cintura mentre encarava al Cap Nass i deia:
-No siguis ridicuolo, oncle! Jar Jar va ser ferit per unia trampa dixada puor lies màkinaks. Mira il seu turmell! Tuot influat stà.
El Cap Nass va mirar al turmell d’en Jar Jar i es va adonar que certament estava una mica inflat.
-Il Capità Tarpals em vua treure dil parany, -va dir Jar Jar mentre mirava a terra, incapaç de trobar la mirada perforadora del Cap Nass. Jar Jar encara estava una mica marejat per haver estat penjat cap per avall durant tant de temps.
-Tusa scoltiat açò, Representant Been? -va preguntar el Cap Nass mentre li donava un cop de colze al Representant-. El Capità Tarpals rescatà a Jar Jar duna trampa. -El Cap Nass va mirar una altra vegada a Jar Jar i va preguntar-. Ací qüe açò significa qüe tusa fet un deute de vida al Capità Tarpals?
La pregunta del Cap Nass va fer que el cap de Jar Jar donés encara més voltes. Un deute de vida era un assumpte molt seriós. Jar Jar ja estava aclaparat pel fet que la Major Fassa li hagués fet un deute de vida a ell, així que la possibilitat que ell pogués fer-li un deute de vida a Tarpals va fer la seva situació encara més complicada. La seva imaginació va entrar en joc. Si Fassa li devia un deute de vida a Jar Jar, i Jar Jar li devia un deute de vida a Tarpals, el deute de Fassa s'estendria a Tarpals? I què passaria si Fassa salvés la vida d'en Tarpals? Els tres gungans tindrien deutes de vida dels uns amb els altres, o es cancel·larien tots els deutes de vida?
Jar Jar va decidir oferir al Cap Nass l'oportunitat per respondre a la seva pròpia pregunta. Jar Jar va preguntar:
-Tusa penses qüe misa deu Capi Tarpals un deute de vida?
El Cap Nass va somriure i va sacsejar el seu ampli cap.
-No, Jar Jar. Misa no pensa qüel Capità Tarpals mereixi qüesta càrrega.
En escoltar això, Jar Jar no sabia si sentir-se alleujat o insultat. Abans que pogués dir res, el Cap Nass va continuar:
-I parliant de deutes de vida, il Representant Been acaba de puortar qüelcom a misa atenció. Van contra diles regles antigues fazuer deutes de vida a algu a pruova.
-Qüè? -Va dir Fassa amb genuïna sorpresa-. Pro Jar Jar salvà misa!
-Non porta, -va dir el Representant Been amb un encongiment d'espatlles-. Dacuord lies lleis, tusa jurament a Binks és invàlid.
Jar Jar se sentia marejat. Des que Fassa li havia fet el seu jurament, havia estat incòmode amb tota la seva atenció, i fins i tot havia intentat evitar-la. No era només que se sentís indigne o que temés la ira del Cap Nass. Desesperadament volia que Fassa li estimés per qui era, i no perquè sentís que li devia res. Ara tenia por que no tingués cap interès en ell en absolut.
Mentre Fassa continuava suportant el pes d’en Jar Jar, va declarar:
-Misa respecte lies regles antigues, i misa retira misa jurament a Jar Jar.
Davant les paraules de Fassa, Jar Jar es va sentir fins i tot més malalt, i el Cap Nass va fer un esforç per no somriure massa. El Representant Been va assentir i va dir:
-És buo qüe tusa respecte lies regles antigues, Major.
Sense advertència, Fassa va girar el seu cap ràpidament i li va fer un petó a Jar Jar a la galta dreta.
-Misa encara pensa qüe tusa ets muito muito lent, Jar Jar. Deixa qüe misa ajudia tusa a tuornar al heyblibber.
Una cascada de felicitat va caure sobre Jar Jar Binks. Mentre Fassa l'ajudava a caminar lluny del temple, es va adonar que no s'havia adonat de com el Cap Nass i el Representant Been havien reaccionat quan Fassa li havia fet un petó. Jar Jar va inclinar el seu coll per tornar la mirada cap als dos gungans. Tots dos portaven expressions de pura sorpresa. Jar Jar va estar temptat de treure'ls la llengua, però no ho va fer. En el seu lloc, es va girar cap a Fassa i va dir:
-Gràxies, Fassa.
-Ni ho mencionis, -va respondre Fassa mentre l'ajudava. Ja estava caminant millor, però Fassa va mantenir el seu braç al voltant de la cintura mentre s'obrien pas fins al pantà i al heyblibber que esperava-. Segur qüe tusa vastar content de tuornar a Otoh Gunga, -va dir Fassa.
-Ah, non, -va gemegar Jar Jar-. Misa cava de recuordar. Misa te qúe tuornar al Llac Umberbool inmedatamente! Si misa arribia tard a misa trebal nel restarant de Brass Marshoo, Marshoo vua colpejiar-mue!




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada