dijous, 20 de febrer del 2020

Aliens (3-1)

Anterior


3 TOTES LES CRIATURES GRANS I PETITES

CAPÍTOL —01—

Bobbajo va avançar lentament pel pati. Parlant francament, mai s'havia vist a l'arrugat ésser de coll llarg, membre de la misteriosa espècie nu-Cosiana, moure's més ràpid; era molt plausible que per a l'ancià ésser, al que molts dels habitants de Jakku coneixien com el Rondallaire o el Crittermonger, aquest pas lent equivalgués a córrer a un ritme de vertigen.
Encara que Bobbajo tenia un caràcter pacient i calmat, no es podia dir el mateix de les múltiples espècies de petites criatures guardades en les gàbies i canastres que carregava en l'esquena. La primera d'elles protegia aproximadament a una dotzena de petits gwerps, primes criatures en forma de granota que tenien ullals i banyes. En el munt de gàbies de fusta desgastades, el nu-Cosià carregava pishnes, criatures de coll llarg, boca suau i molt plomatge que semblaven ser una estranya combinació d'au i mol·lusc. Una altra de les gàbies acollia un solitari lonlan, un mamífer bulbós color llot que semblava un globus gran a mig inflar. Una gàbia més petita, acomodada enmig de les altres, albergava una parella de zhhees, una espècie de sargantana alada de colors brillants, particularment escandalosa. I damunt de totes les altres gàbies, hi havia un worrt d'aspecte rondinaire anomenat J’Rrosch, que sempre acompanyava al vell rodamón.
Per descomptat, hi havia més: diverses gàbies petites per aquí i per allà, gàbies que contenien espècies rares. La major part dels habitants de Jakku mai havia vist ni havia escoltat parlar d'elles i probablement això mai anava ocórrer. Cada vegada que Bobbajo els visitava solia portar amb ell una dotzena (o més) de criatures indescriptibles. Fins i tot, si aquests animals eren comuns en altres llocs, a Jakku tots eren meravelles estranyes i, aparentment, cadascun tenia la seva pròpia història.
El poble es deia Reestkii, una paraula que es pot traduir vagament en bàsic galàctic estàndard com «el sobrant». Reestkii estava situat prop de l'equador del planeta desèrtic, a més de quatre-cents quilòmetres de distància de l'únic assentament de tot el planeta sense valor, el Post Avançat de Niïma. Al poble no hi havia riqueses mineres per extreure; amb prou feines tenien suficient agricultura perquè els habitants sobrevisquessin; ni ajuntant tota la seva riquesa podien pagar un passatge en nau a qualsevol lloc digne de veure; encara que, francament, pràcticament no hi havia naus per aquí, a excepció de la closca descolorida d'alguna nau cremada feia molt temps. Hi havia molt pocs assentaments com aquest, generalment, la resta d'aquell desolat planeta no els coneixia o s'havia oblidat d'ells. Així que qualsevol canvi en les seves activitats avorrides i monòtones, tal com la visita de Bobbajo, valia la pena.
En arribar a una de les llargues taules de material reciclat que es trobava a l'esplanada del petit poble, Bobbajo es va asseure. Després, va alçar el pesat conjunt de gàbies plenes d'animals i ho va col·locar en el banc al costat d'ell. Com solia passar sempre que el Rondallaire viatjant venia al poble, la gent va començar a acostar-s’hi. Havien passat molts cicles planetaris des de l'última visita del nu-Cosià i la gent, especialment els nens del poble, estava emocionada per descobrir què havia portat amb si Bobbajo aquesta vegada.
—Doncs..., bastants coses... —va respondre el Rondallaire amb la seva lenta cadència.
I res més pronunciar aquestes paraules, dues sargantanes de sorra de panxa groga van sortir de la seva màniga i al mateix temps es van posar sobre la sorra del pati. Les sargantanes es movien com si fossin una de sola. Es paraven de manera teatral en les potes posteriors i inflaven el pit. Es balancejaven de darrere cap endavant, amb ritme i en perfecta sincronia. Per als antics residents de Reestkii era un truc vell; no és que tinguessin la més remota idea de com es feia, però ja ho havien vist abans; no obstant això, per als nens era alguna cosa absolutament màgica.
—Però, esperin... —va dir Bobbajo, alçant una de les seves mans de quatre dits. Les sargantanes es van detenir, es van donar la volta i es escapoliren fins a la gàbia que contenia al parell de zhees. En qüestió de segons, les sargantanes van aconseguir obrir la gàbia i els dos zhhees lentament van aparèixer, van ajupir els seus colls emplomats i cada sargantana va grimpar pel cos d'un animal, agafant-se de l'esquena i del coll del seu transport aviari. Bobbajo va començar a tustar rítmicament els seus artells contra la taula i les ara alades sargantanes van començar a ballar, movent-se cap endavant i cap enrere, girant, donant salts perfectament sincronitzats.
Els nens van emetre exclamacions de sorpresa i victorejaren, mentre els adults somreien. Per desgràcia, en aquest moment l'espectacle de criatures exòtiques del Rondallaire es va veure brutalment interromput.
—Això és una nau? —va preguntar un dels nens, alçant la mirada i contemplant l'enlluernador cel de Jakku.


CAPÍTOL —02—

La nau era un creuer zygerrià operat per una banda d'esclavistes, que era coneguda per atacar llocs remots en planetes amb poca activitat i segrestar als ciutadans que trobaven, per després portar-los a camps de treball o vendre'ls al millor postor.
La nau va arribar ràpidament i la gent de Reestkii no va tenir temps per planejar una defensa; especialment perquè no tenien defensa alguna. Aquest tipus de coses mai havien semblat necessàries en un lloc com aquest; no hi havia animals depredadors a la regió; els pirates i criminals locals solien invertir els seus recursos i esforços a saquejar propietats que tinguessin béns que valgués la pena robar.
Els esclavistes van baixar de la nau. La gent va cridar, va entrar en pànic i va córrer, mentre Bobbajo buidava les seves gàbies sense fer soroll; amb molta calma deixava a les seves múltiples mascotes en llibertat. Els gwerps es van allunyar saltant i es van ocultar sota l'ombra dels edificis; els pishnes s’escapoliren sota les taules, en grup, com tot el que feien; mentrestant, el lonlan va començar a saltar tranquil·lament, mentre el seu cos s'inflava i desinflava una vegada i una altra amb gran entusiasme; J’Rrosch va llançar una mirada furiosa i es va allunyar per buscar alguna ombra.
En qüestió de minuts, totes les mascotes s'havien dispersat. I just a temps: els zygerrians de llargues orelles com de gat van començar a desembarcar, amb els seus fuets làser i rifles en mà, preparats per enfrontar qualsevol tipus de resistència que s'interposés a la realització del seu fosc propòsit.



CAPÍTOL —03—

Ningú va oposar resistència. Degudament acoquinats, els habitants desarmats de Reestkii van ser arriats i portats a un gran edifici, l'ajuntament del poble, mentre els esclavistes saquejaven l'assentament a la recerca de tots els subministraments que poguessin robar. L'edifici no tenia res destacable. Era funcional, però l'estructura no tenia cap gran adorn: quatre pesades parets de pedra amb petites obertures que funcionaven com a finestres. Aquestes estaven molt per sobre del nivell del terra, així que per a qualsevol dels éssers tancats resultava impossible aconseguir-les per treure el cap. Una capa de pintura verda i ataronjada donava una mica de color a les parets interiors, però estava escantellada i desgastada pel pas del temps. Hi havia taules i algunes cadires. Res més.
—Què fem ara? —va preguntar un dels ciutadans amb una veu plena de pànic.
El seu nom era Thaddeeus Marien, un kitonak el cap del qual tenia la forma d'un focus. Qui a pesar que el seu tipus de pell aguantava molt bé el clima desèrtic, suava. Un altre ciutadà es va unir en aquest sentiment:
—Esclavistes —va dir P’nll Vun, un nautolà amfibi que sacsejava la gruixuda cabellera de tentacles foscos que queien en cascada del seu cuir cabellut—. Què serà de nosaltres? Això... Això no pot estar passant. L'agutzil...
Una tercera veu els va interrompre. Aquesta li pertanyia a Jol Bengim, un chevin al qual el seu enorme i elefantiàsic cap s'estenia al llarg de tot el seu cos.
—Conec als d'aquesta mena. Ens segrestaran i ens portaran a camps de treball. Ho he vist abans, quan vivia a Vinsoth. Estem condemnats, estic segur...
Mentrestant, els nens del poble, nerviosos, ho observaven tot en silenci, aterrits per aquesta estranya intrusió que havia vingut a alterar el tranquil i pacífic planeta on havien nascut.
—Escoltin... —va interrompre’ls Bobbajo—. Encara... hi ha esperança. Només ens han detingut. Els nostres destins... encara no estan escrits.
Com a mostra de la seva impaciència, Jol va estampar el seu pesat peu amb forma de peülla en el terra.
—Què fàcil és dir-ho, Rondallaire. Però les paraules no ens salvaran ara! Res pot salvar-nos!
Un dels nens, un petit ottegan amb cap de martell anomenat Adlee, va deixar anar un petit sanglot. Amb la mirada, Bobbajo li va indicar a l'alterat chevin que guardés silenci; després es va disposar a calmar al nen espantat amb la seva expressió serena, com de costum.
—Escolta..., petit. Hauràs de... confiar en el que et dic. L'ajuda... ve de camí i tot estarà... bé.
El nen es va sonar el nas i es va moure nerviosament.
—Deixa'm explicar-te... una història —va començar a dir Bobbajo al nen, indicant-li, amb un gest amable, que s'acostés. Tots es van anar ajuntant davant d'ell per oblidar-se, encara que fos només un moment, dels seus problemes.
—Aquesta història... comença amb la més petita de les criatures... enfrontant-se a un gran enemic...



CAPÍTOL —04—

Smeep, una petita mamífera, similar a un ratolí, però amb sis potes, de l'espècie denominada thwip, s'escapolia pel conducte de ventilació, panteixant de calor. Era un viatge ardu, però la thwip sabia que tot acabaria aviat. Smeep va passar al costat d'una reixeta oberta; els seus quatre petits ulls s’adonaren d'un moviment en el passadís sota ella. Hi havia un wookiee a la vista, una espècie arbòria, alta i coberta de pèl, provinent del planeta Kashyyyk. Portava una bandolera al voltant del pit i li escortaven dos soldats d'assalt. Era una escena interessant, però no significava absolutament gens per Smeep. El més important era la seva missió.
La petita thwip va aconseguir arribar a una intersecció vigilada per un diminut droide sonda del sistema intern, que no mesurava més de set centímetres d'alt. El droide era una unitat antiespionatge estàndard, dissenyada per Indústries Arakyd. Surava pels conductes d'aire per defensar les instal·lacions contra intrusos i informar de qualsevol descobriment sospitós.
Smeep es va parar en sec, ja no es movia, però era massa tard. El droide sonda va escanejar a la petita i peluda mamífera, i va informar la detecció del sensor a la computadora corresponent. A partir d'això, un tècnic revisaria la informació per identificar què era el que havia activat l'escàner.
Afortunadament, el droide sonda estava dissenyat per neutralitzar intrusos d'alta tecnologia, que solien ser de la classe espia. La seva programació no tenia contemplat què fer en cas de topar-se amb membres de la família dels rosegadors, per la qual cosa, en no comptar amb instruccions específiques per bregar amb la situació, va decidir seguir patrullant.
Una vegada que la sonda es va allunyar, la thwip va seguir el seu camí. Smeep estava a prop, molt a prop. Tres o tal vegada quatre conductes més i arribaria als panells i als cables que havia de mastegar. Llavors...
El so del tret d'un blàster va ressonar pels conductes. En algun lloc proper hi havia trets i crits. A la thwip no li va importar; en primer lloc perquè la seva sensible oïda s'aclaparava amb facilitat i, en segon, perquè significava que podrien descobrir-la abans que aconseguís completar la seva missió.
Des de baix, una pluja d'espurnes abrasadores va travessar el conducte. El que sigui que estigués passant aquí a prop era perillós. Smeep va córrer. Un conducte, dos conductes, un altre més, després a l'esquerra, cap al següent bloc de detenció, passant per un espai estret que hi havia entre les parets externes i, finalment, va arribar als cables exposats.
Més trets. Smeep es va estremir i va pensar que tant de bo el que estigués succeint allà, fos el que fos, no tingués a veure amb el wookiee adorablement gran que havia vist moments abans. Es va posar a treballar i va començar a mastegar els cables. Primer, un de vermell, després, un de blau, un altre vermell, després...
Smeep va donar un salt cap enrere quan va sortir una espurna dels cables. Èxit. Es va escoltar una xiulada mentre s'obria una porta propera. La thwip es va apressar a tornar pel conducte, fins a la reixeta més propera. En veure com s'obria la porta de la cel·la, va sortir del conducte i es va apressar a buscar al seu amic, el presoner que buscava alliberar de les urpes de l'Imperi i la seva sinistra Estrella de la Mort, un vell nu-Cosià anomenat Bobbajo.



CAPÍTOL —05—

—Un moment —va interrompre l’incrèdul Jol Bengim. Els enormes llavis del chevin tremolaven amb suspicàcia—. L'Estrella de la Mort? Rondallaire, de totes les històries que ens has explicat, aquesta ha de ser la més exagerada!
P’nll Vun va entretancar les seves vidriosos ulls negres.
—Haig d'admetre que la seva història és difícil de creure. Si és veritat que va estar allà, com va poder saber el que la thwip veia? Com és que ella va poder passejar lliurement mentre vostè estava atrapat en una cel·la de contenció de l'Imperi?
Al moment en què Bobbajo va aixecar una mà i va obrir la boca per dir alguna cosa, un fort baluern va sacsejar l'edifici.
—Aquests maleïts esclavistes! —va murmurar un humà de mirada furtiva anomenat Xavi Brightsun, arrufant les celles amb ansietat.
Un dels petits, una nena humana anomenada Myette, també va arrufar les celles. S'havia concentrat tant en la història, que s'havia oblidat per complet de la perillosa situació en la qual es trobaven.
Bobbajo va examinar l'estada i s’adonà que la seva audiència estava molt espantada i frustrada. Així que, com tot bon Rondallaire, va seguir parlant...



CAPÍTOL —06—

Bobbajo caminava sense pressa pels passadissos de l'enorme Estrella de la Mort de l'Imperi. Havia aconseguit escapar de la cel·la sense incidents. Era com si les forces de seguretat de l'Estrella de la Mort estiguessin molt ocupades amb un altre assumpte de major importància, la qual cosa estava molt bé per al nu-Cosià, ja que li donava l'oportunitat d'explorar la vasta infraestructura de l'enorme estació de combat, especialment després d'haver romàs tant temps en la petita cel·la. Independentment del molt que hi havia per veure, no era assenyat quedar-se molt més temps.
Bobbajo va revisar la bossa gran que carregava. Igual que la major part de les seves pertinences, l'havien guardat en el sector de les cel·les. Una vegada alliberat, ajuntar al seu seguici de mascotes i amics havia estat un procés ràpid.
De la bossa va sortir volant un petit snee anomenat Qyp. I després que Bobbajo li murmurés alguna cosa, la petita criatura es va allunyar voletejant a tota velocitat.
Les petites ales blaves de Qyp brunzien mentre recorria els cavernosos passadissos de l'Estrella de la Mort, buscant el terminal correcte, aquell que desactivés els rajos tractors, seguint al peu de la lletra les instruccions de Bobbajo, que havien quedat registrades en la seva diminuta ment. El nu-Cosià havia estat molt clar: mentre els rajos estiguin activats és massa perillós tractar d'utilitzar els pods de salvament.
Es va escoltar un crit, provinent d'un destacament proper, de soldats d'assalt. No havien notat a l'intrús alat, sinó que estaven posant tota la seva atenció en un monitor de computadora que mostrava un esquema detallat del sistema d'eliminació d'escombraries de l'Estrella de la Mort. Això no li interessava a Qyp; va ignorar la situació i va seguir avançant.
La veritat és que la petita criatura estava molt nerviosa i inquieta, com de costum.
Els snees són coneguts per ser aprensius, doncs el planeta del qual provenen és tan plàcid que, per a ells, qualsevol soroll o activitat sobtada resulta angoixant. Però Qyp era un snee excepcionalment valent i va continuar la seva cerca sense molta demora injustificada.
La criatura aviària de bec llarg era més petita que un puny humà, fins i tot prenent en compte l'envergadura de les ales, així que Qyp podia volar per sobre de la línia de visió dels múltiples agents imperials que, preocupats, corrien pertot arreu. De fet, l’snee només va atreure una mica d'atenció quan va entrar volant a una espècie d'oficina gran, explorant un camí buidat per arribar als terminals que buscava: va ser descobert per una unitat R3-L1 particularment manifassera, de color blau i verd, la qual va resultar ser lleugerament problemàtica per a Qyp.
El droide astromecànic va començar a emetre un avís d'alarma en llengua droide. Òbviament, Qyp no parlava binari i simplement va tractar d'evadir al droide. L’snee ignorava que estigués connectat al nucli de la computadora de l'estada i que només necessitava activar el seu mòdul d'interfície per segellar les portes. Qyp va quedar atrapat. L’snee es va posar més ansiós que mai. Bobbajo depenia d'ell!
El droide va donar la volta per desconnectar-se del sistema de la computadora. L’snee voleià per l'estada, buscant una nova ruta de fugida, però no hi havia cap a la vista. L'astromecànic va estendre una arma i va llançar una amenaçadora ràfega d'electricitat cap a Qyp. L’snee va volar a tota velocitat; les seves ales amb prou feines van aconseguir esquivar el raig. Després, una altra ràfega d'electricitat i una altra, esquivades just a temps. Per ser un snee, Qyp era molt valent, però tenia por. Por del droide dolent, de tot el soroll, de no arribar als controls i no poder desactivar els rajos tractors a temps...
El droide astromecànic era implacable; el seu cap semitransparent en forma de dom girava sense parar, rastrejant a l’snee onsevulla que aquest volés. Frustrat i sol, Qyp sabia que només tenia una oportunitat per derrotar al malvat droide imperial.
En detectar un petit dispositiu muntat en el sostre, l’snee va volar cap amunt. El droide va disparar una altra ràfega d'electricitat; el tret va donar en el lloc exacte on Qyp havia estat un mil·lisegon abans. De sobte, gràcies a l'atac del droide, el dispositiu del sostre es va activar i va ruixar aigua per tota l'estada, doncs era un sistema contra incendis.
El droide va emetre un xiscle furiós mentre l'aigua plovia sobre ell. Qyp voletejà d'un costat a un altre, esquivant al vil droide que el seguia atacant. El cos del droide estava totalment xopat; les seves rodes esquitxaven en creuar els tolls que s'havien format en el terra. Quan Qyp es va detenir, l'agressiva peça de maquinària va veure el blanc perfecte.
El droide imperial va disparar una vegada més, però Qyp va esquivar l'atac. La ràfega d'electricitat li va donar a l'aigua que s’escorria d'una consola cap al terra. L'aigua va conduir el corrent elèctric de tornada al molest droide. La unitat R3 va començar a sacsejar-se immediatament; els seus múltiples compartiments i tapes van començar a obrir-se per la sobrecàrrega d'electricitat. Va emetre un soroll que imitava a un gemec de tristesa, es va esfondrar i va caure al terra mullat amb un tremenda esquitxada.
L’snee alat va aterrar sobre una consola propera, va oprimir els controls amb delicadesa i les portes es van obrir. De l'altre costat estava la rasa que portava fins al terminal del raig tractor. Per fi!
Qyp va passar volant al costat de dos soldats d'assalt i va aconseguir escoltar una discussió sobre informes i una espècie de simulacre. El que deien no semblava tenir molt sentit, però estaven distrets i això era més que suficient per a la petita criatura. Les seves ales estaven molt cansades després de la batalla amb la unitat R3 i l'últim que volia era cridar l'atenció de dos soldats d'assalt armats fins a les dents.
Després de volar per un llarg passadís i girar en una cantonada que donava a una gran àrea oberta, Qyp, per fi, va trobar els controls del raig tractor. L’snee va aterrar i picotejà alguns dels botons. Era molt estrany; semblava que els rajos tractors ja havien estat desactivats, encara que havien deixat el segur posat. Per descomptat que Qyp no entenia gens d'això, però aquesta petita criatura havia memoritzat bé la sèrie d'instruccions que el plàcid Bobbajo li havia murmurat amb molta calma, per la qual cosa l’snee va deduir que la majoria dels passos ja s'havien completat. La majoria, però no tots.
Picotejant ràpidament, l’snee va desactivar el camp de seguretat automàtic que estava programat per disparar, a qualsevol nau que tractés d'escapar de l'Estrella de la Mort, un impuls d'ions automàtic. En fer això tot estava llest. Ara els pods de salvament i qualsevol altra nau podrien sortir amb tota llibertat.
Qyp es va elevar per l'aire, volant a través de l'Estrella de la Mort per escapar amb el seu amic Bobbajo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada