dijous, 13 de febrer del 2020

La fi de l'Imperi (XXXI)

Anterior


CAPÍTOL 31

Rae Sloane es va rendir. Gallius Rax la va deixar aquí, en un seient a primera fila del que bé podria ser l'última batalla d'aquesta guerra. Perquè fins i tot si l'Imperi guanya a Jakku, què segueix? L'Imperi d'ara no és el seu Imperi, és un batibull maníac, amargat i marcit.
Llavors decideix clavar-se. La cremor de les seves cames és ara un malestar. Les seves espatlles també ho senten. El seu maluc. El seu coll. Tot li dol. Els seus llavis estan secs. Els seus ulls se senten com fruites que han estat massa temps sota el sol. El pitjor, el seu costat li fa massa mal. Just el punt en el qual aquesta maleïda dona, la pilot, la va ferir a Chandrilà. Cada vegada que aspira aire sent com si algú li clavés un ganivet en les costelles.
No pot anar enlloc. Ella i Brentin estan en el sostre. Considera arrossegar-se fins a la cornisa i llançar-se, només per trencar-se el coll i acabar amb la seva misèria. Brentin està tirat en el terra, gemega i dóna voltes. Clarament ha perdut la raó.
Tot aquest temps pot veure el desenvolupament de la batalla. Les files de l'Imperi no cedeixen, però a poc a poc retrocedeixen. En la distància aconsegueix veure el núvol en forma de fong que indica que un caminant va esclatar a la distància. No gaire lluny de l’AT-AT, un Ala-X (tan llunyà que sembla una joguina de nen volant en cercles al seu voltant) topa una de les seves ales amb una agulla de roca i s'estavella contra una Torreta DF.9. Molts cossos de soldats surten disparats.
En el cel, dues flotes s'enfronten. És difícil distingir el que està passant, el sol brilla tan fort que sembla que incendiarà les seves còrnies. El que més pot veure és que la flota imperial es manté ferma. Les naus de la República no estan impactant tan fort. Encara no. Però tem que ho facin.
És inevitable.
Aviat acabarà tot aquí, a la base. Això és el que vol Rax. No només s'ha de quedar aquí per veure-ho tot, també ha de quedar-se just sota tot l'esdeveniment. Quan la base desaparegui, ella també ho farà. Tal vegada la capturin. Probablement la matin.
I Rax escaparà.
Però a on? I per què? No aconsegueix descobrir quin és el seu objectiu. Tot això és com un espectacle amb una fi. I aquest lloc a la vall prop de la Mà de Cultiu té alguna cosa a veure amb tot.
De totes maneres, no importa. Ell va escapar. Ella està aquí.
Sloane riu i després comença a plorar. Després inclina el cap com un monjo penitent.
—GAAAH! —Brentin xiscla de sobte. Es dóna volta, arqueja la seva esquena i ensenya les dents. El dolor es reflecteix en la seva cara. Del no-res, una ona d'energia omple l'aire, i l'obliga a tibar tot el seu cos. Brentin s'aixeca amb les mans tremoloses i les manilles cauen dels seus canells.
Ella ho veu, impactada.
—Ets lliure.
—Sí. I segueixes tu. —S'ajup per agafar alguna cosa a les seves mans—. Has notat com de brut que és aquest planeta? Bé, hi ha brutícia en tots els planetes, però aquest està tan sec, tan dissecat, que tot és pols. Aquesta pols viatja per l'aire i ho impregna tot. Com és el cas.
Li ensenya les mans, que ara estan cobertes de tons marrons i granats per la pols. Després es posa darrere d'ella i comença a fer un massatge en les seves manilles amb aquesta pols.
—Quins fas?
—Als rebels com jo ens entrenen per escapar de tot tipus de situacions. Aquestes manilles són difícils de vèncer, però no és impossible. El truc és ficar alguna cosa entre els imants. En aquest cas...
BZZT! Un altre pols d'energia i les manilles s'alliberen.
—... la pols de Jakku.
Sóc lliure, pensa Sloane.
—Ets molt especial, Brentin Wexley. —Ara entén que va estar bé el seu instint de mantenir-lo amb vida.
—Els rebels ens hem d'avançar a l'Imperi d'alguna manera.
—Necessitem moure'ns ràpid —comença Sloane—. Troba una nau. Intercepta a Rax.
—Creus que es dirigeix de nou cap a la vall.
—És la nostra única oportunitat. Alguna cosa està passant aquí. Alguna cosa molt gran i que no entenc. —«Fins i tot si no el trobem aquí, la qual cosa sigui que estigui ocultant serà la clau per entendre-ho tot»—. Anem.
Sloane avança amb passos grans i ignora el dolor del seu costat, les cames i la gola. Ignora la seva deshidratació i pretén que no existeix. Troba el turboascensor a baix i comença a formular un pla en el seu cap. Necessiten una nau. Anar a peu no funcionarà. És molt lent i la batalla que succeeix en aquest moment fa de Jakku un lloc poc viable per passejar. Això significa que necessiten estar en un transport aeri. Alguna cosa ràpida. Un TIE podria funcionar perquè és ràpid i versàtil.
La bona notícia és que hi ha molts starfighters imperials aquí, tota una fila d'ells llests per partir, disparar, tornar i tornar a començar. També hi ha fighters[1], interceptors, bombarders, strikers[2]. Tots preparats per sortir volant.
L'elevador baixa i sona la campaneta. Surten i veuen un passadís llarg ple de pols. Està buit. La base sembla una tomba, polsosa i bruta, i tan callada com una tomba de debò. «Ja la van abandonar?», es pregunta Sloane. O és que totes les forces imperials estan batallant amb el seu últim alè allà a dalt contra la Nova República? Sospita que és el segon. Totes les peces estan sobre el tauler. No hi ha reserves. Rax s’aposta l'Imperi a tot o res.
Un ratolí droide passa per sota, xisclant i dringant en quan gira la cantonada. És l'últim senyal de vida.
O això és fins que el ratolí reapareix.
El ratolí ve de retorn, i passa per les cames de l’Sloane. Hi ha un moment de distracció en el qual ella intenta allunyar-se de l'animal-droide i, quan es volteja, es troba de front amb un oficial de l'Imperi. Una oficial no comissionada vestida de negre. Porta un barret de costat. Les barres en el pit de la dona indiquen que és guàrdia de presoners, però això no té sentit perquè...
—Norra —diu Brentin.
—Tu —li diu Sloane a la dona.
Un blàster apunta directe a la seva cara.
—Sí. Jo.

Norra va sortir d'un moll al costat d'una base en la seva major part buida: sense soldats, només droides i alguns oficials tafanejant. En aquest moment va pensar: «Aquesta és la fi de l'Imperi, només que no ho saben». I per més estrany que soni, un sentiment de desesperança la va inundar. I amb aquest sentiment, un de pèrdua. L'Imperi havia estat el seu enemic per tant temps. Què passarà quan ja no estigui? És com apagar un foc en buidar tot l'oxigen de la cambra. El foc desapareix, però què et queda per respirar?
Va haver de pensar en una altra cosa, perquè es va recordar que encara tenia un propòsit. Trobar al seu espòs. Trobar a Sloane. En un instant es va trobar passejant per la laberíntica base, passant per cambres de subministraments abandonades i al segon instant estava de front amb el seu enemic.
Li pren un segon reconèixer a Sloane.
Li pren més temps reconèixer que el seu espòs està dient el seu nom.
El següent que sap és que està apuntant amb la seva pistola directament a la cara de l’Sloane. Vol prémer el gallet i volar el cervell d’aquesta dona. Un núvol d'odi es forma dins d'ella, com si s'hagués empassat una llavor verinosa. No vull justícia, només venjança. Però Brentin pren la seva mà.
—Norra. No.
—Brentin... —diu. No pronuncia el nom amb alegria, sinó amb repudi—. Deixa'm anar. Per què estàs aquí? Per què estàs amb ella?
La paranoia inunda la ment de la Norra. Té por que el seu espòs segueixi controlat pel xip del seu cervell.
Ossos sent la tensió i subjecta a Brentin pel canell. Torça tan fort que l'espòs de  la Norra deixa anar un crit. El droide llança a l'home contra la paret.
—VAS FERIR A TEMMIN.
El droide B1 modificat comença a doblegar més i més el braç de Brentin, fins que Norra aconsegueix escoltar l'incipient cruixit dels ossos.
—Ossos —diu una mica a contracor—, atura’t. Només agafa’l.
—Norra... —comença a pregar Brentin—. No estic amb l'Imperi. No volia fer totes aquestes coses. El nostre fill...?
Sloane, amb les mans en alt, comença a parlar.
—Té raó. El van obligar a fer-ho.
—Calla —xiuxiua Norra—. Tots dos. Callin. No tenim temps per xerrar. El que va a succeir és que anirem de nou a la meva nau. Ens anem d'aquí. Tan aviat com tingui oportunitat, els porto a Chandrilà.
—No sóc jo a qui cerques —diu Sloane.
—Norra... té raó...
—Silenci, gran almirall.
—Mira'm. Em veig com una almirall? M'estic colant per la base imperial amb un rebel. Norra, no siguis idiota —en escoltar aquesta paraula, Ossos estén el seu altre braç, el que no està fix en Brentin, desplega la seva vibrodaga i apunta directament al mentó de l’Sloane. Fa una mica de pressió i es fa un punt vermell en la seva pell per la sang que s'acumula aquí—. Ho sento... no volia cridar-te idiota. Però aquí està passant molt més del que creus.
—Norra, si us plau escolta-la.
—Un home anomenat Rax... ell és el que està a càrrec de l'Imperi. Ell és qui li va posar un xip al teu espòs en el cervell. Ell és qui va planejar l'atac del Dia de l'Alliberament. Jo només vaig ser un... —Sloane es tiba i continua, com si li costés treball admetre-ho—. Jo era una distracció. Ell és el titellaire. Hi ha alguna cosa allà fora, més enllà dels canons i les cavernes de la Niïma... una vall. Rax està cuidant alguna cosa aquí. Porta-m’hi. Podem acabar amb això.
La indecisió inunda el cor de la Norra.
Vol disparar-li a Sloane just en el pit. O colpejar-li en el cap. O tirar-li del cabell de retorn al transbordador. Vol besar al seu espòs. I matar-lo. Sacsejar-lo i preguntar-li per què i deixar-lo per sempre, i pretendre que això mai va passar i que la seva família sencera torni a Akiva a viure la resta dels seus dies.
«Sloane menteix», es diu Norra a si mateixa. Aquesta dona és una experta enganyant. I Brentin està sota el seu control per culpa del xip que va implantar en el seu cap. No obstant això, diu moltes veritats. Sloane ja no és gran almirall. La van portar com a presonera. L'Imperi ja no reconeix a Rae Sloane com el seu líder o la seva filla.
I si té raó?
I si Rax ha de respondre per tot?
Norra es diu a si mateixa, no necessito preocupar-me per això. Puc fer el treball que vaig venir a fer. Capturar a Sloane, salvar al seu marit i anar a casa.
Però què passa si això no arregla res? Què passa si Norra té una oportunitat de detenir al veritable monstre darrere de tot? Què passa si Rax és el titellaire que Sloane diu que és? Pot... deixar-ho anar?
—Anem —diu.
—Norra, espera...
—Més val que tinguis raó sobre aquest Rax —comença Norra—. Si descobreixo que has mentit o que m'estàs utilitzant, vindrà el meu droide a partir cadascun dels teus ossos. Està clar?
Sloane somriu.
—Molt clar, Norra Wexley.



PART CINC

INTERLUDI
ELS IMPERIALS, FA VINT-I-CINC ANYS

És la primera vegada que Galli surt de Jakku en deu anys, i només la segona vegada en la seva vida que surt, o almenys això recorda. No sap qui són els seus pares o d'on van venir. De vegades imagina que va venir d'un lloc llunyà, un lloc ple de rius i de boscos. Un lloc amb un mar. En altres ocasions s'enutja amb ells i pensa: «els qui siguin els meus pares no importa. No són el meu tot. No són el meu res». S'imagina en aquests temps d'enuig que són uns comerciants de terra o grangers de sorra de Jakku i serà el seu gran plaer superar-los (encara que sap que el més probable és que estiguin morts).
Ara està assegut en una cambra coberta de pelfa, molt més opulenta que qualsevol cosa que hagués vist en la seva vida. És la mateixa nau en la qual estava l'última vegada que va deixar Jakku, però aquesta vegada no és un polissó. Aquest no és un compartiment de càrrega en el qual s'amaga.
S’asseu en una cadira.
És la cadira més còmoda en la qual s'ha assegut mai.
Vol viure en aquesta cadira. No li molestaria morir en aquesta cadira. I pot ser que morir en aquesta cadira sigui el que li espera. L'home al que pertany aquesta nau, un home anomenat Sheev Palpatine, és un misteri. Galli només l’ha vist una vegada en la seva vida, però l'home l’ha perseguit en els seus somnis des de llavors. Les seves capes negres, la seva cara fantasmal. Són només somnis, segur, però semblen molt reals. Com si l'home de debò visités a Galli d'alguna manera en aquestes hores dorments i es colés en els seus somnis. També va conèixer als androides d'aquest home. Alguns eren androides de protocol, uns altres eren assassins, uns altres eren astromecànics i fins i tot excavadors que li van ajudar a excavar a Jakku. I ha parlat algunes vegades amb un conseller: algú anomenat Tashu.
Però Galli només ha vist en aquest home una vegada.
I ara és a punt de veure’l per segona vegada.
Tem que el resultat sigui la mort. Ha estat utilitzat amb un propòsit, i aquest propòsit ja va concloure. L'observatori està llest. Galli va fer el que havia de fer per allunyar a tothom. Ningú ho va descobrir i ara està enterrat sota la sorra prop de Mà Planyívola. «El meu propòsit està complet», pensa. L'home el matarà. Una part de Galli sent una espècie de confort amb això. Una altra part seva pensa: «no, jo mataré a l'home primer. Fins i tot si l'home és màgic, màgia real, no trucs de festa. La manera en la qual va invocar sorra a la seva mà, com si fos una serp voladora...».
Espera.
Està aquí.
Està parat en la porta. Agafa les seves mans sota les mànigues de la seva capa negra. Només aconsegueix veure la meitat de la seva cara per sota de la seva capa. Amb només un cop d'ull, el noi aconsegueix veure l'horror: com si la màgia hagués distorsionat la seva cara. És un gran recordatori que aquest home té un poder veritable, res que Galli hagi vist en la seva vida, i amb això, el noi deixa de pensar en qualsevol cosa amenaçadora, en cas que el fetiller tingués l'habilitat d'extreure els pensaments del seu crani. Palpatine entra a l'habitació i amb un moviment suau de la seva mà, una cadira es mou cap a ell amb facilitat i es col·loca enfront de la cadira de Galli. L'home s’asseu, i les seves mans fan un altre gest: el seu palmell s'aixeca, com si fos un sant que li demana a un predicador que s'aixequi. Galli no està segur de si el gest és per a ell, però aviat surt del dubte. Com es va moure la cadira, es mou una taula, que sorgeix d'una porta corredissa en el terra. Aquesta taula no s'assembla a cap que Galli hagi vist mai: és rodona, però té un tauler quadrat per damunt. Aquest tauler està cobert de quadrats més petits en blanc i negre, i dins d'aquests quadrats hi ha petits cercles del color oposat al del quadrat.
La taula surt del terra i del tauler surten unes peces. Cada peça està tallada a mà. Cada costat és simètric: cadascun té les mateixes peces. Hi ha peces en forma de bèsties, i homes amb barrets grans, i guerrers, i fins i tot unes peces que semblen naus espacials. També aconsegueix veure una peça que s'assembla a Palpatine, alta però encorbada i amb una vestimenta semblant. La peça del costat de Palpatine és blanca amb capa negra, i la peça enfront de Galli és negra amb capa blanca.
—Hola Galli —saluda Palpatine.
—Hola.
—Ha passat temps.
Sent un nus en el coll. «Sé fort. No ets un nen. Ja ets un home. Ets un vworkka, no un ratolí. Has matat per aquest home». Amb això, aixeca el seu mentó per semblar fort i orgullós.
—Sí.
—Els artefactes estan en el seu lloc i ja vam fer la perforació. Els sentinelles i el meu conseller, Tashu, em diuen que has estat un servent molt lleial. —Respira profund i mostra les seves dents grogues en una espècie de somriure—. Vas acabar l'observatori i amb això el teu temps en aquest planeta moribund.
—Sí. —Aquí ve, pensa. Ha arribat l'hora de la seva mort. Els deu anys que van passar des que va veure a aquest home van ser només per endarrerir l'inevitable—. No vull morir.
No ho diu per pregar, sinó perquè li surt. L'home ho ha de saber.
—Per descomptat que no. Tens un destí. Les persones amb un destí lluiten per la seva vida perquè la vida i el destí estan estretament relacionats.
—I els qui no tenen destins?
L'home mou la seva mà blanca i ossuda amb desinterès.
—No saben que anhelen la mort, però ho fan.
—Va a matar-me?
—No és la meva intenció.
—Llavors què faig aquí?
—Com vaig dir, el teu temps a Jakku ha arribat a la seva fi. Vas acabar. Vas fer el que et vaig demanar i t'estic recompensant amb una nova vida lluny d'aquest lloc.
El seu cor dóna un salt. «Lluny de Jakku...».
—Tornaré?
—Avui no. Potser algun dia.
—No vull tornar mai.
Palpatine somriu. Els seus llavis són morats, del color d'un blau.
—I potser aquest sigui el teu destí. Aquesta part no està clara. —Palpatine s'inclina cap endavant i el seu dit traça línies invisibles sobre l'enorme tauler—. Coneixes aquest joc, Galli?
—No.
—Això vaig suposar. És un joc molt vell. Shah-tezh, aquesta és una versió, però per mitjà dels eons he vist sorgir diverses versions. Dejarik. Moebius. Escacs. En la major part de les versions es conserva el mecanisme central.
—Anem a jugar?
—Jugarem. Però primer necessito que entenguis més enllà de com es mouen les peces. Necessito que entenguis per què es mouen les peces. No només com jugar, sinó per què jugar. —Palpatine somriu—. Escolta amb atenció.
I Palpatine explica el joc.
—En el joc de Shah-tezh —comença Palpatine—, el tauler es diu «demesne», i cada peça del demesne té una funció particular i les seves pròpies maniobres. A cada jugador se li dóna una peça de cada tipus.
Amb una urpa artrítica, l'Emperador pren una peça que sembla un home amb un barret alt.
—El Visir només es pot moure en diagonal, però sense límit de caselles.
Amb el costat de la seva ungla groguenca toca una altra peça: una figura encaputxada que sosté alguna cosa que sembla un rifle llarg o una espasa (l'abstracció de la figureta no ho fa evident). L'ungla fa un soroll, com un CLIC, CLIC, CLIC! quan toca la figura i Palpatine segueix:
—Aquest és el cavaller. És molt versàtil. Es pot moure dues caselles en qualsevol direcció. Distància limitada, però llibertat de direcció.
Continua descrivint cadascuna de les peces: l'Exiliat, la Vídua, el Deixeble, el Conseller, la Bèstia, l'Artesà. Descriu com es mouen i quin és el seu paper. Fins i tot descriu una mica de la història: «versions posteriors del joc van retirar la figura de l'exiliat per ser molt «anàrquica» i els jugadors buscaven una cosa més estable».
Galli escolta sense saber amb seguretat què és el que hauria d'estar aprenent. Però posa molta atenció, no parpelleja ni desvia la mirada per temor al fet que tot desaparegui si ho fa.
—Cada peça està al servei d'una altra —en aquest moment, el mestre agafa la figura final del tauler, la peça amb capa que s'assembla molt a Palpatine—. L’Imperator. Totes les peces del demesne han de protegir l’Imperator. Si aquest cau, el joc acaba, sense importar el nombre de peces que quedin en el tauler, ho veus?
—Ja veig.
—Digues-me què significa això.
Galli empassa. Es concentra a extreure el missatge, la lliçó que li vol donar l'Emperador. S'aclareix la gola i respon:
—Significa que, sense l’Imperator, el demesne no pot sobreviure.
El rostre de l'Emperador dibuixa un somriure terrible. Com si un centpeus s'estirés en la seva cara.
—Bé. Bé. Això és cert. Això és molt perspicaç. —El somriure s'esborra de sobte. El gest de l'home canvia a un de decepció. Amb verí en la veu, continua—: Però no és del tot encertat. No és només que el demesne no pot sobreviure. És que el que queda darrere no mereix sobreviure.
La seva veu està folrada d'enuig, puja el volum de la seva veu i apressa les seves paraules cada vegada més.
—Tenen una funció. Aquesta funció és protegir l’Imperator. Si un Imperi no pot protegir al seu Emperador, llavors aquest Imperi és un fracàs. Col·lapsa no només perquè la seva figura central va caure, sinó perquè no ha de permetre-se-li continuar.
Quan l'home acaba, Galli intenta parlar, però no ho aconsegueix. Intenta respirar, però tampoc pot. Porta les seves mans al seu coll i escolta que de la seva boca només surt un so agut. La seva cara es comença a inflar i la seva visió s'enfosqueix.
Així passa. Així moro. Vaig fallar la lliçó.
Palpatine mou una mà i la pressió sobre el coll de Galli desapareix tan sobtadament com quan va aparèixer. El jove empassa aire i intenta no plorar. Palpatine pren la mà de Galli de forma estranyament gentil. La pell de l'home és prima, com el paper. Gairebé sembla filosa, com si en passar les teves mans per la seva pell en la direcció errònia, tallés i llesqués com un rasclet.
—M'enutja —comença Palpatine amb tristesa— pensar en un Imperi que li falli al seu Emperador. Però haig d'admetre que és possible, i dins d'aquesta possibilitat, és savi jugar un joc a llarg termini. És temps d'analitzar l'opció devastadora i planejar alguna cosa concorde. Tu ets part d'aquest pla.
—Com?
—Tu, fill meu, ets la Contingència.
—Què és això?
—Hi ha costos molt alts que cal pagar i pot ser que tu siguis un dels quals pagui, Galli. El que significa que és hora que t'uneixis a l'Imperi. Em serviràs de totes les formes que jo requereixi, i si tot surt bé, tu sobreviuràs com la Contingència. Si em falles, trobaré a un altre, doncs aquest paper és un de gran vocació i destí. Seràs qui requereixo?
—Ho seré.
L'Emperador somriu.
—Excel·lent.
—Però no sé com o què fer.
—Ah, tot al seu temps. Ara digues-me, t'agrada l'òpera?




[1] TIE Fighter, TIE/LN, TIE/Line, el caça bàsic de l’Imperi de plafons plans. (N. Del T.)
[2] TIE Striker, especialitzat per a missions a l'atmosfera, el TIE/sk x1 era identificable per les seves ales horitzontals d'alta velocitat i la seva gran càpsula central. (N. Del T.)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada