dimarts, 24 de març del 2020

El despertar de la Força (XII)

Anterior


XII

—Podries portar-li el droide a la Leia?
Encara assegut a la taula, Han amb prou feines va notar la commoció a l'altre costat del saló ple de gom a gom. Com Chewbacca i Rey no van comentar res al seu retorn, Han va decidir no indagar. En aquest moment estava molt més interessat a parlar amb la Maz i aconseguir que ella el lliurés del problemàtic droide.
—Sé com d'important que és per a ella —va finalitzar.
La resposta de la Maz va resultar de tot menys útil.
—Si és tan important per a ella, fes el que et vaig dir abans i porta-l’hi tu mateix. No importa si creus que ella vol veure't o no. Han, la primera vegada que vas venir a mi, la teva decisió més important, concernent als teus vincles més significatius, encara estava per venir. —Va bellugar el cap—. Francament, estic sorpresa. Sempre vas ser bo per preveure el futur. Crec que ara és el teu temps de mirar cap enrere. Cap a les coses i les persones que has deixat enrere.
Tanta discussió i debat estaven cansant a la Rey. Això, juntament amb la confessió d’en Finn i el fet que els havia abandonat, va fer que es preguntés, i no era la primera vegada, què estava fent aquí. Se sentia perduda i sola.
Igual, va pensar, a com s'havia sentit a Jakku.
Sola... sola... La paraula va fer ressò en la seva ment, mentre romania aquí asseguda. Sota el pes de la seva solitud, la veu d’en Han semblava esvair-se, igual que la de la Maz Kanata, fins que no va haver-hi al seu voltant res més que un silenci tan profund, com la fondària de l'espai.
Llavors, alguna cosa va venir a omplir-ho, quelcom sigil·lós i difícil d'identificar.
Un sentiment irrecognoscible, però d'alguna manera familiar. Rey es va sentir atreta per ell i es va aixecar. Immersos en la seva xerrada, Han i Maz la van ignorar quan es va allunyar de la taula en direcció a un passadís distant, però BB-8 la va seguir.
Aquí hi havia una antiga escala de pedra que conduïa cap avall. En percebre la inquietud de la Rey, BB-8 va preguntar què li passava.
—No ho sé. Jo... haig de mirar. —Va començar a baixar l'escala i el droide la va seguir, baixant treballosament els esglaons.
L'escala acabava en un passadís subterrani, fosc i desert. Rey es va preguntar per què estaria aquí. I com ella mateixa no va donar amb la resposta, va seguir endavant. Encara que el passadís no era llarg, a ella li va semblar així. Al final hi havia una sola porta. Gairebé semblava vibrar. BB-8 va xerrotejar nerviosament, però ella ho va ignorar. La porta tenia un forrellat. Rey va estendre la mà però la va retreure quan la porta es va obrir abans que pogués tocar-la.
L'habitació estava encara més fosca. Entre arcs de pedra i nínxols va veure caixes amuntegades en desordre i prestatges plens d'embalums coberts de pols. En el terra estava el bust d'un humà barbut, al costat d'un antic escut confeccionat amb un metall platejat desconegut. Gran part de la col·lecció estava coberta de lones i teles. Les coses semblaven disposades sense solta ni volta, sense ordre de cap tipus. Objectes de valor, senzills cistells i manolls de plantes desconegudes estaven uns al costat d'uns altres.
Encara que els seus propòsits i orígens despertaven la seva curiositat, els va ignorar a tots. Va seguir internant-se a l'habitació, en direcció a una taula sobre la qual descansava una solitària caixa de fusta. No hi havia res especialment impressionant en ella, res expressament valuós o significatiu. No obstant això, de totes les coses del recinte, Rey es va sentir atreta només per la caixa. A les seves esquenes, el nerviós BB-8 no va emetre ni una xiuletada.
La caixa no estava tancada amb clau. La va obrir.
Una respiració lenta, pesada i mecànica va omplir l'habitació. Rey es va girar i va veure un impressionant vestíbul l'arquitectura del qual recordava a la de l'antic Imperi. Mirà amb més atenció a la distància i va distingir una secció de la famosa Ciutat dels Núvols. Dues figures combatien al lluny. Algú, en algun lloc, en algun moment, va dir el seu nom.
—Hola? —Embolicada en la irracionalitat del moment, va cridar esperançada, però no va rebre resposta.
Un nen va aparèixer al final del passadís. Ella va caminar cap a ell però el món es va posar a l'inrevés, la qual cosa la va fer ensopegar i caure sobre la paret, que s'havia convertit en el terra. No era la ceràmica adiamantada que acabava de veure sinó pastura seca. Prop d'aquí, un sabre de llum va caure al terra. Una estocada fallida o una mostra de poder, ella no sabia quina de les dues coses. Una mà va aparèixer per aixecar-lo.
El dia es va convertir en nit, una nit de cel ominós i ple de pluja, fred i esgarrifós fins als ossos. Ella estava dempeus, estava asseguda, estava mirant cap amunt per veure a algú, a un guerrer rebre tota la força del sabre de llum. Ell va cridar i va caure.
Després un camp de batalla al seu voltant. Rey va posar una mà sobre la seva boca, es va aixecar i es va girar. Es va trobar cara a cara amb set figures altes i encaputxades, fosques i amenaçadores, totes armades. Xopada i tremolant, va trontollar i va caure cap enrere. Es va girar i la llum del foc la va il·luminar, foc d'un temple que s'incendiava a la distància.
Els set van desaparèixer. Un so la va fer girar i va parpellejar sorpresa en veure una petita unitat R2 de color blau i plata. Una nova figura va aparèixer. Caient de genolls, va estendre cap al droide un braç artificial de metall, plàstic i altres materials amb els quals ella no estava familiaritzada. Quan Rey va parpellejar, tots dos van desaparèixer.
Al seu voltant hi havia ara boscos nevats, estèrils, sons de criatures desconegudes del bosc i la convicció que estava perdent el cap. Una vegada més es va posar dempeus, precedida pel baf gelat de la seva respiració. Cap endavant, no gaire lluny, s'escoltaven sons de batalla: els crits dels ferits i el xoc de les armes. A continuació, darrere d'ella, una altra veu.
Aquella veu.
—Queda't aquí. Tornaré per tu.
Ella es va donar la volta i amb els ulls vidriosos va escodrinyar desesperadament els buits foscos entre els esvelts arbres, tractant de penetrar en la foscor.
—On estàs? —Va començar a córrer cap a la veu.
—Tornaré, preciosa. Ho prometo.
—Estic aquí! Aquí! On estàs?
No va haver-hi resposta. Va començar a córrer de nou, però la va detenir en sec una figura que va aparèixer sense previ avís de darrere d'un arbre.
Rey va cridar i va cridar de nou, i va caure cap enrere, cap enrere, caient de cop en...
Estava en el passadís subterrani, asseguda sobre la pedra antiga i freda, el cor tustant-li en el pit com si acabés de córrer des de la seva casa fins al Post de Niïma.
—Aquí estàs.
La veu la va fer donar un salt. Però només era Maz Kanata, dempeus i sola en el passadís, entre ella i l'escala.
—Què va ser... això? —va balbotejar Rey, tractant de recuperar l'alè.
Maz va mirar alternadament a la Rey i la porta oberta.
—Et va cridar.
Rey es va aixecar, trontollant. La seva ment encara estava alterada per aquella successió de malsons que s'evaporaven ràpidament. BB-8 va sortir de l'habitació i es va col·locar al seu costat.
—No... no hauria d’haver d'entrar aquí. —Conscient que podria haver envaït la privadesa d'algú, ràpidament es va disculpar—. Ho lamento...
—Escolta'm. —Maz l'observava de molt a prop—. Sé que això significa alguna cosa. Una cosa molt especial...
—Haig de tornar. —Rey va sacsejar el cap, com si aquell simple moviment pogués, d'alguna manera, esborrar-ho tot de la seva memòria.
Maz es va acostar.
—Sí, en Han m'ho va dir. —La seva veu ara era suau, per res el to dur i sarcàstic que havia emprat fins aquest moment—. El que has estat esperant, a qui has estat esperant... puc veure en els teus ulls que ho has sabut tot el temps... Ells no tornaran. Però hi ha algú que encara podria. Amb la teva ajuda.
Les llàgrimes van començar a córrer pel rostre de la Rey. Ja havia tingut suficient de tot allò. Era massa.
—No —va dir simplement.
—Aquest sabre de llum va pertànyer al Luke. I al seu pare abans d'ell. El sabre et va buscar. La pertinença que busques no està darrere, està davant. No sóc una Jedi però conec la Força. Es mou a través i al voltant de tot ésser vivent. Tanca els ulls. Sent-la. La llum. Sempre ha estat aquí. Et guiarà. El sabre. Pren-lo.
Rey es va netejar les llàgrimes i va dir amb fermesa:
—Mai tornaré a tocar aquesta cosa. No vull tenir res a veure amb això.
Sense dir ni una paraula, Rey va arrencar a córrer cap a les escales. BB-8 va accelerar i li va seguir fàcilment el pas. Maz la va veure marxar-se i va sospirar.
Els coneixements poden ensenyar-se. Les habilitats poden ensenyar-se. Fins i tot es podria ensenyar una mica de la Força.
Però la paciència ha d'aprendre's tot sol.

***

La concentració massiva era realment impressionant. Aquells que estaven presents mai l'oblidarien. Tal era l'objectiu d'aquells esdeveniments.
Uns mil soldats d'assalt i els seus oficials estaven en formació enfront d'una sèrie de caces TIE i altres màquines de guerra de menor envergadura. Entorn d'ells s'elevaven els edificis centrals de la Base Starkiller. Més alts fins i tot que els edificis eren els cingles nevats de la serralada que els voltava i que de forma simultània ocultava i protegia la part central de la base del món que l’envoltava.
Adelitant-se pel moment, el General Hux es va situar al capdavant de l'assemblea, flanquejat pels seus oficials principals. Tots estaven alineats sobre una plataforma elevada, darrere de la qual hi havia una enorme bandera roja i negre estampada amb la insígnia de la Primera Ordre. Reforçada per amplificadors enginyosament ocults, la seva veu va retrunyir al pati d'armes on estaven reunides les tropes.
—Avui és el final! El final d'un govern incapacitat per la corrupció! El final d'un règim il·legítim que tolera el desordre! En aquest precís instant, en un sistema molt lluny d'aquí, la Nova República viu i panteixa, trontollant-se, corrupta, ineficaç i incapaç de brindar cap suport a la ciutadania a la qual pretén servir. Mentrestant, milers de sistemes es marceixen i moren sense ajuda, sense assistència, sense esperança. Ofegada en la seva pròpia decadència, la Nova República els ignora, sense saber que aquests són els seus últims moments.
Una mà va baixar amb un moviment enèrgic.
—Aquesta màquina feroç que vosaltres heu construït, a la qual heu dedicat les seves vides i treball, i sobre la qual ens trobem ara, portarà a la seva fi a l'inútil Senat i als seus indecisos membres. A la seva preuada flota. Quan aquest dia acabi, els centenars de sistemes restants s'inclinaran davant els dictats de la Primera Ordre. I tots recordaran aquest com l'últim dia de l'última República!
Hux va donar mitja volta i va fer solemnement un senyal. Els milers de convocats van voltejar cap al paisatge muntanyenc i nevat. Van girar-se i van esperar.
En el profund de la muntanya, els enginyers i els tècnics van concloure el protocol final de la nova arma. Es va realitzar una última connexió.
La plaça d'armes estava en silenci. Llavors, a una gran distància, un brutal tret de llum es va elevar al cel. Malgrat la llunyania del lloc del tret, la llum era tan brillant que, encara amb les seves màscares protectores, diversos soldats van haver de cobrir-se els ulls. A l'explosió va seguir un violent rugit provocat pel desplaçament d'una enorme columna de l'atmosfera. Malgrat la distància, l'ona de xoc va empènyer a tothom, i diversos van caure al terra a causa del terratrèmol que la va seguir. Milers de criatures voladores es van espantar i van remuntar el vol.
Després d'haver estat recollit per etapes per una immensa varietat de col·lectors acoblats que estaven situats en l'altre costat del planeta, un volum tremendament compacte d'un tipus d'energia fosca coneguda com «quinta-essència» s'havia acumulat al centre del planeta. Fixada en el seu lloc dins d'un nucli de metall fos i tèrbol pel potent camp magnètic del planeta gelat, amplificat pel camp de contenció de la pròpia arma, va créixer fins que no va haver-hi res amb el que pogués comparar-se-li, res d'origen natural, en aquell racó de la galàxia. Clavat a una distància predeterminada en el camp de contenció hi havia un immens cilindre buit que oferia una via de sortida i garantia que, quan es disparés l'arma, la fràgil superfície del planeta no seria estripada pels potents terratrèmols. Per disparar el dispositiu, els enginyers d'armes van obrir una fissura en el camp de contenció. A una velocitat increïble i accelerant exponencialment, la quinta-essència concentrada va escapar, transformant-se en un estat conegut com a «energia fantasma» i seguint la línia artificial d'expulsió que s'hi havia previst. Suposant que s'havia tingut en compte la rotació i inclinació del planeta, el tret d'energia fantasma concentrat viatjaria seguint una trajectòria perfectament recta i obriria una espècie de gran esquinçada en l’hiperespai fins a sortir de la galàxia... o fins a trobar en la seva trajectòria alguna cosa amb la massa suficient per interceptar-ho.

***

Aclaparada i esgotada físicament i mental, Rey per fi va desaccelerar fins a detenir-se. Córrer no solucionava res. A més, no tenia a on fugir ni podia escapar de si mateixa. Un grinyol electrònic familiar la va fer girar-se.
BB-8 va desaccelerar mentre s'acostava, xiulant inquisitiu. Ella estava massa cansada com per respondre a la preocupació del petit droide.
—No —va dir ella fent un gest—. Has de tornar. —Més xiuletades, però ella només va poder bellugar el cap amb aire cansat—. Vaig pensar que era prou forta. O prou resistent. Però no ho sóc.

***

Viatjant més ràpid que qualsevol cosa mai creada per mitjans artificials, a través d'un segment estripat de l'espai-temps, les propietats del qual encara no es comprenien del tot, la bola brillant d'energia concentrada va il·luminar el cel nocturn sobre Ciutat República. La delegada de la Leia, Korr Sella, estava entre els qui miraven aquell fenomen inexplicable que pertorbava l'espai, energitzant-lo i il·luminant-lo. Era com si un petit sol hagués aparegut del no-res i es dirigís directament cap al planeta on estava.
L'impacte va tenir la força suficient per penetrar en l'escorça i el mantell. Els científics, estupefactes, van assumir que el planeta havia estat colpejat per un asteroide. La realitat era pitjor, molt pitjor. L'orbe de l'energia fantasma va ser tan poderós que, mentre es dissipava dins del nucli planetari, va bloquejar el lliure flux de l’elysium. Els gravitons, que normalment es movien lliurement i sense causar dany a través del planeta, van ser bloquejats sobtadament. Gairebé immediatament, el flux resultant de gravitons va alliberar suficient calor per encendre el nucli... convertint al planeta en una cosa que els astrofísics anomenen «mininova».
La tremenda explosió de calor va arribar ràpidament als altres planetes del Sistema Hosnian, arrasant la vida i destruint assentaments, instal·lacions i llocs, així com centenars de naus de la flota de la República. La detonació va deixar enrere una ardent massa esfèrica. La llar de la República s'havia convertit en un nou sistema binari, completament desproveït de vida.

***

Les alertes van sonar dins de la base de la Resistència com mai abans. Tots els indicadors es van encendre, totes les sirenes es van disparar. La confusió va regnar fins que els sistemes de vigilància i detecció finalment van trobar l'explicació. Una explicació inconcebible.
Des del seu lloc, el Tinent Brance va mirar on estaven Leia i C-3PO, incapaç de posar en paraules el que els seus instruments li estaven mostrant.
—General, el comando de la República... tot el Sistema Hosnian... va desaparèixer —va dir, mentre mirava amb incredulitat les seves lectures.
Un silenci d'estupefacció va inundar la càmera de control. Algunes catàstrofes simplement eren massa aclaparadores com per parlar d'elles tan aviat. Tots sabien que la tragèdia no podia deure's a causes naturals: havia succeït massa ràpid. Això significava que...
—Com és possible? —Els instruments òptics de C-3PO li permetien revisar una lectura després d'una altra sense haver d'aproximar-se físicament a elles—. No hi ha registres ni dades en relació amb una arma de tal magnitud. —Mirà a la seva dreta, sobtadament alarmat, en veure que la Leia trontollava—. General, està bé?
La Leia es va recolzar en una consola propera.
—Una gran pertorbació... en la Força. Morts i desaparicions. Massa mort, massa desaparicions. —Es va redreçar i, amb expressió ombrívola, es va acostar al prim i eixut Almirall Statura. Malgrat la seva llarga experiència en combat, l'almirall estava tan desconcertat com els altres. El que acabava de succeir era difícil de creure.
—Almirall —va dir la Leia—, hem de trobar la localització d'aquesta nova arma. Tan aviat com sigui possible i abans que pugui ser utilitzada de nou.
Statura va assentir lacònicament.
—Enviaré immediatament una nau de reconeixement.
La Leia va acceptar amb un gest la seva resposta. En aquest moment, el Capità Wexley la va cridar.
—General, estem preparats.
Leia va saber que aquella seria una conferència estratègica com cap altra, per fer front a una amenaça que superava tot el que l'havia antecedit. Va dedicar un moment a recordar a la seva delegada, Sella, que havia estat a la capital de la República quan aquesta havia estat destruïda. I un altre moment per pensar en tots els que havien perit, independentment de les seves creences personals o polítiques. Primer havia estat Alderaan; ara, el Sistema Hosnian. Ningú, va pensar, hauria de ser testimoni de la mort d'un planeta sencer.
Ella havia presenciat la mort de dos.
No havia de permetre's que succeís una altra vegada.

***

La multitud de visitants de l'antic castell va dirigir els ulls cap al cel. Havia aparegut una llum, un nou estel prou brillant per ser visible durant el dia. Va haver-hi molta especulació sobre el seu origen. Algú va suggerir que una estrella s'havia convertit en nova, però no se sabia de nanes blanques en aquella secció del cel. L'aparició estel·lar era inexplicable, la qual cosa va produir por i incertesa entre els qui miraven cap amunt.
Chewbacca va treure d'una bossa un ponipin i l'hi va lliurar a Han. Aquest va activar el petit dispositiu i el va apuntar cap a la llum en el cel. De forma automàtica es va connectar amb els potents instruments de navegació del Falcó Mil·lenari i va produir una lectura en temps real del fragment de l'espai en qüestió. Darrere de les lents del ponipin, informacions i estadístiques es van combinar per generar una imatge del que ocorria en aquell racó del cosmos.
Abans que Han digués res, els seus temors es van veure confirmats per algú darrere d'ell.
—Era la República. La Primera Ordre... ells ho van fer. —Finn va mirar cap enrere d'on estava Han i li va preguntar preocupat—: On està la Rey?
Això va canviar immediatament el focus d'atenció d’en Han.
—Vaig pensar que estava amb tu.
Una veu familiar, però inusualment contundent els va interrompre. En girar-se van veure a Maz acostant-se.
—Vosaltres tres veniu amb mi. Hi ha una cosa que heu de veure.
Maz havia visitat poc abans el corredor subterrani del castell. No va pensar que tornaria aquí tan aviat. No obstant això, les circumstàncies havien canviat.
Una porta coneguda es va obrir per deixar-la entrar juntament amb els seus acompanyants. Estava fosc, ple de tresors, i sumida en les tenebres, hi havia una caixa sobre una taula.
—Necessitaran això.
De la caixa va treure un sabre de llum. Finn ho va mirar amb incertesa, però malgrat l'escassetat de llum, Han ho va reconèixer immediatament.
El sabre de llum de Luke Skywalker.
—D'on vas treure això? —va voler saber Han.
—Llarga història. Molt bona... per a una altra ocasió. —Per a sorpresa de tots, no li va lliurar l'arma a Han ni a Chewbacca, sinó a Finn—. La teva amiga corre greu perill. Pren-lo i troba-la.
Finn va mirar fixament l'arma. S'ajustava còmodament a la seva mà. Més lleugera que un blàster. Era digne de tal regal? Només el temps i les circumstàncies ho decidirien.
Un impacte potent i fragorós va sacsejar el castell, fent que del sostre caiguessin pols i pedres.
—Aquestes bèsties —va assegurar Maz—. Ja estan aquí.

***

Per ser un droide tan petit, BB-8 era molt persistent. De genolls al costat d'ell, Rey seguia discutint.
—No, no pots. Tu has de tornar. Tu ets important. Molt més que jo. Ells t'ajudaran a complir la teva missió millor del que jo podria fer-ho. Ho sento.
Ella hauria continuat de no ser pel rumor que va ofegar les seves paraules i les xiuletades de por de BB-8. La flota de naus de la Primera Ordre va passar sobre els seus caps amb direcció al castell. El castell on encara estaven els seus amics.
Rey va arrencar a córrer entre els arbres amb direcció cap a ell, i es va detenir en la part superior d'una lleugera elevació. Amb els ulls molt oberts, va desitjar que els seus amics haguessin sortit del complex abans que comencés l'atac. Els caces TIE reduïen metòdicament les parets i torres de pedra a pols, mentre que uns altres crivellaven als contrabandistes i comerciants que corrien frenèticament a la recerca d'empara. La seva fugida era inútil, ja que eren ràpidament interceptats per uns esquadrons de soldats d'assalt que havien desembarcat a prop.
Rey es va donar la volta per córrer contra direcció però es va detenir en veure un transport que aterrava a poca distància. Sense la menor vacil·lació, la figura encaputxada de Kylo Ren va emergir de la nau i va avançar donant gambades per sumar-se a la batalla. Atordida, Rey només el va poder seguir amb la mirada. Ja havia vist a aquell home en un somni. En un malson.
A un costat d'on estava, un arbre va esclatar en flames, llançant branques estellades en totes direccions. Un dels esquadrons de soldats l'havia vist i va obrir foc. Rey es va cobrir, va desenfundar el seu blàster nou, va apuntar i va prémer el gallet. Quan l'arma no va disparar, Rey va sofrir un atac de pànic, però immediatament va recordar que havia de llevar el fiador. Una vegada activada, l'arma va resultar ser tan precisa com funcional, va derrocar a dos dels soldats i li va donar a la resta una bona raó per avortar la persecució. Rey va cridar a BB-8, qui va arribar el seu costat en un instant, i es va endinsar de nou en el bosc, allunyant-se de la zona de combat.
—Segueix endavant i mantingues-te ocult —li va dir al droide—. Els mantindré allunyats. —Una xiuletada planyívola va suscitar una resposta ferma i valenta—: Jo també ho espero.
Sortint de darrere de les roques i els arbres on s'havien protegit d'aquells trets precisos i devastadors que havia derrocat a dos d'ells, els soldats d'assalt van reprendre la cerca, però amb més cautela que abans. En veure a Ren avançant entre els enderrocs, un soldat es va apressar a presentar-li un informe.
—Senyor, seguim buscant a Solo, però el droide va ser vist dirigint-se cap a l'oest amb una noia.
Davant això, Ren no va dir res, però va clavar la vista en la direcció indicada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada