dimarts, 17 de març del 2020

Guia de supervivència de la Rey (V)

Anterior


V
EL CEMENTIRI DE NAUS

Et trobaràs amb persones a Jakku que diuen que estaven aquí quan les naus van caure del cel. O estan mentint o estan bojos. La batalla de Jakku va ocórrer abans que hi hagués un Post Niïma o qualsevol altra cosa en aquest miserable planeta. Així que tret que hagis obtingut poders màgics i estiguis parlant amb un raptor esquinçador o un cuc vigilant nocturn, probablement no hi van estar.
Ningú de Jakku sap exactament com van caure totes aquestes naus en el desert. La història que per a mi té més sentit és que l'Imperi va fer la seva última resistència aquí, i que els seus comandants van intentar emportar-se amb ells tantes naus enemigues com van poder.
Per què això té sentit? Perquè qualsevol ferroveller amb cervell (el que està lluny d'incloure'ns a tots) pot adonar-se que totes les naus imperials en el Cementiri tenen danys de batalla considerables: generadors d'escuts cremats, blindatges perforats o fosos, explosions de míssils de commoció i torpedes de protons.
Això també és cert per a moltes naus de la Nova República... però no totes, i això és el cas estrany. Hi ha naus de la Nova República que mostren danys per estavellar-se, però res més.
Estrany, veritat?
Hi ha una explicació que sentiràs en les taules de rentat de Niïma que jo crec que podria ser certa. Quan els capitans imperials van comprendre que estaven vençuts, van fixar les naus de la Nova República properes amb els seus rajos tractors i les van arrossegar al pou de gravetat de Jakku. Així que tot va acabar a trossos en el Cementiri de Naus... naus capitals imperials, creuers de la Nova República, caces, la qual cosa sigui.
Això explica els danys que veus, però per què algú faria això?
Escull entre les històries que sentiràs en les taules de rentat:

Teoria 1: Va ser per protegir aquesta base imperial de la qual et vaig parlar, la que està sota la Serralada de Carbó.
Teoria 2: No, la base imperial estava sota els Camps Movedissos. I no era una base, sinó un magatzem ple de tresors saquejats a civilitzacions antigues i amagats a Jakku per l'emperador.
Teoria 3: A prop, però no del tot bé. Mira, l'emperador tenia un saló del tron aquí, des del qual planejava explorar i conquistar la resta de la galàxia.

Ja entens com és. Es torna molt boig molt ràpid. Algun dia algun ferroveller en les taules de rentat mirarà al voltant seu per assegurar-se que ningú està escoltant i després jurarà que l'emperador era en realitat un teedo, i va venir aquí per passar la seva jubilació arreglant vells droides mentre s’asseu en el fons amb la seva cargobèstia favorita.
Sigui quina sigui la raó, el fet és que l'Imperi i la Nova República van lluitar aquí, sobre Jakku. I quan van acabar de lluitar, el Cementiri de Naus va quedar enrere.
El Cementiri és on va caure la majoria de les naus, però no totes. Trobaràs caces xocats en el Congost Kelvin, barquetes de motors explotats escampades per la Serralada de Carbó, i trossos de metall i deixalles d'una punta a una altra de Goazon. Les naus van caure pertot arreu a Jakku, incloent en llocs on la gent mai va pensar de buscar.
La majoria de la gent a bord d'aquestes naus van morir el mateix segon en què van tocar el terra... una caiguda des d'òrbita fa això. Sona dolent, però ells van ser els que van tenir sort.
Els que van arribar a una càpsula de salvament o s’ejectaren dels seus caces van aterrar enmig d'un desert amb equip de supervivència que havia de mantenir-los fins que arribessin a un assentament proper. En aquest llavors, l'assentament més proper estava a més o menys una dotzena d'anys llum. Així que van morir per l'exposició als elements mentre vagaven pels Goazon, es van ficar en una cova per morir de gana, o van quedar massa febles per espantar als raptors esquinçadors.
El Cementiri està ple de cossos, des de la Punta de Feressee fins a la Pua. Algunes d'aquestes grans naus imperials tenien poblacions més grans que tot Jakku, la qual cosa significa un munt d'ossos.
Ja ni em fixo en els ossos... hi ha simplement massa. En aquests dies només penso en ells quan em trobo amb un cos que estigui més o menys intacte. Com el pilot de TIE que vaig trobar just fora de la Pua, encara lligat al seu seient ejector. El vaig trobar perquè vaig trobar les restes del seu paracaigudes damunt d'ell, sacsejant-se d'aquí cap enllà en el vent.
Vaig agafar el casc, l’arma de mà, i el comunicador del pilot, juntament amb els girs i acoblaments magnètics del seu seient ejector... tot això és valuós a Niïma, i a ell ja no li servia de res. Després el vaig enterrar, encara amb el seu uniforme.

 
Conec tot sobre les naus que trobaràs en el Cementiri... quin rols van complir en el combat, quines armes portaven, fins i tot els seus models i classes de nau estel·lar i quants tripulants tenien.
Vaig esbrinar aquestes coses explorant les ruïnes, desarmant sistemes i tornant-los a armar, i estudiant plans i cintes de dades de manteniment, i nuclis de memòria d’astromecànics.
Si penses sobreviure aquí, necessites conèixer sobre les naus que trobaràs en el Cementiri, les parts valuoses que contenen, i els perills que presenten.
Caces Ala-A: bona sort a trobar un d'aquests que es pugui rescatar. Gairebé tots els que conec no són més que metall estripat. Una llàstima... he llegit el manual del pilot d'aquest petit caça rebel, i sembla que era més ràpid que una cargobèstia perseguida per un esbart d'ocells ferrers.
 
Caces Ala-Y: construïen en aquests per durar, alguns estan en bastant bona forma, considerant pel que han passat. Vigila amb els llançadors de torpedes de protons sota la cabina. Revisa si els doms de sensors segueixen units als motors de turbina... si no estan, l'Ala-Y probablement ja ha estat esbudellat.
 
 
Creuers Mon Calamari: Aquestes naus bulboses eren naus de la Nova República, i no hi ha dues exactament iguals. Semblen barrils espinosos amb una malaltia fúngica, coberts de bonys. Alguns dels bonys són en realitat naus que es poden separar... fa una dècada un ferroveller anomenat Porvay Yan va descobrir una llançadora que encara podia volar i la va intercanviar per un bitllet per sortir d'aquesta roca. El problema de les naus mon cal és que no es van fer per a una altra espècie, així que molt pocs dels seus components es poden rescatar.
 
Fragates Nebulosa-B: estavellar-se ha reduït a la majoria d'aquestes naus angulars a ferralla... la botavara que uneix els motors amb la part davantera és molt fràgil, i el mateix va per la batanga sota la proa. És molt rar trobar una Nebulosa-B en la qual quedi res de valor.
Caces TIE: aquests caces em semblen interessants. Tenen una mica d'equip molt avançat però una construcció molt barata, sense generadors d'escuts ni hiperimpulsors, ni res millor que les funcions bàsiques de suport vital. És estrany... pensava que l'Imperi era el que tenia tots els crèdits per aquell temps.
 
Burladores de bloquejos: una altra nau resistent. Moltes van arribar relativament intactes, però és rar trobar una que tingui les càpsules de salvament acoblades. Sospito que totes s’ejectaren en el camí cap a baix.
 
Caces Ala-X: trobaràs aquests caces de la Nova República escampats pel Cementiri, la majoria semblen haver estat derrocats per foc antiaeri o duels atmosfèrics. Tens una pista sobre el que va passar amb aquests caces mirant si el seient ejector està dins o no.
 
Variants de models TIE: hi ha components valuosos tant en els caces amb ales de ratapinyada com en els bombarders amb càpsules bessones, encara que les seves bombes de protons s'han tornat molt inestables després de tots aquests anys. Fa molt temps, un ferroveller anomenat Namenthe conduïa un lliscant ple de bombes de protons rescatades quan dues d'elles es van copejar entre si massa fort. Aquest lloc es diu ara el Cràter de Namenthe.
 
Caces Ala-B: els ferrovellers parlen molt sobre aquests caces de la Nova República... estan plens de components que et donaran un munt de crèdits a Niïma. Per desgràcia, els pocs que jo he vist amb els meus propis ulls, van caure amb força i van ser saquejats de seguida. I mai he vist la cabina d'un Ala-B... aparentment, també servien de càpsules de salvament.
 
Destructor Estel·lar Imperial: aquestes enormes naus eren les principals naus de combat de l'Imperi, i la majoria van sofrir greus danys abans de caure a Jakku. Els que van aterrar del revés van quedar bastant demolits, però trobaràs a unes altres del dret en la sorra. Un dels Destructors Estel·lars més intactes és el Infligidor. Els ocupants que viuen a les seves torres espanten a qualsevol que envaeixi el seu territori.
Per descomptat que trobaràs altres naus en el Cementiri: llançadores i caminants imperials, transports de la Nova República, i xocs tan destrossats que ningú pot identificar-los. I per descomptat hi ha rumors sobre naus que mai hem vist, les que estan enterrades en la sorra que reapareixeran algun dia quan les dunes les deixen anar. He sentit contes de ferrovellers sobre naus de comandament de la Nova República plenes de crèdits per a nous governs planetaris, creuers de combat imperials reconfigurats com a exploradors hiperespacials, i fins i tot coses més estranyes. El que significa que la gent estarà explorant el Cementiri durant segles després que jo m'hagi anat.
Súper Destructor Estel·lar Imperial: només sé d'una d'aquestes monstruoses naus en el Cementiri, però és veritablement gegantesca, amb només la secció posterior més gran que un Destructor Estel·lar regular. El Súper —les bitàcoles de vol d'altres naus imperials l’identifiquen com el Devastador—, va caure de proa, com si algú tirés una llança cap a Jakku.
La major part de la nau es va fer trossos amb l'impacte, però la secció posterior jeu panxa enlaire en el Cementiri. Al llarg dels anys, el Súper ha estat netejat escrupolosament pels ferrovellers i ara és majorment una pela buida. Es diu que els nivells de comandament van sobreviure a l'impacte i estan gairebé intactes, allà baix, sota la sorra. Jo ho dubto, però qui sap.
 Suposadament aquest Súper Destructor Estel·lar era conegut com el Devastador.


Aquestes súper naus eren molt més grans que els destructors regulars.


1 comentari:

  1. No he pogut pujar tots els dibuixos originals doncs crec que la plataforma no em deixa més de dos o tres.

    ResponElimina