dimarts, 17 de març del 2020

Guia de supervivència de la Rey (VII)

Anterior


VII
POST NIÏMA

Aquesta és una regla fèrria per als ferrovellers: Cap salvament val res fins que t'han pagat per ell.
Aquí tens una altra: No parlis sobre el salvament. Pot prendre't un parell de dies llevar tot l'equip salvable d'un Ala-X, així que mantingues els llavis segellats fins que sigui un xassís ple de sorra. I no parlis ni tan sols llavors... perquè si vas trobar alguna cosa bona, pot haver-hi més coses bones per allà.

 

Una vegada que arribis a Niïma, estàs en els dominis d’Unkar Plutt, el Blobfish.
Jo tinc les meves pròpies eines i lliscant, però no un equip de rentat complet... ni forma d'obtenir-ne un. Així que el primer que faig en arribar a Niïma és dirigir-me a les taules de rentat de l’Unkar. El cost de rentar una taula es restarà del cost final de l'intercanvi, així que assegura't que el teu salvament estigui en la millor forma possible abans d'arribar... és un mal negoci pagar-li a Unkar per llevar-li la sorra a una bomba de combustible.

Les Taules de rentat
AMPS (EGL-4)
Unkar paga més per salvament que funcioni que per equip que hagi de reparar, així que qualsevol cosa que li portis ha de ser funcional. Si pots, arregla-ho tu mateixa. Però de vegades això no és possible.
Si aquest és el cas, els mecànics en el basar et deixaran recarregar l'equip o buscar en les seves peces de recanvi. No gratis, per descomptat —res és gratis a Jakku excepte la calor—, però t'oferiran un millor tracte que Unkar...
El meu mecànic favorit és Lerux Talley, un petit humà primatxó que diu que ve dels Mons del Nucli, cosa que probablement no sigui certa. Si haig de soldar, visito a un droide alliberat anomenat AMPS. AMPS no menja racions, per descomptat, però soldarà a canvi d'una recarrega, cartutxos de gas de recanvi, metalls que trobi interessants, o una bona broma. Em passo molt temps conduint pel Goazon intentant pensar en bromes que AMPS trobi dignes d'un intercanvi.
Unkar es queda en la paradeta de concessió... així és com diem a la seva fortificació al centre de Niïma. És una vella eruga de càrrega, però el Blobfish l'ha equipat amb monitors de seguretat i defenses ocultes... per no esmentar que sempre té als seus pinxos a prop, i moldran a bastonades a qualsevol que s'atreveixi a contrariar-ho.
El Blobfish s’asseu tot el dia darrere de la seva finestra amb barrots, murmurant per a si mateix, i cridant-li als seus perdonavides com si tingués por que els ferrovellers el féssim trossos si posés un dels seus rodanxons peus fora.



Un altre autoretrat
 

Unkar té poder perquè controla la font d'aliment a Jakku, que consisteix gairebé completament de racions de supervivència que ell i les seves pinxos prenen del Cementiri. Si vols menjar, has de trobar ferralla que portar-li a Unkar a canvi de menjar.

 

És una mala situació, però jo recordo que estar aquí és un error. I quan aquest error s'arregli, li diré adéu a Unkar, a Post Niïma, i a Jakku.
No hi ha molt a Niïma a part de la Parada de concessió del Blobfish, particularment si no tens crèdits. Està el basar on pots comprar armes i coses del mercat negre, i un parell de badies de llançament que passen per espaiport. Però res que ningú que porta una vida normal vulgui.
Els viatgers espacials que vénen aquí dormen a bord de les seves naus. Per menjar tenen el que sigui que hagin portat o el que puguin comprar-li a Bobbajo el mercader de criatures. Ningú sap per què, però Unkar li permet a Bobbajo vendre menjar... però només als viatgers espacials, no a nosaltres els ferrovellers.
Com fa el Blobfish per sortir-se’n amb la seva en això? Perquè ho controla tot a Niïma... incloent als perdonavides.
Així és com sempre ha funcionat remuntant-nos als temps de Niïma la Hutt, que va ser la primera persona a posar una balisa en el desert. Niïma controlava Jakku fins que un caça- recompenses la va matar. Des de llavors, el Blobfish ha operat sota el mateix principi que el poder li dóna la raó.
 Sarco Plank
Els matones del Blobfish mantenen els rostres ocults mentre treballen, la qual cosa sempre m'ha semblat divertit. Mast Surko és l'única persona al planeta amb una cama cibernètica negra. Crido a Mast pel seu nom sempre que el veig a Niïma, sostenint la seva vibrodestral i xocant contra les coses per usar aquesta ximple caputxa. Primer mira al seu voltant com si estigués confós, després s'allunya precipitadament amb els servomotors de la seva cama xisclant.

Després està Sarco... no és un dels homes d’Unkar sinó un caça-recompenses o alguna cosa així. No et fiquis amb ell. Corre el rumor que una vegada va matar un esquadró de soldats d'assalt en un planeta selvàtic. No sé si és veritat, però sí que és bastant infame.
Agutzil Zúvio
El més semblant que tenim a la llei i l'ordre a Niïma és l'agutzil Zúvio. El veuràs sota el seu gran casc kyuzo, amb els seus camarades guàrdies auto-proclamats. Zúvio i els seus homes són en realitat bastant decents... actuen quan se'ls va la mà als pinxos del Blobfish. Però com tots els altres a Jakku, treballen per Unkar i ho saben.
La gent per la qual més em faig preguntes a Niïma són els visitants.
Alguns són comerciants que fan negocis amb Unkar... no té una nau confiable en aquests dies, així que la majoria dels seus clients han d'anar fins a ell. Uns altres són prospectors que fan la seva última parada abans de dirigir-se a les Regions Desconegudes.
















Però de tant en tant veig a Niïma a gent que no hauria d'estar aquí... famílies parades al peu de les rampes de naus, mirant incrèdules al basar i l'interminable desert de sorra. Aquests són els que em preocupen i intento cuidar més.
Serà així com jo vaig arribar aquí... perquè algú va cometre un terrible error?
Jo haig de quedar-me, però ells no. Així que sempre és un alleujament quan aquestes naus estranyes tornen a aixecar el vol.

1 comentari:

  1. No he pogut pujar tots els dibuixos originals doncs crec que la plataforma no em deixa més de dos o tres.

    ResponElimina