divendres, 10 de març del 2017

Vel de traïcions (I)



Vel de traïcions




James Luceno

33 anys abans de “Una Nova Esperança”.


DORVALLA

CAPÍTOL 1

El vaixell de càrrega Guanys, propietat de la Federació de Comerç, es delectava en la incessant llum d'incomptables estrelles, folgant en els confins del vel de núvols d'alabastre que envoltava el planeta Dorvalla.
Igual a la miríada de naus del seu tipus, el vaixell de càrrega semblava un platet del qual el seu centre hagués estat retallat per deixar dos enormes hangars a node de braços, sobresortint d'una centrosfera on s’albergaven els reactors d’hiperimpuls de la gran nau. Els braços es corbaven cap endavant, quedant-se curts, com en un fallit intent de tancar el cercle. Però la distància que separava els extrems dels braços era intencionada, ja que cada un d'ells culminava en unes badallants portes d'hangar eriçades de colossals ganxos d'ancoratge.
La nau de la Federació de Comerç era com una bèstia golafre que més que carregar carregaments se'ls empassava, i ja feia gairebé tres dies estàndard que el Guanys s'alimentava a Dorvalla.
El principal recurs del planeta fronterer era el mineral de lommite, un component bàsic per a la producció de l'acer transparent que s'emprava en els miradors i les carlingues dels caces estel·lars. Pesats transports carregaven el mineral fins a l'òrbita del planeta, transferint el seu contingut a una flota de barcasses, gavarres i beines de càrrega autopropulsades, moltes d'elles grans com llançadores, i totes elles enarborant la flama esfèrica, símbol de la Federació de Comerç.
Aquestes naus sense pilot es desplaçaven a centenars des dels transports dorvallans fins al vaixell de càrrega de forma anellada, que els arrossegava amb potents raigs tractors fins a les obertures dels seus corbats braços. Un cop allà, els ganxos d'ancoratge els feien passar a l'interior travessant els camps magnètics de contenció que segellaven les gargamelles rectangulars dels hangars.
Caces amb el morro esmolat i quatre reactors protegien el ramat de possibles atacs de pirates i altres corsaris, ja que, tot i no tenir escuts protectors disposaven de canons làser de foc ràpid. Els androides que pilotaven les naus responien a un ordinador central situat a la centrosfera del vaixell de càrrega.
Al revolt de popa de la centrosfera s'alçava una torre de control. En el seu cim es trobava el pont de comandament, pel qual es movia nerviosa una figura embolicada en una toga, davant d'una fila de miradors inclinats cap a dins. Les seccions del paisatge que podia albirar-se des d'allà abastaven els dos braços-hangar i l'aparentment incessant corrent de beines, les superfícies dorsals reflectien la llum del sol. Més enllà dels braços i de les beines marrons per l'òxid girava el planeta Dorvalla blanc i translúcid.
­—Informe —va xiuxiuejar la figura de la toga.
El navegant neimoidià del Guanys va respondre des d'un seient amb forma de tron ​​situat sota el lluent terra de la passarel·la del pont.
—Està pujant a bord l'última de les beines de càrrega, Comandant Dofine —va respondre aquest amb el cadenciós idioma neimoidià que afavoria les primeres síl·labes i les paraules llargues.
—Molt bé. Feu tornar als caces.
El navegant va fer girar la seva cadira per mirar a la passarel·la.
—Tan aviat, Comandant?
En Dofine va interrompre el seu incessant deambular per mirar amb dubte al seu company de viatge. Els mesos passats a l'espai havien accentuat tant la natural desconfiança d’en Dofine que havia deixat d'estar segur de quines eren les intencions del navegant. Significava qüestionar la seva ordre esperant poder guanyar així prestigi a càrrec seu, o per ventura tenia bones raons per retardar el retorn dels caces? Era una distinció que li preocupava, perquè s'arriscava a perdre prestigi si airejava les seves sospites i després aquestes resultaven ser infundades. Va decidir arriscar-se i suposar que era una pregunta motivada per la preocupació i en la qual no intervenien reptes ocults.
—Vull aquests caces de tornada. Com més aviat deixem Dorvalla, millor.
—Com desitgi, Comandant —va assentir el navegant.
Dofine, Capità de l'escassa tripulació d'éssers vius que componia el Guanys, tenia dos ulls frontals ovalats i vermellosos, un morro prominent i un tall amb llavis de peix a manera de boca. Venes i artèries bategaven visiblement sota la clapada i arrugada pell d’un verd pàl·lid. Era petit –l’escanyolit del seu rusc, deien alguns a esquena d’ell-, i la seva prima forma procurava embolicar-se en togues blaves i usar túniques d'espatlles encoixinades més apropiades per a un clergue que per al Comandant d'una nau. El seu tocat, un con alt de tela negra, indicava riquesa i un càrrec elevat.
El navegant anava vestit de forma similar, amb toga i tocat, però el mantell que fregava el terra era negre i d'un disseny més senzill. La seva comunicació amb els aparells que envoltaven el seient amb forma de petxina del navegant es realitzava mitjançant uns visors lectors de dades que li envoltaven els ulls i un comunicador amb forma de disc que li tapava la boca.
El tècnic en comunicacions del Guanys era un sullustà amb papada i ulls clars. L'oficial connectat a l'ordinador central era un gran de tres ulls i rostre caprí. L'ajudant de tresorer, amb bec i complexió verda, era un ishi tib.
Dofine odiava la presència d'alienígenes en el seu pont, però es veia obligat a suportar-los en concessió als acords signats per la Federació de Comerç amb empreses transportistes menors, com Transports Viraxo, i amb poderosos constructors de naus, com TaggeCo i Hoersch-Kèssel.
Les altres tasques del pont estaven al càrrec d'androides humaniformes.
Dofine havia reprès el seu passejar quan el sullustà es va dirigir a ell.
—Comandant, Mineries Dorvalla informa que el pagament rebut és insuficient en cent mil crèdits de la República.
—Diguin-los que comprovi els seus números —va dir en Dofine, movent la seva mà de llargs dits en senyal de comiat.
El sullustà va transmetre les paraules d’en Dofine i va esperar una resposta.
—Respon que vostè va dir el mateix l'última vegada que vam venir.
Dofine va llançar un sospir amb gest teatral i va fer un gest en direcció a una gran pantalla circular situada al final del pont.
—Mostri-me-la.
La imatge ampliada d'una humana pèl-roja i plena de pigues ja es concretava en la pantalla per quan Dofine va arribar fins a ella.
—No sóc conscient que faltin crèdits —va dir sense preàmbuls.
—No em menteixi, Dofine —va respondre la dona, els seus ulls blaus van brillar furiosos—. Primer van ser vint mil, després cinquanta mil i ara cent mil. Quant perdrem la propera vegada que la Federació de Comerç ens atorgui la gràcia de visitar Dorvalla?
Dofine va mirar amb complicitat a l’ishi tib, el qual li va tornar un feble somriure.
—El vostre món està molt allunyat de les rutes espacials normals —va dir amb calma a la pantalla—. Tan lluny de la Ruta Comercial de Rimma com de la Línia del Comerç corelliana. Per tant, desplaçar-se fins aquí implica despeses addicionals. Per descomptat, si està descontenta, és lliure de fer negocis amb algun altre.
La dona va proferir un riure amarg.
—Amb algun altre? La Federació de Comerç controla a tots els altres.
—Llavors, què són cent mil crèdits més o menys? —va respondre el neimoidià obrint els braços.
—Extorsió és el que és.
—Li suggereixo que enviï una queixa a la Comissió de Comerç de Coruscant —va dir en Dofine amb una expressió amargada que semblava connatural als seus caiguts trets.
La dona estava enfadada, tenia les aletes del nas i les galtes enrogides.
—Això no s'acaba aquí, Dofine.
La boca d'en Dofine va imitar un somriure.
—Ah, un cop més torna a estar equivocada.
Va tallar la transmissió amb brusquedat, tornant-se per mirar al seu company neimoidià.
—Informi’m quant conclogui el procés de càrrega.
El desplaçament de les beines de càrrega era supervisat per androides des de controls de trànsit situats a les profunditats dels braços-hangar, molt per sobre del nivell del pont. Les beines eren naus geperudes i els seus morros bulbosos els hi donaven certa aparença de vida, i quan entraven pels orificis magnètics dels hangars ho feien mogudes per energies repulsores que les desplaçaven segons el contingut i la destinació especificada en codis marcats en el casc. Cada braç-hangar estava dividit en tres zones, cadascuna d'elles separades per enormes portes lliscants de vint pisos d'alt. Normalment, la primera que s'omplia era la zona 3, la més propera a la centrosfera. Però les beines en les quals les seves mercaderies no anaven a Coruscant o a altres mons del Nucli eren desviades als molls d'atracada situats a les zones 1 i 2, independentment de quan pugessin a bord.
Repartits pels tres hangars hi havia autòmats de seguretat amb rifles de combat BlasTech modificats, alguns amb puntes de dispersió. I encara que els androides de treball solien ser del model PK, amb coll prim i cos buit en aspa, del model GNK, amb cos quadrat, o fins a models elevadors de càrrega binaris de peus plans, els androides de seguretat semblaven inspirar-se en l'estructura òssia de les diferents formes de vida bípedes de la galàxia.
L'androide de seguretat no tenia el cap arrodonit i la musculatura d'aliatge del seu cosí proper, l'androide de protocol, tenint al seu torn un cap prim i semicilíndric, la forma afusada culminava per davant en un processador vocal, corbant-se cap avall per l’altre extrem, sobre un coll rígid i inclinat cap enrere. Però el seu tret més distintiu era la motxilla propulsora i l'antena retràctil que brollava d'ella.
La majoria dels androides que componien la força de seguretat del Guanys eren simples apèndixs de l'ordinador central del vaixell de càrrega, i només uns pocs estaven dotats de certa mesura d'intel·ligència. El front i el plastró d'aquests eixuts comandants estaven blasonats amb marques grogues similars als galons militars, encara que més per poder ser identificats pel personal de carn i ossos al qual havien de respondre que de cara als altres androides.
OLR-4 era un d'aquests comandants.
Estava estacionat a la zona 2 de l'hangar del braç d'estribord de la nau, a mig camí de les mampares que definien l'immens espai, subjectant amb les dues mans el rifle làser que portava creuat sobre el pit. Era conscient de l'activitat que l'envoltava, del riu de beines de càrrega que es dirigien cap a la zona 3, del soroll de les altres beines parant a la coberta, dels incessants grinyols i espetecs de les màquines en moviment, però era conscient tot això d'una manera molt vaga, ja que l'ordinador central li havia encomanat la tasca que estigués atent a tot allò que se sortís de la norma, a qualsevol cosa que estigués al marge dels paràmetres de funcionament definits pel propi ordinador.
El sonor cop que va fer una beina de càrrega aparcant estava dins d'aquests paràmetres, tenint en compte la mida del vehicle. Com ho estaven els sons que brollaven de l'interior de la beina, produïts pel desplaçament de la càrrega del seu interior. No podia dir el mateix del xiuxiueig de les vàlvules en alliberar pressió o dels espetecs i estridències metàl·liques que van precedir a la lenta obertura de la seva escotilla davantera inusualment gran.
L'allargat cap d’OLR-4 va pivotar i els seus oblics sensors òptics es van clavar a la beina. La imatge captada es va transmetre augmentada i definida a l'ordinador central, que la va comparar a l'instant amb un catàleg d'imatges similars.
Va trobar diverses discrepàncies.
Diversos androides de seguretat addicionals es desplaçaven ja per prendre posicions al voltant de la beina sospitosa, mentre els fotoreceptors d’OLR-4 escrutaven l'escotilla que s'obria. L'androide comandant va plantar els peus semblants a botes en posició de combat i va disposar el rifle làser.
L'escotilla oberta havia d'haver mostrat l'interior de la beina, però en comptes d'això va revelar el que semblava ser una altra escotilla, tancada. OLR-4 va aconseguir identificar la composició de l'escotilla interna, però el petit processador de l'androide no tenia capacitat per treure conclusions del que veia. Això era tasca de l'ordinador central, que va resoldre ràpidament el trencaclosques, tot i que no amb la suficient celeritat.
Abans que OLR-4 pogués moure’s, l'escotilla interior es va projectar telescòpicament cap a fora des de l'interior de la beina, amb tal força que va llançar a l'altra banda de l'hangar a dos androides de seguretat i a tres obrers. OLR-4 i 3 androides més van obrir foc contra l'ariet i la beina, però els trets làser es van desviar en colpejar el seu objectiu, rebotant per tot el lloc.
Una parella d'androides va saltar cap a l'ampla beina, esperant atacar l'ariet per darrere. però els seus esforços van ser en va. Diversos trets làser se'ls van avançar, partint en quatre a un d'ells i pràcticament desintegrant a l'altre. Només llavors es va adonar OLR-4, dins de la seva limitada capacitat, que hi havia enemics darrere de l'ariet. I a jutjar per la precisió dels seus trets, els intrusos eren de carn i ossos.
El comandant androide va córrer cap a un costat, mentre les beines de càrrega seguien lliscant-se en les altures i cent androides obrers continuaven amb les seves tasques, aliens al tiroteig que tenia lloc entre ells. Va disparar de manera continuada mentre localitzava una posició des de la qual poder fer millor blanc als intrusos. Els trets li van buscar mentre es movia, passant xiuxiuejant al costat del seu cap, les espatlles i entre les cames.
Dos androides de seguretat van perdre el cap davant d'ell amb dos trets precisos. Hi havia un tercer androide intacte, però va caure a terra, irremeiablement bloquejat per les serpentejants i indòmites càrregues elèctriques dels trets.
Els seus monitors interns li van indicar que se li reescalfava la pistola làser i estava a punt de gastar-se. L'ordinador central va mantenir les ordres emeses, malgrat ser molt conscient de la situació dels androides, així que OLR-4 va seguir disparant mentre intentava maniobrar per situar-se darrere de l'ariet.
A la seva dreta, un altre androide va ser aconseguit per un tret procedent de la part alta de la beina; el seu tors volà traçant maldestres cercles cap al fons de l'hangar, on va xocar amb una beina de càrrega que aterrava en aquell moment. Un androide al que li faltava una cama seguia disparant mentre saltava, fins que li van arrencar la cama bona i va caure a terra, relliscant per la coberta de l'hangar, amb espurnes saltant de la seva barbeta vocalitzadora.
OLR-4 es va moure a esquerra i dreta, esquivant els trets, i ja gairebé havia arribat a la beina quan un tret li va colpejar a l'espatlla esquerra, fent-li girar en un cercle complet. Va trontollar, però va aconseguir mantenir-se dret, fins que un segon raig el va colpejar en l'altre espatlla. Va tornar a girar i va caure d'esquena, quedant les seves cames enganxades sota la beina. Va alçar la mirada i va aconseguir veure un primer indici de la força armada que s'havia infiltrat en el vaixell de càrrega: al voltant d'una dotzena de bípedes de carn i ossos, embotits en vestits mimètics i negres armadures corporals, amb la cara oculta darrere màscares respiradores, amb uns els recicladors d'oxigen que s'assemblaven a ullals.
Els fotoreceptors d’OLR-4 es van centrar en un humà, el llarg cabell negre li queia en espessos rínxols sobre les seves amples espatlles. Els servomotors de la mà dreta de l'androide es van tancar sobre la barra disparadora de la pistola làser, però l'única reacció que va obtenir de la fatigada i reescalfada arma va ser un trist brunzit abans d'apagar-se i desconnectar-se.
—Uh... Oh —va dir l'androide.
En veure-ho, l'humà de llargs cabells es va girar cap a ell i va disparar.
Els sensors de calor d'OLR-4 van entrar en vermell i els seus sistemes sobrecarregats van llançar un xiscle. Els circuits es van fondre, mentre transmetien una última imatge a l'ordinador central, abans de desaparèixer de l'existència.

* * *

El tranquil·litzador brunzit de les màquines del pont del Guanys es va veure interromput pel grinyolant to de l'escàner. Daultay Dofine va creuar la passarel·la del pont per interrogar l'androide situat davant l'escàner.
—Els monitors de llarg abast informen que un grup de naus petites s'adrecen a tota velocitat cap a la nostra posició —va respondre l'androide amb veu monòtona i metàl·lica.
—Com? Què has dit?
—Els verificadors identifiquen les naus com caces CloakShape, i hi ha una fragata de classe Tempesta amb ells —va afegir el sullustà.
—Un atac? —va preguntar Dofine bocabadat.
—Comandant —entonà l’androide—, les naus continuen el seu avanç.
Dofine va fer un gest brusc cap a l'enorme pantalla.
—Vull veure-les!
Ja s'encaminava cap a ella quan es va sentir un altre xiulet preocupant, aquest cop provinent d'on era l'oficial de sistemes, situat també sota la passarel·la.
—L’ordinador central informa de disturbis a la zona 2 de l'hangar d'estribord.
—Quina classe de disturbis? -li va preguntar Dofine al gran.
—Els androides disparen contra una de les beines de càrrega.
—Aquestes màquines sense cervell! Com facin malbé part del carregament...
—Els caces a la pantalla, Comandant —va informar el sullustà.
—Potser només sigui un error —va continuar dient el gran.
Els vermellosos i parpellejants ulls d’en Dofine van mirar a un extraterrestre i un altre amb preocupació creixent.
—Els caces canvien de vector. Es divideixen en dos grups —va dir el sullustà, mirant al seu superior—. Volen amb la bandera del Front de la Nebulosa.
—El Front de la Nebulosa! —va exclamar Dofine corrent fins a la pantalla, alçant després el gruix i llarg dit índex per assenyalar el cuirassat negre—. Aquesta nau...
—És el Falcopenat —va dir el sullustà apressadament—. La nau del Capità Cohl.
—Impossible! Se’m va informar que Cohl era ahir a Malastare.
El sullustà va mirar la pantalla, les seves papades li tremolaven lleugerament.
—Doncs és la seva nau. I quan es veu al Falcopenat és senyal que Cohl no camina molt lluny.
—Els caces se situen en formació d'atac —actualitzà l'androide.
—Connecteu els sistemes defensius! -li va demanar Dofine al navegant.
—L’ordinador central informa d'un tiroteig continuat a l'hangar d'estribord. Vuit androides de seguretat destruïts.
—Destruïts?
—Els sistemes defensius tenen als caces en el punt de mira. Hem aixecat els escuts deflectors...
—Els caces disparen!
Una llum intensa va explotar darrera dels miradors rectangulars, fent tremolar el pont amb força suficient com per fer caure un androide.
—Els canons de turbolàser responen!
Dofine va arribar als miradors a temps de veure com els raigs de llum vermella brollaven de les bateries instal·lades a l'equador del vaixell de càrrega.
—On són els reforços més propers?
—A un sistema estel·lar de distància —va dir el navegant—. És l'Adquirent. Està molt millor armat que el Guanys.
—Enviï una trucada d'auxili!
—Li sembla bona idea, Comandant?
Dofine comprenia les implicacions d'aquest acte. Ser rescatat era una cosa que sempre rebaixava. Però estava segur que, si aconseguia protegir el carregament de la nau, podria sortejar aquesta humiliació.
—Limiti’s a fer el que li dic —va dir al navegant.
—Els caces es reagrupen per a un segon atac —va informar el sullustà.
—On són els nostres caces? Per què no surten a la seva trobada?
—Vostè els va fer tornar, Comandant —li va recordar el navegant. Dofine gesticulà enèrgicament.
—Doncs que tornin a sortir, que tornin a sortir!
—L’ordinador central sol·licita permís per aïllar la zona 2 de l'hangar d'estribord.
—Que la segelli! —va escopir el neimoidià—. Que la segelli ja!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada