diumenge, 20 de maig del 2018

Crepuscle Jedi (VII)

Anterior


7

En una part de Coruscant on simplement albirar el sol podia ser una ocasió sobre la qual parlar als néts, semblava rar que l'autèntica foscor mai arribés del tot. Però tal era el cas; el pols dels ravals dels nivells inferiors de la ciutat-planeta no coneixia el dia o la nit. Amb poques excepcions, aquells baixos, en o prop de la superfície vivien en un perpetu crepuscle d'electroluminescència. Els cartells cromàtics de neó, argó i altres gasos ionitzats il·luminaven els carrers dels Ravals PouNegre a tota hora, i molt pocs éssers eren conscients dels horaris del món superior. Molts negocis podien trobar-se oberts a qualsevol moment del cicle de vint-i-quatre hores, i la majoria de les espècies seguien els seus propis ritmes circadians, per molt esotèrics que poguessin ser.
Com a resultat —per a Nick Rostu, almenys— el món dels nivells inferiors sempre semblava lleugerament irreal. Hi havia una qualitat fantasmagòrica que de vegades trobava fascinant, i de vegades frustrant. Algunes vegades se sentia com si portés un dermopegat d'espècia de somnis, o algun altre psicodèlic suau tot el temps.
La sensació era particularment forta ara mentre pilotava el seu lliscant terrestre per un carrer estret. El seu crono li deia que eren les 0342, però aquesta era l'hora dels nivells superiors, on la nit i el dia significaven alguna cosa. Allà baix, en el crepuscle elèctric interminable, el temps tenia un significat diferent per complet. No era una cosa per ser programada, quelcom per ser quantificat en termes de segons, minuts o hores. Era mesurat de forma molt més simple: o tenies suficient, o no tenies suficient. I aquests dies, a Nick li semblava que mai hi havia suficient.
El Mestre Piell, amb el seu últim alè, li havia explicat la urgència de la seva missió, i també li havia dit a qui havia de confiar-la-hi: al seu antic Padawan, Jax Pavan, qui s'havia graduat com Cavaller Jedi només alguns mesos abans del final de la guerra. Era Pavan a qui havia estat buscant el Mestre Piell i era Pavan a qui ara Nick havia de trobar.
A primera vista, semblava completament impossible. Com trobar a un home en una ciutat de la grandària d'un planeta? Afortunadament, Nick havia conegut a Pavan lleugerament abans de la dispersió de l'Orde, i una de les bases de dades que estava creant Fuetada estava dissenyada per seguir la pista dels pocs Jedi que quedaven encara a Coruscant. No tenien una posició específica per Pavan, però Nick havia pogut esbrinar que estava en el Sector de Yaam, també conegut com a Sector 1I4F, les regions més baixes del qual eren conegudes com els Ravals PouNegre, en alguna part al llarg d'un carrer anomenat Avinguda Amtor.
El Sector de Yaam estava gairebé cinc mil quilòmetres a l'est, al llarg del cinturó equatorial, i prop de quatre-cents klicks al nord. Nick havia agafat un hiper-tren durant la primera part del viatge, un dels grans mag-levs que es movien a través d'un tub segellat a dos mil quilòmetres per hora. Els compensadors d'inèrcia protegien als passatgers de les altes forces-g i de la força de torsió, i el quasi-buit del tub reduïa la fricció fins a gairebé zero. El resultat era un viatge confortable en poc més de dues hores i mitja, això li havia portat gairebé un vuitè del camí al voltant del planeta, fins i tot permetent un desviament per passar un gran cràter.
El desviament havia reduït la velocitat de l’hiper-tren el temps suficient perquè els passatgers tinguessin una bona vista de la devastació. El cràter tenia set quilòmetres d'ample, les seves parets i el seu sòl estaven fosos en cristall negre. Les restes de les estructures s'alçaven aquí i allà al voltant de les vores, com espelmes foses. Nick sabia que hi havia una gran quantitat de cràters marcant la superfície urbana: prova espantosa del bombardeig de Coruscant per part dels Separatistes en els dies finals de la guerra.
Ell havia canviat a l'Estació Ts'chai, agafant un monorail convencional per a la resta del viatge. Quan va arribar al Dipòsit Yaam, un membre de la resistència tenia un lliscant esperant-li, i es capbussà en els Ravals.
Era pertorbador, però fascinant, observar la descomposició i la decrepitud augmentant lentament mentre pilotava el lliscant en un angle pronunciat. No era res que no hagués vist abans, però mai abans li havia semblat tan condensat. Al voltant del nivell 115, l'aire es va tornar bromós, fent que li piquessin els ulls, i l'olor es va tornar nociva, fins a tal punt que va considerar tancar la carlinga. Sabia que aquest era l'efecte dels hidrocarburs i l'ozó, causat per una capa d'inversió climàtica, i que era produït pels habitants en cremar petroli, fusta, fems animal i coses per l'estil per mantenir-se calents i obtenir energia. Al món il·luminat pel sol de les altures, netejadors d'aire automatitzats patrullaven l'atmosfera superior, mantenint-la raonablement neta i fresca. Però tals beneficis no estaven disponibles allà baix.
Sota el cinturó de sorrenc aire marró, era un altre món, un món que Nick Rostu havia arribat a conèixer massa bé.
El tràfic aeri era molt menys abundant allà baix que allà a dalt, la qual cosa era bona, perquè els conductors eren molt menys competents. Nick va estar a punt de ser aixafat per un lliscant que estava virant a la dreta tan consistentment que va sospitar que el penell del repulsor d'estribord funcionava malament. El pilot, un ortolà flegmàtic, va reconèixer la topada gairebé fatal amb una única contracció del seu tronc blau, i després es va perdre en la boirina.
Encara que els edificis del Sector de Yaam eren, en la majoria dels casos, només tallanúvols —molts d'ells de no més de set-cents o vuit-cents metres d'alt, que empal·lidien al costat de les impressionants torres celestials de dos mil metres del cinturó equatorial— estaven col·locats extremadament junts. El Sector de Yaam era un dels més vells de Coruscant; no tan vell com el Quadrant Petrax, però prou vell. Una gran quantitat d'edificis havien estat construïts abans que la majoria dels oceans desapareguessin i els carrers eren més estrets i sinuosos, possiblement perquè els grans vehicles de transport terrestre no s'havien usat tan extensament per aquell temps. Nick no sabia o realment no li importaven les raons —només sabia que les constretes i vermiculars rutes d'aquesta part de la superfície estaven tornant-li intensament claustrofòbic. A més, molts dels carrers —més aviat carrerons glorificats, en la seva opinió— tenien una tendència inquietant a provocar una parada abrupta perquè alguns esperits lliures havien decidit, segles enrere, erigir una estructura d'algun tipus a través d'elles. Algunes vegades aquestes tenien rutes laberíntiques a través de les quals podia navegar cautelosament; més sovint eren simplement atzucacs, i havia de desfer camí i trobar una ruta diferent. No ajudava gens que el sensor localitzador d'aquest lliscant funcionés malament.
Finalment, després de molt tornar a traçar la seva ruta, va arribar al carrer que estava buscant. Avinguda Amtor era un nom massa grandiós per a una tira constreta de paviment limitada a cada costat per magatzems industrials ennegrits, conductes embeguts prou grans com per ficar un bantha, badies d'atracada i altres estructures gegants estenent-se en ambdues direccions cap a la intermitent foscor. Alguns blocs més enllà, ell podia veure un reptador de murs ascendint lentament per les seves guies verticals, transportant contenidors de càrrega cap als nivells superiors. Més enllà encara, gigawatts de blaves descàrregues elèctriques parpellejaven i espetegaven entre enormes terminals en una planta generadora.
Altres llums més properes també titil·laven, totes sobre ell. Fins i tot allà baix, en aquest districte predominantment manufacturer, un no podia escapar de l’andanada sensorial d'anunci-esferes flotants i holo-cartells. Imatges punxegudes, i calidoscòpiques premien en les vores de la visió d’en Nick mentre navegava carrer avall, imatges tridimensionals de venda personalitzada, llocs de mala fama de l’HoloNet, fins i tot diverses substàncies tòxiques il·legals.
No hauria d'aguantar-los per molt més temps, es va dir a si mateix. Ara era merament una qüestió de trobar l'edifici correcte. Va detenir el vehicle amb el pilot automàtic encès, prou alt per evitar que qualsevol lladre de lliscants tingués idees impulsives, i es va concentrar.
Un Jedi, fins i tot un simple Padawan, no tindria problemes a pilotar el lliscant, i probablement mantenir una conversa al mateix temps, mentre usava la Força per buscar a un altre ser sensible a la Força. Però Nick no era un Jedi; ni molt menys. L'habilitat per tocar la Força podia estar codificada en les seves cèl·lules, però encara si hi havia Jedi entre els seus avantpassats, allò que fos que hagués heretat que feia accionar la Força evidentment estava bastant anèmic comparat amb el dels seus avantpassats. Rares vegades havia usat l'habilitat, a Haruun Kal, per res més que controlar gossos akk. Multitasca estava fora de consideració. Hi havia membres del seu ghosh que tenien molt més poder que ell però l'únic korunnai que ell havia conegut que realment havia estat bé en això havia estat Kar Vastor. I havia estat atret pel Costat Fosc.
Un pensaria que no hauria de ser tan difícil; després de tot, quants éssers sensibles a la Força podria haver-hi a qualsevol carrer donat en una baconera com aquesta, particularment després del derrocament de l'Orde? Però Nick sabia que normalment els Jedi eren capaços d'ocultar la seva connexió amb la Força, i va assumir que els pocs encara vius serien més assidus que mai de fer-ho. Això faria encara més difícil trobar a Pavan.
Tot el que podia fer era intentar-ho.
El lliscant va avançar lentament cap endavant. Nick es va asseure alçat, la seva cara arrufada per la concentració.
Res.
Nick va sospirar i va anar al Pla B, que consistia a preguntar als pocs locals que pogués arraconar momentàniament si recordaven haver vist a un home humà, de vint i tants anys, pèl fosc, etcètera, pels voltants. Al principi, semblava que això no anava a tenir més èxit que pescar en la Força. Però llavors va tenir sort: va trobar un androide de protocol, un de la línia 3PO, que òbviament havia estat en els nivells inferiors durant molt temps, si s'ha de jutjar per la pàtina de sutge i verrim que revestia la seva armadura que una vegada va ser d'alabastre. L’androide pertanyia a un gàngster hutt local anomenat Rokko, i, encara que era inicialment reticent, finalment va revisar els seus exhaustius bancs de memòria i va produir una llista de deu humans amb probabilitats coincidents amb la descripció que Nick havia fet de Pavan.
El primer vivia en un resibloc molt a la vora, un bloc de trenta metres de ferrocret gris fosc. Hi havia una porta, pesadament barrada, i cap finestra. El cartell pampalluguejant sobre la porta anomenava aquesta atractiva peça d’immoble Les Armes de Coruscant. Nick va detenir el lliscant a l'altre costat del carrer. Si allà era on Pavan tenia el campament, la situació de l'Orde Jedi era pitjor del que havia pensat.
Va sortir del vehicle i trepitjà alguna cosa suau i fètida endurida en la vorera. No podia distingir, sota la llum tènue, que carai era, la qual cosa probablement era millor. Un narcotraficant kubaz va intentar vendre-li una mica de somaprin-3, però ho va reconsiderar precipitadament quan Nick li va dir:
—Utilitza aquests peus abans que te'ls desintegri, nas d'insecte.
Sense cap dubte, va pensar Nick, porto una vida encantadora.
Hi havia poc tràfic; va esperar al fet que passés un transport de tropes per poder creuar el carrer. Però en lloc de passar, el transport es va detenir, levitant just davant de l'entrada. Un moment després cinc soldats d'assalt es van baixar i van entrar a l'hotel. Tots portaven rifles BlasTech I-11. Un moment després el transport es va marxar.
Nick va parpellejar d'incredulitat, adonant-se que aquesta molt bé podria ser la segona nit que havia descobert el múscul imperial a punt de picar a un Jedi.
—Quantes són les probabilitats? —va murmurar. Per descomptat, les tropes podien estar allà per un assumpte completament diferent, però en el fons ell ho dubtava.
Va sospirar, va desenfundar el desintegrador que portava en el maluc, i va començar a creuar el carrer. Sense collons no hi ha glòria, després de tot. No és que tingués res que provar. Nick sabia que tenia collons. Els havia vist[1].


[1] En anglès, ganyes i entranyes s'escriuen “guts”, aquí utilitza un joc de paraules per dir que havia vist les seves entranyes, perquè quan li van ferir a Haruun Kal gairebé se li surten, però en català no diem tenir “agalles”, sinó coratge, nassos, pebrots i jo m’he decidit per collons. (N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada