diumenge, 27 de maig del 2018

Superficial: El relat de la ballarina grassa (III)

Anterior


19.III
Un raig dels sols des de l'oest es va lliscar a través dels ulls d’en Doallyn, despertant-li d'un somni esgotat. Va parpellejar, llavors es mig va asseure en l'estret refugi, recolzant-se sobre les mans. La seva companya encara dormia, respirant profundament. El material blanc de la seva túnica dibuixava uns generosos malucs, i ell va experimentar una lleugera agitació d'interès masculí. Quant temps havia passat des que havia estat amb una femella... de qualsevol espècie?
Gairebé un any, es va adonar. No era del tipus de complaure's en relacions casuals sovint... i molt del seu temps el passava sol, en el desert. Sens dubte a les femelles de la cort d’en Jabba els hauria repel·lit la seva cicatriu. Bastants dones s'havien allunyat del seu rostre des que havia adquirit aquesta cicatriu, per la qual cosa s'havia tornat molt cautelós en llevar-se la màscara en presència d'una dona. Havia intentat contractar dones, de tant en tant, però també ho va trobar insatisfactori. Era més fàcil abstenir-se del que era veure la repugnància... o, gairebé pitjor, la indiferència en els ulls d'una parella.
Una unió freda i temporal li deixava sentint-se fins i tot pitjor del que ho feia la solitud, havia descobert Doallyn. De tant en tant desitjava tenir un amic, algú amb qui parlar, però l'hàbit del silenci era difícil de trencar. Havia parlat més amb Yarna des de la seva fugida del que havia parlat amb qualsevol altra persona en l'últim any.
Per descomptat, parlar amb Yarna no podia eludir-se, però el seu temps junts era estrictament temporal, es va recordar el caçador. S'alegraria quan pogués reprendre la seva existència solitària.
Doallyn va lliscar cap enrere, fora del petit refugi. Mentre es posava dempeus, va comprovar automàticament la quantitat d’hidró-tres restant en el cartutx. S'havia consumit menys d'un terç. No necessitaria un altre fins a mitjanit.
El caçador va caminar envoltant una duna per respondre a la crida de la naturalesa, després va passar uns minuts amb l'ordinador de navegació de l'aerolliscador, comprovant el seu curs. Just quan va acabar, va sentir un so, llavors va veure la Yarna caminant cap a ell. Es va trobar pensant en la història que ella li havia explicat. Pel que sabia sobre els gustos volubles de Jabba, era increïble que Yarna hagués durat tot un any «emprada» pel hutt.
Mentre caminava cap a ell, la fresca brisa va onejar la seva túnica al voltant de manera que va esbossar el seu cos. Doallyn es va sorprendre... la ballarina askajiana era visiblement més petita. Es va acordar de la seva breu resposta que en un món no desèrtic seria «més prima». Els seus teixits corporals evidentment absorbien el líquid com esponges, després utilitzaven el líquid com fora necessari, de manera que ella realment podia passar molt temps sense aigua.
—Arribarem a Mos Eisley avui? —va preguntar, acostant-s’hi.
Doallyn va negar amb el cap.
—No aquesta nit, en qualsevol cas —ell li va mostrar el curs traçat en la pantalla de l'ordinador de navegació—. Una vegada que arribem als Erms, haurem de frenar a causa dels pujols i barrancs. Si podem detenir-nos en algun lloc al nord de l'Ull de l'Agulla i descansar unes quantes hores, anirem bé.
—I des d'aquí, quant quedarà?
—Només altres cinc-cents klicks. Si marxem a l'alba, estarem allà al migdia o abans.
Un lent somriure va il·luminar els seus amplis trets, fins que van relluir com el clarejar de Tatooine.
—Llavors podré veure als meus fills demà?
—Amb una mica de sort —va dir, amb un somriure per resposta que ella no podia veure.
—Doallyn... —els ulls d'ella eren molt intensos. Amb un sobresalt de sorpresa, va notar que eren d'un bell verd clar—. Gràcies per venir amb mi. Per pilotar l'aerolliscador. Crec que no podria haver-ho aconseguit sense tu.
—Com planejaves travessar el Mar de les Dunes? —va preguntar. S’ho havia estat preguntant des del dia anterior.
—Havia planejat caminar —va dir amb naturalitat—. Sóc forta, i la meva resistència és excel·lent. Però... —va mirar al seu voltant a les dunes interminables i va arrufar les celles—, aquest terreny és... molt sever. Hauria estat difícil portar suficients provisions... m'hauria portat molt, molt temps. Pot ser que no ho hagués aconseguit.
Els habitants de les sorres t'haurien matat, va pensar Doallyn, si no ho haguessin fet els sols... No obstant això, estava impressionat pel seu valor.
Després de tornar a carregar l'aerolliscador, Doallyn i Yarna van pujar i van volar a través de les sorres. Els sols estaven lluny i baixos en l'horitzó occidental, i aviat faria fred. Doallyn va mantenir el lliscant a bon ritme, però era incòmodament conscient que el problema de direcció estava empitjorant constantment. I si el lliscant es trencava per complet? Estarien encallats en el Mar de les Dunes... no, una mirada a l'ordinador de navegació va tranquil·litzar lleugerament al pilot. El Mar de les Dunes estava ara darrere d'ells; estaven lliscant-hi sobre els escarpats barrancs i abismes dels Erms de Jundland.
Doallyn es va veure obligat a frenar la carrera del lliscant i prestar tota la seva atenció al pilotatge. El problema de direcció va empitjorar, i aviat els músculs i tendons del seu braç i espatlla esquerra estaven protestant. Amb alleujament el caçador va veure que s'acostaven a les coordenades que havia seleccionat. Va començar a buscar un bon lloc per detenir-se les poques hores que quedaven de la nit...

Yarna va despertar a l'alba, per trobar-se arraulida contra l'esquena d’en Doallyn, on va deure instintivament emigrar a la recerca de calor. Es va apressar a rodar allunyant-se i es va asseure, fregant-se els ulls i mirant al voltant a la trista desolació que eren els Erms de Jundland. Roques... roques pertot arreu. Torturades roques esculpides pel vent, en diversos tons de marró. Marró fosc, marró groguenc, torrat, marró vermellós, marró fosc... amb miserables restes de vegetació verda groguenca dispersos aquí i allà.
I sorra. Sorra blanca, tan pura i prístina que enlluernava els ulls amb la seva blancor. Semblava innocent i segur, però sabia que els Erms de Jundland estaven plens de traïdorencs pous de sorra que podien empassar-se als incauts. Yarna havia tingut la precaució si de fer-se amb un pal llarg i d'explorar el terreny davant seu onsevulla que s'aventurés.
Tornant a mirar cap al sud, Yarna va albirar l'estreta espira del que havia de ser l'Ull de l'Agulla, el punt més alt dels Erms de Jundland. En el pàl·lid aire del clarejar ho va poder veure amb claredat, fins i tot en aquesta distància.
Traient les provisions, va dividir un paquet meticulosament en dos, després es va permetre uns pocs glops escassos d'aigua. Es va passar les mans pel front, adonant-se que ara era gairebé un terç menys voluminosa que quan havia estat en la cort d’en Jabba. A ell li havia agradat veure-la a la seva màxima capacitat de fluid, al·legant que això la feia moure's més eficaçment, però havia estat difícil mantenir el màxim volum. S'alegrava de poder perdre una mica ara.
Quan Doallyn va despertar, els dos fugits ràpidament van carregar l'aerolliscador, després es van dirigir cap a l'est, cap a Mos Eisley. Yarna es va recolzar en el seu seient, satisfeta de poder moure's i estirar-se amb molta més llibertat ara. Cada vegada era més conscient que Doallyn havia de lluitar amb la direcció de tant en tant.
—El lliscant podrà fer-ho? —va preguntar amb preocupació.
Ell va assentir.
—Però a mi se m'estan engarrotant els braços tractant de mantenir-ho en curs.
—Tant de bo sabés pilotar.
Animats pel coneixement que s'acostaven ràpidament al seu objectiu, els dos van parlar mentre avançaven. Doallyn va descriure les seves cerques dels dracs krayt que vivien en els Erms de Jundland, i li va dir a Yarna que hi havia una quantitat sorprenent de vida en els erms. Tribus senceres d'habitants de les sorres aconseguien viure, a pesar que pràcticament no hi havia aigua subterrània, i solament tenien alguns evaporadors d'humitat i col·lectors de rosada robats.
—Com sobreviuen? —va preguntar ella.
—Carabasses hubba —va respondre, i li va explicar sobre els fruits rodons i groguencs que creixien a l'ombra dels penya-segats. Les fruites contenien líquid en les seves corretjoses fibres internes, líquid que podia ser succionat i espremut per mantenir vida.
També va descriure com de cruels que eren els habitants de les sorres, com mataven sense més raó que robar una peça de roba.
—El terreny és prou perillós —va dir Doallyn—, amb banthes salvatges, llangardaixos verinosos i pous de sorra dels quals preocupar-se... però els habitants de les sorres són encara pitjor.
Yarna es va estremir malgrat la calor, i va mirar l'ordinador de navegació.
—Quant queda?
—Passem per Motesta fa gairebé una hora —Doallyn va assenyalar cap a un punt taronja en la pantalla—. Estem a uns cinquanta klicks dels afores de Mos Eisley. Estarem allà cap a... —es va interrompre amb un so escanyat, mig panteix, mig crit, i l'aerolliscador es va desviar bruscament.
Yarna havia estat observant a Doallyn... no ho havia vist venir. Tot el que sabia era que en un moment el lliscant seguia el seu camí, i en el següent va ser colpejat tan fort que va sortir girant per l'aire com la joguina d'un nen. Yarna va cridar mentre la força centrífuga la subjectava en el seient com una mà gegantina. Llavors el morro del lliscant va colpejar les roques per davant d'ells, i Doallyn va sortir acomiadat.
Yarna va cridar de nou quan va entreveure una enorme figura que s'alçava com una muntanya viva. Es va adonar que el so del que havia estat vagament conscient era un fort xiuxiueig, com si totes les calderes del món estiguessin xiulant alhora. La cua del lliscant va baixar en resposta a un altre cop aclaparant, i llavors Yarna també va ser llançada fora del vehicle. Va aterrar a mig fer entre una roca i la sorra, i va sentir la sorra cedir per sota d'ella, succionant la seva cama cap avall.
Pou de sorra!, va pensar, i es va aferrar desesperadament a la roca, alliberant-se de la movedissa estirada. En fer-ho, va veure una forma fosca que ja estava mig enterrada i s'enfonsava ràpidament. Oh, no! L'aerolliscador!
Yarna va observar impotent com el seu únic transport era succionat fins que va desaparèixer per complet. La seva atenció va ser distreta per un rugit que va fer tremolar el sòl, i va mirar al seu voltant. Què ens ha copejat? Estava marejada, desorientada, mentre es preguntava on estava Doallyn. Ensopegant, anant amb compte de no trepitjar res més que roca, es va obrir camí al voltant de l'estrep rocós que l'havia salvat, fins que ho va poder veure.
La visió era tan aclaparant que els seus genolls es van doblegar, i va haver d'agafar-se a la paret de roca a la recerca de suport. La cosa que omplia l'antic jaç d'un riu on havien «aterrat» era enorme... molt més gran que el rancor. Un drac krayt... havia de ser això.
La criatura era d'un color marró groguenc, gairebé daurat quan la seva esquena escamosa atrapava els rajos dels sols. Tenia tres banyes enormes, un damunt de cada ull i un enmig del seu front. Un musell partit sobresortia per sobre d'una boca plena d'ullals gairebé tan llargs com el braç de la Yarna. Una cresta dorsal d'espines recorria la seva esquena des del coll fins a la seva cua amb forma d'aleta punxeguda. El monstre estava a peus dret sobre quatre potes massives que estaven inclinades cap a fora respecte a l'enorme massa del seu cos. Els ulls del drac eren d'un color groc verdós, amb pupil·les fendides horitzontalment que brillaven com piromorfites[1].
Yarna es va posar rígida quan l'enorme cap, de moltes vegades la grandària del seu propi cos, es va girar cap a ella. Llavors va sentir la veu d’en Doallyn.
—Cacen detectant el moviment. Queda't quieta!
No hi havia res més que pogués fer. Yarna va sentir com si els seus peus haguessin tirat arrels, convertint-se en part de les roques que hi havia sota ella. Va fer rodar els ulls cap als costats i va veure a Doallyn. El caçador estava ajupit, movent-se cap al drac per darrere d'una baixa cresta rocosa. El blàster estava a la seva mà.
Què està fent?, va voler cridar en veu alta, però la por la paralitzava. No pretendrà intentar lluitar contra aquesta cosa! La idea d'un humà, fins i tot armat amb un blàster, guanyant a aquesta enorme muntanya d'animal era absurda.
Però això era clarament el que Doallyn pretenia. El drac krayt va aspirar, provant l'aire, i la cua aletejada va assotar cap endavant i enrere. El cap es balancejava lentament d'un costat a un altre, amb les banyes baixades, com si la bèstia les estigués usant per detectar moviment.
Doallyn estava a prop ara, ajupit a només unes dotzenes de metres de la bèstia. Va comprovar la càrrega del blàster. No!, volia cridar Yarna. Pugem pels penya-segats! No pot seguir-nos allà! Doallyn, NO!
Però cap so emergia de la seva gola paralitzada. No podia moure's.
Enroscant-se com un ressort, Doallyn es va aixecar d'un salt, es propulsà sobre la barrera baixa de roca, i va córrer cap al drac.
El seu moviment va trencar la paràlisi de la Yarna.
—No! —va cridar ella. L'enorme cap es va inclinar cap al caçador, amb les gargamelles obertes, salivant, prou àmplies com per empassar-se l'aerolliscador en dues mossegades—. No, no! —va cridar, i es va moure. Sortint de darrere de la seva roca, va aferrar un tros de pedra maresa del jaç del riu i l'hi va llançar a la criatura.
El cap banyut es va girar cap a ella. Yarna va derrapar fins a detenir-se, i va retrocedir frenèticament. Doallyn, aprofitant la distracció, va cobrir la distància entre ell i el drac en dues enormes gambades. Va saltar, agafant-se amb fermesa a la banya dreta, aferrant-se mentre el cap de la bèstia es dirigia cap al cel amb una precipitació malaltissa. El drac va rugir, el so tronà entre els confins del barranc.
Doallyn es va adherir com un insecte a la banya, després es va llançar cap endavant, agafant la banya del mig. La bèstia va moure el cap en un arc malaltís cap a la paret del penya-segat, amb la intenció d'aixafar a la molesta criatura contra la superfície de pedra. Però abans que l'arc pogués ser completat, Yarna va sentir el gemec i va veure el centelleig del blàster d’en Doallyn. Li va disparar a la bèstia just sota la banya del mig, entre els ulls.
L'aire va abandonar precipitadament els pulmons del drac krayt amb la força d'una petita explosió. Mentre Yarna romania estupefacta, les enormes potes s’escamparen cap a fora, fluixes, i el cap va caure a plom per estavellar-se contra el jaç rocós del barranc. L'impacte va llançar a Doallyn lluny, on va romandre immòbil.
L’ha matat, s’adonà el cervell entumit de la Yarna, un segon després. Per la Dama Lluna, realment l’ha matat!
Però, havia sobreviscut Doallyn a la seva victòria?
Amb una exclamació esmorteïda, Yarna va córrer cap al cos espatarrat de l'home. Es va ajupir al seu costat, pronunciant el seu nom, per la qual cosa li va semblar una eternitat (però que en realitat només va ser un moment o dos) abans que ell es mogués. Ella li va sentir panteixar, després va gemegar.
—Doallyn, estàs ferit?
La seva veu va arribar fins a ella, esmorteïda pel casc.
—Aire... noquejat... —ell va lluitar per aixecar-se, i, veient que es movia lliurement, encara que una mica rígid, ella li va ajudar. Ell va panteixar per un moment, després va parlar en un to més normal—. Està mort?
—Tan mort com Jabba —va dir Yarna solemnement—. No puc creure que hagis matat aquesta cosa amb un sol tret!
—Un punt feble... la cavitat sinusal condueix directament al cervell... encara sort que els vaig estudiar —apartant gentilment els braços de la Yarna, Doallyn es va incorporar fins que va estar dempeus, examinant la seva peça. Yarna va veure que les seves espatlles es redreçaven, i tot el seu cos proclamava el triomf que estava sentint mentre mirava al gegant mort—. Hauré d'agafar un trofeu —li va sentir murmurar—. Ningú em creurà en cas contrari.
—Ets el millor caçador de tota la galàxia —va dir Yarna, i es va creure cada paraula que va pronunciar—. No crec que ningú més pogués haver matat aquesta cosa.
El cap amb casc d’en Doallyn va girar cap a ella i va assentir. Sense veure el seu rostre, sabia que ell somreia exultant.
—Però no podria haver-ho fet sense tu, Yarna! Si no l’haguessis distret movent-te en l'instant just, m'hauria atrapat!
L’askajiana va deixar anar una riallada quan part del triomf d'ell se li va transmetre a ella. Llavors, mentre es posava dempeus, la realitat la va impactar com un cop.
—Doallyn, l'aerolliscador... tots els nostres subministraments... s'han anat. Succionats per un pou de sorra.
—Haurem de caminar —va dir Doallyn—. Hi ha carabasses hubba. Podem sobreviure amb elles un parell de dies.
—I què passa amb els teus cartutxos respiradors? —va preguntar en veu baixa.
Ell es va quedar quiet, com si estigués tan paralitzat per aquest pensament com ella ho havia estat pel drac.
—Vaig posar un parell en la meva butxaca —va dir, lentament, enfonsant els seus dits en la butxaca. Moments després, subjectava tres cartutxos—. Gens bo —va dir, a poc a poc.
—Hi ha prou hidró-tres perquè arribis a Mos Eisley? Podem comprar més allà, veritat?
—Sí, la majoria dels comerciants que venen vestits espacials o equip de respiració haurien de tenir —va dir lentament—. Quant a si serà suficient... hauria de ser-ho. Si no ens demorem.
Yarna va tirar de la seva màniga.
—Llavors comencem a caminar de seguida.
—En un minut —va dir ell—. Hi ha una cosa que haig de fer primer.
En adonar-se que estava demanant privadesa, Yarna es va adonar que ella, també, podria usar uns minuts per a si mateixa. Va assentir cap a Doallyn.
—En quina direcció anem?
Ell va assenyalar.
—Cap a l'est.
—Llavors et trobaré aquí d'aquí a uns minuts.
Ell va assentir i es va tornar.
La ballarina askajiana es va tornar i va caminar en la direcció oposada, més enllà del musell del drac krayt. Morta, la bèstia semblava solament una mica menys temible que en vida. És un rèptil, va pensar Yarna, recordant criatures similars (encara que només d'una fracció de la grandària) d’Askaj. No morirà realment fins que es posin els sols...
• • •
Tan aviat com Yarna es va allunyar, Doallyn va córrer tan ràpid com va poder de tornada als quarters posteriors del drac krayt. Esbossos de l'anatomia de la bèstia van passar a través de la seva ment mentre treia el blàster una altra vegada, reajustant l'arma perquè llancés un feix estret i tallant en lloc de ràfegues explosives.
Era un treball sagnant i pudent tallar les entranyes del drac krayt, però finalment va tallar i va vaporitzar alternativament bastants trossos de carn i escates per revelar els intestins de la criatura. L'última càmera del sistema digestiu, va pensar, estudiant el sagnant batibull d'òrgans interns que sortien desordenadament, lliscant-se fins al sòl. On està?
—Aquí estàs —va murmurar en veu baixa. Traient una vibrofulla de la seva bota, Doallyn es va submergir dins per als traços finals. El primer sac que va tallar era una de les càmeres mitjanes; les pedres que treia eren més grans que el seu puny, trossos de granit i maresa només una mica arrodonits i suavitzats.
Usant aquesta càmera com a guia, el caçador va poder localitzar l'òrgan que volia: l'última càmera del massiu sistema digestiu del drac krayt. Les bèsties tenien dents, sí, però aquestes dents només s'usaven per matar i estripar a la presa. El drac no tenia esmolats molars per mastegar. En lloc d'això tenia el seu sistema digestiu, semblat al de les aus, però multicàmera. A mesura que l'aliment passava a través de l'òrgan en trossos progressivament més polvoritzats i digerits, les roques dels estómacs ho feien més fi i fi... fins a arribar al sistema intestinal.
Doallyn es va preparar a si mateix, va pronunciar una ràpida apel·lació als Serafins del Cel, i va tallar obrint l'última càmera. Ficant la mà a l'interior, va treure cinc objectes perfectament rodons. Cadascun era tan gran com l'última articulació del seu polze. Mentre netejava la sang i l’icor, brillaven al sol com les joies que realment eren.
Perles de drac.
La bellesa encarnada. Dues eren verd clar, el color dels ulls de la Yarna. Una era del blau del cel just després de la posta del sol. La quarta era blanca, i iridescent... i la cinquena era tan negra com les profunditats de l'espai interestel·lar. Mentre Doallyn l'observava, meravellat per la seva perfecció, semblava poder veure dins de la pedra, com si una llum negra estigués atrapada en el seu interior.
Doallyn volia cridar, ballar, cantar... però va recordar que amb cada respiració estava usant la seva preciosa reserva d’hidró-tres. Ràpidament, va guardar les perles de drac en la butxaca segellada interior de la seva túnica. Mirant al voltant, es va adonar que estava cobert de sang de drac. Havia de tenir alguna excusa per a això, o Yarna faria preguntes...
El caçador es va dirigir resoltament cap a la cua del drac krayt. Tallaria una de les aletes punxegudes com a trofeu, i això, esperava, adornaria la condició de les seves mans i roba. Si evitava que Yarna caminés cap a l'altre costat de la bèstia, mai sabria el que havia estat fent.
Agenollant-se al costat de la cua del drac, Doallyn va agafar l'aleta i va començar a tallar. Per descomptat, tenia la intenció de compartir part del tresor amb la Yarna, es va dir a si mateix. Després de tot, ella hi havia fet possible que ell matés al drac en primer lloc. Mantindré les perles com a sorpresa, les hi mostraré després que arribem a Mos Eisley, es va dir, incòmodament conscient que estava racionalitzant-lo, si no directament mentint-se a si mateix. Després de tot, hem de posar-nos de camí ja. Realment no tenim...
Sense previ avís, la gegantesca cua del drac es va moure entre les seves mans, apartant-se de la presa d’en Doallyn, després va girar d'un costat a un altre. Una aleta va copejar al caçador a través del costat del seu casc, derrocant-lo i enviant-lo a una instantània (i completa) foscor...
• • •
Yarna el va trobar uns minuts després, on el reflex de la cua li havia llançat. Ella el va observar horroritzada, llavors, posant la mà sobre el seu pit, i sentint el seu lent ascens i caiguda, es va adonar que encara respirava. Dama Lluna, què haig de fer ara?, es va preguntar desesperada, mirant al voltant a l'auster paisatge.
I tot perquè havia de tenir un trofeu! Com qualsevol home... va pensar, furiosa. Els homes sempre havien de tenir alguna cosa per fatxendejar i presumir. Per un moment va estar tan enutjada que va sentir ganes de donar una puntada al caçador inconscient.
La còlera era bona, va descobrir. Li va prestar la seva força. Yarna va romandre allà per un moment, sentint que la ira es precipitava per les seves venes com una poderosa droga, llavors, lentament, acuradament, es va inclinar i va agafar el braç d’en Doallyn. Penjant-se’l sobre la seva espatlla, es va redreçar lentament, fins que la seva forma de cap per avall la va cobrir com un tomuon jove. Ella havia carregat a molts d'ells d'aquesta mateixa manera.
Els seus ulls es van estrènyer contra els rajos de migdia dels sols, i prement la mandíbula amb determinació, Yarna es va girar per dirigir-se cap a l'est. Va començar a caminar.


[1] En l’original diu que brillaven com safirs, cosa estranya doncs deia que eren ulls verd-groguencs. Ho he canviant per un mineral d’aquest color. (N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada