diumenge, 2 de juny del 2019

La Guerra Clon (II)

Anterior


DOS

Les comunicacions amb el General Kenobi deteriorades estan. Així que un missatger enviem, amb importants ordres.
El Mestre Yoda a l'Almirall Yularen, que rep l'ordre de lliurar al General Kenobi a la padawan Ahsoka Tano

DESPATX DEL CANCELLER PALPATINE, CORUSCANT

—Mai vaig pensar que sentiria a Lord Jabba dir això —va murmurar Palpatine mentre l’holomissatge es repetia en un bucle de color blau brillant. TC-70, l’androide de Jabba, va lliurar la sol·licitud d'ajuda per trobar a Rotta sota la mirada atenta del seu senyor, que parpellejava i es movia lleugerament, clarament exaltat—. Deu sentir una enorme aflicció per sol·licitar ajuda externa.
El canceller va observar als Jedi reunits en el seu despatx per valorar la seva reacció. La sentia, però sempre era interessant fixar-se en els seus petits senyals físics que insinuaven les seves angoixes internes: el gest arrufat, un petit tremolor, un lleuger encongiment de les espatlles.
Mace Windu es va acariciar la barbeta, adust i impassible. Aquell home mai semblava ni tan sols lleugerament satisfet amb la seva vida. Els altres (Plo Koon, Luminara Unduli, Bolla Ropal) li van deixar dir el que tots tenien en ment. Ningú anava a arrencar a córrer per ajudar a Jabba.
Palpatine li va donar una empenteta per provocar una reacció.
—És una missió adequada per a un Jedi. Al cap i a la fi, no se us pot ocultar res molt temps. —Excepte jo, per descomptat. Fins i tot llavors, després de tants anys de planificació acurada i delicada, tenia moments en què la naturalitat amb la qual es movia entre ells sense que descobrissin que era un Lord Sith li feia detenir-se per meravellar-se. No mereixeu ser els guardians de la galàxia, veritat?—. Au vinga, Mestre Windu, quin és el problema?
Windu es va recolzar en el seient.
—El dia en què destinem recursos per ajudar a l'escòria criminal serà trist per a la República.
—Són paraules dures, amic meu. Però estic segur que ell també parla molt bé de tu...
—Canceller, probablement Jabba sap qui ho ha fet, sens dubte un altre gàngster amb el qual està enemistat. —El to de Windu no era precisament serè—. Mai s'ha avergonyit d'utilitzar ell mateix el segrest com a tàctica. Per què anava a demanar-nos ajuda a nosaltres? I per què hauríem d'emprar a un Jedi en una tasca policial bàsica quan hi ha una guerra lliurant-se?
—Perquè és el correcte, Mestre Windu. —Palpatine no tenia cap necessitat real de passar al terreny elevat de la moral, però li divertia fer-ho i treballar-se els seus arguments. Els Jedi sou uns tipus tan cecs... Així us recordaré quan porteu temps desapareguts, incapaços de veure el que està davant dels vostres nassos, des de la meva persona fins al vostre deure—. Ha desaparegut un nen. Si fos un nen humà, estaríem mantenint aquesta conversa? Per ventura el «estil de vida» del seu pare té alguna importància per al sofriment del nen? O és que els pares hutt no senten la mateixa pena que nosaltres?
—Estaríem tenint aquesta conversa —va dir Windu, sense picar en l'ham— si el pare del nen humà fos el cap del Sol Negre?
—Sí, si poguéssim lliurar això. —Palpatine es va asseure i va activar un holodau. Va quedar suspès sobre la seva taula, una complexa xarxa de línies i cúmuls de llum que representaven els principals punts de la galàxia coneguda. Va pitjar el control remot per eliminar capes de detalls, i sistemes sencers d'estrelles i planetes es van esvair amb un parpelleig, amb tanta facilitat, tanta, i van quedar alguns fils de llum serpentejants que acabaven en la Vora Exterior—. Diuen que un holograma val més que mil paraules.
Els fils eren rutes de l’hiperespai. I totes estaven controlades pels hutts.
Windu semblava un monument de granit a la desaprovació. Al final, capcinejà lleument.
—Així i tot, em preocupa. En tot això hi ha més que una simple petició de rescat o el fet d'ajustar comptes. Tinc aquesta sensació.
Palpatine es va permetre un trist somriure, amb la barreja justa de «entenc la teva preocupació, però saps que tinc raó».
—Pot ser que no t'agradi tenir tractes amb el hutt, Mestre Windu, però corren temps difícils, i no podem ser massa exigents amb els requisits dels nostres aliats. Mentre ens ajudin més del que obstrueixin, això ens ha de bastar. Aquest hutt té el control de l'accés a l’hiperespai que necessitem per traslladar tropes i material a la Vora Exterior. És un benefici mutu.
—Segueixo dient que aquí hi ha una mica més que un simple segrest. Fa mala olor, coneixent a Jabba.
—No sabia que el coneixia tant.
—Em baso en el seu historial...
—Llavors ha de dedicar tots els Jedi que pugui en aquest cas... Si s'ha de jutjar per l'historial de Jabba.
—Canceller, és impossible. No donem proveïment. No puc malgastar ni un sol Jedi.
—I les nostres tropes estaran desplegades encara amb menys densitat si no podem aconseguir la Vora Exterior i mantenir en funcionament una cadena de proveïment.
—Em temo que estic d'acord amb el canceller —va dir Unduli. Havia romàs en complet silenci fins llavors—. Siguin quins siguin els motius del segrest, hem de negociar amb Jabba, i això ens ofereix una excel·lent posició per negociar.
—Un èxit assegurat, per així dir-ho —va dir Palpatine en veu baixa, gairebé en un murmuri—. Salvar a un nen, i salvar al nostre exèrcit.
Windu va tornar a quedar-se en silenci una estona, després va fer un gest de reticent claudicació.
—Kenobi i Skywalker acaben de prendre Christophsis. El planeta és molt segur, així que si algú pot tornar a ser destinat són ells.
—Molt bé, doncs envia'ls a ells —va dir Palpatine—. Jo em posaré en contacte amb Lord Jabba per tranquil·litzar-lo.
Els Jedi es van posar dempeus i van fer una respectuosa reverència amb el cap, gairebé sincronitzada. Després de retornar-los el gest, Palpatine els va observar mentre sortien del seu despatx. De seguida obriria un comunicador amb Jabba i ho posaria tot en marxa.
«Lord Jabba, teniu les nostres simpaties. Deveu estar boig de preocupació».
Windu tenia raó en alguna cosa, encara que no ho sabés. Per què anava Jabba a exposar la seva feblesa així en un moment tan favorable? Dooku hauria d'anar amb la deguda cautela.
«Posarem als millors al servei d'aquest cas, Lord Jabba...».
El prec de Jabba li estalviava temps en el pla de llevar-li als Jedi un potencial aliat, una vegada aquests fossin degudament incriminats, per descomptat. A llarg termini, també era un dels impulsos i contraimpulsos ben equilibrats que mantindrien la guerra en un incòmode equilibri fins que tot estigués en el seu lloc, fins que els Jedi aconseguissin just l'adequada situació de vulnerabilitat, i Palpatine pogués decidir posar fi a la guerra i, amb ella, acabar amb l'Orde dels Jedi.
És cridaner que no hagin passat a l'acció en sentir que havia desaparegut el nen. El segrest és cert, Dooku s'ha encarregat d'això. Jabba podia ser un corrupte, però el nen... segueix sent innocent. És impressionant... que l'acceptació social del pare afecti a la voluntat d'ajudar al nen.
Aquests Jedi eren molt selectius en exercir la seva llegendària compassió.
Palpatine esperava que res es torcés i que el petit hutt tornés sa i estalvi una vegada complerta la seva funció. Al cap i a la fi, Rotta era un altre potencial aliat en el seu pla a molt llarg termini.
Però si li ocorria alguna cosa al pobre nen... Bah, estava caient en el parany del tòpic de ser polític, mentides tan repetides que al final fins i tot el mentider es convenç que les deia de debò i que no ha fet cap dany.
Sempre hi havia víctimes innocents en la guerra, però així i tot calia lluitar. I Jabba es reafirmaria encara més en el bàndol contra la República si li ocorria alguna cosa al seu fill.
És fascinant i... sí, de vegades encara se'm fa rar jugar a dues bandes, com si volgués que els dos guanyessin.
Palpatine va obrir el comunicador de la seva taula.
—Vull parlar amb Lord Jabba —va dir—. Sóc el canceller de la República.


ESTACIÓ D'AJUDA AVANÇADA, CIUTAT DE CRISTALL, CHRISTOPHSIS

—Vigili amb el rasurat, senyor —va dir el sergent de la brigada, en comprovar el nivell de fluid en un hipoesprai hemoestàtic—. Si li treu més lluentor, haurem de cobrir-li amb una xarxa de camuflatge.
El Capità clon Rex es va parar, amb la fulla entre el polze i l'índex, mentre s'afaitava el cuir cabellut, llis com un mirall, i es va passar l'altra mà pel cap per comprovar que no s'havia deixat restes. El pèl era molest sota un casc. I quan tornava a créixer, picava. Llavors l'afaitat era necessari, i una distracció en moments més tranquils, un ritual que li proporcionava alleujament.
Rex va seguir lliscant la fulla pel cap en franges precises que se solapaven lleugerament, amb una bota recolzada en el casc, que estava en el terra.
—Utilitzeu-me per enviar senyals. M’haurien de veure des de l'òrbita.
—S'ha deixat un tros, senyor. Vol deixar-se un floc?
—Potser em faig un monyo. —Rex es va permetre un somriure, després es va guardar la fulla en la butxaca—. O una trena elaborada com les dels pirates weequay.
Era la primera oportunitat que tenia d'asseure's i donar-se un respir en molts dies, i li bategava el cap del cansament. Els exèrcits de droides secessionistes havien estat reduïts a miques i alguns focus de resistència. Per fi Christophsis havia caigut davant la República. A refugi d'una porta de columnates que servia com a zona de primers auxilis, va treure el seu bloc de dades per comprovar els informes de víctimes que entraven, conscient que un soldat ferit estava assegut sobre un contenidor mentre el sergent, Coric, s'ocupava de la ferida de metralla de l'home. Es deia que l'armadura de plastoide era el millor que es podia comprar: Rex es jugava la vida al fet que així era. No obstant això, havia de tenir juntes, buits i tancaments hermètics, i això sempre era vulnerable. El soldat havia rebut una ràfega de fragments irregulars, esmolats com una fulla i letals com dards. Alguns havien penetrat pel buit entre la placa de l'esquena i l'espatlla.
—Com estàs, Ged? —va preguntar Rex.
—Content que només m'hagin donat en l'espatlla, senyor —va dir el soldat, sense mirar al voltant—. Almenys encara puc asseure'm.
Sí, no era un mal equip. Podria haver estat millor, com el sofisticat abillament del soldat CRA que havia vist, però complia la seva funció. La llista relativament curta de noms i nombres d'identitat de la seva llibreta ho testificava.
Poques víctimes per a una batalla, encara que no dóna aquesta sensació.
—Ens estem quedat sense bacta, senyor —va dir Coric. Es va sentir una dringadissa metàl·lica quan va deixar caure fragments banyats en sang en un recipient de plastoide—. De moment, anem bé d’analgèsics.
Rex va fer un càlcul mental de quant trigaria el creuer Caçador[1] d’arribar a la base de subministraments, carregar i tornar.
—Han enviat la nau per proveir. Haurà tornat en...
Rex va sentir la xiuletada dels sensors del seu casc abans de sentir el raig. El va aixecar i se’l va calar just quan alguna cosa retrunyia al carrer darrere d'ells.
«Bum, bum!». Una enorme explosió va sacsejar la terra, després una altra.
—Que vénen! —va cridar una veu per sobre del baluern de la pluja d'enderrocs.
Sí, ens hem adonat, gràcies.
Rex va agafar el fusell i va sortir corrent al carrer, sense mirar enrere, a Coric i el soldat ferit. Els dos generals Jedi, Kenobi i Skywalker, ja estaven fora, esquivant rajos làser. Quan Rex es va unir a ells, va veure un mur de droides, una fila darrere d'una altra, que marxava cap a ells amb aquesta estranya sincronia. No era igual que un exèrcit ben instruït d'éssers humans. La precisió era freda, automàtica, inexorable, com si aquests éssers metàl·lics anessin a seguir avançant per sobre teu i acabar amb tot el que s'interposés en el seu camí. Eren els SDC, els superdroides de combat, els que de debò li van impressionar.
Va alçar la vista i va apuntar.
Era la manera que tenien de córrer amb els braços estesos i disparant. I no tenien un cap visible. Qualsevol d'aquestes màquines podia matar-te, però almenys els droides normals tenien un aspecte vagament humà.
Pensen? Senten? M'importa?
No.
Nosaltres o ells.
Rex va disparar unes quantes vegades, i va aconseguir arribar a la primera fila. No aconseguiria més que retardar-los. Mai s'aconseguia una altra cosa. El joc era una qüestió de xifres, i els droides les tenien. Els soldats clon, despertats d'un somni breu o enxampats engolint les seves racions seques, van prendre posicions defensives.
El comandant clon Cody va anar corrent al costat de Kenobi.
—D'on dimonis han sortit? —El General Kenobi no semblava molt content amb el seu jove general.
—Et vaig dir que havien cedit massa ràpid —va dir, balancejant la seva espasa làser en forma d'arc per desviar una descàrrega de rajos làser. Costava sentir-li per sobre dels rajos—. Quina victòria, Anakin...
—No vaig ser jo qui va decidir enviar la nau a buscar subministraments... —Skywalker va defensar el seu terreny, subjectant l'espasa làser amb les dues mans—. Mestre.
—Llavors cap dels dos és perfecte, aprenguem això. S'acosta la segona ona, senyors. Atents.
Anakin es va donar la volta.
—Escamot, a mi! —va cridar, al mateix temps que es donava cops en el cap, el senyal perquè formessin. Skywalker fins i tot sonava com un soldat. Era un general fàcil de seguir.
—Rex, veus aquest edifici? L'esfera d'energia? Crec que és la millor posició.
Rex va sacsejar el visor macrobinocular del casc per obtenir un primer pla.
—El vull envoltar per anar per darrere.
—És arriscat, però podem fer-ho.
—D'acord, anem allà, senyor.
Plank, plank, plank. Els droides de combat avançaven com una sola màquina. Rex odiava aquest soroll. Simplement no anava a cessar.
Els droides confiaven en els nombres i seguien avançant. La rapidesa en la capacitat de reacció no era el seu fort. També preferien un bon camp de batalla pla i espais oberts. Rex va fer un senyal a l'escamot per indicar-los que haurien de retirar-se als carrers i carrerons deserts de la Ciutat de Cristall, i després va transmetre les coordenades de l'objectiu a través del comunicador del casc. Va aparèixer un quadre dels carrers que conduïen a l'esfera d'energia en el display del visor en el casc de tots els soldats. En realitat, Rex no tenia necessitat d'utilitzar senyals manuals amb aquest nivell de tecnologia de les comunicacions, però era quelcom instintiu, i si els sistemes de projecció dels cascos fallaven, tots haurien de tornar a exercir de soldats com en els vells temps analògics.
Coric va agafar el seu equip mèdic de camp. Els de primers auxilis avançaven sempre amb la primera fila.
El General Skywalker es va dirigir a tot córrer a l'entrada d'un bloc d'oficines desert, amb Rex trepitjant-li els talons, per obrir-se pas entre els enderrocs i passatges de la ciutat i tornar per darrere de les files de droides. La ruta anava paral·lela al carrer principal. Kenobi, Cody i un grup de soldats van retornar els pesats trets que els hi plovien des dels droides que avançaven; Rex no ho veia, però ho sentia i sentia els impactes per sota de les botes. Unes columnes de fum gris s'alçaven cap al cel.
Mantingues-los ocupats, Cody...
Rex va passar com va poder per sobre d'una font destruïda de la qual encara sortia aigua a borbollons per un conducte trencat. Devia haver estat un lloc bonic per viure. Rex va intentar recordar només uns dies abans, quan la Ciutat de Cristall era un paisatge que semblava esculpit en gemmes brillants. La població civil ja havia fugit per quan van arribar els soldats de terra.
Semblava que havia passat una eternitat, i encara no havia vist un habitant de Christophsis viu. Però sí molts morts. Molts. El seu filtre de visió nocturna va descendir mentre recorria un carreró inclinat cap a la foscor, i les siluetes es van definir en la imatge il·luminada de verd, un caos d'acer transparent fet miques, permacret i cables.
Una llum va parpellejar en una consola que sortia de la paret. No s'havia adonat que encara hi havia un subministrament d'energia funcionant en aquest complex. No era un parany-bomba. Res de senyals pel sensor del casc. Només una llum. Rex va seguir corrent. La túnica de l’Skywalker s'agitava i tapava les febles llums llunyanes com un núvol negre.
Rex va mirar les icones en el display del seu visor del casc per veure si hi havia ressagats, comptant les xiuletades del transponedor i números d'identificació de l'escamot. El Sergent Coric estava just darrere d'ell, a més del soldat ferit. Devia haver pres uns quants calmants. El vestit del soldat també havia perdut certa integritat. Rex esperava no entrar en una situació en què necessités que fos hermètic.
—No feia falta que vinguessis, Ged —va dir Rex.
—Em sentia sol, senyor.
—Llavors nosaltres et farem companyia...
Van trigar tal vegada deu minuts a vorejar les files de droides, quedar-se prop de les parets en forma de canó i recórrer la major part de terreny possible a cobert per evitar la detecció aèria.
Skywalker va fer un salt cap endavant, Rex va pensar que hauria estat molt útil saltar-se obstacles així, i ja estava en la teulada de l'edifici de l'esfera d'energia per quan Rex va obrir les portes d'una empenta.
Es van acostar al parapet que envoltava l'esfera. Els soldats es van posicionar i van mirar a dalt, al mateix temps que encaixaven accessoris anti-armadura en els fusells. En la planta baixa, la resta de l'escamot es va amagar en el vestíbul, disposats a donar als droides una sorpresa per darrere a peu de carrer.
Skywalker semblava estar valorant fer un salt. Dues plantes més a baix, tres droides octuptarra marxaven cap endavant amb el seu caminar entretallat de tres cames. Cadascun era una esfera recolzada en fines cames arquejades que escopia una ràfega de bales de canó.
—Quin és el pla, senyor? —va preguntar Ged, com si no ho sabés.
Hi havia una manera infal·lible d'atrapar a un droide així. No obstant això, el seu perfil estret i els seus cossos esfèrics relativament petits els convertien en un blanc difícil d'encertar.
El general semblava centrat en un dels droides.
—Seguiu-me.
—Té raó, senyor...
Rex va assegurar la corda per descendir en ràpel a la vora del terrat i va fer un senyal als homes de darrere. Skywalker no necessitava res tan sofisticat.
Va saltar, sense més.


CIUTAT DE CRISTALL A PEU DE CARRER

Anakin va aterrar en l'esquena del droide octuptarra amb la força suficient per mantenir l'equilibri en la secció plana del seu cos esfèric sense caure els dos.
I el droide no va poder fer res per evitar-ho.
Va donar voltes i es va agitar quan ell va enfonsar l'espasa làser en el més profund del seu panell superior. Un dels seus companys va fer girar el seu canó i va disparar. Anakin va rebutjar els rajos a cops amb la seva espasa de llum mentre Rex i la resta dels soldats clon van obrir foc i van abatre als dos octuptarres que quedaven, corrent sobre els enderrocs per combatre amb la fila posterior de droides de combat, que ja s'havien adonat que també s'estaven enfrontant a una acció de rereguarda.
Anakin sabia que en aquell moment en realitat ja no pensava. Un instant estrany de separació mental li va permetre actuar segons un instint ocult al mateix temps que una part d'ell retrocedia un pas i ho observava tot, fascinat i horroritzat alhora. El seu cos havia passat per alt les seves funcions cerebrals més elevades, i li havia fet moure's pel camp de batalla sense el seu consentiment. Sabia la posició de tots els droides, tots els soldats clon, però no conscientment; veia la fulla blava de l'espasa làser de Kenobi, que llançava centelleigs intermitents entre un bosc fumejant de droides de combat. El soroll era ensordidor (crits, metall que es trencava, explosions tan fortes que les sentia com un cop de puny en el pit), però no estava segur d'estar escoltant, ni tan sols de sentir. Era... una espècie de ceguesa en la qual, així i tot, podia veure.
Les imatges brillaven i desapareixien enfront d'ell com fotogrames. Balancejava la seva espasa de llum cap a un grup de bandits tusken. «Vau matar a la meva mare. Ara us toca a vosaltres». Era un record, havia fet exactament això. Per un segon no estava segur de si estava veient droides o habitants de les sorres. Ell simplement donava voltes al voltant de les files de droides, balancejant-se i tallant, mantenint-se suspès en una ona de reflexos. Li passaven per la cara fragments de metall. Alguns es desviaven formant angles, rebutjats no per la seva espasa làser, sinó per un impuls de Força instintiu i irracional. En un moment s'aixecava de forma sobtada quan estava ajupit cap a l'ombra sotjadora d'un SDC, i li fendia l'espasa làser en el pit, i en un instant saltava a l'esquena d'un droide de combat i li tallava el cap, ajudat per la Força.
I així i tot, entrellucava als tuskens que no volia veure, fantasmes sòlids, corria a posar-se a cobert en el bosc de droides caiguts mentre els soldats d'armadura blanca carregaven, disparaven i fins i tot els atacaven amb fulles vibrants. Va córrer darrere d'un, però Rex estava ara just enfront d'ell, colpejant amb força amb l'extrem del seu fusell DC-15 el fràgil coll d'un droide de combat que intentava aixecar-se. Rex semblava gairebé indiferent. El clon atonyinava al droide amb la mà dreta al mateix temps que temptejava la bossa del cinturó amb l'esquerra per agafar una recarrega. Amb prou feines es va parar quan va col·locar el paquet d'energia en el seu buit i va començar a disparar de nou. Un altre droide es va tombar cap a ell, tal vegada per ajudar al seu company caigut, potser no, i va rebre una descàrrega de rajos.
Anakin s'esforçava per espantar el record dels bandits tusken. Van desaparèixer. No obstant això, en el tumult va veure una figura alta i daurada amb llargues urpes negres, un tallador de sang anomenat Ke Daiv. També l’havia matat, anys enrere.
No és la foscor.
Jo no sóc fosc.
Això no és ràbia...
No passava res, sempre l'hi havien dit. Estava lluitant per salvar als seus homes, i si feia coses terribles per compassió, per amor, no s'estava decantant pel Costat Fosc. Era l'estil Jedi.
Per la meva mare. Pels meus homes. Per la Padmé.
De totes maneres, el seu cos seguia endavant. Ficava la fulla en cossos metàl·lics amb la mateixa facilitat que si estigués tallant gespa. Rex i els soldats clon lluitaven tant com ell, tan impulsats per l'adrenalina com ell, massa desesperats per sentir la seva pròpia por natural, i, així i tot, en aquell moment li semblaven diferents en la Força, freturosos només d'aquesta peculiar histèria embogida, aquest nus en la gola... la ràbia.
No m'estic tornant fosc.
Cal fer-ho.
No et paris a pensar: et matarà.
Anakin va espantar el dubte, però li donava més por que la mort. Va passar a tot córrer al costat d’en Rex cap a la següent fila de droides, gairebé asfixiat pel fum i la pols suspesa. El que tenia en el seu interior es va apoderar d'ell igual que quan va arrasar el poble tusken per l'assassinat de la seva mare, un estrany frenesí fred, igual d'absorbent, amb la mateixa intensitat animal.
Va seguir matant. Sense saber per què, no li importava que els que morien per la seva espasa de llum aquesta vegada fossin droides. Li era igual. Saltava d’octuptarra en octuptarra, enfonsava la fulla en cada esfera de droide que trobava al seu pas. Sentia que podia continuar fins a l'eternitat, corrent sempre per aquesta...
No és ràbia. No és ràbia.
En qualsevol cas, havia de deixar-ho sortir. Els droides estaven aixafats uns damunt d'uns altres, incapaços de maniobrar. Els clons els pressionaven, disparaven a boca de canó als seus punts febles. La metralla sortia volant, crivellava amb gran baluern l'armadura dels clons.
— Anakin! —va cridar Obi-Wan. Va fer girar la seva espasa làser al voltant del cap i es va desfer de dos droides en un sol moviment, tallant-los per la meitat per la junta de la cintura—. Anem!
De sobte Anakin es va quedar sense droides. La cacofonia del soroll de la batalla va cessar. Ara estava cara a cara amb Kenobi, dempeus sobre una catifa de droides desmembrats i derrocats. En el camp de batalla es va imposar un silenci sobtat que va fer que Anakin sentís una xiuletada en les oïdes.
—Estàs bé, Anakin? —Kenobi li mirava a la cara com si hagués vist alguna cosa.
Anakin va respirar profund i amb fermesa. Per un moment van desaparèixer els tuskens, els talladors de sang i els droides enemics.
—Sí, mestre. —Es va donar la volta per comprovar quants dels seus homes estaven ferits—. Rex? Anem a evacuar a tots els que puguem mentre...
Però només era calma a la meitat de la tempesta. El so arribava des de més amunt en la carretera, aquest «plank, plank, plank» de nou.
Una altra ona de droides.
—Anem a necessitar reforços, aviat —va dir Anakin.
Kenobi va alçar la vista com si esperés que aparegués una nau després de la seva petició.
—Encara puc enviar un senyal amb el comunicador a l'almirall. Deu haver-hi condicions atmosfèriques favorables.
—De totes maneres hem de treure aquests nois —va dir Rex, cansat. Un soldat estava demanant un metge a crits, dos homes s'obrien camí entre les restes de droides cap a un home caigut que Anakin només veia com un embull d'extremitats. Hi havia almenys una dotzena de soldats ferits.
—Som-hi, cal treure aquests nois! Mou-te! —va dir.
Els clons eren inferiors en nombre amb escreix, però eren humans: àgils, motivats i preparats. Els droides només eren màquines. Eren víctimes dels seus nombres purs i la falta de flexibilitat en tots els sentits. Si els posaves en un lloc estret, no podien evitar l'arc de foc dels altres, ni tan sols moure's. No tenien espai per lluitar com estaven programats per fer-ho. No podien usar un fusell com si fos un pal, igual que Rex, ni llançar una granada a una escotilla i sortir d'un salt com el Sergent Coric, ni fer que els importés prou la vida dels seus germans per lluitar com bojos, ni tan sols pensar. Eren màquines. Només màquines estúpides.
Només he destruït màquines. No he matat.
Anakin se sentia com si s'estigués buidant després d'una borratxera, però mai havia estat borratxo. Aquell moment el va deixar confús i avergonyit d'una manera que no entenia. Es va desfer d'aquesta idea. S'acostaven més droides, i hi havia home ferits que evacuar. Va córrer a veure a les víctimes amb Kenobi i Rex, va ajudar als qui podia i va apartar als qui no.
Plank, plank, plank.
—Paciència, sorollosos —va murmurar Rex, en aixecar a un soldat per les espatlles per col·locar-ho en un lloc segur. Anakin va agafar a l'home per les cames—. Tornaré amb vosaltres aviat.
Llavors la marxa metàl·lica es va detenir. Anakin va intentar escoltar, les explosions properes devien haver-li afectat a cau d'orella. Però no eren imaginacions seves. Ara els veia: una fila d'estàtues metàl·liques que pel que sembla esperaven ordres.
L'avanç dels droides havia fet un alto.
—Esperem que no signifiqui que estan posant en posició l'artilleria de llarg abast —va dir Kenobi. Es va netejar la boca amb el dors de la mà, i es va tacar la barba de pols i oli de droide.
Aquestes maleïdes màquines escampaven enderrocs i fluïts durant metres quan els hi donaven.
—No podem aguantar molt més.
Anakin ho va escoltar fins i tot abans de sentir-ho. Era un so molt característic, pura música. Va alçar la vista alhora que Rex, i el que va veure era probablement més meravellós que el seu so. Era tan fascinant que gairebé no va advertir que els droides donaven mitja volta de forma sobtada i nítida i s'allunyaven de nou.
Una llançadora armada de la República s’inclinava per sobre del carrer i virava cap a l'esplanada.
—Això està molt millor —va dir Rex. Tenia les espatlles lleument caigudes, una barreja d'alleujament i cansament—. Ara no els hi agraden les proporcions.
Anakin es va tornar cap a Kenobi, intentant mostrar-se indiferent. Tenia ganes de cridar per celebrar-ho, però no era molt propi d'un Jedi.
—Estan retrocedint, mestre. Sembla que els reforços els han fet entrar en raó. Anem, Rex, anem a donar-los la benvinguda que mereixen.
—On està el creuer? —va preguntar Rex, al mateix temps que es donava copets en un lateral del casc com si tingués problemes de comunicació—. No capto res en l'àmbit d'aterratge.
—Vindrà aquí —va dir Kenobi, que irradiava energia. Com sempre, semblava, se sentia, vigoritzat per la batalla. Anakin va pensar si ell també tenia aquests frenètics moments assassins. Kenobi va subjectar l'espasa làser al cinturó i va córrer cap a l'esplanada, on havien habilitat una zona d'aterratge—. És el moment dels reforços, els subministraments, tal vegada, el meu nou padawan.
A Anakin se li va encongir una mica l'estómac. Un pes mort. Li va distreure del seu frec amb la foscor, no, la foscor no, i ho va aprofitar. En realitat canviar de problema era igual de positiu que descansar.
—No és el moment ni el lloc per ensinistrar a un padawan, mestre. Són una molèstia.
—Bah, no ho sé. —Kenobi va augmentar la velocitat. Va començar a córrer de forma constant i es va avançar—. Tu no ho vas ser. Almenys la major part del temps...
—La major part?
—Al cap i a la fi, la millor manera d'aprendre és treballant. Hauries de demanar-li al Mestre Yoda el teu padawan, Anakin. Tens molt per ensenyar. De debò crec que hauries de fer-ho.
—No, gràcies. —Anakin va mirar a Rex i va aixecar una cella quan Kenobi estava d'esquena. El capità es va encongir d'espatlles—. Ensenyaré quan tingui una experiència que mereixi la pena transmetre. A més, un aprenent em faria anar més lent. En aquest moment no disposem del luxe del temps.
Anakin hauria jurat que a Rex li feia gràcia. No li veia la cara darrere del visor en forma de T, però va advertir un lleu descens de la barbeta i va sentir el seu estat d'ànim en la Força. Llavors aquell home va aixecar els polzes amb discreció.
Anakin li picà l’ullet. Gràcies, Rex.
La nau va prendre terra entre dos emplaçaments de canons, i va descendir la rampa. No obstant això, no van desembarcar nous soldats clon, ni droides de subministrament conduint repulsors totalment carregats i caixes de municions.
En canvi, va baixar a l'esplanada una petita togruta femella. Una noia diminuta. Una nena.
Kenobi es va quedar petrificat.
—Què fa aquí aquesta nena? On està la nau? On està el Caçador?
La petita togruta es dreçà del tot, que no era dir molt, i va estirar el coll per mirar a Kenobi.
—Al Mestre Yoda li preocupava que no haguéssiu donat cap informe, i no podia posar-se en contacte amb vosaltres, així que m'ha enviat amb un missatge.
—Que t'ha enviat? —va dir Kenobi—. Però on està el creuer? On estan els nostres reforços? El nostre suport?
—La nau ha vingut a portar-me. El Mestre Yoda vol que torneu al Temple de seguida. Hi ha una emergència.
—Quina gràcia, nosaltres també en tenim una, per si no t'havies adonat.
Anakin va assenyalar amb un gest per sobre de l'espatlla les cortines de fum que encara s'elevaven cap a l'aire. No s'atrevia a mirar a Rex per si la consternació que li pujava per la gola era contagiosa. Després del feliç alleujament de la retirada dels droides, el fet d'adonar-se que encara estaven assetjats va suposar un dur cop per a ell. No es veia el final, no hi havia proveïment, ni comunicació amb la Padmé per fer-li saber que estava bé.
—M'estàs dient que mai van rebre els nostres senyals demanant ajuda?
—No crec. Tal vegada puguem transmetre un missatge amb el creuer que m'ha portat.
—I tu qui ets?
—Sóc la padawan Ahsoka Tano —va dir ella.
—Ah, la meva nova aprenenta. —Kenobi li va fer una reverència cortesa, com si estigués agraït per salvar almenys part de la situació—. No hi ha res com començar pel més difícil.
Ahsoka es va incomodar un instant, després va somriure com si hagués decidit amb fèrria determinació mantenir els ànims.
—No, mestre, no sóc la padawan que us han assignat. —Es va tornar cap a Anakin i li va fer una reverència—. Sóc la seva, Mestre Skywalker.



[1] Hunter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada