dilluns, 17 de juny del 2019

La venjança dels Sith NJ (XVI)

Anterior


CAPÍTOL 16

Les coordenades d’en Bail Organa eren més a prop del que Obi-Wan havia pensat. Arribar fins al creuer estel·lar alderaanià no li va prendre molt de temps. El primer que va veure quan va entrar en la nau va ser al Mestre Yoda, que estava serenament aturat al costat del preocupat senador.
—Ho va aconseguir! —Va exclamar el Senador Organa.
—Mestre Kenobi, temps foscos són aquests —la veu aspra de Yoda va sonar refrescantment normal després de tot el que havia passat—. És bo veure't.
—També va ser atacat pels clons? —Va preguntar Obi-Wan.
Yoda va assentir.
—Amb l'ajuda dels wookiees, escapar amb prou feines vaig poder.
Si el Mestre Yoda diu que amb prou feines va poder escapar, deu haver estat un viatge terrorífic! És una pena, mai parlarà sobre això.
—Quants jedis han aconseguit sobreviure?
Yoda va ajupir el cap.
—Cap notícia hem tingut...
Cap? Obi-Wan es va quedar sorprès, sense paraules.
Bail Organa va confirmar assentint.
—Vaig veure a milers de tropes atacar el Temple Jedi. Per això vaig anar a la recerca de Yoda.
—S'han contactat amb el Temple? —Segurament ha de quedar algú. El Mestre Windu... Kit Fisto... Anakin! Anakin estava a Coruscant, estaria en el Temple?
—Un missatge de retirada hem rebut —va contestar Yoda.
Aquest que demana a tots els jedis que tornin a Coruscant! Però si els clons controlaven el Temple...
—S’ha acabat la guerra —va dir Bail Organa, amb amargor en la veu.
Un dels pilots va aparèixer per la porta.
—Estem rebent un missatge de l'oficina del canceller.
—Transmet-lo.
Un moment després, l'embafadora veu de Mas Amedda, el principal ajudant del Canceller Palpatine, omplia l'habitació.
—Senador Organa, el canceller suprem de la República sol·licita la seva presència en una sessió especial del Senat.
—Digui-li al canceller que allà estaré —va dir Bail.
—Molt bé —va respondre Mas Amedda, i va finalitzar la transmissió.
Bail va mirar a Yoda i a Obi-Wan.
—Creuen que és un parany?
—No ho crec —va contestar Obi-Wan després de considerar-ho un moment—. El canceller no podrà controlar milers de sistemes estel·lars si no manté el Senat intacte —Bail va observar als dos jedis amb preocupació i Obi-Wan va respondre la seva pregunta silenciosa sobre tornar al Temple Jedi—. Hem de tornar. Si hi ha altres ressagats, cauran en el parany i seran assassinats.
Yoda li va mirar i va assentir. No havia de dir res. Anirien al Temple Jedi i destruirien la balisa que estava cridant a uns altres jedis al fet que tornessin a casa a morir. I potser, només potser, també descobririen com havia passat tot això.

***

Bail es va separar d’Obi-Wan i Yoda en la plataforma de descens del Senat. Els dos jedis van usar les seves habilitats d'afectar ments per deixar enrere als guàrdies vermells, després es van posar les seves caputxes i s’escapoliren. Bail els va observar anar-se’n amb força desconfiança. Sense dubtes eren dos dels millors i més poderosos Jedi de la galàxia, estaven advertits i preparats; però hi havia milers de tropes clon i guàrdies de seguretat. Si eren descoberts i es veiessin obligats a lluitar...
Però no hi havia res que ell pogués fer. Li havia dit al Capità Antilles que tingués el creuer estel·lar preparat per partir en qualsevol moment. Després, després de fer-los un gest als seus assistents, va començar a avançar cap al Senat.
Era impactant veure que l'edifici del Senat lluïa tan... normal. Les interminables files de trànsit circulaven al voltant de tots els nivells, com si res inusual estigués passant. Era àdhuc més impactant veure la sinistra figura encaputxada en el podi central, escortada per Mas Amedda i Sly Moore. La veu sonava com la del Canceller Palpatine, però...
Després Bail va escoltar el que aquest estava dient:
—Els intents d'acabar amb la meva vida m'han deixat ple de cicatrius i deformat, però els asseguro que la meva determinació mai ha estat més forta.
Bé, això explica la caputxa. Però Bail es va perdre les següents frases per buscar la beina de Naboo. La Senadora Padmé Amidala li diria la resta del discurs. Es va apressar fins allà.
—Em vaig retardar —va dir en veu baixa—. Què ha passat?
Padmé el va mirar amb ulls aombrats.
—El canceller ha estat dissertant sobre un complot dels jedis per enderrocar el Senat.
Padmé el vaig mirar desesperançada i va dir:
—Ha estat presentant evidències tota la tarda.
I el Senat simplement ho acceptarà, com sempre fa. Però per què voldria el canceller destruir als jedis? Si la guerra havia acabat...
Com si hagués escoltat el que Bail estava pensant, des del podi central la veu va anunciar:
—La guerra ha acabat! Els separatistes han estat derrotats i la rebel·lió Jedi ha estat desbaratada. Estem parats en el llindar d'un nou començament.
Tots en el Senat van aplaudir. Mentre el soroll seguia sense parar, Bail va mirar fixament a la figura encaputxada del canceller, completament perplex. Ara era el moment perquè el canceller renunciés als seus poders d'emergència, per retornar a la República el seu estat de total democràcia. Però els jedis...
Els aplaudiments van començar a apagar-se. El canceller va aixecar una mà per demanar silenci. Quan la sala va estar finalment en silenci, va dir:
—Per garantir la nostra seguretat i una contínua estabilitat, la República serà ara convertida en el Primer Imperi Galàctic, i els asseguro que durarà per deu mil anys!
Imperi? Bail es va quedar esbalaït, amb la mirada fixa. Va veure que el rostre de Padmé Amidala tenia la mateixa expressió que ell. De totes les possibilitats, mai havien imaginat alguna cosa com això! I el Senat aplaudia! Palpatine va continuar parlant, descrivint el seu nou Imperi amb termes encesos, i amb cada frase, els aplaudiments sonaven més fort. Padmé va desviar la mirada i Bail va veure llàgrimes en els seus ulls.
—Llavors així és com mor la llibertat —va dir en veu baixa—. Amb aplaudiments fragorosos...
La ment d’en Bail finalment es va posar en funcionament. Ell era un senador, podia parlar en contra d'aquesta... abominació. Va començar a preparar-se, però Padmé li va col·locar una mà en el braç per frenar-lo. La va mirar.
—No podem permetre que això passi! —li va dir. Segurament ella estava d'acord amb ell!
Però Padmé va negar amb el cap.
—Ara no! —Va murmurar amb urgència. Va llançar una mirada al podi, després a les entrades, i per primera vegada Bail va notar als guàrdies vestits de vermell i tropes clon parats en posició de ferms. Havien estat allà sempre, o així semblava; primer, com a part de la cerimònia i el respecte a causa del Senat, i després, durant la guerra, com una mesura de seguretat, per protegir als senadors. Però ara, a qui estarien protegint?
Gelat, Bail es reacomodà en el seient. Padmé va assentir amb tristesa.
—Ja arribarà el moment —va dir, però va sonar més com un somni o una esperança que com una certesa.
Sí, ja arribarà el moment, va pensar Bail. Mirà fixament a la figura en el podi i va sentir que el seu rostre s'enduria. Hi havia estat dedicat a la democràcia tota la seva vida. Passaria la resta d'ella tractant de restablir el que el canceller —no, ara emperador— havia suprimit.

***

A Obi-Wan li va doldre veure el fum negre sortint del Temple Jedi. Més li va doldre entrar i trobar clons vestits amb túniques jedi, esperant per atacar a qualsevol Jedi real que vingués. Però el que més dolor li va produir va ser veure per tots costats els cossos tirats dels éssers que havia conegut i amb els qui havia treballat, dels padawans i dels nens. Ningú havia sobreviscut.
El més pertorbador de tot eren els cossos que havien estat assassinats, no amb trets làser, sinó amb un sabre làser. El Lord Sith!, va pensar Obi-Wan. Qui més usaria un sabre làser contra els jedis? Obi-Wan va empassar amb dificultat. Havia de ser el Sith. Ningú més ho faria..., havia de ser ell.
A Obi-Wan i Yoda no els va resultar difícil desfer-se dels primers pocs clons amb els quals es van trobar. Una vegada dins, els va resultar encara menys difícil eludir als altres. El Temple Jedi era un enorme laberint de passadissos i habitacions; als padawans els portava anys aprendre com arribar a les diferents seccions. Els clons havien estat allà menys d'un dia.
No obstant això, eludir els clons portava temps. Ja estava entrada la nit quan finalment van arribar al centre de comandament principal. Yoda va fer guàrdia mentre Obi-Wan reconfigurava la balisa i a continuació va afegir uns girs més per amagar el que havia fet. Quan Yoda el va mirar amb impaciència, Obi-Wan li va explicar:
—He recalibrat el codi per advertir a qualsevol Jedi que hagi sobreviscut que es mantingui lluny.
Això era molt millor que simplement deshabilitar la balisa.
—Bé —Yoda va assentir amb aprovació—. Descobrir la recalibració molt temps els prendrà. Tornar a canviar-la, més encara —va fer un gest cap a la porta—. Apressa't.
Però Obi-Wan va negar amb el cap i va creuar a l'àrea d'hologrames. Quan va arribar a l'interruptor que reproduiria els enregistraments, Yoda va dir amb suavitat:
—Mestre Obi-Wan, la veritat ja saps. Enfrontar-la solament ira i dolor causarà.
No. Necessitava veure la matança. Necessitava veure el rostre del Lord Sith que havia ajudat a massacrar a tots els jedis en el Temple.
—Haig de saber, Mestre.
El seu dit va pressionar el botó.
Va aparèixer un holograma que va mostrar la matança amb ombrívol detall. Les tropes clon havien disparat als desprevinguts jedis, matant-los. I després un sabre làser va brillar, sostingut per una figura encaputxada que va liquidar Jedi rere Jedi. Obi-Wan es va inclinar cap endavant. La figura es va donar la volta. Era Anakin.
—No pot ser —va murmurar Obi-Wan, amb el cor trencat—. No pot ser!
Però l'enregistrament hologràfic era implacable. Va reproduir la batalla exactament com havia ocorregut i Obi-Wan va haver de veure a Anakin matant una vegada i una altra. I després una altra figura va entrar en l'escena, oculta sota una caputxa. Per a l'horror d’Obi-Wan, Anakin es va donar la volta i es va agenollar davant ella.
—Els traïdors han estat destruïts, Lord Sidious —va dir Anakin.
—Bé, bé —aquesta veu... aquest era el Canceller Palpatine! Ell era Darth Sidious, el Lord Sith?— Ho has fet bé, el meu nou aprenent. Sents com creix el teu poder?
—Sí, mestre —va respondre Anakin, i Obi-Wan va tremolar.
—Lord Vader, les teves habilitats no es comparen amb cap Sith que hagi viscut abans que tu —va dir la figura encaputxada—. Ara vés i porta pau a l'Imperi.
Imperi?!
Els dits d’Obi-Wan van volar sobre els controls de l'holograma per apagar l'escena; era massa dolorós seguir veient-la. En comptes d'això, va buscar notícies recents en la cadena d’holovídeo. En uns instants, els dos jedis es van assabentar del que havia passat en el Senat mentre ells s'escapolien pels passadissos silenciosos del Temple Jedi. El Canceller Palpatine —el Lord Sith Darth Sidious— havia declarat un imperi en comptes de la República. Els Sith regnaven la galàxia una vegada més.
Obi-Wan va apagar l'holograma per complet i els dos jedis es van quedar en silenci. Per quant temps havia estat planejant això Darth Sidious? Havia usat la guerra, òbviament... El Comte Dooku havia estat un Sith. Després Obi-Wan va recordar el primer Sith que hi havia trobat, temps enrere quan encara era un padawan. El Sith amb el sabre làser doble, qui havia matat al seu mestre, Qui-Gon Jinn. Aquest pla es remuntava tan lluny?
Sí, havia de ser. Ara veia tot l'enginyós i subtil pla. Els jedis sabien que Darth Sidious havia encoratjat a la Federació de Comerç a començar la llarga guerra a Naboo. Ara Obi-Wan podia veure el veritable objectiu d'aquesta guerra: donar-li l'oportunitat al Senador Palpatine de convertir-se en el Canceller Suprem Palpatine. I després Palpatine va haver de seduir al Comte Dooku perquè passés al Costat Fosc, de manera que per quan el mandat com a canceller s'estigués acabant, els separatistes estiguessin preparats per començar una guerra encara més gran. A causa de l'amenaça separatista, el Senat li havia pregat a Palpatine que es mantingués com a canceller i li havia atorgat més i més «poders d'emergència», en un esforç per guanyar una guerra que sempre semblava estar a punt d'acabar, però que mai estava del tot guanyada.
Fins i tot les tropes clon... els jedis havien acceptat sense qüestionar-se que el Mestre Sifo-Dyas havia ordenat la seva creació. Però Sifo-Dyas estava mort feia temps. I aquest caça-recompenses, el que hi havia proveït el material genètic original per als clons... li havia dit a Obi-Wan que un home anomenat Tyranus l'havia reclutat. Obi-Wan havia pensat que era una altra mentida; no havien trobat a cap home anomenat Tyranus. Però aposto que hi havia un Darth Tyranus! Com no em vaig adonar llavors?
La guerra havia reduït als jedis i aquells que quedaven s'havien dispersat per molts mons, de manera que serien una presa fàcil quan arribés el temps de l'atac final. I ara..., ara queden solament dos d'ells. Obi-Wan encara tenia l'esperança que uns altres haguessin sobreviscut, però la devastació que havia vist en les últimes hores l’havia convençut que no quedava cap altre Jedi viu a Coruscant.
Yoda finalment va trencar el silenci per dir una cosa que tots dos sabien.
—Destruir als Sith, devem.
No solament a l'Emperador Palpatine; als Sith. Sempre n’hi ha dos: un mestre i un aprenent. Dos d'ells i dos de nosaltres. I un d'ells és...
—Enviï'm a matar a l'emperador —va dir Obi-Wan. Va inclinar el cap—. No mataré a Anakin.
Yoda el va mirar amb serietat.
—Per destruir en aquest Lord Sidious, suficientment fort no ets.
Ho sé, però...
—Anakin és com el meu germà —va sostenir Obi-Wan angoixat—. No puc fer-ho.
—Corromput pel Costat Fosc el jove Skywalker ha estat —va afirmar Yoda—. El noi que vas entrenar desaparegut ha. Consumit per Darth Vader.
Obi-Wan es va estremir de dolor.
—Com pot haver passat això?
—Per a preguntes, temps no hi ha —Yoda va començar a caminar cap a la porta de la cambra de controls.
—No sé on el va enviar l'emperador —va dir Obi-Wan en un últim i desesperat intent per eludir la tasca que havia d'enfrontar—. No tinc idea d'on buscar.
—Usa els teus sentiments, Obi-Wan, i trobar-lo podràs —va respondre Yoda, com si estigués ensenyant-li a un poc inclinat padawan—. Visitar al nou Emperador, la meva tasca és —mirà a Obi-Wan amb compassió i comprensió, però sense llàstima—. Que la Força t'acompanyi.
—Que la Força l’acompanyi, Mestre Yoda —va contestar Obi-Wan. Yoda tenia raó, com sempre. Sabia on començar a buscar a l’Anakin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada