dilluns, 24 de juny del 2019

Una Nova Esperança NJ (XIII)

Anterior


CAPÍTOL 13

El planeta Yavin era un gegant de gas color taronja, de gairebé 200.000 quilòmetres de diàmetre. Tenia dotzenes de llunes, tres de les quals podrien albergar vida humanoide.
La lluna habitable més interior es deia Yavin IV i estava coberta de jungles i serralades volcàniques. Milers d'anys abans, Yavin IV havia estat la llar dels massassi, una antiga espècie de feroços guerrers. L'única cosa que quedava dels massassi eren les seves ruïnes disperses, incloent un imponent ziggurat —una piràmide escalonada de nivells que disminuïen successivament la seva grandària— coneguda com el Gran Temple. Va ser en aquesta estructura, abandonada feia molt temps, on l'Aliança —després de la seva evacuació del planeta Dantooine— va ressituar la seva base primària.
Després que el Falcó Mil·lenari va ser autoritzat a aterrar, un sentinella rebel monitorà visualment el descens atmosfèric del transport des d'una torre d'observació, que era poc més que un pal amb un barril en la punta que pujava molt per sobre del terra de la selva. El Falcó va tocar terra prop del Gran Temple, on les tropes rebels van donar la benvinguda a la Princesa Leia i als qui la van rescatar.
Dos lliscants militars van transportar al Luke i als altres a la plataforma de l'hangar principal, una gran càmera que havia estat excavada en el nivell inferior del Gran Temple. L'hangar contenia unes poques dotzenes de naus espacials d'un sol pilot, en la seva majoria caces estel·lars T-65 Ala-X i també alguns Ala-Y més vells. Els Ala-X rebien aquest nom pels seus dos parells d'ales de doble capa que es tancaven durant el vol espacial normal, però es desplegaven en una formació X per al combat; en cada extrem de l'ala hi havia un petit canó làser. Els caces estel·lars Ala-Y es distingien per un mòdul cabina davant que albergava al pilot i els sistemes d'armes, i tenien dos motors a reacció d'ions que sobresortien cap enrere del cos principal. Tant el disseny Ala-X com el disseny Ala-Y incloïen una sortida posterior de la cabina on un astromecànic R2 podia connectar-se per manejar totes les funcions d’astrogació.
Els dos lliscants militars es van detenir a l'interior de l'hangar. Després el grup va ser rebut pel Comandant Vanden Willard, un líder de les Forces Rebels de pèl blanc a Yavin IV. Willard li va donar la benvinguda a la Leia amb una abraçada.
—Està fora de perill! Quan ens vam assabentar d’això d’Alderaan vam témer el pitjor.
—No tenim temps per a tristeses, comandant —va dir la Leia. Mentre els tècnics rebels baixaven a R2-D2 del lliscant principal, Leia va afegir—: Vostè ha d'usar la informació que hi ha en aquesta unitat R2 per ajudar a planejar l'atac. És la nostra única esperança.
R2-D2 va ser portat immediatament a una consola de computadora perquè lliurés aquesta informació. Els plànols tècnics robats estaven intactes. Un vell i barbut general rebel anomenat Jan Dodonna va analitzar metòdicament les dades buscant en els plànols de l'Estrella de la Mort alguna feblesa. Si hi hagués una sola esquerda en l'armadura de l'estació espacial, el General Dodonna estava decidit a trobar-la.
Per increïble que sembli, la va trobar.

***

A l'Estrella de la Mort, Darth Vader estava darrere d'una cadira a la sala de reunions i mirava al Gran Moff Tarkin que responia a una crida del comunicador en la gran taula rodona. Tarkin va prémer un botó.
—Sí.
—Ens estem acostant al planeta Yavin. La base rebel està en una lluna en el costat oposat. Ens estem preparant per orbitar el planeta —va informar una veu per l'intercomunicador.

***

A Yavin IV, Luke encara portava la seva roba de Tatooine quan es va unir als pilots rebels d'uniforme color taronja que estaven reunits a l'àrea on rebien instruccions a la sala de guerra de la base. El Comandant Willard li havia dit que l'Aliança estava escassa de pilots experimentats, i Luke s'havia ofert en l'acte. Com els controls dels Saltacels T-16 eren similars als Caces Estel·lars Ala-X, a Luke li van assignar un Ala-X. Luke es va asseure al costat d'un altre pilot, un jove de pèl fosc que es va presentar com Wedge Antilles. C-3PO, R2-D2 i alguns altres astromecànics romanien darrere de Luke i Wedge. Luke es va preguntar si hi hauria alguna possibilitat que el seu amic Biggs hagués arribat també fins a Yavin i va mirar per tota la sala. No va veure a Biggs, però va descobrir a Han i Chewbacca recolzats contra la paret del fons. No vaig pensar que podrien estar aquí. Tal vegada també van decidir ser voluntaris!
Tots els caps es van tornar cap a la part davantera quan la Princesa Leia, el General Dodonna i el Comandant Willard van entrar a la sala. Leia es va moure per quedar al costat de Jon «Holandès» Vander, líder de l'Esquadró d'Or d'Ala-X. Dodonna es va situar davant una gran pantalla visora rectangular i va mirar als pilots allà reunits. La pantalla visora mostrava els plànols tècnics de l'Estrella de la Mort.
—L'estació de combat està fortament blindada i té una potència de foc superior a la meitat de la flota estel·lar —va explicar Dodonna—. Les seves defenses estan dissenyades pensant en un atac directe a gran escala. Un petit caça d'un home podria penetrar la defensa exterior.
Donada la potència de foc de l'Estrella de la Mort, als pilots els costava creure que tindrien alguna possibilitat d'èxit contra aquella superarma.
—Perdó per preguntar, senyor —va intervenir Jon Vander—, però fins a on seran útils els caces individuals contra això?
—Bé, l'Imperi no considera que un petit caça d'un sol home sigui una amenaça —va respondre Dodonna—, o tindrien una defensa més tancada. Una anàlisi dels plànols proveïts per la Princesa Leia ha demostrat una feblesa en l'estació de combat.
R2-D2 —feliç d'haver contribuït al fet que els plànols arribessin bé— va llançar un orgullós bip dirigit a una unitat R2 propera.
—L'acostament no serà fàcil —va continuar Dodonna. Mentre la pantalla visora mostrava una imatge digital de la trinxera equatorial de l'Estrella de la Mort, Dodonna va dir—: Vostès hauran de maniobrar directament en aquesta trinxera i fregar la superfície fins aquest punt. L'àrea objectiu té només dos metres d'ample. És un petit tub de fuita tèrmica, just sota el port principal. El tub porta directament al sistema del reactor. Un tret precís iniciarà una reacció en cadena que hauria de destruir l'estació.
En la pantalla visora, una simulació mostrava un caça estel·lar llançant un projectil cap al que semblava ser un petit forat en el terra de la trinxera de l'Estrella de la Mort. Mentre el caça estel·lar sortia i pujava des de la trinxera, el projectil queia en picat a través d'un estret pou fins que aconseguia arribar al nucli del reactor al centre mateix de l'estació espacial. Després, del nucli del reactor s'irradiaven línies brillants i la imatge de l'estació s'esvaïa.
—Només un cop precís iniciarà la reacció en cadena —va continuar Dodonna—: El conducte està protegit contra rajos, per la qual cosa hauran d'usar torpedes de protons.
La presentació de Dodonna va generar un murmuri de comentaris dels pilots.
—Això és impossible —va dir Wedge—, fins i tot per a una computadora.
—No és impossible —va intervenir Luke—. Jo solia fer blanc amb rates womp amb el meu T-16 en uns altres temps. No mesuren més de dos metres.
—Llavors, a les seves naus —va ordenar Dodonna—. I que la Força estigui amb vostès!

Els pilots van abandonar els seus seients i es van dirigir a la porta que conduïa a l'hangar. Luke va veure que la Leia mirava cap a on ell estava. No podia dir si la seva expressió era de preocupació o de decepció. Llavors es va adonar que ella no l’estava mirant a ell sinó a algú darrere d'ell. Luke es va donar volta esperant veure a Han i Chewbacca, però ells ja havien sortit de la sala. Els droides seguien allà i R2-D2 li va enviar un alegre bip. Luke va mirar de nou a la Leia, però ella ja s'havia anat també, juntament amb els altres líders rebels.
Tot està succeint tan ràpid, va pensar Luke. No puc creure que fa amb prou feines uns dies jo estava veient la posada dels sols a Tatooine, desitjant estar en qualsevol lloc lluny d'aquella granja d'humitat. I aquí estic, després de recórrer més de la meitat de la galàxia, lluitant per una causa en la qual crec. Està molt bé, però...
»Tant de bo no em sentís tan sol.
Va pensar en Ben, en l'oncle Owen, en la tia Beru, primer amb tristesa per la seva pèrdua, després amb enuig contra l'Imperi. Després va pensar en el planeta Alderaan, i la ira va cremar encara més.
Luke va anar a vestir-se per a la seva missió.

***

A l'Estrella de la Mort, el Gran Moff Tarkin i Darth Vader observaven un monitor de computadora que mostrava la posició de l'estació espacial en relació amb el planeta Yavin i la lluna Yavin IV. Mentre els diagrames planetaris passaven una darrere l'altre en el monitor, una veu en l'intercomunicador va anunciar: «Orbitant el planeta a màxima velocitat. La lluna amb la base rebel estarà al nostre abast en trenta minuts».
—Aquest serà un dia que serà recordat per molt temps —va sentenciar Vader—. Ha vist el final de Kenobi. Aviat veurà el final de la Rebel·lió.
Tarkin va mirar a Vader, i després va tornar la seva mirada cap al monitor. Anticipava amb fruïció el cop aclaparador que li anava a donar a l'Aliança Rebel.

***

C-3PO i R2-D2 van anar amb Luke a l'hangar principal. Luke vestia en aquest moment un uniforme de vol color taronja brillant i portava un casc adornat amb els emblemes de l'Aliança. En l'hangar, les tripulacions de vol s'apressaven a fer els ajustos d'últim moment als caces estel·lars. Per un altaveu, la veu d'un home va dir: «Tot el personal de vol, dirigir-se a les seves posicions. Tot el personal de vol, dirigir-se a les seves posicions».
En entrar a l'hangar, Luke va trobar a Han i Chewbacca carregant petites caixes en un lliscant militar blindat. Les caixes contenien metalls preciosos, l'única forma de moneda que Han anava a acceptar de l'Aliança. Han havia insistit en el pagament, a pesar que els rebels necessiten desesperadament els materials per a la reparació de naus i equips. Han semblava estar ignorant per complet l'activitat de la tripulacions de vol i pilots rebels.
—Així que... —va dir Luke mirant la caixa en mans d’en Han— ja tens la teva recompensa i ja t’estàs anant, llavors?
—Així és, sí! —va respondre Han—. Tinc alguns vells deutes que haig de pagar amb aquestes coses. Fins i tot si no fos així, no et sembla que seria molt ximple quedar-me per aquí?
Luke es va quedar en silenci, però per dins estava furiós.
—Per què no véns amb nosaltres? —va suggerir Han—. Ets bastant bo en una baralla. Em series útil.
—Apa! —va etzibar Luke amb ràbia—. Per què no mires al voltant teu? Ja saps el que succeirà, contra què van a enfrontar-se. Els vindria bé un bon pilot com tu. Els estàs donant l'esquena.
—De què serveix una recompensa si un no està a prop per usar-la? —va dir Han mentre carregava una altra caixa en el lliscant—. A més, atacar l'estació de combat no és la meva idea de coratge. És més aviat un suïcidi.
—Molt bé —va dir Luke—. Bé, cuida't, Han. Suposo que això és el que fas millor, no? —Es va tornar i va començar a allunyar-se.
Han va vacil·lar, i després va cridar:
—Eh, Luke...
Luke es va detenir i es va tornar. Llavors Han, malgrat tot, va dir:
—Que la Força t'acompanyi.
Encara que Luke va poder haver-se sorprès en escoltar aquestes paraules dites pel mateix contrabandista que havia assegurat no creure en la Força, no ho va demostrar. Mirà cap a la pila de caixes al costat d’en Han, després va tornar a mirar a Solo per un moment abans de donar-se la volta una altra vegada.
Mentre Luke s'allunyava, Han va reparar en la mirada de Chewbacca.
—Què estàs mirant? —va preguntar Han en carregar una altra caixa en el lliscant i va murmurar—: Jo sé el que estic fent.
Amb el gest arrufat, Luke es va dirigir al seu Ala-X. Pels altaveus en l'hangar, la veu del controlador va anunciar: «Tots els pilots a les seves posicions. Tots els pilots a les seves posicions».

Leia caminava amb un grup de soldats rebels quan va veure al Luke. Es va acostar a ell i li va dir:
—Què passa?
—Bah, és Han! —va respondre Luke, sacsejant el cap—. No sé, realment vaig pensar que anava a canviar d'idea.
—Ell ha de seguir el seu propi camí —va sentenciar la Leia—. Ningú pot triar per ell.
Luke va mirar cap a un altre costat.
—Tant de bo Ben estigués aquí.
Leia va besar al Luke en la galta, després va anar amb els soldats, en direcció a la sala de guerra.
Luke va trobar el seu Ala-X. C-3PO i R2-D2 estaven al costat del caça estel·lar, i dos tècnics es preparaven per alçar a R2-D2 fins a la connexió astromecànica del caça. Luke era a punt de pujar per la petita escala a la cabina quan va sentir una veu familiar que li cridava:
—Eh, Luke!
Luke es va tornar i va veure al seu millor amic de Tatooine.
—Biggs! —va cridar amb sorpresa. Biggs era més alt i una mica més gran que Luke, amb el pèl fosc i bigoti. Igual que Luke, portava uniforme de pilot rebel i casc.
—Ha ha ha! —Biggs reia en abraçar-lo.
—No m’ho puc creure! —va exclamar Luke.
—Com estàs?
—Molt bé!
Biggs va passar la seva mirada de Luke a l'Ala-X.
—Et véns amb nosaltres? —li va preguntar.
—Estaré allà a dalt amb vosaltres —va respondre Luke amb un somriure—. I tinc algunes històries per explicar-te!
Just en aquest moment, una veu profunda va cridar:
—Skywalker!
Luke i Biggs van deixar de parlar i es van tornar cap a Garven Dreis, un pilot veterà i líder de l'Esquadró Roig, la unitat d'Ala-X que incloïa a Luke i Biggs. Dreis va mirar amb escepticisme a Luke, després va assenyalar a l'Ala-X.
—Estàs segur que pots manejar aquesta nau?
Abans que Luke pogués contestar, Biggs va intervenir.
—Senyor, Luke és el millor pilot de saltacels als territoris de la Vora Exterior.
Pel que sembla, això va ser suficient per a Dreis.
—T'anirà bé —li va dir a Luke amb un somriure.
—Gràcies, senyor —va respondre Luke—. Ho intentaré.
Dreis es va dirigir a un altre Ala-X. Biggs va veure que els eu Ala-X estava llest per a l'enlairament.
—Haig de pujar a bord —es va excusar—. Escolta, explica-m’ho tot quan tornem, sí? —Va començar a allunyar-se.
—Biggs —li va cridar Luke i el seu amic es va detenir. Es va donar volta. Radiant d'orgull, Luke va continuar—: Et vaig dir que algun dia ho anava aconseguir.
—És com en els vells temps, Luke —va assegurar Biggs—. Mai ens detindran! —Biggs va caminar ràpid cap al seu caça estel·lar.
Mentre Luke pujava la petita escala del seu propi Ala-X, va mirar als dos tripulants que eren a punt de pujar a R2-D2 fins a la connexió astromecànica.
—Aquesta unitat R2 seva es veu una mica baquetejada. Vol una de nova?
—Mai en la vida! —va replicar Luke—. Aquest petit droide i jo hem passat per moltes coses junts. —Luke va mirar directament al valerós astromecànic i li va dir—: Estàs bé, R2?
R2-D2 va llançar bips d'entusiasme.
—Bé! —va aprovar Luke mentre es ficava en la cabina del pilot i es posava el casc.
—Està bé, a poc a poc! —va ordenar el cap d'equip mentre R2-D2 era situat davant la connexió adequada.
Encara dempeus al costat de l'Ala-X, C-3PO va mirar cap amunt a R2-D2.
—Agafa't fort, R2 —li va dir—, has de tornar.
R2-D2 va manifestar el seu acord amb un bip.
—No voldràs que la meva vida es torni avorrida, veritat?
R2-D2 va xiular la seva resposta. Els mecànics van fer alguns ajustos finals i després van baixar al terra de l'hangar. Luke va baixar el sostre de la cabina i l’Ala-X va desenganxar en un vol baix. Mentre seguia als altres caces cap a la gran porta, va sentir una punxada de por sobre la seva missió. Realment tenim alguna possibilitat de derrotar a l'Estrella de la Mort?
Llavors, del no-res, la veu sense cos de Ben va dir: «Luke, la Força estarà amb tu».
Luke va respirar profund i va pilotar l'Ala-X fora de l'hangar.
Fora de l'antic temple massassi, un sentinella rebel va observar als caces estel·lars que s'elevaven sobre la selva i volaven cap al cel del matí.

Leia i C-3PO es van dirigir a la sala de guerra, on tècnics i controladors seguien amb atenció les seves il·luminades pantalles tàctiques. Per l'intercomunicador, una veu robòtica va anunciar: «Alerta d'espera. Estrella de la Mort s'acosta. Temps estimat per estar a distància de tret, quinze minuts».
La Princesa Leia sabia que Tarkin anava a ordenar la destrucció de Yavin IV sense vacil·lar, tal com havia fet amb Alderaan. I si els pilots rebels no aconseguien dur a terme el pla del General Dodonna? Ella va tractar d'apartar aquests pensaments del seu cap. Hem de tenir èxit! Hem d'aconseguir-ho!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada