dissabte, 21 de desembre del 2019

La Companyia Crepuscle (XVIII)

Anterior


CAPÍTOL 18

PLANETA HOTH
Zero dies després del pla Ka U Zero

Durant un període la durada del qual no va poder determinar, Namir va ser incapaç de distingir entre la realitat i els somnis.
Intel·lectualment comprenia la diferència: sabia que era fonamental distingir entre ells; sabia que la seva vida i la d'uns altres estava en joc. Però tot allò que volia afirmar com un fet semblava dissoldre's en l'aire, mentre que els malsons que intentava descartar romanien gravats en la seva memòria.
Hi havia certes veritats de les quals estava segur: ell es trobava tirat sobre el terra gelat i relliscós d'un corredor a mig esfondrar, perdent i recobrant alternadament la consciència. Creia que la Base Eco havia caigut, que ell i els seus amics s'havien enfrontat a uns soldats d’assalt i que havien perdut.
Del que no estava segur era de si els seus amics estaven morts. Havia visualitzat els cadàvers de Beak i de la Brand, podia conjurar les imatges d'una matança, d'un caminant de l'Imperi que aixafava la Roach, d'una espasa d'energia que partia per la meitat a Roja... però eren reals? Recordava haver-se arrossegat per sortir dels enderrocs una vegada, dues vegades, però el pes el tornava a vèncer.
Namir va recordar una cosa que Gadren li havia dit poc després que aquest s'unís a la Companyia Crepuscle. L'alienígena s'havia donat a la tasca d'instruir a Namir quant a la naturalesa de l'univers, li havia parlat sobre l’hiperespai, els estels, les masses estel·lars i sobre un fenomen singular del Nucli Galàctic.
—Al centre de tot —havia dit Gadren—, hi ha un clot negre que devora tota la llum i tota l'energia, i que exerceix una força gravitacional més poderosa que la d'un miler de sols. La galàxia sencera gira al voltant d'aquest punt de foscor.
Llavors, Namir va recordar a un home de negre al que ningú podia matar.
Darth Vader.
Finalment, el sergent va vèncer el pes que oprimia la seva esquena, es va posar de quatre potes i va sentir una onada de nàusees. Va pensar que mai abans havia sentit nàusees durant un somni; això li va semblar raó suficient per posar-se dempeus. Va estar a punt de caure, però es va recompondre i va fer un pas al capdavant. Panteixava. Dels seus llavis no sortia res més que el baf de la seva respiració. Li feien mal les costelles en el lloc on estava el rifle, que havia quedat atrapat sota el seu cos.
Va caminar pel corredor per provar el seu equilibri. Va trobar a Beak, partit per la meitat.
Vader havia matat a Beak, no a Roja. Els seus records començaven a assentar-se.
Vader era real.
Namir es va repenjar contra la paret.
«Mantingues-te despert», es va dir. «Si perds el sentit, mors. Si romans aquí, mors».
Després, va deixar que la freda superfície del corredor li guiés al llarg de diversos metres. Llavors va trobar a Roja. El seu abric tenia un forat socarrimat a l'altura del cor. Roja estava damunt de Howl; Namir es va posar de genolls per tocar-lo. I va sentir que estava fred.
Howl no mostrava ferides externes de combat. No obstant això, Namir va deduir que el traumatisme cranial que havia sofert al centre de comandament va resultar letal. Aquesta idea li va fer riure. Va alçar una mà per tocar-se el cap. La caputxa de la seva samarra estava humida. El seu guant va quedar tacat de vermell.
«Howl sempre va voler que anessis més com ell. Tal vegada moris de la mateixa manera».
Namir sabia que havia de sentir una emoció diferent, la que fora, davant la mort del capità i la de Beak i la de Roja. Però l'atordiment i la commoció s'havien convertit en els seus aliats. La seva prioritat era sobreviure. Escapar. Buscar calor. Trobar a la Companyia Crepuscle.
Però, ara ho recordava, la Companyia Crepuscle no estava a Hoth.
Es trobava prop de l'hangar quan els soldats d’assalt els van atacar.
Namir va intentar recordar en quina direcció havia d'avançar, però l'esforç mental li va produir un mareig. La solució li va venir quan un floc de neu es va posar i es va fondre sobre la seva barbeta.
Les portes de l'hangar estaven obertes; havia de seguir el corrent d'aire.
Va avançar a trompades pel corredor; mentre més temps aconseguia mantenir-se alçat, més segur es feia el seu caminar. Va aixecar el rifle per revisar-ho. No hi havia llums d'advertiment. Va pensar a desarmar-lo per examinar-lo amb més detall, però no podia arriscar-se a romandre aquí per més temps: altres soldats d’assalt el podrien trobar en qualsevol moment.
Quan el va tornar a alçar, Everi Chalis estava davant d'ell, tres metres més endavant, sobre el corredor.
Ella també caminava contra direcció al corrent d'aire, tentinejant-se lleugerament en caminar. Avançava encara més lent que Namir i mantenia una mà contra el seu pit. Namir va intentar pronunciar el seu nom, només ho va aconseguir al segon intent.
Chalis es va donar la volta i li va llançar un cop de puny. Ell va frenar la seva mà. Chalis va recarregar el seu pes sobre aquesta i va perdre l'equilibri. Namir va voler agafar-la, però ella es va fer bruscament cap enrere, donant alguns ensopecs.
Tenia els ulls vidriosos i injectats de vermell. El seu abric estava cobert de neu i terra, i tenia taquetes de sang. La pell del seu coll, des de la barbeta fins a la gola, tenia el vermell viu característic d'un blau recent. Feia l'efecte que l'haguessin penjat i deixat anar de la soga massa tard.
—Ens hem d'anar —va dir Namir.
Els llavis de la Chalis es van torçar formant una ganyota salvatge. No va dir res.
Namir es va quedar mirant-la. Chalis també semblava sortida d'un malson; llavors ell es va preguntar si seguia inconscient. La seva veu reflectia frustració i constrenyiment quan li va preguntar:
—Pots caminar? Hem de fotre el camp.
Namir va estendre una mà per tocar-li l'espatlla. Aquesta vegada va ser Chalis qui el va subjectar del canell. La seva veu va ser un xiscle ronc i adolorit.
—Sí —va dir, separant la paraula en dues síl·labes.
Això era suficient per Namir, qui la va depassar per continuar el seu camí. Al principi no va sentir els passos de la Chalis, però al poc temps van començar a ressonar a poca distància d'ell.
Namir va seguir el corrent d'aire. Mentre més avançaven, més prenia consciència dels sons de la base. El gel i la roca seguien assentant-se, trencant-se, col·lapsant-se. Va escoltar petits esclats produïts pel foc i el cablejat elèctric. En dues ocasions també va escoltar uns febles trets de blàster. Si la batalla havia acabat, no feia molt temps d'això. A més, va escoltar la Chalis.
La major part del temps ella respirava pel nas, emetent una suau xiulada, però de tant en tant prenia glopades d'aire roncs i llastimosos. No va dir res mentre tots dos travessaven la foscor, grimpaven pels enderrocs i s'atapeïen per passar entre les portes entreobertes o travades pel gel.
Quan van arribar a l'hangar, la intensitat de la llum els va enlluernar. Més enllà de les portes que donaven a la caverna, Namir va aconseguir veure un exuberant cel blau; els rajos d'un sol en ocàs traçaven senderes de llum intensa entre taques d'ombres. La majoria de les naus s'havien anat. Hi havia dos caces Ala-X en flames. La llançadora de la Companyia Crepuscle es trobava a un costat, pel que sembla, intacta.
—És el nostre dia de sort —va dir Namir sense somriure. Chalis no rigué.

***

La llançadora sotraguejà en recórrer la pista que portava a les portes de l'hangar. Namir va prescindir de la seva acostumada revisió prèvia al vol, no perquè temia perdre uns valuosos segons, sinó perquè mai havia pilotat ell sol una nau espacial. Podria haver-li demanat instruccions a Chalis, però aquesta va limitar a asseure's en el seient del copilot, amb la mirada buida clavada al capdavant.
Va haver-hi llums d'alarma i espurnes i foc que la nau va anar deixant al seu pas. En elevar-se sobre la plataforma de l'hangar, cap a un infinit espai blau, va abandonar ràpidament les ruïnes del camp de batalla i les màquines de guerra.
Namir va voler quedar-se mirant al cel, deixar-se hipnotitzar per aquell buit i no tornar a l’ofuscament del fosc corredor. Però sabia que no podia. No encara.
—Estaran buscant naus —va dir—. Deu haver-hi un bloqueig al voltant del planeta. I no tenim armes per travessar-ho.
Els dits li formiguejaven conforme la nau s'anava escalfant. Mirà a Chalis esperant una resposta. Ella ni tan sols va girar-se.
—Ens derrocaran —va dir ell, amb una veu una mica més forta, una mica més severa—. Has de parlar perquè ens deixin passar, enviar un codi d'autorització com vas fer en l'abordatge del transport.
Chalis es va encarcarar. Feia l'efecte que s'estava contenint per no fer una ganyota, com si s'hagués reobert una ferida. Però va seguir sense parlar.
Namir va revisar el tauler de control i va intentar calcular quant temps els hi quedava abans de sortir de l'atmosfera de Hoth i trobar-se amb una flotilla de destructors estel·lars. En l'exterior, flocs de boirina i núvols s'estavellaven contra la finestra de la nau.
—Chalis —va dir bruscament, agafant-la de l'espatlla.
Llavors ella sí va girar-se a mirar-lo, amb una expressió plena d’enuig i amargor. Però va romandre en silenci.
—No m'importa si et fa mal parlar —va dir Namir—. No m'importa el que va ocórrer allà a baix. Vas a intentar fer això.
Va mantenir la seva mà sobre l'espatlla de la Chalis, mentre amb l'altra buscava a les palpentes el seu rifle, que encara portava penjat davant del pit. I el va aixecar cap a ella. Els dos estaven tan a prop que el canó va esquinçar l’abric de la Chalis.
—Ho vas a intentar —va dir ell.
Chalis li va seguir mirant amb odi. Després es va girar cap a la consola i, amb moviments ràpids i erràtics, va començar a pitjar botons i a capturar codis.
A continuació va obrir una freqüència de comunicació.
—Parla —va dir ella, amb una veu tan ronca i amb tal quantitat d'aire que Namir va creure que ningú li entendria— ...Blizzard Force. Unitat dos, dos, vuit, set. Sol·licito —Va fer una pausa. Després va obrir i va tancar la boca com un peix fora de l'aigua— ...atracador per a una llançadora en custòdia.
Chalis va tancar la freqüència i es va inclinar cap endavant; les seves espatlles i el seu pit pujaven i baixaven. Semblava com si estigués tossint, però no produïa cap soroll.
La llançadora va deixar enrere els núvols grisos i la seva finestra es va tornar negra; els estels brillaven en la foscor com el gebre. les enormes falques que eren els destructors estel·lars s'estenien a banda i banda.
Instintivament, Namir va voler alimentar amb energia als motors per allunyar-se de Hoth i travessar el bloqueig. Però va decidir esperar. Si desvetllava l’estratagema massa aviat, la llançadora seria aniquilada.
«Primer franqueja el bloqueig», es va dir. «Allunya't del planeta prou per poder donar el salt a la velocitat de la llum. Despertaràs sospites, però per llavors serà massa tard».
Va manipular la computadora de navegació i la va deixar projectant el primer salt a l’hiperespai. Després buscaria les coordenades de la flotilla; la nau segurament les havia guardat, però en aquest moment qualsevol lloc era bo, amb la condició que estigués lluny de Hoth.
Una llum es va encendre en la consola. Un dels destructors estel·lars intentava establir comunicació amb ells. Namir va girar-se a mirar la Chalis. Ella tenia la mirada fixa cap endavant.
Quan eren a punt de superar el bloqueig i es trobaven pràcticament fora del camp gravitacional de Hoth, els sensors van mostrar un grapat de naus que avançaven ràpidament cap a ells.
«Caces TIE», va pensar Namir. Però la seva oportunitat d'atrapar a la llançadora havia passat.
La computadora de navegació va indicar que tenia una ruta. Namir va estirar un braç i va tirar acuradament l'accelerador de l’hiperpropulsor. Els estels es van transformar en línies de llum i Namir es va sentir aixafat contra el seu seient. Després, el panorama es va transformar en un remolí d'energia blava celeste i la nau es va estabilitzar de nou.
Namir va consultar les lectures com si esperés veure caces TIE seguint-los encara i va revisar la cabina com si algun stormtrooper hagués pogut pujar a la llançadora. Li va prendre una estona al seu cos acceptar que estava fora de perill. I als reflexos adquirits en centenars de batalles els va prendre una altra estona apaivagar-se, per donar pas al raonament per primera vegada des que Namir havia despertat.
Estava viu.
Roja i Beak estaven morts.
El capità de la Companyia Crepuscle estava mort.
La flota rebel s'havia dispersat.
Namir es va arrepapar en el respatller del seu seient, tremolant enmig de la calor de la llançadora i aferrant-se als vestigis del seu ofuscament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada