dimecres, 25 de desembre del 2019

La Companyia Crepuscle (XXXIV)

Anterior


CAPÍTOL 34

PLANETA SULLUST
Dia tres del setge d’Inyusu Tor

L'atac va començar moments després que els caps d'escamot van informar a la seva tropa sobre el nou pla de Namir; un pla que havia estat elaborat a tot córrer la nit prèvia en companyia de la cèl·lula rebel del Clubhouse i que Namir va polir durant el seu llarg avanç per la muntanya fins afinar detalls durant la seva breu reunió amb el grup de comandament de la Crepuscle.
Namir observava l'assalt des de l'agulla on es va situar, prement amb força els binoculars per resistir al vent incessant. Uns centenars de metres costa avall, avançava un cèrcol de soldats d’assalt, tancant files conforme pujaven lentament pel vessant d'obsidiana. Les naus imperials repetien les seves passades sobre el cim de la muntanya, cada vegada més seguit, disparant ràfegues de canons blàster als exploradors de la Companyia Crepuscle ressagats en la retirada.
Les forces de Crepuscle es dividien en tres línies, entre les forces de l'Imperi i la planta processadora. La línia del front la componien amb prou feines unes dotzenes de soldats agrupats en equips d'atac darrere de penyals i en esquerdes on el terreny ho permetia. El front no resistiria més enllà d'algunes sagnants escaramusses que farien a l'enemic avançar amb precaució.
La línia mitjana se situava entre el front i la planta processadora, atrinxerada en una rasa que la companyia havia eixamplat a partir d'esquerdes naturals. A més de protegir a la tropa i reduir l'eficàcia dels bombarders, Namir tenia l'esperança que, per la seva proximitat a la instal·lació, la línia mitjana previngués l'ús de l'artilleria pesada, doncs l'Imperi semblava decidit a evitar la destrucció de la planta. Gairebé un terç de la companyia formava aquesta línia, reforçada amb algunes peces d'artilleria mòbil: canons blàster rotatoris, morters i llançamíssils.
La tercera línia se situava enganxada al perímetre de la planta i s'assemblava, tant en la seva forma com en la seva funció, a la defensa que l'Imperi havia erigit durant la invasió de la Companyia Crepuscle. En aquesta ocasió havia funcionat per a l'Imperi; funcionaria ara per a la Rebel·lió. Es componia d'un altre terç de la companyia, juntament amb el sobrant de l'artilleria. Si l'enemic penetrava la línia, fins a l'accés a la planta, l'oportunitat per a l'artilleria pesada s'hauria perdut.
En resum, la defensa resultava formidable i capitalitzava les dos principals avantatges de la Companyia Crepuscle. El terreny li brindava un punt de foc superior i retardaria el progrés de l'enemic, la qual cosa deixaria vulnerable a la seva tropa. Resultaria clau també l'obsessió de l'Imperi per conservar la planta processadora. Si el comandament enemic decidia reduir les seves baixes i sacrificar la planta per arrasar amb la rebel·lió de Sullust, llavors la sort estaria tirada.
Cap avantatge alterava, això sí, la realitat: la Companyia Crepuscle era superada en proporció de deu a un. A més, els soldats d’assalt imperials estaven millor equipats, millor entrenats i més frescos que qualsevol membre de la Companyia Crepuscle ho estaria mai. L'horda d'armadures blanques es propagava sobre la fosca muntanya com una capa de neu, amb prou feines esquinçada per les negres armadures dels soldats de la flota imperial. Namir va aconseguir veure en la rereguarda, sense usar els macrobinoculars, unes formes insectoides cobertes per núvols de pols groga que avançaven a trompades: caminants imperials AT-ST de dues potes. Namir va suposar que únicament el repte que representava el pujol havia impedit el desplegament dels monstres quadrúpedes que van ser utilitzats a Hoth.
La Companyia Crepuscle comptava amb menys soldats, menys vehicles i cap suport aeri. A part de la planta processadora no tenia a on replegar-se, per la qual cosa l'enfrontament bé podria concloure en una massacre.
No obstant això, Namir va descobrir que no sentia temor, ni tan sols pels soldats a càrrec seu. Hi havia maneres de morir molt pitjors que lluitant pels teus camarades.
—El destructor estel·lar s'acosta al planeta —va advertir Hober.
Namir havia triat al vell intendent com el seu assistent per a la batalla, per transmetre ordres i rebre comunicacions. No era comú que la totalitat de la Companyia Crepuscle actués com una unitat, que requerís d'una estricta jerarquia de comunicacions. Howl preferia dirigir les batalles des del Thunderstrike, amb ajuda de mapes hologràfics que proveïen informació de la batalla en temps real, permetent que els androides comuniquessin les ordres al Tinent Sairgon i als escamots. Però Hober coneixia bé a la Companyia Crepuscle i de moment no tenia cap altra obligació. Namir se sentia tranquil amb el suport del vell i dels seus propis ulls.
—Com estan tots? —va preguntar Namir.
—Ara com ara saben què fer. Pregunta'm després de la batalla —va reposar Hober.
Namir va rondinar i va tornar a observar el front.
L'Imperi va assestar el primer cop de la batalla. A l’uníson, dotzenes d'aerolliscadors van alliberar petites bombes de raïm sobre la línia del front, bombes amb el poder d'esquinçar pell i armadures, però que no danyarien la instal·lació. Namir va quedar enlluernat pel centelleig de centenars d'esclats entre les roques, imaginant als seus companys ferits per metralla i obsidiana i ensordits per les explosions. Però els escamots estaven atrinxerats i a resguard: suportarien el dany. Els míssils de la Companyia Crepuscle van fer blanc, derrocant dos aerolliscadors que deixaven sengles deixants de fum negre conforme queien.
La infanteria imperial es va llançar a la càrrega amb el ressò de les bombes encara en l'aire. Únicament van avançar les tropes de la línia del front. Namir sabia que estava posant a prova les defenses de la Companyia Crepuscle. La línia mitjana va disparar sobre els atacants, il·luminant el pujol amb centelleigs carmesí, encara que amb poc efecte per la distància.
La línia del front va romandre immòbil fins que les tropes enemigues van estar a tir de pedra. Namir observava amb els seus macrobinoculars. Va veure botes blanques buscant recolzament en l'obsidiana i rifles a la recerca de blanc. Llavors va donar l'ordre.
—Foc!
Però no feia falta que digués res; la línia del front coneixia el seu deure. Amb l'enemic a l'abast, cada tret va donar en el blanc, enviant els cadàvers costa avall. El foc creuat va dividir als soldats d’assalt, obligant-los a buscar refugi entre els morts. No obstant això, cada tret revelava la posició dels soldats de la Companyia Crepuscle. El gruix de la tropa imperial, apartat de la refrega, va dirigir les armes d'assalt, els rifles de franctiradors i els canons cap als nous blancs. Els aerolliscadors van tornar a la càrrega, eludint els trets dels llançamíssils PLX i esquinçant la muntanya amb el foc dels seus canons.
—Ordena la retirada a discreció —va dir Namir—. Cedim el territori lentament.
Va escoltar la veu de Hober per l'intercomunicador i va observar als escamots (o parelles, o individus) escapolir-se fins a la trinxera de la línia mitjana. No va poder evitar estremir-se quan un soldat de la Companyia Crepuscle, que ajudava al seu camarada ferit, va ser abrasat pel foc d'un aerolliscador. Va haver de recordar-se que aquell no era un operatiu de guerrilla sinó una batalla frontal. El nombre de baixes seguiria augmentant, encara que de moment s'havia mantingut dins d'un rang acceptable.
L'Imperi actuava anant amb compte, de manera racional, sense llançar-se a fons, però sense subestimar a l'enemic. Just el que Namir va anticipar: predicibilitat i cautela; just el tipus de batalla que podia resistir. No era moment de posar-se a lamentar les pèrdues.
El gruix de la tropa imperial va començar el seu avanç. Els rajos de partícules provinents de la trinxera de la Companyia Crepuscle contenien l'avanç dels atacants i els obligava a buscar refugi conforme guanyaven metres. Namir va entretancar els ulls a causa del centelleig blanc-i-blau ocasionat per les mines d'ions sobrants de la missió de Mardona III, recuperades de les despulles del Thunderstrike. Les mines no detindrien a l'Imperi, però contindrien per més temps el seu avanç.
Durant diversos minuts la batalla va semblar congelar-se. L'avanç prosseguia, de manera gradual, gairebé imperceptible, com el moviment d'una ombra a l'alba. No va ser fins que Namir es va obligar a cobrar consciència del pas del temps quan va descobrir els canvis progressius que se succeïen. L'Imperi s'acostava a la trinxera malgrat la pluja de foc, i els seus centenars de soldats d’assalt caiguts no marcaven cap diferència, doncs hi havia centenars més que els reemplaçaven.
No obstant això, l'Imperi es va detenir a uns cinquanta metres de la trinxera. Namir no va entendre la decisió fins que va veure que la part baixa de l'exèrcit va obrir pas a una dotzena de caminants bípedes que van pujar àgilment pel vessant. L'artilleria amb prou feines va aconseguir derrocar-ne a un abans que aconseguissin la trinxera. Una mina va acabar amb un altre més. La resta va sembrar el caos entre la tropa. Namir va maleir en veure als soldats sortir al descobert, només per caure preses dels soldats d’assalt.
—Ordena a l'artilleria interior que obri foc! Que desapareguin els caminants! —va cridar.
—I què passa amb els equips de les trinxeres? —va preguntar Hober.
—Sobreviuran —va respondre Namir—. Almenys alguns. Ordena la retirada fins al perímetre.
Els equips d'artilleria no van dubtar, això va enorgullir-lo. Als trets de canó els van seguir els cruixits de les càrregues de plasma i les ràfegues dels morters. Els caminants van xerrotejar conforme el metall cedia i es trencava. Els pocs que van resistir el foc van fugir costa avall o cap a la planta, cap a la seva destrucció. Però el cost havia estat elevat: Namir va dirigir els seus macrobinoculars cap a les roques i va veure escamots complets calcinats o esbocinats. Quants havien caigut pel foc de la Companyia Crepuscle i no dels caminants? Va preferir no pensar-hi.
Va ajustar els macrobinoculars per estudiar les forces de l'Imperi. La infanteria es va acostar per assegurar la franja de terreny que conduïa a la trinxera, encara que no semblava estar a punt de llançar l'atac final cap a la instal·lació. Tot això tenia sentit: reagrupar-se, tornar a mesurar les condicions. Tocant als seus comandants, el temps semblava estar del seu costat.
—Vaig a baixar —va avisar Namir—. D'aquí d'ara endavant, ja dóna el mateix veure les coses en persona.

***

Els ferits s'atapeïen l'hospital improvisat de Von Geiz, encara que no eren tants com per no cabre en la cafeteria, la qual cosa no va sorprendre a Namir. El tipus de combat que s'havia desenvolupat a la muntanya no deixava molts ferits: els soldats sortien il·lesos o morien. Va advertir a Von Geiz que aviat podria arribar el combat fins a la seva porta i que havia de mantenir una arma a mà. El vell doctor es va concretar a assentir amb el cap i va tornar amb els seus pacients.
En l'exterior, els soldats de Crepuscle s'apinyaven contra les parets de la planta processadora, cobert entre pedres i roques esqueixades. Vermelles descàrregues de partícules —trets de contenció de les tropes imperials— esquinçaven l'aire per sobre del cap de Namir, mentre aquest recorria la línia. De tant en tant, algun soldat retornava el tret o advertia als franctiradors d'alguna posició a descobert. Els artillers vigilaven atents el cel en cas que algun aerolliscador s'atrevís a passar. Namir sabia que els artillers havien d'estar ja curts de munició, però a hores d'ara no tenia cap sentit escatimar míssils.
En l'ànim de la tropa se sentia la tensió, però no l'abatiment. D'alguna manera, Carver s'havia apropiat d'una bandolera enemiga plena de granades i somreia mentre distribuïa les bombes com si fossin caramels. El Comandant Tohna, mancant d’una nau que dirigir, va organitzar a la tripulació del Thunderstrike en un equip de relleus per portar pertrets i aigua als escamots, als quals encoratjava amb fanfarronades, reptes i crits obscens, creant competències entre equips. Namir no havia vist a Gadren, però es deia que l’havien escoltat cantar en les trinxeres durant el bombardeig.
De tant en tant, Namir es detenia a conversar amb homes i dones de la companyia. Corbo, el novençà que havia portat un ganivet al compartiment hermètic de la Chalis després de Haidoral Prime, va preguntar si en veritat la companyia lluitava pels de Sullust.
—La ciutat sota les muntanyes està en confinament, cada soldat imperial que veus aquí és un de menys fent batudes allà a baix —va contestar Namir.
—Bé, per a això em vaig enrolar —va replicar Corbo.
Mentre un dels tècnics de Vifra actualitzava a Namir els preparatius per a la següent etapa de la defensa, aquest va captar de reüll una silueta rondant entre la tropa; subjectava un rifle d'assalt darrere del coll. Namir es va disculpar i va córrer cap a ella.
—Twitch?
Twitch va passar el rifle per sobre del seu cap i el va balancejar entre les seves mans.
—No em disculpo —va dir—. Havia d’anar a pel meu equip.
Ella l’havia abandonat a Pinyumb per rescatar als seus exploradors, els qui amb tota probabilitat ja estaven morts.
—Oblida això. Com és que vas tornar?
Ella es va encongir d'espatlles. Tenia els artells raspats i la màscara del seu respirador estava coberta de pols groga, però d'altra banda es veia il·lesa.
—Què és el que la Companyia Crepuscle fa millor? —va preguntar.
Namir va deixar anar una sonora riallada. El seu riure va atreure la mirada dels soldats, però no li va importar.
—Sobreviure —va respondre. Va poder deixar-ho aquí però va voler expressar el que sentia—. No importa en quina trituradora ens fiquem; encara que guanyem o perdem, la Companyia Crepuscle... —«La companyia de Howl», va pensar— sempre sobreviu.
—Correcte —va balbucejar Twitch, i va continuar la seva vagabunderia entre els crits d'aprovació dels soldats.
Namir estava content de veure amb vida a Twitch. Va tractar de no pensar en què hauria estat de Gadren. Ja hi hauria temps de comptar als morts.
Va continuar amb les seves rondes, conversant sobre estratègia, sobre els amics perduts o sobre el clima de Sullust. Se sentia tranquil, com si estigués en el Clubhouse, escoltant discussions i riures entre els jocs de cartes. Esperava que la resta de la companyia compartís aquest sentiment.
A poc a poc es va incrementar la freqüència dels trets de contenció, però cap aerolliscador va tornar a apuntar-hi. Namir va revisar els nivells d’energia del seu rifle i va tornar amb Hober, per mirar el cel grisenc i ombrívol de Sullust.
En l'horitzó, va albirar una ombra en forma de falca que augmentava lentament en grandària.
—Vénen a per nosaltres —va dir en veu baixa a Hober, dissimulant un somriure trist—. Per a què vols aerolliscadors quan tens un destructor estel·lar?
Hober va assentir lentament amb el cap.
—Ens anem a l'interior? —va preguntar.
—Encara no —va respondre Namir—. Vaig parlar amb l'equip tècnic. Cal aguantar una mica més, però avisa als nostres amics d’allà a dalt.
Les descàrregues de contenció seguien en augment. Namir va fer que Hober s'agotzonés i va observar als escamots que retornaven el foc. Una eufòria crua i continguda li va inundar.
Hi havia estat allunyat de la línia del front massa temps. Ja fos que sobrevisqués o morís, estava feliç d'estar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada