dimarts, 20 de febrer del 2018

L'elecció del Tastador: El relat del xef d’en Jabba (I)



L'elecció del Tastador: El relat del xef d’en Jabba

 


per Barbara Hambly


2.I

Tot va començar el dia en què Jabba el Hutt va adquirir els seus dos nous droides.
No és que l'arribada de nous esclaus a l'aïllat palau desert del Gran Inflat marqués una gran diferència per a Porcellus, el fustigat cuiner del senyor del crim; la seva única pregunta, quan Malakili, el cuidador del rancor del hutt, li va informar de les noves incorporacions, va ser:
—Què és el que mengen?
—Són droides —va dir Malakili. En aquest moment estava assegut en l'extrem de la llarga i massissa taula de treball de la cuina, seleccionant a través de dos metres cúbics de despulles de dewback i menjant-se un bunyol. Religions minoritàries s'havien construït al voltant dels bunyols d’en Porcellus a Mos Eisley... difícilment els objectes més estranys venerats en aquest port, hauria d'afegir-se. Porcellus tenia una enorme olla d'ells fent-se en un dels seus quatre fogons, i la calor al llarg de la cuina de baixa volta era tremend.
—Bé —va dir Porcellus. No era que s'oposés al fet que la gent real pul·lulés al voltant de la seva cuina per gorrejar aperitius. Era només que la majoria de la gent en la cort del senyor del crim de Tatooine que pul·lulava al voltant de la seva cuina li posava extremadament nerviós.
—Molt amables, d'altra banda —va afegir Malakili—. Programació social de classe alta.
—Això serà un canvi —Porcellus va recollir suaument amb una pinça els últims bunyols de l'oli bullint al seu moment exacte d'apoteosi, els va posar sobre paper de cuina en el mostrador, els empolsà reverencialment amb sucre en pols, i va activar la tanca elèctrica portàtil al voltant d'ells. Va somriure a través d'ella al seu amic—. Exceptuant la companyia present.
—Oh, els guàrdies i la resta no són tan dolents —Malakili es va detenir quan el marmitó de cuina Phlegmin va entrar amb una caixa de la fràgil fruita bowvine belsaviana que acabava de ser lliurada. El jove, que tenia la cara plena de grans, es va xarrupar els mocs, es va netejar el nas amb els dits, i va començar a agafar la fruita de la seva caixa, mostrant-se esquerp i ofès quan Porcellus li va indicar bruscament que es rentés les mans—. Bé, tal vegada alguns d'ells —va concedir el cuidador del rancor. Va saltar de la taula, i es va acostar on el xef estava examinant la fruita a la recerca de maganyes subcutànies amb els delicats dits d'un artista. Phlegmin va tractar de pas de robar un bunyol... la tanca elèctrica el va llançar per l'aire diversos metres contra la paret més propera. Va retrocedir, xuclant-se la seva mà cremada—. Unes paraules per a les teves oïdes, amic —va murmurar Malakili.
Porcellus es va girar del seu treball, embargant-li el pit la familiar sensació de pànic fred.
—Eh?
En els dies en què va ser xef per a Yndis Mylore, governador de Bryexx i Moff del Sector Varvenna, i la més preuada possessió del noble imperial (i com no, quan va ser triple Cullera d'Or i guanyador del Premi Tselgormet gastronòmic cinc anys consecutius), Porcellus no havia estat un home particularment nerviós. Preocupat per la perfecció del seu art, sí, però quin gran mestre no ho estava? Preocupat, de tant en tant, per la fermesa d'una merenga servida quan l'Emperador va ser el convidat del Governador Mylore, per descomptat, o per la combinació precisa de textures en una salsa per ser presentada en un banquet d'ambaixadors...
Però no víctima d'esgarrifances de terror a cada paraula inesperada.
Cinc anys com a esclau en el palau de Jabba el Hutt havien tingut el seu efecte.
—Jabba va tenir de nou una indigestió ahir a la nit.
—Indigestió? —Posteriorment Porcellus es va adonar que la seva reacció immediata hauria d'haver estat d'horror incontrolat; en el seu lloc, segons semblava, únicament havia deixat anar un riure d'absoluta incredulitat—. Vols dir que realment hi ha una substància que no pot digerir?
Malakili va baixar la veu encara més.
—Ell diu que pensa que és fierfek. Pel que he pogut esbrinar, aquesta és la paraula hutt —va prosseguir en veu baixa—, per a verí.
En aquest moment l'horror incontrolat es va fer càrrec. Porcellus va sentir que es posava blanc i les seves mans i peus es refredaven malgrat la calor del forn de la cuina.
El cuidador del rancor va posar una manassa en l'espatlla del seu amic.
—M'agrades, Porcellus —va dir—. Has estat un bon amic per a mi, deixant-me agafar algunes sobres per al meu nadó... —Va assenyalar amb el polze a la massa de fumejant carn i subproductes carnis que ocupaven unes dues terceres parts de la taula—. No vull haver de tirar-te allà amb ell. Així que se'm va ocórrer que havia d'avisar-te abans que Bib Fortuna baixés aquí a parlar amb tu d'això —Malakili va recollir les cantonades de l’hule sobre el qual va amuntegar les despulles, i el va arrossegar per la porta deixant un rastre de gotes de fluid.
—Gràcies —va dir Porcellus, encara que tenia la boca massa seca com per produir veritable so.
***
—Sa Excel·lència està molt disgustat.
—Completament sense motiu, Sa Senyoria. És enterament el resultat d'un lamentable malentès —Porcellus estava gairebé doblegat en una profunda reverència i esperava que Bib Fortuna, el vil majordom twi’lek de Jabba el Hutt, no s'adonés de les saquejades caixes i llaunes que cobrien totes les superfícies horitzontals de la cuina, resultat d'una frenètica cerca de qualsevol cosa que pogués haver causat el malestar sense precedents del Gran Inflat. Atès que moltes de les exquisideses que havien format part de les truites, rotllets i étouffées del hutt en els últims anys eren immenjables per a qualsevol de les espècies menors, la recerca no havia estat fàcil... el xef encara es preguntava sobre l'herba caprina que havia utilitzat la nit anterior com a farcit pel gamwidge, i el petit pot de color vermell sense marcar de pasta inidentificable que els seus continguts havien estat utilitzats per coronar els ladybabies de xocolata d'ahir.
Els petits ulls del twi’lek es van estrènyer encara més; en la pestilent llum de la cuina tenien l'aparença de cristall brut.
—Ja saps com d’atent és el nostre amo amb la seva salut.
Cap d'ells anava a dir la paraula «verí», per descomptat.
—Absolutament —va dir submisament Porcellus, reflexionant que entre el consum a l'engròs de Jabba de triglicèrids, colesterol i alcohol (sense explicar les substàncies menys identificables) i les pràctiques sexuals indescriptibles, el hutt difícilment necessitava verí. Porcellus encara estava tractant de bregar amb el concepte que un hutt pogués ser enverinat—. Amb prou feines necessito assegurar-li que durant el meu període de servei aquí no he acceptat res sinó el millor, el més saludable, els ingredients més saborosos per posar davant l'exigent paladar de Sa Excel·lència. Em trobo incapacitat per entendre aquest desenvolupament tan angoixant.
De braços plegats, Fortuna tamborinejà suaument amb les seves llargues ungles els seus propis bíceps.
—Si la situació continua —va dir amb la seva veu suau—, podrien concebre's explicacions per a ella.
—Eh! —Porcellus es va girar ràpidament, arremetent indignat amb el drap de cuina a la mà—. Això és de l'amo!
Ak-Buz, comandant de la barcassa de Jabba, va retrocedir ràpidament lluny de la petita tanca elèctrica al voltant dels bunyols, deixant caure el parell de llargues alicates de mecànic no conductores que havia usat per introduir-se a través del corrent. Un grunyit va arrufar el seu rostre aguerrit (l'única expressió, en la mesura en què Porcellus havia estat capaç de determinar, de la qual els weequays eren capaços) i va sortir corrent de la cuina a la calorosa llum del sol de la badia de recepció, subjectant el bunyol robat en la seva boca sense llavis mentre ho feia.
—Ells semblen pensar que aquest lloc és un menjador de caritat —Porcellus va netejar nerviosament les últimes restes de sucre vessat.
—Haig de suggerir a Jabba que el weequay sigui castigat? —La veu de Fortuna era un ronc perillós—. Llançant-lo al rancor? Una mica ràpid, tal vegada, a pesar que Jabba és aficionat a l'espectacle... Llançat al fossat dels brachno-jags, potser? Són petits en si mateixos, però un centenar poden despullar els ossos d'un ésser en, ah, cinc o sis hores. Un solament, si aquest ésser és lligat amb fermesa, pot trigar quatre o cinc dies —va somriure maliciosament—. Seria aquest un càstig apropiat per a algú que interfereixi amb el menjar de Sa Excel·lència?
—Er... —va dir Porcellus—. No crec que sigui necessari.

Per al seu gran disgust, les seves paraules van resultar ser profètiques, com va descobrir algunes hores més tard quan es va ensopegar amb el cadàver del capità de la barcassa en el passadís que conduïa a les regions inferiors de les dependències del servei...
El pànic havia fet el seu efecte. Després de buscar per la cuina durant una altra mitja hora, assetjat per l’esquerp Phlegmin («Com és que deixes que Ak-Buz agafi un bunyol i jo no? No hi ha res en aquesta caixa... Què estàs buscant, de totes maneres, cap?»), Porcellus va descobrir, amb horror, que encara que s'acostava el moment de començar a preparar la festa d'aquesta nit, no tenia la menor inspiració sobre què preparar. Peixos de gel escalfats importats d’Ediorung en un llit de capanata ramoreana? I si Jabba s'ofegava amb un os? Un ragú de salsitxa besniana amb salsa de taronja-Madeira? I si les espècies desajustaven la seva ja irritada digestió, quin seria la seva suposició immediata? Brou de verdures, va pensar Porcellus, brou de verdures i pudin d'arròs sense espècies... Va reflexionar sobre la probable reacció del senyor del crim al menú, i les imatges que li arribaven a la ment no eren agradables.
A la recerca d'inspiració per primera vegada en la seva vida, es va retirar a la seva habitació a consultar els seus llibres de cuina, fer una migdiada en el relatiu fresc, i relaxar-se... havia de relaxar-se...
I allà estava el cos de l’Ak-Buz, tendit en el passadís a mig camí de la seva habitació, amb els braços flàccids i els ulls congelats en l'enfonsada mirada de la mort.
Porcellus es va agenollar al costat del cadàver. Encara calent. Restes de sucre cobrien de motes l'armilla embuatada del weequay.
Tal vegada després de consumir setanta-cinc quilos de despulles de dewback el rancor no estarà terriblement famolenc aquesta nit...
Esbufegant, panteixant, una veu profunda i enganxosa va exigir.
—Què ha passat aquí?
El xef es va posar dempeus amb un arravatament d'horror i sobresalt, per trobar-se enfront d'un dels guàrdies gamorreans d’en Jabba.
Porcellus sempre havia odiat als gamorreans. Estaven entre els pitjors dels gorrers de menjar, i ell es trobava sempre netejant al seu deixant de bava, brutícia, i diversos paràsits. La setmana passada, cinc d'ells havien arribat a les mans a la seva cuina per veure qui anava a llepar el bol de crème Xantillí, amb el resultat que el bol va acabar trencat, dos processadors bastant delicats van ser destrossats, i Porcellus gairebé va ser decapitat per una mal dirigida vibrodestral. També la crème Xantillí havia sofert.
—Passat? —va xisclar Porcellus—. No ha passat res.
El front porcí del guàrdia es va arrufar en un llarg moment de pensament. Llavors va fer un gest amb la mà enguantada cap al cos del capità de la barcassa.
—Està mort?
—No està mort —va dir Porcellus—. Està dormit. Està descansant. Va dir que estava cansat i que anava a tornar a les seves estances per fer-hi una migdiada. Ha d'haver-se... ha d'haver-se quedat adormit aquí mateix en el passadís.
Els ulls cecs de l’Ak-Buz continuaven mirant al sostre.
El guàrdia va arrufar les celles, processant laboriosament la informació en la seva ment.
—Sembla mort.
Porcellus podia sentir les urpes del rancor tancant-se al voltant del seu cos.
—Alguna vegada has vist a un weequay adormit?
—Uh... No.
—Bé, aquí ho tens —Porcellus es va ajupir i va posar el cos dempeus, passant un braç al voltant de les seves espatlles. Per un horrible moment es va preguntar què faria si el rigor mortis havia començat a instaurar-se, però amb la calor que feia era poc probable que succeís. El notori capità amb les seves brutes trenes va descansar contra la seva galta—. Ara vaig a portar-lo a les seves estances... er... abans que desperti.
El guàrdia va assentir.
—Necessites ajuda?
—Gràcies —va somriure el xef—. Estic bé.
Va ocultar el cos d’Ak-Buz en el munt de ferralla del pati de màquines, una operació descoratjadorament complicada perquè va haver de carregar amb ell a través de les masmorres i després cap a fora més enllà de les barraques on vivien els weequays. Els weequays (silenciosos, mortals, cruels guardians) eren part de la tripulació de la barcassa d’Ak-Buz, i a pesar que mostraven poca lleialtat cap a ningú, Porcellus tenia la impressió de que estar en possessió del cadàver del seu comandant no seria molt bona idea. Però no estaven per enlloc, probablement en la meva cuina robant els bunyols, va pensar ombrívolament Porcellus, i tampoc estava el mecànic de la barcassa, Barada. Amb sort ningú miraria sota la monumental pila de peces oxidades de lliscants en la cantonada del pati fins que la descomposició fos prou avançada, una cosa que no hauria de portar molt temps amb aquesta calor. En general, a Tatooine, un hauria de preocupar-se per que els jawes assaltessin el munt de desfets de metall, però els trossos de l'últim jawa que havia estat descobert realitzant aquesta tasca estaven encara bastant frescos, clavats en la porta.
Porcellus es va apressar a tornar a la seva cuina, preguntant-se què anava a fer amb el banquet d'aquesta nit i privat del menor rastre d'inspiració.
***
—Li dius en això menjar? —els enormes ulls rogencs del senyor del crim hutt van girar lentament, les pupil·les contraient-se lleugerament amb ira mentre fixaven la mirada en el seu desafortunat servent.
Porcellus mai havia entès el huttès molt bé, però quan Jabba va aixecar una de les exquisides crepes vegetals en una mà, sorprenentment petita i delicada en comparació de la resta del seu groguenc i gruixut volum, i la va estrènyer perquè el contingut caigués densament fins al terra, va ser totalment innecessari que el seu nou droide traductor, C-3PO, ho expliqués.
—Sa Excel·lència està molt disgustat amb el menjar que ha estat servint últimament.
Porcellus, dempeus davant l'estrada del hutt sobre la trapa ornamental que cobria el pòsit del rancor, va aconseguir fer un petit soroll, però això va ser tot. Vuit metres sota la sola de les seves botes, el rancor va esbufegar suaument en la foscor.
Els horribles ulls es van estrènyer.
—Tal vegada busques posar-me malalt?
—Mai! —Porcellus va caure de genolls (provocant que el rancor en el fossat de sota s'alcés fins a la seva altura màxima i ensumés la trapa) i va ajuntar les mans suplicant—. Com puc demostrar la meva bona voluntat?
Jabba va esclatar a riure, un so com el d'un bantha en ser esbudellat... lentament.
—Deixarem que la meva petita ho provi —va dir, i va tirar de la cadena que sostenia. En l'estrada al costat d'ell es va alçar la bella ballarina twi’lek Oola, la nova mascota d’en Jabba. El seu delicat rostre mostrava aprensió, en la mesura en què podia.
Porcellus mai havia sabut exactament què feia Jabba amb les seves «mascotes» (usualment femelles però sempre joves, àgils i belles), però sabia que rares vegades duraven molt i havia escoltat alguns relats veritablement horribles de la seva amiga i companya esclava Yarna l’Askajiana.
De moment, no obstant això, tot el que el hutt va fer va ser recollir amb un dit una mica del farciment vegetal de la crep i mantenir-ho enfront d'ella, i després d'un moment, amb disgust visible, Oola va llepar la subtilment aromatitzada barreja de la seva mà viscosa.
—Ara porta'm menjar de debò —clapotejà el hutt, tornant-se cap a Porcellus—. Fresca... viva... sense tocar.
Per quan Porcellus va tornar al saló del palau amb un bol de cristall de granotes d'arrossar vives de Klatooine (en brandi aromatitzat per evitar que s'ataquessin i matessin unes a unes altres, com era costum entre les petites i malhumorades criatures), Oola, lluny de sofrir cap efecte nociu per les crepes vegetals, estava ballant, movent les seves llargues cues cefàliques en sensual invitació, la cadena encara romania al voltant del seu coll. La seva actuació, va pensar Porcellus, hauria de deixar a un costat les sospites de Jabba de fierfek... d'enverinament... per sempre.
Normalment, Porcellus romania tan lluny de la cort d’en Jabba com li era possible dins dels confins del palau, ja que la xusma cruel i violenta de caça-recompenses, mercenaris i escòria intergalàctica li aterria. Però aquella nit va recolzar les seves espatlles contra l'arc d'una porta, veient-se prim, canós i nerviós, en el seu indiciblement tacat uniforme de cuiner, escoltant a la banda de jizz (havia estat sempre aficionat a la bona música), i veient el ball esperant desesperadament que la bella Oola no caigués morta per alguna causa desconeguda com havia fet Ak-Buz.
La pregunta de què havia matat al capità de la barcassa va creuar per la seva ment, però en aquest terrible lloc, qui podria dir-ho?

Jabba, rient horriblement, va tirar de la cadena de la ballarina. Oola es va encongir allunyant-se, incapaç de controlar la repugnància en el seu rostre (era bastant evident que el que pretenia ell no era alimentar-la amb més crepes vegetals), i per un temps el hutt es va divertir, jugant amb ella com si fos un peix abans d'activar la trapa i llançar-la al pou del rancor. Ella va donar un crit horrible i tothom es va precipitar cap a la reixa per veure l'espectacle; Porcellus es va encongir de nou sota l'arc, tremolant com un auster herbejo en un vendaval. La naturalitat, la qualitat despreocupada del seu assassinat li aterrí... El hutt l'havia matat sense la menor reflexió mentre es dedicava a la propera granota d'arrossar que engoliria.
Just així, va pensar Porcellus, pàl·lid i gairebé malalt pel xoc, matarà al seu xef, si el més mínim rugit d'indigestió porta la paraula fierfek de nou a la seva ment.
Aquella va ser la nit en què el caçador de recompenses va portar al wookiee.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada