dissabte, 16 de gener del 2016

Collita Roja (XVII)

Anterior



17 / Neti

A la biblioteca regnava el silenci.
Que ella sabés, la Kindra era l'única alumna de l'acadèmia que anava allà regularment. Era l'edifici més gran i antic d'Odacer-Faustin, anterior a la torre, la qual cosa implicava que també estava en pitjor estat. Diversos segles d'un clima hostil i de moviments de plaques tectòniques s'havien acarnissat en els seus pavellons i havien enterrat sales senceres, escales i passadissos sota tones de neu i gel. Des de l'interior semblava un enorme monument que hagués patit un xoc frontal amb alguna cosa encara més gran que ell i s'hagués abonyegat greument en els dos extrems i en el centre.
La Kindra estava asseguda a l'ala sud-oest, davant una de les llargues taules de pedra que hi havia sota l'esquerdat sostre de la catedral, contemplant les seccions més recents de rotllos de pergamí Sith que havia descobert. Les inscripcions eren arcaiques i s'havia passat bona part de la tarda traduint-les. El procés era lent, però gratificant, i donava com a fruits antics secrets que sabia que només l'ajudarien a avançar més ràpidament que els seus companys. Corria el rumor que el mateix Darth Scabrous havia acudit allà i que havia trobat alguna cosa, una relíquia d'un poder gairebé incalculable amagada en una de les sales que havien quedat aïllades. Fos o no cert -un objecte com un holocró Sith no estava fora del camp del possible-, la Kindra ja havia trobat material suficient per fer que la seva investigació allà valgués la pena.
Va fer una pausa, va assenyalar amb l'índex un punt a mig camí d'una llarga sèrie de gravats i decantà lleugerament el cap.
Alguna cosa anava malament.
No era res tan evident com un soroll, ni tan sols una vibració; era més aviat una sensació intuïtiva de desassossec que se li va allotjar a l'estómac i li va recórrer tot el pit, com si milions de diminuts cilis s'haguessin estès des del seu interior, tremolant d'inquietud.
Es va posar dreta i es va oblidar dels rotllos de pergamí.
-Qui hi ha aquí?
La seva veu, buida, va retrunyir en el buit i es va esvair en el silenci. No hi va haver cap resposta. Un segon després es va adonar que en realitat no l'esperava. No era aquesta mena de sensació; era una cosa més abstracte, com si de sobte hagués recordat un malson on el contingut no arribava a sorgir-li a la memòria.
«Què és? Què està passant?»
Exhalà un sospir tremolós sense arribar a entendre aquell motí del seu sistema nerviós. Estudiar per convertir-se en un guerrer Sith consistia a engendrar la por en els altres, no en un mateix... però havien començat a suar-li els palmells de les mans i el cor li bategava el doble de ràpid que de costum. Tot d'una va voler sortir d'allà, trobar-se en una estança menys reduïda. Va mirar cap enrere, a la llarga escala que portava cap amunt, a la galeria i a l'esplanada que hi havia més enllà, l'escala que la trauria d'allà.
Va ficar a corre-cuita les seves notes a la motxilla, va agafar la seva capa i va donar mitja volta per marxar.
Per sobre del seu cap, el sostre esquerdat va deixar escapar un llarg cruixit i, quan la Kindra va mirar cap amunt, va veure que una de les esquerdes s'engrandia.
-Qui és? -va preguntar en veu alta-. Qui hi ha aquí?
Les esquerdes s'havien obert prou per veure alguna cosa colant-se a través d'elles, desenroscant-se a les profunditats del sostre per deixar a la vista una sèrie de llargues branques prènsils. Es van bifurcar cap avall com serps i van fer caure trossos de roca i sorra en treure el cap. Un segon després, la Kindra va veure l'enorme cara de fusta del bibliotecari, un neti, mirant-la des de dalt.
-Dail'Liss -Va dir. Va empassar saliva en un intent de recuperar la veu-. Què vols?
-Hi ha alguna cosa que t'inquieta, Kindra? -La seva veu era densa i aspra-. Alguna incertesa mental?
-No.
El bibliotecari no va contestar i es va limitar a seguir lliscant les seves branques cap avall fins que el seu immens tronc va quedar penjant cap per avall davant seu, mirant-la amb els seus miops ulls berrugosos de molts segles d'antiguitat. Ningú recordava quant temps portava en Dail'Liss sent el conservador de la biblioteca, potser més de mil anys. Encara que el seu complex sistema d'arrels estava permanentment arrelat en els fonaments de l'edifici, una xarxa aparentment interminable de branques li permetia lliscar lliure d'obstacles a través de les seves parets i esquerdes. Curiosament, era aquell constant retorciment i lliscament que soscavava la infraestructura de l'edifici. Corria el rumor que només era qüestió de temps que el neti provoqués que la biblioteca se li esfondrés a sobre i el sepultés per sempre entre els seus preuats béns. Ara que la Kindra es parava a pensar-ho, li semblava un final d'allò més apropiat.
-Ho sento jo també. Sí, sí -va dir per fi, encara que el seu estrany accent feia que aquelles paraules sonessin així: «szzí, szzí».
-No he dit que...
Una branca va passar al costat de la seva cara, es va posar a toquerejar la pila de pergamins i allisar i treure la pols que la Kindra havia deixat sobre la taula.
-No cal que ho diguis tot. Escrit ho portes a la cara.
-No sé de què estàs parlant.
-Parlo de la Malaltia, allà fora, flotant en el vent.
Allò la va agafar desprevinguda.
-Com?
-Sent. No ho perceps?
La Kindra no volia quedar-s'hi més temps -una llarga i críptica conversa amb un arbre era el que menys li interessava en aquell moment-, però es va adonar que el neti havia resumit a la perfecció la seva pròpia sensació d'inquietud.
Certament, el vent portava una malaltia, algun tipus de mal, i ella podia percebre-la. Donades les circumstàncies, el millor era afrontar-ho directament.
-Saps què és? -va preguntar la noia.
-No hauries d'aventurar-te allà fora -va dir el neti, que havia agafat els rotllos de pergamí amb les branques i estava començant a enrotllar-los amb uns moviments deliberadament lents-. Aquí estàs més fora de perill, szzí?
-Si hi ha cap problema, puc fer-me càrrec.
-D'aquest no, no ho crec.
-Escolta -Va dir la Kindra, negant amb el cap, cada vegada més irritada pel caràcter evasiu del bibliotecari-. Hi ha dues opcions: o em dones respostes o no me les dónes. De qualsevol manera, no penso quedar-me aquí amagada.
-Seria el millor, m'atreveixo a dir. -La Kindra va assenyalar els rotllos de pergamins. -Aquests no els guardis. Tornaré més tard. Entesos?
-Crec que ets tu, Kindra, qui no ho entén.
La noia va negar amb el cap.
-El que tu diguis.
El neti no li ho va discutir ni pronunciar una paraula més; es va limitar a mirar-la amb els seus tristos ulls de fusta mentre pujava per l'escala en direcció a la sortida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada