dissabte, 23 de gener del 2016

Collita Roja (XXXVII)

Anterior



37 / Una natura diferent

En Trace va creuar un llarg tram desolat entre dos murs alts sense res que els distingís dels altres, amb la tempesta assotant-lo com un dimoni que tingués algun deute que cobrar. Per davant -potser un centenar de metres-, hi havia la torre. Gairebé hi havia arribat.
Malgrat les presses, sabia que havia de moure's amb més sigil. Des de la mort del mestre d'espases Sith no havia vist més criatures com la de l'interior de la paret, però sabia que hi eren. La percepció extrasensorial, l'habilitat telemètrica, ja no era necessària. Podia sentir els crits perfectament. I els crits s'anaven fent més forts a mesura que s'acostava a la torre... més intensos. I semblaven més famolencs.
Mai havia vist res com l'abominació que havia estripat al mestre d'espases: un cadàver vivent, una criatura morta en la qual la carn i músculs encara es movien, mentre es descomponien davant dels seus nassos. Sentia la seva presencia al seu voltant, per sota i per darrere dels temples invisibles i edificis de pedra. Podria una espasa de llum acabar amb una criatura així, o simplement la desmembraria en trossos que, al seu torn, seguirien perseguint la seva presa?
I què passava amb Hestizo? Aquelles criatures també l'haurien trobat?
Es va aturar de nou i va agusar tots els sentits, amb la Força com una àmplia xarxa psíquica a la recerca de qualsevol rastre de la seva germana, però no va captar res. Seguia pensant que estava allà -potser a la torre, potser no-, però el silenci que sentia per dins era molt més inquietant que els crits que sentia de lluny.
«Segueix endavant. Vas a trobar-la. Segur que sí.»
Durant deu minuts més seguir avançant. Va donar un pas més i va tornar a titubejar; va aixecar el cap lleugerament i ensumà l'aire.
Feia olor de fum.
Es va enfilar a dalt d'una columna trencada i va mirar en totes direccions fins que una espurna de llum de foc li va cridar l'atenció al lluny, una lluentor taronja intermitent dins d'una gran estructura de pedra mig enfonsada, potser a un quilòmetre de distància. En Trace la va mirar durant uns segons. Volia estar segur. Per si mateix, un foc no hauria significat res, i menys en un planeta en ruïnes governat pels Sith on els morts havien ressuscitat.
Però de sobte també va sentir la presència de la seva germana allà dins.
«Està allà. Està allà.»
En Roig Trace va saltar des de la columna trencada i va arrencar a córrer.
Vint segons: el temps que va trigar a arribar a l'entrada, obrint-se pas a empentes, aliè a la foscor, la neu i altres coses disseminades sense ordre ni concert, i la pudor cada vegada més gran de fum. Hi havia coses tirades a l'atzar per terra: llibres, rotllos de pergamí i restes sense identificar. Hi havia fileres i més fileres de taules de pedra baixes, com lloses de marbre. Era una mena de biblioteca immensa. En Roig va seguir caminant.
«Hestizo, sóc jo, estàs aquí? Sóc Roig. Ja vaig, estic...»
Un braç el va agafar per darrere i va tirar d'ell.
-Vés amb compte, Jedi. -Una veu antiga que va sonar com un grall davant d'ell. Cada paraula va sortir deliberadament, com una reverberació gutural amb la qualitat de les serradures, i va semblar que les molècules d'aire es movien soles-. Sembla que has entrat sense permís en el meu sancta sanctorum. Potser no et vindria malament una mica de moderació.
En Trace va sentir que es balancejava en l'aire, i va comprendre que estava penjant de les branques d'un arbre immens. Va mirar cap avall, molt avall, i va veure els artells berrugosos de les seves arrels enfonsant-se profundament a terra, on les bigarrades rajoles es torçaven i corbaven. El tronc d'aquella criatura s'alçava i s'estenia en desenes de sinuoses extremitats grises per tota la sala cavernosa i ombrívola. Les seves branques superiores li agafaven del canell amb una força com mai abans li havien agafat i el sacsejaven. En Trace va observar que les parets que l'envoltaven estaven folrades des del terra fins al sostre amb prestatges d'holollibres, rotllos de pergamí, grimoris i una varietat d'objectes arcans ficats a pressió en cada ranura disponible.
-Aquesta és la meva morada. -La veu de la criatura arbòria va sortir bombollejant des d'algun lloc de l'interior del seu tronc-. I has entrat sense permís.
En Trace va tirar la mà cap enrere a la recerca de la seva espasa de llum. Es va sentir un espetec de fuet agut i el Jedi va notar una punxada quan una de les branques el va apartar d'un cop. En Trace va veure l'espasa de llum allunyar-se donant voltes. Va caure a sota dels prestatges, a un racó, al costat de la vora exterior d'una xemeneia brillant on parpellejaven les brases ataronjades d'un foc.
-Aquí no necessites la teva arma -va dir la veu-. Aquest és un lloc d'aprenentatge. Tots dos som éssers savis, oi? Il·lustrats i informats per la paraula escrita. No hi ha necessitat de recórrer a la violència física. -Va emetre un altre riure ofegat-. Mira'm, si així ho desitges. Cerca el meu rostre.
A Trace li va arribar una olor forta i penetrant i es va tornar per veure l'enorme cap de fusta del bibliotecari estirant cap a ell entre les seves branques sense fulles. Era un neti, i estava malalt. Fora com fos la malaltia que havia infectat aquell planeta, també li havia infectat a ell. Al llarg de la seva esquena, la forma de la criatura vegetal, que en algun moment havia estat majestuosa, havia adquirit un aspecte totalment diferent. Les seves branques formidables penjaven com raïms de músculs atrofiats. Les ferides obertes havien devorat la seva escorça i el duramen al descobert traspuava constantment un líquid fosc que s'havia acumulat a terra al voltant de les seves arrels. Bancs sencers d'holollibres i textos Sith suraven com esquifs al bassal de líquid cada vegada més gran. Allò que els hi havia passat als alumnes Sith havia saltat d'una espècie a una altra sense perdre res de la seva virulència.
-Estic buscant a una Jedi anomenada Hestizo Trace.
El neti no va respondre immediatament i es va limitar a moure les branques. En Trace va veure que les branques de la criatura estaven carregades de centenars d'holollibres, alguns en piles tan altes que anaven caient en una direcció o en una altra cada vegada que es movia.
-Per descomptat que la conec -va respondre el neti-. Tu ets el seu germà, no? -Les branques es van estremir i van caure més llibres-. Per desgràcia, ella ja està perduda.
En Trace va sentir que li envaïa un calfred sobtat, com si l'haguessin enverinat i només ara comencés a adonar-se'n.
-Com ho saps?
-Això què importa? Pel vincle de la fulla i l'enfiladissa. -Va fer una lleu pausa. -L'he fet venir fins aquí a petició d'en lord Scabrous, i ell l'ha matat.
-Menteixes.
-No em diguis? -La cara marcida no semblava massa ofesa per l'acusació; en tot cas, semblava intrigada-. No sembles molt segur de tu mateix, Jedi. Gens segur. He viscut més de mil anys, i ara m'ha tocat entreveure les meves últimes hores. Potser abans que passi a la següent etapa del meu desenvolupament evolutiu t'agradaria fer una ullada a l'interior de la meva ment i veure si dic la veritat.
En Trace va començar a dir alguna cosa, però se li va trencar la veu. La branca que li envoltava el canell li va estrènyer encara més i el va sacsejar fins a clavar-se-li en l'os. Unes extremitats arcaiques van cruixir darrere seu i li va arribar una olor diferent, procedent d'elles, una cosa molt pitjor que l'alè d'aquella criatura. Era la pudor fangosa de la malaltia, una cosa profundament errònia.
-Vinga -Va dir el neti. La seva veu sonava gairebé vertiginosa ara-. Mira al meu cap, Jedi. Mira el que t'espera allà. Cerca el meu rostre.
En Trace va sentir que alguna cosa li envoltava la cama dreta pel turmell i tirava amb força mentre la branca tirava al seu torn encara amb més força del canell, exercint una tensió cada vegada més gran.
«Busca el meu rostre.»
El neti va repetir la frase, renunciant per complet a parlar, cridant-li les paraules mentalment a Trace.
«Busca el meu rostre!»
Indefens, en Trace es va sentir aspirat cap al fang dels pensaments d'aquella criatura. Era com ficar la mà en una bóta plena de pus negra i calenta. Va buscar a les palpentes durant uns segons de ceguesa total, intentant trobar sentit a les formes i a les imatges que s'embolicaven en la immensa memòria del neti.
I el va veure.
Era una part diferent de la biblioteca Sith, amb els holollibres i arxius acuradament ordenats. En Trace es va adonar que l'estava veient a través dels ulls del neti abans d'emmalaltir, i va comprendre la veritable dimensió de la col·lecció del bibliotecari: no solament ocupava aquella sala, sinó moltes sales que s'estenien en múltiples direccions. Durant el mil·lenni, o més, que el neti havia morat allà en qualitat de bibliotecari de l'acadèmia, havia anat acumulant holollibres i cartes de navegació, registres i objectes variats.
En Trace va recórrer aquell paisatge interior a la recerca de qualsevol rastre de Hestizo, i la seva visió interior va lliscar per una d'aquelles sales, movent-se com s'havien mogut els membres del neti, girant una cantonada, per sota de racons foscos i a través d'arcs de ferradura gegants. L'arquitectura havia canviat i s'havia tornat menys monàstica i més ornamentada, més semblant a uns merlets que a una biblioteca. Les branques retorçades i incorpòries de la ment del neti van fer que en Trace fos internant-se cada vegada més en aquell lloc, més enllà d'una galeria oculta, per sobre d'un parapet, detenint-se aquí o allà al costat de l'acumulació infinitat de textos i escrits. «Aquesta és la meva fortalesa», va dir una veu dins del seu cap, «el meu bastió dels coneixements adquirits durant milers i milers d'anys, però ara és el meu COMBUSTIBLE.» I va seguir sentint aquella crida mecànica que retrunyia a la recerca de reconeixement: « Ho veus, Jedi? Comprens el que és el COMBUSTIBLE?»
I en Trace va sentir que assentia amb el cap, comprenent-lo perfectament. És clar que el veia. La Força l'ajudava. No estava segur de si en aquell moment s'havia convertit en el neti... però les seves consciències s'havien fos i els dos compartien una cosa que transcendia el pensament i l'expressió. Va sentir sorolls estranys al seu cap, oclusius i sibilants, que formaven un nom que li resultava familiar.
«Dail'Liss.»
En Trace va comprendre que era el nom del bibliotecari, el seu patronímic, i va saber que en el seu planeta de procedència significava «amant del coneixement», una elecció perfecta per...
De sobte va canviar el caràcter de la llum.
La memòria es va tornar trencadissa, més dura, més greu: una obertura a terra, un abisme d'incalculable profunditat que descendia en silenci a través del fred espai subterrani. Allà, al fons, en Trace va veure una silueta encaputxada sota un raig de llum on ballava la pols, envoltat d'un munt de runes. Una part de la paret s'havia ensorrat, o algú l'havia arrencat, i deixava a la vista una càmera oculta en el seu interior: un temple ocult. La figura encaputxada es va agenollar amb la cara oculta, electritzat pel que havia vist.
En Trace va veure que l'home agafava amb les dues mans una gran caixa grisa per emportar-se-la, decorada amb jeroglífics que brillaven sota l'escassa llum. Aquell moment de quietud va passar. Tot seguit, la figura va posar la caixa de costat amb les seves mans suaus i rosades. Les va passar per sobre de la caixa i va trobar un interruptor.
I el va prémer.
La caixa es va obrir, i en aquell moment en Trace va veure una forma negra piramidal amb una superfície sense fons que no reflectia la llum, tan sols la cara pàl·lida de l'home que la mirava absort.
«Un holocró Sith», va pensar en Trace. «En aquesta biblioteca, aquí és on Darth Scabrous va trobar...».
La piràmide vibrava lleugerament, i en Trace va veure que el reflex de l'home canviava a mesura que es movien els seus llavis, murmurant paraules que no arribava a sentir. La piràmide va començar a vibrar a un ritme constant, gairebé roncant amb l'abraçada d'aquell home.
La imatge li va colpejar de ple, el va treure dels pensaments del neti com un bòlid i el va tornar al moment present amb tot l'impacte d'una col·lisió incontrolada. Els ulls li van tremolar en les òrbites. El dolor li va torturar el pit, les costelles i la pelvis fins que va sentir que les estaven obrint amb ganxos. Entre les branques moribundes va sentir un riure, el riure mecànic del neti, lliurant-se a la bogeria.
«Fum, fa olor de fum...»
En Trace va intentar aclarir-se. «Calor.» La pell li cremava. El fum va atacar els bronquis i li va arrasar les fosses nasals. Encara tenia adherit a la consciència el que havia vist en el pou del temple, i va comprendre que aquell era el lloc des d'on s'havia propagat la malaltia. L'origen havia estat la biblioteca, en les laberíntiques profunditats en Darth Scabrous havia descobert un holocró Sith, potser oblidat durant més de mil anys, i havia desencadenat una cosa que ni tan sols ell era capaç de controlar.
En Trace va sentir que els vasos sanguinis del seu cap s'inflaven amb la inversió sobtada de la pressió hidrostàtica. Un dolor punyent es va apoderar de la seva columna vertebral i els seus malucs. Va mirar cap avall i va veure que les branques del neti li estrenyien amb més força fins que els seus músculs van udolar demanant que els alliberessin. Per darrere de la criatura arbòria i per sota d'ella les flamarades havien començat a llepar-la a través dels munts d'holollibres caiguts i dels textos sagrats Sith, amenaçant amb embolicar tota la biblioteca.
-Hauries d'haver fugit quan vas tenir ocasió, Jedi. -Les branques del neti, ara en flames, recorrien els prestatges i tiraven al foc centenars d'holollibres-. No hauries d'haver buscat el meu rostre. Ja t'he dit que estava en els meus últims dies aquí. Ara morirem junts... no?
-Espera...
-Aquí ja no em queda res. Ni a tu. Ens anirem els dos i ens unirem a la teva germana.
-No -Va dir, però les seves extremitats semblaven fetes de plom i estava increïblement feble, com si el fum se li hagués solidificat en els pulmons i hagués penjat un llast enorme dels seus braços i cames. Tenia la sospita que si no començava a moure's aviat, no seria capaç de moure's de nou.
Per sobre d'ell, el neti estava experimentant la reacció oposada.
La mort imminent l'havia transformat en una versió frenètica i esmolada de si mateix. Agitava les branques violentament d'un costat a un altre, retorçant-se com si estigués atrapat en un huracà de foc, i arrencant les seves arrels del sòl.
En algun lloc de la seva pròpia ment, en Trace va sentir que la criatura ja havia perdut el contacte amb la realitat mentre s'arrencava a si mateixa del sòl. A banda i banda, els prestatges tremolaven i s'enfonsaven a una velocitat esfereïdora i abocaven el seu contingut com esquadrons d'àngels de foc caient a l'abisme. Els holollibres cruixien i xiulaven amb una pluja d'espurnes mentre explotaven els seus circuits al foc cada vegada més intens. Quant de temps tenia fins que el foc provoqués que el sostre s'esfondrés sobre els seus caps? Cinc minuts? Menys?
«AJUDA'M SI US PLAU, AJUDA'MAJUDA'MAJUDA'M...»
En Roig Trace va retrocedir com si li haguessin donat una bufetada. Era la veu de la Zo cridant-li mentalment. El pensament li va envair i el va fer tornar a un estat de consciència total.
En Trace va respirar fondo, lúcid de nou i agraït. Aquell ajornament no duraria eternament, ni tan sols molt de temps, això ja ho sabia, però podria ser suficient per fer el que havia de fer.
Va tancar els ulls i va deixar que el seu cos quedés immòbil en poder de les branques del neti, lliurant-se sense resistència. Respirà profundament per última vegada i va contenir la respiració. Aquesta única alenada d'aire hauria de durar-li... o la seva última esperança d'ajudar la Zo no es diferenciaria d'un suïcidi.
Va crear una petita bombolla, no gaire més gran que el seu propi cos, i la va segellar completament. En fer-ho, la va deixar sense aire. Les flames de la seva roba, privades d'oxigen, van agonitzar i morir.
«Primer pas completat. Ara, som-hi.»
Amb una sacsejada es va alliberar de les branques del neti, es va tirar cap endavant dins de la bombolla tot el que va poder, el seu impuls va fer que es deixés anar i va caure sobre el sòl de la biblioteca.
La bombolla va donar diverses voltes, es va estavellar contra els munts d'holollibres en flames i li va fer caure de costat en el seu interior mentre seguia girant. La biblioteca va trontollar al seu voltant.
A continuació va veure la seva espasa de llum al costat del tronc del neti.
Estava entre les arrels serpentejants de la criatura, davant d'un gran nus de fusta que ja havia començat a carbonitzar-se. En Trace va recobrar l'equilibri dins de la bombolla, va posar les dues mans a la curvatura interna de la seva superfície, va estendre els dits i va esperar. Una branca cremant de la mida del seu cos va caure des de dalt i es va estavellar contra la part superior de la bombolla. El neti va estrènyer els dits en forma de branca mentre es retorçaven i cremaven davant seu. En Trace va estar a punt de prendre aire, però es va contenir. El seu cos demanava oxigen a crits, una mica d'aire fresc, però sabia que si dissolia la barrera i intentava respirar, la calor que l'envoltava el faria cremar en qüestió de segons, començant pels pulmons.
Mirà l'espasa de llum i va intentar expulsar tots els altres pensaments del seu cervell. En el temple Jedi li havien ensenyat que allò no consistia a manipular l'objecte, sinó a eliminar l'espai que el separava d'ell. No obstant això, en aquell moment, l'objecte en qüestió semblava més lluny que mai.
«Vine a mi. Vine a mi.»
L'espasa de llum no es va moure del lloc.
Va tancar els ulls i va sentir que la bombolla es movia cap endavant com un animal poc inclinat a despertar de la hibernació. Començà a rodar per sobre de les muntanyes de llibres cremats cap al tronc socarrimat del neti. Quan va obrir els ulls, tenia l'espasa de llum just davant, molt a prop de la superfície nuosa, a menys d'un metre de distància. En Trace es va concentrar i va recobrar la compostura. La sincronització del que havia de succeir immediatament després era fonamental. En Trace va desactivar la bombolla, va obrir la mà i l'espasa de llum va volar fins a ella. El mànec estava gairebé massa calent per sostenir-lo, però sentir la seva solidesa a la mà li va fer sentir millor que mai.
No va trigar a trobar el que estava buscant. Va seguir amb la mirada el tronc d'aquella criatura fins al lloc on s'enfonsava a terra. Hi havia arrencat les seves arrels gairebé per complet dels fonaments de l'edifici, i el seu equilibri penjava ara d'un fil molt fi.
En Trace va esperar fins que la criatura va estar a punt d'inclinar-se de nou cap endavant. Llavors va brandar l'espasa de llum en un sol moviment transversal i tallà les arrels restants ràpidament.
El neti va caure cap endavant, perquè ja no estava ancorat al terra de la biblioteca. Es va deixar anar i va seguir caient, pel seu propi impuls. Es va estavellar contra el terra amb tanta força que va fer vibrar tot l'edifici fins als fonaments i va aixecar núvols encegadors d'espurnes i cendres.
En Trace va avançar trontollant, intentant que el fum no li entrés als ulls. Des d'allà va veure un gran forat que l'arbre havia fet a la paret exterior de la biblioteca i, a través d'ell, la superfície gelada del paisatge cobert de neu d'Odacer-Faustin. Va sentir el xiulet del vapor quan l'estructura en flames va entrar en contacte amb l'aire de l'exterior, a molts graus sota zero.
«Socors...»
En Trace va sentir el crit de la seva germana cremant-li per tot el cos. No era només una impressió, ni una fogonada emocional a l'atzar; va sentir de veritat el dolor de la seva germana travessant-li el braç dret, tenallant-li l'espatlla i el pit i arribant-li a les arrels de les dents. En els ulls li van bullir les llàgrimes i el vent les hi va arrencar amb el seu flagell. Les cames se li van entumir i va ensopegar, i gairebé va caure a la neu.
Va menysprear aquella sensació. No podia explicar el que acabava d'experimentar. Era com si tot el que sabia de la seva germana i de la pròpia Força s'hagués invertit de sobte i s'hagués corromput a un nivell fonamental. Tot el que li quedava era una sensació de maldat tan íntima, tan profundament personal, que li van donar ganes d'abandonar la seva pròpia pell i deixar-la allà tirada com un munt de roba bruta.
La seva germana era a prop... molt a prop...
Va fer un pas cap a la sala cremada de la biblioteca. El vent bufava amb força i feia que la neu es colés i fes remolins amb el fum i la cendra, mentre ell avançava trontollant a través de les ruïnes. Si havia de tornar a entrar al foc a per ella, ho faria. Si havia de donar la seva vida...
Un braç tacat de sang va sortir disparat de les runes que hi havia als seus peus, el va agafar del turmell i va tirar d'ell.
Després van sortir un segon i un tercer. Un se li va enganxar al canell dret, i els altres al voltant de la cintura. Van sortir dos més i el van subjectar cadascun d'una cama. Uns dits com urpes li van tirar d'una de les comissures de la boca fins a fer-li formar un somriure horrible, gairebé involuntari. La runa que hi havia al seu voltant eren un formiguer d'activitat, de siluetes mig enterrades que s'enfilaven agafant-lo amb els dits.
Estaven coberts d'enfiladisses.
La força de la gravetat va poder més que ell i va caure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada