divendres, 12 de febrer del 2016

Viatge a la foscor (XXVI)

Anterior



CAPÍTOL 26

Després de la cerimònia, la Ta'a Chume va cridar a part a la Jaina per mantenir una reunió en privat amb ella.
-Ho has fet meravellosament bé, però els yuuzhan vong tornaran. Ha arribat el moment que coneguis les meves intencions. Vull apartar la Teneniel Djo del tron, i que l'Isolder es casi amb una reina capaç de governar durant una guerra.
La Jaina va arronsar les espatlles.
-No tinc idea de per què m'expliques això -Va dir la Jaina, encongint-se d'espatlles-, tret que vulguis que ajudi a la Teneniel Djo a fer el seu equipatge.
La vella reina la va mirar de reüll amb malícia.
-Sempre he pensat en la frustració que ha de produir tenir treballar sempre a l'ombra d'una mare famosa.
-S'ha disparat un torpede, però sense blanc a la vista -Va observar la Jaina.
-El blanc és molt evident. Es tracta d'una inquietud habitual entre les joves que es troben en la teva situació.
-Són coses que es pensen de vegades, és clar, però la guerra tendeix a fer que les angoixes pròpies de les adolescents semblin nímies.
-Però les nimietats no acaben amb l'adolescència -Va prosseguir la Ta'a Chume-. Sens dubte, hauràs reparat en l'hostilitat recent de la Tenel Ka contra tu.
-Hem tingut les nostres diferències d'opinió. S'està donant molt d'això entre els Jedi.
-Des de quan s'interessa la meva néta per la filosofia? No; a la Tenel Ka la mou la por que la desplaci una persona que val més que ella.
La Jaina es va fregar les temples amb les dues mans, sentint-se una mica marejada per aquella conversa sense cap ni peus.
-Algú com la meva mare, suposo. M'estàs preparant per aquesta noticia? Si és així, no segueixo la lògica. En comptes de filla de la princesa Leia, seria hereva de la reina Leia. Això no és precisament sortir de la foscor, si això és el que et preocupa.
La reina va somriure com un jugador de sàbacc que es disposa a posar sobre la taula una mà guanyadora.
-M'entens malament, estimada. En aquests temps brutals, Hapes necessita una reina guerrera... no la Teneniel, no la Tenel Ka, no la princesa Leia. A una reina que aspira a entendre a l'enemic i a atacar-lo amb empenta.
El sentit de les seves paraules va colpejar-la com un insecte atordidor yuuzhan vong. De manera inexplicable, se li va deixar anar una rialleta.
-M'estic imaginant la reacció del meu pare davant aquesta idea. Si es tracta d'en Han Solo... em sorprèn que els teus ambaixadors no haguessin de matar-ho en defensa pròpia!
-Això és molt seriós -Va insistir la Ta'a Chume.
La Jaina va recobrar la compostura fent un esforç.
-Em dono compte. No pretenia ofendre... de debò, la proposta mateixa és un honor immens. Però, simplement, no m'interessa.
-Per què no?
-Per què no? -Va repetir ella-. Per començar, sóc massa jove.
-Ximpleries. Tens divuit anys; més o menys, l'edat que tenia la teva mare quan va posar el seu cor en un home gran.
-Parlant del meu pare, quants dies van haver de passar-se els teus ambaixadors en un bany de bacta? -Va preguntar la Jaina amb malícia.
-Estic segur que es farà a la idea. És un home raonable.
-Mai l'havien acusat de ser-ho fins ara -Va dir la Jaina-. Però això no ve al cas. Jo no sé quins seran els costums hapans, però a mi no em diu ningú amb qui m'he de casar. Ni els meus pares, ni els meus amics.
-Ni jo tampoc -Va concloure la Ta'a Chume amb una lleu somriure-. Planteja-t'ho, almenys.
La Jaina li va prometre que així ho faria, i va sortir a la recerca d'en Jag Fel, amb intenció de preguntar-li sobre la baralla que aquest havia interromput.
Se li havia dissipat la seva incertesa inicial. Confiava que el seu pare no havia fet més que actuar de la manera previsible, però se li havia despertat el sentit del perill. I si no hi havia «respost raonablement»? I si la Teneniel Djo no es retirava? Fins on estaria disposada a arribar la Ta'a Chume per sortir-se amb la seva?
Des de la seva arribada a Hapes, la Jaina havia estat convençuda que la Ta'a Chume planejava alguna cosa relacionada amb ella. No volia creure allò de la Ta'a Chume, malgrat tot el que sabia i percebia sobre l'anciana.
No trobava a Jag per enlloc, tot i que va acabar per localitzar la seva nau en un racó molt discret del port de la ciutat. Tampoc va trobar a ningú que l'hagués vist últimament.
Va considerar breument la possibilitat de buscar-lo mitjançant la Força. En Jacen havia entrat en meditació profunda per localitzar a Corran Horn després de l'atac contra Yavin IV, però allò no havia estat mai el seu punt fort, i fins i tot els Jedi dotats de perfecció els hi resultava difícil trobar a persones concretes; llevat que mantinguessin algun vincle profund amb ells, és clar.
Va optar per buscar respostes sumida en un tràngol Jedi, i es va refugiar en el silenci de la seva habitació del palau.
Quan es va enfonsar en pensaments profunds i va sortir al corrent de la Força, va començar a sorgir una imatge com d'entre una boirina fosca. La Jaina va veure a una noia petita, prima, vestida amb un vestit de vol marró. La noia tenia les espatlles alçades, en postura d'espera tensa, i sostenia entre les mans un sabre làser que no li resultava familiar.
A la Jaina li va donar una bolcada el cor quan es va reconèixer a si mateixa i va comprendre el context d'aquella visió. I, després, va ser arrossegada més profundament, deixant enrere la desafecció d'espectadora a mesura que entrava plenament en el record inspirat per la Força.
Un personatge alt, vestit de negre, caminava cap a ella, amb el seu sabre làser vermell disposat per a l'atac.
La imatge d'en Darth Vader no li va inspirar la por que acompanyava al nom del seu avi, tristament cèlebre, sinó un terror d'un tipus molt diferent.
Va tornar a viure una vegada més el moment en què va descobrir, horroritzada, que havia combatut contra en Jacen, ocult rere una disfressa hologràfica.
-Jacen? -Va murmurar.
L'espectre va avançar. Ella es va aixecar, contra la seva voluntat, i va encendre el sabre que li havien lliurat els Mestres de l'Acadèmia Fosca. El combat es va apoderar d'ella com unes ales fosques; era ferotge, ràpid i desesperat. La Jaina aplicava tota la seva habilitat per aturar els cops, sense assestar-ne cap. La tasca era difícil, donada l'habilitat innata que havia donat mostres en Jacen des de molt jove.
No obstant això, en aquella visió ella no era una Mestra Jedi entrenada, sinó una noia jove a la qual havien arrencat de la seva llar un grup de Jedi Foscos per obligar-la a combatre sense entrenament. La Jaina no lluitava com la que era ara, sinó com la que havia estat. Al final, va llançar un cop sense voler.
El Senyor Fosc va vacil·lar i va caure, portant-se les mans a la línia fumejant que havia cremat en la seva gola el sabre làser de la Jaina.
Aquesta va deixar caure la seva arma i va córrer fins al seu adversari, tirant-li de l'elm, resant per trobar-se sota aquest el rostre d'en Darth Vader, o almenys el d'ella mateixa.
La disfressa hologràfica es va dissipar, i a la Jaina se li va fer miques el cor. A terra estava estès un noi llargarut, amb el cabell castany regirat i amb una lleu expressió de sorpresa en els seus ulls sense vista.
La Jaina es va posar dempeus i va retrocedir, vacil·lant. No hi havia matat al seu germà. No era possible.
En vista que la seva pròpia disfressa no es dissipava, li va arrencar l'elm. La visera es va obrir per si sola. Sorpresa, va deixar caure l'elm i va veure que rodava lentament cap a Jacen. Es va aturar, i va aparèixer en ell, mirant-la, el rostre d'en Kyp Durron. Va moure els llavis, però la Jaina no va poder sentir les seves paraules.
La Jaina es va despertar de la visió sobresaltada, respirant tan profund com si acabés de disputar una cursa de vint quilòmetres a peu amb la Tenel Ka. Va ser conscient de sobte d'una veu urgent que la cridava, i es va tornar cap a ella, atordida. Va retrocedir en veure la cara inquieta d'en Kyp Durron.
-M'has fet sortir del tràngol -Va dir-. Per què?
En Kyp es va aixecar i li va posar una mà a l'espatlla.
-Potser perquè tinc una sensació d'allò pel que estaves passant.
Ella se'l va treure de sobre, però no va poder treure's de sobre la visió ni el seu simbolisme evident. I els ulls verds i atents d'en Kyp tenien una certa atracció que, per una vegada, no tenia res a veure amb la Força.
-Mai he tingut els problemes que van tenir en Jacen i l'Ànakin amb la Força -Va dir la Jaina pausadament-. Ells debatien la seva veritable naturalesa i s'esforçaven per entendre el que significa ser Jedi. Jo em limitava a fer el que calia fer. Això havia estat suficient sempre, fins ara. Ara, em veig obligada a qüestionar i a triar.
Va explicar a Kyp la proposta de la Ta'a Chume.
-No és que m'ho estigui plantejant, però m'ha fet pensar. La reina mare actua darrere d'una línia que jo no estic disposada a creuar.
-La qual cosa et fa plantejar la qüestió de quins són els teus paràmetres.
-Exactament. I he comprès que he creuat diverses línies sense adonar-me i sense prestar atenció.
-Jo també he creuat unes quantes -Va reconèixer en Kyp-. És difícil evitar-ho... aquestes condemnades no deixen de moure's.
Ella va somriure apagadament.
-És el moment de prendre una decisió; ara puc tornar enrere, o puc seguir endavant i portar aquesta ofensiva fins on em porti a mi.
En Kyp la va observar detingudament.
-Vas a continuar, costi el que et costi.
-No veig cap altre camí -Va dir ella, arronsant les espatlles amb impotència. Tal com ho veia ella, una Jedi havia d'estar disposada a sacrificar la seva vida en la lluita contra el mal. Davant l'amenaça dels yuuzhan vong, com podia defugir ella aquell sacrifici més gran i més fosc?
-Has trobat les respostes que buscaves? -li va preguntar en Kyp.
La Jaina va estar a punt de dir que no; però llavors li va embolicar una visió breu i viscuda: una imatge d'un Jag minúscul, captiu entre l'embolic dels circuits d'un Ala-X. La imatge mental es va dissipar tan de pressa com havia vingut, deixant-li dos descobriments sorprenents. En primer lloc, les vores exteriors del «laberint» reproduïen les formes dels nivells inferiors del palau. Però resultava més sorprenent que això el fet que la Jaina va descobrir que era capaç de sentir la presència d'en Jag per mitjà de la Força.
Tenint en compte les seves aptituds personals, allò hauria resultat impossible. Ni tan sols era capaç de connectar amb el seu germà bessó. Hi havia hagut de sentir la mort d'en Jacen a través del dolor col·lectiu de diversos Jedi. No obstant això, amb la Tenel Ka...
El descobriment li va arribar com un cop. Percebia la presència d'en Jag Fel pel mateix motiu pel qual la Tenel Ka havia estat tan oberta per Jacen. La connexió s'havia desenvolupat sense que l'advertís. O, potser, sempre havia estat allà.
En Kyp va agafar-la de totes dues espatlles.
-Què passa ara? -li va preguntar, sacsejant-la lleument.
Ella, sense respondre-li, es va apartar d'ell i va arrencar a córrer en la direcció que li havia indicat la seva visió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada