dilluns, 1 de juliol del 2019

El retorn del Jedi NJ (V)

Anterior


CAPÍTOL 5

Destructors estel·lars de l'Imperi estaven entre les naus del cèrcol que orbitava Tatooine. El bloqueig havia estat imposat des que Darth Vader fracassés en capturar a Luke Skywalker a Bespin. Evitar el cèrcol no havia estat fàcil per a l'Ala-X d’en Luke i el Falcó Mil·lenari quan van viatjar a Tatooine per rescatar a Han Solo, però sortir va ser relativament senzill gràcies a R2-D2.
Mentre va estar en la barcassa de Jabba, el droide astromecànic va penetrar el sistema de dades del hutt i va alertar als pinxos que romanien en el Palau de Jabba que les forces imperials els anaven a buscar amb ordres d'execució. Els imperials no podien ignorar la flotilla de naus contrabandistes, corsaris canoners i transports d'esclaus que van desenganxar de les instal·lacions del hutt en massa; i en la batalla que va seguir, no es van adonar que un caça Ala-X i un vaixell de càrrega corellià s'allunyaven de Tatooine per una ruta menys controlada.
Luke pilotava la seva Ala-X, i R2-D2 estava connectat a la presa astromecànica darrere de la cabina de comandament. Una vegada més, Han es trobava darrere dels controls de comandament del Falcó, que li havia guanyat a Lando Calrissian en un joc de sàbacc alguns anys abans. Després de deixar Tatooine enrere, les dues naus viraren en diferents direccions a través de l'espai.
—Us veuré en la flota —va dir Luke pel comlink de la cabina.
—Apura't —li va ordenar la Leia—. L'Aliança ja ha d'estar reunida.
—Ho faré —va respondre Luke. Després Han va interrompre:
—Ei, Luke, gràcies. Gràcies per venir a rescatar-me. Te’n dec una.
Luke va somriure, després va girar la seva nau cap a una estrella distant. Darrere d'ell, R2-D2 va emetre un bip i Luke després de mirar un dels seus panells per llegir el missatge del droide, va respondre:
—Està bé, R2. Anem al Sistema Dagobah. Hi ha una promesa que haig de complir... a un vell amic.
R2-D2 ja havia acompanyat a Luke a Dagobah, així que sabia que el seu amo s'estava referint al Mestre Jedi Yoda. La pell artificial en la part de darrere de la mà d’en Luke s'havia sortit a causa del tret de blàster que havia rebut en la barcassa a vela de Jabba. Es va col·locar un guant de cuir negre sobre la mà dreta danyada, i va pensar: Per què Ben em va dir que Darth Vader va matar al meu pare? Sap Yoda la veritat? I si la sap, per què no m’ho va dir? O... és possible que Ben m'hagi dit la veritat i que Vader hagi tractat d'enganyar-me?
Ple d'incertesa, Luke va traçar el rumb cap al Sistema Dagobah, després va fer el salt a l’hiperespai.

***

En un gran desplegament del poder imperial, una desfilada de caces TIE viatjava per l'òrbita de l'Estrella de la Mort per assenyalar l'arribada de l'Emperador Palpatine. Com Darth Vader, l'emperador viatjava en un transbordador classe Lambda. Vader estava parat en la gran badia d’atracada i observava la nau espacial de tres ales acostant-se a la seva posició.
No estava sol: la badia d’atracada es trobava pràcticament plena de tropes imperials en formació. El Comandant Jerjerrod, el turmentat oficial encarregat de la construcció de l'Estrella de la Mort, estava aturat prop de Vader i tractava de no tremolar. Mirant el casc negre del fosc Lord Sith, Jerjerrod es va preguntar si Darth Vader s'hauria sentit ansiós alguna vegada en la seva vida, però de seguida va rebutjar el pensament per ridícul.
De fet, Vader s'estava sentint inquiet. No per l'arribada de l'emperador, sinó per trobar a Luke Skywalker. Luke em va vèncer en la primera Estrella de la Mort, em va esquivar a Hoth i va escapar a Bespin. No puc perdre’l de nou. Com més temps em quedi en aquesta estació espacial, més superarà ell el meu abast.
El transbordador va entrar en la badia d’atracada i es va posar en la seva brillant plataforma negra. La rampa d'abordatge va descendir i Vader va observar com desembarcaven sis guàrdies reials; triats acuradament per la seva habilitat en combat i la seva lleialtat a l'emperador, tots usaven cascos i togues de color vermell sang i portaven piques de dos metres de llarg. Després que els guàrdies reials van prendre la seva posició a la base de la rampa, va emergir l'emperador. Darth Vader i el Comandant Jerjerrod es van agenollar en una reverència.
Encorbat i caminant amb un bastó retorçat, els trets pàl·lids i atrofiats de l'Emperador Palpatine amb prou feines eren visibles sota la caputxa del seu pesat mantell negre. Amb ell, van baixar la rampa d'abordatge diversos dignataris imperials. Es va detenir enfront de la figura agenollada de Darth Vader i va dir:
—Aixeca't, amic.
Vader es va aixecar i va caminar al costat de l'Emperador, qui es movia lentament al llarg de les files de soldats.
—L'Estrella de la Mort estarà acabada a temps —va informar Vader.
—Ben fet, Lord Vader —va contestar l'emperador amb la seva veu ronca i decrèpita—. I ara pressento que vols continuar la teva cerca del jove Skywalker.
—Sí, mestre.
—Paciència, el meu amic. Amb el temps, ell vindrà a buscar-te. I quan ho faci, l’has de portar a mi. S'ha tornat fort. Només junts podrem acostar-ho al Costat Fosc de la Força.
Per milers d'anys, els Sith havien mantingut el seu orde permetent només dos Lords Sith: un mestre i un únic aprenent. Els pocs intents d'expandir el seu nombre més enllà de dos sempre havien portat als Lords Sith a conspirar per matar-se uns a uns altres. Vader no va qüestionar per què l'emperador s'atrevia a desafiar la llarga tradició i va respondre:
—Com vulgui.
L'emperador va mirar-lo amb malícia i va sostenir:
—Tot està transcorrent com esperava.
Després es rigué a riallades per a si i el so malèfic es va escoltar en ressò per tota la badia d’atracada.

***

L'arribada d’en Luke a Dagobah va resultar molt més suau que en la seva primera visita, quan la seva inexperiència navegant per la densa boira i a través dels arbres del món pantanós li havia portat a un descens estavellat. Ara el seu Ala-X descansava sobre una lloma embarrada, a una curta distància de la petita barraca de Yoda.
R2-D2 estava parat al costat del caça espacial i emetia bips desconsolats per a si; no li agradava queixar-se, però no trobava gens atractiu en el clima, en el terreny ni en la fauna de Dagobah. Els arbres estretament agrupats tenien fullatges tan espessos que la llum solar rares vegades arribava al terra del bosc tropical. I sonava com si hi hagués criatures rondant pertot arreu. R2-D2 va mirar la casa de Yoda, una estructura plena de fang que estava parcialment emmarcada per les arrels d'un arbre gegant. El droide va veure una càlida llum daurada en les finestres de formes estranyes i es va preguntar per quant temps es quedarien Luke i ell aquesta vegada.
Dins de l'estructura de sostre baix, Luke es va asseure i va observar a Yoda moure's per escalfar-se al costat de les restes de fusta seca encesos en la xemeneia. Luke no va poder sinó notar que l'ancià Mestre Jedi es movia amb més lentitud i cura i depenia més de la retorçada vara gimer que usava per mantenir-se ferm. Era difícil per a Luke imaginar a Yoda usant el bastó per bastonejar enjogassadament a R2-D2 com ho havia fet en el passat. Ha envellit molt des de l'última vegada que el vaig veure.
Yoda va girar el cap verd i arrugat per observar l'expressió preocupada d’en Luke.
—Mmm. Aquesta cara que poses, tan vell em veig en els teus joves ulls?
—No..., clar que no —va dir Luke, amb un somriure feble.
—Sí ho estic, sí ho estic! —va respondre Yoda—. Malalt m'he tornat. Vell i malalt. —Apuntant amb un dit tort, va afegir—: Quan tu compleixis nou-cents anys, no et veuràs tan bé. Mmm? —Es rigué per a si, després ranquejà amb esforç a través de l'habitació, i va grimpar al seu llit—. Aviat descansaré. Sí, per sempre dormiré. M’ho he guanyat —estava tan feble que amb prou feines si podia moure el llençol per sobre.
Luke es va situar al costat del llit per ajudar a l’envellit Jedi a cobrir-se.
—Mestre Yoda, vostè no pot morir.
—Fort sóc en la Força... però no tan fort! El capvespre s'acosta a mi i aviat caurà la nit. Així succeeixen les coses... És la manera de la Força.
—Però necessito la seva ajuda. He tornat per completar el meu entrenament.
—Més entrenament ja no necessites. Ja saps el necessari —va sospirar Yoda i es va acomodar contra el coixí.
Luke va desviar la mirada.
—Llavors sóc un Jedi.
—Oh —va dir Yoda—, encara no. Falta una cosa: Vader. D'enfrontar a Vader has. Només llavors un Jedi seràs. I ho enfrontaràs.
Luke va romandre en silenci un moment, tractant d'ajuntar coratge per preguntar allò que li molestava des del seu duel amb Darth Vader a la Ciutat dels Núvols. Haig de preguntar. Haig de saber la veritat!
—Mestre Yoda... és Darth Vader el meu pare?
Els ulls de Yoda estaven plens d'esgotament. Un somriure de tristesa va arrugar el seu rostre, després es va voltejar cap a un dels seus costats, de manera que va quedar d'esquena a Luke.
—Mmm, descansar necessito —va murmurar—. Sí..., descansar.
Luke va mirar la part de darrere del cap de Yoda. Per què no m’ho diu? Per què?
—Yoda, haig de saber —va insistir. Yoda va sospirar i finalment va dir:
—El teu pare ell és. T’ho va dir, no és cert?
—Sí.
Yoda va arrufar les celles amb preocupació.
—Inesperat això és —va dir—, i desafortunat.
—Desafortunat perquè sé la veritat?
—No —va respondre Yoda. Ajuntant forces, va tornar a girar-se per poder mirar al Luke—. Desafortunat perquè et vas apurar a enfrontar-ho..., perquè incomplet era el teu entrenament. Preparat no estaves per a aquest pes.
—Ho sento.
—Recorda: un Jedi obté la seva fortalesa de la Força. Però vés amb compte. La ira, la por, l'agressió; el Costat Fosc són. Una vegada que comences a caminar pel camí fosc, per sempre dominarà el teu destí —la respiració de Yoda s'havia afeblit, la seva veu era un murmuri tènue i ofegat—. Luke... Luke...
Luke es va acostar més a Yoda. En la xemeneia propera, una fusta ardent va cruixir. Yoda va dir:
—No..., no subestimes els poders de l'emperador, o el destí del teu pare sofriràs. Luke, quan jo no estigui... l'últim Jedi seràs. Luke, la Força corre fort en la teva família. Passa a uns altres el que has après, Luke... —Yoda va tancar els ulls. Amb gran esforç, va dir les seves últimes paraules—: Hi ha... un altre... Sky... walker.
Luke estava aclaparat. Un altre Skywalker? Però qui i on?
Yoda va sostenir la respiració, després els músculs del seu rostre es van relaxar i tot aire el va abandonar. Luke es va quedar mirant fixament el cos de Yoda. Simplement no podia creure que el Mestre Jedi s'hagués anat. Torna. Sense la teva ajuda fracassaré. No te’n vagis.
Per a sorpresa d’en Luke, el cos de Yoda va començar a esvair-se... fins que va desaparèixer per complet, per deixar un espai buit entre el llit i els llençols. Des de fora de la barraca de fang, va venir el so d'un tro llunyà. Els llençols lentament van descendir sobre el llit.
Luke estava esbalaït. Ja havia perdut a tants amics i éssers estimats que es va preguntar si la mort d'un altre més per ventura li doldria. Ara tenia la seva resposta: el dolor era terrible. I tot el que quedava de Yoda eren les seves pertinences i els records d’en Luke.
Luke va desviar la mirada del llit buit, després va tornar a mirar-lo. No estava segur de què fer. Encorbat pel sostre baix, es va allunyar del llit i es va dirigir a la porta, mentre el foc seguia cremant en la xemeneia.
En sortir de la llar de Yoda, Luke va passejar cap al seu Ala-X. Mai es va sentir tan sol i marginat dels altres, tan perdut i lluny.
Luke i R2-D2 es van preparar per deixar Dagobah. R2-D2 estava sota l'Ala-X usant el seu bufador extensible per fer una petita reparació al motor d'impuls en la part baixa d'estribord. Luke va mirar la finestra de la casa de Yoda just quan el foc brillà i es va apagar. Les finestres es van enfosquir.
El droide es va dirigir al seu amo amb un bip, però Luke va romandre en silenci, pensatiu. Potser Yoda i Ben tenien raó quan em van advertir a l'hora d'intentar rescatar als meus amics a la Ciutat dels Núvols. No vaig rescatar a ningú. L'única cosa útil que vaig fer va ser viatjar a Bespin amb R2; si ell no hagués arreglat l’hiperimpulsor del Falcó Mil·lenari, els qui estaven a bord podrien haver estat capturats per Vader.
El vell i estimat R2.
Luke es va agenollar al costat de l’astromec per inspeccionar el seu treball. Estirant-se per tocar el motor reparat de l'Ala-X, Luke es va adonar que encara estava usant el guant negre que ocultava la seva mà mecànica danyada.
Yoda i Ben també tenien raó sobre Darth Vader. No estava llest per enfrontar-ho. Però sense Yoda, com sabré quan veritablement estigui llest?
Luke va baixar la mà.
—No puc fer-ho, R2 —va dir negant amb el cap. Es va aixecar per parar-se al costat del droide—. No puc seguir sol.
Inesperadament, des d'una arbreda propera, va arribar una veu familiar:
—Yoda sempre estarà amb tu.
Luke es va donar la volta.
—Obi-Wan!
I allà estava: Obi-Wan Kenobi. El vell Ben. Més precisament, un lluent i semitransparent espectre de Ben. Va sortir de darrere d'uns arbres propers i es va parar de cara a Luke.
Acostant-se a l'esperit de Ben, Luke va preguntar:
—Per què no m'ho vas explicar? Em vas dir que Vader va trair i va matar al meu pare.
—El teu pare va ser seduït pel Costat Fosc de la Força —va respondre Ben—. Va deixar de ser Anakin Skywalker i es va convertir en Darth Vader. Quan això va passar, el bon home que era el teu pare va ser destruït. Així que el que et vaig dir era veritat des de cert punt de vista.
—Des de cert punt de vista! —va repetir Luke burleta.
—Luke, trobaràs que moltes veritats a les quals ens aferrem depenen en gran part del nostre punt de vista —l'esperit de Ben es va asseure en el tronc d'un arbre caigut—. Anakin era un bon amic.
Luke es va adonar que Ben realment pensava en Anakin Skywalker i Darth Vader com dues persones diferents. Escoltant-ho, es va asseure al costat de Ben, qui va continuar:
—Quan el vaig conèixer, el teu pare ja era un gran pilot. Però em va impressionar com d’intensa era la Força en ell. Vaig decidir entrenar-ho personalment com un Jedi. Vaig pensar que podria entrenar-ho tan bé com Yoda, però em vaig equivocar.
—Encara hi ha bondat en ell —va dir Luke, no només amb esperança, sinó com si sabés que això era veritat.
Ben creia justament el contrari: Anakin estava mort i Vader ja no tenia salvació.
—Ara és més una màquina que un home —va dir—. Retorçat i malvat.
Luke va negar amb el cap.
—No puc fer-ho, Ben.
La mirada de Ben es va moure ràpid cap a Luke.
—No pots escapar del teu destí. Has d'enfrontar a Darth Vader una altra vegada.
—No puc matar al meu propi pare.
Ben va desviar la mirada.
—Llavors l'Emperador ja va guanyar —va dir amb un sospir—. Tu eres la nostra única esperança.
Potser no, va pensar Luke i va dir:
—Yoda va parlar d'algú més.
Ben va tornar la seva mirada a Luke, el va estudiar i va tractar de determinar si el jove estava llest per a una altra revelació, o si era millor per tots que Luke romangués sense saber. Finalment, Ben va prendre una decisió.
—L'altre de qui va parlar és la teva germana bessona.
Desconcertat, Luke va respondre:
—Però no tinc cap germana.
—Per protegir-vos a tots dos de l'emperador, us vam amagar del teu pare quan vau néixer. L'emperador sabia, com jo, que si Anakin fora a tenir fills, aquests serien una amenaça per a ell. Aquesta és la raó per la qual la teva germana roman en l'anonimat.
De manera increïble, Luke sobtadament va saber la identitat de la seva germana.
—Leia! Leia és la meva germana!
—La teva perspicàcia et serveix bé —va dir Ben—. Enterra els teus sentiments molt profundament, Luke. Són motiu d'orgull. Però podrien servir-li a l'emperador.
Luke va assentir, estava d'acord amb Ben. Sí. Haig d'enterrar els meus sentiments. Si l'emperador s'assabenta sobre la Leia, també la voldrà a ella.
Però i el meu pare?, què faria si sabés que la Leia és la seva filla?
Luke va mirar cap a l'horitzó, com si pogués fer un cop d'ull al que li oferia el futur. Però tot el que va veure va ser una pesada boira surant sobre el pantà que arribava més enllà dels arbres. Mirà novament a la figura que hi havia estat asseguda al seu costat, però Ben ja s'havia anat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada