diumenge, 25 de setembre del 2016

El Rei Unit (XXXV)

Anterior



35

Un pilar d'emissió de coet taronja va traçar un arc cap a fora de l'embolic congelat de cristalls d'ethmane, que sortien del forat revestit de gel de més d'un quilòmetre d'ample. Aquest passatge era molt més gran que qualsevol altre dels que Luke i Mara havien vist, amb la calor elevant una paret de fum que semblava inclinar-se cap als Skywalker i traçant vetes baixes sobre la superfície congelada de la lluna.
Confiats que havien trobat finalment el que estaven buscant, Luke i Mara es van escorar per allunyar-se i van començar a accelerar, arrossegant la columna taronja darrere d'ells. Al Luke li hauria agradat fer una passada de reconeixement per estar segur que l'enorme pou era l'obertura de l'hangar que creia que era, però el terreny torturat de Kr i la llum blava de gel neutralitzaven la velocitat i el camuflatge dels seus InvisiblesX i tots dos caces ja havien rebut una pallissa massa gran com per arriscar-se a una altra confrontació.
Dos segons després, la unitat astromecànica R9 d'en Luke, que substituïa un R2-D2 operacionalment impedit, va fer sonar l'alarma d'atac. Luke va sentir un moviment sobtat de la Mara quan una explosió va sacsejar el seu InvisibleX. Llavors el seu propi caça va fer un agut salt doble. L'R9 va informar concisament al Luke que estaven sent emboscats per naudards Gorog i la pantalla tàctica va mostrar mitja dotzena de les petites naus darrere d'ells, elevant-se de les profunditats bloquejades al sensor de la jungla d'ethmane congelada.
Luke va continuar cap al Falcó, volant baix sobre la jungla de Kr coberta de cristalls d'ethmane. Idealment, hauria pujat fins a l'espai obert on els seus InvisiblesX tindrien tots els avantatges, però la pantalla tàctica mostrava un segon eixam de naudards volant per cobrir la part superior, en una posició perfecta per detenir-los.
Els Skywalker havien recorregut tot just un quilòmetre quan una altra columna de naudards es va elevar de la jungla d'ethmane de davant.
En Luke va sentir l'alarma de la Mara gairebé abans que la seva pròpia. S'havien quedat una mica de temps de més i ara Gorog els estava tancant. L'eixam es va escampar cap a ells, creant una paret taronja d'emissions de coet. Els Skywalker van començar a abocar foc de canó en la massa giratòria, intentant obrir una línia per als seus InvisiblesX.
Era com intentar obrir a trets un túnel en un núvol. Cada vegada que creaven un forat, aquest s'omplia instantàniament.
Quan els Skywalker es van acostar, la paret taronja es va resoldre en un patró d'ardents discos giratoris, cadascun amb el punt negre d'una naudard en el seu cor. La Mara va continuar disparant i en Luke va seguir el seu exemple. La tàctica clarament no tenia oportunitat de tenir èxit, però la Mara tenia un pla. Luke estava gairebé segur.
Finalment, quan l'eixam estava tan a prop que les naudards havien crescut fins a ser petits cilindres, brillants línies de combustible de míssils van començar a sortir cap als Skywalker. La Mara va ocupar la posició davantera i va pujar, amb un estabilitzador d'una ala solt estremint-se sota la tensió. Els dos eixams més pròxims, el que els bloquejava la fugida i el que els perseguia des del darrere, van pujar per perseguir-los.
Queda't a prop, li va advertir la Mara.
Tot d'una la Mara va baixar el morro del seu InvisibleX. Luke la va seguir tan ràpidament que gairebé la sobrepassa, però això no va enganyar al Niu Fosc. Les naudards simplement es van anivellar i van continuar acostant-se als Skywalker.
En Luke esperava que la Mara pugés de nou i sobrepassés els seus perseguidors, apostant perquè els InvisiblesX poguessin suportar una andanada d'explosius químics kílliks durant el temps suficient com per obrir-se camí lluitant a través de l'eixam que els cobria per sobre. En el seu lloc, ella va continuar baixant. La coberta de la jungla gelada va pujar ràpidament. Luke va començar a preguntar-se quan pretenia pujar ella.
Ella no ho va fer.
Una onada de trets de canó va sortir de l'InvisibleX de la Mara, supercalentant els cristalls de gel davant d'ella i omplint la visió davantera d'en Luke amb fum marró. Ell va canviar a vol amb instruments i la va seguir a través del núvol fins a les intricades profunditats de la jungla de gel. Espires congelades a l'instant d'ethmane s'alçaven en tots els angles, brillant amb un blau translúcid sota la llum distant de Gyuel, allargant-se per abraçar-se unes a les altres amb braços delicats de gebre.
La Mara va voltejar cap amunt el seu InvisibleX sobre la vora i va lliscar entre dos pilars d'ethmane, després es va estavellar a través d'una cortina de gebre i va enviar cap amunt un núvol de partícules de gel. Luke es va ajupir sota l'arc gebrat i després va sortir disparat per col·locar-se davant de la Mara.
Ell li va oferir les seves disculpes a través del seu vincle en la Força, juntament amb una imatge de l'estabilitzador solt que havia vist en l'ala d'ella.
El que sigui, va respondre ella.
Luke va sentir una compulsió sobtada per tornar cap a darrere en direcció al niu i es va preguntar si la seva dona s'havia tornat boja.
La Mara el va instar a pensar. Gorog esperava que correguessin cap al Falcó.
Luke ràpidament els va portar de tornada. Seria més segur anar en la direcció oposada... i fer-li un cop d'ull furtiu al niu. Ell va concentrar tota la seva atenció en la jungla congelada de davant i va començar un exercici de respiració Jedi, permetent que la seva ment corregués cap endavant a través de les espires d'ethmane, per trobar la seva pròpia ruta cap avall pels retorçats passatges i els canals oscil·lants. El temps va semblar alentir-se. Ell va rendir el seu braç del timó a la Força i la seva mà va començar a moure's per la seva pròpia voluntat, guiant a l'InvisibleX fins a un brillant forat darrere l'altre, balancejant-se sobre cortines blaves, ajupint-se sota grans frondes de gebre, fent forats a través de parets infranquejables de gel.
La Mara es va mantenir a prop de la seva cua, gairebé unint la seva mà a la d'ell a través del seu vincle en la Força, i trenta segons després van sortir disparats a través d'un petit portal de gel cap a un pou blau irregular tot just prou ample perquè en Luke escorés l'InvisibleX en una estreta espiral interior.
Maleïda sigui!
En Luke va sentir la por de la Mara a través de la força i el cor li va saltar a la gola. Llavors, quan va continuar la seva pròpia espiral al voltant del petit forat, va veure el forat dentat on l'InvisibleX d'ella havia rebotat sobre la paret de gel. La seva pantalla tàctica va mostrar que ella encara estava en la seva cua, però es recargolava de mala manera.
Mara?
Estic bé!, va respondre ella.
Luke va continuar escorant-se, col·locant l'InvisibleX sobre una ala de manera que pogués mirar cap amunt per un costat de la cabina i cap avall per l'altre. Va estimar que estaven a dos quilòmetres de profunditat, encara que era impossible confirmar això amb els instruments. Tan endins de la lluna congelada, l'abast dels sensors de l'InvisibleX només s'estenia fins a les parets d'ethmane congelat.
A sota, el túnel va continuar estrenyent-se i corbant-se sobre si mateix, ocultant l'entrada del niu (assumint que estigués allà baix) darrere d'una paret de gel blau. A part de les parets, que havien estat polides fins a deixar-les llises pel cicle de calor i congelació d'incomptables llançaments de coets, no hi havia rastre de naudards.
La Mara semblava preocupada per com de tranquil que estava allò.
Al Luke tampoc li agradava. Gorog hauria deixat alguna cosa per defensar el niu. El pèl del seu coll va començar a posar-se de punta i ell va decidir que havien vist prou.
La Mara, ara directament oposada a ell a l'altra banda del pou, va estar d'acord i va començar a pujar. Els escuts d'ella estaven centellejant i aquell estabilitzador solt estava onejant per sota de la seva ala.
En Luke es va col·locar darrere seu. Llavors una alarma d'atac va sonar i un canó làser començà a fer trets blaus pel buit de dalt. Ell va sentir una altra descàrrega d'emoció en la Mara, aquest cop fúria, quan l'InvisibleX d'ella va rebre un trio d'impactes. Els seus escuts van caure amb el segon i les puntes de les dues ales d'estribord es van esvair amb el tercer.
En Luke no va perdre el temps mirant la pantalla tàctica. Simplement va deixar caure l'InvisibleX en una capbussada i va començar a disparar i llavors va veure el morro de l'esquif robat de l'Alema, just lliscant cap enrere per col·locar-se fora de la seva vista. Ell va continuar disparant durant un segon més, abocant la seva ràbia i la seva incredulitat cap a ella a través de la Força, fins que la corba del túnel es va esvair darrere d'una cortina de fum d'ethmane. No va sentir vergonya o pena per la twi'lek, només l'enorme presència tenebrosa del Niu Fosc.
Quan cap tret de canó més es va elevar per sortir de la boira, Luke va pujar en un estret gir escorat que li permetria mantenir un ull en el pou en ambdues direccions. La Mara encara estava per sobre d'ell, amb el seu InvisibleX arrossegant-se al voltant del passatge en un cercle vacil·lant, amb dos motors d'estribord apagats i els monyons de les seves ales d'estribord vibrant de mala manera.
Mara?
Tot està bé, li informà ella.
No semblava que estigués bé. En Luke estava a punt de dir-li que intentés pujar quan la boca del túnel, dos quilòmetres per sobre, va començar a il·luminar-se amb la brillantor taronja dels coets de naudards.
La Mara va treure el seu InvisibleX del seu cercle i va disparar a la paret de gel, intentant fer un forat per entrar a la jungla d'ethmane de més enllà.
El monyó de les seves ales d'estribord es va arrencar amb una cascada d'espurnes i miniexplosions. Llavors ella es va ficar en un gir i va passar com un raig més enllà d'en Luke, esvaint-se en el fum d'ethmane de sota.
En Luke la va sentir allargant-se cap a ell, agafant-se al seu vincle en la Força mentre lluitava per posar el seu InvisibleX sota control. Ell va abocar certesa en el seu vincle, intentant fer-li saber a ella que ell no l'abandonaria, que anava just darrere d'ella. Llavors ell es va obrir a la Leia en la Força, abocant la seva alarma i imaginant un caça que s'estavellava, i es va enfonsar darrere de la Mara.
Va aconseguir arribar fins a la Mara a l'altre costat de la boira. Ella estava utilitzant una combinació de la Força i el poder de manipulacions per mantenir l'InvisibleX sota control, girant cap avall pel túnel en una espiral cada vegada més estreta, empenyent la danyada nau fins als seus límits i una mica més enllà per mantenir-se per davant de les naudards que s'aproximaven.
El pou es retorçava altres set quilòmetres cap a l'interior de la lluna gelada, fent-se cada vegada més estret i més tortuós. Al final l'obertura gairebé quadrada i amb aparença de cova de la badia de llançament va aparèixer al fons del passadís, potser a un quilòmetre de distància.
En Luke va armar un parell de torpedes de protons i després va instar-la a fer el mateix. Necessitarien donar-li al Falcó alguna cosa que buscar.
Serà un plaer!
La Mara va estabilitzar el seu gir prou per enviar un parell de torpedes de protons cap a la boca de la caverna. Sota altres circumstàncies, Luke podria haver sentit una punxada de preocupació sabent que l'esquif de l'Alema havia entrat en l'hangar només una mica abans. Però sota d'aquestes condicions, fins i tot comprenent que ella estava sota el control del Niu Fosc, no va sentir res. Fos el que fos el que passés, la twi'lek s'ho havia buscat.
Un brillant centelleig va omplir la boca de la caverna quan els torpedes de la Mara van detonar a l'interior i de sobte els últims cinc-cents metres del túnel eren plens amb trossets brillants de gel. En Luke va activar el seu ordinador d'objectius, però entre els girs salvatges de l'InvisibleX de la Mara i la interferència del gel d'ethmane, va ser incapaç d'aconseguir una fixació.
Mara. En Luke va moure el seu dit cap al gallet dels torpedes. Queda't a l'esquerra.

* * *

La primera andanada de foc turbolàser va sortir de les bateries hapanes i Kr de sobte es va ocultar darrere d'una cortina d'energia carmesina. Els txiss van respondre amb una onada de míssils i un miler de cues de combustible es va elevar per obstruir el camí cap endavant. Han pujà ràpidament i va fer rodar el Falcó per allunyar-lo de la fúria sobtada.
-No! -Els ulls de la Leia estaven fixos a la pantalla, on una fixació de navegació havia estat guiant-los cap al lloc de la detonació dels torpedes de protons dels Skywalker-. Luke i Mara necessiten ajuda.
-I no la tindran si volem en aquest embolic -va dir en Han. En cinquanta anys de vol, mai havia vist abans una batalla tan compacta. Havia d'haver cent naus capitals lluitant sobre una lluna de vuitanta quilòmetres de llarga-. Ni tan sols jo sóc tan bo.
-Sí, Han, ho ets.
-Mira, no m'estic anant -va dir en Han-. Només hem de trobar una altra manera d'entrar.
La veu de la Leia es va tornar seriosa.
-Han, crec que han caigut.
-Caigut? -Una bola pesada es va formar a l'estómac d'en Han-. Què vols dir amb caigut?
-Estavellat -va dir la Leia-. Poden necessitar...
Han li va donar la volta al Falcó i es va dirigir de nou cap a Kr.
-... Extracció -va acabar Leia.
-Com ha passat? -demanà en Han. L'espai davant seu s'havia convertit en un llençol rutilant de foc turbolàser, ratllada a intervals irregulars per les creixents línies de les flames dels míssils-. Són Jedi, maleïda sigui! En InvisiblesX! Se suposava que simplement anaven a trobar el niu i a trucar-nos.
-Les coses van malament fins i tot pels Jedi. -Els ulls de la Leia estaven fixos en el finestral-. 3PO, treu els nostres vestits de buit.
-Vestits de buit? -va cridar agudament C-3PO-. Si sortim al buit allà fora, estem condemnats! Les probabilitats de sobreviure són... vaja, són completament incalculables!
-Encara són millors que sense vestits -va dir en Han-. Fes el que diu ella. Podríem necessitar vestits per recuperar al Luke i la Mara.
-Com vulgui, capità Solo -va dir C-3PO-. Però realment no crec que anem a sobreviure prou per arribar-hi.
El llençol d'energia rutilant de davant es va il·luminar ràpidament quan el Falcó es va acostar i el tintat de la coberta es va enfosquir. Han va mirar als seus instruments i no va trobar res excepte estàtica electromagnètica, amb la seva densitat incrementant-se mentre l'espai de davant es feia més brillant.
-Amor -va preguntar en Han tan casualment com va poder compondre-se-les-, creus que pots fer aquesta cosa Jedi...?
-Silenci. -La Leia ja estava mirant cap a fora pel finestral davanter amb una expressió llunyana en els seus ulls-. M'estic concentrant.
En Han esperà instruccions. La Leia va continuar concentrant-se.
Una xarxa de petites cues d'emissions (tot el que era visible dels caces estel·lars txiss i hapans lluitant per aconseguir el control de les rutes d'atac) va començar a travessar l'enfosquida coberta. Fins i tot això es va esvair quan el Falcó va entrar a la zona de batalla.
Una sacsejada va recórrer les cobertes quan la Meewalh va obrir foc amb la torreta ventral contra alguna amenaça que en Han no va poder veure. Llavors les alarmes d'atac van xisclar quan el foc de canó va colpejar seus escuts inferiors.
-Qui ha estat? -demanà en Han per l'intercomunicador.
La Meewalh li va informar que era un caça, però no tenia ni idea de qui. Tot el que havia estat capaç de veure era una cua borrosa d'emissions d'ions.
-Uh, amor?
-M'estic concentrant!
El puny invisible d'un tret de turbolàser va rebotar al costat de babord del Falcó, sobrecarregant instantàniament els escuts i fent-lo girar fora de control. La cabina va esclatar amb alarmes de danys i la Leia va començar a cridar.
A Han el va portar un moment adonar-se que finalment li estava donant instruccions.
-Babord! Vés a babord!
Ell va estabilitzar el Falcó, alleujat de veure que encara podia, i després el va fer girar amb força cap a babord.
-3PO, dóna'm un informe de danys.
El droide va deixar caure un vestit de buit a la coberta.
-Hemperdutelnostrecompensadordaceleracióauxiliar! -barbotejà-. Ilanostraanilladatracamentestàcompromesa. Maisortiremdaquestadunapeça!
-El mal és menor -va dir la Saba per l'intercomunicador-. Aquesta s'encarregarà d'això.
En Han arrufà les celles. A la Saba encara li faltava un tros de crani sota aquest gruix cuir seu. Hi havia convençut al Luke perquè la portés només amenaçant-lo amb venir de totes maneres, però ell sabia que no havia de protestar. No era intel·ligent qüestionar l'habilitat d'un barabel per fer qualsevol cosa.
-Puja! -li va ordenar la Leia.
En Han tirà cap enrere de la palanca de control i va sentir saltar al Falcó quan alguna cosa va explotar sota ell.
-Avall!
En Han va empènyer la palanca de control cap endavant i gairebé va ser arrencat del seu seient quan un tret de turbolàser florí just en la seva popa.
-A estribord, suaument.
En Han va girar a estribord i la línia vermella d'un míssil va passar fins més enllà de l'enfosquida coberta del Falcó.
-Directe cap endavant, ràpid.
En Han va empènyer els impulsors fins a la superdirecta. La coberta de sobte es va tornar transparent de nou i ell encara no podia veure res. Només hi havia una espessa boira, florint aquí i allà amb foc de canó i travessada per les cues blaves dels motors d'ions dels caces.
-L'han fos! -va panteixar en Han-. Van fondre tota una...
-Els instruments, Han!
En Han abaixà la mirada i va trobar la imatge tranquil·litzadora d'una batalla espacial a la pantalla tàctica. El que semblava ser al voltant de deu dotzenes d'esquadrons de caces estaven girant al voltant de Kr, maniobrant per aconseguir la posició i abocant foc làser uns contra els altres. Un únic creuer txiss s'estava lliscant tranquil·lament al voltant de la forma de la lluna, jugant al moog i al rancor amb un parell de Noves hapanes.
La superfície de Kr, una capa que bloquejava el sensor d'ethmane congelat, estava desapareixent literalment davant els seus ulls. Cada vegada que una andanada de canó làser donava cops al terreny, una àrea de la mida d'un polze de gel s'esvaïa de la pantalla d'en Han.
La Leia va trobar la signatura rad que s'esvaïa dels torpedes de protons i va restablir la seva fixació de navegació. Han lliscà el Falcó sota la lluna, passant com un llamp cap a la seva destinació només a cent metres per sota del ventre dentat de Kr. El seu objectiu descansava a uns deu quilòmetres davant del creuer txiss, així que ell va triar una ruta lenta i directa que els portaria més enllà de les torretes d'armes a una distància respectable. En una batalla com aquesta, l'única manera de què no et disparessin era deixar clar que no eres cap mena d'amenaça.
Quan el Falcó es va acostar al creuer, una ala de Punyents va sortir de la boira per mirar-lo de prop.
C-3PO va obrir un canal d'emergència.
-Aquí el Falcó Mil·lenari a tots els combatents. Som neutrals en aquest conflicte. Si us plau, apartin el seu foc de nosaltres! Repeteixo: som neutrals!
Els Punyents van tornar a entrar a la zona de combat darrere del Falcó i es van quedar allà. La fixació de navegació es va moure lentament cap al centre de la pantalla.

* * *

L'esquif robat estava surant enmig de les altres restes, una pica de duracer aixafat espurnejant a la llum de les dues llums de posició que funcionaven de la Mara. No hi havia manera de dir si l'Alema i la «amiga» kíllik d'en Ben havien estat a bord quan els torpedes de protons van esbudellar la badia de llançament, però la Mara estava apostant a què la parella havia escapat. Fins ara, no havia vist senyals del cos de la twi'lek entre els trossos cremats de quitina que rebotaven més enllà de la seva coberta i l'Alema era una Jedi. Hauria sentit el que estava a punt de passar i hauria corregut a posar-se a cobert.
La Mara va guiar al seu caça afeblit a través d'una bretxa irregular a la paret posterior de la badia de llançament. Els seus llums de posició van travessar el polsegós núvol de runa flotant, il·luminant un hangar de manteniment amb un grup de plataformes per a naudards trencades a la paret més allunyada. Ella va segellar el seu vestit de buit i va baixar el seu InvisibleX fins a terra, lliscant fins a un aterratge tort entre les restes trencades de dos tancs d'emmagatzematge amb forma d'ou.
Sabent que en Luke l'estaria cobrint des de la seva pròpia nau, la Mara va sortir disparada de la cabina i va anar fent piruetes fins al sostre, venint a descansar al costat d'un pont de escupcret que hauria servit a les Gorog com una mena de passarel·la invertida. Quan no va arribar cap atac, va intercanviar el seu sabre làser per la seva pistola làser i va cobrir al Luke mentre ell aterrava.
Una gran part d'ella, la part que era la mare d'en Ben, hauria preferit que ell es reunís amb el Falcó i tornés amb els Solo i l'artilleria pesada. Però hi havia sabut des del moment en què el seu R9 va morir que això mai passaria. En Luke no l'hauria deixat sola més del que ella li hauria deixat sol a ell. A més, això no era tan dolent. Havien estat Luke i ella contra el món més vegades de les que podia comptar i sempre guanyaven.
En Luke es va posar a cobert dins de la base trencada d'un tanc d'emmagatzematge, llavors la Mara es va impulsar contra el sostre i es va reunir amb ell. Estaven tenint cura de mantenir-se fora de les llums de posició dels seus InvisiblesX, però hi havia prou llum ambiental per veure els llavis d'ell pressionats amb força un contra un altre a través del seu visor.
-Què opines? -La Mara parlà pel comunicador del seu vestit. Volia mantenir els seus sentits de la Força clars perquè l'alertessin del perill-. Ens intentem prémer per ficar-nos en el teu Invisible i escapolir-nos?
En Luke va negar amb el casc.
-No hi haurà manera de lliscar fins més enllà d'aquest eixam de naudards d'aquí fora. De fet... -Es va girar cap al seu InvisibleX i va cridar al seu R9-. R9, vés a trobar una cantonada fosca i...
L'ordre va acabar sobtadament quan la brillantor taronja de les emissions d'un coet va il·luminar l'entrada de la badia de llançament. La Mara va agafar el braç d'en Luke i es va impulsar sobre el sòl, utilitzant la Força perquè els portés cap a la membrana d'una porta trencada en el fons de l'hangar de manteniment. R9 va començar a trinar una pregunta, però el canal del comunicador es va dissoldre de sobte en estàtica quan un trio de centelleigs brillants van il·luminar la sala.
No hi va haver esclat, és clar, però la Mara de sobte es va sentir incòmodament calenta dins del seu vestit de buit i l'ona expansiva els va llançar de cap a través de la membrana de la porta fins a l'interior de l'enfosquit passatge utilitari de més enllà.
Sense gravetat o fricció que els frenés, no es van aturar fins que van xocar amb una paret dos segons més tard. La Mara va xocar amb l'esquena, el que li va arrencar l'aire dels pulmons però no li va trencar res que ella pogués sentir. Un cruixit aspre pel comunicador va suggerir que en Luke havia impactat amb el casc. Ella va començar a preguntar-se si ell estava bé, després li va sentir preguntar el mateix sobre ella i va saber que estava bé.
-Comprova l'aire i el vestit -va dir en Luke, posant-se dret.
El recordatori era innecessari. La pantalla d'estat integrada dins del visor de la Mara ja estava brillant, encara que ella no recordava haver-la activat.
-Estic bé -va dir ella-. I tu?
-Tinc un xiuxiueig -va informar ell, indicant una petita pèrdua d'aire-. Però serà millor que el busquem després.
Ell va apuntar de nou cap a l'hangar de manteniment. A trenta metres de distància, la brillantor taronja de les emissions de coets estava parpellejant contra una secció del túnel corb, enfosquint-se i il·luminant-se quan les naudards aterraven i apagaven els seus motors i més entraven en l'hangar darrere d'elles.
-No recordo veure cap vestit de buit en els hangars Taat -va dir la Mara esperançada.
-No. Però una closca és un bon començament per a un vestit de pressió.
-Aixafatxidinkalus[1]. -La Mara girà el seu canell i va introduir un codi de quatre dígits en el panell de comandament del seu avantbraç. L'alarma d'autodestrucció de l'InvisibleX va començar a sonar dins el casc d'ella i la pantalla integrada en el seu visor començà un compte enrere de vint segons-. Vinga, Skywalker. Posem-nos en marxa fins que sentim alguna cosa del Falcó.
La Mara li va tornar l'esquena a l'hangar i es va dirigir cap a la gelada foscor de davant.


[1] Un txidinkalu és un instrument musical dels kitonaks, una espècia de flauta feta amb una branca buidada, he escollit això en lloc de l’aixafaguitarres en català.(N. del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada