diumenge, 13 de novembre del 2016

Experiment maligne (X)

Anterior



CAPÍTOL 10

Abans que l’Obi-Wan pogués parlar o moure’s, Astri va fer un pas endavant.
- Per a què vols el sabre làser? -va preguntar al noi.
Ell va aixecar la barbeta.
- Què més dóna?
- I si el vols per utilitzar contra nosaltres? -Li va desafiar l’Astri-. Com anàvem a donar-te'l en aquest cas?
- No vull matar-vos! -va protestar el noi.
Astri el va contemplar.
-Però vols trobar menjar per a la família i per la teva tribu. I creus que si tinguessis aquesta arma, podries vèncer a la tribu de l'altre costat de la muntanya.
El noi va mirar amb cobdícia el sabre làser.
-He vist del que és capaç aquesta arma.
-El teu pla té dos inconvenients -va dir l’Astri amb tranquil·litat-. El primer és que has d'entrenar-te durant anys per poder utilitzar un sabre làser. No és cert, Obi-Wan?
Ell va assentir.
-I fins i tot així et quedaria molt per aprendre.
-Així que no arribaries enlloc - va concloure l’Astri -. Excepte potser a mutilar-te un peu. El segon inconvenient és que no resoldria el problema. Fins i tot si arribessis a lluitar amb aquesta tribu i guanyar, el que és molt poc probable, per cert, aconseguiries menjar per a una setmana un mes com a màxim; però seguiríeu passant fam quan el menjar s'acabés. Hauries de lluitar de nou. I llavors l'altra tribu ja estaria preparada per al contraatac.
El noi la va mirar esquerp.
- I què? Seguiria tenint el sabre làser. Podria lluitar de nou.
-Tot i així, no anem a regalar-te una arma tan poderosa perquè sí -va dir l’Astri -. Hauríem d'arribar a un acord.
Obi-Wan la va mirar fixament. Hauríem? Ell no havia dit ni una paraula.
Astri el va ignorar.
-Si ens dius el que saps, cuinaré un plat deliciós per a tu i la teva família. Us ensenyaré on trobar menjar i com preparar-lo perquè no torneu a passar gana.
El noi va riure.
- M’ensenyaràs a ser cuiner?
-T’ensenyaré a alimentar la teva tribu - va corregir-lo -. No per a una setmana o per a un mes, sinó per sempre. I si no ho aconsegueixo, et donarem el sabre làser del meu amic.
Obi-Wan la va mirar fixament. Ell no estava d'acord amb això. Ella es va emportar un dit als llavis.
El noi es va quedar mirant l'ampli paisatge de sorra.
Ni un ésser viu, res a créixer a la vista. Va somriure lentament.
-Tracte fet.
-D'acord - Va assentir l’Astri -. Ves a buscar alguna cosa en la qual ficar menjar i començarem.

***

El nom del noi era Bhu Cranna. Els va seguir mentre Astri i Obi-Wan avançaven treballosament per la sorra.
-Espero que sàpigues el que estàs fent -va murmurar Obi-Wan.
-Tu t'ocupes del sabre làser i jo del dinar -Astri se'n va anar a l'ombra de la paret del congost. On la sorra s'ajuntava amb la roca, ella va començar a cavar. Es va aixecar amb una mica de floridura morada.
-Sembla deliciós -va dir l'Obi-Wan indecís.
Ella va somriure i la va donar a Bhu.
- Ja veuràs.
Durant la següent hora, Obi-Wan i Bhu van seguir-la, complint les seves instruccions mentre extreien la floridura de les roques i cavaven per trobar arrels. Astri va tallar la carn d'una planta espinosa i va extreure el suc que sortia del seu interior. Van entrar a quatre grapes en una caverna per recollir els fongs que creixien en les esquerdes de les roques.
Obi-Wan patia pel retard, però alguna cosa li deia que la informació sobre la Reesa On era crucial per trobar a Qui-Gon. Només esperava que el pla de l’Astri funcionés.
-Quan vaig començar a ocupar-me de la cuina a la cafeteria, vaig dissenyar un pla -va explicar l’Astri mentre li treia les espines a la planta carnosa que havia trossejat-. Cada setmana preparava plats típics d'algun planeta de la galàxia. Per sort, Sorrus va ser un d'aquests planetes. El vaig triar perquè és molt gran, i hi ha molts sorrusians viatjant per la galàxia.
- I si és el seu propi menjar, per què no saben preparar-lo ells mateixos? -va preguntar Obi-Wan assenyalant les plantes i els bolets que havien recollit.
-Perquè fins fa poc teníem cultius -va intervenir en Bhu-. I fins fa poc teníem aigua.
Astri va assentir.
-Al desert de Tira, a l'altre costat de Sorrus, mai han tingut aigua, així que viuen del que creix a la sorra. Vaig suposar que aquí hi hauria el mateix tipus de plantes. I així és -Va agafar una arrel enredada-. Això es diu arrel turu. Crua té un gust repugnant, però si es cuina bé, és deliciosa.
Obi-Wan va contemplar dubtós la planta.
-No puc creure que les vides d'en Qui-Gon i Didi depenguin d'una arrel. De debò pots aconseguir que tot això faci bon gust?
-Tu mira.
Astri va picar les arrels fins a fer una pasta. Va deixar que els bolets s'assequessin al sol. Aixafà trossets de fulla i arrels i els va barrejar amb espècies. Després va començar a rostir per aquí, a remoure per allà i a reunir els diferents elements en un mateix plat.
Quan el menjar va estar preparat, Astri l'hi va servir al noi i a la seva família. Va resultar que Bhu era el fill del cap de la tribu, Goq Cranna. Va ser el primer a provar el menjar, tastant cada cosa per separat i mastegant sense expressió. El noi i la seva mare esperaven, mirant expectants. Obi-Wan es va adonar que estava aguantant la respiració.
-Està bo -el pare va mirar encantat a l’Astri-. On vas trobar aquestes coses?
-Jo t'ho ensenyaré -va dir en Bhu.
-I jo puc ensenyar-vos encara més -va afegir Astri-. Però ara heu d’explicar-nos tot el que sapigueu sobre la Reesa On.
El líder es va aixecar.
-El seu nom és Ona Nobis. Bhu us dirà on heu d'anar.
Obi-Wan i Astri van seguir a Bhu i a Goq Cranna per les dunes. Mentre caminaven, Astri li va dir en veu baixa a Obi-Wan.
  - Què deies que no anava a ser capaç de cuinar solucions?
-He rebut el meu merescut.
-Nosaltres no parlem d'Ona Nobis -va explicar en Goq quan es van aproximar a ell. Parlava amb frases curtes com la resta de la tribu -. Hem oblidat el seu nom. Ens va trair per diners. Una vergonya. El delegat del Govern ens va parlar de les meravelles de la presa. Nosaltres no estàvem molt convençuts, però ella ens va dir que li escoltéssim. Ens va convèncer. Més tard vam descobrir que estava aliada amb ell. Sabien que la presa convertiria les nostres terres en aquest àrid lloc. El delegat posseïa terrenys a l'altra banda de la muntanya. Volia terres fèrtils. Així que ell es va quedar amb l'aigua. Nosaltres, amb la sorra.
- I què va passar amb Ona Nobis? -va preguntar Obi-Wan.
-Va marxar abans que ens adonéssim del nostre error. Sabem com es guanya la vida. Una altra vergonya.
- On ens porteu? -va preguntar l’Astri.
-El meu fill va trobar aquest lloc -va dir en Goq-. Ella tenia un amagatall. Molt bé ocult.
Van arribar a un altre congost més petit. Bhu es va aturar quan va arribar a un mur aixecat amb pedres.
-Quan girem aquesta cantonada, el vent serà molt fort –els hi va advertir. Es va aixecar la caputxa i els va indicar que fessin el mateix.
-És pel relleu del terreny -va dir en Goq-. Crea un fort corrent d'aire. Ningú ve per aquí.
Van girar la cantonada. Obi-Wan gairebé va caure a terra. Astri va trontollar, i ell va allargar la mà per ajudar-la. Va tirar d'ella cap endavant. El vent era fortíssim. La sorra els colpejava la pell i els ulls. Es van cobrir la cara amb les túniques.
- Per aquí! -va cridar en Goq -. No us allunyeu!
Obi-Wan el seguia de prop. Com més s'acostaven a les parets del canó, pitjor es posava la tempesta de sorra. Ell ja no veia a Bhu, que estava tot just a uns metres de distància.
Quan va veure a Goq posant-se de genolls, va fer el mateix. Li va indicar a l’Astri que es posés davant d'ell per assegurar-se que no es perdés.
Obi-Wan es va posar de quatre grapes i va seguir als altres. Va veure a l’Astri desaparèixer en una petita esquerda de la paret rocosa. Ell la va seguir cap a l'interior.
El vent es va aturar de sobte. Obi-Wan es va netejar la cara i es va sacsejar la sorra del cabell i dels plecs de la túnica. Bhu va encendre una llanterna.
-Seguiu-me -xiuxiuejà-. En uns pocs metres, podrem posar-nos dempeus.
Obi-Wan es va arrossegar darrere de l’Astri. Ella es va endinsar per una altra obertura, i ell la va seguir. Tot d'una, les parets es van separar. Va tenir la sensació d'espai obert al seu voltant. Es va aixecar amb cura.
Bhu va il·luminar amb la llanterna. Obi-Wan va veure un sòl i unes parets llises, un matalàs enrotllat en una cantonada i quelcom cobert amb una lona. Va agafar ràpidament la seva llanterna.
Va alçar la lona i va il·luminar les caixes que hi havia sota.
-Subministraments de medicaments. Racions de supervivència.
-Vam votar i vam decidir deixar intactes les racions de supervivència -els va dir en Goq -. No volíem que ella sabés que havíem trobat aquest lloc -va somriure breument-. Estàvem cada vegada més disposats a saquejar el menjar, fins que vau arribar vosaltres. Ara ja no el necessitem.
- De manera que ella no sap que heu trobat aquest lloc? -va preguntar Obi-Wan. Bhu negà amb el cap.
-Hem estat molt curosos. Crec que va estar aquí fa poc. Manca una de les racions de supervivència.
-Nosaltres marxem -va dir en Goq-. Us esperarem al següent congost. Si seguiu la paret ens trobareu.
Obi-Wan els hi va donar les gràcies, i Goq i Bhu van marxar
- Aquí hi ha un datapad, Obi-Wan -va exclamar l’Astri.
Obi-Wan es va acostar. Va accedir ràpidament al sistema d'arxius. Per sort no estaven codificats.
-Són arxius de casos -va dir ell mirant-per sobre-. Clients. Els treballs que li han encarregat.
- Alguna pista sobre el seu parador actual? -va preguntar l’Astri.
-Un moment. Vaig a entrar en l'últim arxiu -Obi-Wan va prémer unes tecles. Va llegir minuciosament la informació-. Aquí està -va dir nerviós.
Astri es va ajupir al seu costat.
- El què?
-El cas en què està treballant ara -va dir l'Obi-Wan-. Crec que ja va acabar la seva missió amb Jenna Zan Arbor - va assenyalar la pantalla-. Està vigilant al governador de Cinnatar. Això es troba en aquest sistema. A menys d'un dia d'aquí.
-El governador ha de ser el seu pròxim objectiu -va assentir l’Astri.
-Trucaré al Temple perquè enviïn un equip Jedi -Obi-Wan va agafar l'intercomunicador però l'indicador de llum ja estava activat. Tahl l'estava buscant.
Al cap d'un instant, la clara veu de la Tahl es va obrir pas per l'intercomunicador.
-Per fi hem desxifrat el codi de la Zan Arbor. Els Mestres estan molt preocupats. Sabem que Zan Arbor està duent a terme experiments amb la Força. És probable que tingui captiu a Qui-Gon per... per experimentar amb ell –La Tahl es va aclarir la gola-. El seu primer experiment va ser amb un subjecte amb les inicials RS.
- Ren S'orn? -endevinà Obi-Wan. Havien descobert que el difunt fill de la senadora S'orn estava involucrat en el misteriós atac a Didi. Però no sabien per què.
-Això pensem -va confirmar la Tahl -. Hi ha una nota d'investigació que adverteix que es durien a terme més experiments. Però no va ser així. L'anotació data d'uns dies abans que es trobés el cadàver d’en Ren S'orn a Simpla XII.
Obi-Wan va empassar saliva. El cos d’en Ren S'orn estava dessagnat. Havia estat el subjecte experimental de la Jenna Zan Arbor. Però Qui-Gon era tan fort, tan intel·ligent. No podia córrer la mateixa sort.
-Ja saps el que pensem, Obi-Wan -va dir Tahl en veu baixa.
-Sí.
-Tenia l'esperança que sabéssiu alguna cosa sobre la caça-recompenses. Estem pensant en el procediment a seguir.
-Crec que tenim alguna cosa -va dir l'Obi-Wan-. Hem esbrinat el nom real de la caça-recompenses. És Ona Nobis. Crec que la seva següent missió consisteix a assassinar al governador de Cinnatar.
-L’alertarem i enviarem un equip per reunir-se amb vosaltres immediatament -va dir  la Tahl -. Digues a l’Astri que torni. Truca’m quan arribis a Cinnatar.
Tahl va tallar la comunicació. Obi-Wan es va quedar mirant el datapad de l’Ona Nobis.
-Anem, Obi-Wan -li va instar Astri -. No hi ha temps a perdre. Jo no vaig a tornar al Temple. Vaig amb tu.
-Espera -va dir l'Obi-Wan.
-No intentis discutir amb mi -va dir l’Astri amb els ulls flamejant-. Vaig amb tu. Corre. No podem perdre l'últim transport de tornada a la ciutat.
Sabia que havien de donar-se pressa per arribar al transport. Però alguna cosa no anava bé. Alguna cosa en el seu interior l'alertava del perill.
Escolta sempre els teus propis dubtes. Fins i tot en moments d'autèntic constrenyiment, atura't a escoltar. I confia en el que sentis.
Paraules d'en Qui-Gon. Obi-Wan va dubtar. Alguna cosa li deia que Cinnatar no era el lloc on trobaria respostes.
- Obi-Wan! -va cridar l’Astri frustrada.
-Digues una cosa, Astri -va dir ell-. La caça-recompenses Ona Nobis és molt llesta. No ens ha deixat de sorprendre. Fins i tot va enganyar a Qui-Gon.
-Sí -va dir l’Astri impacient.
- I llavors per què va triar un àlies que ens portaria directament al seu lloc de procedència?
-Perquè no sabia que l’endevinaries -va dir l’Astri.
-Part de la intel·ligència consisteix a no subestimar la intel·ligència del teu oponent -va dir l'Obi-Wan negant amb el cap-. Ella coneix els recursos del Temple. Per què anava a arriscar-se així?
Astri es va acostar uns passos fins a l’Obi-Wan.
- Què estàs dient? Que ella volia que la trobéssim?
-No. Volia que trobéssim això -Obi-Wan va assenyalar la caverna-. I això -va assenyalar el datapad.
-Però no va ser fàcil trobar-lo. Bhu va donar amb la cova per casualitat...
-Era només qüestió de temps que algun membre de la tribu trobés aquest lloc -va dir l'Obi-Wan-. Van d'un costat a un altre buscant menjar i beguda. Ella ho sap bé.
Ell va tocar el datapad.
- I si volia donar-nos una pista falsa? I si segueix treballant per a la Jenna Zan Arbor?
-Potser tens raó, Obi-Wan -va dir l’Astri lentament-, però hem d'estar segurs.
Si prenia la decisió incorrecta, posaria en perill la vida d'en Qui-Gon. Però havia de prendre una decisió.
Obi-Wan va tancar els ulls. Es va desfer del constrenyiment i de la preocupació. Va respirar profundament deixant escapar la seva por a prendre la decisió equivocada. Va escoltar al seu instint. Si Cinnatar no era la destinació correcta, on havien d'adreçar-se?
Al cap d'una estona, va obrir els ulls.
-Anem a Simpla XII, on van trobar a Ren S'orn –Va dir a l’Astri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada