dilluns, 7 de novembre del 2016

La Guerra de l’Eixam (i Ep)

Anterior



EPÍLEG

Feia molt que l'aire s'havia tornat ranci i el caf amarg, però l'humor en l'atapeïda sala de reunions del Megador romania optimista. L'Aristocra Formbi arribava més de dues hores tard per la conferència de llarga distància, però ningú estava sorprès. Els txiss havien rebut una pallissa fins i tot després de l'arribada de l'Aliança i els Jedi havien evitat el desplegament de la seva «arma secreta», les graduals bombes paràsit. Sens dubte, els txiss anaven a mostrar el seu desgrat i la Leia simplement s'alegrava que no anessin a fer-ho amb els megarraigs.
Finalment l'oficial de comunicacions de l'almirall Pellaeon va anunciar que l'Aristocra Chaf'orm'bintrano havia obert un canal. La cara blava amb papada d'en Formbi va aparèixer a la pantalla de vídeo gegant que penjava en un extrem de la sala. Ell no es va molestar a presentar-se. O en disculpar-se per la seva tardança.
-L'Ascendència està a punt per sentir la seva oferta de pau -va dir en Formbi-. Però els ho adverteixo, no estem interessats en cap proposta que no elimini l'amenaça de la Colònia.
-Això ho comprenem -va dir tranquil·lament la Leia-. I ja ho hem fet.
Els ulls d'en Formbi es van tornar sospitosos.
-De veritat?
-De fet, sí -va dir en Han. Va apuntar amb un polze cap al Luke, el braç romania en un cabestrell a causa de les ferides que havia patit a bord de l'Ackbar-. Luke va matar la Lomi Plo i Raynar tornarà a l'Aliança Galàctica amb nosaltres.
La cara d'en Formbi va mostrar la seva alarma.
-Van a portar a Raynar Thul a l'espai de l'Aliança? Vaig creure que l'havien matat!
-L'hem neutralitzat -va dir en Luke-. Raynar comprèn que la seva presència continuada només pot portar més desastres com aquest sobre els kílliks.
-A més, el tenim ben lligat amb una caputxa cerebral especial que va dissenyar la Cilghal -va dir en Han-. Si fins i tot pensa en una cuca, es disparessin els atordidors.
Formbi va arrufar les celles.
-L'Ascendència se sentiria més còmoda si estigués mort.
-Ho estarà, si descobrim que les nostres mesures són insuficients per mantenir-lo aïllat fins que es recuperi -va dir en Luke-. Descansi tranquil, la Colònia ha estat destruïda. Els Jedi faran tot el que sigui necessari per garantir que Raynar Thul no els torna a molestar mai.
Les celles d'en Formbi van pujar de cop, però ell es va contenir ràpidament i va assumir un arrufament de celles dubtós.
-Què hi ha de la Jedi twi'lek? -demanà-. Aquesta Alema Rar? No és una Unida del Niu Fosc?
-Ho era -va dir la Leia-. Per ara, es presumeix que està morta.
L'arrufament de celles d'en Formbi es va fer més profund.
-Nosaltres els txiss preferim les seguretats a les presumpcions, princesa.
-Igual que nosaltres -va dir la Leia-. Però em temo que això és impossible en aquest cas. Vam ser incapaços de localitzar el seu cos i estic bastant segura que això és perquè va ser menjat.
En Formbi estava massa sorprès per fingir incredulitat.
-Què se la va menjar?
-Alguna classe d'aranya-mandrosa -va dir la Leia-. Realment no puc donar-li un nom. Tot el que puc dir-li és que estàvem lluitant a Tenupe quan la criatura va atacar. Jo vaig escapar i Alema no. La criatura va desaparèixer en la jungla amb la part superior del cos d'ella a la boca.
-Si això és el que vostès els Jedi volen dir amb destruir la Colònia, llavors he d'informar-los que les seves definicions no són acceptables per als txiss -va dir en Formbi-. Si ella sobreviu i torna al Niu Fosc, podria recomençar tota la Colònia.
-No, no podria -va dir en Luke-. Assumeixo que ha estat informat dels agents nanotecnològics de defensa ambiental de la Nebulosa Utegetu.
-És clar -va dir en Formbi amb un somriure burleta.
-Llavors li tranquil·litzarà saber que des del nostre últim informe, equips Jedi han sembrat més de la meitat dels planetes de la Colònia amb els agents nanotecnològics apropiats -va dir en Luke-. Abans que acabem, aquest nombre estarà tan a prop del cent per cent com el nostre coneixement del territori de la Colònia ens ho permeti.
-Els kílliks no seran capaços de reconstruir la Colònia -va dir la Leia-. Si comencen a sobrepoblar-los, els seus propis mons baixaran als nius fins a un nivell controlable.
-Podria dir que és una seguretat -va dir en Han-. Va funcionar d'allò més bé a Woteba.
-Això diu vostè -va replicar en Formbi-. Però dubto que les seves garanties siguin satisfactòries per a les cases governants.
-Hauran de ser-ho, Aristocra. -Pellaeon va parlar amb una veu aspra i tallant que portava una amenaça subtil però definitiva-. L'Aliança Galàctica està llesta per rentar-se les mans en aquest assumpte i la nostra flota tornarà al nostre propi territori tan aviat com sigui possible.
-No trobarà impediment per la nostra part -va dir en Formbi-. L'Ascendència mai va voler que vostès s'involucressin en primer lloc.
La veu d'en Pellaeon es va tornar fins i tot més dura.
-Potser, però necessitem tractar amb les realitats actuals. La guerra s'ha acabat per ara. Els kílliks no tenen raons per reiniciar-la i molt aviat no tindran la capacitat per fer-ho. Per tant, l'Ascendència tampoc té raons per reiniciar-la.
-Nosaltres els txiss estem acostumats a formular les nostres pròpies polítiques -va dir desdenyosament en Formbi.
-Això ho sabem, Aristocra -va dir la Leia-. Però vostè sap que aquestes polítiques afecten a la seva relació amb l'Aliança... i l'Aliança Galàctica no té el costum de tolerar els agressors i els bel·licistes. Més aviat el contrari, de fet.
-Aprengui una lliçó de les cuques i no guardi rancor -va afegir en Han-. Elles se'n van anar a casa fa una setmana. Facin el mateix i estarem tots tan contents.
-Els txiss no estem interessats en què li fa feliç a vostè, capità Solo -es va enfurismar Formbi. Va fer una pausa, empassant una mica de la seva fúria-. Però som éssers que valorem la pau per sobre de tota la resta. I estem disposats a córrer un risc més per aconseguir-la.
La Leia va deixar escapar en el seu interior un sospir d'alleujament i Pellaeon va somriure sota el seu bigoti. Aquesta havia estat gairebé la declaració exacta que Bwua'tu havia predit que farien els txiss... just abans de nomenar les seves condicions.
-Ens alegrem de sentir això, Aristocra -va dir la Leia.
-No s'alegri -va rugir en Formbi-. No ha sentit les nostres condicions.
-Assumeixo que està preparat per posar remei a aquesta situació -va dir en Pellaeon, potser una mica amb un aire massa satisfet.
-És clar -va replicar en Formbi-. Els txiss acceptarem els seus termes, sempre que l'Aliança prometi venir a ajudar en el cas d'un altre atac kíllik no provocat.
Pellaeon va arrufar les celles, pretenent consideració d'una petició que tothom a la sala de reunions ja sabia que anava a concedir.
Després d'una pausa apropiada, va assentir.
-Molt bé. Fet.
Els ulls d'en Formbi es van obrir just el suficient per trair la seva sorpresa.
-Està d'acord? Així de simple?
-Per què no hauríem d'estar-ho? -va preguntar en Pellaeon-. Som nosaltres el que estem prometent que no hi haurà atacs kílliks.
En Formbi va arrufar les celles.
-Així és -va estar d'acord-. Però això és un tractat formal. No necessita autorització del Cap Omàs?
Pellaeon va somriure àmpliament.
-El meu volgut Aristocra, vaig venir amb aquesta autorització -va dir-. No hi ha res que l'Aliança Galàctica desitgi més que una relació estreta amb l'Ascendència. Podeu incloure un equip de diplomàtics amb la flota quan marxem, si li agradaria començar a treballar en els documents formals.
Formbi semblava vagament incòmode, com un jugador de sàbacc que s'acaba d'adonar que hauria d'haver deixat al descobert un farol.
-Em temo que això haurà d'esperar. No vam portar a cap diplomàtic en aquesta campanya. Teníem la impressió que anàvem a la guerra.
Pellaeon va riure.
-Bé, la guerra pot ser impredictible.
-Més cada dia, segons sembla -va dir en Formbi-. Pot assegurar als kílliks, o a qui sigui, que la nostra flota marxarà en un dia.
-Llavors han completat les seves operacions de recerca i rescat? -va preguntar la Leia.
El seu cor el tenia a la gola, perquè estava pensant en cert jove capità que havia enderrocat.
-Tindria raó assumint això -va replicar en Formbi amb el seu típic to evasiu txiss sobre les qüestions militars.
-Sabria vostè si Jagged Fel ha estat recuperat amb vida? -va preguntar la Leia-. Com sap, en el passat, ha estat un amic íntim i personal de la nostra família.
-També sé que el Falcó va ser la nau que el va fer caure -va replicar en Formbi, una mica amargament.
-Així que ho va aconseguir? -va preguntar en Han.
-No he dit això, capità Solo.
-No ho eztà dient? -va esclatar la Saba, parlant per primera vegada-. Jaina Zolo eztarà feta una zhenbit durant un mez!
-No veig perquè. Tenia la impressió que la seva relació s'havia acabat molt abans que els seus pares l'enderroquessin. -Formbi es va tornar pensatiu durant un moment i llavors va dir finalment-: Desafortunadament, el comandant Fel no ha estat recuperat encara. La seva balisa de rescat està transmetent des d'una vall entre barrancs inaccessible per a les naus de recuperació. Hem enviat un equip perquè el busqui a peu.
-Potser els Jedi puguem ajudar -va dir en Luke-. Podríem ser capaços de sentir...
-La seva ajuda no serà benvinguda -el va interrompre en Formbi-. Ja ens ha costat massa.
-Em sap greu que pensi això -va dir en Luke-. Si us plau, contacti amb nosaltres si canvia d'idea.
-No ho farem -li va assegurar Formbi.
-Sigui com sigui, la Jaina encara li té molt afecte al comandant Fel. -La Leia no va esmentar a Zekk. Els txiss ja sentien massa manies sobre els Units sense portar a un company de ment a un assumpte amorós-. L'estatus d'en Jagged va ser el primer pel que ella va preguntar després que en Han i jo la rescatéssim. Si el recuperen amb vida abans que marxin, si us plau, faci-li saber que ella i el seu company d'ala s'estan recuperant excel·lentment de les ferides. Sortiran de la infermeria demà matí.
-Realment no veig perquè estaria interessat el capità Fel. Assumint que el rescatem. -Formbi es va girar cap a Pellaeon-. Pot assegurar-li al Cap Omàs que un equip diplomàtic arribarà d'aquí a poc per formalitzar el tractat.
Amb això, Formbi va tancar el canal i es va esvair de la pantalla de vídeo, deixant l'humor a la sala de reunions lleugerament menys jovial que abans, malgrat el fet que acabaven de negociar un final reeixit a la guerra.
-Un paio agradable -va dir en Han després d'un moment. Va negar amb el cap amb disgust-. No m'estranya que els txiss es portin tan bé amb els seus veïns.
-Aquí fora, em temo que portar-te bé amb els teus veïns vol dir tenir-los a l'abast de la mà -va dir en Pellaeon.
Un incòmode silenci va caure sobre la cabina, el qual va trencar sobtadament la Saba agafant el sabre làser de la Leia del seu cinturó utilitari... trencant l'enganxall en el procés. Molt acostumada als rigorosos exercicis d'entrenament de la seva Mestra, i a la seva estranya elecció del moment, la Leia simplement es va tornar i va inclinar el cap per rebre el sever cop que sabia que la Saba anava a dispensar-li per permetre que li prenguessin el sabre làser.
Quan aquest no va arribar, la Leia va aixecar la mirada per trobar la barabel estudiant el seu sabre làser amb un ull desaprovador.
-Mestra?
-Jedi Zolo, on vaz aconzeguir aquezt zabre làzer? -demanà la Saba.
-Jo el vaig construir -va dir la Leia-. Fa més de vint anys.
La Saba va corbar el seu llavi amb desdeny.
-Això va penzar aquezta. -Es va ficar l'empunyadura en el seu cinturó i després va afegir-: Éz una arma terrible, indigna de lez tevez habilitatz actualz. Ja no ho duràz méz.
-Què? -va panteixar la Leia-. Què se suposa que vaig a fer per tenir un sabre làser?
La Saba va parpellejar els seus ulls de pupil·les esquinçades amb exasperació de rèptil.
-Princeza Leia, etz una bona Jedi, la igualtat de qualzevol Cavaller Jedi a l'Orde. -Va apuntar amb una arpa al lloc buit en el cinturó de la Leia-. Què creuz que hazs de fer per tenir un zabre làzer?
La Leia va veure finalment cap a on anava a parar la barabel i llavors es va sentir enrogir pel temps que li havia portat adonar-se de la resposta.
-Construir-ne un de nou -va dir-. Un de millor.
La Saba va tancar els ulls.
-A la fi.
En Luke va riure.
-Enhorabona, Leia -va dir llavors-. Crec que això significa que hauries de considerar-te una Cavaller Jedi completa.
-No bromeges? Una Cavaller Jedi completa! -Han va embolicar el seu braç al voltant de les espatlles de la Leia i després va afegir-: Però no veig on està el misteri. Jo podria haver-te dit això fa molt de temps.
La Leia va deixar anar el seu braç al voltant de la cintura d'en Han i després va pujar per besar-li als llavis.
-Gràcies, noi volador. No hi ha ningú a qui preferiria sentir dir això.
En Pellaeon es va aclarir la gola i va mirar al sostre, òbviament una mica incòmode.
-Això em recorda, Mestre Skywalker. He rebut un missatge del Cap Omàs. Vol convocar una reunió del Consell Assessor tan aviat com tornem. Si fos Bwua'tu, prediria que està ansiós per formalitzar el nou paper dels Jedi a l'Aliança.
En Han va grunyir i un mal pressentiment es va posar a l'estómac de la Leia. Ells li havien explicat al Luke que sospitaven que Omàs havia traït la seva missió. Desafortunadament, no tenien evidències sòlides de la traïció del Cap i en Luke no volia danyar les delicades relacions entre els Jedi i el govern en fer acusacions que no es podien demostrar. A més, fins i tot si Omàs havia traït els Solo, això no era tècnicament un crim, atès que ell havia estat actuant en benefici de l'Aliança Galàctica.
Luke merament va assentir.
-Me n'alegraré de discutir això amb el Cap Omàs en persona -va dir-. Però em temo que els Jedi es retiraran del Consell Assessor.
Per l'expressió en les altres cares de la cabina, la Leia va suposar que la declaració del seu germà havia sorprès fins i tot a l'almirall Bwua'tu.
-Per què? -va preguntar finalment Pellaeon.
-Perquè els Jedi hem de servir, no governar -va dir en Luke-. A la Colònia, hem vist de nou com de malament que resulten les coses quan els Jedi prenen les regnes de l'estat. Fins i tot amb el més pur dels motius.
-Però l'assessoria Jedi és important! -va objectar Pellaeon-. En alguns moments, crec que vostès són els únics representants desinteressats en el govern!
Luke va aixecar la mà per calmar l'almirall.
-L'Aliança Galàctica tindrà l'assessoria Jedi -va dir-. Establiré un nou Consell Jedi perquè ajudi a dirigir l'Orde i jo posaré les seves recomanacions al Cap Omàs.
Aquesta declaració va ser rebuda amb el silenci atordit que la Leia hauria cregut que mereixia... d'haver vist alguna manera millor de mantenir unit a l'Orde Jedi.
-Una organització viable -va dir a la fi en Pellaeon-, almenys mentre vostè estigui al capdavant. Però què passarà quan no estigui disponible?
Una aparença desenfocada va aparèixer a la mirada d'en Luke i la Leia va tenir la impressió que ell estava mirant a una gran distància en el futur.
-Bona pregunta -va dir en Luke-. Tant de bo sabés la resposta.

FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada