dimecres, 9 de març del 2016

Resistència Rebel (VIII)

Anterior



CAPÍTOL 8

Aphran IV, Sistema Aphran

Aphran IV era un món d'espesses selves, les masses verdes contrastaven amb els seus mars blaus. Un planeta càlid, sense gels polars, ni llunes que provoquessin marees. Comparativament pobre, els seus habitants eren famosos a causa del seu domini de la fusteria i la seva producció artística en fusta, molt apreciada pels col·leccionistes.
Tot això ho va saber en Han amb una breu mirada a l'arxiu de mapes estel·lars de l'ordinador del Falcó. L'arxiu suggeria que Aphran mai sobreviuria a un atac yuuzhan vong per feble que fos. Atès com de prop que es trobava de la zona controlada pels invasors, no lluny de Bilbringi, només la seva escassa importància el lliurava de ser conquistat per l'enemic.
En Han va contemplar la seva dona. Tenia un aspecte molt diferent del normal: cabellera llarga, negra i llisa; celles més amples i fosques per combinar amb els cabells; i una roba que la senadora Leia Organa Solo no es posaria ni morta.
Començant per un mico ajustat, negre i brillant; encara que sintètic, en moure's crugia com el cuir. Les botes, la pistolera a mitja cuixa i els guants eren d'un material similar, però mat en comptes de brillant. D'acord amb l'esperit del personatge que interpretava, tenia els peus creuats pels turmells i recolzats en el quadre de comandaments del copilot davant seu. Va dirigir una mirada amenaçadora al Han.
-Què estàs mirant, soldadet?
En Han va moure el cap.
-Si la teva filla pogués veure't ara...
La Leia va deixar el seu personatge per un segon i va somriure obertament.
-Ja m'asseguraré que l'R2 gravi un holo per a ella. I un altre teu, és clar.
-Jo estic magnífic -Els dos havien passat molt de temps davant del mirall, assegurant-se que la seva disfressa era adequada i que els seus vestits els hi proporcionaven suficient estil.
Ell portava una barba retallada i elegant. El seu pèl real i la seva falsa barba compartien distingits brins d'un gris platejat. El seu uniforme era d'un gris fosc, dos tons més fosc que el de l'Armada Imperial, complementat amb una pistola nova en un maluc, dues vibronavalles bessones en l'altra, i una bandolera amb vibronavalles i petits làsers de recanvi. El guantellet de metall de la seva mà esquerra semblava una pròtesi robòtica comercial i ocultava suficients circuits per llegir la majoria dels escàners. La lent de contacte del seu ull esquerre feia que tot el globus ocular emetés reflexos platejats; la falsa cicatriu que li recorria el front i la galta, suggeria la violència que havia provocat la substitució d'aquest òrgan.
C-3PO, des del seient de passatgers situat darrere de la butaca del pilot, es va dirigir a la Leia:
-Princesa, ja que no posaré en perill la missió, sigui per error o omissió, m'atreveixo a preguntar: per què l'engany?
-Aphran és una incògnita -va respondre la Leia-. Els contrabandistes que intentarem convèncer perquè actuïn com a organitzadors de la resistència, diuen que han vist moltes anades i vingudes subreptícies de naus amb emissaris governamentals. Què et suggereix això?
-Aquest tema va més enllà del meu camp d'especialització -va contestar l'androide-. Però em sembla que si el govern planetari enviés representants davant la Nova República, no necessitaria actuar subreptíciament. Això suggereix que estan enviant emissaris davant algú que no desitgen que la Nova República s'assabenti.
La Leia va assentir.
-Molt bo. Davant de qui?
-Atès que el govern més estès en la galàxia, a més del de la Nova República, és el dels yuuzhan vong, les simples estadístiques els hi donen a ells la probabilitat més alta.
-Exacte. O potser estiguin en contacte amb la Brigada de la Pau, actuant com a intermediaris dels yuuzhan vong.
-Oh. Espero que no, princesa. La Brigada de la Pau és... bé, bastant desagradable. Molt difícil -La Brigada de la Pau era una aliança de mercenaris que cooperaven amb els yuuzhan vong. Creient que una galàxia sense Jedi, com proclamaven els invasors, seria una galàxia en pau o simplement per obtenir beneficis, havien perseguit els Jedi, capturant-ne alguns i entregant-los a l'enemic. Definitivament més que «desagradables» -menys per a aquells que compartien la seva habilitat per donar la culpa de la guerra a qualsevol, excepte als agressors- eren àmpliament contemplats com a traïdors a la Nova República.
-Si busquen una aliança amb els vong, serà millor que no reconeguin al matrimoni Solo.
-Si els yuuzhan vong descobreixen que els Solo són aquí -Donà suport la Leia-, vindran a per nosaltres. Encara que utilitzem noms falsos, si un transport corellià YT-1300 aterra, amb un pilot atrevit i fanfarró als comandaments, la gent pensarà en Han Solo.
En Han li va disparar una mirada ofesa.
-Fanfarró?
-Fanfarró -Va repetir la Leia-. Cregut i fanfarró. Endavant, nega-ho.
-Bé... La veritat és que no puc.

* * *

En lloc de dirigir-se a un atracador del districte comercial de la capital planetària, el Falcó va seguir el senyal de la boia direccional fins a un districte de l'espaiport, a certa distància de la capital. L'espaiport era enorme, de molts quilòmetres d'extensió, amb hangars i magatzems que s'estenien des d'un cub central com les potes d'alguna classe de criatura marina mutant.
Mentre seguien el senyal, en Han va passar molt temps en el control de comunicacions, discutint amb un oficial menor rere l'altre. Per fi, poc abans d'arribar a la seva meta, es va recolzar al respatller de la seva butaca i va sospirar:
-No podem aterrar a la zona comercial -va anunciar.
-Per què no? -Va voler saber la Leia, arrufant les celles.
-Lleis noves. Tot el carregament ha de ser descarregat i inventariat. Un cop complertes les reglamentacions, podem decidir on deixar-lo, si en la nostra nau per endur-nos-lo a una altra banda o en un magatzem perquè l'avaluïn possibles compradors. L'assumpte és que, no importa on acabi, ens costarà diners moure'l... i ens costarà més diners tornar-lo a carregar en la nau que portar-lo a un magatzem.
La Leia va assentir amb el cap, deixant entreveure un fastiguejat somriure als llavis.
-Cosa que és un incentiu per portar la càrrega a un magatzem, però que limita el nombre de possibles compradors. Això ajuda a controlar tant els preus com els suborns.
-I la gent em diu a mi deshonest -va xiuxiuejar en Han-. D'altra banda, no tenim per què quedar-nos aquí asseguts mentre completen l'inventari. Podem anar en un lliscant comercial fins a la capital. Això els hi donarà més temps per robar part de la nostra càrrega, que és el que realment volen.

* * *

Un parell d'aphrans davant d'una estació d'abastiment vigilaven a la parella sortint de l'hangar on s'allotjava el transport corellià YT-1300.
-Veig a un home i a una dona que no reconec -va dir el primer. Era un home de mitjana altura, amb els cabells, la barba i el bigoti a mig encanudir. De modals cortesos i reservats, i roba colorista i relativament cara, semblava un comerciant. Però la duresa dels seus ulls quan no tenia necessitat d'agradar a algú o que algú confiés en ell, suggeria que no era un home precisament pacífic-. I encara que poden ser els Solo, també poden ser un milió d'altres persones.
-No he dit que siguin els Solo -va protestar el segon home. El seu vestit de vol de combat combinava amb les insígnies negres i espígol de l'estació d'abastiment; d'aspecte tan eixut com endurit, els seus músculs ben podien prendre's com artificials, similars als membres cibernètics-. He dit que aquesta nau és el Falcó Mil·lenari. No m'importa que li hagin donat una capa de pintura i col·locat unes quantes antenes noves, la conec. Conec els seus gemecs i els seus cruixits quan intenta aterrar.
-Mmm. Fins que estiguem segurs, jugarem sobre segur.
-Jugant sobre segur es guanya menys diners.
-Jugant sobre segur vius més per gastar aquests diners.
-Tu manes.
L'home barbut va mirar al seu company. Segons la seva experiència, "Tu manes" sempre significava «callaré de moment; però quan ens estiguem jugant molts diners, et clavaré una vibronavalla per l'esquena». Mentalment va treure al seu company de la llista de «útils» i el va traslladar a la de «prescindibles».
-Ho tindré en compte. Gràcies per la pista.
-De res.
L'home barbut es va dirigir al seu transport personal, un lliscant últim model pagat amb la informació venuda a la Brigada de la Pau. Si aquella parella fossin els Solo, es podria permetre el luxe d'una nau espacial personal... comptant fins i tot amb el que li costaria eliminar al seu company.

* * *

A la terrassa d'una suite llogada, la Leia es va asseure, va creuar les cames, recolzant els turmells a la barana davant seu i es va centrar en les notes.
Tot semblava anar bé... o gairebé tot. L'organització d'en Talon Karrde li havia passat la direcció d'un parell de contrabandistes jubilats -o mig jubilats- de confiança i en els quals el nul entusiasme per la invasió yuuzhan vong coincidia amb el seu. Tenien suficient experiència per ajudar-los a trobar bases d'operacions, fins i tot en l'adquisició de vehicles i altre equip. El que en Han i la Leia havien de fer ara, era organitzar un sistema de comunicacions, una combinació d'enllaços que poguessin emetre i rebre paquets de dades, l'essència de la resistència.
La Leia va deixar les notes a un costat, distreta pel paisatge. Sota la terrassa, un petit llac s'estirava en la distància; la riba més llunyana formava la base d'una cadena de pujols, i Aphran, el sol del planeta, es posava darrere d'elles. Era un orbe d'un vermell daurat, distorsionat per la distància i l'atmosfera. Els pujols ja llançaven ombres sobre la part més distant del llac, mentre els raigs de sol encara il·luminaven la més propera, tenyint l'aigua d'un brillant daurat.
Només es tractava d'un capvespre, i ella havia vist capvespres encantadors en els quatre racons de la galàxia. Però feia temps que no li'n prestava atenció a cap, que no ho apreciava com es mereixia.
Un capvespre no significava res davant la invasió yuuzhan vong, la mort de l'Ànakin, la desaparició d'en Jacen, la llarga separació de la resta de la seva família. Però, per un moment, tant sacrifici no va despertar cap dolor en ella i va poder apreciar el que contemplava. Pura bellesa.
-Si l'embotellem i el venem, podem guanyar una fortuna -va comentar en Han, sorprenent-la. Va mirar cap enrere, cap a ell. El camp d'energia impedia que l'aire fred penetrés a les seves habitacions i esmorteïa els sons exteriors, així que no li havia estat molt difícil arribar furtivament per l'esquena.
En Han contemplà els raigs daurats mentre el sol continuava descendint i, per una vegada, no exhibia una expressió d'humor sarcàstic o cínic a la cara. Només simple contemplació.
La Leia es va estirar per agafar-li la mà, i ell es va asseure a la cadira que tenia al costat.
-Com t'ha anat? -va preguntar ella.
-Molt bé. Ja porten la meitat de l'inventari, i de moment no han trobat cap irregularitat -les últimes paraules eren un codi privat, convingut abans que el Falcó partís per a aquesta sèrie de missions. Irregularitat al·ludia als compartiments del contraban i la càpsula oculta; aquests secrets romanien intactes-. I jo he pogut fer algunes compres. Armaris, per exemple. Necessito preparar-los per al lliurament -així que havia aconseguit trobar el material de comunicacions que necessitaven, però el lliurament esperaria fins que els nous líders de la resistència tinguessin algun lloc on instal·lar-los-. I tu?
-Oh, pot ser que hagi fet alguns amics nous.
-Això és bo. Saps què?
-Què?
-Ja no vull seguir parlant de treball.
-Jo tampoc.


Borleias


Tam i Wolam van seure en els seients dels pilots del transbordador d'en Wolam. Abans un bombarder militar, en Wolam l'havia robat a l'Imperi en els primers temps de la seva carrera i convertit, a poc a poc, en una oficina mòbil lleugerament armada. Ara, aparcat a la zona de seguretat, davant del laboratori biològic, era un dels escassos vehicles que, en aquella hora de la nit, tenien els seus llums interiors encesos.
En absència d'unes veritables instal·lacions des d'on emetre els seus enregistraments, en Wolam tenia un petit estudi de muntatge creat per l'ordinador de la nau i, ara, en Tam i ell revisaven les gravacions dels últims dos dies, prenent notes, escollint què fer servir i què descartar en el pròxim documental històric d'en Wolam.
-Aquesta -En Wolam aturà la imatge i va assenyalar la figura d'un mecànic treballant enèrgicament en el motor d'un Ala-X.
-Un mecànic -va dir en Tam.
-Una mecànica -En Wolam va manipular la imatge perquè la dona omplís la pantalla-. Corelliana, soltera, maca. Vaig parlar amb ella uns minuts, mentre li ensenyaves a Tarc com funciona el zoom.
-Ah, entenc. Estem prenent-nos un descans de la feina perquè, un cop més, intentis buscar-me parella.
-Això és cert.
-I he d'acceptar perquè és guapa. No és que estigui en contra, però... Tan superficial sóc?
-A la teva edat, hauries.
En Tam va sospirar i va treure la pausa de l'enregistrament. Aquesta va seguir enfocant uns moments més l'Ala-X i el seu equip, abans de quedar en negre. Un segon després, la imatge del vestíbul principal de l'edifici de biologia va aparèixer a la pantalla.
-El més important ara no és la meva edat -va sospirar en Tam.- Abans he de solucionar unes quantes coses. Per exemple, la meva fama de traïdor.
-Una fama que només existeix a la teva imaginació.
-I el fet que tots els meus estalvis estaven a Coruscant, el fet que tot el que posseeixo cap en una bossa que no tinc cap problema a portar a sobre.
-Llavors, busca a una dona que no sigui tan superficial com jo crec que ets tu.
-Què és això? -La imatge a la pantalla s'havia tornat agitada i borrosa, enfocant un mar de cintures i sivelles de cinturó. Llavors va anar ascendint fins que va aparèixer el rostre d'en Wolam, en contrapicat i saturat de llum. El Wolam gravat va fer una ganyota i va intentar apartar la cara de la intensa llum.
-Oh, és un enregistrament del jove Tarc.
-Exacte, la nostra segona gira per l'edifici.
-Crec que estava experimentant per utilitzar el focus de l'holocàmera com a arma.
En Tam va esbufegar, abans de posar-se seriós de nou.
-Wolam, aquest no és lloc per a ell.
-És cert.
-I els Solo... Bé, no puc criticar-los, tenen els seus deures, però mai es queden molt de temps per aquí. Només són un consol temporal per a ell.
-Sí. Han acceptat aquesta responsabilitat, malgrat la seva incapacitat d'estar disponibles per a ell en tot moment perquè necessita algú, i algú és més que ningú.
-Tal com tu vas acceptar responsabilitzar-te de mi fa deu anys.
En Wolam va moure el cap.
-No tant. Tu tenies setze anys, eres més o menys adult.
-Com ara.
-Escolta, Tam -va somriure en Wolam-, si tens un defecte, és que mai prens la iniciativa, que no aprofites les oportunitats que se't presenten. Per exemple, sortir i passar la tarda amb gent de la teva edat... aquí n'hi ha molts, inclosa aquesta mecànica; o descobrir que la preocupació que sents per la teva reputació com a traïdor és infundada. Però aquest error no és massa important. Les seves conseqüències et corroeixen, però no li fan mal a ningú excepte a tu mateix. No fas mal a ningú, fas un treball necessari eficientment, i quan t'enfrontes a una missió difícil -com lliurar-te de la dominació dels yuuzhan vong- la dus a terme amb èxit.
-Tard o d'hora.
-Intento dir-te, com amic més que com a cap, que estic orgullós de tu i que tant de bo tu estiguessis orgullós de tu mateix.
Els ulls d'en Tam es van trobar amb els d'en Wolam... i els va apartar, concentrant-se de nou a la pantalla perquè el seu cap no veiés les llàgrimes que intentava contenir.
-Wolam, aquest noi necessita algú. Quan arribi el moment de marxar de Borleias, vull emportar-me'l amb mi. Amb nosaltres, si seguim junts.
-Ho veus? Acceptes una altra missió. Una tasca gegantina comparada amb la de superar el rentat de cervell dels yuuzhan vong: acceptes la responsabilitat de tot un nen, un ésser humà sencer i complet. Però, li ho has preguntat a ell? Has parlat amb els Solo?
-No, però ho faré. I si algun ells diu que no, ho acceptaré. Però crec que per a Tarc val la pena córrer el risc.
-Crec que tens raó. I, per descomptat, estaré encantat que vingui amb nosaltres. Si pot aprendre a no donar tantes voltes, serà un ajudant d'holocàmera molt útil.
En Tam va somriure obertament.
A la pantalla, el punt de vista baix d'en Tarc seguia, enfocant a Tam i a Wolam mentre s'allunyaven per un dels passadissos que sorgien del vestíbul.
Alguna cosa en una paret, per sobre d'una porta, va reflectir la llum per un instant, i després va desaparèixer mentre l'holocàmera enfocava una altra cosa.
En Tam es va aixecar de cop i volta.
-Para-ho.
Va prémer la pausa i rebobinà fins que la porta va tornar a entrar en quadre.
-Què és això?
-No estic segur -no n'estava segur. Però si era el que pensava, es tractava de males notícies.
Va desplaçar la imatge de la pantalla enrere i endavant. En cert moment, la paret sobre el marc de la porta semblava normal; en un altre, es podia veure el reflex; al següent, desapareixia.
-Ja estàs segur?
-Donem un cop d'ull.

* * *

Era un vestíbul de baixa seguretat, encara que les portes fossin d'alta seguretat; estaven protegides per petits teclats i alarmes, i en girar la cantonada de la part on es trobaven, les portes donaven accés als turboascensors especials de l'Esquadró dels Sols Bessons guardats pel personal de seguretat.
Però allà hi havia dues portes, una al costat de l'altra. La de l'esquerra tenia un teclat d'accés i estava marcada com a MEDI AMBIENT. La de la dreta donava a un armari d'emmagatzematge.
En Tam passà el dit al llarg de la paret per sobre del marc. Després d'uns quants centímetres de pintura, els tous dels seus dits van trobar una substància més suau, encara que no fos visible cap canvi en la textura de la paret. La suavitat es mantenia durant uns deu centímetres, i després canviava de nou a la pintura.
-Sí, ho veig -va dir en Wolam-. Què és?
-Un joguina yuuzhan vong. Quan em controlaven, vaig posar-ne una a la paret davant del laboratori de la Danni Quee. Mira -En Tam va acariciar la vora esquerra d'aquella cosa, tal com li havien ensenyat durant la seva breu i dolorosa estada entre els yuuzhan vong.
Tot d'una, en el pegat de material van aparèixer colors vibrants, mostrant el petit teclat de la porta oposada i mans pressionant les tecles, marcant un codi d'accés.
En Tam va mirar a Wolam amb una expressió infeliç. Va treure un intercomunicador de la butxaca.
-Tam Elgrin a Control Principal de Comunicacions, posi-me'n amb Intel·ligència.
-Aquí Control Principal de Comunicacions, repeteixi el seu nom i la seva autorització.
-Sóc Tam Elgrin, un dels civils de la base.
-Oh, és clar. Aquest civil. Amb qui volia parlar?
-Amb Intel·ligència.
- Intel·ligència no disposa de personal totes les hores del dia, i vostè no està autoritzat a exigir l'atenció de la directora del departament. Em sorprèn que li hagin autoritzat si més no a romandre a Borleias.
En Tam va tapar el micròfon amb el palmell de la mà i li va oferir a Wolam un somriure cínic.
-Així que la meva mala reputació només està en la meva imaginació, eh?
-Dóna'm això.
En Tam li va lliurar l'intercomunicador.
-Hola, Sóc Wolam Tser. Jo també vull parlar amb la directora d'Intel·ligència o amb el director de Seguretat, i vull fer-ho immediatament.
En Tam es va acostar al teclat i va teclejar la clau. Es va sentir el clic del pany i la porta es va obrir, lliscant a un costat. Més enllà van veure fileres d'equip mecànic i electrònic des del terra fins al sostre, i un buit estret entre elles de la mida d'una persona.
-No. Vostè és Tam Elgrin fingint una altra veu, i si segueix ocupant aquesta freqüència, el lligaré a un lliscant i l'arrossegaré per tota la zona de seguretat.
-Nom i rang.
-Sóc el contramestre Urman Nakk, de Seguretat.
-Contramestre Urman Nakk, de seguretat, està considerat en la base com un complet idiota?
-Què?
-Perquè puc garantir-li que, en menys d'un dia, serà així. Ho faran els seus companys de Seguretat, els seus superiors, la família i els animalets de companyia. Fins i tot els que celebrin el seu consell de guerra. I aquesta taca el perseguirà la resta de la seva vida, perquè sóc un historiador genial i un gran comentarista, i vostè, com a molt, és un pilot mediocre. I succeirà malgrat tots els seus esforços... tret que avisi a les persones que he demanat ara mateix.
En Tam aixecà a Wolam un polze en signe d'aprovació i va entrar al recinte. Llavors, va retrocedir i es va inclinar, estudiant el terra de l'armari.
-Jo... Ah, jo... Espera.
En Tam es va ajupir, allà on el sòl de metall de l'armari es trobava amb el terra de durciment del vestíbul, i va temptejar amb els dits. Quan es va aixecar, el sòl també ho va fer, revelant un forat al durciment. Era de vores llises però irregulars, mancat de la corba matemàtica d'alguna cosa tallada amb una màquina.
Un soroll emergia del forat. Semblava molt llunyà, però era reconeixedor: un lament de desesperació, de dolor.
En Tam es va asseure a la vora, deixant que les seves cames pengessin pel forat.
-Vaig a baixar.
-No, no ho faràs.
-Prendré la iniciativa, Wolam.
-No, espera que parlem amb Intel·ligència.
En Tam va recolzar la placa de metall que tapava el forat contra els equips de maquinària perquè no caigués. Llavors, es va ficar al forat.
-Tam, maleïda sigui, no facis el que dic, fes el que vull dir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada