dimecres, 30 de març del 2016

Traïdor (XIII)

Anterior



Capítol 13

La malaltia de la glòria
En Ganner caminava un pas per darrere de l'espatlla esquerra d'en Jacen, intentant semblar solemne i digne en comptes d'embogit de terror. Tenia tantes nàusees que li ploraven els ulls.
Va lluitar per pensar en una altra cosa. El que fos. Si seguia pensant en com de malament que es trobava, cauria de genolls allà mateix i vomitaria fins als budells.
Anaven envoltats a una respectuosa distància de deu metres per un ampli anell d'aquests yuuzhan vong que van iniciar les aclamacions al saló voltat, i que en Ganner havia identificat correctament com a pertanyents a la casta sacerdotal. Al davant, envoltat a una distància semblant de respecte per una guàrdia d'honor de guerrers hi anaven Nom Anor i el cuidador que va veure al saló, un esparracat enorme i lleig, amb un raïm de tentacles creixent-li en una comissura de la boca.
L'avantguarda de la processó la componia una falca de guerrers estranyament mutilats que portaven diverses criatures de diferent grandària i forma indescriptible, a les que els guerrers apunyalaven i masegaven i retorcien al ritme de la marxa, produint una espècie de música rítmica amb els seus antifònics crits de dolor. I darrere dels sacerdots que els envoltaven desfilava una immensa processó de guerrers, marxant al pas filera rere filera, portant cada unitat estendards que eren una mena d'arbrets als quals de la copa brollaven nius de serps multicolors amb tremolosos cilis, cadascun diferent a l'anterior, distintiu, teixint pautes de color i moviment que només van contribuir a empitjorar les nàusees d'en Ganner.
Però no només era això. La situació sencera el posava més i més malalt.
L'odiava.
En Jacen va parlar amb to tranquil durant tota la processó, explicant coses que havia après de la cultura i la biotecnologia yuuzhan vong, sempre en veu baixa, mig xiuxiuejant, movent a penes els llavis perquè ningú a l'escorta sabés que estava parlant. En Ganner només va poder entendre la meitat del que sentia i no estava segur de poder recordar la meitat del que entenia. No podia concentrar-se en el que li explicava, ja que dedicava la major part de la seva atenció a caminar tot i que les cames se li dobleguessin i intentessin cedir sota ell. I per ventura importava que ho recordés o no? Tampoc viuria per explicar-ho a ningú.
El que li posava malalt no era la por. Tenia por a morir, és clar, però, ja s'havia enfrontat abans en aquesta por, sense sentir aquestes nàusees que li doblegaven els genolls.
Va aferrar l'empunyadura del sabre làser de l'Ànakin que portava a la màniga; només aquesta solidesa llisa li permetia mantenir una expressió ferma en comptes de vomitar sobre la seva túnica.
Potser part del que li posava malalt fos aquest món en si.
Va creure estar preparat per a la seva primera visió de Coruscant.
Durant les seves investigacions en les naus campament, havia sentit dotzenes d'històries de llavis de refugiats. Coneixia l'existència de la selva demencialment prolífica que cobria la ciutat planetària en ruïnes. Li havien parlat dels enlluernadors anells orbitals que alguns refugiats deien el Pont. Sabia que els yuuzhan vong havien alterat l'òrbita de Coruscant per apropar-lo més a la seva estrella.
Però saber-ho era molt diferent a sortir d'una freda ombra a un migdia blanc-i-blau que li clavava agulles als ulls i bombava suor en el seu front que relliscava fins a la seva boca, fins a les orelles, i baixava com un riu per la seva columna vertebral i feia que els leotards se li enganxessin als genolls. L'aire era tan humit com l'alè d'un priapulin, i feia olor com si tot el planeta fos una enorme cau de llangardaixmico que algú havia enterrat en florsmel.
La processó es va desplaçar en espiral per un titànic laberint de tanques encara en ple creixement, que es construïa al seu voltant amb enormes parets corbes de branques entrellaçades que exhibien espines com agulles amb una longitud que oscil·lava entre el mig centímetre i mesurava tant com el seu braç. Milers de yuuzhan vong de castes desconegudes pujaven i baixaven i creuaven per aquestes parets, fistonejant-les amb lianes florides i epífits de brillants colors, penjant nius i gàbies vivents ocupades per una desconcertant varietat de criatures tan alienígenes que en Ganner no podia ni veure-les amb claredat. Els seus ulls intentaven identificar-les com insectes o rèptils, rosegadors o felins o qualsevol altra classe d'animal amb la qual estigués familiaritzat, quan en realitat no s'assemblaven a res que hagués vist abans.
Va comprendre part de l'explicació d'en Jacen sobre que aquest laberint de tanques tenia un doble propòsit: no només era un camí cerimonial sinó que serviria d'entorn defensiu antipersones pel molt important Pou del Cervell Planetari, en el supòsit que alguna vegada s'envaís Yuuzhan'tar. Quan les tanques espinoses aconseguissin la maduresa, es trobarien en les altures formant un túnel de vint metres d'alt i trenta d'ample, fort com el duracer, incombustible i prou resistent com per minimitzar l'efecte dels explosius. I les espines contindrien una neurotoxina tan potent que una simple esgarrapada acabaria amb el sistema nerviós central de qualsevol criatura que tingués la desgràcia de tocar-les. Els invasors que ataquessin per terra es veurien obligats a seguir la mateixa ruta que ara recorria la processó, passant davant dotzenes de punts d'emboscada al llarg del camí.
De tant en tant, en Ganner podia veure el seu destí a través de les obertures de l'incomplet laberint. El Pou del Cervell Planetari, estava envoltat per una muntanya de corall Yorik de mig quilòmetre d'alt que formava una cúpula buida de gairebé dos quilòmetres d'ample.
La forma que s'intuïa sota la muntanya de corall era inconfusible per a qualsevol que hagués estat a Coruscant.
En Ganner sabia molt bé el que solia ser abans. I això també havia de contribuir al fet que es trobés tan malament.
El Pou del Cervell Planetari solia ser abans el Senat Galàctic.
Hi havia sobreviscut al bombardeig planetari amb prou feines amb uns danys cosmètics. Mil anys abans, el seu arquitecte original havia afirmat que qualsevol arma prou poderosa com per destruir el Senat Galàctic acabaria també amb el planeta en si. Tot i que la declaració era una exageració i una fanfarronada, no hi havia dubte que el Senat Galàctic era un dels edificis més resistents que s'havien construït mai. Ni tan sols la destrucció completa del Saló del Senat original, esdevinguda deu anys abans, havia aconseguit danyar la seva estructura, i la Gran Cambra de Convocatòries de la Nova República s'havia construït sobre l'esquelet de l'antiga. El disseny en rusc de l'edifici li proporcionava una increïble resistència estructural similar, d'enginyeria, al mateix corall Yorik. Només un impacte directe podria fer-li algun dany, i l'interior estava compost de zones d'ensorrament que localitzarien els danys i minimitzarien la transmissió de l'impacte.
En Jacen li va explicar que, un cop el corall Yorik va digerir de forma enzimàtica el durciment i el transpariacer del Senat i va reutilitzar els minerals digerits per construir el seu propi exosquelet, els yuuzhan vong van convertir en profecia la fatxenderia d'aquest arquitecte molt de temps oblidat.
Qualsevol arma que pugui malmetre el Cervell Planetari, hauria de ser tan poderosa com per destruir també el planeta.
I no s'havien conformat amb això, sinó que havien sembrat també la cúpula amb una bateria defensiva de dovin basal. I, en el supòsit que la Nova República aconseguís construir un destructor de planetes, el Pou sobreviuria a la destrucció del planeta com una nau autosuficient, preservant al Cervell, amb tots els seus gens insubstituïbles i les seves habilitats inapreciables.
Però la conversió a corall encara estava incompleta. L'estructura seguia tenint punts febles, com la zona danyada per la bomba de protons que va detonar al despatx d'en Borsk Fey'lya.
-Algú va bombardejar el despatx de Fey'lya? -va mussitar en Ganner al clatell d'en Jacen-. Abans o després de la invasió?
La rialleta de resposta d'en Jacen va ser tan seca com l'estiu a Tatooine. Va assenyalar amb el cap les ruïnes del Palau Imperial assetjades per la selva, encara prou visibles com per evidenciar el mos de mig quilòmetre que la bomba li havia arrencat a una cantonada.
-Diuen que el propi Fey'lya va fer detonar la bomba. Que es va emportar amb ell cosa de vint mil soldats d'assalt i uns quants oficials d'alt rang, inclòs el comandant del desembarcament.
-Qui són aquests? Qui ho diuen?
-Els propis yuuzhan vong. Admiren aquest tipus de coses. Consideren a Fey'lya una mena d'heroi menor.
-Ah. No el coneixen com nosaltres.
Les espatlles d'en Jacen es van contraure en el que va poder ser un encongiment d'espatlles.
-Potser nosaltres no el vam conèixer tan bé com hauríem d'haver-lo conegut.
En Ganner negà amb el cap. Aquesta conversa no feia que se sentís millor; tot el contrari.
-Com saps que això no és una prova? Que no hi haurà una companyia de guerrers esperant-nos dins del Pou del Cervell Planetari per matar-te a la primera senyal que no arribaràs amb això fins al final?
-No ho sé. Però m'han dit que els yuuzhan vong considerarien semblant «prova» un sacrilegi. Mai es permetria als guerrers organitzar una emboscada en el Pou.
-T'ho han dit? Qui?
-La meva... una amiga. Es diu Vergere.
En Ganner va llançar una bufada, recordant l'alienígena del seu somni.
-Aquesta Vergere és la que va ser mascota de l'assassina yuuzhan vong?
-La mateixa que va curar la Mara amb les seves llàgrimes. La mateixa que t'ha curat amb les seves llàgrimes.
-La mateixa que et va lliurar als yuuzhan vong -a Ganner no li agradava la pinta que tenia això-. Segur que està del nostre costat?
-Nostre costat? -va dir en Jacen distant-. Vols dir al costat de la Nova República? Ho dubto.
En Ganner va sentir de sobte un desig apressantment poderós de veure-li la cara a Jacen; hi havia alguna cosa en la inclinació del seu cap...
-No sé de quin costat està -va continuar en Jacen-. No sé si està del costat de ningú. No sé si creu en l'existència de «costats».
-Però li has explicat el que planeges? Com pots confiar-hi?
-Perquè he decidit creure que no em trairà.
En Ganner va sentir el ressò en la seva ment: «la confiança sempre és un acte de fe». La creixent bola de nàusees que tenia a l'estómac es feia més pesada a cada pas que donava. El món nedava al seu voltant com un lent remolí de gelatina.
El laberint d'espines es va acabar bruscament, obrint-se a una immensa rampa d'accés en forma de falca construïda amb corbades i pàl·lides costelles que semblaven fetes de troncs d'arbres vivents entrellaçats horitzontalment, i branques amb fulles que s'obrien cap al sol a banda i banda. El peu de la rampa tenia almenys cent metres entre les parets de branques. A mesura que s'elevava es tancava com la punta d'una fletxa, la punta tocava la Gran Porta del Senat Galàctic: una porta de dos cossos de duracer en capes com el casc cuirassat d'un destructor estel·lar, en la qual estava enfilat el gran segell galàctic envoltat pels segells del miler de mons.
S'havia disposat que el corall Yorik mantingués allà l'entrada lliure, i al voltant del perímetre de la porta creixia un esfínter/escotilla immadur d'increïble mida que, en no haver crescut del tot, deixava exposat el terç central de la porta.
A mesura que l'avantguarda ascendia per la rampa, la seva música de crits es va fer més lenta, més profunda, derivant el lleuger aire marcial a un de solemnement religiós. El canvi en la música va semblar portar-se el darrer àtom de forces de les cames d'en Ganner; els genolls li van fallar, i va caure cap endavant, al peu de la rampa, encongint-se en una bola fetal al voltant de l'espinosa nàusea que li oprimia les entranyes. La saliva li va inundar la boca i la seva respiració es va tornar panteixant. Va tancar els ulls amb força per contenir una arcada.
-Ganner? Ganner, què et passa? -la veu d'en Jacen li arribava de molt a prop, just a sobre seu, apagada i preocupada-. Vinga, Ganner, has d'aixecar-te.
No podia aixecar-se. No podia parlar. No podia ni obrir els ulls. Els troncs durs i llisos que conformaven les costelles de la rampa eren freds sota ell, molt més freds que el sol que li cremava a l'altre costat, i va voler morir. Allà mateix. En aquest moment. Oh, si pogués morir...
Va sentir a mitja distància la tos gutural de la llengua yuuzhan vong, dues veus, una imperiosament menyspreadora, l'altra untuosa, conciliadora.
Un moment després va sentir més a prop el ronc bàsic d'en Nom Anor.
-El Mestre Cuidador pregunta per què el Jedi tremola com un brenzlit. Li he mentit, Jacen Solo. Li he dit que així és com els humans reverencien als Déus Veritables. Fes que s'aixequi. Fes que aquesta feble i patètica versió de Jedi continuï amb el sacrifici abans que el Mestre Cuidador sàpiga que li he mentit.
-Només és un home -va sentir en Ganner que replicava Jacen-. No pots tenir a un humà sedat durant setmanes i després esperar que desfili així. Està feble perquè està malalt.
En Ganner cremava de vergonya. Fins i tot en Jacen havia de mentir per ell i La debilitat que el tenia indefens a la rampa no era física. I el que en Jacen hagués de buscar excuses per disculpar-ho empitjorava.
«Tothom ha de mentir per mi, va pensar. Tothom ha de fer veure que no sóc tan inútil i patètic i feble com realment sóc. Però no puc seguir simulant. No puc».
L'automenyspreu es va acumular a la gola d'en Ganner com si fos vòmit, cremant-li, fent-li vessar ardents llàgrimes. El seu polze va trobar dins de la màniga la placa activadora del sabre làser de l'Ànakin. Sense comprendre del tot el que feia va pressionar el vidre del sabre làser contra les seves costelles. Una lleugera pressió i la columna porpra d'energia travessaria carn i ossos i febles entranyes líquides per sumir en el no-res el seu cor de covard...
-Vinga, Ganner, ja gairebé hem arribat -va xiuxiuejar en Jacen-. No la caguis ara.
-... Ho sento... No puc fer-ho... -va ser tot el que va poder dir en Ganner amb un gemec miserable. Es va abraçar, aferrant-se a les costelles, creuant els braços sobre l'estómac rebelment espasmòdic-... no puc fer-ho, Jacen... sento... fallar-te...
El seu dit es va tensar sobre la placa d'activació del sabre làser...
I unes mans invisibles el van agafar sota les espatlles i el van posar dempeus. La processó va reprendre el pas, pujant la rampa cap a la Gran Porta, encara que ell penjava sense vida. Les seves cames es movien sense que hi hagués pel mig la seva voluntat, movent-se com per compte propi. En el seu cos pessigollejava el frec de la Força. Jacen el portava.
-Ja està. Ho veus? -li va dir en Jacen a Nom Anor-. Està bé. Torna al teu lloc i tranquil·litza al Mestre Cuidador.
En Ganner va penjar a l'invisible ganxo en la Força d'en Jacen, ofegant-se davant la humiliació a mesura que en Nom Anor s'allunyava. Si tan sols pogués morir-se. Si tan sols la rampa de troncs que trepitjava pogués obrir-se com una boca i empassar-se'l allà mateix...
S'havia passat la vida darrere d'un únic somni. Només hi havia volgut ser un heroi. Només això. I ni tan sols això, ni tan sols havia de ser un heroi. Només volia poder entrar en un habitació plena de desconeguts i poder sentir com algú deia: «Aquest és Ganner Rhysode. Un home que fa el que cal fer».
«Sí, faig el que cal fer. Faig que em facin les coses. Quin heroi estic fet. Més aviat sóc la dama en dificultats».
I era això, això era el que li posava malalt.
Ell mateix.
Li posava malalt ser en Ganner Rhysode. El fet d'intentar ser un heroi. El fet d'intentar no ser un heroi. L'ésser un mal Jedi, un pilot mediocre, i un cap lamentable. El fet de ser un acudit.
Li posava malalt.
L'avantguarda es va dividir per la meitat en acostar-se a la Gran Porta, per situar-se a banda i banda de la rampa a mesura que la música de crits creixia cap a un clímax triomfal. Els guerrers que acompanyaven a Nom Anor i al Mestre Cuidador van formar una altra filera interior. Els sacerdots que envoltaven a Jacen i a Ganner es van agenollar, inclinant el cap fins a tocar la rampa. En Jacen va avançar amb pas ferm, lleuger, sense donar senyals de tensió, ni el menor indici que delatés el seu esforç, res que indiqués als milers de yuuzhan vong allà reunits que estava carregant amb Ganner, portant-lo en els braços invisibles de la Força com si fos un nen.
Es va aturar davant la Gran Porta i el va posar al seu costat. Des d'allà es veia la ciutat vivent de Yuuzhan'tar estenent-se sota ells com una vasta jungla de tots els colors i textures concebibles de la vida, l'esquelet era de durciment i transpariacer.
-Ganner, pots tenir-te dret? -va preguntar en veu baixa-. No has de caminar. Només parar-te. Necessito fer una altra cosa.
En Ganner va esprémer fins a l'última unça de la seva voluntat per a empassar-se la creixent marea de la seva vergonya i el seu desgrat per si mateix. Va recórrer a la Força perquè li donés energies amb les que mantenir ferma la veu i mantenir-se dret.
-Sí. Sí, endavant. Estic bé, Jacen -va mentir, i llavors es va obligar a dir-: Gràcies.
En Jacen li va dirigir una insinuació del somriure típic dels Solo.
-Tu hauries fet el mateix per mi.
«Com si alguna vegada fes falta», va pensar en Ganner, però va contenir la seva llengua.
Els trets d'en Jacen van tornar a ser solemnes com si es posés una màscara. Va tornar el rostre cap als milers d'éssers allà reunits i va alçar els braços.
-Sóc Jacen Solo! Sóc humà! Vaig ser un Jedi! -La seva veu retrunyia com foc d'artilleria, i va obtenir un ressò en llengua yuuzhan vong-: Nikk pryozz Jacen Solo! Nikk pryozz human! Nikk pr'zzyo Jeedai!
-Ara serveixo a la veritat!
La forma en què ho va dir va fer que en Ganner arrufés les celles; per a ser algú que només interpretava un paper, sonava inquietantment sincer...
En Ganner va sentir una pujada en la Força com si un fort embat del vent passés pel seu costat sense tocar-lo. La Gran Porta es va obrir cap a dins per descobrir les ombres de l'atri que hi havia més enllà i les cavernoses boques de la Gran Esplanada a banda i banda.
En Jacen va alçar les mans amb els palmells cap amunt, com si volgués arribar al trenat arc d'impossibles colors que era el Pont.
-Presencieu! -tronà. El ressò va cridar: Tchurokk! -. Presencieu la voluntat dels Déus!
Abans que el ressò acabés de rugir «Tchurokk Yun'tchilat», en Jacen ja havia donat mitja volta i creuava a pas lleuger la Gran Porta, mentre un remolí de la Força va fer que en Ganner el seguís. En Nom Anor i el Mestre Cuidador es van disposar a seguir-los, juntament amb els sacerdots i la banda d'avantguarda però Jacen es va tornar tot just creuar Ganner el llindar i va fer un gest que en Ganner va sentir com un altre vent ràpid i increïblement poderós de la Força.
La Gran Porta es va tancar amb un estrèpit.
Els ecos es van esvair. A poc a poc.
L'atri s'havia convertit en una enorme caverna de corall Yorik vivent.
Les immenses estàtues que un cop van representar les diferents espècies de la Nova República resultaven inidentificables, informes pilars de vella lava. Enormes i negres ombres cobrien cada plec de corall, i en les boques de la Gran Esplanada badallaven insondables profunditats nocturnes, sent l'única llum una brillantor polsant i sulfurosa de vermells i grocs que es filtrava a l'atri des d'una arcada situada davant de la Gran Porta.
-Què produeix aquesta llum? I, i, i, espera... -va dir en Ganner atordit-. No recordo que hi hagués una porta... Això era, ah, l'oficina de Serveis d'Informació, oi...?
-Potser has notat que les coses han canviat -En Jacen ja trotava cap a l'arcada-. Segueix-me. No tenim molt de temps.
En Ganner va trontollar darrere d'ell.
L'arcada conduïa a gairebé mig quilòmetre de corall Yorik. El sostre i els laterals formaven un semicercle de poc menys de cinc metres d'amplada a la base i el mateix d'altura. A l'altre extrem es distingia una polsant llum vermellosa i ataronjada, que de vegades refulgia amb un groc encegador.
-Com ho portes? -va preguntar en Jacen quan es va posar al seu costat. En Ganner s’endarreria i panteixava-. Vas bé? Necessites més ajuda?
-Jo... Jo... - «no penso cagar-la», es va jurar en Ganner-... estic bé. Estic bé. Ja et segueixo.
El sostre del túnel va ascendir per ser part d'un vast espai cavernós il·luminat de vermell, i les parets també es van ampliar, mentre el sòl del túnel es convertia en una passarel·la que sobresortia en l'espai per penjar sobre una plataforma circular de deu metres de diàmetre que surava sense ajuda entre grans remolins de boira sulfurosa que a Ganner li van cremar la gola i van arrencar llàgrimes dels seus ulls.
-Què és aquest lloc?
-Explora-ho -va dir en Jacen amb serietat. Si li molestaven la calor abrasadora o la marejadora boira de sofre, no ho demostrava. Semblava estar escoltant alguna cosa-. Dóna'm un moment. He de concentrar-me.
En Ganner amb prou feines el va sentir. Estava bocabadat, movent-se en cercle amb lentitud, amb atordiment.
Allò solia ser la Gran Cambra de Convocatòries del Senat.
Cent metres més avall, on una vegada va estar el pilar del podi de Cap d'Estat, ara bullia un gran estany de brillant llot; enormes bombolles apuntaven a la superfície, esclatant en esclats escarlata i groc de flor estel·lar. La llum provenia d'aquest estany.
Al voltant de l'estany s'alçava un gegantesc bol de corall Yorik que ascendia filera rere filera sobre les plataformes senatorials, enfilant-se lentament per les parets en direcció a la fosca i enfosquida volta del sostre.
I en aquest estany de llot brillant, es movia un enorme embalum carnós, que trencava la superfície amb brillants corbes negres abans de tornar-se a submergir.
En Ganner es va apartar d'un salt de la vora.
-Gyahh! Jacen! Allà baix hi ha alguna cosa!
-Sí -En Jacen es va acostar a la vora frontal de la plataforma-. No et preocupis. És un amic.
-Un amic?
En Ganner va tornar a mirar... i la criatura va tornar a trencar la superfície, negra, inflada, com un estómac repugnant tornat del revés, malignament inflat. Un ull groc de la mida d'un Ala-X els va mirar, pestanyejant, netejant el llot amb una triple capa de parpelles transparents que lliscaven per la seva superfície en diferents angles.
Llavors va aparèixer un segon ull, que va parpellejar i es va fixar en ells, per tenir profunditat de camp, per mesurar les distàncies. Del llot va sortir projectat un raig de tentacles.
En Ganner es va fer enrere mentre els tentacles van xiuxiuejar entre la boira que els envoltava, com cordes musculoses impossiblement flexibles que van tallar l'aire amb tanta rapidesa que no va poder ni distingir quants eren. Els tentacles van colpejar la plataforma, enderrocant-lo, arrencant trossos de corall de la mida d'un cap.
En Jacen no es va moure.
-Aquest... Bé... amic teu -va dir en Ganner tremolant-. No sembla molt content de veure't.
-Sí, bé, no puc dir que em sorprengui. L'última vegada que ens vam veure, vaig intentar matar-lo.
-Matar... Això... al teu amic? -Va mirar cap avall en una boirina d'horroritzada repulsió i va intentar riure. El riure li va sortir massa agut, massa tens, massa semblant a una rialleta histèrica-. Com tractes als teus enemics?
En Jacen va inclinar el cap, els seus ulls castanys es van tornar sobtadament pensatius, i va arronsar les espatlles.
-No tinc enemics.
-Què?
En Jacen va assenyalar una cantonada a l'altra banda del Pou.
-Veus aquesta plataforma... la que sobresurt sota aquest plec de corall? Era la plataforma de la delegació de Kashyyyk. Els hi agraden les portes manuals. Sé que no ets tan fort com un wookiee, però podràs obrir-les amb la Força.
-Allà sota? -En Ganner va tornar a agafar-se els budells-. Vols que vagi allà baix?
-Escolta'm: A la teva dreta trobaràs el despatx privat del senador de Kashyyyk. Al costat del seu escriptori, darrere d'una porta oculta, hi ha un buit de turboascensor. Llisca per l'interior. Et portarà als túnels.
Els túnels? Un turboascensor secret? Quan començaria Jacen a parlar amb sentit?
-Per què volien els wookiees un turboascensor secret?
-Crec que els tenen tots els despatxos dels delegats. Condueixen a túnels ocults on hi ha sales de conferències hermètiques en què celebrar reunions secretes i aquestes coses. Fins i tot porten a les oficines d'en Fey'lya al Palau Imperial.
-Com saps tu tot això?
-Ganner -va dir en Jacen secament-, aquestes oficines solien ser les de la meva mare.
-Ah, sí.
-Si aconsegueixes arribar als túnels, com a mínim trobaràs algun lloc on amagar-te per un temps. Podries aguantar diversos dies. Fins i tot escapar.
En Ganner va sentir un calfred.
-De què estàs parlant?
-Parlo que intentis fugir, Ganner. Dóna't una oportunitat.
-Ah, no, no, no -En Ganner va retrocedir, negant amb el cap-. Ah, no tu no...
-Només tenim un o dos minuts abans que en Nom Anor decideixi que no pot seguir fent veure que no passa res. I dos minuts després rebentaran la Gran Porta. Em mataran cosa de trenta segons després.
-Què pots fer aquí que valgui arriscar la vida?
-No tinc temps per explicar-t'ho. Ni tan sols estic segur que pugui explicar-ho.
-Esperes que me'n vagi i et deixi aquí per morir? Per alguna cosa que no pots ni explicar? O véns amb mi, o no me'n vaig!
-Segueixes jugant a l'heroi, Ganner?
En Ganner va fer una ganyota. Això li havia arribat massa a prop, però no va cedir terreny.
-No, aquí jo sóc el company de l'heroi. L'heroi ets tu, Jacen. Necessitem herois com tu. Per això et vaig buscar. La Nova República et necessita -Va abaixar la veu-. La Jaina et necessita. Si hi ha la menor oportunitat que visquis, has de viure, Jacen. Almenys has d'intentar-ho!
En Jacen va negar amb el cap. Tornava a tenir aquesta expressió de duracer dels Skywalker.
-No, no he d'intentar-ho. L'únic que he de fer és ser qui sóc.
-De què estàs parlant?
-Ànakin tenia el seu camí. La Jaina té el seu -va obrir les mans, com per assenyalar com de fútil que era qüestionar el destí-. Jo tinc el meu.
-Em dóna igual aquest estúpid camí! -va dir en Ganner amb desesperació-. Rebentaran la porta en qualsevol moment... Hem d'anar-nos!
-No. Tu has d'anar-te'n. Jo he de... Mira, Ganner, necessito que entenguis això. L'únic poder que tinc... L'únic poder que té qualsevol de nosaltres... és ser qui som. Això és el que faré aquí. Vaig a ser el que sóc.
-Parles sense sentit! Quants anys tens? Disset? Divuit? Si ni tan sols saps qui ets!
-No he de saber-ho. Només he de decidir-ho -va respondre en Jacen amb serenitat-. Triar i actuar.
-No et deixaré aquí!
-Això depèn de tu.
-Quant de temps et portarà això, Jacen? Quant? -va dir en Ganner, avançant cap a ell-. I si et maten primer?
En Jacen va arronsar les espatlles.
-Llavors hauré perdut. Quan comences a convertir-te en el que ets, el primer que aprens és que no tens res a témer.
Un tro eixordador va ressonar darrere d'ell emportant-se la rèplica d'en Ganner, i la passarel·la va vibrar ostentosament, colpejant els peus, fent que trontollés. Es va tornar per veure sortir de la boca del túnel una voluta de fum, una bafarada pudent que semblava ardent gas de pantà.
-Aquesta era la porta -va dir en Jacen distant-. Se'ns acaba el temps. Sembla que al final perdem tots dos.
En Ganner no es va moure.
La il·luminació va esclatar en el seu cervell.
En aquest moment tot va adquirir sentit. Va entendre el que li deia. No hi havia res a témer.
Va entendre el poder de ser qui era.
Ni tan sols havia de saber qui era. Podia decidir-ho.
Podia triar, i actuar. Tot d'una, la seva vida va tenir sentit.
La seva vida havia estat una història de pretendre que era un heroi. , va pensar. Doncs, li semblava bé.
Havien desaparegut les seves nàusees. Ja ni les recordava. S'ha acabat la debilitat. S'ha acabat la inseguretat. El dubte i la por havien desaparegut amb les nàusees.
Va sospesar el sabre làser de l'Ànakin.
-Perdrem els dos, llevat... -va parlar a poc a poc-, tret que algú no els deixi passar.
-Has de fer-te l'heroi -va dir en Jacen amb tristesa-. Encara que això et mati.
En Ganner va fer que la fulla cobrés vida, i va contemplar la seva xiuxiuejant fulla porpra. Era l'arma d'un heroi. D'un heroi de veritat. No d'un actor. No d'un fals heroi, que era el que en Ganner havia estat sempre.
Però ara aquesta arma estava en mans d'en Ganner.
«No he de ser un heroi de veritat», va pensar. Al seu rostre va apuntar un enlluernador somriure del vell Ganner, un somriure d'oblidem les conseqüències i divertim-nos una mica. Es va estremir, i els anys es van desprendre de les seves espatlles; els seus ulls es van il·luminar, centellejant amb electricitat en la penombra il·luminada de vermell. Es va sentir lluent com un droide bèl·lic i el doble de dur.
«No he de ser un heroi de veritat -va pensar meravellat i en silenci-. Només he de simular-ho».
-Ja t'he dit, que aquí només sóc l'amic de l'heroi -va dir despreocupat-. La meva feina és assegurar-me que el veritable heroi visqui prou per fer la seva part. Tot això de necessitar ser un heroi sempre va ser la meva major debilitat.
En Jacen el va mirar, va mirar a ell, a través d'ell i va assentir com si el conegués fins en el més íntim del seu ésser.
-Però has de saber que això també pot ser la teva major força. Permet-te usar aquesta fortalesa, Ganner. La necessitaràs.
-Sí -En Ganner va mirar la fulla del sabre làser com si pogués llegir el seu futur a la llum ametista. Va somriure davant el que va veure-. Saps? Mai em vas agradar, Jacen. Et considerava un tou. Un sentimental. Un ploramiques hiperintel·lectual.
-Tu tampoc m'agradaves -En Ganner alçà la mirada per trobar que en Jacen responia al seu somriure amb un gest de complicitat amable i coneixedor-. Sempre et vaig considerar teatral. Un actor busca glòries, més preocupat per tenir bona pinta, que per fer el bé.
En Ganner va riure amb ganes.
-Tenies raó.
-Tu també -va dir en Jacen allargant-li la mà-. I aquesta és la nostra oportunitat d'ensenyar als yuuzhan vong el que poden fer un teatral i un sentimental.
En Ganner va estrènyer la mà d'en Jacen amb força.
-Serà una funció que mai oblidaran.
En Jacen va retrocedir un pas i va alçar els braços, i la pulsació de les brillantors escarlata i verda dels signes arterials de la seva túnica es va sincronitzar amb la canviant llum del bombollejant llot de sota. Uns tentacles es van alçar darrere d'ell, sobrepassant la vora de la plataforma, arquejant-se al capdamunt, deixant un rastre de llot que brillava i bategava, emmarcant-lo com si fossin una corona vivent: la silueta d'en Jacen es va convertir en una ombra contra un esbarzer de llum.
-Jacen...! -va panteixar en Ganner, allargant la mà cap ell-. Darrere de tu!
-Ho sé -En Jacen va tornar la cara cap amunt. Els tentacles es van corbar i van descendir fins a ell, que va alçar les mans per acceptar-los quan els seus lluents anells li van envoltar les espatlles-. No temis. Això és part d'allò.
Els tentacles el van aixecar, traient-lo de la plataforma, bressolant-lo suaument, gairebé amorosament, mentre el baixaven cap al bombollejant llot, però els immensos ulls grocs seguien brillant avall amb malvolença alienígena.
-Dóna'm deu minuts -va dir en Jacen-. Hauria de ser suficient.
El so de botes corrent va augmentar al túnel. En Ganner es va aturar un últim moment, per veure com Jacen era arrossegat sota la superfície del llot. Va sentir un esclat de poder en la Força, una empenta des de baix, un impulsiu: Vés-hi.
Es va agafar la part frontal de la túnica amb la mà lliure i va tirar per arrencar-se-la del cos. Els signes arterials de fosc brillantor es van convulsionar, filtrant llum negra. Va llançar la túnica a la plataforma en un munt.
I va anar-hi.

En Nom Anor va aclucar els ulls davant les volutes de fum que s'enroscaven l'obertura trencada que havia estat la Gran Porta. Una esquadra de guerrers rere d'una altra va passar al costat de les retorçades restes de duracer que cruixien i gemegaven en refredar-se. Es van dispersar per l'atri ple de fum i ombres, amb l'arma preparada, buscant amb els ulls el menor indici d'un possible objectiu.
Un esquadró de guerrers ja havia entrat al túnel de corall que portava al Pou, per reconèixer el terreny. Això havia estat cinc minuts abans. Cap havia tornat.
En Nom Anor s'havia quedat al llindar. Si hi havia sobreviscut tant de temps a la guerra no havia estat per subestimar als Jedi. La llum vermell i or del llot bategava en el fum procedent de l'arcada del Pou. Una figura es va solidificar en aquesta arcada, una silueta que s'acostava tranquil·lament entre el fum, retallant-se contra la llum del llot.
Una silueta humana. Poderosa però reposada, com una pantera de les sorres que surt a fer una passejada. Relaxada però alerta. Amb aplom.
Depredadora.
Un calfred supersticiós va recórrer la columna vertebral d'en Nom Anor.
Els guerrers es van dispersar, els oficials van mirar als seus comandants, que van mirar al seu torn a Nom Anor.
-Tu dirigeixes la funció, Executor. Què vols que fem?
-Tu! El de dins! -va cridar en Nom Anor nerviosament en bàsic-. Què fas aquí?
La resposta va ser un grunyit greu, burleta i alegre.
-És que no és evident? Interposar-me en el teu camí.
Ganner Rhysode. En Nom Amor es va relaxar; era en Ganner Rhysode, el desnerit que no va poder ni pujar la rampa. Ganner Rhysode, que no tenia el respecte dels altres Jedi. Ganner, el falsari, l'actor. L'acudit. En Nom Anor va llançar una bufada. S'hauria de limitar a donar ordre que el matessin... Però en Ganner no sonava com algú feble. Ni estúpid.
I què havia passat amb l'esquadró de reconeixement?
I de veritat volia ser responsable d'iniciar una baralla al Pou del Cervell Planetari?
Es va mossegar el llavi amb tanta força que es va fer sang.
-Aparta't a un costat! Aquí hi ha milers de guerrers! No pots aspirar a aturar-nos.
-No he d'aturar-vos. Només he de retardar-vos.
Un tallant brunzit espurnejà sobresaltant a Nom Anor. De la mà de l'ombra va brollar una barra d'un metre de llarg de viscuda ametista.
-Vols que m'aparti? -l'ombra li va fer senyals amb la fulla de llum-. Vine tu a apartar-me.
El fum es va aclarir i netejar, i l'humà parat a l'arcada no semblava el Ganner Rhysode que recordava. Aquest Ganner només vestia gastats leotards marrons i unes castigades botes de cuir. Aquest Ganner era alt, d'espatlles amples, i la llum de la seva arma ressaltava els músculs esculpits del seu pit nu. La fulla de la seva mà era ferma com les arrels d'una muntanya, però no va ser això el que va fer dubtar a Nom Anor, el que va fer que es passés la fina llengua groga per les esmolades dents.
Va ser la brillantor als ulls d'en Ganner.
Semblava feliç.
-Aquí hi ha milers de guerrers -va repetir en Nom Anor, sacsejant inútilment el puny-. I tu només ets un home.
-Només sóc un Jedi.
-Estàs boig!
La riallada amb què li va respondre l'home era profunda i llarga i alegre, plena de felicitat i llibertat.
-No. Sóc Ganner.
Va fer girar la seva brillant fulla en una fioritura enlluernadorament complexa que va il·luminar l'arcada en què estava parat, fent-la brillar com un arc de Sant Martí emmarcada per la gràcia pura i animal del seu cos.
-Aquest llindar és meu -va anunciar amb un somriure feliç-. Reclamo la seva possessió. Enviam als teus milers de guerrers, un a un o tots en massa. M'importa un rave.
Va concloure la fioritura amb la fulla inclinada davant el pit i les seves dents van brillar en la foscor.
-Cap passarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada