dijous, 14 de setembre del 2017

Traïcions (XIV)

Anterior



Capítol 14

Ànakin caminava arrossegant els peus al costat d’Obi-Wan, fent-se preguntes sobre el títol d'aprenent padawan. Aquest títol implicava que havia d'aprendre, no? I com anava a aprendre si mai li explicaven la història completa?
Yoda parlava en forma d’endevinalla. Mace Windu s'expressava amb indirectes i al·lusions. Fins i tot el seu Mestre evitava en la mesura del possible parlar del passat, exceptuant les afectuoses referències al difunt Qui-Gon.
Algunes vegades, Ànakin tenia la impressió que la gent del Temple parlava un idioma diferent al seu. I en aquests moments trobava a faltar la claredat de la seva mare. Però recordar a Shmi li causava un dolor profund que no se li passava.
–Al menys podrem veure la nau –va comentar Obi-Wan mentre esperaven el turboascensor–. Tu tenies moltes ganes.
–Però serà amb guia –va dir Ànakin–. I probablement no ens ho ensenyin tot. No preferiries explorar-la a la teva voluntat?
–Algunes vegades resulta útil veure el que el teu contrincant vol que vegis –va dir Obi-Wan entrant al turboascensor–. Indica el que intenta amagar.
Ànakin va romandre en silenci mentre l'indicador mostrava els pisos que deixaven enrere. Seguia desanimat per ser ignorat en la trobada entre Obi-Wan i Uni, i pel fet que Obi-Wan no li expliqués la veritat. Hi havia notat la fosca ira que rajava de Vox i Uni, l'home a qui Obi-Wan deia Kad. El que sentien era quelcom més que un simple rancor. Per què no confiava Obi-Wan en ell prou per explicar-li la veritat?
Les portes del turboascensor es van obrir i Ànakin va tornar a sorprendre’s. Obi-Wan va somriure d'orella a orella en veure a una dona esvelta esperant-lo a l'altre costat.
–Ets Andra? –va preguntar.
La dona semblava igual de sorpresa i encantada.
– Obi-Wan Kenobi!
Obi-Wan i la dona van fer un pas endavant. Andra va agafar la mà d'Obi-Wan.
–Mai et vaig oblidar.
–Quina sorpresa veure't aquí –va dir Obi-Wan–. Vaig suposar que ja series governadora de Telos.
L'expressió d'Andra es va enfosquir.
–El Telos pel que jo lluitava ja no existeix. Ara la meva vida és això.
–Sí, Kad m'ha explicat com es va deteriorar.
–L’anomenem Uni. Sí, vam vèncer a Offworld, però llavors van aparèixer altres preocupacions del mateix calibre. Vaig veure com el meu bell planeta es deteriorava per segona vegada. No vaig poder fer res. La meva ira i frustració es van convertir en un profund dolor. Va ser com si estigués en un lloc fosc i sense sortida. Llavors vaig conèixer a Uni. –Andra va sacsejar el cap, com per desfer-se d'un mal record–. Ell em va donar una raó per seguir vivint. –Va mirar l’Ànakin i va somriure–. I tu qui ets?
–Aquest és el meu padawan, Ànakin Skywalker.
Ella li va somriure amablement a manera de benvinguda. A l’Ànakin li va caure bé immediatament. Sentia en ella com una mena de calidesa i acceptació que li recordaven a Shmi.
–Així que ara ets tu qui té padawan –va dir, somrient encara mentre es girava cap a Obi-Wan–. Qui-Gon et deu trobar a faltar.
La mirada resplendent d'Obi-Wan es va apagar.
–Qui-Gon va morir. Ja fa tres anys.
El somriure de la dona es va esvair, i la seva mirada es va omplir de pena.
–No ho sabia. Ho sento moltíssim. És una gran pèrdua per a la galàxia.
–Sí –va dir Obi-Wan–. Així és exactament com em sento. Però i en Den? Segueix atacant-te els nervis?
–Em temo que sí –va dir Andra en to gemegós–. Em vaig casar amb ell.
Obi-Wan va riure. Den i Andra formaven una estranya parella, però Qui-Gon es va adonar del profund amor que sentien l'un per l'altre.
– També està a bord del Biocreuer?
–Clar que si. Al principi es va mostrar reticent, però va acabar veient la veritat dels ensenyaments d’Uni –Andra va fer una pausa–. Vosaltres heu de ser els Jedi que envien per a la inspecció. Jo seré la vostra guia en la visita.
–No se m'acut ningú millor –va dir Obi-Wan.
Ànakin es va avançar quan Andra va girar per recórrer el passadís.
– Com us vau conèixer Obi-Wan i tu? –era millor preguntar a ella que al seu Mestre. Segur que així obtenia més informació.
–Obi-Wan i Qui-Gon van ajudar al meu planeta quan es moria –va explicar Andra–. Una corporació minera anomenada Offworld va comprar en secret els nostres parcs naturals i va començar a explotar-los. Jo era llavors part de la resistència...
–Una resistència formada per ella sola –va dir Obi-Wan amb admiració.
–Així és; en aquella època no tenia molts seguidors –es va lamentar Andra–. Només un lladre ludòpata mancat d'ètica i sobrat d'encant, que després es va convertir en el meu marit, Den. Obi-Wan i Qui-Gon van confiar en nosaltres, malgrat que actuàvem al marge de la llei. Desemmascarar a Offworld i el poble va recuperar el control dels nostres espais sagrats. O això vam creure, doncs al final, vam perdre la batalla.
Andra es va aturar al mig d'un pont circular.
–Però mai oblidaré el que van fer per nosaltres.
–I el que tu vas fer per nosaltres –va assenyalar Obi-Wan–. Ens vas salvar de ser executats.
– Executats? –va preguntar Ànakin, mirant atònit a Obi-Wan.
–Xànatos era un enemic temible –va dir Andra en veu baixa.
– Xànatos? –va preguntar Ànakin.
–Aquesta història te l’explicaré en un altre moment –va dir Obi-Wan amb fermesa.
Andra va assentir, comprenent que Obi-Wan volia canviar de tema. Va assenyalar als diligents treballadors que els envoltaven i s'afanyaven en els panells de control.
–Com podeu veure, el nostre pont és més complicat que el de la majoria de les naus. El Biocreuer consta de vàries parts, algunes d'elles dissenyades a propòsit per funcionar de forma independent. Des d'aquí es coordina tot. Els nostres científics han realitzat ja diversos avenços tecnològics. La mida i la complexitat d'aquesta nau no tenen precedents.
– La nau té sistemes de defensa? –va preguntar Obi-Wan.
Andra va assentir.
–Dels millors. Portem a bord un tresor considerable. Tots ens vam portar els nostres béns en embarcar. Fem servir aquests diners per a investigació i desenvolupament. La nostra meta és arribar a ser una nau autosuficient, una mena de planeta flotant.
–Gairebé cap planeta és autosuficient –va assenyalar Obi-Wan–. Depenen del comerç del lliure intercanvi d'informació.
–Quan obres les teves portes a la galàxia, convides a la corrupció a entrar –va dir Andra, negant amb el cap–. Això va ser el que va ocórrer a Telos. Molts dels que van en aquesta nau van passar pel mateix en els seus respectius planetes. Les bandes de criminals acumulen poder per moments en la galàxia. Les corporacions gegants estan esgotant els recursos naturals, i un cop ho han fet, es limiten a passar al següent planeta a punt per ser explotat. Crec que Uni té raó. Això –va concloure Andra, obrint els braços per abastar la nau amb un gest– és la nostra major esperança. I ara prosseguim. Ens queda molt a veure.

***

Ànakin mai havia vist una nau tan fascinant. Estava plena d'éssers de tota la galàxia, i semblava haver molt a fer. Gairebé tots treballaven, almenys una part del dia, als centres tècnics, als laboratoris científics o en el sector de serveis. Hi havia tota mena de restaurants i bars, amb menjar de moltes procedències. Hi havia sales de jocs, biblioteques i audioteques. Tota una zona del Biocreuer estava dedicada al Centre de Col·leccions, on es guardaven plantes, flors i animals de diferents planetes. Ànakin era incapaç d'imaginar-se algú avorrint-se en aquell lloc. No estava segur del que pensava sobre la filosofia de l'Uni, però li semblava extraordinari poder viure en una nau.
La visita va durar unes quantes hores. Andra els va deixar en les seves estances.
–Espero que pugueu comunicar al Senat que aquí no fem mal a ningú. Tots els que van embarcar en aquesta nau ho van fer per voluntat pròpia –va dir a Obi-Wan.
–Això espero jo també –va respondre Obi-Wan cortesament.
–Vaja. Hi havia oblidat com de neutral que pot arribar a ser un Jedi.
–Ens reservem la nostra opinió fins que puguem parlar obertament –va dir Obi-Wan–. Ens ha encantat la visita, Andra. Gràcies.
–Li diré a Den que esteu a bord. Segur que té ganes de veure't –i va marxar, acomiadant-se afectuosament.
Quant es va haver anat, Ànakin es va tornar cap a Obi-Wan.
– Qui és Xànatos?
La pregunta va semblar sorprendre a Obi-Wan. Però Ànakin havia percebut quelcom quan Andra va esmentar aquest nom, quelcom en Obi-Wan, quelcom sobre el que volia saber més.
–Ara no –va dir Obi-Wan.
– I quan serà? En breu? –va preguntar Ànakin, decebut–. No faig més que sentir això. Per què no m'ho expliques ara? Hi ha alguna raó per la qual jo no hagi de saber-ho? –Tornava a sentir-se frustrat. Era difícil penetrar en l'hermetisme d'Obi-Wan.
Obi-Wan el va contemplar un instant.
–No –va dir per fi–. No hi ha cap raó per la que no hagis de saber-ho. Xànatos va ser aprenent d’en Qui-Gon. Es va passar al Costat Fosc. Va emprar la Força en el seu propi bé. Era el cap de la corporació minera Offworld i va arrasar diversos planetes. Per a ell la vida no tenia cap importància.
– Segueix viu? –va preguntar Ànakin.
–Va morir a Telos –va respondre Obi-Wan–. Va preferir suïcidar-se a rendir-se davant Qui-Gon –el Jedi va mirar fixament l’Ànakin–. I ara anem a recollir i després anirem a sopar.
Ànakin va anar a la seva habitació. Sentia un brunzit al cap, com si els seus pensaments fossin tants i tan confusos que no aconseguien gravar-se en la seva ment. No podia assimilar el que li havia dit Obi-Wan. No podia imaginar que pogués passar-li alguna cosa així. Com podia un Jedi passar-se al Costat Fosc? Com podia un padawan trair al seu Mestre? Si la història no la hi hagués explicat Obi-Wan, s'hauria negat a creure-la.
Per fi, Obi-Wan compartia alguna cosa real amb ell. Hi va haver moments, sobretot al principi de la seva relació, en els quals Ànakin va qüestionar els motius d'Obi-Wan per prendre’l com a padawan. Sabia que Obi-Wan ho va fer per desig exprés d’en Qui-Gon. Però era una càrrega per a Obi-Wan, només per una promesa feta a un amic moribund?
Ànakin desitjava més que res tenir amb Obi-Wan la mateixa classe de relació que ell va tenir amb Qui-Gon. Però hi havia moments en què aquella intimitat li semblava d'allò més inabastable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada