dimecres, 2 de maig del 2018

La venjança dels Sith (XX 1)

Anterior


= 20 =

Clarobscur

C3PO va identificar la nau atracada de la barana com un Lliscant Intergalàctic DC0052 i no va desconnectar la cortina de seguretat, per si de cas. En aquests temps difícils, la seguretat pesava més que la cortesia, fins i tot per a ell.
Un home humà amb capa i caputxa va baixar del DC0052 i es va acostar al vel d'energia. C3PO va acudir a rebre’l.
‒Hola, en què puc ajudar-li?
L'humà es portà les mans a la caputxa i, en comptes de treure-se-la, la va apartar cap enrere prou perquè C3PO pogués registrar la distintiva combinació d'ulls, nas, boca i barba.
‒Mestre Kenobi!
Feia temps que C3PO havia rebut instruccions detallades i molt específiques sobre el procediment a seguir davant l'arribada inesperada d'algun furtiu Jedi.
Va desactivar a l'instant la cortina de seguretat i li va fer un senyal.
‒Passi, de pressa. No l’han de veure.
‒Ha estat aquí Ànakin? ‒va preguntar el Mestre Kenobi mentre C3PO el conduïa ràpidament a la sala d'estar.
‒Sí ‒va dir C3PO amb reticència‒. Va arribar poc després que l’exèrcit i ell salvessin a la República de la Rebel·lió Jedi...
De sobte va notar que el Mestre Kenobi semblava disposat a desmantellar-lo allà mateix, cargol a cargol, i va decidir callar. Igual no va haver de donar-se tanta pressa a fer passar al Jedi.
No era ara com un proscrit?
‒Jo, ah, dec... ‒va quequejar C3PO, retrocedint‒. Aniré a buscar a la senadora, li sembla? Està ficada al llit... No es troba molt bé des de la Gran Convocatòria d'aquest matí, i no...
La senadora va aparèixer a la part alta de la corbada escala, amb una bata damunt del vestit, i C3PO va decidir que el rumb d'acció més apropiat a seguir seria retirar-se discretament.
Però no massa lluny. Si el Mestre Kenobi pensava fer alguna cosa dolenta, C3PO havia d'estar en posició d'alertar al moment al capità Typho i a l'equip de seguretat.
Per descomptat, la senadora Amidala no semblava disposada a tractar al Mestre Kenobi com si fos un perillós proscrit...
Més aviat tot el contrari. Havia caigut en els seus braços i tenia la veu ofegada per l'emoció mentre expressava un nivell d'alegria possiblement inadequat en descobrir que el Jedi encara seguia amb vida.
En això li va seguir una discussió que C3PO no va comprendre del tot. Era informació política completament al marge de la seva programació relacionada amb l'amo Ànakin, amb la caiguda de la República (signifiqués el que signifiqués això), amb quelcom anomenat un Senyor Sith, amb el Canceller Palpatine i amb el Costat Fosc de la Força; i, la veritat, no aconseguia trobar-li cap sentit. Les úniques parts que comprenia amb claredat esmentaven que l'Orde Jedi estava proscrit i pràcticament exterminat (la notícia havia corregut aquest matí per tota la Via Lipartiana), i revelava una cosa no gaire inesperada: el Mestre Kenobi havia anat allà buscant a l'amo Ànakin. Després de tot, eren companys, àdhuc que la recent conducta de l'amo Ànakin deixava tristament clar que, malgrat tots els anys junts, els encantadors modals del Mestre Kenobi no se li havien enganxat.
‒Quan va ser l'última vegada que el vas veure? Saps on està?
Els fotoreceptors de C3PO van registrar l'enrogiment de la senadora quan ella va baixar el cap i va dir:
‒No.
Tres anys a càrrec de la casa d'un polític van impedir a C3PO presentar-se a la sala i recordar a la senadora que l'amo Ànakin li havia dit ahir mateix que es dirigia a Mustafar. Sabia molt bé que la memòria de la senadora només fallava quan ella decidia que fallés.
‒Padmé, has d'ajudar-me ‒va dir el Mestre Kenobi‒. Cal trobar a Ànakin. Cal detenir-lo.
‒Com pots dir això? ‒ella es va apartar d'ell i es va tornar, creuant els braços sobre la corba del seu ventre‒. Acaba de guanyar la guerra!
‒La guerra mai va ser entre la República i els separatistes. Va ser entre Palpatine i els Jedi. I l'hem perdut. La resta va ser només una ficció.
‒Va ser molt real per tots els que han mort!
‒Sí ‒aquesta vegada li va tocar al Mestre Kenobi baixar la mirada‒. Fins i tot per als nens del Temple.
‒Què?
‒Van ser assassinats, Padmé. Jo ho vaig veure ‒la va agafar per les espatlles i la va fer tornar-se perquè li mirés a la cara‒. Van ser assassinats per Ànakin.
‒Això és mentida... ‒ella el va apartar amb força suficient perquè C3PO fóra a punt de disparar l'alerta de seguretat allà mateix, però el Mestre Kenobi es va limitar a mirar-la amb una expressió que encaixava en els arxius interns de reconeixement de C3PO: era pena i compassió‒. Ell mai podria... Mai podria... El meu Ànakin no...
La veu del Mestre Kenobi era suau i baixa.
‒Cal trobar-lo.
La resposta d'ella va ser encara més baixa. Els sensors d'àudio de C3PO amb prou feines van aconseguir captar-ho.
‒Has decidit matar-lo.
‒S'ha convertit en una gran amenaça ‒va dir el Mestre Kenobi amb gravetat.
Davant això, l'estat físic de la senadora va semblar més fort que ella. Els seus genolls van cedir, i el Mestre Kenobi es va veure obligat a agafar-la i ajudar-la a arribar al sofà. Semblava que el Mestre Kenobi sabia una mica més de fisiologia humana que C3PO; doncs, encara que els seus fotoreceptors no havien estat a les fosques respecte als continus canvis en el contorn físic de la senadora Amidala, no tenia ni idea del que podien significar.
En qualsevol cas, el Mestre Kenobi va semblar comprendre la situació a l'instant, va allotjar la Padmé còmodament en el sofà i la va mirar amb les celles arrufades.
‒Ànakin és el pare, veritat?
La senadora va apartar la mirada. Els seus ulls tornaven a degotar.
‒Ho sento molt, Padmé ‒va dir el Mestre Jedi en veu baixa‒. Si pogués ser d'una altra manera...
‒Vés-te’n, Obi-Wan. No t'ajudaré. No puc ‒va dir ella, apartant la mirada‒. No t'ajudaré a matar-lo.
‒Ho sento molt ‒va tornar a dir el Mestre Kenobi, i se’n va anar.
C3PO va tornar a la sala d'estar i va fingir inquirir sobre la salut de la senadora, però abans que pogués accedir a una frase prou delicada com per iniciar la conversa, la senadora li va dir:
‒3PO? Saps el que és això?
Ella aixecà cap a ell un penjoll que penjava d'un cordill de cuir de jerba i que sempre portava al voltant del coll.
‒Per descomptat, senyora ‒va replicar l’androide de protocol, desconcertat però feliç, com sempre, de poder servir d'ajuda‒. És un fragment de japor. Els joves de Tatooine tallen runes tribals en ells per convertir-los en amulets. La gent supersticiosa creu que donen bona fortuna i protegeixen del dany, i de vegades es consideren amulets d'amor. Haig de dir, la meva senyora, que em sorprèn que ho hagi oblidat, atès que el porta a sobre des que l'hi va lliurar fa molts anys l'amo Àn...
‒No ho he oblidat, 3PO ‒va dir ella amb veu distant‒. Gràcies. Només em... recordava del nen que me’l va donar.
‒Senyora?
Per què l'hi preguntava si no ho havia oblidat? Abans que C3PO pogués compondre una frase interrogativa apropiadament cortesa, ella se li va avançar.
‒Crida al capità Typho. Que prepari el meu esquif.
‒Senyora? Va a algun lloc?
‒Ens anem els dos ‒va dir‒. A Mustafar.

Obi-Wan va observar des de les ombres, sota la rampa de descens de l’esquif, com el capità Typho intentava convèncer la Padmé.
‒Senyora ‒protestava el cap de seguretat de Naboo‒, deixi almenys que jo l'acompanyi...
‒Gràcies, capità, però no és necessari ‒va dir ella amb aire distant‒. La guerra ha acabat i..., i això és un assumpte personal. I, capità, ha de seguir sent personal, entén? No sap res de la meva partida, ni cap a on em dirigeixo ni para quan espera el meu retorn.
‒Com desitgi, la meva senyora ‒va dir Typho amb una reticent reverència‒. Però discrepo d'aquesta decisió.
‒Estaré bé, capità. Després de tot, tinc a 3PO per vetllar per mi.
‒Ai mare ‒va murmurar l’androide amb claredat suficient per ser sentit per Obi-Wan.
Quan Typho va pujar al seu lliscant i es va allunyar, Padmé i el seu droide van abordar l’esquif amb acabat de mirall. No va perdre gens de temps, i va connectar els repulsors abans fins i tot que s'hagués recollit la rampa de descens.
Obi-Wan va haver d'entrar d'un salt.
Es va gronxar a l'interior just quan l’escotilla es va tancar i la brillant nau estel·lar va saltar cap als cels.

========

Darth Vader estava en el pont de comandament del centre de control de Mustafar, amb la mà de duracer a la seva esquena, aferrant la de carn. Mirava per la finestra de transpariacer a la galàxia que un dia governaria.
No va parar esment als cossos que cobrien el sòl als seus peus.
Podia sentir com augmentava el seu poder. Ja tenia la mesura del seu "Mestre" i, quan Palpatine compartís amb ell el secret del descobriment de Darth Plagueis, la seva relació passaria per una sobtada... transformació.
Una transformació definitiva.
Tot procedia segons el pla.
Però...
No podia desfer-se de certa sensació molesta..., una espècie de traspuar enganxós que s'arrossegava per les venes de les seves cames i es propagava per les seves entranyes en enganxosos circells...
Gairebé com si encara estigués espantat...
Saps que morirà, va murmurar el drac.
Es va estremir, desdenyós. Impossible. Era Darth Vader. La por no tenia poder sobre ell. Havia destruït la seva por.
Totes les coses moren.
Però era com si en aixafar al drac sota la seva bota, aquest s'hagués regirat i enfonsat els seus verinosos ullals en el taló.
I ara el seu verí li gelava fins a l'os.
Fins i tot les estrelles es consumeixen.
Va tornar a estremir-se i va caminar cap a l’holoconsola. Parlaria amb el seu Mestre.
Palpatine sempre li havia ajudat a controlar al drac.

========

Un comunicador dringà.
Yoda va obrir els ulls en la foscor.
‒Sí, Mestre Kenobi?
‒Estem aterrant ja. Està en posició?
‒Ho estic.
Un moment de silenci.
‒Mestre Yoda..., si no tornem a veure'ns...
‒En el matí no pensis, Obi-Wan. El present etern serà.
Un altre moment de silenci.
Més llarg.
‒Que la Força t'acompanyi.
‒M'acompanya. Que a tu també t'acompanyi, jove Obi-Wan.
La transmissió va concloure.
Yoda es va aixecar.
Un gest va obrir la reixeta del conducte de ventilació on hi havia esperat en meditació, revelant davant seu un gran fossat cònic: la Gran Càmera de Convocatòries del Senat Galàctic. De vegades Se l’anomenava la Sorra del Senat.
Avui, aquest sobrenom seria especialment apropiat.
Yoda es va estirar per fer circular la sang per la seva carn verda. Era el seu moment.
Nou-cents anys d'estudi i entrenament, d'ensenyaments i de meditació; tot això enfocat, refinat i resolt en aquest únic moment. L'única finalitat d'aquesta vasta existència havia estat la de preparar-lo per entrar en el cor de la nit i enfrontar la seva llum a la foscor.
Va redreçar l'angle del seu sabre contra el seu cinturó.
Es va ajustar la túnica sobre les espatlles.
Amb reverència, amb gratitud, sense por i sense ira, Yoda es va dirigir cap a la guerra.

========

Un esclat platejat va cridar l'atenció de Darth Vader, com si un mirall elegantment corbat es gronxés entre el fum i les cendres, recollint la lluentor de la lava roent. Amb un genoll en el sòl, podia mirar a través de l’holoimatge del seu Mestre mentre continuava amb el seu informe.
Ja no estava espantat; estava massa ocupat simulant sentir respecte.
‒Els líders separatistes ja no existeixen, Mestre.
‒Llavors s'ha acabat ‒la imatge mostrava la translúcida burla d'un somriure‒. Has retornat a la galàxia la pau i la justícia, Lord Vader.
‒Aquesta és la meva única ambició, Mestre.
La imatge va inclinar el cap, el seu somriure va passar sense transició a ser una ganyota.
‒Lord Vader, sento una pertorbació en la Força. Pots estar en perill.
Mirà a l'esclat emmirallat de fora. Coneixia aquesta nau. En perill de morir a petons, potser...
‒Quin perill puc córrer, Mestre?
‒No sabria dir-ho, però el perill és real. Mantingues-te en alerta. Mantingues-te en alerta, mantingues-te en alerta, va pensar Darth Vader amb una ganyota mental. Res més és el que pots dir-me? Obi-Wan m'hauria dit el mateix... ‒Ho estaré, Mestre. Gràcies.
La imatge es va esvair.
Es va posar dempeus, i aquesta vegada la ganyota estava en els seus llavis i en els seus ulls.
‒Tu ets qui hauria d'estar alerta, "Mestre". Jo sóc una pertorbació en la Força.
Fora, l'esvelt esquif es va posar en la plataforma. Darth Vader va passar un moment recuperant el seu rostre d’Ànakin Skywalker i va deixar que l'amor d’Ànakin Skywalker fluís per ell. Va deixar que l'alegre somriure d’Ànakin Skywalker acudís als seus llavis i va deixar que l'energia juvenil d’Ànakin Skywalker donés una alegre elasticitat a la seva gambada mentre trotava fins a l'entrada, passant per sobre dels cadàvers i els trossos de cossos.
Es reuniria amb ella fora i la mantindria al marge. Tenia la sensació de què ella no aprovaria com hi havia... redecorat... el centre de control.
Després de tot, va pensar amb un encongiment mental d'espatlles, sobre gustos no hi ha res escrit...

========

El despatx del Canceller Suprem de la República estava situat en el vèrtex inferior de la Sorra del Senat. Era poc més que una zona circular preparatòria, una sala verda on els convidats del Canceller podien entretenir-se abans d'accedir al Podi del Senat, la plataforma circular situada sobre un immens pilar hidràulic, des de la qual es controlava el moviment de les plataformes flotants dels delegats del Senat, i que podia elevar-se fins al punt focal de la Càmera.
Sobre aquest podi es veia la vasta presència d'un Sith agenollant-se davant una ombra que es mantenia a peu dret. Guàrdies vestits d'escarlata flanquejaven l'ombra. Un gripau chagrian va gemegar prop d'allà.
‒Però el perill és real. Mantingues-te alerta.
‒Ho estaré, Mestre. Gràcies.
L’holopresència es va esvair, i allà on abans s'havia agenollat la seva enorme imatge translúcida, ara es mostrava una altra presència, una presència física, petita i anciana, vestida amb una túnica i recolzada en una branca retorçada. Però la seva presència física era una il·lusió; la veritat del seu ésser només podia veure's en la Força.
Era una font de llum en la Força.
‒Al teu nou deixeble compadeixo; aprenent des de fa tan poc, tan aviat sense un Mestre.
‒Vaja, Mestre Yoda, quina sorpresa més encantadora! Benvingut! ‒va cantussejar amb previsió la veu de l'ombra‒. Deixi que sigui el primer a desitjar-li feliç Dia de l'Imperi!
‒Feliç no ho trobaràs. Ni tampoc l'assassí al que Vader anomenes.
‒Ah ‒l'ombra es va acostar més a la llum‒. Així que aquesta és l'amenaça que vaig sentir. Puc preguntar qui és? A qui has enviat a matar-lo?
‒N'hi ha prou que al teu propi destructor coneguis.
‒Oh, si us plau, Mestre Yoda. No serà Kenobi, veritat? Si us plau, digui'm que és Kenobi. Lord Vader gaudeix tant matant a gent que estima...
Darrere de l'ombra, a uns metres de distància, Mas Amedda, el gripau chagrian portaveu del Senat Galàctic, va sentir un murmuri en la veu de Palpatine: "Vés-te’n."
Se’n va anar.
Ni la llum ni l'ombra van dedicar una sola mirada a la seva partida
 ‒Fàcil de matar Obi-Wan no és.
‒Sembla que tampoc tu, però això és a punt de canviar.
L'ombra va donar un altre pas, i un altre.
Va aparèixer un sabre làser, verd com la llum del sol en un bosc.
‒Avui a prova això posarem.
‒Fins i tot una fracció del Costat Fosc és més poderosa del que pot concebre la teva arrogància Jedi. Vivint en la llum mai heu vist com de profunda que és la foscor.
L'ombra va estendre braços que convertien les seves mànigues en ales negres.
‒Fins ara.
De les mans esteses van brollar rajos, i la batalla va començar.

========

Padmé va trontollar per la rampa de descens fins caure en braços de l’Ànakin.
Tenia els ulls enrogits i esmussats. Una vegada dins de la nau, el seu control emocional s'havia desintegrat del tot i havia sanglotat al llarg de tot el viatge. Va plorar, presa d'un incessant temor, i ara tenia els llavis inflats, li tremolava tot el cos i se sentia agraïda, tan increïblement agraïda que va tornar a vessar llàgrimes. Estava agraïda perquè ell estava viu, perquè havia acudit a rebre-la corrent per la plataforma, perquè encara era fort i maco, perquè els seus braços eren encara càlids envoltant-la i perquè els seus llavis eren suaus contra el seu cabell.
‒Ànakin, el meu Ànakin... ‒ella es va estremir contra el seu pit‒. He estat tan espantada...
‒Shh. Shh, no passa res ‒ell li va acariciar el pèl fins que els tremolors van començar a desaparèixer. Llavors li va agafar la barbeta i la va aixecar perquè ella li mirés als ulls‒. No tens per què preocupar-te per mi. No ho entens? Ningú pot fer-me mal. Ningú pot fer-nos mal a cap dels dos.
‒No és per això, amor meu, és per... Oh, Ànakin, em va dir unes coses horribles sobre tu!
‒Sobre mi? ‒ell va somriure‒. Qui voldria dir coses dolentes sobre mi? ‒va riure‒. Qui s'atreviria?
‒Obi-Wan ‒ella es va eixugar les llàgrimes de les galtes‒. Va dir... Em va explicar que havies caigut en el Costat Fosc i que havies assassinat als Jedi... Fins i tot els nens...
Aconseguir dir-ho va fer que se sentís millor, ja només li quedava descansar en els seus braços mentre ell la sostenia, l'abraçava i li prometia que mai faria res així. Va començar a formar un mig somriure mentre li mirava als ulls...
Però va veure reflexos de lava en ells, i no la llum de l'amor.
No va dir: "Jo mai cauria en el Costat Fosc."
No va dir: "Assassinar nens? Jo? Això és una bogeria."
Va dir:
‒Obi-Wan està viu?
La seva veu havia descendit una octava de to i era més freda que les esgarrifances que li recorrien la columna vertebral.
‒S... sí... Va dir que et buscava...
‒Li vas dir on estic?
‒No, Ànakin! Vol matar-te. No li vaig dir res... No podia!
‒Llàstima.
‒Ànakin, què...?
‒És un traïdor, Padmé. Un enemic de l'Estat. Ha de morir.
‒Calla. Deixa de parlar així... M'estàs fent por!
‒Tu no necessites tenir-me por.
‒És com..., com... ‒les llàgrimes van tornar a brollar‒. Ja no sé qui ets...
‒Sóc l'home que t'estima ‒va dir, però ho va dir amb dents premudes‒. Sóc l'home que faria el que fos per protegir-te. Tot el que he fet ha estat per tu.
‒Ànakin... ‒l'horror va ofegar la seva veu fins a reduir-la en un murmuri petit, fràgil i molt jove‒,... què has fet?
I va resar perquè ell no li responia.
‒He portat la pau a la República.
‒La República ha mort ‒va murmurar‒. Tu l'has matat. Tu i Palpatine.
‒Havia de morir.
Van brollar noves llàgrimes, però ja no importava. Mai tindria suficients llàgrimes per a això.
‒Ànakin, no podem... anar-nos-en? Si us plau. Anem-nos. Junts. Avui. Ara. Abans que tu... Abans que passi alguna cosa.
‒No passarà res. No pot passar res. Deixa que Palpatine es faci cridar Emperador. Deixa-li. Ell farà el treball brut, tota l'opressió que requerirà poder unir a la galàxia per sempre... Unir-la contra ell, es convertirà en l'home més odiat de la història. I quan arribi el moment, acabarem amb ell...
‒Ànakin, calla...
‒No t'adones? Serem herois. La galàxia sencera ens voldrà, i podrem governar-la. Junts.
‒Si us plau, calla... Ànakin, calla, si us plau, no puc suportar-ho...
Ell no l'escoltava. No la mirava. Mirava més enllà de la seva espatlla. Una alegria animal cremava en els seus ulls, i el seu rostre ja no era humà.
‒Tu...
Des de darrere d'ell li va arribar una veu calmada i precisa, amb clar accent de Coruscant:
‒Padmé. Aparta't d'ell.
‒Obi-Wan? ‒ella es va tornar i el va veure en la rampa de descens, immòbil i trist‒. No!
‒Tu ‒Va grunyir una veu que havia d'haver estat la del seu amor‒. L’has portat tu...
Ella es va tornar, i aquesta vegada ell la mirava a ella.
Amb ulls ardents.
‒Ànakin?
‒Padmé, aparta't ‒en la veu de Obi-Wan hi havia una urgència que s'assemblava a la por com mai Padmé hagués sentit abans‒. No és qui creus que és. Et farà mal.
Els llavis de l’Ànakin es van separar de les seves dents.
‒T'hagués donat les gràcies per això si hagués estat un regal fet amb amor.
Ella va començar a apartar-se, tremolant i negant amb el cap.
‒No, Ànakin... No...
‒Palpatine tenia raó. De vegades els qui no veuen són els que estan més a prop. Et vaig estimar massa, Padmé.
Ell va formar un puny amb la mà, i ella no va poder respirar.
‒Et vaig estimar massa per poder veure't! Per veure el que eres!
Un vel vermellós va cobrir el món. Ella es va portar les mans a la gola, però no hi havia res que pogués tocar amb les mans.
‒Deixa-la anar, Ànakin.
La seva resposta va ser un lladruc de depredador sobre el cos de la seva presa.
‒No te l’emportaràs del meu costat!
Ella volia cridar, suplicar, udolar: "No, Ànakin, perdona. Ho sento... T’estimo...", però la seva constreta gola va escanyar la veritat dins del seu cap, i el món vetllat de vermell es va sumir en un fum negre.
‒Deixa-la anar!
‒Mai!
El sòl va cedir sota ella, i llavors l'esclat blanc d'un cop la va llançar a la nit.

========

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada