dimecres, 2 de maig del 2018

La venjança dels Sith (XX 2)

Anterior


En la Sorra del Senat, els rajos sorgien fragosos de les mans d'un Sith i eren desviats pel gest d'un Jedi perquè sumissin en la inconsciència als Túniques Roges.
I llavors només van quedar ells dos.
El seu enfrontament transcendia allò personal. Quan brillava un nou raig, no era només Palpatine qui cremava a Yoda amb el seu odi, sinó el Senyor de tots els Sith buscant convertir al Mestre de tots els Jedi en un fumejant munt de roba i carn verda.
Mil anys d’ocultament Sith es van exaltar en la victòria.
‒El vostre temps ha passat! Els Sith governen la galàxia! Ara i per sempre!
I va ser la totalitat de l'Orde Jedi la que va sortir projectada d'aquest munt, convertint el seu propi cos en una arma amb la qual derrocar al Sith al sòl.
‒Al final del teu regnat estàs. Que, haig de dir, no prou curt va ser.
Llavors va aparèixer un sabre làser del color de la vida.
Dins de l'ombra d'una ala negra, des d'una butxaca, va saltar una petita arma, un reforç fàcilment ocultable, un toc de traïció que expressava el Mestratge dels Sith. Va saltar a una mà arrugada i va escopir un sabre del color del foc.
Quan les dues fulles es van trobar, va ser molt més que Yoda contra Palpatine, més que un mil·lenni de Sith lluitant contra les legions Jedi; va ser l'expressió del conflicte fonamental del mateix univers.
La llum contra la foscor.
I el guanyador s’ho quedava tot.

========

Obi-Wan es va agenollar al costat del cos inconscient de la Padmé, que jeia fluix i trencat en el fumejant crepuscle. Li va buscar el pols. Era feble i erràtic.
‒Ànakin... Ànakin, què has fet?
En la Força, Ànakin cremava com un bufador.
‒La vas tornar contra mi.
Obi-Wan va mirar al millor amic que havia tingut mai.
‒Això ho has fet tu sol ‒va dir amb tristesa.
‒Et donaré una oportunitat, Obi-Wan. Pels vells temps. Vés-te’n.
‒Tant de bo pogués.
‒Vés-te’n a alguna part i surt del mig. Retira't. Vés a meditar. És el que t'agrada, no? Ja no tens per què lluitar per la pau. Ha arribat la pau. El meu Imperi és pau.
‒El teu Imperi? En ell mai hi haurà pau. S'ha fundat amb traïció i sang d'innocents.
‒No m'obliguis a matar-te, Obi-Wan. Si no estàs amb mi, estàs contra mi.        
‒Només els Sith parlen en termes absoluts, Ànakin. La veritat mai és blanca o negra ‒es va aixecar, mostrant les mans buides‒. Deixa que porti la Padmé a un centre mèdic. Està malament, Ànakin. Necessita atenció mèdica.
‒Ella es queda.
‒Ànakin...
‒No pots portar-la enlloc. No pots tocar-la. És meva, entens? Això és culpa teva, tot és culpa teva... Has fet que em traeixi!
‒Ànakin...
De la mà de l’Ànakin va brollar una barra de plasma blava.
Obi-Wan va sospirar.
Va treure el seu propi sabre làser i el va inclinar davant seu.
‒Llavors faré el que haig de fer.
‒Ho intentaràs ‒va dir Ànakin, i va saltar.
Obi-Wan el va rebre en l'aire.
Les fulles blaves es van creuar, i el volcà que hi havia sobre ells es va fer ressò dels seus llampecs amb un crit de foc.

C3PO va treure amb cura el cap per la vora de l’escotilla de l’esquif.
Les seves subrutines d'aversió al perill li cridaven sobrecàrrega!, i l'única cosa que volia fer era buscar un bonic armari fosc en el qual poder plegar-se i desconnectar-se fins que hagués passat tot, si pot ser un armari blindat amb porta que pogués tancar-se des de dins o que pogués soldar-se (no tenia preferències sobre aquest tema), però, malgrat això, es va trobar baixant amb cura per la rampa de descens cap al que semblava ser una impressionant pluja de lava fosa i cendres ardents...
Era un gest per complet ridícul en qualsevol androide, però va seguir caminant perquè no li havia agradat gens el to d'aquestes converses.
Gens ni mica.
No podia estar completament segur que el desacord dels humans li concernís en alguna cosa, però una cosa sí li havia quedat molt clara.
Està malament, Ànakin... Necessita atenció mèdica.
Va caminar fins al fum. Roques ardents crepitaven al seu voltant. La senadora no estava a la vista, i encara que la trobés, no tenia ni idea de com podria portar-la de tornada a la nau, ja que, per descomptat, no estava dissenyat per transportar res més pesat que una safata de còctel; després de tot, per ventura no quedava en mans dels droides carregadors la capacitat de portar càrregues? Però, entre el rugit dels volcans i les ràfegues de vent, els seus sonoreceptors van captar unes xiuletades familiars que els seus protocols d’autotraducció van convertir en un: "NO ES PREOCUPI. ES POSARÀ BÉ."
‒R2? ‒va cridar C3PO‒. R2, ets tu?
Uns passos més i C3PO va poder veure al petit astromecànic. Tenia embullat el seu braç manipulador en la roba de la senadora, i l'arrossegava per la plataforma de descens.
‒R2! Para en aquest instant! L’espatllaràs!
El cap de l’R2-D2 va girar per enfocar el seu fotoreceptor en el nerviós androide de protocol. "QUÈ SUGGEREIXES QUE FEM?", va xiular.
‒Bé... Oh, d'acord. Ho farem junts.

========

En l'enfrontament entre la llum i la foscor, va arribar un moment decisiu.
No va provenir d'un esclat llampeguejant o de l'estocada d'una fulla d'energia, encara que va haver-hi molt d'ambdues coses. No va provenir d'una puntada voladora o d'un cop de puny perfectament estudiat, encara que també es van intercanviar.
Va arribar quan la batalla va passar del despatx al gran Podi del Canceller; va arribar quan l'elevador hidràulic sota el podi el va elevar sobre la seva torre de duracer fins a més de cent metres d'altura, convertint-lo en la punta làser d'una batalla que espetegava al centre del vast buit que era la Sorra del Senat; va arribar quan la Força i els controls del podi alliberaren de les corbes parets les plataformes de les delegacions, convertint-les en martells, ariets i catapultes que s'estavellaven i xocaven unes amb altres en un recent tronar, com el ressò de les aclamacions del Senat pel nou Emperador de la galàxia.
Va arribar quan l'avatar de la llum es va concretar en el llinatge dels Jedi, quan el llinatge dels Jedi es va refinar en un únic Jedi.
Va arribar quan Yoda es va veure sol contra la foscor.
En aquest tornado de peus, punys, sabres i màquines colpejadores assagetat pels rajos, la seva visió va traspassar per fi la foscor que hi havia ennuvolat a la Força.
Per fi va veure la veritat.
Aquesta veritat:
Que ell, l'avatar de la llum, Mestre suprem de l'Orde Jedi, l'enemic més feroç, més implacable, més devastadorament poderós que havia conegut mai la foscor...
No...
podia...
guanyar.
Mai havia pogut. Havia perdut abans de començar.
Havia perdut abans de néixer.
Els Sith havien canviat. Els Sith havien crescut, s'havien adaptat, havien invertit mil anys d'estudi intensiu en tots els aspectes no només de la Força, sinó de la saviesa Jedi, preparant-se precisament per a aquest dia. Els Sith s'havien canviat a si mateixos.
S'havien convertit en una cosa nova.
Mentre que els Jedi...
Els Jedi havien passat aquest mateix mil·lenni entrenant-se per tornar a lluitar l'última guerra.
Els nous Sith no podien ser destruïts amb un sabre làser, no podien ser consumits per cap flama de la Força. Com més lluminosa era la seva llum, més fosca la seva ombra. Com es podia guanyar una guerra contra la foscor, quan aquesta mateixa guerra és una arma de la foscor?
En aquest instant va saber que en aquesta revelació s'albergava l'esperança de la galàxia. Però si queia aquí, aquesta esperança moriria amb ell.
Mmmm, va pensar Yoda. Un problema això és...

========

Eren idèntics, sabre contra sabre. Després de milers d'hores practicant amb les seves armes, es coneixien millor que germans, més íntimament que uns amants; eren les meitats complementàries d'un sol guerrer.
En cada intercanvi, Obi-Wan cedia terreny. Era la seva forma de lluitar. I sabia que derrocar a Ànakin convertiria el seu propi cor en cendres.
Els intercanvis espetegaven. Els salts eren esquivats o rebuts amb puntades voladores, les escombrades al turmell eren evitades i els cops de puny bloquejats. La porta del centre de control va caure feta trossos, i van seguir lluitant dins d'ell, entre els cossos. Les consoles van explotar en fonts d'espurnes roent en ser arrencades de les seves agafadors i llançades a l'aire. Mans mortes es van tibar en gallets, i trets làser van xiuxiuar en dibuixos de rebot impossiblement intricats.
Obi-Wan amb prou feines va poder captar algun i retornar-lo contra Ànakin en un gest de desesperació. Qualsevol cosa valia per distreure’l, per retardar-lo. Ànakin ho va rebutjar tot amb facilitat, amb desdeny, i els trets refulgiren en rebotar entre les seves fulles, més i més properes, fins que el rebot va ser tal que la galvanització dels paquets de partícules de rajos es va desintegrar, i aquestes es van dispersar en una boira radioactiva.
‒No m'obliguis a matar-te, Obi-Wan ‒la veu de l’Ànakin s'havia tornat més profunda que un pou, i àrida com els cingles d'obsidiana‒. No ets rival per al poder del Costat Fosc.
‒Ja he sentit això abans ‒va dir Obi-Wan entre dents, parant embogit els atacs‒, però mai hauria cregut sentir-te a tu dir-ho.
Un rugit de la Força va aixafar a Obi-Wan contra una paret, arrancant-li l'aire dels pulmons, deixant-lo marejat, mig atordit. Ànakin va passar per sobre dels cadàvers i va alçar la fulla per matar.
A Obi-Wan només li quedava un truc, un que no li funcionaria dues vegades...
Però era un truc molt bo.
Després de tot, li havia funcionat esplèndidament bé amb Grievous...
Va contreure un dit, buscant en la Força per invertir la polaritat dels servomotors de la mà mecànica de l’Ànakin.
Els dits de duracer es van obrir, i un sabre làser va caure lliure.
Obi-Wan va allargar la mà. El sabre làser de l’Ànakin va girar en l'aire fins a la seva mà. Va enarborar ambdues fulles davant ell, formant una creu.
‒El defecte del poder és l'arrogància.
‒Vas dubtar ‒va dir Ànakin‒. El defecte de la compassió...
‒No és compassió ‒va dir Obi-Wan amb tristesa‒. És reverència davant la vida. Inclosa la teva. És respecte per l'home que vas ser ‒va llançar un sospir‒. És pesar per l'home que vas haver de ser.
Ànakin va llançar un rugit i va volar fins a ell, usant tant la Força com el seu cos per tornar a aixafar a Obi-Wan contra la paret. Les seves mans aferraren els canells d’Obi-Wan amb una força impossible, obligant-li a obrir les mans.
‒Estic fart dels teus sermons!
El poder fosc va augmentar la pressió.
Obi-Wan va sentir que els ossos dels seus avantbraços cedien, començant a esquerdar-se per convertir-se en les fractures que sobrevindrien abans de trencar-se del tot.
Oh, va pensar. Oh, això és greu.

========

El final va arribar de forma sorprenentment sobtada.
L'ombra va poder sentir el molt que li costava al follet[1] verd rebutjar els rajos dins de la gàbia d'energia que els embolicava; la criatura havia arribat al límit de les seves forces. L'ombra va alliberar el seu poder per un instant, només prou per girar en l'aire fins a una de les plataformes de les delegacions, quan aquesta va passar volant sobre ells, i la criatura va saltar a l’encalç d'ell...
Mig segon massa lent.
L'ombra va deslligar el seu raig mentre la criatura encara estava en l'aire, i el follet verd la va rebre de ple. L'impacte el va enviar d'esquena contra el podi, i va caure.
Va caure un llarg tros.
La base de la Sorra estava cent metres més a baix, coberta de trossos de metall retorçat pertanyents a les plataformes destruïdes durant el combat. I quan per fi el follet verd va caure, la victoriosa ombra tornà a ser només Palpatine: un home molt vell i molt cansat que panteixava a la recerca d'aire mentre es recolzava en la barana de la plataforma.
Podria ser vell, però veia perfectament. Va examinar les restes de sota, i no va veure el cos.
Va moure un dit i, en el Podi del Canceller, a una dotzena de metres d'ell, un interruptor es va moure i una sirena va sonar per tot l'enorme edifici. Una altra empenta de la Força va fer descendir la seva plataforma en espiral fins al despatx a la base de la torre del podi. Els soldats clon arribaven ja.
‒Ha estat Yoda ‒va dir mentre baixava de la plataforma‒. Un altre intent d'assassinat. Trobeu-lo i mateu-lo. Voleu l'edifici si fa falta.
No tenia temps de dirigir personalment la recerca; la Força captava un advertiment en els seus ossos: Lord Vader corria perill.
Perill mortal.
Els clons es van dispersar. Va detenir a un oficial.
‒Tu. Truca a la plataforma i digues-los que vaig cap a allà. Que tinguin la meva nau preparada i a punt.
L'oficial va saludar, i Palpatine, amb un vigor que li va sorprendre fins i tot a ell, va arrencar a córrer.

Ajudat per la Força, Yoda corria pel passadís de servei situat sota la Sorra més de pressa del que podia córrer un ésser humà. Tallava els conductes a mesura que passava, omplint el passadís darrere d'ell amb tentacles de cables d'alt voltatge, retorçant-se i escopint llampecs. Cada vàries dotzenes de metres feia una pausa prou llarga com para tallar un forat en la paret del passadís. Quan els seus perseguidors poguessin franquejar els cables haurien de dividir les seves forces per registrar cadascuna de les seves possibles sortides.
Però sabia que s’ho podien permetre; hi havia milers d'ells.
Sense minorar el pas, va treure el comunicador de dins de la seva túnica. La Força li va murmurar un conjunt de coordenades i ell les va repetir al comunicador.
‒Demorar-te no has ‒va afegir‒. En tancada persecució estan. He fallat i matar-me podrien.
El Centre de Convocatòries del Senat Galàctic era una cúpula de més d'un quilòmetre de diàmetre edificada sobre altes parets; i, fins i tot ajudat per la Força, Yoda respirava amb força quan va arribar a la vora. Va tallar un forat en el sòl sota ell i es va deixar caure en un altre passadís utilitzat per al manteniment de l'enorme sistema lluminós que il·luminava la Plaça de la República mitjançant panells de transpariacer que cobrien la part inferior de la vora de l'enorme cúpula. Va tallar el fossat lluminós, i els watts reflectits van estar a punt d'encegar-lo a la vertiginosa caiguda que hi havia més enllà del transpariacer sobre el qual estava.
També va obrir un forat en ell sense dubtar-ho, i va saltar de cap a la nit.
Es va agafar les vores de la seva llarga capa per usar-la com a planador improvisat i va deixar que la Força el guiés en una caiguda lliure lluny del Centre de Convocatòries. Era massa petit per disparar el perímetre de defenses automatitzades, però l’aerolliscant amb la carlinga oberta cap al qual queia seria derrocat del cel si es desplaçava a un costat un metre més del seu actual rumb.
Va deixar anar la capa perquè onegés cap amunt, fent una espècie d'acrobàcia que el va redreçar en l'aire per caure, amb els peus per davant, en un seient al costat d’en Bail Organa.
Mentre Yoda s'ajustava l’arnés de seguretat, el senador d’Alderaan va fer girar l’aerolliscant llogat en un angle que hi hauria impressionat a Ànakin Skywalker, i es va dirigir cap a la intersecció més a propera de les congestionades aeroautopistes de Coruscant.
Yoda va tancar els ulls amb força.
‒Mestre Yoda? Estàs ferit?
‒Només en el meu orgull ‒va dir Yoda. I ho deia de debò, encara que Bail no podia comprendre com de profunda que era aquesta ferida, ni el molt que sagnava‒. Només en el meu orgull.

========

Quan la pressió d’Ànakin en els seus canells li va doblegar els braços fins al punt de ruptura, obligant-lo a deixar anar els dos sabres làser en un arc lent però imparable, Obi-Wan es va desfer de tot això.
De tot.
De les seves esperances. De les seves pors. De les seves obligacions envers els Jedi, de la seva promesa a Qui-Gon, del seu fracàs amb Ànakin.
I dels sabres làser.
Sorprès, Ànakin va alterar instintivament la seva tenalla en la Força, deixant anar un canell per agafar el seu sabre. En aquest instant, Obi-Wan va alliberar l'altra mà i va agafar amb la Força el seu propi sabre, invertint-lo al llarg del seu avantbraç perquè la seva ràpida parada de l’eixordador revés d’Ànakin no només bloquegés el cop, sinó que desviés ambdues fulles per tallar la paret contra la qual estava parat. Va desviar la següent estocada cap a la paret contrària, guiant novament ambdues fulles cap amunt i sobre el seu cap en un escombratge circular que li va permetre emprar el següent embat del poder d’Ànakin per empènyer-se cap enrere, a través de la paret, a fora, fins al fum i les brases que queien dels cels.
Ànakin li va seguir, atacant constantment. Obi-Wan va tornar a cedir terreny, retirant-se al llarg d'una estreta balconada sobre la riba de sorra negra d'un llac de foc.
Mustafar cantava a mort darrere d'ell, a només un instant de distància, en alguna part entre els rius de roca fosa. Obi-Wan va deixar que Ànakin l’empenyés cap allà.
Va decidir que era un lloc al que havien d'arribar junts.
Ànakin li obligava a retrocedir, copejant amb la seva fulla amb una força que semblava fluir del volcà que tenien sobre ells. Girà, va tallar estelles d'acer de la paret i les va llançar contra el seu contrincant amb tota la calor de la seva fúria. Va tallar un panell de control que hi havia en la passarel·la, i el camp de força que mantenia a ratlla la tempesta de lava va desaparèixer.
Al voltant d'ells plovia foc.
Obi-Wan va retrocedir fins a la vora de la balconada; més enllà només hi havia un cable energètic, no més gruixut que el seu braç, que portava a la principal planta col·lectora de la vella mina de lava. Obi-Wan va retrocedir i va posar el peu en el conducte sense cap titubeig, mantenint un equilibri impecable mentre parava un cop darrere l'altre.
Ànakin va seguir avançant.
En la corda fluixa que era el cable energètic, les seves espases eren esborralls fins i tot més veloços que abans. Atacaven, tallaven, paraven i bloquejaven. Bombes de lava ressonaven en el sòl sota ells, desprenent gotes d'ardent pedra que els hi van cremar les túniques. El fum amortallava l'estel del planeta, i les úniques llums que quedaven eren la lluentor infernal de la lava sota ells i la de les pròpies fulles. Bengales d'energia que espetegaven i escopien.
Això no era un Sith contra un Jedi. No era la llum contra la foscor o el bé contra el mal; no tenia res a veure amb el deure o la filosofia, amb la religió o la moral.
Era Ànakin contra Obi-Wan.
Era personal.
Els dos sols, i el dany que s'havien fet mútuament.
Obi-Wan va donar una tombarella cap enrere, des del cable fins a la seva connexió amb la planta col·lectora. Quan Ànakin va anar darrere d'ell, va tornar a saltar. Els dos van girar i van saltar per tots els seus nivells, pujant escales i creuant plataformes. Van lluitar damunt dels panells col·lectors sobre els quals es vessaven les cascades de lava, i Obi-Wan, a la vora del panell col·lector, encongit sota una corba de duracer que apartava les esquitxades de lava, desviant les descàrregues de la Força i contrarestant les espasades d'aquesta criatura plena de fúria que havia estat el seu millor amic, va comprendre de sobte una veritat inesperadament profunda.
L'home al que s'enfrontava era tot allò que Obi-Wan s'havia compromès a destruir. Assassí. Traïdor. Jedi caigut. Senyor dels Sith. Però aquí, i ara, malgrat tot...
Obi-Wan seguia estimant-lo.
Yoda ho havia dit amb tota claredat: "Permetre que aquestes inclinacions passin per la vida un Jedi d'aconseguir ha", però Obi-Wan mai s'hi havia permès entendre-ho. Havia defensat a Ànakin, li havia excusat, li havia encobert una i una altra i una altra vegada; i durant tot aquest temps, aquesta afecció, l'existència de la qual fins i tot negava, l'havia encegat al camí fosc que hi havia pres el seu millor amic.
Obi-Wan va saber que, al final, només hi havia una resposta per a l’afecció... La va deixar passar.
El llac de foc, que ja no estava contingut pel camp de força, es menjava la platja en la qual estava instal·lada la planta, i la enorme estructura es va enfonsar, fent relliscar a tots dos guerrers, forçant-los a buscar desesperadament un agafador en els inclinats vessants de duracer que es convertien ràpidament en cingles. Es van agafar a cables solts mentre la superestructura de la planta surava fins a la lava, enfonsant-se lentament a mesura que els seus nivells inferiors es fonien i cremaven.
Ànakin va saltar de la superestructura, subjectat al seu cable i gronxant-se en un ampli arc sobre la calor de la lava. Obi-Wan va saltar també per reunir-se amb ell, subjectant el cable amb una mà i amb la Força, inclinant la fulla cap amunt. Ànakin va propinar una espasada als seus genolls, però Obi-Wan va elevar les cames i va tallar el cable per sobre de la mà de l’Ànakin, fent-lo caure.
Borses de gas s'elevaven fins a la superfície de lava, escopint flames que eren com braços que buscaven agafar-lo.
Però la corba de l’Ànakin ja el portava de tornada a les enfonsades ruïnes en les quals s'havia convertit la planta col·lectora, i la Força el va posar a l'abast d'un altre cable. Obi-Wan va embullar les cames en el seu cable, alterant el seu arc per posar-se a l'abast del que ara penjava Ànakin, però aquest ja s'havia fet al joc i es gronxava de cable en cable, allunyant-se dels avanços d’Obi-Wan i emprant la Força per pujar més i més, obligant al seu perseguidor a fer el mateix. En aquest terreny, l'altitud ho era tot.
A empentes simultànies de la Força van portar a tots dos girant cables amunt, fins a l'inclinat terrat de la superestructura. Obi-Wan amb prou feines va poder posar els peus sobre el metall abans que Ànakin saltés sobre ell. Van romandre gairebé enganxats, amb les fulles girant i entrexocant per tots costats, mentre els droides de manteniment de la planta col·lectora seguien funcionant al seu voltant, treballant inconscientment en la maquinària condemnada, com seguirien fent fins que la lava es tanqués sobre ells i els fongués, reduint-los a les seves molècules essencials i dissolent-los en el corrent.
Un rugit més sonor que el de l'erupció del volcà va venir de riu amunt. El metall va començar a xisclar i a estirar-se. El riu descendia bruscament en un llençol vertical de foc que s'esvaïa en ardents núvols de fum i gasos.
La planta col·lectora sencera estava sent arrossegada, de forma inexorable, cap a una cataracta de lava.
Obi-Wan va decidir que no volia veure el que hi havia en el fons.
Va apartar la fulla de l’Ànakin amb un bloqueig a dues mans i va propinar una puntada ben col·locada que els va separar. Abans que Ànakin pogués recuperar l'equilibri, Obi-Wan va arrencar a córrer per donar un salt que es convertí en una capbussada de cap fora del terrat. Va descendir, nivell rere nivell, a només unes desenes de metres de la lava. La Força va portar a la seva mà un cable que penjava, convertint la seva capbussada en un arc que el va elevar molt a dalt i molt lluny, fins al mateix límit del cable.
I el va deixar anar.
Amb la mateixa seguretat amb la qual hauria saltat des d'un gronxador en una de les sales de joc del Temple, la seva velocitat el va enviar volant en un arc que el va disparar cap a la riba del riu.
Cap a. No fins a.
Però la Força li havia portat fins allà, i seguia sense trair-li. A baix, brunzint a pocs metres sobre el riu de lava, va aparèixer una enorme, lenta i vella plataforma repulsora que transportava droides i equip cap a la planta col·lectora, atès que la seva programació no era prou sofisticada com per adonar-se que era a punt de resultar destruïda.
Obi-Wan va girar en l'aire i va deixar que la Força li permetés aterrar com un gat. Un cop ràpid de sabre làser va inutilitzar el sistema de guia de la plataforma, i Obi-Wan va poder dirigir-la cap a la riba amb un simple desplaçament del seu propi pes.
Es va tornar per veure com la planta col·lectora xisclava com els condemnats en l'infern corellià, esfondrant-se per la vora de la cataracta fins precipitar-se cap a una destrucció invisible.
Obi-Wan va baixar el cap.
‒Adéu, vell amic.
Però la Força li va murmurar un advertiment, i Obi-Wan va alçar el cap a temps de veure a Ànakin saltant cap a ell des de la fumera que hi havia sobre la cataracta, agafat a un petit droide mogut per repulsors. El petit droide era molt més ràpid que l’aparatosa plataforma de càrrega, i Ànakin va poder envoltar a Obi-Wan i tallar-li l'accés a la riba. Obi-Wan va tornar a desplaçar el seu pes a un costat i a un altre, però el droide d’Ànakin era àgil com una pantera de les sorres; no hi havia forma de sortejar-lo, i la calor, tan prop de la lava, era prou intensa com para socarrimar el pèl a Obi-Wan.
‒Aquest és el teu final, Mestre ‒va dir Ànakin‒. Tant de bo fos d'una altra manera.
‒Sí, Ànakin, jo també ho hagués preferit ‒va dir Obi-Wan mentre corria per donar un salt, convertint la seva fulla en una llança.
Ànakin es va tirar a un costat i va desviar l'embat gairebé amb desdeny. Va fallar una espasada a les cames d’Obi-Wan quan aquest va passar pel seu costat.
Obi-Wan va convertir el seu salt en un rodar cap endavant que el va deixar balancejant-se a la vora d'un petit cingle, just damunt de la suau sorra negra de la riba. Ànakin va bordar una maledicció en adonar-se que li havia enganyat, i va saltar del seu droide contra l'esquena d’Obi-Wan...
Mig segon massa lent.
El gir d’Obi-Wan per parar l'atac no va trobar la fulla d’Ànakin. Va trobar el seu genoll. I després el seu altre genoll.
I mentre Ànakin encara seguia en l'aire, amb les cremades extremitats amb prou feines iniciant la seva caiguda pel cingle, el gest d’Obi-Wan en retornar la seva arma a la posició de guàrdia va fer que la seva fulla passés a través del braç esquerre d’Ànakin, per sobre del colze. Va fer un pas enrere mentre Ànakin queia.
Ànakin va deixar anar el sabre làser per poder esgarrapar la vora del cingle amb la seva mà mecànica, però els seus dits eren massa forts per al banc de lava, que es va enfonsar, fent-li relliscar fins a la sorra negra. Les seves cames i el seu braç tallats van rodar fins a la lava i es van convertir en cendres amb sobtats esclats de flames escarlates.
Del mateix color que una fulla Sith, va observar Obi-Wan amb distància.
Ànakin esgarrapava la tova sorra negra, però el seu forcejament només li feia relliscar encara més. La sorra en si era prou calenta com per cremar el guant dels dits de duracer que s'enfonsaven en ella, i la seva roba va començar a fumejar.
Obi-Wan va agafar el sabre làser de l’Ànakin i va aixecar també el seu, sospesant els dos a les seves mans. Ànakin havia basat el seu disseny en el d’Obi-Wan. Eren molt semblants.
S'havien usat de forma molt diferent.
‒Obi-Wan...
Mirà cap a baix. Les flames llepaven les vores de la túnica d’Ànakin, i el seu llarg cabell estava negre i començava a socarrimar-se.
‒Eres l’Escollit! Es deia que acabaries amb els Sith, no que t’uniries a ells. Que portaries l'equilibri a la Força, no que la deixaries en la foscor. Eres el meu germà, Ànakin. Et volia, però no vaig poder salvar-te.
Un esclat de metall va creuar el cel, i Obi-Wan va sentir que la foscor es tancava al voltant dels dos. Coneixia aquesta nau: la llançadora del Canceller. Va suposar que ara seria la llançadora de l'Emperador.
Yoda havia fallat. Igual havia mort.
Igual havia deixat sol a Obi-Wan: l'últim Jedi.
Sota els seus peus, Darth Vader va esclatar en flames.
‒T'odio ‒va cridar.
Obi-Wan va baixar la mirada. Matar-lo seria un gest de misericòrdia. No se sentia misericordiós.
Se sentia calmat i buidat, i va saber que baixar fins aquesta platja negra podia costar-li més temps del que tenia.
S'acostava un altre Senyor Sith.
Al final només li va quedar una elecció. L'elecció que hi havia fet molts anys abans, quan va passar les seves proves per ser Cavaller Jedi i va jurar ser un Jedi per sempre. Al final seguia sent Obi-Wan Kenobi, seguia sent un Jedi, i no mataria a un home indefens.
El deixaria a la voluntat de la Força.
Es va girar i es va allunyar caminant.
Al cap d'un moment, va començar a córrer.
Va començar a córrer perquè es va adonar que, si era prou ràpid, encara podia fer alguna cosa per Ànakin. Encara podia honrar el record de l’home al que havia estimat, o al desaparegut Orde al qual tots dos havien servit.
En la plataforma d'aterratge, C3PO li esperava en la rampa de descens de l’esquif, agitant frenèticament els braços.
‒Mestre Kenobi! Si us plau, doni's pressa!
‒On està la Padmé?
‒Ja està dins, senyor, però està molt malament.
Obi-Wan va pujar la rampa fins a la carlinga de l’esquif i va encendre els motors. Quan la llançadora del Canceller va traçar una corba en direcció a la plataforma, l'esvelt esquif d'acabat de mirall ja es dirigia cap als estels.
Obi-Wan mai va mirar enrere.





[1] En l’original utilitzen la paraula petit monstre o monstruet, em va semblar més encertat dir-li follet al Mestre Yoda. (N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada