dimecres, 13 de març del 2019

Un bosc llunyà (i IV)

Anterior


CAPÍTOL 4

Chewbacca va deixar caure el morro del seu aerolliscador cap a les blaves gargamelles quadrades de l'entrada del túnel, i va iniciar un lent descens cap al Centre de Detenció. Malla va agafar el rifle làser d'entre els seients i va començar a inspeccionar la seva part inferior.
—Es tracta d'un model especial per a combat —li va explicar Chewbacca—. La seguretat es desactiva automàticament quan agafes el mànec i col·loques el dit en el gallet.
Malla va experimentar amb les seves mans un moment, i després va sacsejar el cap.
—No vaig a confiar-li la meva seguretat a aquesta cosa. —Ella va retornar l'arma a la funda que es trobava darrere del seient del conductor, i després es va quedar mirant a través del parabrisa—. Estic segura que tens un pla.
Chewbacca va assentir.
—I un bo. —Va esquivar una cantonada d'angle agut, dissenyada per evitar la penetració d'incursions a alta velocitat, i després li va dir— Buscar a Lumpy i portar-ho de retorn.
—Quan aquests descolorits se n'adonin que som nosaltres els que estem en aquest vehicle... no penses que tractaran de matar-lo?
—Per això cal actuar amb rapidesa i colpejar dur.
Chewbacca va esquivar la segona part de l'aguda cantonada, i van passar a través d'una oberta porta de seguretat que conduïa a un estacionament cavernós. Il·luminat amb la mateixa llum tènue que el túnel d'entrada, es trobava replet d'aerolliscadors abandonats, barrils de carboplast, i desordenats munts d'equips de salvament. Enfront del túnel, amb prou feines podia distingir una coberta de comandament de dos pisos, la paret dels quals d'observació feta de transpariacer, es trobava coberta de crostes de brutícia i foradada per la petjada d'un sens fi de trets de blàsters.
L'altre aerolliscador havia estat estacionat en una plaça d'aparcament per sota de la coberta de comandament. Quatre habitants de les profunditats es trobaven darrere del vehicle, lluitant per empènyer una combativa bola de pèl cap a una oberta porta de seguretat que conduïa cap a les profunditats del Centre de Detenció. Mentre ell i Malla s'acostaven, Chewbacca va començar a observar els blaus i contusions en els rostres ensangonats dels segrestadors del seu fill.
—Mira la baralla que els hi està donant! —Va fer derivar l'aerolliscador al voltant i per davant de la badia adjacent—. Fins ara ja vaig comptant dos nassos trencats i una mandíbula dislocada!
Malla li va fer una ganyota de retret.
—Aquesta no és una competència de palmades, Chewbacca. —Es va aixecar del seu seient i es va dirigir a la part posterior de l'aerolliscador—. Per lluitar d'aquesta manera, Lumpy ha d'estar aterrit.
—Una mica de por és saludable, t'ensenya a estar atent. —Chewbacca es va estacionar en la badia—. Saps què fer?
Ella va assentir.
—Atacar ràpid, colpejar dur, tornar amb Lumpy.
—I amb el datapad de la Princesa Leia, si és que aconsegueixes de veure’l. —Chewbacca es va aixecar i es va ficar en la torreta d'armes—. Jo et cobreixo.
Malla va sortir corrent per la porta posterior de l'aerolliscador, rugint amenaces i malediccions. Per al moment en què Chewbacca havia retirat el pesat blàster del seu sòcol de muntatge, ella ja estava sobre els habitants de les profunditats, llançant els seus cossos demacrats cap als costats i estripant les ossudes mans que s'havien apoderat del seu fill. Chewbacca va efectuar alguns trets sobre el terra per perseguir als dos supervivents que escapaven a través de la porta de seguretat. Una vegada que Lumpy va quedar lliure, es va posar dempeus i va començar a córrer darrere dels seus segrestadors.
—Per aquí! —Lumpy va agitar un braç en direcció a la porta de seguretat—. És una...
Malla va atrapar al cadell pel braç i va tirar d'ell de retorn cap a l'aerolliscador. Lumpy es va retorçar alliberant-se. Tota la seva por no li havia ensenyat gens.
—Lumpy! —va rugir Chewbacca—. Vine...
—És un parany! —Lumpy va aferrar pel canell a sa mare i va intentar, sense èxit, tirar d'ella cap a la porta de seguretat—. De pressa!
Chewbacca va tornar a observar la resta de l'estacionament i va notar que hi havia molts parells de petits panells corredissos que s'estaven obrint en tots els racons de l'habitació.
—Mogueu-vos!
Li va fer senyals a Malla perquè corregués cap endavant i es va deixar caure de la torreta al mateix temps que la porta de seguretat començava a tancar les seves portes corredisses. Va apuntar cap a la part posterior de l'aerolliscador i va disparar a les guies superiors de la porta. La porta es va lliscar fora del seu carril i va quedar embussada.
Múltiples trets de canó van començar a batre el fuselatge l'aerolliscador, sacsejant-lo i perforant-lo amb suficient força com per no deixar cap dubte quant a la destinació de qualsevol persona que s'hagués quedat en el seu interior. Malla i Lumpy van arribar a la porta de seguretat i s’escapoliren a través de l'escletxa. Chewbacca va córrer darrere d'ells, empentant la porta amb l'espatlla i deixant-la deformada producte de la seva poderosa envestida.
Va arremetre sobtadament enmig de l'habitació, submergint-se dins d'un remolí de rajos làser que rebotaven en les parets, i de desenfrenats braços wookiees que enviaven a volar als habitants de les profunditats; llavors va albirar un mur de pàl·lides cares que intentaven forçar la porta posterior, i se'ls va posar al davant amb el seu desintegrador pesat.
El mur d’esgrogueïts es va esvair.
Chewbacca va colpejar la culata de la seva arma sobre el crani de dos habitants de les profunditats humans que encara estaven fent trets làser que rebotaven en les parets mentre Lumpy s'esforçava per mantenir els braços dels atacants apuntant cap al terra, i després es va tornar per trobar a Malla doblegant a l'últim dels seus atacants en dos... en la direcció incorrecta.
Deixant a Malla per cuidar la seva esquena, Chewbacca va caminar a través de la mitja dotzena de cossos demacrats, i va treure el cap per la porta que donava cap al fons d'un bloc de cel·les ple de penombres, conformat per no més d'un centenar d'unitats. Corrent a través de l'atri central, es trobava una petita banda de rondadors de les profunditats, armats amb vells rifles làser E-11. Chewbacca va aixecar el blàster pesat i va negar amb el cap; no obstant això, no es van detenir i van començar a aixecar les seves pròpies armes. Chewbacca els va abatre.
Només llavors es va adonar que ell i la seva família semblaven estar en una àrea de processament de presoners, amb una estació de guàrdia a l'esquerra i una paret proveïda de manilles d’electroxoc a la dreta. A l'àrea de l'estacionament, els canons desintegradors continuaven fent foc, martellejant la porta de seguretat ja bastant afeblida de per si mateix, mentre que alguns dels seus trets rebotaven sobre el terra.
—Algú està ferit? —va preguntar Chewbacca.
—Estic... estic bé —va dir Lumpy—. Crec.
—Estàs banyat de sang —Malla va dir, tractant d'acostar-se a ell—. Deixa'm fer un cop d'ull.
Començava a permetre que ella li revisés, però llavors es va fixar en la mirada de Chewbacca i es va apartar.
—No és la meva sang. —Lumpy va mirar en direcció als martellejants trets de canó, i després es va tornar cap a Chewbacca—. És una sort que jo sabés que hi havia un parany, veritat? Quan...
—Encara no estem fora de perill, Lumpy —va dir Chewbacca, fent una ullada al voltant de la petita habitació. La porta que conduïa a l'estació de guàrdia estava fortament tancada, deixant el bloc de cel·les com a única sortida, el qual sabia Chewbacca, havien d'evitar costi el que costi.
—Podràs explicar-nos-ho més tard.
La cara de Lumpy es va enfosquir.
Chewbacca va ignorar la punxada de culpabilitat que sentia per tallar al cadell i, mirant a través de la bruta paret d'observació de l'estació de guàrdia, va localitzar el panell de control. Fent senyals a Malla i Lumpy perquè es refugiessin en una cantonada, va estrènyer el canó del blàster pesat contra el transpariacer i es va recolzar contra ell amb totes les seves forces.
—Lumpy, ni se t'ocorri fer això —va dir—. Tret que hagis de fer-ho.
—No vagi a ser que el retrocés et...
—Sí ho sé.
Chewbacca va tancar els ulls i va prémer el gallet; així i tot va ser encegat per l'esclat, i va ser estampat de cop contra la paret oposada. La seva següent sensació va ser que es lliscava a través d'una coberta mal allisada, que les seves oïdes retrunyien amb trets làser i que les seves fosses nasals estaven plenes de l'olor de pell cremada. Tenia un braç aixecat en l'aire i un nus entre els omòplats que se sentia com si algú l'hagués atonyinat amb una porra d'atordiment.
—Pots aixecar-te? —va preguntar una suau veu de wookiee: la veu de la Malla.
Chewbacca va obrir els ulls i va veure que encara tenia cames. Llavors va mirar la petita sala de processament en la qual encara estaven atrapats, i el record dels últims moments va tornar a ell d'un sol cop. Va agafar la seva arma que estava caiguda en el terra, es va posar dempeus, i va observar cap a l'estació de guàrdia. Hi havia un forat de la grandària del puny on el desintegrador havia recolzat el seu canó contra el transpariacer, i la resta de la paret d'observació havia quedat opaca a causa de la calor produïda per la fusió.
—On està Lumpy?
Malla va fer un gest cap a la porta de l'estació de guàrdia, que estava oberta. Chewbacca la va travessar i va trobar a Lumpy esperant endins, mantenint la vigilant sobre el costat oposat de l'habitació.
Una vegada que Malla se'ls va haver unit, Chewbacca es va acostar al panell de control, va clausurar tant la porta del bloc de cel·les així com l'entrada de l'estació en si, i després va disparar sobre el panell de control.
Es va tornar cap a Lumpy.
—Ara digues-me sobre aquest parany.
L'expressió de Lumpy estava exultant.
—De debò?
L'interior de Chewbacca es trobava dividit entre castigar al cadell per no obeir i elogiar-lo per salvar les seves vides, sobretot perquè no sabia quin camí era el que més probablement podria mantenir a Lumpy sota control, almenys fins que poguessin trobar una manera de sortir d'aquest embolic.
Chewbacca va decidir simplement assentir amb el cap.
—Després que em detinguessin en el seu aerolliscador —va començar Lumpy—, IT va fer un gran escàndol per dir-me que vostès em seguirien.
—«IT»? —va preguntar Malla.
—El seu droide —va explicar Lumpy—. Almenys crec que ells li pertanyen, tothom actua com si IT fos l'amo de tots ells. El droide va dir que sap com pensen els wookiees, i que estaria llest per quan vosaltres vinguéssiu darrere meu. Així que quan vam arribar aquí, i els va demanar als seus nois que em mantinguessin en les badies d'estacionament fins que vosaltres em veiéssiu, jo ja sabia que estava posant-vos un parany.
—Aquest droide... —Chewbacca va prendre el lloc de Lumpy en la sortida i el va trobar mirant cap a un corredor buit, amb només dues portes que donaven cap al costat de l'estacionament i un turboascensor descompost en la part final. Sabia que l'ascensor estava fora de servei perquè algú havia empès una escala de metall pel pou, de la qual només s'apreciava la part inferior—. A què s'assemblava?
—Tenia tipus d'aranya, amb un cos negre brillant i un munt de cames llargues —va dir Lumpy.
—Sona com un IT, un de la sèrie interrogador —va dir Chewbacca, tractant d'imaginar per què un obsolet droide de tortura albergaria semblants coses a la seva programació per fer alguna cosa com això—. Ho has fet bé. Els IT són molt intel·ligents, és per això que has de fer exactament el que jo et digui d'ara endavant.
—No et preocupis —va dir Lumpy.
—Estem preocupats —va dir Malla—. Si haguessis obeït una sola vegada avui, no estaríem ficats en aquest embolic.
—I llavors no sabríem on està el datapad de la Princesa Leia.
—Lumpy! —Chewbacca va mirar cap avall sobre el cadell—. Ets tu el que està fent que em preocupi.
Sense esperar resposta, Chewbacca va començar a dirigir-se pel passadís. Preocupat com estava pel que el droide podria haver planejat per al banquet d'aquesta nit, la seva primera prioritat era escapar del Centre de Detenció juntament amb la seva família. Perdre la vida tractant de ser herois no salvaria a ningú.
Ambdues portes en el passadís van resultar estar bloquejades des de l'altre costat, per la qual cosa l'única via de fugida possible era el turboascensor. Chewbacca estava esperant que una banda d'habitants de les profunditats ingressés a la sala que estava darrere d'ells, o que es deixés caure des de l'elevador, i que comencessin un nou atac, però van arribar al final del corredor sense majors incidents.
Va fer un gest perquè Malla i Lumpy esperessin mentre pujava la improvisada escala per assegurar-se que la zona estava buidada. Ja no podien sentir els canons desintegradors ni els sorolls en l'estacionament, però hi havia altres sons, brunzits esmorteïts i crits apagats, i el cruixit inconfusible de la veu d'un droide donant ordres.
En la part superior de l'escala, Chewbacca es va trobar en el pont de comandament que havia vist abans, mirant a través d'un llòbrec batibull d'escriptoris, panells de control i sòcols de tret per blàsters. Quan la instal·lació era nova, les parets d'observació a cada costat li havien proporcionat una visió sense obstacles, tant del bloc de cel·les com de l'estacionament. Ara el transpariacer estava tan ronyós que només podia distingir formes nebuloses i agitacions fantasmals.
En un escriptori ben il·luminat, prop del centre de l'habitació, un petit droide, la figura del qual recordava vagament la forma d'au, es trobava ajupit sobre un datapad, taral·lejant i cantant, i fent-se picades d'ullet a si mateix al mateix temps que els seus dígits manipuladors ballaven a través del teclat. A diferència de gairebé tota la resta al Centre de Detenció, l'embolcall del cos del droide estava polida i brillant, amb tots els seus servo-sistemes, òbviament, ben lubricats i mantinguts.
Chewbacca va baixar per l'escala novament i es va tornar cap a Lumpy.
—Hi havia un altre droide amb el IT? —li va murmurar.
Lumpy va assentir.
—Una petita màquina decodificadora —li va respondre amb el mateix to de veu—. Estava amb els lladres a l'interior de l'apartament dels Solo.
Chewbacca va assentir. Es va recordar d'haver albirat a un droide similar prop de les canonades de desfogament de pressió abans de Lumpy fos capturat, i una màquina decodificadora, sens dubte, explicaria com s'havien desarmat els sistemes de seguretat dels Solo. Probablement, la màquina decodificadora fins i tot explicaria per què els droides de manteniment havien estat cobrint les pistes que els lladres havien anat deixant en la Planta de Tractament Físic. L'única cosa que la seva presència no explicava era qui estava proveint als habitants de les profunditats amb droides del tipus de la màquina decodificadora, la qual valia un milió de crèdits.
—La màquina decodificadora està allà, treballant en un datapad...
—Què estem esperant? —li va exigir Lumpy. El cadell va saltar sobre la improvisada escala i va començar a grimpar—. Anem!
Aquesta vegada, Chewbacca estava preparat.
—Baixa! —Va arrencar a Lumpy fora del turboascensor i el va plantar fermament en el terra—. Aconseguiràs que algú et mati!
Els ulls de Lumpy es van engrandir i van començar humitejar-se, i el seu llavi inferior va començar a tremolar. A l'instant Chewbacca es va sentir culpable, però ser dur semblava ser l'única manera d'aconseguir una cosa d’ell. Va assenyalar amb un dit enfront de la cara del cadell.
—Encara no estàs preparat —va dir amb fermesa—. Tu et quedes aquí amb la teva mare. Entesos?
Lumpy va assentir, malhumorat, mirant al terra.
Chewbacca va mirar a Malla, va posar els ulls en blanc, i després li va preguntar:
—Estaràs bé aquí?
—Sé on trobar-te —li va respondre Malla—. Però dóna't pressa.
Chewbacca li va regirar el pèl a Lumpy, després va pujar l'escala i va començar el lent avanç silenciós que caracteritzava als wookiees sobre el tronc dels arbres. Una vegada que va estar prou a prop com per estar segur d'aconseguir el seu objectiu, va aixecar el rifle desintegrador i el va apuntar sobre l'escriptori. Quan es va haver acostat a un rang de tres passos, Chewbacca es va detenir i es va aclarir la gola.
El droide decodificador va continuar treballant.
—Estic ocupat.
Chewbacca va fer un ràpid tret làser que va passar fregant la caixa del seu processador cognitiu. Els dígits manipuladors es van quedar immòbils; llavors la cosa va donar un salt cap a un costat per enfrontar-se amb ell.
—De què es tracta? —li va demandar. En adonar-se de l'espècie de Chewbacca, el droide va canviar al shyriiwook—. Estic treballant contra-rellotge aquí.
—No vas a fer-ho —va dir Chewbacca—. Activa el teu interruptor de circuits, i és possible que sobrevisquis a la reprogramació.
El droide es va posar a la gatzoneta sobre el datapad.
—Estic programat per autodestruir-me després de ser capturat, però no hem d'arribar a això. Puc treure't d'aquest lloc amb vida.
—Això implicaria que tu també sortissis... i l'única manera que això vagi a ocórrer, és penjat de la meva esquena. —Chewbacca es va moure cap endavant i va començar a inspeccionar la seva carcassa—. A quin model pertanys? ISB 1-20?
—1-20? —es va burlar el droide—. No m'insultis. La velocitat del meu processador és cinquanta punt trenta-dues vegades més ràpida que el dels 1-20.
—Llavors, has de tenir el GwendoLyn Sis —va dir Chewbacca.
—Així és —va dir el droide amb orgull—. Bandes de processament de taquions, memòria RAM quàntica, emmagatzematge en biobateries.
—Bonic xip —va observar Chewbacca. Es tractava d'un dels quals el fabricant, el distribuïdor imperial de droides MerenData, havia desenvolupat en els últims dos anys—. Has d'haver costat prou com perquè a Ysanne Isard li retornessin el preu de tota una companyia d'assalt.
—No sabria dir-ho —va replicar el droide, clarament reticent, malgrat el seu poder de processament, a revelar més coses a més de la quantitat que acabava de revelar sobre si mateix—. El cost mai ha estat un dels meus paràmetres de funcionament.
Chewbacca va somriure davant l'admissió tàcita del droide. L'ex director d'Intel·ligència Imperial, Ysanne Isard havia estat per un temps, la cola que mantenia unit a l'Imperi en absència de Palpatine. Afortunadament per a la Nova República, havia mort un any i mig abans, quan el seu transbordador va explotar prop del final de la Guerra del Bacta.
Al mateix temps que Chewbacca estava armant el trencaclosques amb els detalls de la trama, va sentir un suau cop per darrere d'ell; probablement seria tan sols una eruga de granit caient d'una de les parets. L'important era que ara entenia els conceptes bàsics de pla de l’Isard: enviar una màquina decodificadora per modificar la programació d'un droide IT que continuava a l'aguait en un dels Centres de Detenció secrets de l'Imperi, i a continuació, asseure's a veure com executava les seves noves directives: encebar-se a destruir el govern de la naixent Nova República.
—He sentit que Ysanne Isard mai es va preocupar pels costos —va dir Chewbacca, encara amb el seu blàster apuntat sobre la màquina decodificadora—. Com...?
Chewbacca va deixar sense acabar la pregunta quan va sentir que el canó d’una pistola se li clavava la part baixa de l'esquena.
—Crec que vostès dos ja han parlat suficient —va dir una veu ronca.
—Estic d'acord.
Chewbacca va prémer el gallet —convertint en ferralla al droide decodificador, al datapad, i gran part de l'escriptori—, i després es va tornar sobre el seu emboscador, girant el cos cap a un costat i llançant un braç de forma circular per colpejar el blàster i allunyar-lo de la seva esquena. Va atacar amb el colze i va sentir l'espetec d'un crani fràgil, i llavors es va trobar mirant pel canó de l'arma d'un segon habitant de les profunditats.
Aquesta era una femella humana, igual de demacrada i pàl·lida com els altres, però més alta, de nas punxegut i gelats ulls blanquinosos. Va fer un gest cap al blàster que encara es trobava a les mans de Chewbacca.
—Deixa-ho anar. —Darrere d'ella, dues figures peludes van fer la seva aparició a la part alta de l'escala i van començar a dirigir-se silenciosament cap a ella.
Chewbacca va negar amb el cap.
—No t'ho vaig a demanar de nou.
Va deixar caure la pistola als seus peus.
—Bé. Ara... on estan els altres dos?
Chewbacca es va encongir d'espatlles.
Els ulls de la dona es van entretancar, i li va apuntar el blàster al cap.
—Llavors crec que no hi ha raó...
Va ser interrompuda per la tallant veu del droide IT, provenint del comlink del seu cinturó.
—Informi. Vaig veure centelleigs de desintegradors.
Anant amb compte de no deixar d'apuntar el desintegrador al cap de Chewbacca, va aixecar el comlink fins als seus llavis. Era un dels de curt abast, dels models de freqüència directa, ideal per a aquestes condicions de les profunditats de la ciutat.
—Tenies raó —va dir la dona—. El wookiee va anar directe contra aquest droide decodificador. Ell el va esbocinar.
Malla va aprofitar la distracció de la dona per esmunyir-se els dos últims passos cap endavant. No obstant això, Chewbacca va començar a tenir una sensació d'abatiment, començava a sospitar que havien caigut en un altre parany. En silenci, va pregar que la dona esmentés el datapad de la Princesa Leia, que digués que també estava fet trossos.
En canvi, va fer un cop d'ull al seu company inconscient, i després va afegir:
—Va fer el mateix amb Rath.
—No importa —va dir l’IT—. El treball de l’ISBy està complet. Puc manejar la interfície amb el datapad de la Princesa. Has eliminat als wookiees?
—Encara no.
Malla la va atrapar col·locant el braç per sobre de l'espatlla de la dona, i va apartar el blàster cap a un costat; al mateix temps, utilitzant la seva altra mà, li va cobrir la boca. L'habitant de les profunditats va començar a lluitar, però ràpidament es va detenir quan Chewbacca va balancejar un dit davant d'ella. Lumpy va arribar un moment després, recollint el desintegrador de la seva parella.
—Què estàs esperant? —li va exigir l’IT—. Hauré de modificar la teva programació novament?
Chewbacca va assenyalar el rifle desintegrador a la mà del seu fill i va aixecar tres dits. Lumpy va disparar tres vegades sobre una taula propera, i Chewbacca va començar a gemegar com si estigués agonitzant de dolor.
—Molt millor —va dir l’IT—. Assegura't que estiguin morts, després torna a l'estacionament. L'hora dels habitants de les profunditats està arribant. Quan els Rebels s'hagin anat, la vostra lleialtat serà àmpliament recompensada.
Posant una cara de menyspreu, Chewbacca es va disgustar, després va prendre el comlink de la dona i el va aixafar entre els seus dits.
—La por i l'esperança. —Chewbacca va estendre un artell i va colpejar a la dona sota l'orella, deixant-la inconscient a l'instant—. Són les eines del torturador i del tirà. Quan les escolteu juntes, és temps d’agafar les teves coses i fotre el camp.
Lumpy va assentir, sense deixar de mirar el terra.
Chewbacca va arrufar el gest.
—Què és això? Si estàs enutjat, almenys, tingues el valor de mirar-me als ulls.
—No estic enutjat. —Lumpy va aixecar la mirada per trobar-se amb els ulls de Chewbacca, però no hi havia cap centelleig de desafiament en ells, només disculpes... i tal vegada fins i tot vergonya—. Només volia demostrar-t'ho. Això és tot.
—Demostrar-m'ho?
—Que puc manejar-me per mi mateix —va dir Lumpy—. Igual que tu i Han.
—Ah.
Sorprès, Chewbacca va moure el cap. Malla havia tingut raó després de tot... la rebel·lia de Lumpy tenia més que veure amb tractar de complaure al seu pare que amb afirmar-se a si mateix. Això no és un bon auguri perquè desenvolupés el seu rrakktorr en uns pocs anys, però volia dir que Lumpy tenia un cor generós i això el conduiria a travessar amb seguretat els camins més foscos, més encara que amb qualsevol quantia de rrakktorr.
Chewbacca va regirar la pell del cap de Lumpy.
—Fill meu, realment estàs confós. Però això no és la teva culpa.
—No ho és? —li van preguntar Lumpy i Malla al mateix temps.
—Per ventura tu vas robar el datapad de la Princesa Leia? —li va preguntar Chewbacca—. Aquesta és tan sols la forma com ocorren les coses al voltant dels Solo. Si no haguessis anat a l’encalç del lladre, la situació hauria estat molt pitjor. Podríem haver perdut tot el Govern Provisional.
Aquest pensament va semblar agradar enormement a Lumpy.
—Així que d'alguna manera he salvat a la Nova República?
Chewbacca va somriure.
—Encara no. —Mirà el seu comlink i, com encara no trobava senyal, es va dirigir cap a la paret frontal d'observació—. En primer lloc hem de robar un aerolliscador i sortir d'aquí.
Malla va fer una mirada llarga sobre el turboascensor descompost.
—No podríem només pujar?
—M'agradaria que poguéssim —va dir Chewbacca—. Però fins i tot si coneguéssim el camí a seguir, ens prendria hores, i això és un Centre de Detenció. Probablement ni tan sols s'obre en els pisos superiors.
—I hem de recuperar el datapad de la Princesa Leia —va afegir Lumpy.
—Si és que podem —va dir Malla—. Només hi ha poc...
—No, hem de fer-ho —va dir Lumpy, mirant a través del forat obert per un blàster—. Ells ja estan carregant el Zemex.
La gola de Chewbacca es va assecar.
—Zemex?
Lumpy es va tornar cap a ell.
—M'oblidava, una vegada que ja estàvem descendint pel túnel, el droide IT li va ordenar a un dels habitants de les profunditats que preparés el Zemex per carregar-ho.
Malla es va unir a Chewbacca en la paret.
—Això és una cosa dolenta?
Chewbacca va assentir.
—És un agent nerviós imperial.
Va treure el cap per un altre forat produït pel foc dels blàsters, i va mirar cap avall a l'estacionament. En una àrea de treball propera al centre de la pista, diversos habitants de les profunditats estaven retirant els seients de passatgers de la cabina d'un dels aerolliscadors blindats de color negre. Més a prop del pont de comandament, una dotzena dels seus companys estaven transportant acuradament sengles bombones de duracer que contenien Zemex fins a la vora d'un moll de càrrega. Amb la punta arrodonida i quatre aletes per mantenir-se en posició vertical, els cilindres tenien l'aspecte de bombes primitives.
Un petit droide estava supervisant l'operació a prop, sostenint el datapad de la Princesa Leia amb la seva tenalla de subjecció. El seu cos tenia la mateixa brillant cúpula estàndard, tatxonada de sensors dels droides interrogadors imperials IT-O normals, però portava les eines de les seves agulles de tortura, llanternes, i bisturís-làser, muntats sobre llargues extremitats multi-articulades que s'assemblaven a les cames dels insectes.
Malla va sospirar i va mirar a Chewbacca.
—Així que podem dir que el destí de la Nova República està a les nostres mans?
—Sí. —Va ser una resposta que va espantar a Chewbacca, però realment no hi havia una altra opció. Ell havia de detenir al droide, i això significava que la seva família hauria d'ajudar-lo; Malla i Lumpy estaven tan poc familiaritzats amb aquesta classe de bosc tan particular que era Coruscant, que no creia que poguessin arribar sols de retorn cap a les capes civilitzades d'aquest món sense que ell els guiés—. I també ho està la vida d’en Han. Ell estarà en aquest banquet.
Malla va assentir.
—Suposo que hem de fer-ho.
—El nostre problema és IT —va dir Chewbacca—. No podem donar-li al droide l'oportunitat d'activar novament les defenses que protegeixen l'estacionament.
—Per què no fem explotar tot això ara? —li va preguntar Malla.
—Perquè tornar a casa és la part més important de la missió —li va dir Lumpy—, tret que siguis tan ximple com per jugar el paper d'un imperial.
Malla va mirar a Chewbacca a la recerca de traducció.
—No volem quedar-nos atrapats aquí —va dir Chewbacca—. Hem d'estar més aprop d'aquest aerolliscador per quan comenci la lluita.
Tothom es va quedar callat per un moment, després Lumpy va dir:
—Jo puc treure'ns d'aquí.
Chewbacca va escoltar —ho va fer d'una manera pacient, segons ell—, mentre Lumpy explicava com podia atreure al droide IT cap a un parany que li tendirien ells, per variar.
Quan el cadell va haver acabat, Chewbacca va negar amb el cap.
—Per descomptat que no —va dir—. Penso que estàs jugant a l'heroi.
L'expressió de Lumpy va decaure, però baixant el cap va dir:
—Sí, ho estava fent. En certa manera, aquest pla em feia por de totes maneres.
—Bé —va dir Chewbacca.
Malla va pensar per un moment i després li va dir a Chewbacca:
—Això vol dir que tu tens una idea millor.
Tots van romandre en silenci mentre Chewbacca intentava pensar en una.
Finalment, Malla va dir:
—M'ho imaginava. —Es va tornar cap a Lumpy—. Endavant. Aquesta és l'única cosa que el droide mai esperaria.
La mirada de Lumpy es va tornar ansiosa.
—De debò?
Quan Malla va assentir, Lumpy es va tornar a Chewbacca.
Chewbacca li va fer una mirada a Malla, i a continuació, grunyí el seu permís.
—No tinc una millor idea, per la qual cosa sembla que estic en minoria.
Lumpy es va aixecar i es va acostar a un forat de blàster de grandària considerable, que es trobava per sobre de la badia de càrrega.
—Llavors els veuré en un minut.
—Vaig a cobrir-te les esquenes —li va respondre Chewbacca—. Si quedes atrapat...
—Ho sé. No supliquis —Lumpy va acabar la frase—. Els droides d'interrogatori no són diferents d'alguns dels pinxos wookiee que jo conec. Les coses van pitjor si els hi dónes el que volen.
Havent dit això, Lumpy va tornar a pujar a través de l'orifici produït per l'explosió. Ni Chewbacca ni Malla li van abraçar; ni tampoc li van dir quan l’estimaven. Això hauria implicat que pensaven que no anaven a veure’l de nou. Ells simplement van prendre una posició a deu metres de distància, en un forat molt més petit, on estaven menys propensos a ser vistos, i van observar mentre Lumpy acuradament començava a baixar-hi.
La visió del seu jove fill prenent semblant risc era gairebé més del que Chewbacca podia suportar, i les coses només van empitjorar quan fins i tot Malla havia reconegut que era necessari per evitar un cop devastador per a la Nova República. Quant sovint es trobaria a si mateix en una posició similar en el proper any o en els dos següents anys? Quan era només la seva pròpia vida la que estava arriscant, els seus pensaments es mantenien enfocats i els seus nervis eren d'acer. Ara la seva ment estava corrent, buscant altres opcions molt després que hagués passat el temps per prendre tals decisions. Les seves mans tremolaven tant que va haver de mantenir el seu dit allunyat del gallet del blàster per por de disparar accidentalment.
Chewbacca va començar a parlar al mateix temps que Malla.
—En primer lloc —va dir.
—Només una pregunta —se li va anticipar ella—. Amb quina freqüència ocorre aquest tipus de coses?
—Al voltant dels Solo? —A pesar que les següents paraules de Chewbacca eren doloroses, les va deixar anar sense titubejos—. Massa sovint perquè Lumpy pugui quedar-se.
Malla li va prendre de la mà.
—Gràcies per ser el primer a dir-ho.
—Però encara ha d'aprendre a lluitar cos a cos —li va dir Chewbacca somrient—. Quan això s'acabi aquí, vaig a veure com puc fer per tornar a casa, a Kashyyyk durant algunes setmanes, així jo li puc ensenyar. Espero que Han pugui mantenir-se allunyat de problemes durant tot aquest temps.
Malla va somriure.
—Bé. Llavors, a casa.

Les urpes posteriors de Lumpy van cruixir sobre el transpariacer mentre ell queia per les unions de la part inferior de la paret d'observació, sorprenent de tal manera als habitants de les profunditats, que a un grup gairebé li cau una bombona de Zemex. Tots els ulls es van tornar cap al soroll. Lumpy va trobar la bretxa que estava buscant, i es va inclinar per enganxar les urpes de la seva mà en el buit.
El droide IT va cridar:
—Atura’t!
Lumpy es va balancejar fora de vista per sota de la coberta.
—És hora d'anar-nos-en —va dir Malla.
Es van precipitar fora de l'habitació i van baixar pel turboascensor descompost, per a continuació, dirigir-se cap a la porta més propera i, trobant-la encara bloquejada, es van quedar a esperar. Un moment més tard, van començar a sentir la veu espantada de Lumpy fent ressò des de l'altre costat, massa esmorteïda per ser intel·ligible. El droide IT va contestar amb un to embafador, Lumpy grunyí sense deixar-se convèncer, i la porta es va obrir.
Malla va tirar d'ell a través de l'obertura. Chewbacca va obrir foc, i mitja dotzena d'habitants de les profunditats van ser derrocats, caient de retorn cap al moll de càrrega. El droide es va anar rebotant al llarg del baix cel ras, mentre que fum i espurnes es desprenien del forat obert en el seu costat; després va aconseguir arribar els alts espais en la part principal de l'estacionament, i va semblar surar entre les bigues del sostre, sense deixar anar el datapad de la Princesa Leia.
Chewbacca es va llançar a la càrrega a través de la porta, prenent als habitants de les profunditats tan completament per sorpresa, que no van aconseguir dispersar-se amb la suficient rapidesa, i simplement van morir. Va veure al droide IT bellugant-se mentre traçava la seva ruta per escapar de la badia de càrrega i li va disparar de nou, enviant fragments de la seva carcassa, braços armats de bisturís i electro-shockers volant en totes direccions. No va veure cap tros del datapad.
Un torrent rajos làser va sorgir de la zona de treball. Chewbacca va retornar el foc, perdent de vista al droide IT, però reduint el perillós torrent a un degoteig poc precís. Amb Malla i Lumpy prop d'ell, es va llançar a través de la badia de càrrega i es va refugiar darrere de les bombones de Zemex.
Els habitants de les profunditats van deixar de disparar per complet.
—De la mateixa forma que quan el mallakin s'amaga darrere de la katarn —va observar Malla—. Però, com escapem del niu?
Chewbacca va treure el cap cap amunt. A deu metres de distància, els canons de mitja dotzena de blàsters apuntaven en la seva direcció, recolzats sobre l'aerolliscador en el qual els habitants de les profunditats havien estat treballant.
—Emportant-nos el niu amb nosaltres. —Chewbacca li va passar el seu desintegrador a Malla, i li va dir—: Només has de disparar al terra i espantar-los.
—I el datapad? —va preguntar Lumpy—. Mentre no el recuperem...
—IT vindrà cap a nosaltres —va dir Chewbacca—. Representem una amenaça per a ell. Som una amenaça al seu objectiu principal. No deixarà que ens anem d'aquí amb vida.
—M'agradaria que ho haguessis posat d'una altra manera —va dir Malla.
Chewbacca va agafar un de les pesades bombones de Zemex i la va bressolar entre els seus braços. Pesava tant com una moto aèria, però estant a mig camí de deslligar tot el seu furor en la batalla, no va tenir cap problema a manipular-ho.
—Seguiu... me.
Chewbacca va començar a trotar, dirigint-se cap a l'aerolliscador, amb Malla i Lumpy a cadascun dels seus costats, amagat darrere del dipòsit.
Els horroritzats habitants de les profunditats van romandre darrere de l'aerolliscador, veient com el wookiee se'ls acostava, amb expressions bocabadades d'incredulitat. Quan Malla va començar a llançar trets en la seva direcció, van sortir del seu tràngol i van fugir cap a la sortida.
Al mateix temps que Chewbacca i els altres s'acostaven a l'aerolliscador, IT —o més aviat, allò que quedava de l’IT— es trobava surant en el sostre i es va llançar sobre ells des de dalt, aferrant-se al coll del recipient. Encara tenia tres membres, un d'ells tenallant el datapad de la Princesa Leia. Però la major part del seu embolcall exterior havia desaparegut, permetent que els cables cremats i les plaques de circuits foses pengessin de manera poc cerimoniosa fora del seu cos.
El droide va tornar el seu sensor d'informació visual cap a Chewbacca, i en un grall amb prou feines comprensible, va dir:
—Tu l’has utilitzat com a esquer... A la teva pròpia descendència?
Chewbacca es va detenir en la porta posterior de l'aerolliscador i, mantenint una estreta vigilància sobre el droide, va assentir.
—No esperava... això. —A mesura que parlava, retreia una de les seves extremitats restants novament cap al seu cos—. I tu no esperaves...
Però Chewbacca sí ho estava esperant; ja s'havia adonat dels anells de calor a l'interior buit de la punta de la cama. A mesura que el petit ganivet de fusió parpellejava venint a la vida, va deixar caure la bombona i va arremetre en contra d'ell, atrapant la base del braç tallant del droide i colpejant-lo contra l'armadura de l'aerolliscador.
No obstant això, el droide IT va girar el seu ganivet de fusió al voltant del braç que el tenia atrapat, i li va cremar, realitzant un tall llarg i profund en el dors del canell de Chewbacca. La mà de Chewbacca es va obrir per si mateixa en sentir la laceració, però ell ja estava llançant la seva altra mà cap avall per recapturar al droide mentre aquest s'escapolia cap al cilindre de Zemex. Aquesta vegada, el va agafar per la tenalla de subjecció.
—Queda't quiet —va dir la Malla.
Va ficar el canó desintegrador a través de la destrossada carcassa del cos del droide i va prémer el gallet. El droide IT es va esvair enmig d'un crepitant centelleig blau que va deixar a Chewbacca parpellejant mentre se li formaven taques en els ulls... i tractant de donar una palmada a les brases de l'ardent pell del seu braç.
—No em vas escoltar dir-li a Lumpy que mai fes això? —ell es va queixar.
—Tret que hagués de fer-ho —Malla li va corregir. Va agafar la tenalla de subjecció que continuava sense deixar anar el datapad de la Princesa Leia, el va alliberar de l'arpa que el tenallava i el va llançar a la part davantera de l'aerolliscador—. I vaig haver de fer-ho. Ara deixa de queixar-te i porta'ns a casa.
Va empènyer a Lumpy cap a l'aerolliscador i va pujar darrere d'ell.
—A casa. —Chewbacca es va ficar en el seient del conductor i trepitjà l'accelerador, dirigint-se pel túnel de sortida tan ràpid que va haver de girar els repulsors de flotació cap amunt en els agudes cantonades i apujant-se damunt de les parets.
—Llavors, a casa.

FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada