divendres, 1 de març del 2019

L'Erm de Kathol (IV)

Anterior


4 ELS SENYORS D’EXOCRON
ANTHONY P. RUSSO
 
Loh’khar el Descobridor observava amb interès com Lofryyhn i Brophar Tofarain baixaven el droide sonda a la seva càpsula de llançament.
—Aquí, aquí està, Lofryyhn! —va cridar Brophar quan el droide es va acomodar en la càpsula amb el pesat cop dels perns de seguretat. El wookie va emetre un grunyit d'assentiment i va allunyar la corriola. Tots dos mecànics es van inclinar sobre la càpsula per examinar el seu treball.
Brophar va tustar amb els artells en la coberta del droide.
—Preparats per sortir aquí dins? —va preguntar. El probot va rondinar una resposta en llenguatge electrònic imperial.
—Suposo que això és un “sí” —va dir assecant-se el front amb un drap llardós—. Bé, nois, endolleu-la!
Loh’khar va riure a sota veu i es va col·locar tranquil·lament el tentacle del cap mentre veia als tècnics arremolinar-se al voltant de la càpsula i posar-la a punt per al vol. La resposta del droide no havia estat exactament —sí—, però millor que l’inflat humà no ho sabés.
Adrimetrum no solia ordenar el llançament al buit d'un dels seus valuosos probot, i la veritat és que Loh’khar mai havia presenciat un, així que li intrigava conèixer com es feia. Al cap i a la fi, mai se sap quan pugui fer falta repetir el procediment en interès propi...
També li intrigava el que podia trobar. Els sensors de llarg abast de l'Estrella Remota havien detectat la presència d'un sistema estel·lar ocult. Aquest es trobava darrere de l'embull gasós d'un antic protoestel avortat que en aquell moment dominava el paisatge estel·lar de la nau fins al punt d'atenuar el majestuós remolí de la cada vegada més propera Bretxa de Kathol.
Els oficials de la nau eren de l'opinió que el Moff Sarne havia d'estar emboscat a l'interior del núvol del protoestel, de manera que es va decidir enviar un probot a fer un cop d'ull. Loh’khar contemplava la possibilitat que la flota de Sarne estigués allà, encara que tampoc li convencia molt aquesta teoria. De totes maneres, els núvols de gas podien ocultar moltes altres coses, i l'olfacte de Loh’khar es va despertar en pensar en els descobriments que podia haver-hi a l'abast de la mà.
Va deixar que el fessin fora de l'hangar quan els tècnics van començar a buidar l'àrea per al llançament. Va tornar per mirar des de la galeria que dominava la coberta, al moment en què el probot desenganxava de la pista i poc abans que encengués els seus coets i es perdés en l’hiperespai.
Loh’khar va calcular que seria un viatge molt curt. Tal vegada ja estigués revertint de l’hiperespai a l'interior del núvol. De sobte li va inundar una sensació d'emergència en comprendre que s'estava perdent els informes preliminars.
Loh’khar es va pujar la túnica fins als genolls i va tirar a trotar cap al centre de comandament. Diversos tripulants van riure a sota veu en veure’l passar, però no els va parar esment. Els twi’lek dròpols, els twi’lek febles tenien motius per témer l'opinió dels altres. Però els twi’lek rics eren els que corrien a la trobada dels seus pressentiments. Loh’khar no sabia què és el que volia dir-li aquest pressentiment en concret, tret que era millor donar-se pressa...



EPISODI UN: EL MÓN AMAGAT

A mesura que l'Estrella Remota s'aproxima a la Bretxa de Kathol, núvols de gas i mininebuloses van sent cada vegada més freqüents. Aquest protoestel és el primer que amaga completament el seu contingut darrere d'un mantell de radiació i interferències d'estàtica, i Adrimetrum desitja estar segura de no deixar cap perill aguaitant a les seves esquenes.
Adrimetrum ha ordenat el llançament d'un droide sonda; com aquest no pot enviar els seus informes des de l'interior del núvol, té instruccions de saltar a l'exterior, enviar les imatges i lectures preliminars i tornar a l'interior per explorar més a fons. Hauria de tornar a l'Estrella Remota al cap de cinc hores.
L'informe inicial es rep a la seva hora. Les imatges no són clares, i no mostren més que un paisatge de núvols blau cobalt, entreteixides de blancs i brillants corrents de matèria gasosa supercarregada. La limitada informació assenyala que hi ha un petit estel groc a l'interior del núvol, entorn del qual gira un planeta de composició desconeguda. El droide informa que va a observar de més a prop.

EXPEDICIÓ AL NÚVOL
Per desgràcia, el droide sonda no torna. Inquieta davant el gir dels esdeveniments, Adrimetrum ordena a Gorjaye que enviï alguns Ales-X a recuperar el droide sonda i investigar el planeta misteriós. La tinent és poc inclinada a enviar els valuosos Ales-X i pilots a enfrontar-se amb un perill desconegut, però tampoc li agrada deixar una amenaça latent a les seves esquenes.
Els caces sincronitzen adequadament els seus mini-salts i arriben al sistema. Una vegada travessada la paret exterior del núvol blavós, els caces es troben amb un solitari món que sembla un jardí en l'òrbita d'un estel groc.
La interferència local produïda pel núvol gasós que embolica al sistema fa gairebé impossible l'ús de sensors i comunicacions a llarga distància. Els sensors podran localitzar el rastre del coet d'ions del droide sonda, que es dirigeix a l'atmosfera del planeta. Els caces, incapaços de captar el transponedor del droide sonda, hauran de descendir a l'atmosfera del planeta per efectuar una recerca.
Els buits entre els núvols revelen àmplies extensions de bells boscos i llunyanes cadenes muntanyenques. La veritat és que el planeta calca la idea que qualsevol personatge pogués tenir d'un món-jardí. Lamentablement, la interferència del núvol de gas que envolta al sistema afecta als sensors fins i tot en l'atmosfera del planeta. Però això no impedeix que els personatges obtinguin informació visual: l'observació revela que hi ha centres de població dispersos per la superfície.

BENVINGUTS A EXOCRON
Els Ales-X estan envoltant un núvol especialment gran quan, de sobte, una ombra grisa se'ls abalança des de baix. Un majestuós navili volador travessa el núvol desinflant-lo.
El navili és de proporcions ciclòpies i està format per un llarg fuselatge, pla per dalt i flanquejat per dos enormes cilindres alats. Les boques d'enormes canons de projectils emergeixen des de torretes bulboses, i estranyes aeronaus alades sorgeixen del fuselatge per interceptar als Ales-X.
La primera reacció dels personatges podria ser combatre, però descobreixen que estan intentant establir contacte amb ells mitjançant una primitiva forma de comunicació per ones. Només cal modificar una unitat de comunicació d'Ala-X per transmetre mitjançant freqüències primitives.
Quan els personatges responguin i s'identifiquin, la veu a l'altre costat es mostrarà sorpresa al principi i molt suspicaç després. Les sis aeronaus alades (que s'identifiquen com a —Alosa—) adopten una formació d'escorta entorn dels Ales-X.
—Aquí el cuirassat de la Flota Aèria Maxion. Se'ls ordena aterrar en aquest navili per ser inspeccionats. No intentin desviar-se de les rutes d'aterratge assignades. Les nostres armes i Skylark els estan apuntant.
La veu no respon a cap pregunta sobre el droide sonda o el planeta, sinó que reitera l'ordre d'aterrar a bord del Maxion. Si els Ales-X es donen la volta per fugir, el Maxion llançarà una càrrega d'ions al núvol que automàticament impactarà a tots els Ales-X. Una ronda abans de disparar la càrrega d'ions, les Skylark es posaran fora del seu abast. El Maxion seguirà disparant càrregues d'ions als núvols fins que els Ales-X obeeixin i aterrin en la nau.
La part superior del fuselatge de la nau fa les vegades de plataforma d'aterratge. Quan els personatges descendeixen de les seves naus, una comitiva composta per un oficial i 15 soldats armats se'ls acosta.
L'oficial vesteix un ostentós uniforme amb cordons d'or i muscleres de bigarrats colors. Els uniformes dels soldats són de color verd oliva i molt funcionals. Porten rifles de percussió, unes armes arcaiques que disparen projectils explosius.
Un personatge podria deduir que aquestes armes i fins i tot la tecnologia de l'aeronau i les Skylark no són habituals des dels dies de l'Antiga República.

ENTREVISTA EN EL MAXION
Els personatges són conduïts a una cabina luxosament decorada i se'ls indica que esperin allí. Dos guàrdies romanen en el mateix mentre els personatges fan un cop d'ull. En les parets hi ha penjades maquetes d'altres aeronaus i de diversos vehicles volants d'intrigant aspecte. Una representació èpica del Maxion ocupa una de les parets. El mobiliari està compost per cadires de metall lleuger amb còmodes coixins i respatllers, les quals envolten una gran taula de cartografia. Tot és molt lleuger, encara que sorprenentment fort. Tot el mobiliari està cargolat al terra.
La taula de cartografia tal vegada cridi l'atenció dels personatges. Un mapa mostra els principals continents, destacant la costa oriental del major d'ells i la regió muntanyenca occidental. Les paraules són antiquades i difícils d'entendre. L'idioma és una inusual evolució del bàsic antic.
Una porta es corre. Els guàrdies es quadren quan un humà major i de pèl canós entra a grans gambades seguit de l'oficial que els va rebre. L'uniforme de l'oficial major és del mateix estil que el primer, tret que té més adorns en les muscleres, així com una marca més en galons i punys. A diferència de l'oficial anterior, que semblava ridícul amb aquella pomposa vestimenta, aquest home sembla haver nascut per vestir l'uniforme. Porta una espasa i una espècie de pistola en el cinto, i es diria que sap manejar ambdues coses. Es presenta com el Capità Horzao Darr.
Assegut en la seva cadira a un extrem de la taula, el Capità Darr escolta amb interès l'explicació dels personatges. Treu una pipa de vapor de la guerrera del seu uniforme i fuma una mica en ella assentint als personatges. Sembla sospesar amb summe convenciment les paraules d'aquests. Extreu la pipa de la seva boca, l'apaga, i es posa dempeus amb les mans recolzades sobre la taula mentre diu als personatges:
—Prego em disculpin pels modals més aviat bruscs amb què els hem conduït a bord. Al principi vaig pensar que eren corsaris dels canons occidentals. L'examen de les seves peculiaríssimes màquines ha demostrat que es tractava d'una sospita errònia. Aquest món es diu Exocron. Aquí són vostès benvinguts, juntament amb tots els seus companys.
El Capità Darr ha rebut instruccions de portar als personatges i els Ales-X fins a Ciutat Caballa, la capital d’Exocron. Un altre navili de la Flota Aèria havia confiscat de la càpsula del droide sonda perdut, i també es dirigia a Ciutat Caballa per examinar-la allí. Pel que sembla el droide sonda havia aixecat molts interrogants, i el consell estava impacient per rebre respostes. Darr esmenta de passada que el viatge espacial està rigorosament prohibit entre el seu poble, però no entra en detalls.
El capità deixarà que un dels personatges torni a l'Estrella Remota per informar del que ha ocorregut i convidar a la Capitana Adrimetrum a la capital. Sol·licita que els representants de l'Estrella Remota es reuneixin amb el Maxion abans de dirigir-se a Ciutat Caballa, i els proporciona les possibles coordenades del Maxion (la transcripció a un sistema cartogràfic diferent els porta alguns minuts). Explica que es tracta d'un antic protocol diplomàtic que cal observar.
Els personatges no tindran problemes per arribar a l'Estrella Remota i lliurar la invitació d’Exocron. A la Capitana Adrimetrum li sorprendrà gratament conèixer que Exocron alberga un planeta habitable i colonitzat que, probablement, Sarne hagi passat per alt. El contacte amb aquesta gent podria proporcionar les bases d'un refugi segur per a la Nova República en el més profund del sector Kathol. Ràpidament ordena als astrogadors posar rumb a Exocron.



EPISODI DOS: CAP A CIUTAT CABALLA

L'Estrella Remota es posa en òrbita propera al voltant del planeta i llança un transbordador i una petita escorta d'Ales-X. Es dirigeixen a aterrar en la plataforma del Maxion.
El Capità Darr rep a la Capitana Adrimetrum i a la seva tripulació amb una guàrdia d'honor. Després de la benvinguda i les presentacions, el Maxion posa proa al nord i emprèn la travessia a Ciutat Caballa.
Des del primer moment, Darr queda impressionat per la Capitana Adrimetrum. També observa que l'uniforme de Dajus no és com el dels altres personatges i pregunta per això. Darr no té ni idea del que és l'Imperi Galàctic, cosa que irrita enormement a Dajus.
El Capità Darr demana a Adrimetrum i als altres personatges que comparteixin amb ell un refrigeri en el seu menjador. Adrimetrum, comprenent la importància que aquesta gent dóna al protocol, accepta cortesament. Altres personatges poden assistir al refrigeri juntament amb Adrimetrum, com la seva plana major, guàrdies de seguretat, o els pilots de caça que van tenir la primera trobada amb el Maxion.
El “refrigeri” resulta ser un festí. Les taules estan repletes de plats de menjars exòtics i deliciosos. Darr, els seus oficials i la tripulació de l'Estrella Remota sopen opíparament. Després de mesos de racions i de cuina inspirada per droides, fins i tot la Capitana Adrimetrum se sent una mica aclaparada davant l'elaboració dels plats. En ser la nau insígnia de la Flota Aèria, el Maxion està acostumat a transportar a membres importants del consell i a representants militars d'alta graduació.
Les converses en les taules acaben per arribar a la situació i els assumptes actuals. La Capitana Adrimetrum tractarà d'explicar l'ascensió a Emperador del senador Palpatine, la guerra civil galàctica i el naixement de la Nova República. Dajus es mossega les ungles i sembla voler dir alguna cosa, però es conté.
En el seu lloc, porta a col·lació al Moff Sarne. El nom i la persona són desconeguts per a Darr i els seus oficials. Ella li parla de diversos sistemes locals amb idèntic resultat. Fins i tot la Capitana Adrimetrum està sorpresa. Donat el nivell tecnològic que sembla posseir Exocron, seria raonable que el viatge hiperespacial formés part natural de la seva vida quotidiana. Però encara que Darr sap ocultar els seus sentiments, els rostres dels oficials més joves enrogeixen de sorpresa.
Darr explica que qualsevol esment del —més enllà— o els viatges espacials es considera una falta punible. A insistència de l’Adrimetrum, Darr farà el que pugui per descriure la història del seu poble i del seu món.

LA CÀBALA D’EXOCRON
En temps de l'Antiga República, un exesclau, soldat, general, escriptor, filòsof i idealista anomenat Deamos Na-Coth va creure en l'existència de l'antic i fabulós món d’Exo. Aclamat com a profeta, Na-Coth va promoure una sèrie d'expedicions més enllà dels Territoris de l'Anell Exterior, i les va anomenar Càbales. Aquesta expedicions, dutes a terme en immenses naus colonitzadores amb hiperimpulsors primitius, van sobrepassar els límits de la galàxia fins llavors coneguda.
Moltes de les expedicions de les Càbales van acabar en desastre, amb les naus colonitzadores sucumbint a motins, pirates, tempestes d'ions, avaries d’hiperimpulsor, o senzillament empassades entre la infinitat dels estels.
La Càbala d’Exocron, com Darr explica, va ser un d'aquests navilis. La població original de la nau colonitzadora comprenia més de 2000 ànimes, famílies que creien intensament en les profecies de Na-Coth. El navili encara no s'havia internat molt més enllà de l'Anell Exterior quan una tempesta d'asteroides sense registrar va impactar en la nau i va destruir gran part del pont matant al capità i danyant seriosament les computadores de navegació emprades per traçar els salts hiperespacials.
En la vasta nau va esclatar un motí, durant el qual molts caps de família van interpretar a la seva manera els escrits de Na-Coth en un intent de donar amb el camí fins a Exo. La nau va viatjar sense rumb durant anys, mentre les famílies en guerra ocupaven diverses parts de la nau. Al cap d'algun temps, diferents famílies havien controlat el danyat pont i enviat a la nau en dotzenes de direccions inspirades absurdament.
Al final diversos enginyers de l’astronau van prendre el control del navili. Amb l'avariada nau colonitzadora perseguida pels pirates, els enginyers van comprendre que calia trobar un món: un lloc ocult dels pirates però força adequat per albergar una colònia. Van trobar aquest món per pura casualitat a l'interior d'un gegantesc núvol de gas, i van anomenar a la seva nova llar Exocron, en honor a la seva nau. El Capità Darr recalcarà que la gran “barrera” blava sempre visible en el cel nocturn protegeix el seu món de la mirada inquisitiva dels invasors.
Els primers anys de la colònia no van ser pacífics. Moltes famílies volien prendre la nau colonitzadora i continuar la recerca d’Exo. Diverses famílies van formar faccions rivals que des de llavors han competit per dominar el consell de govern; els més forts van ser els corsaris dels canons occidentals. Per impedir majors disputes i mantenir íntegra la colònia, els enginyers van destruir deliberadament els hiperimpulsors de la nau aterrada i van imposar la primera de les moltes Lleis dels Assessors[1]: està prohibit viatjar fora del planeta.
D'aquesta manera es va establir un sistema de dues castes en el qual els Assessors i caps militars governen a la pleballa ignorant de la tecnologia.

ELS ASSESSORS
Els Assessors són els descendents dels primitius enginyers de la nau colonitzadora. Són els indiscutits senyors d’Exocron, i guarden els secrets de la tecnologia, com l'aeronau Maxion. Els Assessors introdueixen els avanços tecnològics a poc a poc, i només després de grans deliberacions. Consideren que el viatge espacial és una “gran màgia” que no faria més que destruir a Exocron i la seva noble civilització.
A fi de garantir el secret dels seus codis, els coneixements per reparar una nau com el Maxion només li són confiats a l'enginyer en cap i als seus aprenents.

BATALLA EN EL CEL
Durant el banquet un oficial de comunicacions es dirigeix decididament al Capità Darr i li murmura alguna cosa. L'expressió de Darr es torna sorpresa. Els corsaris de l'oest estan atacant al Desaclates, el creuer de la Flota Aèria que va capturar al droide sonda i el transporta a Ciutat Caballa. El Desaclates està demanant ajuda.
Encara que resulta evident que avorreix fer-ho, el Capità Darr sol·licita ajuda a Adrimetrum, indicant que ha observat que les seves naus Ala-X poden viatjar a diverses vegades la velocitat dels seus Skylark. El que segueix dóna per fet que Adrimetrum accepta enviar als Ales-X al combat, potser com a signe de bona voluntat.
Després d'uns tibants minuts de vol, els Ales-X arriben a l'escenari d'una furiosa batalla aèria. El Desaclates ranqueja lentament sobre el seu repulsors, amb diversos motors danyats i fumejant. Les naus corsàries són canoneres amb forma de torpede alat, cadascuna amb diversos tripulants i artillers. Fan ràpids atacs de passada sobre l'afeblit Desaclates, els canons del creuer són massa lents per seguir el veloç moviment de les naus.
Durant la batalla campal els personatges notaran que diversos assaltants han llançat garfis al creuer assetjat i l’estan abordant. Es pot veure als soldats de la Flota Aèria i als corsaris lluitant en les cobertes amb els seus rifles de percussió i baionetes. De l'interior de la superestructura sorgeixen explosions. El Desaclates està caient.
Els personatges poden aterrar en la coberta de proa de la nau (hi ha lloc per a tres Ales-X com a molt). La nau està escorant-se ostensiblement cap a un costat. Els personatges comprendran que les unitats de repulsió estan fallant: la nau no podrà romandre per molt temps en l'aire.
Mentre intenten baixar per la nau, 12 corsaris apareixen i obren foc sobre els personatges.
La lluita s'intensifica a l'interior de la nau. Hi ha cossos de soldats i mariners morts en tots els passadissos. Un oficial semi inconscient assenyala la direcció que van prendre els assaltants: cap al celler de càrrega.
Quan els personatges arriben al celler, un tremend tremolor sacseja les parets de la nau. Estan caient a bord d'un parany en flames! En el celler, els personatges poden veure que les portes de la panxa de la nau estan obertes. Més enllà de les grues de càrrega, les aigües de l'oceà llepen la costa sota els seus peus. Els pirates del cel estan carregant la càpsula del droide sonda a bord d'una de les seves naus. El cap dels corsaris detecta als personatges i crida als seus camarades que els mantinguin a ratlla fins que puguin sortir per sota.
Abans que els personatges arribin a la nau dels assaltants, una furiosa explosió vola un dels últims repulsors del Desaclates. Els personatges hauran d'esforçar-se si no volen caure a la coberta (o pitjor encara, a través de les portes del celler) quan la nau sofreix una violenta sacsejada.
Sobtadament la nau assaltant es desenganxa. Però el maltractat Desaclates l'aixafa en la seva caiguda. La nau destruïda es precipita a l'oceà portant amb si la càpsula del droide sonda. Els personatges poden intentar arribar a la sala de màquines per evitar la caiguda de la nau, o bé tornar als Ales-X i abandonar la nau a la seva desgràcia.
Arreglar els repulsors que queden seria gairebé impossible. Encara que els personatges tinguin èxit, el Desaclates amararà bruscament sobre la superfície de l'oceà derrocant a tots els que estiguin en el pont.
Tot el que estigui a bord pot sofrir ferides pel cop. El Desaclates es precipita contra l'oceà fragmentant-se en diverses parts.
Una mica més tard, el Maxion i altres aeronaus arriben al rescat. Si els personatges van intentar salvar la nau, el Capità Darr els felicitarà personalment. Amb els corsaris fora del seu abast i la càpsula del droide sonda perduda, el Capità Darr ha rebut ordres de portar el Maxion directament a Ciutat Caballa.




EPISODI TRES: INTRIGUES EN CIUTAT CABALLA

El Maxion sobrevola els alts pinacles de la resplendent i agitada ciutat de Ciutat Caballa, situada a la vora d'un protegit port de la costa. La metròpolis és clara mostra del sorprenent enginy dels Assessors, i com de ben desenvolupat que està Exocron malgrat les seves restriccions tecnològiques.
Estranyes aeronaus alades passen rabent sobre les edificacions. En el terra, vehicles i transports es llisquen a través de túnels i creuen ponts. En ser port marítim i terrestre, Ciutat Caballa es dedica al comerç.
El Capità Darr informa a la Capitana Adrimetrum que els acompanyarà a ella i als personatges a la seva reunió amb el consell de govern. El transbordador dels personatges desenganxa i es dirigeix al cor de la ciutat amb una escorta d'Skylark (i possiblement Ales-X, segons siguin les ordres de l’Adrimetrum).
Pel camí, el Capità Darr descriu diversos llocs d'interès, incloent els enormes hangars protectors on el Maxion i les seves naus de guerra germanes reben el seu manteniment als afores de la ciutat, l'atrafegat port marítim, la càmera del consell i les torres adornades amb banderes del Ministeri de Tecnologia, on es reuneixen els Assessors.

UN GIR INESPERAT
Quan el transbordador aterra en els immensos jardins enfront de la càmera del consell, encara hi ha més pompa i ostentació. Més enllà de les tanques dels jardins pot veure's a una munió d'espectadors impacients mantinguts a ratlla pels guàrdies.
Un oficial d'alt rang surt marcialment de la formació i indica als dos capitans que li segueixin a l'interior de la càmera del consell. Els altres personatges hauran d'esperar fora de la gran sala.
Els personatges romandran algun temps davant les portes del gran passadís. No hi ha notícies del que es cou dins de la sala, i algun passejant comenta que no és corrent que la càmera del consell estigui completament tancada.
El comunicador d'un dels personatges xiula. L'Estrella Remota intenta comunicar-se amb ells, però el missatge està distorsionat i carregat d'estàtica. Ajustin com ajustin els seus comunicadors els personatges, el missatge no se sentirà millor. Alguna cosa està clara: qualsevol que estigui comunicant-se està molt nerviós.
De sobte els forrellats de la càmera del consell s'obren i els guardes deixen sortir a un home règiament vestit i al Capità Darr, una mica sorrut. El conseller s'avança i es presenta als personatges com Pagda Gevtes, Assessor en Cap i Adjunt al Consell.
El Capità Darr roman rígidament quadrat i arrufa lleument les celles quan Gevtes fa la següent declaració:
—Exocron sempre ha gaudit de prosperitat en el seu aïllament. Però si s'estengués la notícia de l'existència d’Exocron, pirates, traficants d'esclaus i fins i tot aquest “Moff Sarne” assotarien el nostre món.
—Per tant, és decisió del Consell que la seva nau aterri a Exocron i sigui estudiada per poder desenvolupar les defenses adequades. Pel bé d’Exocron, vostès i la resta de la seva tripulació hauran de quedar-se aquí... la resta de les seves vides.
Pagda Gevtes no dóna ocasió als personatges per a una possible rèplica o recurs i se’n va. Si els personatges exigeixen saber que li ha passat a la Capitana Adrimetrum, el Capità Darr (visiblement indignat amb la reacció del consell) explicarà que se la considera responsable de l'arribada de l'Estrella Remota, i que pensen tancar-la. Els Ales-X i el seu transbordador han estat posats sota vigilància.

A BORD DE L'ESTRELLA REMOTA...
Mentrestant, i molt per sobre dels núvols d’Exocron, l'Estrella Remota es veu embolicada en un resplendent feix vermellós: és un arcaic però potent feix tractor. El Tinent Darryn Thyte rep un informe entre grunyits de Lofryyhn. Els sistemes d'impuls de la nau comencen a sobrecarregar-se i fallar.
Els panells del pont salten i esclaten quan el sistema de pantalles d'emergència comença a enfonsar-se. La bateria principal d'armament està desconnectada. Un enginyer arriba corrent fins a Thyte. La nau està sent arrossegada al planeta.
A causa dels efectes del feix, les comportes de l'hangar estan fora de si i no es poden llançar més caces o cap altra nau fins que s'hagin reparat (en almenys dues o tres hores).
Els personatges poden intentar balancejar la nau per pairar-la del feix tractor, però en accelerar només aconsegueixen incrementar els danys. Les comunicacions de la nau amb el planeta són pura estàtica.
Tret que la tripulació de l'Estrella Remota doni amb una bona forma d'avariar el feix tractor, la seva nau va de cap a la superfície del planeta.

EL PLA DEL CAPITÀ
De tornada a la superfície del planeta, la Capitana Adrimetrum és treta de la càmera escortada per guàrdies del consell. Abans que els personatges conjuminin algun pla de rescat, dotzenes de soldats els estan apuntant amb els seus rifles. La Capitana Adrimetrum ordena als personatges que acatin la decisió del consell i no es resisteixin.
Mentre la condueixen a l'exterior, les mirades de Darr i Adrimetrum es creuen. Els guàrdies del consell desarmen als personatges, però llavors el Capità Darr ordena als seus propis soldats de la Flota Aèria que envoltin als personatges i li segueixin. Els 10 guardes del consell estan sorpresos, però no qüestionen l'autoritat del capità. Darr fa venir un transbordador aerolliscador per transportar-los de retorn al cuirassat aeri. Acomiada al pilot i pren els controls en persona.

ELS REBELS DE SHARDEN
Però el Capità Darr i els personatges no tornen al Maxion. En el seu lloc, l'aerolliscador abandona la ciutat i vola baix sobre la costa. Certament indignat amb la decisió del consell, es torna cap als personatges.
—No van a fer-li mal a la seva capitana. Els Assessors pensen baixar la seva nau i examinar-la a fons, però no per desenvolupar cap defensa. Gevtes ha tornat a aterrir al consell per negar-nos la nostra herència. Els Assessors sempre han posseït el coneixement del viatge espacial i altra tecnologia avançada. Si els Assessors arribessin a perdre el control d'aquests coneixements, perdrien el control del consell.
L'aerolliscador aterra en la mansió d'una acabalada comerciant als afores de Ciutat Caballa. Darr els explica que hi ha els qui consideren que els Assessors ja han abusat massa temps del seu poder. Ell sempre ha mantingut les distàncies amb aquests insurgents en considerar massa radicals els seus punts de vista. Però pensa que ells podrien ajudar als personatges a rescatar a la Capitana Adrimetrum i l'Estrella Remota.
El Capità Darr i els personatges entren a casa de l’Eida Sharden. Sharden, vella amiga del Capità Darr, és una acabalada i influent empresària. Convida als personatges a prendre seient, els pregunta si tenen gana i demana als seus criats que atenguin a les seves necessitats mentre van arribant altres membres del grup.
Els insurgents representen una dissecció de l'elit intel·lectual, política i financera de les diverses regions d’Exocron. Observen als personatges amb cert temor i respecte. Estant ells allí, molts creuen que el consell enviarà soldats a arrestar-los. Sharden fa el que pot per tranquil·litzar-los.
Sharden informa als personatges que la seva gent està disposada a ajudar-los a rescatar a la Capitana Adrimetrum i l'Estrella Remota. Els seus contactes coneixen la ubicació del projector del feix tractor que està baixant a l'Estrella Remota de la seva òrbita. Encara més: sap com els personatges podrien recuperar els Ales-X.
El Capità Darr puntualitza que el projector del feix tractor estarà fortament defensat per les tropes del consell. Es troba en un sòlid búnquer, i farà falta una mica més que els canons làser d'un caça espacial per travessar la seva gruixuda cuirassa. Però els Ales-X encara tenen els seus torpedes de protons, que haurien de ser suficient per destruir l'aparell.
Rescatar a la Capitana Adrimetrum serà més difícil. La capitana està tancada en el Ministeri de Tecnologia, en Ciutat Caballa. Es rumoreja que els Assessors han instal·lat mesures de seguretat exclusives a l'edifici. Sharden també adverteix que els mateixos Assessors poden anar armats.
A canvi de la seva ajuda, Sharden proposa que l'Estrella Remota proporcioni a la seva gent els coneixements tècnics suficients per construir hiperimpulsors i computadores de navegació modernes. La decisió final està en mans de la mateixa Capitana Adrimetrum.



EPISODI QUATRE: REVOLUCIÓ

Dos equips diferents de personatges atacaran, un el projector de gravetat en Ales-X, mentre que l'altre assalta el Ministeri.

EL RESCAT DELS ALES-X
A través dels seus contactes, Eida Sharden condueix als personatges que van a pilotar els Ales-X fins a una pista d'aterratge no lluny de la ciutat. Allí els Ales-X han estat guardats en un hangar tancat. Gràcies a la seva autoritat, el Capità Darr no tindrà problemes en aterrar el seu aerolliscador en la pista.
Entorn de l'hangar només hi ha apostats uns pocs guàrdies. Darr diu que els personatges vénen amb ell a inspeccionar els caces espacials. Els guàrdies no sospiten l'engany fins que arriba un altre aerolliscador amb un Assessor i diversos oficials de l'exèrcit. Ells també vénen a inspeccionar els caces. Els personatges hauran d'obrir-se pas fins a les seves naus lluitant.
 
SALTANÚVOLS
Abans d'ajudar al primer grup a recuperar els Ales-X, el Capità Darr indica al Maxion un punt de trobada prop de la residència de l’Eida Sharden. Darr dóna instruccions específiques de preparar-se als —saltanúvols— de la nau.
Una vegada a bord, els personatges amb prou feines tenen temps de conèixer al sergent major del regiment de saltanúvols del Maxion. Aquest els explica el funcionament bàsic de la motxilla repulsora de salt (que s'assembla moltíssim a un conegut droide aspirador).
Mentre els personatges es posen les motxilles de salt, el Maxion es dirigeix cap al Ministeri de Tecnologia. El pla consisteix que els personatges aterrin en el terrat del castell que és el Ministeri, per després localitzar i alliberar a la Capitana Adrimetrum abans que els Assessors puguin donar l'alarma.
Un dels personatges ha de portar una motxilla repulsora de més per a la Capitana Adrimetrum. Portar una altra motxilla o a una altra persona mentre s’usa una motxilla de salt complicarà la maniobrabilitat.
Quan el Maxion aconsegueixi la seva posició, els personatges intentaran saltar fins als pinacles del Ministeri sense ser detectats. Si no calcula bé el seu salt, caurà massa estrepitosament en una teulada, o anirà a parar al pati de l'edifici.
Eventualment els guàrdies de les torres detecten als personatges i fan sonar l'alarma immediatament.

BARRERA DE COETS I ATAC DE CACES
Els Ales-X guanyen altura i es dirigeixen veloçment cap a la ubicació del projector de feix tractor. A la dissipada llum del dia veuen tres feixos vermells que sorgeixen d’unes estretes espitlleres en el búnquer en forma d'observatori. El búnquer està protegit per vuit Skyraptors i un gran creuer llançacoets.
Abans de tenir si més no l'oportunitat de disparar al búnquer, els Ales-X han d'esquivar la barrera de coets (dos per Ala-X) que se'ls ve damunt des del creuer.
Després d'esquivar la barrera de coets, els Ales-X han d'obrir-se pas entre la primera onada d’Skyraptors abans de poder realitzar una passada sobre el búnquer.
BATALLA PER LA TORRE
Quan els personatges hagin aterrat amb les seves motxilles de salt en els merlets del ministeri o prop dels mateixos, hauran de registrar les torres en les quals Eida Sharden creu que tenen tancada a la Capitana Adrimetrum.
Els personatges intenten passar desapercebuts pels passadissos. Una patrulla de quatre guàrdies va donant voltes regularment pels baluards que uneixen les torres.
Si els guàrdies no descobreixen als personatges, aquests podran investigar la primera torre, es tracta d'un observatori des d'on els Assessors fan càlculs astronòmics.
Un Assessor treballa aplicadament en els telescopis quan entren els personatges. En sentir-los entrar creu que són col·legues. Quina no serà la seva sorpresa en donar-se la volta i veure's enfront dels personatges, armats amb pistoles de percussió i portant motxilles de salt. Immediatament es tempteja a la recerca d'un medalló que porta al coll i el manipula. Les alarmes udolen per tot el Ministeri.

PRIMER ATAC DE TORPEDES
Després de veure-les-hi amb els coets i els Skyraptors, els Ales-X poden fer els seus atacs de torpedes contra l'endurit blindatge exterior del projector de feix tractor. Els Ales-X es posen en formació per fer les seves respectives passades. Els personatges aconsegueixen deixar anar correctament els seus torpedes.
Sembla senzill, no? Però en esvair-se el fum de les explosions es veu a les clares que el blindatge exterior amb prou feines està esgarrapat. Els personatges hauran d'introduir els seus torpedes a través de l'estreta espitllera d'on sorgeix el feix tractor que amb prou feines té quatre metres d'ample! I abans d'intentar-ho una segona onada d’Skyraptors planen sobre els Ales-X.

ELS ASSESSORES CONTRAATAQUEN
Els personatges han d'obrir-se pas lluitant fins a la segona torre. Allí hi ha una sèrie de portes tancades que poden obrir-se manipulant els controls. Però les cambres estan buides. Finalment els personatges senten la veu de la Capitana Adrimetrum que els crida des d'una de les cambres. Quan els personatges li obren la porta, per fi pot advertir-los sobre el vell caminador que ve cap a ells.
Res més dir-ho, una figura grinyolant omple l'ample passadís de la torre: l'única sortida del bloc de cel·les. Poden veure a Pagda Gevtes en la cabina d'un vell caminador personal ple de perns i reblons. Aquest model porta dècades fora de servei a l'espai imperial. No obstant això, el canó blàster que porta muntat per sota no està per res tan antiquat.
La seva veu sorgeix d'un altaveu:
—No vull destruir-vos —crida mentre apunta amb el blàster del caminador—, però ho faré pel bé d’Exocron!

SEGON ATAC DE TORPEDES
Després de lliurar-se de la segona onada de caces, els Ales-X tenen una mica més de dificultat per deixar anar els torpedes precisament en l'espitllera d'on surt el feix del projector de gravetat.
Quan els personatges tenen èxit, el projector de feix gravitatori esclata dins del seu blindatge protector. Negres núvols de fum surten escopits per l'espitllera del búnquer. L'Estrella Remota està lliure, i els personatges ja poden comunicar-se amb ella.

DE NOU A L'ESTRELLA REMOTA
La tripulació i els oficials del pont llancen un crit de victòria en veure desaparèixer el feix vermellós. Es recupera la comunicació entre la nau i els Ales-X.
En tenir notícia de l'empresonament de la Capitana Adrimetrum, el Tinent Thyte ordena reparar els sistemes d'armes i pantalles. Ara que la nau està tan prop de la superfície, què més dóna si fa una aparició en el cel de Ciutat Caballa... exigint de pas l'immediat alliberament de l’Adrimetrum?

ENLLUERNAT
El caminador de Pagda avança grinyolant i disparant els seus canons blàster. Els personatges no poden saltar de la torre, atès que no hi ha finestres en aquest pis. Però sí les hi ha en el de baix.
Un o més personatges han de distreure a Gevtes. Tal vegada les seves armes de percussió no siguin prou potents per danyar el vehicle, però si un personatge les prou llest com per recollir la pistola enlluernadora de l'altre Assessor, pot usar-la per encegar a Gevtes.
Si els personatges aconsegueixen distreure o encegar a Gevtes, els altres podran passar corrent al costat del caminador, que no pot donar-se la volta prou ràpid en el passadís. Una vegada els personatges hagin baixat per l'escala de caragol, el caminador no pot baixar tan ràpid com va pujar.
Gevtes intenta apressar-se i el caminador perd l'equilibri i cau rodant per l'escala. Els personatges amb prou feines tenen temps d'usar les seves motxilles repulsores per posar-se fora de perill.
El caminador cau donant voltes per l'escala amb Gevtes atrapat en el seu interior. Quan el vehicle es deté per fi, els guàrdies del ministeri acudeixen a treure a l’Assessor en Cap de l'abonyegat caminador. Els soldats del consell i les forces del Maxion es presenten per posar sota custòdia a l’Assessor en Cap fins que el consell torni a estudiar la situació des del principi.

RESOLUCIÓ
Després de la destrucció del projector de feix tractor i la derrota dels Assessors, la Capitana Adrimetrum agraeix al Capità Darr la seva confiança i la seva ajuda. Promet proporcionar informació sobre sistemes d’hiperimpulsors i navegació a qualsevol que ho desitgi a Exocron.
Després de l'ocupació del Ministeri de Tecnologia, Eida Sharden posseeix proves suficients per demostrar que els Assessors sabien com construir potents sistemes d'armes, com projectors de feixos tractor i canons blàster: Exocron serà capaç de defensar-se per si sol de la majoria dels invasors. La nova República estarà encantada i agraïda d'acceptar la unió d’Exocron.




[1] Devisors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada