dimecres, 16 de gener del 2019

The Truce at Bakura (XXVI)

Anterior


26 Matemàtiques Ssi-ruuvi

De la tauleta de dades de Voren Na’al.
La descodificació dels ordinadors del Shriwirr es va retardar lleugerament en descobrir que els Ssi-ruuk usen un sistema matemàtic en base 12, amb 11 dígits i un element similar al zero, en lloc del nostre sistema de nou dígits i el zero. Vaig consultar a Mason Simpson, professor de matemàtiques en l'acadèmia de Salis D’aar —un cavaller alt i encorbat amb un repertori aparentment il·limitat de bons acudits— mentre preníem unes gerres de cervesa amarga bakurana en un bar del centre.
—Bé, per descomptat que els Flautes usen base 12. —Es va recolzar amb tots dos colzes en la taula i es va retorçar el bigoti—. Tenen tres dits en cada peu i tres urpes a cada mà. Comptaven amb ambdues mans i amb els peus fins que es van tornar civilitzats, igual que nosaltres.
»I les dotzenes poden dividir-se en 2, 3, 4 i 6. Per a les matemàtiques en xifres baixes, són més pràctiques que les desenes. Pensa en totes les coses que comptem en dotzenes.
Mentre jo pensava, ell va prendre un glop de la seva gerra. Després de netejar-se l'escuma del mostatxo, va continuar:
—Quan van donar el salt als càlculs electrònics, probablement ells també es van tornar vagues. No importava si els seus teclats tenien 10 símbols o 12; simplement van memoritzar la ubicació dels dígits i teclejaven.
»Però els nostres traductors, allà dalt —va afegir, mirant al cel—, probablement s'estiguin trobant la paraula «dotzena» pertot arreu.
»El que em recorda una història...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada