dijous, 28 de juny del 2018

Notícies de l'HoloNet de la República (47)

Anterior


Edició del Districte CoCo | Número 47 | 13: 3: 14
NOTÍCIES
Corèllia tanca les seves fronteres

Bel Iblis abandona el Senat entre protestes; Afirma que no està deixant la República
Els corellians insisteixen que no es tracta de secessió: Invoquen una confusa clàusula constitucional.

Rotonda del Senat, Coruscant - Les càmeres del Senat es van omplir de sonors crits de protesta i consternació ahir al matí després que el senador Garm Bel Iblis anunciés per sorpresa que Corèllia tancaria les seves fronteres i es retirava de la votació de l'Acta de Creació Militar.
«El Sector Corellià, un dels pares fundadors de la República, no s'està separant», va recalcar Bel Iblis. «No obstant això, Corèllia no participarà en el que considera un profund error que amenaça la seva sobirania».
Després de l'anunci, Bel Iblis i el seu seguici van abandonar el Saló del Senat sota una escorta de SegCor fortament armada que va apartar els periodistes i els senadors més crítics. Bel Iblis es va negar a fer comentaris. El senador va abandonar Coruscant, suposadament cap a Corèllia.
Com va dir Bel Iblis, no s'ha presentat cap Article de Secessió. Tal com diu l'informe oficial, la delegació corelliana es va acollir a una confusa clàusula anomenada Contemplanys Hermi, una frase d’olys corellisi que significa «solitud contemplativa».
És una antiga clàusula constitucional que afecta Corèllia, reconeixent la seva societat diferenciada i les seves contribucions a la fundació de la República. A canvi de renunciar al seu dret a veto, Corèllia i les seves institucions poden retirar unilateralment dels seus deures al Senat durant la durada de la disputa. La clàusula no ha estat invocada en més de 450 anys, des del malmès intent d'independència de Corèllia.
La decisió arriba després d'una setmana de trobades a porta tancada entre Bel Iblis i la Diktat Corelliana Shyla Merricope. Quan es va anunciar l'Acta de Creació Militar, Corèllia va ser un dels seus més fervents detractors, tant al senat com a les oficines governamentals planetàries de Coronet, la capital de Corèllia.
«Els homes i dones de SegCor no seran allistats al servei de la República, per morir en un món llunyà fora de les fronteres de Corèllia. I tampoc les forces armades d'altres mons seran destinats a les nostres llars», va dir Merricope en un míting, el dia després de l'anunci de la votació. Després va dir a la principal xarxa de notícies del sector, Notícies del Sector Corèllia, que faria «tot el que sigui possible per preservar la integritat de Corèllia per als corellians».
Palpatine, que no estava present en l'atzarosa sessió del Senat sinó que es trobava en Aargau en una conferència financera, va ser breu en les seves declaracions als reporters. «Em sento descoratjat en escoltar que un dels nostres germans propers té tal manca de fe en la democràcia».
D'altres no van ser tan mesurats en les seves declaracions. «Aquesta és una ultratjant mostra d'hipocresia egoista», va dir el senador Orn Free Taa (Ryloth). «Fa dos anys, Bel Iblis va parlar davant el senat, discutint sobre la legalitat de la secessió, i ara ens ve amb semblant maniobra? És un dolorós cop a la unitat. Els meus mons, en la llunyana Vora Exterior, han romàs al costat de Coruscant en les més tumultuoses tempestes de calor. Que un tan essencial per al nucli mostri tal falta de valor és vergonyós».
El senador Ister Paddie (Sermèria) també va ser crític amb el moviment de Corèllia. «És l'egoisme el que em sorprèn. El Sector Corellià és pràcticament autosuficient, amb riqueses, i amb la seva pròpia força de defensa. El meu sector no té ni una tercera part d'aquestes riqueses, i així i tot ens hem compromès a donar suport a la República en el més dur dels moments».

Què vol dir això:
Es permet als ciutadans nadius i nacionalitzats el lliure trànsit cap i des del Sector Corellià; es denega l'accés a tots els altres sense una autorització especial de SegCor.
Les naus mercants interestel·lars han de dipositar les seves càrregues en mons externs, on seran transportades cap als seus destins en mons interns mitjançant transports del Gremi de Mercaders Corellià.
Tot el personal fora de servei i de reserva de SegCor està ara en actiu.
Es permet seguir operant als negocis no-corellians amb base en el sector, sempre que s'atenguin a les restriccions de transport de viatgers i mercaderies imposades; en la majoria dels casos, això requereix que el negoci adquireixi la pertinença al GMC.

Pros i contres: Acta de Creació Militar
Fa temps que es necessitava una República protegida

Per l’oficial de justícia de la República Terrinald Screed
La realitat bàsica a la qual tots hem d'enfrontar és simple: els Jedi no poden estar a tot arreu. Dic això amb tot el respecte a causa de l'august orde que ha mantingut les guerres allunyades durant un mil·lenni. Però les regles han canviat. La guerra ha crescut més enllà de l'abast d'un petit nombre de protectors armats amb fulles d'energia.
Les naus de guerra poden deslligar descàrregues explosives des de més enllà de l'horitzó, descàrregues que ni el Jedi més experimentat podria somiar amb desviar. Les lleis suaus i permissives de la República han fomentat exèrcits privats de mides prodigioses. Els exèrcits droide són ara més barats, més ràpids, i més fàcils de mantenir que les Forces de Sector. A més, les Forces de Sector poden ara tornar-se contra nosaltres, amb més i més d'ells abandonant la República.
Si els separatistes consoliden el seu poder militar, llavors què tindrem nosaltres per protegir-nos? Cal un exèrcit per combatre un exèrcit. Quan el tranquil Naboo va caure davant un atac rebel de la Federació de Comerç fa una dècada, com va aconseguir repel·lir la invasió l'indefens planeta? Dirigint-se a l’organitzat exèrcit dels indígenes. Fins i tot una cultura tan primitiva com aquesta reconeixia la necessitat de mantenir un exèrcit permanent en temps de pau.
Als pacifistes, els estenc el meu respecte. Jo no vull que el meu fill creixi coneixent la guerra. Però vull que el meu fill conegui la República, i em temo que el nostre rumb actual no ho permetrà. No podem confiar que els nostres enemics siguin tan il·lustrats com nosaltres. Si la guerra és inevitable, seran els separatistes els que realitzin el primer tret. No hauríem de tenir els mitjans per contrarestar aquest tret?
Dependre de la Seguretat Planetària o les Forces de Sector és una solució per sortir del pas, com va demostrar tan dolorosament la Guerra hiperespacial d’Stark. La solució és òbvia: un exèrcit unificat coordinat des de Coruscant. La nostra història antiga ho ha demostrat una vegada i una altra: La Gran Guerra Sith, els Desordres Kanz, la Insurrecció de Virujansi... moments en què una Armada i un Exèrcit unificats de la República eren forts. I ara, com llavors, segueix havent-hi un paper per als Jedi a la galàxia d'avui en dia: dirigir un exèrcit a la victòria.

Estem convidant a la guerra
Pel senador caamasi Eeshrin Ot'Hyne

Nosaltres, la República, ens trobem en una cruïlla, i les lliçons del passat corren el risc de ser oblidades per apaivagar als votants ansiosos. Els senadors estan recollint les opinions dels seus mons i sectors, per trobar que la raó i la reflexió han estat reemplaçades per la por.
Els militaristes volen fer-los creure que la panacea per aquesta por és un exèrcit. Però aquesta promesa està buida. La violència engendra violència, i equipar-nos per a la violència ens conduirà inevitablement a un camí sagnant.
Per tota la galàxia, els exemples d'aquest cicle són clarament evidents. Les carreres armamentístiques han destruït nacions i estripat planetes. Necessitem que sectors sencers... regions senceres... la República sencera... cremi en flames abans que advertim el perill?
No hi ha hagut una guerra a gran escala a la República durant un miler d'anys, ja que els nostres instruments de diplomàcia i defensa han estat suficients fins ara. La seva efectivitat ha baixat no perquè parteixin d'una premissa equivocada, sinó per la seva implementació.
El que Finis Valòrum va dir en els moments previs a la Guerra hiperespacial d’Stark segueix sent cert avui dia. «Hem de dirigir-nos a les causes subjacents que ens conduirien a la guerra... i llavors no hi haurà guerra». Ell mai va tenir l'oportunitat ja que els militaristes van entelar els procediments, amb el resultat de mort i dolor. No repetim aquest error.
Els militaristes estan convidant a aquesta guerra per als seus propis fins. Fons públics que serien millor destinats al Cos Diplomàtic o al Moviment d’Alleujament al Refugiat seran redirigits a les seves butxaques. Sens dubte necessitaran recolzar-se en subsidis corporatius. La república obtindrà la seva protecció endeutant-se amb els mecanismes comercials.
I una o més generacions patiran per sempre les ferides de la guerra.

El Senat aprova l'impost de trànsit

Els crítics denuncien la «explotació de refugiats»
Rotonda del Senat, Coruscant - Per un estret marge, el Senat ha aprovat una sobretaxa, amb efecte immediat, als passatgers que viatgin mitjançant naus estel·lars de passatgers registrades. Aquells que vulguin viatjar hauran d'afegir ara un gravamen del 15 per cent en tots els preus de bitllets.
Els senadors que s'oposaven van mostrar obertament les seves crítiques cap a aquesta nova font d'ingressos. «Això no és molt diferent als depredadors que ataquen els més febles del ramat, o que rapinyen les restes», va dir el senador Bail Organa (Alderaan). «Gran part dels viatgers són ara refugiats que abandonen la República o els mons independitzats, gent que ha abandonat llars, famílies i carreres. Hem de castigar-los encara més?».
Alguns mercaders i operadors de naus independents esperen prosperar gràcies al nou impost, i aquells que es dirigeixin en la direcció correcta poden oferir trànsit a preus molt més barats que les línies regulars de passatgers. «Potser no oferim gran cosa quant a comoditats», diu el comerciant independent Eridan Lanclo, «però tal com els estan enllaunant en els transports regulars, ells tampoc poden. I jo sé que fer perquè els pirates no em disparin al cul».
Les empreses de transport regular de passatgers dubten sobre el nou impost, tal com va expressar Bronwynn Koft, Vicepresident de Galàxia Tours. «Els informes de multituds en els espaiports semblen fer pensar a tothom que estem aconseguint unes quantitats descomunals de diners, però tinguin en compte que molta d'aquesta pobra gent ha reunit tot el que tenia per poder volar. Aquest 15 per cent pot ser el factor decisiu de si viatgen o no, i això afectarà a la nostra línia de base. Potser cal oferir seients rebaixats, per veure que anem a la fallida igualment».

NEGOCIS

L'agitació en el mercat de divises proporciona beneficis al CBI
18 trimestres seguits de beneficis creixents per al CBI


Ciutat Muun, Muunilinst - El constant lideratge del Clan Bancari Intergalàctic en tecnologia i infraestructura per a l'intercanvi de divises està entre els factors que han contribuït al 18è trimestre consecutiu de beneficis creixents.
«Per als nostres clients que trien establir-se pel seu compte, continuar comerciant amb crèdits de la República no s'ajusta amb el seu esperit independent», va dir Lo Vapeet, el vicepresident de Comunicacions del CBI, en un comunicat per escrit. «Solien fer falta dos anys i 14 formularis per registrar una nova divisa. Ens complau anunciar que hem reduït el procés a menys de 30 minuts, amb un llindar bàsic i un acord d'exclusivitat”.
Un accés tan fàcil a una divisa pot ser perillós, diu l'economista Argee Beck. «Aquests sistemes abandonen la República i es troben per primera vegada sols en la galàxia pel seu compte i risc. Es veuen seduïts per una taxa de canvi inicial d'un a un i per l'oportunitat de posar els seus propis noms en els diners».
«S'obliden de la llei bàsica de l'economia, que un crèdit només val el que un altre estigui disposat a donar-te per ell», continua Beck. «Fixeu-vos en el sistema Toong'L. Després de només vuit mesos, amb un Crèdit de la República poden adquirir 15 milions de crèdits del Rei Kikipi. La reserva Kikipi és en realitat només una sala plena d'ornaments per al Festival Wocket».
Amb noves divises sent registrades a un ritme de 20 per dia, els negocis s'han afanyat a adquirir llicències del Sistema de Canvi de Divises intergalàctiques del CBI que, per una mòdica taxa de transacció, fa transparents les complicades conversions.
«Al Clan Bancari Intergalàctic no li importa si aquests crèdits pugen o baixen. Si suficients sistemes abandonen la República, ells obtindran un percentatge de cada transacció de la galàxia”, adverteix Beck.
«Els que registrin les pròximes 500 divises aprovades rebran una terma-llesques de luxe amb sis ranures, cortesia del Clan Bancari Intergalàctic», va afegir Vapeet.

STX exculpat de l'explosió del vaixell de càrrega

Aroo, Manda - Després de cinc mesos, una comissió d'investigació del Senat ha exculpat Sistemes de Transports Xízor de qualsevol negligència en l'explosió d'un vaixell de càrrega d’STX en el Complex de Flota Mercant Baobab, a Manda.
La comissió, encapçalada pels senadors Tikkes (Mon Calamari) i Edcel Bar Gane (Roona), van trobar responsable al capità, Lasro Javeq, però no a la companyia naviliera. «STX ha cooperat sense reserves amb la nostra recerca de la veritat, i ens ha ajudat de totes les maneres possibles», va dir Tikkes. «El tràgic incident que va ocórrer l'any passat va ser obra d'un únic home, i no un atac llançat entre rivals competitius, com afirmaven alguns dels meus maldients col·legues».
La investigació ha revelat que el Cap Inferior d'Operacions Lasro Javeq havia estat malversant fons STX durant els seus cinc anys a la companyia, fent un desfalc de gairebé cinc milions de crèdits. Un examen d'un perfil psicològic anterior al viatge fatal d’en Javeq va indicar notables inestabilitats, el que va conduir a la comissió a la conclusió que l'explosiva mort d'en Javeq va ser un suïcidi.
El vaixell de càrrega d’en Javeq, atracat a les badies d'atracament de Baobab, va patir una catastròfica fallada de realimentació del reactor que va matar més de 2000 empleats i va danyar 125 naus mercants de Baobab. Els baobabins van tractar de fer responsable a Sistemes de Transport Xízor per sabotatge voluntari o negligència.
Després de la tragèdia, el Príncep Xízor, president d’STX, va donar més de cinc milions de crèdits a obres de caritat en benefici de les víctimes de l'explosió, incloent la vídua i els dos fills d’en Javeq.

REGIONAL

Els terratrèmols colpegen les ciutats de Berxest

Calius Saj Leeloo, Berxest - Un poderós terratrèmol va sacsejar ahir la ciutat més poblada de Berxest, fent miques molts edificis de vidre i causant que milers de persones fugissin de les seves llars i negocis. Les fonts oficials no tenen informes immediats de baixes o danys, tot i que segons xifres estimades els morts es compten per milers. L’espaiport de Calius Saj Leeloo va estar tancat durant 12 hores estàndard. Segons dades preliminars, el terratrèmol va tenir una magnitud de 7,1 estàndard i estava centrat en les muntanyes a 45 quilòmetres de Calius. Miraculosament, l'estructura més famosa, el Sanctum Arcti, només va rebre danys menors. El Moviment d’Alleujament al Refugiat començarà demà a enviar naus de subministraments i ajuda mèdica.

Els squibs anuncien que «no se n’aniran enlloc»

Ciutat Metrobig, Skor II - En una declaració transmesa a tot el planeta a la ciutadania squib d’Skor II, el monarca governant ha proclamat emfàticament que els squibs, com a poble, «no se n’aniran enlloc». Referint-se probablement a l'actual crisi secessionista, el rei Ebareebaveebeedee ha emfatitzat la seva lleialtat al Senat, i que la lleialtat squib cap a la República no podrà ser posada en dubte. «Les nostres ultrafortes lleialtats i regalies cap a la Republicitat i el que sigui que vulgui dir no permetran que els separa-tipus aconsegueixin compravèncer als squibbish perquè ens marxem, no importa com d’alt que sigui el comprapreu», va dir el Rei en el seu discurs de 20 minuts. Després de negociar altres sis minuts en antena, el Rei va afegir llavors: «Poden apostar-ho». Aquesta suposa la tercera Gran Proclamació del governant de la Polianarquia Squib en tres dies, després de la declaració d'ahir en què va dir que l'Orde Jedi era «guatxi».

Els científics diuen: La supernova de Demophon és imminent

Ciutat Byrne, Demophon - Científics de la Universitat de Sanbra van anunciar troballes que indiquen que és probable que el gegant vermell Demophon es converteixi en supernova en el pròxim segle. «Les inestabilitats cromosfèriques així com les lectures espectrogràfiques de ferro i carboni ejectats clarament indiquen que Demophon és a prop del final del seu cicle vital», va dir el professor de cosmologia Deakis Ronse. «En aquesta estrella li queden probablement entre 50 i 75 anys de vida».
L'estrella està orbitada per cinc planetes, incloent l'altament industrialitzat món de Demophon. El planeta té una població estimada de 35 milions, i el seu govern planetari és una coalició de taules executives de grans corporacions. El Consell de Demophon no ha fet cap declaració sobre les troballes. Rudg Stinwise, un demophonès que treballa en una fàbrica, ha expressat una apatia comuna a Demophon: «Diuen que no passarà fins d'aquí a cinquanta anys. Tinc moltes altres coses de les que preocupar-me fins llavors».

VIGILÀNCIA JEDI

Revelat nou caça estel·lar Jedi

Node de Kuat - En un circuit tancat de proves a les Drassanes de Propulsors Kuat, Jedi i oficials de la República van estar inspeccionant conjuntament el recentment modificat interceptor lleuger Delta 7 Aethersprite, l'últim instrument per a la pau en l'arsenal Jedi.
 

L'Enginyer de Projecte Walex Blissex, la senadora kuati Risi Lenoan i les representants Jedi Adi Gàllia i Aayla Secura van lloar el rendiment del petit interceptor en condicions controlades.
«Drassanes de Propulsors Kuat té una orgullosa tradició de servei a la República, i els nous Delta-7s que hem preparat específicament per als Jedi continuaran amb aquesta tradició», va dir la senadora Lenoan. Realitzant una antiga tradició nàutica kuati, la senadora Lenoan va usar una fulla daurada per tallar una simbòlica amarra subjectada al tren d'aterratge del prototip. En una mostra similar de protocol, Gàllia i Secura van estendre els seus sabres de llum encesos en una salutació als dignataris de Kuat.
«És una nau admirable», va dir Blissex. «Amb els avenços tecnològics que hem aconseguit desenvolupant-la, és només el principi. És un autèntic símbol del que està per venir».
De vuit metres de llarg, i una envergadura de menys de quatre metres, el Delta-7 seria d'ordinari massa petit per suportar un viatge hiperespacial. El caça estel·lar Jedi ara inclou un astromecànic integrat per proporcionar control de danys, ajustos de potència i capacitat d'ordinador de navegació. La millora estàndard inclou ganxos d'atracada i transmissió de dades a un anell d'impulsió d'hipermotor a part, que ha estat subcontractat a Indústries TransGalMeg S.A., del Sector Rayter.
S'ha confirmat que el model Delta-7 avançat, les especificacions continuen classificades, porta hiperimpulsor integrat i no necessita de l'anell d'impulsió. Es desconeix quin percentatge de la flota Jedi estarà compost pel Delta-7 avançat.
Després de la reeixida prova, el caça ja està operatiu, i es realitzaran enviaments del vehicle al Temple Jedi de Coruscant, i al Centre d'Entrenament Jedi a Kamparas.
Especificacions:
Sistemes d'Enginyeria Kuat Delta 7 Aethersprite
Dimensions: 8 metres x 3,92 metres x 1,44 metres
Màxima velocitat atmosfèrica: 12.000 km / h
Màxima acceleració lineal: 5.000 G
Capacitat de càrrega: 60 kg o 0,03 m3
Tripulació: 1 pilot; 1 astromecànic
Armament: 2 canons làser duals (estàndard)

Holos de la Petita Ludi inunden la datared de la UdC

Campus 12 d’Uni-Cor, Coruscant - Estudiants activistes han sobrecarregat els nodes de la datared de la Universitat de Coruscant amb milers i milers de milions d'imatges hologràfiques de la Petita Ludi, la nena que és objecte d'una disputa de custòdia que involucra al temple Jedi. Sobre les 02:15 d'aquesta matinada, un programa de pirateig automatitzat començar a duplicar i propagar les holoimatges amb un creixement exponencial. Les imatges van començar a omplir els espais de dades públiques de la xarxa de la Universitat, sobreescrivint qualsevol arxiu que els estudiants tinguessin allà emmagatzemat. Per les 13.30 d'aquesta tarda, tots els nodes públics estaven completament plens. Les imatges, capturades d'un informe de Notícies de l'HoloNet, estaven manipulades per incloure la llegenda «Prefereixo estar amb la mama que amb Mace», en al·lusió a l'important membre del Consell Jedi, Mace Windu. L'Oficina d'Informació del Campus no té cap pista però està investigant l'assumpte.
ESPORTS

Coruscant eliminat a la ronda inicial de la Copa Galàctica

Uns 12.000 éssers, la desena part de l'aforament, van marxar decebuts i confusos

Gikosfera BlasTech, Coruscant - Un equip de Coruscant mancat d'experiència va patir una exagerada derrota per 3-1 davant l'altament afavorit equip de Fondor en el partit de la primera ronda de la Copa Galàctica de Limmie.
Trencant la tradició, el partit va tenir lloc a la Gikosfera BlasTech de Coruscant i va ser retransmès pel Senyal 3 d’Entreteniment HoloNet en un intent d'incrementar la visibilitat d'aquest esport a la capital galàctica. Els 12.000 éssers assistents, una desena part de l'aforament total, van marxar decebuts i confusos.
«Naturalment que esperàvem guanyar, especialment davant del públic del nostre planeta», va dir el capità de l'equip Jipoly Numifolis. «Escoltin, la bitlla-pilota [el nom usat per al limmie en els mons de fora del nucli - nota dels editors] realment està guanyant popularitat entre els nens locals. Crec que d'aquí a vint anys, Coruscant serà un planeta temut en bitlla-pilota”.
A Fwillsving, la ciutat d’Svitalos jeu ara en ruïnes després de les revoltes pel goig després de la victòria del seu equip de limmie per 1-0 davant Kubindi. La multitud frenètica de 4 milions d'espectadors -tres vegades la població normal de la ciutat- va prendre els carrers victorejant, saquejant i destruint. «Estic tan content», va dir el comerciant local Kerlay Utanks, després de detonar diversos detonadors termals a la seva botiga d'autòmats de cuina.
En altres partits de la ronda inicial jugats aquesta setmana, Kothlis va derrotar a Ord Mantell per 1-0, Ralltiir va vèncer a Tralus per 1-0, i Tag'Dhul humilià a Kinyen per 2-0. Onila Richblum va anotar dues vegades en aquest partit, igualant un rècord de la Copa Galàctica.

Una altra lliga més de Copverd

Ciutat Tecave, Cerea - Amb la confirmació i la certificació de les habilitats de joc consistents de tres neeks ambrians i un taurill anomenat Bortis, el Consell Regulador de Copverd ha anunciat avui la formació del Circuit Professional No-Racional Copverd (CPNRC). El nou circuit se suma al Circuit Professional de Copverd (CPC), el Circuit Professional Home de Copverd (CPFC), el Circuit Professional Asexual de Copverd (CPAC), el Circuit Professional de Encara-No-Morts de Copverd (CPANMC) i el circuit Professional Sense-Extremitats de Copverd (CPSEC).

SOCIETAT

Retallats els fons per als Instituts del Ministeri General

Mrkeesh, Mrlsst - Científics i acadèmics dels diversos Instituts del Ministeri General hauran de lluitar l'any que ve amb pressupostos encara més reduïts. En un moviment predit fa força temps per la comunitat acadèmica, el Ministeri general ha retallat les partides pressupostàries per a tan prestigiosos instituts fins al 60% en algun dels casos.
«M'entristeix que s'hagi arribat a això», va dir el supervisor Cheelka, Cap Acadèmic del Centre per a Estudis Lingüístics de Mrlsst. «Gran part dels problemes que ens han portat a la recessió actual podrien haver estat previstos i solucionats mitjançant l'educació, i no obstant això són els educadors els que estan sent castigats ara».
El Centre per a Estudis Lingüístics, de 800 anys d'història i està dedicat a catalogar i traduir entre si totes les formes de comunicació verbal de la galàxia. És un lloc de formació habitual per diplomàtics i negociants de tota la República. El CpEL ha anat depenent cada vegada més de contribucions de caritat per cobrir les seves despeses d'operació.
El finançament privat és una alternativa comuna, però els crèdits en circulació són limitats. L'Acadèmia d'Enginyeria i Disseny de Fondor està actualment sent patrocinada per generoses donacions de Drassanes de Propulsors Kuat i la TecnoUnió, entitats privades que obtenen una considerable borsa de treballadors de l'Acadèmia.
Una de les institucions més colpejada és la Societat ExGal, una agència dedicada a trobar proves de vida extragalàctica. «Haurem de tancar la major part de les nostres oficines i dependre d’ara en davant d'observacions de droides a llarga distància», va dir un visiblement compungit Tobbert Dalonbian, president d’ExGal.
«És difícil justificar el fet de gastar diners per mirar a l'horitzó quan la teva casa està cremant», va dir un científic d’ExGal que va desitjar mantenir-se en l'anonimat.

El degà d’Aldera, suspès

Aldera, Alderaan - Posant fi a un escàndol que venia durant tres mesos en els passadissos de la major institució educativa d'Alderaan, el director Dalus Othona va censurar formalment i va suspendre del seu càrrec al degà Halcor Raystel. La investigació de les incorreccions del degà va començar després que diversos estudiants es queixessin que les seves freqüents lliçons eren cada vegada més erràtiques i allunyades del tema a tractar. Els càrrecs van empitjorar quan es va revelar que Raystel havia fet proposicions a dues estudiants femenines, oferint-les crèdits educatius a canvi de relacions personals. Els test de drogues van provar a més que Raystel és addicte al ryll. Raystel, tancat en la seva cabanya del planeta Delaya, s'ha negat a fer comentaris. Raystel ha estat durant molt temps una controvertida espina clavada a la Universitat, des que el seu nomenament va aixecar acusacions de nepotisme donades les seves mediocres credencials.

Valòrum i Gunray en extrems oposats en les vendes de llibres

Node de la Vora Mitjana - Premsa TriPlanetària té aquesta temporada a les mans un èxit i un fiasco. Publicats fa dos mesos el mateix dia, les respectives biografies del Virrei de la Federació de Comerç Nute Gunray i de l'antic Canceller Suprem Finis Valòrum s'han trobat amb l'entusiasme salvatge i el ressonant desinterès dels lectors, respectivament. La provocativa biografia no autoritzada, Gunray al cim, escrita sense pèls a la llengua per la seva suposada amant Lora Besh, ha estat entre els deu més venuts durant 14 setmanes. Per contra, la formal autobiografia, Contenint  la marea, encara no ha entrat entre els 100 millors. «No sé... Suposo que ara mateix no estic tan interessat en Valòrum», diu un autodenominat àvid lector en el fòrum d'opinió de TriPlanetària. «Potser, és a dir, després que hagi mort?».

Nova exposició sobre Xim de gira

Lola Curich, Lianna - La Societat de l'Aliança Històrica de Tion va anunciar que "El Bressol de la Galàxia", una mostra d'artefactes de l'era pre-republicana, començarà el proper mes una gira per museus de mons del Nucli. Els artefactes, seleccionats de mons de l'Hegemonia de Tion, daten de fa més de 25.000 anys, en una època anterior a la civilització galàctica, quan petites societats independents es van desenvolupar sense estar connectades pels moderns mitjans de transport o de comunicació hiperespacial.
El major d'aquests feus va ser governat pel conegut Xim el Dèspota. La ximologia ha gaudit d'un grup de seguidors estable, encara que petit, particularment entre els cercadors de tresors que pretenen trobar una llegendària quantitat de botins suposadament amagats per Xim abans de la seva mort.
La gira, finançada per donacions de Sistemes Sienar de la República, la Casa de Tion i la Casa de Cron, inclou inavaluables mostres de tecnologia antiga, com robots de guerra, tubs de llamps, i fragments d'un accelerador de porta de salt. Holografies interpretatives proporcionen una experiència de total immersió, recreant vistes prehistòriques com l'èpica Tercera Batalla de Vontor.
«Crec que ara és molt important que tornem la vista a les nostres arrels pre-republicanes, i vegem de què ens ha alliberat una civilització unificada», va dir Alreeda Tion-Hyme, director del SAHT. La gira comença el dia 1 a Raltiir, i continua seguint la Ruta Comercial Perlemiana, arribant finalment a Coruscant el proper any.

El Bressol de la Galàxia: Una Exploració de la Història Pre-Republicana
Dates de la gira:

13: 4: 1 - Raltiir: Auditori d'Exploració de Cambrielle
13: 9: 1 - Rhinnal: Esplanada d'Humanitats i Història de Rhire
14: 2: 3 - Esseles: Centre d'Història Darpa a Calamar
14: 3: 1 - Brentaal: Museu d'Arts de Cormond
14: 5: 2 - Chandrilà: Institut d'Antiguitats de Hanna
* Les dates són provisionals. Contacti amb els museus per consultar preus i horaris.

La teva Previsió del Temps de Cinc Dies

Temperat al NE, amb vents de canó augmentant en cada posta de lluna (tres vegades cada nit). Mínima activitat elèctrica al SO, 22% de probabilitat de granotes.
     

ALTRES TITULARS

Contingut disponible per a subscriptors de pagament:
• Yarúa a Tikkes: «Ruuarraararagh!» (Veure NOTÍCIES D 3)
• Vilatà ho arruïna tot (Veure REGIONAL D 11)
• La Vora Exterior: Hauria d'importar? (Veure EDITORIAL G 44)

ENQUESTA

Segueix considerant a Corèllia part de la República?
• Sí: 76%
• No: 24%

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada