dimarts, 7 de novembre del 2017

Traïció a Cestus (VI)

Anterior



–6–

Obi-Wan Kenobi i Kit Fisto estudiaven en els Arxius del Temple Jedi la seva missió: la potència industrial coneguda com Ord Cestus.
Obi-Wan va trobar que Cestus era un tema interessant d'estudi: una roca relativament estèril, rica en certs minerals, però impossible d'explotar agrícolament. Gran part de la superfície estava deserta. Entre les formes de vida natives es comptava un poble insectoide que habitava en ruscs, conegut com els x'ting, i una varietat d'aranyes grans, letals i aparentment irracionals que habitaven en coves.
La població actual es comptava en milions, i hi havia diverses ciutats avançades incapaces de mantenir-se sense la importació de recursos: fertilitzants i nutrients per al sòl, i medicaments i espècies per modificar l'aigua per als no natius.
–És perillós –va dir Kit, que estudiava al seu costat–. Un simple racionament els precipita en braços del Comte Dooku. Una cosa que no li hauria passat a un poble autosuficient.
Era una veritat indiscutible. En temps de guerra, les línies de proveïment eren tan crucials com un exèrcit ben entrenat.
Tres-cents anys estàndard abans, els relativament primitius x'ting (una colònia amb múltiples ruscs repartits per tot el planeta) firmaren un acord amb Coruscant, oferint terra per a la construcció d'un penal galàctic.
La penitenciaria de Cestus va desenvolupar amb el temps un programa dissenyat per entrenar i explotar les habilitats dels presoners. Una cosa que va resultar ser realment interessant quan una sèrie d’escàndols econòmics i una catàstrofe industrial a Etti IV van enviar a presó durant vint anys estàndard a una dotzena de funcionaris de rang mitjà de Cybot Galàctica, el segon fabricant principal de la República. No portaven ni dos anys en Cestus quan van arribar a un acord amb els funcionaris de la presó per a iniciar la investigació i fabricació d'una línia de productes androides. L'accés a enormes quantitats de material brut i la mà d'obra gairebé gratuïta van generar una gran quantitat d'ingressos.
Els dotze van rebre ràpidament i discretament una exempció per mudar-se a cases opulentes. Alguns guàrdies i funcionaris es van enriquir encara més, i va néixer un conglomerat dinàstic corrupte: Cestus Cibernètica, que va produir una excel·lent línia d'androides de seguretat personal. Els següents esdeveniments són difícils d’ubicar. Es va comprar al rusc grans extensions de terra a preus irrisoris. Després, i després d'una sèrie de terribles plagues sofertes pels x'ting, Cestus Cibernètica es va fer amb el control gairebé absolut del planeta.
Així i tot, era una vida difícil per al colon mig, fins que Cestus Cibernètica va esdevenir una subcontracta de la fabulosament rica i reeixida Baktoid Factories d'Armament. Va canviar per complet el seu funcionament, entrant en un mercat interestel·lar de maquinària militar avançada. L'economia va créixer, i després va anar en orris quan la Federació de Comerç va tallar les relacions després del fiasco de Naboo...
Boom, crac. Cicles de creixement i decadència es desenvolupaven amb regularitat aclaparadora.
Obi-Wan va llegir els noms dels líders actuals. Després de les plagues del segle passat, i la gairebé completa destrucció del rusc, la regència del planeta seguia en mans d'una femella pertanyent al llinatge reial  x'ting, anomenada G'Mai Duris. Era un càrrec triat democràticament? O era hereditari? Era Duris una figura decorativa o tenia poder real?
Una hora després, una altra referència va cridar l'atenció d'Obi-Wan: la menció a un escamot anomenat Vent del Desert. Gairebé tots els grangers de la superfície eren pobres i descendien dels soldats rasos que van complir allà sentència. Vent del Desert havia nascut vint anys abans en protesta a un segle d'opressió, i va intentar portar a la força a la taula de negociacions als líders industrials de Cestus, una entesa de rics industrials anomenada les Cinc Famílies.
Vent del Desert havia estat exterminat l'últim any, però es deia que encara quedaven alguns membres organitzant incursions contra les caravanes de la companyia.
Com més investigaven Obi-Wan i Kit, més se'ls escapava la veritat sobre el poder a Cestus i la seva delicada relació amb Coruscant.
–És com buscar a un escull d’esponges –va grunyir el nautolà després de vuit hores d'investigació–. Necessitaríem un mag per desentranyar aquest sense sentit.
–No conec molts mags –va respondre Obi-Wan–, però crec que un advocat ens seria molt útil, i jo sé quin.
–Excel·lent –va dir Kit–. Hi ha una altra cosa. En el cas que les negociacions no vagin bé, potser hem... de pressionar la tal Duris.
Obi-Wan va aclucar els ulls. El nautolà tenia raó, però Obi-Wan preferia ser caut.
–Algun suggeriment?
–Sí. L'advocat i tu negociareu amb els polítics. Tenim... –comprovà les dades en la pantalla– dos contactes en Cestus: una humana anomenada Sheeka Tull i un x'ting de nom Trillot. Amb ells hauríem de trobar l'efecte palanca necessari.
–Si són de fiar –va comentar Obi-Wan. Kit va riure.
–Estàs insinuant que no podem fiar-nos ni de la nostra gent?
La pregunta va quedar en l'aire, augmentant la tensió per moments. Llavors Obi-Wan va riure.
–És clar que no.
–Bé –va dir el nautolà–. Com deia, m’emportaré un CAR i uns quants comandos i reclutaré tropes natives per a casos d’emergència.
Obi-Wan ho va entendre ràpidament. Si feien ressorgir a Vent del Desert, la Regent i les Cinc Famílies es posarien més nervioses, estarien menys segures, i possiblement més receptives als moviments de la República. Seria un error deixar que es capturés el cos d'un soldat: amb la seva signatura genètica n'hi hauria prou per denunciar les manipulacions de Coruscant.
Els dos amics van repassar els arxius durant hores, discutint possibilitats i estratègies, fins que van quedar satisfets amb totes les accions i interaccions que van tenir en compte. La resta hauria d'esperar a la seva arribada a Cestus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada